• Tartalom

3/2018. (VI. 30.) LÜ h. körlevél

A büntetőjogi legfőbb ügyész helyettes 3/2018. (VI. 30.) LÜ h. körlevele

egyes legfőbb ügyész helyettesi körleveleknek a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény hatálybalépésével összefüggő módosításáról

2018.06.30.
Az ügyészségről szóló 2011. évi CLXIII. törvény 9. §-ának (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következő körlevelet adom ki:


I. A bűnügyi nyilvántartásokkal kapcsolatos adatközlési kötelezettség teljesítésével,
valamint a 2009. évi XLVII. törvény hatálya alá tartozó nyilvántartások törvényességi felügyeletének ellátásával összefüggő ügyészi feladatokról szóló 1/2013. (IV. 30.) LÜ h. körlevél módosításáról

    1.    A bűnügyi nyilvántartásokkal kapcsolatos adatközlési kötelezettség teljesítésével, valamint a 2009. évi XLVII. törvény hatálya alá tartozó nyilvántartások törvényességi felügyeletének ellátásával összefüggő ügyészi feladatokról szóló 1/2013. (IV. 30.) LÜ h. körlevél (a továbbiakban: Nykörl.) 2. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„2. A büntetőeljárás alatt állók nyilvántartásának – a Tv. 21. §-a szerinti – céljára figyelemmel a Tv. 23. §-a c) pontjának ca) alpontja helyes értelmezése szerint az R. 1. és 9. számú adatlapjainak 2. pontjában három bűncselekményt (a legsúlyosabbakat, illetve legjellemzőbbeket) kell feltüntetni.”

    2.    Az Nykörl. 17. b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„b) Ha a vizsgálat során a bv. felügyeleti ügyész azt észleli, hogy a büntetések, az intézkedések, egyes kényszerintézkedések és a szabálysértési elzárás végrehajtásáról szóló 2013. évi CCXL. törvény alapján a bírósági mentesítésről rendelkező határozat hatályon kívül helyezésének van helye, erről tájékoztatja az illetékes főügyészséget.”

    3.    Az Nykörl. 5. a) pontjában a „b) pontjában” szövegrész helyébe a „c) pontjában” szöveg lép.


II. A bűnös úton szerzett vagyon elvonását célzó kényszerintézkedésekkel összefüggő ügyészi feladatokról szóló 2/2015. (VI. 30.) LÜ h. körlevél módosításáról

    4.    A bűnös úton szerzett vagyon elvonását célzó kényszerintézkedésekkel összefüggő ügyészi feladatokról szóló 2/2015. (VI. 30.) LÜ h. körlevél 2. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„2. Elsőként a lefoglalás alkalmazásának lehetőségét kell megvizsgálni. Amennyiben az említett kényszerintézkedés vagyonelkobzás érdekében történő elrendelésének feltételei fennállnak, a Be. 308. § (2) bekezdés b) pontjának II. fordulata alapján történő lefoglalás, mint mérlegelést nem tűrő kötelezettség elmulasztása súlyos törvénysértést valósít meg. Ebből következik, hogy a bűncselekménnyel érintett vagyonelem zár alá vételére, illetve annak bíróság előtt történő indítványozására kizárólag akkor kerülhet sor, ha az ilyen céllal történő lefoglalásra nincs törvényes lehetőség. A lefoglalás során be kell tartani azt a sorrendet, hogy elsőként a számlán nyilvántartott pénzösszeg, másodsorban pedig a készpénz lefoglalásának van helye, az ingóságokat csak ezt követően lehet kényszerintézkedés alá vonni. Az ingatlan – kizárólag zár alá vétel útján elrendelhető – biztosításának abban az esetben lehet helye, ha a lefoglalással a vagyon visszaszerzése érdekében tehető intézkedések nem elégségesek vagy nem vezetnek eredményre.”


III. A pénzmosás miatti bűnügyekben követendő ügyészi gyakorlat eljárásjogi szempontjairól szóló
2/2017. (VII. 31.) LÜ h. körlevél módosításáról

    5.    A pénzmosás miatti bűnügyekben követendő ügyészi gyakorlat eljárásjogi szempontjairól szóló 2/2017. (VII. 31.) LÜ h. körlevél (a továbbiakban: Eljkörl.) 4. pontjának második mondata helyébe a következő rendelkezés lép:
„A hatásköri összeütközést nem az ügyek elkülönítésével, hanem a célszerűség elvén nyugvó, a Be. 35. §-ának (2) bekezdésén alapuló kijelöléssel kell feloldani.”

    6.    Az Eljkörl. 8. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„8. Ha a nyomozás a Btk. 74/A. §-ának (1) és (2) bekezdésében felsorolt bűncselekmény – ezek között pénzmosás – miatt folyik, a bűncselekményből eredő gazdagodás felderítése, az elkövető vagyonának feltérképezése, különösen az egyes vagyonelemek szerzési időpontjának megállapítása [Btk. 74/A. § (1) bekezdés], valamint az elkövető tényleges vagyoni helyzete és igazolt jövedelme közötti aránytalanság kimutatása érdekében a Be. 354. §-ának (1) bekezdése szerinti vagyonvisszaszerzési eljárás kezdeményezésének van helye.”


IV. Záró rendelkezés

    7.    Ezt a körlevelet 2018. július 1-jétől kell alkalmazni.

Dr. Belovics Ervin s. k.,
legfőbb ügyész helyettes
  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére