Nemzeti Jogszabálytár

Felhasználói kézikönyv

Tartalomjegyzék

Bevezetés

Fogalmak és rövidítések

Alaprendszer

Az alaprendszer felhasználói

NJT elérési módok

Regisztráció nélküli használat

Központi azonosítási ügynök használatával történő felhasználás

Magánszemély, vállalkozás regisztrációja

Speciális megjelenítés használata

Látássérültek támogatása

Betűméret változtatása

Nyelvi megjelenítések

Jogszabálykereső

Az egyszerű keresés mezői és funkciói

Beviteli mezők

Keresés további szűkítése

Gyakori keresések

Találati lista

A találati lista elemei

Találatok megjelenítése, navigálás

Hatályos időállapottól eltérő időállapot dátumok megjelenítése

Találati lista rendezési sorrendje

Jogi dokumentumok megjelenítése

Időbeni változások jelzése

Szövegváltozást jelző sávok

Lábjegyzet

Lábjegyzet megnyitása

Lábjegyzetben megjelenített külső hivatkozás megnyitása

Oldalon történő tartalom kijelölések működése

Egy adott szöveg szabad kijelölése

Több, nem egymást követő szöveg kijelölése

Bekezdés gyors kijelölése

Nagyobb terület kijelölése

Szakaszok kijelölése

Kijelölés megszüntetése

Szöveg exportálása

Oldalmenü

Tartalmi fa

Tárgyszavak

Kapcsolati háló

Kiegészítő funkciók

Jogszabály információk

Jogi dokumentumon belüli keresés, paragrafuskeresés

Nyomtatás kezelése

Teljes dokumentum nyomtatása

Kijelölés és többszörös kijelölés nyomtatása

Rendszerhasználat feltételeinek kijelzése

ELI ajánlással megvalósított URL-ek összeállítása

Felhasználói funkciók menü (Ügyfélkapus azonosítást vagy belépést követően elérhető menü)

Előzmények kezelése

Előzményi lista törlése

Keresés

Kedvencek kezelése

Hozzáadás

Törlés a kedvencek közül

Élethelyzet kérdőív

Élethelyzetek

Témakörök

Változások követése

Fiók módosítás

Kilépés a jogszabálytárról vagy ügyfélkapuról

Értesítések

Önkormányzati rendeletek

Indokolások tára

Nemzetközi szerződések

Jogszabályfordítások

Mobilalkalmazás

Belépés a Jogszabálytárba

Regisztráció

Bejelentkezés

Fiókadatok

Fiókadatok módosítása

Értesítés beállítása

Értesítések

Jogszabályok keresése

Kedvencek

Élethelyzetek

Magyar Közlöny lapszámok

Bevezetés

A Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft. (a továbbiakban: MKLK) a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) és a Nemzeti Jogszabálytárról szóló 338/2011. (XII. 29.) Kormányrendelet (a továbbiakban: Njtr.) alapján kialakította és működteti a Nemzeti Jogszabálytárat (a továbbiakban: NJT) a www.njt.hu honlapon, az alábbiak szerint:

Az NJT bárki számára, regisztráció nélkül elérhető szolgáltatásként

Az NJT önálló felületen biztosítja továbbá az önkormányzati rendeletek Njtr.-ben meghatározottak szerinti elérését, valamint az Indokolások Tárában közzétett indokolásoknak, a nemzetközi szerződések egységes szerkezetű szövegének és az igazságügyért felelős miniszter által meghatározott jogszabály-fordításoknak az elérését.

Regisztrációt vagy az ügyfélkapun történő azonosítást követően az NJT-n történő belépéssel

Az NJT az Integrált Jogalkotási Rendszer felhasználói számára a jogszabályi kötelezettségen túl az NJT bővített adattartalmat, kényelmi és a kodifikációt támogató funkciókat is biztosít.


Fogalmak és rövidítések


A jelen dokumentumban legtöbbször megjelenő rövidítések listája és magyarázatuk:


Belső hivatkozás
 – bekezdésen belüli speciális jelöléssel ellátott karaktersorozat, amely egy másik jogi dokumentumot (vagy dokumentum verziót) azonosít

FSZ / FSZ adminisztrátor – Felhasználó szervezetek és azok adminisztrátorai


IJR
 Integrált Jogalkotási Rendszer

KAÜ  Központi Azonosítási Ügynök, amelynek feladata különböző rendszerek felé biztosítani az állampolgárok és szervezetek azonosítását, valamint (emelt szintű szolgáltatás esetében) a kért azonosító visszaadását az azonosítást kérő szakrendszer számára, ha annak a jogszabályi feltételei fennállnak


Lebegőablak
 Az olyan ablakot nevezzük lebegőablaknak, amely mindig az adott helyen a tartalom fölött, az előtérben helyezkedik el, és tartalmával a felhasználót tájékoztatja vagy adatok megadását teszi lehetővé.


Lebegőgomb
 – Az olyan gombot nevezzük lebegőgombnak, amely az oldalon történő mozgástól, görgetéstől függetlenül mindig az adott helyen a tartalom fölött, az előtérben helyezkedik el.


NJT
 – Nemzeti Jogszabálytár

MKLK – Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft.


URL
 – weblap internetes címe (pl.: www.njt.hu)


Virtuális lapok – a weblap által biztosított speciális nézet, amely lehetővé teszi a megtekintett anyagok közötti gyors navigációt


Alaprendszer

Az alaprendszer célja, hogy bárki számára biztosítsa a jogszabályok hatályos és közelmúltbeli állapotainak megismerését.

Az alaprendszer használata nem kötődik regisztrációhoz, teljes funkcionalitásában publikus, minden web-felhasználó számára elérhető, de csak a jogszabályi adatbázis 5 évre visszamenő tartalmára, valamint (ha adott jogszabálynak létezik) a lekérdezés napját követő 3 jövőbeli időállapotra terjed ki.

Az alaprendszer azonban nemcsak a regisztráció nélküli, hanem egy, az ügyfélkapus bejelentkezéssel vagy regisztráció alapján elérhető szolgáltatási szintet is magában foglal, amelynek elérése az Központi Azonosítási Ügynökön keresztüli (a továbbiakban: KAÜ) vagy az NJT-re történő regisztrációt követő bejelentkezés függvénye. Ebben a szolgáltatásban a jogszabályi tartalom nemcsak az elmúlt 5 évre, hanem több mint 30 évre (1990. december 31-ig) elérhető, és a felhasználók kényelmi szolgáltatásokat is igénybe vehetnek, mint például a címlisták és előzmények kezelése, kedvencek jelölése, témakör szerinti keresés.

Az alaprendszer felhasználói

A funkciók közül a jogszabály-keresési tevékenységhez kapcsolható a felhasználók többsége, akik számára jogszabályok keresése, a jogszabályok megjelenítése az elsődleges cél. Ebbe a csoportba tartoznak a magánszemélyek és a nem intézményi felhasználók (pl. vállalati jogászok). Ezeket a felhasználókat alapfelhasználóknak nevezzük.

Az alapfelhasználók két csoportra oszthatók, attól függően, hogy azonosítottan használják a weboldalt, vagy a nélkül. Ezzel együtt kevesebb vagy több funkció érhető el számukra.

Nem autentikált felhasználó

Autentikáció nélküli külső felhasználók csoportja, legkevesebb elérhető funkcióval.


Ügyfélkapuval/regisztrációval autentikált felhasználó

Ügyfélkapun keresztül azonosított, külső felhasználók. Email címmel, vagy egyéb, az ügyfélkapu által visszaadott egyedi azonosítóval kerül azonosításra, személyes adatok nélkül, kényelmi funkciók igénybevétele céljából, amelyek eltárolásra kerülnek adatbázis oldalon.

NJT elérési módok

Regisztráció nélküli használat

Ügyfélkapus belépés vagy regisztráció nélkül érkező („nem azonosított”) felhasználók bármely adat megadása nélkül használhatják az oldal alapszolgáltatásait.

Központi azonosítási ügynök használatával történő felhasználás

A Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) szolgáltatásait igénybe vevő felhasználók a fejlécben található Belépés gombra történő kattintással tudnak bejelentkezni.

Belépés kezdeményezése

A kattintás után megjelenő felületen lehet kiválasztani a belépés módját. A KAÜ-s bejelentkezés a bal oldali „Belépés” nyomógomb segítségével kezdeményezhető. Ennek hatására a felhasználó átkerül a KAÜ központi bejelentkező oldalára (https://idp.gov.hu).

Az ottani sikeres belépést követően a felhasználó visszakerül az NJT oldalára, bejelentkezett felhasználóként a KAÜ-ben nyilvántartott neve kerül megjelenítésre, és a felhasználói profil menüpontjai megfelelően megváltoznak.


Ügyfélkapu belépés kezdeményezése

Belépés a KAÜ felületén

Magánszemély, vállalkozás regisztrációja

Egy külső felhasználó, a KAÜ-s elérésen kívül, egyszerű emailcím alapú regisztrációval is hozzáférhet a rendszer személyhez kötött funkcióihoz. A regisztráció elindítását követően ki kell választani, hogy vállalkozásként vagy magánszemélyként kíván-e a felhasználó regisztrálni.

Magánszemély esetén név és emailcím, vállalkozás esetén cégnév és emailcím megadása szükséges. A formailag ellenőrzött adatbevitelt követően egy email kerül kiküldésre a megadott címre, amelyben egy 1 napig élő, egyedi linkkel lehet a regisztrációt véglegesíteni.

A megadott adatok alapján a vállalkozás vagy magánszemély eléri mindazokat a funkciókat, amelyeket KAÜ-s (ügyfélkapus) azonosítást követően is megkapna.

Magánszemély, vállalkozás regisztrációja

Speciális megjelenítés használata

Látássérültek támogatása

Az akadálymentes nézet (ún. kontrasztos megjelenítés) a jelenlegi ajánlások szerint elavult, ezt a fajta nézetet az NJT már nem támogatja, azonban az oldalak belső elrendezése a felolvasóprogramok alkalmazását lehetővé teszik.

Betűméret változtatása

A betűméret változtatása gombok a tartalmat megjelenítő oldalakon biztosítják a betű méretének növelését vagy csökkentését.

A funkció a felső menüsorban elhelyezett nagyítás (A+) és kicsinyítés (A-)  ikonnal érhető el.

A gombok megnyomásának hatására változik a megjelenített szöveg karaktereinek mérete. Ennek hatására a megjelenített oldal betűméretének függvényében megváltozik a szöveg tördelése.


Betűméret növelés / csökkentés

A betűméret változtatása nem érinti a megjelenítendő tartalmat és annak logikai tagolását, úgy, mint fejezetek, bekezdések megjelenítése, illetve az oldalakon megjelenített egyéb információszolgáltatás.

Nyelvi megjelenítések

A Nyelvi megjelenítések célja, hogy az idegen nyelvű felhasználókat tájékoztassa az NJT működésének kialakításáról.

A Nyelvi megjelenítések menü bármely oldalon a fejlécében jobb oldalon található, a nyelv rövidített elnevezésével jelölt gombbal hívható elő.


Nyelvi megjelenítés gomb

Jelenleg az NJT rendszer az alábbi módon van felkészítve az idegen nyelvű használat megjelenítésére:


Magyar nyelvű beállítás esetén: a tartalom és a kezelői felület is magyar.

Bármely egyéb más nyelv esetén: csak egy értesítő ablak jelenik meg, amely tájékoztatja a felhasználót az NJT fő tartalmáról.

Jogszabálykereső

A nem regisztrált felhasználók, illetve a regisztrált és az Ügyfélkapun keresztül autentikált felhasználók a felület „Egyszerű keresés” funkcióját tudják igénybe venni.

Az egyszerű keresés a http://njt.hu főoldalon jelenik meg és az alábbiakban leírt beviteli mezőket tartalmazza.

Az egyszerű keresés mezői és funkciói

Egyszerű kereső felülete

Beviteli mezők

Az alap rendszer kereső felülete az alábbi beviteli mezőket tartalmazza:

- Évszám: Jogszabály kihirdetésének éve, kézzel beírható 4 jegyű évszám.

- Sorszám: Jogszabály sorszáma. (Törvények esetén) római számok is megadhatók.

- Típus: A jogszabály típus-kibocsátó párosítás legördülő  listából választhatóan.

- Szókereső: Szavakra való szűrés. Több szó megadása "és" kapcsolatot jelent. A szókereső mezőben a korábbi sikeres keresések alkalmával megadott szavakat automatikusan felajánlja a rendszer a felhasználó számára, relevancia szerint sorba rendezve.

A szavak szótövet jelentenek, azaz kereséskor az összes szó összes ragozott formáját előhozza a rendszer, kivéve ha a "pontos szóra" mező be van jelölve. A ragozott forma képes a magánhangzó változást kezelni, azaz az "alma" szótőre kereséskor az "almát, almákat" szavakat is felhozza találatként.

Keresés további szűkítése

A fenti beviteli mezők kitöltésén túl a keresést az alábbi jelölőnégyzetek használatával szűkíthetjük:

- Csak hatályos: Alapértelmezetten nincs bejelölve. Bejelölés esetén csak az aktuális napon hatályos jogszabályok között keres, azaz azokban, amelyeknek rendelkezéseit a lekérdezés napján alkalmazni kell.

- Pontos szóra: Megjelölése esetén a "szavak" mezőben megadott teljes szavakra keres, azok ragozott alakjaira nem. Ha több szó van megadva, az “és” kapcsolatot jelent, így az összes teljes szót tartalmazó jogszabály szerepelni fog a találati listában.

- Csak címben: Megjelölése esetén csak a jogszabály címében keres. Ha bejelölésre kerül, tárgyszó nem lehet bejelölve.

- Csak tárgyszóra: Megjelölése esetén csak a jogszabályhoz rendelt tárgyszavak között keres (tárgyszó akár címhez is tartozhat). Ha bejelölésre kerül, akkor a „csak cím” és „pontos szó” opció nem lehet bejelölve, azaz tárgyszavakat is szótövesen kell keresni.

A keresés mezőinek kitöltésével tudja a felhasználó azokat az egyszerű keresési feltételeit megadni, amelyek a keresés során logikai „és” kapcsolatban vannak egymással – vagyis az a jogszabály felel meg a keresésnek, amely minden keresési feltételt együtt kielégít.

Egy mező üresen hagyása, illetve a „Minden típus” érték mezőben való bent hagyása azt jelenti, hogy az adott mező értéke a keresés során tetszőleges lehet. Olyan keresés futtatása, ahol a kereső egyetlen mezője sem kerül kitöltésre, nem engedélyezett.

Amennyiben a felhasználó a keresési mezőbe hibás típusú értéket ír – pl. betűt az „évszám” mezőbe –, arról a felhasználót lebegő ablakban tájékoztatja a rendszer.

A Keresési modulban elhelyezett piros színű „Beállítások törlése” szöveg megnyomásával a kereséső mezőinek tartalma alaphelyzetbe – mezők kiürítésével és „Minden típus” érték beírásával – hozható. A Keresési modulban elhelyezett „Keresés” gomb megnyomására a rendszer a beállított paramétereknek megfelelő keresést hajt végre, amelynek eredményét a „Találati listában” jeleníti meg. A találatok a „Találati lista” megjelenítési módjának megfelelően – a felhasználói beállított elvárások szerint – oldalakba rendezve, találati eredmény számmal jelennek meg.

Gyakori keresések

A „Gyakori keresések modul” tartalmazza azokat az előre meghatározott kereséseket, amelyek lefuttatásával a legtöbbször keresett jogszabályok megtalálható.

Gyakori keresések

A „Gyakori keresési modul” tartalma megegyezik a jelenlegi NJT moduljának tartalmával:

A modulban elhelyezett gyorskeresésekre való kattintással a rendszer előre meghatározott paramétereknek megfelelő keresést hajt végre, amelynek eredményét a „Találati listában” jeleníti meg.

A lekérdezések minden esetben a megjelenítés igénylésekor lefuttatandó keresések, tekintettel arra, hogy a „Találati listában” megjelenítendő jogszabályoknak az aktuális időpont szerinti időállapota jelenik meg. A keresési eredmények „Találati listába” szakaszban való megjelenítésekor a „Találati lista” fejlécében jelzi a rendszer, hogy az aktuálisan megjelenített tartalom milyen gyakori keresés eredménye.

A közismert jogszabályok keresése esetén a megjelenített találatokat nem oldalszám szerint, hanem alfabetikus sorrendbe rendezve jelennek meg, azért a „Találati lista” felett nem számozott oldalakat, hanem „ABC” szerint rendezett oldalak jelennek meg.

A mai napon hatályba lépő jogszabályok, illetve a mai napon hatályukat vesztő jogszabályok keresésének esetén a szokásos jogszabályi hierarchia (azon belül évszámok alapján csökkenő sorrendbe állított) szerinti listát eredményeznek.

A hétköznapi gyakorlatban használt közismert névvel illetett fontosabb jogszabályok listája (pl. KRESZ, Áfa tv., Ptk.).

A felsorolásban szereplő jogszabályok rendelkezéseit az adott naptól kell alkalmazni.

A felsorolásban szereplő jogszabályok helyett az adott naptól más szabályokat kell alkalmazni, vagy a korábbi rendelkezéseket már nem kell alkalmazni.

        

Találati lista

A találati lista az egyszerű vagy részletes keresés találati listáját jeleníti meg.

A találati lista elemei


A lista állítható méretű lapokkal (10-20-50 találat/lap) és lapozóval rendelkezik.
A lapozó a lista oldal sorszámát jeleníti meg, ez alól az egyszerű keresések felületéről indított "Közismert jogszabályok" a kivétel, ahol a lapokat az ABC betűi reprezentálják, csak azok az ékezet nélküli betűk, melyekhez tartozik közismert jogszabály.

Megjegyzés: az ékezetes magánhangzók az ékezet nélküli változatnál jelennek meg, a számmal kezdődő jogszabályok pedig az A betűnél.


Találati lista

A találati lista mindig a hatályos jogszabály változatra mutat, amennyiben van a lekérdezés napján hatályos időállapot.. Ha még nincs, akkor a jövőbeli időállapotok közül az elsőt, ha már nincs, akkor a múltbeli időállapotok közül az utolsót jeleníti meg. A hatályosságot a képernyő bal oldalán lévő ikon jelzi, amely a jogszabály időállapotának megfelelően kerül megjelenítésre.

Külön ikonok jelzik a:

- lekérdezés napján hatályos;
- hatályon kívül helyezett;
- hatályos, de rövid időn belül megváltozó;
- már kihirdetett, de még nem hatályos jogszabályokat

- valamint ha a törvény vagy rendelet indokolással rendelkezik.


Az ikonok jelentésének értelmezéséhez a képernyő alján egérkurzorral történő kattintással megjeleníthető
Jelmagyarázat nyújt segítséget.


Jelmagyarázat

A találati lista jobb oldalán látható naptár ikonra kattintással van lehetőség adott jogszabály elérhető időállapotai megjelenítésére, amelyek közül a megtekinteni kívánt időállapot dátumra kattintással a jogszabályszöveg megjelenik.

A találati listában  jogszabály címére kattintva annak a lekérdezés napján hatályos időállapota nyílik meg (amennyiben van ilyen).

A találati lista tartalma a szókeresési feltételekre vonatkozó relevancia szabályok figyelembe vételével kerül összeállításra.

Találatok megjelenítése, navigálás

A Nemzeti Jogszabálytár felépítését úgy alakítottuk ki, hogy minden egyes megtekintett jogi dokumentum külön, ún. „virtuális lapon” nyíljon meg, így a felhasználó a megnyitott jogszabályok között egyszerűen tud navigálni az oldal alján megjelenő lapozók segítségével. Ez lehetőséget biztosít arra, hogy a felhasználó gyorsan és egyszerűen lépkedhessen a különböző jogi anyagok között, elmenthesse a kedvenc lapjait, összehasonlíthassa azok tartalmát, és megmaradjon a lapok olvasási pozíciója.


Virtuális lapok

Minden megnyitott jogi anyag címe bekerül egy, a képernyő alján található virtuális lap fülre. Minden új megnyitott lap az előzőhöz képest jobbra nyílik meg. Bármely korábbi fülre kattintva annak tartalma jelenik meg. Minden ilyen fülön az egérkurzorral fölé navigálva megjelenik egy kis x, amellyel bezárhatók a már nem igényelt lapok. Az egeret a fülre mozgatva megjelenik az adott Jogi anyag teljes címe is. Öt megnyitott lap után megjelennek a lapozó elemek, amellyel a lapok között tudunk mozogni.

A lapok megjelenítése úgy került kialakításra, hogy megjegyezze az adott anyag olvasási pozícióját. Ezzel elkerülhető, hogy egy kikeresett szakaszról ellépve elveszítsük az igényelt információt. Amennyiben egyik lapról a másikra lépünk, mindig azt az olvasási magasságot jeleníti meg a rendszer, ahol utoljára az adott oldalon tartottunk.

A lap alján látható nagyító ikonnal a kereső érhető el, vagyis az arra történő kattintással a rendszer visszanavigál a Jogszabálykereső oldalra.

Hatályos időállapottól eltérő időállapot dátumok megjelenítése

A jogszabályok hatályos időállapottól eltérő időállapot dátumának megjelenítése azt a célt szolgálja, hogy a felhasználó információt szerezzen arról, hogy a kereséssel, címlistából vagy böngészésen keresztül a „Találati listában” megjelenített jogszabályok milyen időállapotokban, milyen hatályossági állapotokkal rendelkeznek.

Az Egyéb időállapotok dátumai megjelenítését tartalmazó ablakokat a „Találati ablakban” megjelenített sorok jobb szélén, a jogszabály címe mellett megjelenített naptár ikon segítségével lehet előhívni.


Időállapotok és hatályállapot megjelenése a találati listákban

Az egyéb időállapot dátumok a Találati listában megjelenített jogszabályok mellett feltüntetett színeinek értelmezése a következő:

- a piros színnel írt dátum jelöli a hatályon kívül helyezett jogszabályi időállapotot a hatályon kívül helyezés dátumával,

- a hatályos változatot a zölddel írt hatálybalépés dátuma jelöli,

- világoskék dátummal a lekérdezéskor még nem hatályos változatot jelzi a hatálybalépés időpontjával.

Amennyiben egy megjelenített jogszabály mellett nem található a naptárt formázó gomb, a jogszabálynak nincsenek a megjelenítettől eltérő időállapotai.

Találati lista rendezési sorrendje

A találati lista rendezése alapértelmezetten jogszabályi hierarchia szerint történik.

Jogi dokumentumok megjelenítése

Bármely jogi anyagra (pl. egy találati lista elemének dátumára) kattintva egy külön virtuális lapon jelenik meg annak tartalma.

Amennyiben szóra történő keresésen keresztül jutunk el az ablakba, akkor az adott szavak kiemelése is megjelenik az ablakban és jobb oldalon megjelenik a találatok közti navigációs lehetőség.


Jogszabály megjelenítése

A „Megjelenítő képernyő” elemei:

Időbeni változások jelzése

A jogszabály cím alatt minden esetben tartalmazza az adott jogszabály aktuális időállapot dátumát.

Időállapot megjelenítés és kiválasztás

A jogszabály időállapotának dátuma – annak hatályosságától függően – megkülönböztető jelöléssel van ellátva. A jelölések értelmezésében a felhasználói felület bal alsó részén található jelmagyarázat segít.

Amennyiben a felhasználó egy jogszabályi tartalmat a cím kijelölésével, vagy annak egy másik időállapotát a piros (hatályon kívül), zöld (hatályos) vagy kék (még nem hatályos) dátum kijelölésével kiválasztja, a tartalom egy külön virtuális ablakban megjelenik. A külön virtuális ablakban a jogszabály címe alatt jelenik meg a kiválasztott és megnyitott jogszabály hatálybalépési és – amennyiben értelmezhető – a hatályon kívül helyezési időpontja vagy az adott időállapot záró időpontja.

Szövegváltozást jelző sávok

A funkció célja, hogy a felhasználó számára tájékoztatást nyújtson arról, hogy az olvasott jogszabály mely szerkezeti egységei változtak meg az előző időállapothoz képest vagy változnak meg majd a következő időállapotban.

A jogszabályok „Megjelenítő” virtuális ablakban való megjelenítésekor a jogszabályi rendelkezés mellett elhelyezett színes függőleges csíkkal jelöltük az időállapotok közötti eltéréseket az alábbi rend szerint:

- bal oldalon található függőleges piros csík jelzi a megjelenített időállapot és az azt megelőző időállapot közötti eltérést (megváltozott jogszabályi rendelkezés),

- jobb oldalon megjelenő, függőleges zöld csík jelzi a megjelenített időállapot és az azt követő időállapot közti eltérést (megváltozó jogszabályi rendelkezés).

Időbeni változás jelölése

A változott vagy megváltozó rendelkezések között a sávok felett található gombokkal tudunk navigálni.

A táblázatok esetén a változásjelző csíkok mellett sor illetve cellaszintű színezés is segíti a táblázat adatainak követését. Egy adott táblázat jelenlegi és megelőző verziója között a változott részeket piros háttérrel, a jelenlegi és következő változat között a változott részeket zöld háttérszínnel kerülnek kiemelésre (a szövegszeletek melletti piros és zöld csíkokkal analóg módon). Ha változott és változni is fog az adott rész, akkor azt kék szín jelzi.

Lábjegyzet

Minden jogszabályban a lábjegyzeteket, felső indexben elhelyezve, egy jogszabályon belül szigorúan növekvő számmal jelezzük.

 

Lábjegyzetek előhívása, felsőindexre kattintással

Lábjegyzet megnyitása

 

A lábjegyzetet jelző számra (felső indexben elhelyezett számra) történő rákattintással a lábjegyzet tartalma a „Megjelenítő” oldal alsó menüje felett sárga lebegőfelületen jelenik meg.

A lebegőablak az ablakon kívüli kattintással, vagy az oldal elgörgetésével, vagy a „Bezárás” piktogram (X) megnyomásával zárható be.

Lábjegyzetben megjelenített külső hivatkozás megnyitása

Abban az esetben, amikor egy jogszabályban megjelenített lábjegyzet külső hivatkozást (másik jogszabály számát vagy ún. rövid megjelölését) tartalmaz, a hivatkozásra való kattintás új „Megjelenítő” virtuális ablakot nyit meg. Ekkor a forrás jogszabály és a lábjegyzet megjelenítése is megmarad az eredeti „Megjelenítő” virtuális ablakban.

A meghívott hivatkozásként megnyitott jogszabály a virtuális ablakon elhelyezett „Bezárás” lebegő gomb segítségével bezárható.

Oldalon történő tartalom kijelölések működése

A felhasználónak lehetősége van a megjelenő jogi dokumentumok részleteit kijelölni, amelyeket később kinyomtathat, kimásolhat, vagy exportálhat.


Az oldalakon történő kijelölés a más alkalmazásokban is megszokott módon működik: kattintsunk a kijelölni kívánt szöveg kezdeti részére, és tartsuk lenyomva a bal egér gombot, majd húzzuk a kurzort a kijelölni kívánt szöveg végére. A kijelölés ilyenkor bárhol kezdhető (akár szavakon belül is) és betűpontosan hagyható abba, így tetszőleges szöveget (akár csak szavakat, mondatrészeket) is ki lehet jelölni.

A kijelölt részeket a szöveg sárga kiemelésével jelenítjük meg.

Egy adott szöveg szabad kijelölése

Szabad kijelölés

Több, nem egymást követő szöveg kijelölése

Kattintsunk a kijelölni kívánt szöveg kezdeti részére, és tartsuk lenyomva a bal egér gombot, majd húzzuk a kurzort a kijelölni kívánt szöveg végére. A kijelölés ilyenkor bárhol kezdhető (akár szavakon belül is) és betűpontosan hagyható abba. A Ctrl gomb lenyomása mellett a kijelölés a jogszabályszöveg egy tetszőleges másik részén, bárhol folytatható, és az újabb kijelölt szöveg vagy szövegek is kiemelve jelennek meg.

Bekezdés gyors kijelölése

Adott bekezdésen belül bárhol dupla egér kattintással az egész bekezdés kijelölése megtörténik (bekezdésen nem a jogi, hanem a fizikai, Enterrel határolt bekezdést értve).

Nagyobb terület kijelölése

Hosszabb, egymásutáni tartalom kijelöléséhez kattintsunk a kijelölni kívánt tartalom első betűje elé, majd a bal egérgomb nyomva tartása mellett a billentyűn nyomjuk le a LEFELÉ nyilat,

vagy húzzuk le az egeret a képernyő aljára, melynek hatására a képernyő a dokumentum alja felé kezd gördülni. A bal egér gombot továbbra is nyomva tartva dokumentum alján végül húzzuk a kurzort a kívánt sor végére, majd engedjük föl a bal gombot.

Szakaszok kijelölése

A bal oldali oldalmenüben, a tartalmi fában található jelölőnégyzetek segítségével szakaszokat vagy alcímeket könnyen kijelölhetünk. A ctrl gombot lenyomva tartva a kijelöléseket bővíthetjük az egérrel kijelölt tetszőleges részekkel is.

Kijelölés megszüntetése

Valamennyi kijelölést az egér bal gombjával, az oldalon bárhol történő egyszeri kattintással tudjuk megszüntetni.

Szöveg exportálása

Az exportálás célja hogy biztosítsa a kijelölt tartalom vágólap használatával való más programba való beillesztését. Az exportálást a vágólap segítségével lehet elvégezni, azaz a kijelölést követően a ctrl+c, vagy a jobb egérgombra felugró menüből a “Vágólapra másolás”, majd egy szövegszerkesztőben a ctrl+v (vagy “Beillesztés”) funkciót választva. A másolás során a formázások is átemelésre kerülnek, a lábjegyzetek viszont nem.

Oldalmenü

Az oldalmenü egy bal oldali lebegő gomb segítségével nyitható. Célja alapvetően az oldalon történő gyors navigáció biztosítása.


Oldalmenü

Megnyitást követően a képernyő bal szélén helyezkedik el és a lapon történő görgetéstől/mozgástól függetlenül mindig látható. tartalma szükség esetén külön görgetősávval görgethető.


Oldal menü kezelése

A menü három elemből áll, amelyek helyet adnak:

megjelenítésének.

Mindhárom elem felsorolása tagolva történik. Az elválasztó tagokat külön lenyithatjuk, zárhatjuk a jobb áttekinthetőség érdekében.

Tartalmi fa

A tartalmi fa megjelenítése bármely felhasználók számára elérhető.

A megjelenítő oldalon található oldalvezérlő megnyomásával a képernyő bal szélén egy lebegő menü jelenik meg, amellyel láthatóvá válik a jogszabály tartalmi fája. A tartalmi fa az adott jogszabály szerkezeti egységeit listázza (ezek megjelölése a szövegben adott és formalizált), támogatja a megjelenített jogszabályban való navigálást – amennyiben a felhasználó a tartalmi fa egy elemére kattint, a jogszabály kijelölt részhez tartozó szövegét jeleníti meg a megjelenítő ablak fókuszában.

 
Tartalmi fa elemei

A fa egyes ágai a vezérlő bal szélén megjelenő + jellel kinyithatóak és a – jellel összezárhatóak, ezzel a szükséges szintre kifejthetőek. A fa legfelső ága (gyökere) a jogszabály címét tartalmazza.

A tartalmi fát a jogszabály szerkezeti egységeinek megjelölései (könyv, fejezet, alcím, szakasz) képezik. Mindegyik szerkezeti egység neve mellett egy bejelölési (pipa) lehetőség is rendelkezésre áll, amelynek segítségével egész szerkezeti egységeket jelölhetünk ki egyszerűen ahelyett, hogy kézzel kellene annak végét megkeresni, az egér kijelölési technikát alkalmazva. A magasabb szerkezeti egység kijelölése automatikusan maga után vonja a hierarchiában alatta lévő szerkezeti részek kijelölését/kijelölés megszüntetését is (tehát például az alcím kijelölése a benne foglalt szakaszokat). A kijelölést követően a szövegek nyomtathatók, másolhatók.

A bal oldali vezérlő ismételt megnyomásával az oldalsó menü eltüntethető, másik oldalmenü vezérlő megnyomásának hatására a másik oldalmenü jelenik meg a tartalmi fa helyett.

Tárgyszavak

A tárgyszavak megjelenítésének célja, hogy a tárgyszavak kiválasztásával segítse a felhasználót a jogszabályon belüli navigálásban. Csak regisztrált vagy ügyfélkapu használatával belépett felhasználók számára elérhető.

A tárgyszavak listája az „Oldalmenü vezérlő” megnyomásával hívható elő. A képernyő bal szélén egy lebegő menü jelenik meg, amely megjeleníti a jogszabályban található tárgyszavakat alfabetikus sorrendben, fa struktúrában. A fa egyes ágai ABC sorrendben a szavak kezdőbetűi szerint vannak csoportosítva, az ágak (betűnként) a vezérlőben az ág bal szélén megjelenő + jellel kinyithatóak és a – jellel összezárhatóak, ezzel a fa szükséges szintre kifejthető. A tárgyszavak mögötti zárójelben megjelenített szám a találatok számát jelenti – az, hogy az adott tárgyszó hányszor szerepel a jogszabályban.


Tárgyszavak

Amennyiben a felhasználó a fa egy ágát (egy tárgyszót) jelöl ki, az adott tárgyszó megjelenik és fókuszba kerül a Megjelenítő ablakban. Amennyiben egy tárgyszóból több is található a jogszabályban a tárgyszóra történő ismételt kattintással a szövegben a következő előfordulásra ugrik.

A lista csak az adott jogszabályban fellelhető tárgyszavakat tartalmazza. A tárgyszavak listájának megjelenítése csak azonosított felhasználók részére elérhető.

A bal oldali vezérlő ismételt megnyomásával az oldalsó menü eltüntethető, másik oldalmenü vezérlő megnyomásának hatására a másik oldalmenü jelenik meg a tárgyszó lista helyett.

Kapcsolati háló


A csak regisztrált vagy ügyfélkapu használatával belépett felhasználók számára elérhető funkció keretében a  kapcsolati háló egy elkülönülő fában ábrázolja az egyes jogszabályokhoz tartozó külső kapcsolódó jogszabályokat, ezzel segítve a jogszabályok közti egyszerű navigációt.

A kapcsolati háló előhívható a jobb oldali „Oldalmenü vezérlő” megnyomásával, amelynek hatására a képernyő bal szélén egy lebegő menü jelenik meg, amely megjeleníti a jogszabály kapcsolati hálóját fa struktúrába és a kapcsolat típusának megfelelő csoportosításban szervezve.

Kapcsolati háló

A kapcsolati fa ágai tartalmazzák a külső jogszabályi kapcsolatokat logikai rendbe szervezve
- legfelső szint: minden jogszabály,
- további szintek: módosítások, hivatkozások stb.

A kapcsolati hálóban megjelenített jogszabályokra kattintva a kiválasztott jogszabály egy új virtuális ablakban jelenik meg.

Kiegészítő funkciók

Az ügyfélkapus bejelentkezést követően a jogi dokumentumokat megjelenítő ablakban a szöveg feletti sávban kiegészítő funkciók jelennek meg. Azonosítás nélküli használat esetén a sáv nem jelenik meg, a sávon található funkciók közül csak nyomtatás érhető el, külön lebegőgomb segítségével.

Jogszabály információk

A kiegészítő menüsorban a  ikonra kattintva a jogszabályhoz kapcsolódó részlet információk jelennek meg. A funkció regisztrált vagy ügyfélkapu használatával belépett felhasználók számára érhető el, a találati listából a jogszabály megnyitása nélkül is, a hatályosság jelző ikonra kattintva.

 

Jogszabály információs ablak elérése a funkciósávon

Jogszabály információs ablak elérése a találati listában

A felugró ablakban megjelenő információk:

 

Jogszabály információs ablak

Jogi dokumentumon belüli keresés, paragrafuskeresés

Beépítésre került egy, adott jogi dokumentumokon belüli tartalom keresés lehetősége. A kiegészítő menüsorban található keresőmező alkalmas a begépelt szavak pontos és szótöves keresésére is. A szótöves kereséshez a „*” jokerkarakter használata szükséges.

Az jogi dokumentumon belüli paragrafuskereső a szókereső mellett található, segítségével könnyen a jogszabály adott paragrafusához léptethetjük a megjelenítést. A végrehajtási rendeletek és az ahhoz kapcsolódó törvények egységes szerkezetben való megjelenítése esetén a paragrafus mellett kiválasztható, hogy a törvény, a rendelet vagy mindkettőben történjen a keresés.

 

Keresési lehetőségek oldalon belül

Nyomtatás kezelése

A nyomtatás funkció célja, hogy biztosítsa az NJT-ben kikeresett és olvasott jogszabályi tartalom papír alapú megjelenítését.

Teljes dokumentum nyomtatása

A teljes jogszabály nyomtatásának célja, a „Megjelenítő” ablakban megjelenő jogszabályi tartalom teljes, és módosítás nélküli papír alapú reprodukcióját előkészítse.

Alaprendszer esetén a „Megjelenítő” oldalon a kiegészítő menüsor nyomtatási ikonjának  kiválasztásával indítható a dokumentum nyomtatása funkció.

 

Nyomtatás


Kijelölés és többszörös kijelölés nyomtatása

Amennyiben a felhasználó a megjelenített jogszabályban kijelölést vagy kijelöléseket végez, a „Nyomtatás” gomb hatására nem a teljes dokumentum, hanem csak a kijelölt szövegrész(ek) kerül(nek) kinyomtatásra, lábjegyzetek nélkül.

Rendszerhasználat feltételeinek kijelzése

Az alkalmazás felhasználói felületének főoldalán, a lap legalján a láblécben jelenik az Impresszum, Felhasználási feltételek, és Adatkezelési tájékoztató hivatkozás, amelyek használatával az NJT rendszer rendszerhasználati feltételeit tartalmazó dokumentumok jelennek meg.

ELI ajánlással megvalósított URL-ek összeállítása

Az NJT olvasói számára kidolgozásra került egy összerendelő funkció, amely egy könnyen értelmezhető, tetszőleges jogszabályt és időállapotot leíró URL-t (ELI formátum) átalakít a rendszer által jelenleg is használt URL-lé. Ezáltal mások számára is ismert adatok alapján egy jogszabály változatot tartalmazó NJT oldal egyszerűen megjeleníthető.

Az ELI url-ben a következő adatokat kell megadni

A rendszer a kért dátumon található, a másik 4 adatnak megfelelő jogszabályt jeleníti meg. Amennyiben a dátum paraméterben megadott napon a jogszabály már hatályon kívül helyezésre került, a legutolsó állapot jelenik meg. Ha a megadott dátumon a jogszabály még nem volt hatályos, hibaüzenet kerül visszaadásra.

Az összeállított URL segítségével a regisztráció nélkül elérhető adatok kérhetők le.

Felhasználói funkciók menü (Ügyfélkapus azonosítást vagy belépést követően elérhető menü)

Az azonosított (regisztráció alapján vagy ügyfélkapu használatával belépett) felhasználónak kényelmi funkciók is elérhetők, a felső sávban található név melletti ikonra kattintva.

 

Ügyfélkapus azonosítást követően, vagy magánszemélyeknek/vállalkozóknak elérhető funkciók

Előzmények kezelése

Az előzmények kezelésének célja, hogy biztosítsa a felhasználók számára az elmúlt időszakokban (előzményként) megtekintett, de címtárba „kedvenceként” nem mentett tartalmak ismételt megtekintését, ezzel is megkönnyítve azok keresését.

Előzménynek tekintjük az NJT-ben azokat a jogszabályi tartalmakat, amelyeket a felhasználó azonosított munkamenetén belül (tehát bejelentkezést követően) megjelenítésre megnyit. Ezek a jogszabályok – hatályossági állapottól függetlenül – automatikusan mentésre kerülnek a felhasználói előzmények listájára.

Az előzménylista a kényelmi szolgáltatások menüjének „Előzmények” menüpontján keresztül érhető el.

Az előzményekre nyomva a korábbi nyitott tartalmak egy találati listában jelennek meg.  A lista tartalmazza a felhasználó által megjelenített jogszabályok címét, a megtekintés időpontját. Az előzményeket a Találati lista megjelenítési módjának megfelelően – a felhasználói beállított elvárások szerint – oldalakba rendezve, találati eredmény szám megjelenítésével jelenítjük meg.

A felhasználó a listából bármelyik tartalmat egy kattintással a megjelenítő virtuális ablakban megtekintheti, ilyenkor a megnyitott tartalom az előzménylistában a legfelső helyre ismét bekerül.

Előzmények listája

Az előzmény lista megjelenítése felhasználói azonosításhoz kötött. Amennyiben a felhasználó rendelkezik belső azonosítóval, de a belépési folyamat során még nem azonosította magát ebben a munkamenetben, az előzménylista tartalmához nem fér hozzá.

Amennyiben egy belépett felhasználó a rendszerben való azonosítását meg kívánja szakítani (kilép) az előzménylista tartalma számára továbbra nem elérhető.

Előzményi lista törlése

Az előzménylista tartalma egyben a „Találati lista” alatt megjelenítendő „Összes törlése”  piros felirat. Ennek megnyomása esetén lebegő ablakban ellenőrző kérdés jelenik meg.


Előzmények törlése

„Igen” válasz esetén megtörténik a törlés, „Nem” válasz esetén az előugró ablak bezárul.

Keresés

 

Az előzmények keresése funkció célja, hogy lehetőséget biztosítson a felhasználó számára egy korábban látogatott jogszabály – előzményekből való – kikeresésére annak címe vagy a megtekintés ideje alapján.

Az „Keresés az előzmények között” mezőbe kattintva lehet a keresendő feltételt megadni, amely egy korábban megtekintett jogszabály címére (töredékre is) vagy a megtekintés időpontjára vonatkozik. A kereső ablak a begépelésre reagálva azonnali eredményeket produkál.

Kedvencek kezelése

A „Kedvencek kezelésének” célja, hogy a felhasználó a gyakran használt vagy a számára releváns tartalmakat olyan listára rögzítse, amelyből tetszőleges időben úja elő tudja hívni azokat.

A kedvenc címlista tartalma azonosított felhasználó számára bármikor előhívható, az abból kiválasztott tartalom egy kattintással – virtuális ablakban – megjeleníthető.

A Kedvencek címlista – azonosított felhasználó számára – a felhasználói menüből előhívható és tartalma találati listaként jelenik meg.

 

Kedvencek címlistája

A címlista tartalmazza az oda felvett tartalmak címét, a felvett tartalom hatályossági állapotát és a többi időállapot megjelölésének lehetőségét is.

A Kedvencek a találati lista megjelenítési módjának megfelelően – a felhasználói beállított elvárások szerint oldalakba rendezve, találati eredmény szám megjelenítésével – jelenik meg.

A Kedvencek címlista kezelése felhasználói azonosításhoz kötött. Amennyiben a felhasználó rendelkezik belső azonosítóval, de a belépési folyamat során még nem azonosította magát, ebben a munkamenetben, a címlista tartalmához nem fér hozzá. Amennyiben egy belépett felhasználó a rendszerben való azonosítását meg kívánja szakítani (kilép), a címlista tartalma számára továbbra nem elérhető.

Ha egy felhasználó akármikor is azonosítja magát, a hozzá rendelt címlistát az utolsó használat állapotában kell, hogy találja – feltételezve, hogy a számítógépén elhelyezett sütik törlése nem történt meg.

Hozzáadás

A funkció célja, hogy az azonosított felhasználó az általa direkt lehívásból, böngészésből vagy keresés találataként megjelenített tartalmat az „Kedvencekhez adás” gomb megnyomásával a címlistához adhassa.

 

Kedvencekhez adás

A hozzáadás eredményeképpen a tartalom a felhasználóhoz tartozó listára kerül a tartalom megnevezésének, szabatos leírásának és hatályossági állapotának feltüntetésével.

Törlés a kedvencek közül

A törlési funkció célja, hogy az azonosított felhasználó a maga által létrehozott listából egyesével törölhessen elemet a „Törlés” nevű lebegő gomb megnyomásával. Többszörös törlésre nincs lehetőség, azonban a „Összes törlése” lebegőgomb megnyomásával a teljes címlista törölhető.


Kedvencek Keresése és Törlése

 A gomb(ok) megnyomásakor a lebegő ablakban ellenőrző kérdés jelenik meg.

Egy korábban kedvencnek jelölt jogszabályt, a jogszabályt megnyitva is el lehet távolítani a kedvencek listájáról, a kiegészítő menüben található törlés funkció  segítségével.

Kedvenc eltávolítása

Élethelyzet kérdőív

Az alkalmazás a kialakított élethelyzet beállításokon keresztül lehetőséget biztosít arra, hogy a felhasználó élethelyzet alapú jogszabály információkhoz jusson.

Az élethelyzeti kérdőív kitöltésével, az adott válaszok függvényében az alkalmazás felkínál egy szűkített élethelyzet listát, amelyekből kiválasztva a releváns élethelyzeteket, a Feliratkozom gomb segítségével választhatók ki azok. A kiválasztott élethelyzetek a Saját élethelyzetek listára kerülnek rá (lásd a következő fejezetben) és azok alapján a kapcsolódó jogszabályok változásáról értesítést küld a rendszer a felhasználó számára (amennyiben a felhasználói fiók adatainál az élethelyzetekhez kapcsolódó értesítés funkció engedélyezve van).

Élethelyzet kérdőív és eredménye

Élethelyzetek

A felhasználónak, az élethelyzeti kérdőív kitöltésén túl, lehetősége van a releváns élethelyzetek kiválasztására az alkalmazás által felkínált összes élethelyzet között böngészve is. A kiválasztott élethelyzetekre feliratkozni ezen a módon is a Feliratkozom gomb használatával lehetséges.

Azok az élethelyzetek, amelyekre a felhasználó feliratkozott, a Saját élethelyzetek között jelennek meg. Ennek a listának a segítségével lehet leiratkozni a korábban megjelölt élethelyzetekről.

Összes élethelyzet és Saját élethelyzetek

Témakörök

Felhasználó ki tud választani a témakörök listájából releváns témaköröket azok kijelölésével és a Feliratkozom gombra kattintva, amelyek ezután megjelennek a saját témakörök listában. Itt kijelölve a témaköröket és a Leiratkozom gombra kattintva eltávolítható a témakör a listából.

Témakörök beállítása

Változások követése

Az NJT az azonosított felhasználók számára lehetővé teszi az őket érdeklő témákkal, illetve élethelyzetekkel kapcsolatos tárgykörök kiválasztását. A vállalkozások esetében a témák egyrészt gazdasági tevékenységekhez, másrészt vállalkozások számára releváns témákhoz (pl. adók és egyéb közterhek, helyi adók, foglalkoztatás és munkaerőpiac, számvitel) kapcsolódnak. A magánszemélyek esetében a témák alapvetően élethelyzetekhez (pl. családtámogatás, közigazgatási ügyintézés, köznevelés, nyugdíjak) kapcsolódnak.

A rendszer alapfunkciója, hogy a felületen bejelölt témakörökben történt jogszabályi változásokról értesítést küld emailben. A levél része egy egyedi hivatkozás is, amelynek segítségével rendszerparaméterben állítható ideig közvetlenül be is lehet lépni a megjelenítő felületre és a változásokat ott is meg lehet tekinteni. Az értesítések küldését ki lehet kapcsolni a témakör összeállító felületen.

Az emailben kiküldött értesítő mellett az NJT a témakörök, illetve élethelyzetek által érintett jogszabályváltozásokat egy találati listában is megjeleníti a bejelentkezett felhasználónak. A megjelenített változások száma a legördülő listában módosítható.

Témakörök

Fiók módosítás

A felhasználói menü „Fiók módosítás” menüjére kattintva érhető el.

Fiók módosítás

Módosítható az NJT-ben megjelenő név, viszont a felhasználónév nem.

Email cím módosítása esetén az új emailcímre egy email kerül kiküldésre. Az abban található linkre kattintva kell megerősíteni a módosítást, a felhasználói fiókban ez után frissül az új emailcím.

Email cím módosítás

A „Kedvencek” felirat melletti checkbox bepipálásával lehetőség van feliratkozni a változásjelzésre, így változás esetén email értesítés érkezik a felhasználó számára.

A fiókot a „Törlés” gomb megnyomásával lehet törölni. Ekkor felugró ablakban meg kell erősíteni a műveletet a jelszó megadásával. A helyes jelszó beírása után az „Igen” gomb megnyomására a fiók törlésre kerül, a művelet nem vonható vissza.

Ügyfélkapus bejelentkezés esetén a Fiók módosítás felületen email cím megadása, Kedvencekre való feliratkozás, már létező felhasználóval való összekötést lehet beállítani, illetve törölni lehet a fiókot.

Fiók módosítás KAÜ bejelentkezéssel

Email cím módosításnál a cím megadása után a megadott email címre egy levél érkezik a megerősítő linkkel. A linkre kattintva kell megerősíteni a módosítást, a felhasználói fiókban ez után frissül az új email cím.

Email cím módosítás

Lehetőség van az ügyfélkaput összekötni már létező felhasználóval. A felhasználónév és jelszó páros helyes megadásával az Összekötés gomb megnyomása után egy megerősítő ablak ugrik fel. Az Igen gomb megnyomására a KAÜ bejelentkezés összekapcsolásra kerül a felhasználóval. Az előzmények, kedvencek összefésülésre kerülnek, az összekötött felhasználó törlésre kerül. Az összekapcsolás után akár KAÜ-vel, akár a felhasználónév és jelszó párossal lépünk be, minden esetben a felhasználó felülete jelenik meg egységesen.

Összekapcsolt fiók törlése esetén a felhasználói adatok nem állíthatók vissza, a felhasználó törlésre kerül a rendszerben. Ismételt Ügyfélkapus bejelentkezés esetén új fiók jön létre.

Kilépés a jogszabálytárról vagy ügyfélkapuról

Bejelentkezett felhasználó a menü ikonra kattintva, a Kijelentkezés lehetőséget választva léphet ki a felületről.

Ügyfélkapun keresztül bejelentkezett felhasználó a Kilépés a Nemzeti Jogszabálytárról lehetőséget választva kijelentkezhet csak a Nemzeti Jogszabálytárról, ekkor a felhasználó az Ügyfélkapun bejelentkezve marad. További lehetőség, hogy a Kilépés az Ügyfélkapuról menüpontra kattintva a felhasználó a Nemzeti Jogszabálytárról és az Ügyfélkapuról is kijelentkezik.

Kilépési lehetőségek

Értesítések

A menüszalag csengő ikonjára kattintva megtekinthető az értesítések listája. Az értesítésre kattintva megnyitható a jogszabály, illetve az élethelyzet megtekintő felülete.

Értesítések listája

Önkormányzati rendeletek

Az Önkormányzati Rendelettár az NJT egy önálló aloldala, amely az önkormányzati rendeletek adatbázisára ad egyszerű keresési, megjelenítési lehetőséget. Az aloldal részletes leírását jelen kézikönyv nem tartalmazza.

Indokolások tára

A Magyar Közlöny mellékleteként megjelenő Indokolások Tára lekérdező felülete a felső menüszalagra kattintva érhető el. A felhasználónak lehetősége van az Indokolások Tárában közzétett, a jogszabályok tervezetéhez tartozó indokolások között évszám, sorszám, típus szerint, illetve a szókeresőt használva keresni. A keresési paraméterek törölhetők a Beállítások törlése gombra kattintva.

Indokolások Tára keresőfelülete

Nemzetközi szerződések

A Nemzetközi szerződések kereső a felső menüszalagról érhető el és új böngészőlapon jelenik meg. Kereséshez ki lehet választani a legördülő listából típust, lehet használni a szókeresőt címben. A találati listában megjelenő elemekre kattintva a feltöltött PDF tartalom megtekinthető.

Nemzetközi Szerződések keresőfelülete

Jogszabályfordítások

A felső menüszalagról elérhető Jogszabályfordítások, illetve Translated legislation magyar, illetve angol nyelvű felületet biztosít a kereséshez évszám, sorszám, típus szerint, valamint használható a szókereső. A találati listában megjelenő elemre kattintva a feltöltött PDF tartalom új böngészőlapon megjelenik.

Jogszabályfordítások keresőfelülete magyar nyelven

Jogszabályfordítások keresőfelülete angol nyelven


Mobilalkalmazás

Az NJT mobil alkalmazás iOS Apple iPhone vagy iPad eszközök, továbbá Android eszközök segítségével vehető igénybe. Az alkalmazás használatával a felhasználók gyors, a mobil eszköz segítségével bárhol könnyedén elérhető segítséget kaphatnak mindennapi feladataik ellátásához. Az állampolgárok, vállalkozások, társadalmi szervezetek részére kifejlesztett funkciók javítják a jogalkalmazás minőségét, élethelyzet alapon adnak válaszokat a felhasználói információkérésekre.

Az NJT mobil alkalmazás funkciói az alábbi fejezetekben kerülnek bemutatásra.

Belépés a Jogszabálytárba

Az applikáció alapfunkciónak (jogszabálykereső) használatához nem szükséges regisztrált felhasználóval rendelkezni, azonban annak teljesértékű, minden kényelmi funkcióra kiterjedő használata regisztrációhoz kötött. A regisztráció elvégezhető a mobil alkalmazásból, vagy az NJT webes felületén.

Regisztráció

Az NJT mobil applikáció az alábbi felületet biztosítja a felhasználói regisztráció elvégzéséhez. A felület a Fiókom/Regisztráció menüpontban érhető el.

A regisztráció elvégzéséhez az alapadatokon túl szükséges az NJT adatkezelői nyilatkozatának elfogadása is.

A regisztrációs igény visszaigazolására email üzenetet küld a rendszer a megadott email címre, amelyben egy hivatkozás található. A regisztrációs igény megerősítése ennek a hivatkozásnak a megnyitásával történhet meg.

Regisztráció

Bejelentkezés

A mobil alkalmazásba bejelentkezni regisztrált NJT felhasználóval, illetve KAÜ azonosítás segítségével lehetséges. A Fiókom felületen kezdeményezhető mindkét belépési mód, illetve itt érhető el az Elfelejtett jelszó funkció is.

Belépés a jogszabálytárba

Fiókadatok

A bejelentkezett felhasználók a felhasználói fiókkal kapcsolatos adatokat a Fiókom menüpont használatával tarthatják karban. Ezen a felületen a következő funkciók érhetők el:

Fiókadatok

Fiókadatok módosítása

A bejelentkezett felhasználó adatai módosíthatók ezen a felületen. Az email cím módosításához a rendszernek megerősítésre van szüksége. Ez hasonló módon történik a regisztrációnál alkalmazott folyamathoz. Az új email címre egy levelet küld a rendszer, amelyben található hivatkozásra kattintva erősítheti meg el a felhasználó az email cím módosítási szándékát.

Amennyiben a felhasználó KAÜ azonosítás igénybevételével használja a rendszert, akkor egy külön email cím megadása is szükséges, amelyre az értesítéseket küldi a rendszer, mert a KAÜ nem szolgáltat adatot a felhasználó email címére vonatkozóan.

Fiókadatok módosítása

Lehetőség van a felhasználói fiók törlésére, amit a Fiók törlése gombbal kezdeményezhet a felhasználó. Megerősítést követően a felhasználói fiók törlődik.

Fiók törlése

Értesítés beállítása

A kedvencnek jelölt jogszabályok, illetve a hivatalos lapok új lapszámának megjelenése esetén küldendő értesítésekkel kapcsolatos beállítások végezhetők el ezen a felületen.

Értesítések beállítása

Értesítések

A kedvencnek jelölt jogszabályok, illetve a kiválasztott (feliratkozott) élethelyzetekhez kapcsolódó jogszabályok változása esetén automatikusan küldendő értesítések jelennek meg ezen a felületen. Értesítést csak akkor kap a felhasználó, ha az NJT applikáció éppen háttérben fut, amikor a kiválasztott (feliratkozott) élethelyzetekhez kapcsolódó, vagy a kedvencnek jelölt jogszabályok változnak.

Jogszabályok keresése

Az alkalmazás elindítását követően a jogszabálykereső oldal jelenik meg.

Ezen lehetőség van – akár bejelentkezés nélkül is – keresési feltételek megfogalmazására és az azoknak megfelelő jogszabályok megtekintésére.

A keresési feltételek összeállítása során a felhasználók megadhatják az évszámot, a sorszámot római vagy arab számmal, meghatározhatják a keresendő jogszabály típusát. Lehetőség van csak a hatályos jogszabályok között keresni, vagy akár tárgyszó alapján leválogatni a jogszabályokat.

A keresési mezők alaphelyzetbe állítását (törlés) a Keresés gombtól balra látható  ikonnal lehet megtenni. A kívánt keresési feltételek megadása után a Keresés gombra koppintással kérhető le a találati lista. A találati lista elemeire koppintva megnyitható a kívánt jogszabály, illetve a jobb szélen lévő csillag ikonok  /  segítségével kedvencnek jelölhető / a jelölés visszavonható.

A keresés funkció használatához nem szükséges regisztráció. Hasonlóan a webes NJT alkalmazáshoz, lehetőség van bejelentkezés nélkül is keresni a jogszabályok között, de ebben az esetben a kereshető jogszabálytípusok száma és időbeli elérhetőségük kisebb.

Jogszabályok keresése

Találati lista

Kedvencek

Az alkalmazásban megtekintett jogszabályok között lehetőség van megjelölni azokat, amelyek a felhasználó számára jelentőséggel bírnak. Ezek a jogszabályok a felhasználó saját, „kedvenc” jogszabályokat tartalmazó listájára kerülnek. A listára beválogatott jogszabályoknak a változásáról – az értesítési beállításoknak megfelelően – az alkalmazás automatikus értesítést küld a felhasználó számára push üzenet vagy email formájában.

Kedvencek

Élethelyzetek

A felhasználói élethelyzetek illetve az azokkal kapcsolatos információk menedzselésére szolgál ez a felület.

Az alkalmazás a felhasználó számára érdekes, releváns élethelyzetek kiválasztására – az NJT webes felületéhez hasonlóan – két megközelítést alkalmaz. Egyrészt lehetőség van az összes élethelyzet között böngészve áttekinteni az elérhető témákat, másrészt, az élethelyzeti kérdőív kitöltésével, az adott válaszok függvényében az alkalmazás felkínál egy szűkített élethelyzet listát. Akár az élethelyzetek között böngészve, akár a kérdőív segítségével jut el a releváns élethelyzetekhez a felhasználó, a Feliratkozom gomb segítségével választhatja ki azokat.

A döntésben segít az az információhalmaz, amelyet az alkalmazás biztosít az élethelyzet területekkel, illetve az egyes élethelyzetekkel kapcsolatban. Az élethelyzet területekkel kapcsolatos átfogó leírás az Élethelyzet terület leírás megtekintés hivatkozás segítségével érhető el, míg az élethelyzeti információ az élethelyzet panelek jobb oldalán található  ikon segítségével jeleníthető meg.

Az élethelyzeti információk között az élethelyzet leírásán túl megtalálható az élethelyzethez kapcsolódó ügyintézési lehetőségekkel kapcsolatos iránymutatás és a vonatkozó jogszabályok felsorolása is.

A feliratkozás után, a felhasználó által kiválasztott élethelyzetek listája a Saját élethelyzeteim menüpont alatt érhető el. Továbbá ezen a felületen lehet leiratkozni az élethelyzetekről.

Élethelyzetek

Élethelyzet kérdőív

Feliratkozás élethelyzetekre, kérdőív alapján

Élethelyzetek böngészése

Saját élethelyzetek

Magyar Közlöny lapszámok

A Magyar Közlöny és a Hivatalos Értesítő legutolsó hét lapszáma jelenik meg ezen a felületen egy listába rendezve. Bármely listaelemre kattintva a mobileszköz böngészőjében megnyílik a http://www.magyarkozlony.hu/ oldal és megjelenik a kiválasztott lapszám.

Magyar Közlöny lapszámok

 /

Lap tetejére