• Tartalom

18/2018. (HK 1/2019.) HM VGHÁT szakutasítás

18/2018. (HK 1/2019.) HM VGHÁT szakutasítás

az egyes meghatározott juttatások után a munkáltatót terhelő személyi jövedelemadó és szociális hozzájárulási adó bevalláshoz és megfizetéshez szükséges adatszolgáltatás teljesítéséről

2018.12.13.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezetendő intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény 52. § (2) bekezdése, valamint a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 8. § (3) bekezdése alapján – figyelemmel az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény és a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény rendelkezéseire – a következő

szakutasítást

adom ki:


1. A szakutasítás hatálya
a) a Honvédelmi Minisztériumra,
b) a honvédelemért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre és
c) a honvédségi szervezetekre [az a)–c) pontban foglaltak a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek] terjed ki.

2. Felkérem a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatóját, valamint a miniszter fenntartói irányítása alá tartozó köznevelési intézmény vezetőjét, hogy szervezete vonatkozásában tegye lehetővé a szakutasításban foglaltak végrehajtását.

3. A honvédelmi szervezeteknél biztosított egyes meghatározott juttatások után az adó bevallását, az adóelőleg megfizetését – központilag – a HM Védelemgazdasági Hivatal (a továbbiakban: HM VGH) végzi. Az adó- és járulékbevallás elkészítéséhez a saját pénzügyi és számviteli szervezeti elemmel rendelkező honvédelmi szervezet esetén a pénzügyi és számviteli szervezeti elem referense, a saját pénzügyi és számviteli szervezeti elemmel nem rendelkező honvédelmi szervezet esetén a pénzügyi utaltságot ellátó gazdálkodás támogató és pénzügyi ellátó referatúra referense (a továbbiakban együtt: pénzügyi referens) az 1–3. melléklet szerinti formában és adattartalommal havonta adatszolgáltatást teljesít.
4. Nem kell adatszolgáltatást teljesíteni azon juttatásokról, amelyekről az információ a HM Költségvetés Gazdálkodási Információs Rendszer (a továbbiakban: HM KGIR) integrált Személyügyi Adminisztrációs és Bérszámfejtési Alrendszerében (a továbbiakban: HM KGIR HRMS) rögzítésre került, így különösen a Széchenyi Pihenő Kártya juttatásról.

5. A havi adatszolgáltatást írásban, elsődlegesen szkennelt formában, elektronikus úton a szerv.hm.vgh.kiri.jajo@ hm.gov.hu e-mail címen, vagy telefaxon a 02-2-27-389 számon kell teljesíteni a HM VGH Központi Illetményszámfejtő és Rendszerüzemeltető Igazgatóság Járandóságfolyósítási, Adó- és Járulékelszámolási Osztálya (a továbbiakban: HM VGH KIRI JAJO) részére. Az adatközlő lapokat akkor is meg kell küldeni, ha az adatszolgáltatás nemleges. A nemleges adatszolgáltatást az adatközlő lapok sorainak kihúzásával kell jelezni. Az adatszolgáltatást alátámasztó okmányokat, bizonylatokat, nyilvántartásokat a pénzügyi referens tárolja.

6. A tárgyhónapról szóló adatszolgáltatás HM VGH KIRI JAJO részére történő megküldésének határideje a tárgyhónapot követő hónap 5. napja. Ha a tárgyhónapot követő hónap 5. napja pihenőnapra, munkaszüneti napra esik, az adatszolgáltatást az azt követő első munkanap munkaidő végéig kell teljesíteni.

7. A HM VGH KIRI JAJO írásban intézkedik az adatszolgáltatást elmulasztó, vagy hibás, hiányos adatszolgáltatást benyújtó pénzügyi referens felé a mulasztás pótlására, a hiba kijavítására, illetve a hiányosság pótlására.

8. A pénzügyi referens a 7. pont szerinti intézkedést követő munkanap végéig teljesíti, vagy javítja a hibás, illetve hiányos adatszolgáltatást.

9. Ez a szakutasítás az aláírása napján lép hatályba* azzal, hogy a rendelkezéseit először a 2019. január hónapra vonatkozó adatszolgáltatás teljesítésénél kell alkalmazni.

10. Az egyes meghatározott juttatások után a munkáltatót terhelő személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulási adó bevallásához és megfizetéséhez szükséges adatszolgáltatás teljesítéséről szóló 10/2018. (HK 7.) HM VGHÁT szakutasítás 2019. január 1-jén hatályát veszti azzal, hogy a 2018. december hónapra vonatkozó adatszolgáltatásokat még ezen szakutasítás alapján kell végrehajtani.

Sulyok János s. k.,
HM védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár

1. melléklet a 18/2018. (HK 1/2019.) HM VGHÁT szakutasításhoz

honvédelmi szervezet neve

. sz. példány

Nyt. szám:

Havi adatszolgáltatás az egyes meghatározott juttatások után a munkáltatót terhelő
személyi jövedelemadó és szociális hozzájárulási adó bevallásához

Pénzügyi azonosító ⬜ ⬜ ⬜ Érvényesség dátuma (év, hónap) ⬜ ⬜ ⬜ ⬜ ⬜ ⬜?

Cím/alcím ⬜ ⬜ ⬜ ⬜ GSZ: ⬜ ⬜ ⬜ ⬜ ⬜ ⬜?


Fsz.

Kötelezettségek

Adó alapja
(Ft)

1.

 

Az olyan ingyenes vagy kedvezményes termék, szolgáltatás révén juttatott adóköteles bevétel, amelynek igénybevételére egyidejűleg több magánszemély jogosult, és nem lehet megállapítani az egyes magánszemélyek által megszerzett jövedelmet, továbbá az egyidejűleg több magánszemély számára szervezett, ingyenes vagy kedvezményes rendezvénnyel, eseménnyel összefüggésben viselt költség – ha az döntő részben vendéglátásra, szabadidőprogramra irányul –, ha nem lehet megállapítani az egyes magánszemélyek jövedelmét.

2.

 

Törvény, vagy törvény felhatalmazása alapján más jogszabály rendelkezése következtében a magánszemélynek ingyenesen vagy kedvezményesen átadott termék, nyújtott szolgáltatás révén juttatott adóköteles jövedelem.

3.

 

Adómentesnek, üzleti ajándéknak nem tekinthető üzletpolitikai, reklám célú juttatás, amely nem tartozik a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény hatálya alá.

4.

 

A szolgálat érdekében áthelyezettek, vezényeltek természetbeni élelmezése.

5.

 

A szolgálat érdekében áthelyezettek, vezényeltek természetbeni élelmezésének étkezési utalványban történő megváltása.

6.

7.

 

 

8.

 

 



A havi adatszolgáltatás adatai megegyeznek a honvédelmi szervezet nyilvántartásaiban, valamint a HM KGIR-ben rögzített jelentésre köteles adatokkal.


Kelt: ………………………………, 201… …………………… hó ………..-n


P. H.


………………………
aláírás



Készült: ……….. példányban

Egy példány: …….. lap

Ügyintéző: ………………………. (Tel.: ………)



Megjegyzések:

1. Az 1. melléklet 1. sorában kell feltüntetni többek között a honvédelmi szervezet nyílt napja, családi napja, fegyvernemi napja, egyéb rendezvénye – ideértve a Honvédelem Napja vagy a nemzeti ünnepeink – kapcsán felmerült, döntően vendéglátással, szabadidőprogrammal kapcsolatos költségeket – így különösen az étel és ital költségeit, a játszóház, vagy az előadóművészek díját.

2. Az 1. melléklet 2. sorában kell feltüntetni a törvény, vagy törvény felhatalmazása alapján más jogszabály rendelkezése szerint kifizetett adóköteles jövedelmet.

3. Az 1. melléklet 3. sorában kell feltüntetni az adómentesnek, üzleti ajándéknak nem minősülő ún. reklámajándékot és szóróajándékot. Ennek megfelelően itt kell elszámolni például a honvédelmi szervezet rendezvényén a résztvevőknek adott ajándéktárgyra – így különösen logóval ellátott pólóra, tollra, sapkára, iratmappára, reklám órára – fordított kiadást, feltéve, hogy az ajándéktárgy egyedi értéke személyenként nem haladja meg a minimálbér 25 százalékát.

4. Az 1. melléklet 4. sorában kell jelenteni a szolgálat érdekében áthelyezettek, vezényeltek részére a térítésmentesen igénybe vett élelmezési norma szerinti természetbeni élelmezési ellátás kifizetett, havi összegét.

Az 1. melléklet 4. sorában kell kimutatni továbbá a Magyar Honvédség élelmezési ellátásáról szóló 14/2018. (IX. 17.) HM rendelet, valamint a köztisztviselők és munkavállalók élelmezési ellátásáról szóló 25/2009. (IV. 3.) HM utasítás alapján a kedvezményesen vagy térítésmentesen juttatott, adómentesnek nem minősülő élelmezés értékét is, valamint itt kell jelenteni a Közös Akarat feladatban résztvevő kormánytisztviselői, közalkalmazotti, honvédelmi alkalmazotti és munkavállalói állomány részére biztosított térítésmentes természetbeni élelmezési ellátás összegét.

5. Ha a szolgálat érdekében áthelyezettek, vezényeltek részére az élelmezési norma szerinti természetbeni élelmezési ellátás vagy egyes részétkezések helyett étkezési utalvány kerül kiadásra, annak értékét az 1. melléklet 5. sorában kell feltüntetni. Az utalványt minden esetben annak a pénzügyi referensnek kell szerepeltetnie az adatszolgáltatásban, aki azt ténylegesen biztosította.

6. A szakutasításban nem nevesített, a HM KGIR-ből nem lekérdezhető munkáltatói adatszolgáltatási kötelezettségről – így különösen az évi egy alkalommal juttatható csekély értékű ajándékról a repülő hajózó állomány részére természetben nyújtott kötelező rekreáció értékének kivételével – az 1. melléklet további soraiban kell adatot szolgáltatni.

2. melléklet a 18/2018. (HK 1/2019.) HM VGHÁT szakutasításhoz

honvédelmi szervezet neve

. sz. példány

Nyt. szám:

Havi adatszolgáltatás a vezetékes, valamint a mobiltelefon szolgáltatással kapcsolatos kifizetésekről


Pénzügyi azonosító ⬜ ⬜ ⬜ Érvényesség dátuma (év, hónap) ⬜ ⬜ ⬜ ⬜ ⬜ ⬜?

Cím/alcím ⬜ ⬜ ⬜ ⬜ GSZ: ⬜ ⬜ ⬜ ⬜ ⬜ ⬜?

Fsz.

Kötelezettség

A kifizetett összeg (Ft)

A kifizetett összeg 20%-a (Ft)

1.

A számla összege (áfával)



Magánszemélyek által megtérített összeg: …………………………… Ft


A havi adatszolgáltatás adatai megegyeznek a honvédelmi szervezet nyilvántartásaiban, valamint a HM KGIR-ben rögzített jelentésre köteles adatokkal.


Kelt: ………………………………, 201… …………………… hó ………-n



P. H.


……………………………………
aláírás




Készült: ……… példányban

Egy példány: …… lap

Ügyintéző: ……………………… (Tel.: ………)





Megjegyzések:

1. A 2. melléklet 1. sorában azoknak a honvédelmi szervezeteknek kell jelenteni a telefonszolgáltatások díját, ahol telefonszámlák – ideértve a külföldi telefonszámlákat is – kifizetése folyik. Itt a telefonszolgáltatás címén kifizetett összegeket, valamint az azok után fizetendő adó összegét kell jelenteni.

2. Telefonszolgáltatásként a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 70. § (1) bekezdés b) pontja szerint az alábbi szolgáltatásokat kell figyelembe venni:

a) helyi távbeszélő-szolgáltatás,

b) távolsági távbeszélő-szolgáltatás,

c) mobiltelefon-szolgáltatás,

d) internetprotokollt alkalmazó beszédcélú adatátvitel-szolgáltatás.

3. melléklet a 18/2018. (HK 1/2019.) HM VGHÁT szakutasításhoz



honvédelmi szervezet neve

. sz. példány

Nyt. szám:



Havi adatszolgáltatás a reprezentációról és üzleti ajándékról

Pénzügyi azonosító ⬜ ⬜ ⬜ Érvényesség dátuma (év, hónap) ⬜ ⬜ ⬜ ⬜ ⬜ ⬜?
Cím/alcím ⬜ ⬜ ⬜ ⬜ GSZ: ⬜ ⬜ ⬜ ⬜ ⬜ ⬜?

Fsz.

Kötelezettség

Adó alapja (Ft)

1.

Reprezentáció

 

2.

Üzleti ajándék

 





A havi adatszolgáltatás adatai megegyeznek a honvédelmi szervezet nyilvántartásaiban, valamint a HM KGIR-ben rögzített jelentésre köteles adatokkal.


Kelt: ………………………………, 201… …………………… hó ………-n


P. H.

…………………………
aláírás




Készült: ……… példányban
Egy példány: …… lap
Ügyintéző: ……………………… (Tel.: ………)



Megjegyzések:

A 3. mellékletben az adatszolgáltatásnak minden típusú reprezentációt és üzleti ajándékot, valamint a külső személyi juttatások terhére biztosított ajándékokat tartalmaznia kell, kivéve a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 1. számú melléklet 8.19. pont b) alpontja szerinti adómentes reprezentációt és ajándékot, azaz a honvédelmi miniszter által az államközi és az államok feletti szervezetekkel kapcsolatos diplomáciai esemény alkalmával nyújtott vendéglátást – így különösen ételt, italt –, és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokat, így különösen utazást, szállást, szabadidőprogramot, adott ajándékot.
A reklámanyagok, propagandaanyagok, üzleti ajándékok kiadásain a nettó értéket kell elszámolni függetlenül attól, hogy azok azonnal felhasználásra kerülnek vagy sem. Az ezen tételekhez kapcsolódó ÁFÁ-t a 05351. működési célú előzetesen felszámított ÁFA főkönyvi számlákon kell rendezni, így az adatszolgáltatás összeállításakor a fentiek szerint lekért adatokat az ÁFA értékkel növelni kell.
*

A szakutasítás aláírásának napja 2018. december 13.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére