• Tartalom

56/2017. (XI. 28.) FM rendelet

56/2017. (XI. 28.) FM rendelet

a borkészítésre alkalmas szőlőfajták osztályba sorolásáról szóló 56/2014. (IV. 30.) VM rendelet módosításáról1

2017.12.01.

A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. § (1) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet 65. § 1. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § A borkészítésre alkalmas szőlőfajták osztályba sorolásáról szóló 56/2014. (IV. 30.) VM rendelet (a továbbiakban: R.) 1. § a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazásában:)

a) termesztési alkalmassági vizsgálat: olyan vizsgálatok összessége, amelyet az Európai Unió valamely tagállamában regisztrált, vagy a Kárpát-medencében korábban termesztésben lévő szőlőfajta Magyarországon történő osztályba sorolása érdekében kell elvégezni;”

2. § Az R. 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

3. § Az R. 3. melléklete a 2. melléklet szerint módosul.

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 3. napon lép hatályba.

1. melléklet az 56/2017. (XI. 28.) FM rendelethez


1.     Borszőlőfajták osztályba sorolása

A

B

C

1.

Magyarország

2.

Fajtanév

Osztályozás

Egyéb felhasználás

3.

Engedélyezett

Ideiglenesen
engedélyezett

Megjegyzés

Csemege szőlő

Földrajzi jelzéssel ellátott borpárlat

Aszalásra

Egyéb

4.

Fehérborszőlő-fajták

5.

Aletta

e

6.

Aligoté

i

7.

Arany sárfehér

e

8.

Bacchus

e

9.

Bánáti rizling

i

10.

Bianca

e

11.

Blauer Silvaner

e

12.

Bouvier

i

13.

Budai

e

14.

Chardonnay

e

15.

Chasselas

e

16.

Chenin blanc

e

17.

Cirfandli

e

18.

Csabagyöngye

e

19.

Cserszegi fűszeres

e

20.

Csillám

e

21.

Csomorika

e

22.

Demjén

e

23.

Ehrenfelser

i

24.

Ezerfürtű

e

25.

Ezerjó

e

26.

Fehér tramini

e

27.

Furmint

e

28.

Generosa

e

29.

Gesztus

e

30.

Gohér

i

31.

Goldburger

i

32.

Göcseji zamatos

e

33.

Gyöngyrizling

i

34.

Hárslevelű

e

35.

Irsai Olivér

e

36.

Jádorvány

i

37.

Jázmin

e

 

 

 

 

 

 

38.

Jubileum 75

e

39.

Jubileumsrebe

i

40.

Juhfark

e

41.

Heuréka

i

42.

Kabar

e

43.

Karát

e

44.

Kéknyelű

e

45.

Kerner

e

46.

Királyleányka

e

47.

Kocsis Irma

i

48.

Korai piros veltelíni

e

49.

Korona

e

50.

Kövérszőlő

e

51.

Kövidinka

e

52.

Kunbarát

i

53.

Kunleány

e

54.

Lakhegyi mézes

i

55.

Leányka

e

56.

Mátrai muskotály

e

57.

Melon

i

58.

Mézes

i

59.

Muscadelle

i

60.

Nektár

e

61.

Nosztori rizling

i

62.

Odysseus

e

63.

Olasz rizling

e

64.

Oraniensteiner

i

65.

Orpheus

e

66.

Ottonel muskotály

e

67.

Palatina

e

68.

Pátria

e

69.

Pelso

e

70.

Perlette

i

71.

Pinot blanc

e

72.

Pintes

e

73.

Piros bakator

e

74.

Piros szlanka

i

75.

Piros tramini

e

76.

Piros veltelíni

e

77.

Pozsonyi fehér

e

78.

Pölöskei muskotály

e

79.

Rajnai rizling

e

80.

Refrén

e

81.

Rizlingszilváni

e

82.

Rozália

e

83.

Rózsakő

e

84.

Sárfehér

e

85.

Sárga muskotály

e

86.

Sauvignon

e

87.

Scheurebe

i

88.

Semillon

e

89.

Solaris

e

 

 

 

 

 

 

90.

Szerémi zöld

i

91.

Szirén

e

92.

Szürkebarát

e

93.

Táltos

i

94.

Taurus

e

95.

Tramini

e

96.

Trilla

e

97.

Úrréti

i

98.

Vértes csillaga

i

99.

Viktor

e

100.

Viktória gyöngye

e

101.

Villard blanc

e

102.

Viognier

e

103.

Vulcanus

e

104.

Zalagyöngye

e

105.

Zefír

e

106.

Zengő

e

107.

Zenit

e

108.

Zervin

e

109.

Zéta

e

110.

Zeus

e

111.

Zöld szagos

e

112.

Zöld szilváni

e

113.

Zöld veltelíni

e

114.

Vörösborszőlő-fajták

115.

Alibernet

e

116.

Alicante boushet

e

117.

Bíborfrankos

e

118.

Bíbor kadarka

e

119.

Blauburger

e

120.

Blauer Frühburgunder

e

121.

Cabernet dorsa

e

122.

Cabernet franc

e

123.

Cabernet sauvignon

e

124.

Cot

e

125.

Csókaszőlő

e

126.

Domina

e

127.

Dornfelder

e

128.

Duna gyöngye

e

129.

Gamay noir

i

130.

Fekete leányka

i

131.

Hamburgi muskotály

e

132.

Kadarka

e

133.

Kármin

e

134.

Kékfrankos

e

135.

Kék bakator

i

136.

Kékoportó

e

137.

Kurucvér

i

138.

Magyar frankos

i

139.

Medina

e

140.

Menoire

e

141.

Merlot

e

142.

Mészikadar

e

143.

Nero

e

144.

Pannon frankos

e

145.

Pinot noir

e

146.

Prokupac

i

147.

Rubintos

e

148.

Sagrantino

e

149.

Sangiovese

e

150.

Syrah

e

151.

Szentlőrinc

i

152.

Tannat

e

153.

Titán

i

154.

Tizián

i

155.

Turán

e

156.

Virághegyi

e

 

 

 

 

 

 

157.

Vranac

i

158.

Zweigelt

e


2.     Az egyes fajták szinonim elnevezései*
2.1.     Fehérborszőlő-fajták

A

B

1.

Fehérborszőlő-fajták

2.

Arany sárfehér

Izsáki, Izsáki sárfehér, Fehér dinka, Német dinka, Huszár szőlő

3.

Piros bakator

Bakar rózsa, Bakator rouge, Bakatortraube

4.

Budai

Budai zöld, Zöld budai, Zöldszőlő, Zöldfehér

5.

Chardonnay

Chardonnay blanc, Kereklevelű, Morillon blanc, Ronci bilé

6.

Chasselas

Chasselas blanc, Chasselas doré, Fehér gyöngyszőlő, Fehér Fábiánszőlő, Weisser Gutedel, Chasselas dorato, Fendant blanc, Saszla belaja,
Chrupka belia

7.

Cirfandli

Piros cirfandli, Késői piros, Cirifai, Zierfahndler, Zierfandler rouge, Zerjavina

8.

Csabagyöngye

Perla Czabanska, Perla di Csaba, Perle di Csaba, Perle von Csaba, Zsemcsug Szaba, Vengerskii muskatnii rannüj, Pearl of Csaba

9.

Csomorika

Csomor, Szederkényi fehér, Gyüdi fehér

10.

Ezerjó

Korponai, Tausendachtgute, Tausendgute, Trummertraube, Szadocsina, Kolmreifler

11.

Furmint

Zapfner, Szigeti, Som, Posipel, Moslavac bijeli, Mosler, Furmint bianco

12.

Gohér

Guhér, Körteszőlő, Sárga gohér, Török gohér, Zöld gohér

13.

Hárslevelű

Lindeblättrige, Lipovina, Feuilles de tilleul, Garszleveljü

14.

Irsai Olivér

Irsai, Zolotis, Muskat Olivér, Zolotisztüj rannüj

15.

Juhfark

Mohácsi, Fehérboros, Tarpai, Lämmerschwantz

16.

Kéknyelű

Blaustängler

17.

Királyleányka

Dánosi leányka, Erdei sárga, Feteasca regale, Galbena de Ardeal, Königstochter, Königliche Mädchentraube, Little Princess

18.

Korai piros veltelíni

Kis veltelini, Piros malvazia, Eper szőlő, Frühroter Velteliner, Velteliner rouge précoce, Malvasia rossa, Crvena Babovina, Veltlinske cervené Skoré

19.

Kövérszőlő

Grasa, Grasa de Cotnari

20.

Kövidinka

Steinschiller, a Ruzsica, a Kamena dinka, a Dinka crvena, a Dinka mala,
a Dinka rossa

21.

Leányka

Leányszőlő, Mädchentraube, Dievcenske hrozno, Feteasca alba

22.

Olasz rizling

Welschriesling, Taljanska grasevina, Grasevina, Riesling Italien, Rizling Vlassky, Nemes rizling, Olaszrizling

23.

Ottonel muskotály

Muscat Ottonel, Muskat Ottonel, Miszket Otonel

24.

Palatina

Augusztusi muskotály, Prim

25.

Pinot blanc

Fehér burgundi, Weisser Burgunder, Pinot bianco, Pinot beluj

26.

Piros veltelíni

Nagyságos, Somszőlő, Fleischtraube, Velteliner rouge, Veltlinszki rozovij, Veltlinské cervené

27.

Pozsonyi fehér

Czétényi, Czétényi fehér

28.

Rajnai rizling

Weisser Riesling, Rizling ryzsky, Riesling blanc, Riesling renano bianco, Riesling d’Rhia, Johannisberger, Riesling, Rhine Riesling, Rheinriesling

29.

Rizlingszilváni

Müller Thurgau, Rizvanac, Müller Thurgau blanc, Müller Thurgau bijeli, Rivaner

30.

Sárga muskotály

Muscat Lunel, Muscat de Lunel, Muscat blanc, Muscat de Frontignan,
Muscat bélüj, Muskat weisser, Muscat zlty, Moscato bianco, Weiler,
Muscat Sylvaner, Weisser

31.

Sauvignon

Sauvignon bianco, Sovinjon, Sauvignon bijeli, Sauvignon Blanc

32.

Semillon

Semillon weisser, Semillon blanc, Semillon bianco, Petit Semillon

33.

Szürkebarát

Pinot gris, Ruländer, Auvergans gris, Pinot grigio, Burgundi szürke, Graumönch

34.

Tramini

Roter traminer, Tramin cervené, Savagnin rose, Traminer rosso, Traminer, Gewürtztraminer

35.

Zöld szagos

Zöld muskotály, Decsi szagos

36.

Zöld szilváni

Grüner Sylvaner, Sylvánske zelené, Sylvaner verde, Silvanec zeleni

37.

Zöld veltelíni

Grüner Muskateller, Veltlinské zelené, Grüner Veltliner, Zöldveltelíni


2.2.     Vörösborszőlő-fajták

A

B

1.

Vörösborszőlő-fajták

2.

Cabernet franc

Carbenet, Carbonet, Carmenet, Gros Cabernet, Gros Vidur, Kaberne fran

3.

Cot

Malbec

4.

Hamburgi muskotály

Miszket hamburgszki, Muscat de Hambourg, Muscat de Hamburg,
Moscato d’Amburgo, Muszkat gamburgszkij

5.

Kadarka

Fekete budai, Jenei fekete, Kadar, Törökszőlő, Gamza, Csetereska, Szkadarka, Kadarka nera, Negru moale

6.

Kékfrankos

Blaufränkisch, Blauer Limberger vagy Lemberger, Limberger, Franconia, Frankovka, Frankovka modra, Moravka

7.

Kékoportó

Portugizer, Blauer Portugieser, Porthogese, Portugalske modré,
Modry Portugal, Portugais bleu

8.

Pinot noir

Kék burgundi, Kék kisburgundi, Kék rulandi, Blauer Burgunder,
Pino csernüj, Pinot cernii, Pinot nero, Pignola, Pinot Tinto, Rulandski modre, Savagnin noir, Spätburgunder

9.

Syrah

Shiraz, Marsanne noir, Serine noir, Blauer Syrah, Sirac

10.

Szentlőrinc

Saint Laurent

11.

Virághegyi

Virághegyi kadar, Jakab kadar

12.

Zweigelt

Rotburger, Zweigeltrebe, Blauer Zweigeltrebe


* Megjegyzés: Az osztályba sorolt szőlőfajták elnevezéseinek és szinonim elnevezéseinek jelölése a vonatkozó jogszabályok alapján lehetséges.


2. melléklet az 56/2017. (XI. 28.) FM rendelethez


Az R. 3. melléklet I. pont 1. alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„1. Általános feltételek:
A létesítendő fajtakísérleti ültetvénynek fajtánként (vizsgálatba vont fajta) legalább 0,2 hektárosnak kell lennie, vagy legalább 700 tőkét kell tartalmaznia.”
1

A rendelet a 2010: CXXX. törvény 12. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2017. december 2. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére