• Tartalom

1/2017. (II. 28.) LÜ körlevél

A legfőbb ügyész 1/2017. (II. 28.) LÜ körlevele

az országgyűlési képviselőkhöz és az európai parlamenti képviselőkhöz intézett iratok kiadmányozásáról*

2017.02.28.


Az ügyészségről szóló 2011. évi CLXIII. törvény 9. §-ának (3) bekezdése alapján a következő körlevelet adom ki:


    1.    Az országgyűlési képviselő által az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény (a továbbiakban: Ogytv.) 42. §-ának (1) és (8) bekezdése alapján a legfőbb ügyészhez intézett írásbeli választ igénylő, szóbeli választ igénylő, illetve a 43. §-ának (1) bekezdése szerinti azonnali választ igénylő kérdés megválaszolása a legfőbb ügyész hatáskörébe tartozik.

    2.    Amennyiben az országgyűlési képviselő, illetve az európai parlamenti képviselő (a továbbiakban együtt: képviselő) a büntetőeljárásban részt vevő személy (terhelt, sértett, egyéb érdekelt, feljelentő, segítő, támogató, tanú stb.), a megkereséssel kapcsolatban a büntetőeljárásról szóló törvény szabályait kell alkalmazni.

    3.    Ha a képviselő a közjogi szakághoz tartozó ügyben személyesen érintett vagy az ügyészségről szóló 2011. évi CLXIII. törvény 5. §-ának (2) bekezdése szerinti kérelmező, illetve a megkeresés közérdekű bejelentést tartalmaz, a megkeresésre adandó választ a vonatkozó szakterületi alaputasítások szerint hatáskörrel és illetékességgel rendelkező ügyészség vezetője vagy kiadmányozásra jogosult ügyésze kiadmányozza.

    4.    A képviselő bármely ügyészi egységhez címzett, az Ogytv. 98. §-ának (1) bekezdése, illetve az Európai Parlament magyarországi képviselőinek jogállásáról szóló 2004. évi LVII. törvény 17. §-a szerinti valamennyi, felvilágosítás kérésére irányuló megkeresését a szolgálati úton haladéktalanul fel kell terjeszteni a Legfőbb Ügyészség – a megkeresés tárgya szerint – illetékes szakmai vagy funkcionális szervezeti egységéhez. A fellebbviteli főügyész, illetve a főügyész felterjesztése tartalmazza a képviselő tájékoztatásához szükséges ténybeli és jogi minősítéssel kapcsolatos megállapításokat, valamint a tett vagy tervezett intézkedéseket.

    5.    A Legfőbb Ügyészség illetékes szervezeti egysége a jelentést szolgálati úton haladéktalanul bemutatja a legfőbb ügyésznek.

    6.    Ha a legfőbb ügyészi döntés alapján a tájékoztatásra legfőbb ügyész helyettesi, avagy főosztályvezető ügyészi kiadmánnyal kerül sor, abból egyértelműen ki kell tűnnie, hogy a válaszadásra a legfőbb ügyész megbízásából kerül sor.

    7.    Ezt a körlevelet a közzétételét követő naptól kell alkalmazni.
Dr. Polt Péter s. k.,
legfőbb ügyész
*

A körlevelet utóbb a 2/2018. (VI. 30.) LÜ körlevél módosította.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére