• Tartalom

12/2016. (HK 4.) HM VGHÁT szakutasítás

A Honvédelmi Minisztérium védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkárának 12/2016. (HK 4.) HM VGHÁT szakutasítása

a HM fejezet egységes számviteli politikájáról és számlarendjéről*

2016.03.31.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény 52. § (2) bekezdése alapján – figyelemmel a Honvédelmi Minisztérium fejezet központi és intézményi gazdálkodásának rendjéről szóló 24/2015. (VI. 15.) HM utasításban foglaltakra – a következő

szakutasítást

adom ki:

1. A szakutasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre, a miniszter közvetlen irányítása alá tartozó központi hivatalokra, továbbá a Magyar Honvédség katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek) terjed ki.

2. Felkérem a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatóját, valamint a honvédelemért felelős miniszter fenntartói irányítása alá tartozó köznevelési intézmény vezetőjét, hogy a szakutasítás végrehajtását szervezete vonatkozásában tegye lehetővé.

3. A HM fejezet központi gazdálkodásának és könyvvezetésének egységes elveire és gyakorlati alkalmazására tekintettel, az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I. 11.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Áhsz.) 50. § (1) bekezdése alapján elkészítendő Honvédelmi Minisztérium fejezet egységes számviteli politikáját tartalmazó szabályzatát (a továbbiakban: Számviteli Politika) a HM Védelemgazdasági Hivatal (a továbbiakban: HM VGH) a teljes HM fejezetre nézve egységesen készíti elő. A Számviteli Politikát a HM VGH rendszeresen felülvizsgálja, és szükség esetén előkészíti annak módosítását.

4. A Számviteli Politikát e szakutasítás 1. mellékleteként kiadom. A Számviteli Politikát az érintettek külön elosztó szerint kapják meg.

5. A Számviteli Politikában az Áhsz. 51. § (2) bekezdése szerinti követelményekre figyelemmel meghatározott kötelező tartalmi elemek és szempontok alapján a HM VGH állítja össze a HM fejezet egységes számlarendjét (a továbbiakban: HM Egységes Számlarend), és azt elektronikus úton biztosítja a honvédelmi szervezetek részére, valamint – a jogszabályi változásoknak és a felmerült információs igényeknek megfelelően – folyamatosan gondoskodik annak karbantartásáról.

6. A HM Egységes Számlarendjét a honvédelmi szervezetek könyvvezetési feladataik ellátása során kötelezően alkalmazzák, attól nem térhetnek el.

7. Ez a szakutasítás 2016. március 31-én lép hatályba.

8. Hatályát veszti a HM fejezet egységes számviteli politikájáról és számlarendjéről szóló 4/2012. (HK 5.) HM VGHÁT szakutasítás.

Dr. Firicz László s. k.,
HM védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár
*

A szakutasítást utóbb a 4/2017. (HK 2.) HM VGHÁT szakutasítás, a 29/2016. (HK 1/2017.) HM VGHÁT szakutasítás módosította. A szakutasítást a 9/2017. (HK 5.) HM VGHÁT szakutasítás 8. pontja hatályon kívül helyezte 2017. március 31. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére