• Tartalom

64/2015. (XI. 12.) HM utasítás

64/2015. (XI. 12.) HM utasítás

a Honvédelmi Minisztérium, valamint az egyes honvédségi szervezetek társadalmi kapcsolatok és háborús kegyeleti tevékenységgel összefüggő szervezetátalakításának feladatairól1

2016.02.11.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (5) bekezdése alapján a következő utasítást adom ki:

1. Általános rendelkezések

1. § Ezen utasítás (a továbbiakban: utasítás) hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelemért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) irányítása alá tartozó központi hivatalokra, a miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) hadrendje szerinti szervezetekre (a továbbiakban együtt: honvédségi szervezetek) terjed ki.

2. A szervezetátalakítással összefüggő feladatok

2. § (1) A HM Miniszteri Kabinet szervezete, feladatrendszere és létszáma a (2) bekezdésben meghatározottak szerint módosul, továbbá a Miniszteri Kabinetiroda feladatai kiegészülnek a megszűnő Sajtó Osztály és Média Osztály feladataival.

(2) A HM Parlamenti Államtitkári Titkárság szervezete és feladatrendszere kiegészül a Parlamenti Irodával és annak feladatrendszerével.

(3) A HM Közigazgatási Államtitkári Titkárság feladatrendszere a megnövekedett közigazgatási feladatok érdekében módosul.

(4) A HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály (a továbbiakban: HM TKHKF) megszűnik. Állományából a miniszter közvetlen alárendeltségében és a HM társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár irányítása alatt központosított igazgatási feladatot ellátó új HM szervezetként létrehozásra kerül a HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatal (a továbbiakban: HM TKH).

3. § (1) A HM TKH feladatrendszerébe kerülnek

a) a megszűnő HM TKHKF feladatai,

b) a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fenntartói irányításával és a miniszter felügyeleti jogával kapcsolatos feladatok, továbbá a miniszternek a köznevelési intézmény fenntartói irányítási jogával összefüggő döntés-előkészítésben történő közreműködésével kapcsolatos feladatok,

c) a honvédelmi neveléssel, a honvédelmi tárca ifjúságstratégiájával és a pályaorientációval összefüggő feladatok,

d) a hadigondozással kapcsolatos állami feladatok irányításával összefüggő feladatok,

e) az első és a másodfokú hadigondozási szervek szakmai támogatása,

f) a hadirokkanttá nyilvánítással összefüggő másodfokú hatósági feladatok előkészítésével összefüggő feladatok és

g) a (2) bekezdés szerinti szervezeti elem feladatai.

(2) A HM Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal (a továbbiakban: HM NRH) feladatrendszere módosul, létszáma csökken. A HM NRH Első Világháborús Centenáriumi megemlékezéssel kapcsolatos feladatokat ellátó Program Iroda változatlan feladatrendszerrel és rendszeresített létszámmal átadásra kerül a HM TKH részére.

3. Létszámkeretek

4. § (1) A HM feladatrendszerének átalakításával a szervezeti struktúrát úgy kell megtervezni és kialakítani, hogy a HM létszáma – a miniszter személyét is beleértve – legfeljebb 518 fő legyen.

(2)–(3)2

(4) A HM TKH létszámkeretét úgy kell megtervezni és kialakítani, hogy az a költségvetési szervként történő működtetéséhez feltétlenül szükséges létszámon felül nem haladhatja meg az átalakítást megelőző napon a HM TKHKF és a HM NRH Program Iroda részére meghatározott létszámkereteket.

4. Az utasításban meghatározottakkal összefüggő szervezési feladatok

5. § (1) A szervezési tevékenység, időszak

a) kezdete: az utasítás hatálybalépését követő nap,

b) befejezése: 2016. augusztus 31.

(2) Az átalakítás következtében az új szervezeti rend szerinti működés kezdőnapja 2015. december 1.

(3) Az átalakítás következtében esetlegesen kiválók felmentése kezdetének legkorábbi időpontja a szervezési időszak első, legkésőbbi időpontja a szervezési időszak utolsó napja.

5. Az átalakítás végrehajtásának irányítása

6. § Az átalakítás során az átalakítással érintett honvédségi szervezetek feladatrendszerének módosítására a honvédelmi szervezetek alapításáról, tevékenységéről és szabályzatairól szóló 80/2011. (VII. 29.) HM utasítás (a továbbiakban: HM utasítás1.) 11/A. §-át kell alkalmazni.

6. Működési alapokmányok előkészítése

7. § (1) A HM TKH alapító okiratának és a HM NRH alapító okirat módosításának (a továbbiakban együtt: okiratok) előkészítése során a HM utasítás1. 6/A. §-át az alábbi határidők figyelembevételével kell alkalmazni:

a) az okiratokra vonatkozó javaslatok kidolgozása és azoknak a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály (a továbbiakban: HM TKF) részére történő megküldése az utasítás hatálybalépését követő munkanapig,

b) az okiratok véleményeztetése, pontosítása és jóváhagyásra történő felterjesztése az utasítás hatálybalépését követő harmadik munkanapig.

(2) A HM Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítását (a továbbiakban: HM SZMSZ-módosítás) a HM TKF készíti elő, és a miniszter által történő jóváhagyást követően az alábbi határidők betartásával gondoskodik annak a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszter és a miniszterelnök részére történő megküldéséről:

a) a HM SZMSZ-módosítás szakmai véleményeztetésre történő előkészítése, szakmai véleményeztetése és véglegesítése az utasítás hatálybalépését követő negyedik munkanapig,

b) a HM SZMSZ-módosítás miniszter által történő jóváhagyása és megküldése a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszter és a miniszterelnök részére az utasítás hatálybalépését követő tizedik munkanapig.

8. § (1) A HM TKH munkaköri jegyzékét, továbbá a HM és a HM NRH munkaköri jegyzékének módosítását (a továbbiakban együtt: okmányok) a HM KÁT feladatszabása alapján a munkaköri jegyzékekről, az állománytáblákról és a létszámgazdálkodásról szóló 13/2014. (II. 14.) HM utasítás 12. § (1) bekezdése alapján az alábbi határidők figyelembevételével kell előkészíteni:

a) az okmányokra vonatkozó javaslat összeállítása és megküldése a HM TKF részére az utasítás hatálybalépését követő munkanapig,

b) az okmányok egyeztetése, véglegesítése és jóváhagyásra történő felterjesztése az utasítás hatálybalépését követő második munkanapig,

c) az okmányok jóváhagyása az utasítás hatálybalépését követő harmadik munkanapig,

d) a jóváhagyott okmányok kiadása az utasítás hatálybalépését követő negyedik munkanapig.

(2) Az (1) bekezdés szerinti okmányok hatálybalépésének időpontja megegyezik az 5. § (2) bekezdése szerinti új szervezeti rendnek megfelelő működés kezdőnapjával.

7. Az utasításban meghatározottakkal összefüggő egyéb feladatok

9. § (1) A HM TKH megalakításáért felelős vezetője a HM Védelemgazdasági Hivatallal (a továbbiakban: HM VGH) együttműködve az utasításban meghatározott feladatokhoz kapcsolódóan a HM NRH főigazgatójának adatszolgáltatása alapján összeállítja a HM TKH 2015. és 2016. évi elemi költségvetési tervjavaslatait, és azokat 2015. november 20-ig jóváhagyás céljából a HM VGH útján megküldi a miniszter részére.

(2) A HM VGH a HM TKH alapító okiratának kiadását és az elemi költségvetési javaslatok jóváhagyását követő második munkanapig az 5. § (2) bekezdése szerinti új szervezeti rendnek megfelelő működés költségvetési feltételeinek biztosítása érdekében kezdeményezi

a) a miniszternél a 2015. évi előirányzatok módosítását és

b) a Magyar Államkincstárnál 2015. december 1-jei hatállyal a HM TKH részére kincstári számla nyitását.

(3) A fejezeti kezelésű előirányzatokkal kapcsolatos előirányzatok tekintetében a HM TKHKF jogutódja a HM TKH.

8. Záró rendelkezések

10. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba, és 2016. szeptember 30-án hatályát veszti.

(2) A HVKF intézkedik a hadrenden kívüli szervezetek jegyzékének módosítására, és azt az utasítás hatálybalépését követő hónap tizedik napjáig jóváhagyásra felterjeszti a miniszter részére.

(3) Az utasításban meghatározott feladatok végrehajtását HM KÁT–HVKF együttes intézkedés szabályozza, amelynek tervezetét a HM TKF főosztályvezetője az utasítás hatálybalépését követő tizedik napig készíti elő.

(4) A (2) bekezdés szerinti HM KÁT–HVKF együttes intézkedés tartalmazza

a) az utasítás szerinti feladatátadások következtében áthelyezésre kerülő állomány továbbfoglalkoztatásával, a munkáltatói jogkörök jogutódlásával, az átadás-átvételkor folyamatban lévő ügycsoportokkal és az azokhoz kapcsolódó jogutódlással kapcsolatos szabályokat és

b) az utasítás hatálya alá tartozó honvédségi szervezeteknek az utasítás rendelkezéseihez kapcsolódó további szakfeladatait.

(5) Az utasítás végrehajtásával összefüggő feladatok átadása következtében szükségessé váló jogszabályok és közjogi szervezetszabályozó eszközök módosításainak tervezeteit az azok kidolgozásáért felelős honvédségi szervezetek az utasítás hatálybalépését követő tizedik munkanapig készítik elő, és megküldik a HM Jogi Főosztály részére.

(6) A HM TKH háborús kegyeleti tevékenységének megyei szintű támogatási feladatait az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokságon az azok ellátására rendszeresített és a HM TKH főigazgatójának szakmai irányítása alá tartózó állomány az 5. § (2) bekezdése szerinti új szervezeti rendnek megfelelő működés kezdőnapjától látja el.

1

Az utasítást a 38/2016. (VII. 21.) HM utasítás 24. § a) pontja hatályon kívül helyezte 2016. szeptember 1. napjával.

2

A 4. § (2)–(3) bekezdését hatályon kívül helyezte az 5/2016. (II. 10.) HM utasítás 9. §-a.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére