• Tartalom

11/2014. (HK 4.) HM KÁT–HVKF együttes intézkedés

11/2014. (HK 4.) HM KÁT–HVKF együttes intézkedés

a Honvéd Vezérkar szervezeti korrekciójával és a Magyar Honvédség kiképzési és doktrinális feladatokat ellátó központi szervezetének megalakításával összefüggő feladatok végrehajtásáról*

2014.02.28.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény 52. § (1) bekezdése, továbbá a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 6. § (1) bekezdés 1. pontja, illetve 11. § (3) bekezdése alapján a következő

együttes intézkedést

adjuk ki.


1. Általános rendelkezések

1. Az intézkedés hatálya kiterjed valamennyi, a Honvéd Vezérkar szervezeti korrekciójával és a Magyar Honvédség kiképzési és doktrinális feladatokat ellátó központi szervezetének megalakításával összefüggő feladatokról szóló 8/2014. (II. 12.) HM utasítás (a továbbiakban: HM utasítás) szerinti szervezeti változással érintett HM szervekre és Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezetekre (a továbbiakban együtt: szervezeti változással érintett szervek és szervezetek), továbbá azok hivatásos vagy szerződéses katonáira, valamint közalkalmazottaira (az intézkedés alkalmazásában a továbbiakban együtt: személyi állomány).

2. A szervezeti változással érintett szervek és szervezetek 2014. május 30-ig a HM utasítás 13. § (1) bekezdésében foglalt felülvizsgálatra figyelemmel, szervezeti és működési szabályzatuk módosításának előkészítésével egyidejűleg módosítják az államháztartási törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 13. § (2) és (3) bekezdése szerinti szabályzataikat.

3. A szervezeti változásban érintett személyi állomány tekintetében a személyügyi eljárás megkezdésére és végrehajtására – ideértve a személyi beszélgetések lefolytatását is – az állományilletékes parancsnok, illetve a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára (a továbbiakban: HM KÁT) vagy a Honvéd Vezérkar főnöke (a továbbiakban: HVKF) által arra felhatalmazott személy (a továbbiakban együtt: felelős vezető) jogosult.

2. A személyügyi eljárásokkal kapcsolatos
rendelkezések

4. A HM utasítás 3–6. §-a szerinti HM szervek és MH katonai szervezetek személyügyi szervei az intézkedés hatályba lépését követő 5. munkanapig ellenőrzik a személyügyi alapnyilvántartásokat, pontosítják a szervezeti változással érintett szerveknél és szervezeteknél beosztást be nem töltők, de személyügyi és pénzügyi ellátásra utaltak, továbbá képzésben résztvevők számát, helyzetét, valamint az előmeneteli szabályok alapján magasabb beosztásba kinevezésre számításba vehetők nyilvántartását.

5. A felelős vezetők – ideértve a jogelőd szervezet állományilletékes parancsnokát is – a szervezeti változással érintett szervek és szervezetek állománytáblájának, vagy munkaköri jegyzékének kiadását követő 5. munkanapig az adott beosztás, munkakör feltöltése, feltöltésének megtervezése érdekében pontosítják a továbbfoglalkoztatásra tervezett, valamint a nem tervezett személyi állományra vonatkozó elgondolásokat, végrehajtják a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 9/2013. (VIII. 12.) HM rendeletben meghatározott feladatokat, továbbá megtervezik a továbbfoglalkoztatásra nem tervezett személyi állomány felmentésének és szolgálatteljesítési vagy munkavégzési kötelezettség alóli mentesítésének kezdő napját. A szolgálatteljesítési vagy a munkavégzési kötelezettség alóli mentesítések időpontját úgy kell meghatározni, hogy biztosítható legyen az átadás-átvétellel, valamint a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK KIKCSF) megszüntetésével kapcsolatos feladatok végrehajtása.

6. A szervezeti változásban érintett személyi állomány esetében az állományilletékes parancsnok, illetve a munkáltatói jogkör gyakorlójának vezetésével 2014. március 3. és 20. között személyügyi eljárások lefolytatására kerül sor.

7. A szervezeti változással érintett szervek és szervezetek állományilletékes parancsnokainak jogkörét meghaladó, magasabb munkáltatói jogkörbe tartozó döntések esetén a személyi javaslati lapokat a munkáltatói jogkör gyakorlójához a személyi beszélgetést követő 3 munkanapon belül, de legkésőbb 2014. március 24-ig kell felterjeszteni.

8. Ha a szervezeti változásban érintett hivatásos vagy szerződéses katona részére beosztás tervezési lap került kiadásra, az érintett a tervezett beosztás elfogadásáról az állományilletékes szervezetnél, személyi javaslati lapon nyilatkozik. A magasabb munkáltatói jogkörbe tartozók esetén a felterjesztésre kerülő személyi javaslati laphoz csatolni kell a beosztás tervezési lapot. A szervezeti változással érintett szervek és szervezetek azon beosztásai esetében, ahol csak HM szerv vagy MH katonai szervezet megnevezésesének változása történt, az érintett személyi állományt az állományilletékes parancsnok vagy a HM szerv vezetője legkésőbb 2014. március 20-ig írásban tájékoztatja.

9. A szervezeti változással érintett szervek és szervezetek 90 napot meghaladó belföldi képzésre vezényelt tagja az oktatási intézmény vezetője útján a személyügyi eljárás időtartamára visszarendelhető.

10. A szervezeti változásban érintett, továbbfoglalkoztatásra kerülő hivatásos vagy szerződéses katonák új szolgálati beosztásba áthelyezésére, kinevezésére, szolgálati beosztás hiányában rendelkezési állományba helyezésére – a jogszabályi rendelkezések betartása mellett – 2014. április 1-jei hatállyal kerül sor. A kinevezés előkészítésére a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 9/2013. (VIII. 12.) HM rendelet 96.§ (1) és (2) bekezdésére figyelemmel központi szinten kerül sor.

11. A HM utasítás 5. § (1) bekezdése szerint érintett személyi állomány részére az MH Vezetési és Doktrinális Központ (a továbbiakban: MH VDK) személyügyi szerve az állománytábla kiadását követő 5. munkanapig elkészíti, és 2014. március 20-ig átadja az MH VDK névváltozására vonatkozó tájékoztatót.

12. A személyügyi eljárások során az érintett személyi állományt tájékoztatni kell a jogaikról és ennek körében ismertetni kell a más közszolgálati jogviszonyba történő áthelyezés elősegítésének lehetőségét.

13. A szervezeti változással érintett szervek és szervezetek
a) személyügyi szervei a tárgynapi személyügyi eljárások alapján a HM Költségvetés Gazdálkodási Információs Rendszerben (a továbbiakban: HM KGIR) módosítják a személyügyi nyilvántartásokat.
b) a személyügyi eljárás során keletkező adatok egységes rendben történő feldolgozása érdekében gondoskodnak arról, hogy a személyügyi parancsok és határozatok egy példánya – legkésőbb annak aláírását követő 30 napon belül – megküldésre kerüljön az Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (a továbbiakban: MH HKNYP) részére.

14. A HM munkaköri jegyzéke és az MH VDK állománytáblája szerinti szolgálati beosztásban, munkakörben 2014. április 1-jétől felmentéséig kizárólag a személyi állomány azon tagja tartható, akivel felmentését közölték.

15. A szervezeti változással érintett szervekkel és szervezetekkel kapcsolatos feladatok végrehajtására, az anyagi-technikai eszközök leltározására, leadására, a szükséges jegyzőkönyvek elkészítésére, valamint az elszámolások végrehajtására elsődlegesen a beosztásban maradó személyi állományt kell kötelezni.

16. A szervezeti változással érintett szervek és szervezetek azon személyi állománya esetén, akinek szolgálati beosztása a szervezeti változással megszűnik és a szolgálati érdekből kerül alacsonyabb illetménykiegészítéssel rendelkező beosztásba áthelyezésre vagy kinevezésre, a beosztásba helyezését követően a munkáltatói jogkör gyakorlója intézkedik az abból származó illetmény csökkenés kompenzálásáról.


3. A jogviszony megszűnésével kapcsolatos rendelkezés

17. A szolgálati viszony megszűnése esetén a személyi állomány tagja részére – a HM KGIR zárási időpontjainak figyelembevételével – illetménye és a Hjt., valamint a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény eltérő rendelkezései kivételével egyéb járandóságai biztosításra, a szolgálatteljesítés utolsó napján kifizetésre, a jogviszonyra vonatkozó igazolás kiadásra kerül.


4. A civil munkaerőpiacra történő visszaillesztés feladatai

18. A szervezetből kikerülők civil munkaerőpiacra történő visszaillesztésének feladatait a Honvéd Vezérkar Személyzeti Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK SZCSF) csoportfőnöke koordinálja, melynek során együttműködik a szervezeti változással érintett szervek és szervezetek vezetőivel és az MH Szociálpolitikai Közalapítvánnyal.

19. A HVK SZCSF csoportfőnöke a szervezeti változással érintett szervek és szervezetek vezetői részére segítséget nyújt a feladatok szakszerű végrehajtásában, valamint elősegíti az MH Szociálpolitikai Közalapítvánnyal történő kapcsolattartást.


5. A költségvetési gazdálkodással kapcsolatos
feladatok

20. Az MH VDK 2014. március 28-ig kezdeményezi a névváltozás 2014. április 1-jei hatállyal történő átvezetését az Első Magyar Cafetéria (a továbbiakban: EMC) Korlátolt Felelősségű Társaságnál (a továbbiakban: Kft.) és az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt.-nél.

21. Az MH Kiképzési és Doktrinális Központ (a továbbiakban: MH KDK) az átvételre kerülő személyek vonatkozásában végrehajtja az EMC Kft. felé a telephely-átjelentést, illetve „HR” azonosító változás esetén az új EMC kártyák igénylését.
22. A HM, mint intézmény és az MH KDK a szervezeti átalakítással kapcsolatban felmerült költségvetési előirányzat-módosítási javaslataikat a HM Védelemgazdasági Hivatal (a továbbiakban: HM VGH) részére 2014. április 15-ig megküldik.

23. A HM VGH a 22. pont szerinti javaslatok figyelembevételével az előirányzat-átcsoportosítási javaslatot 2014. április 30-ig a miniszter részére felterjeszti.

24. A névváltozással kapcsolatos
a) új bélyegzőket az MH VDK úgy igényli, hogy azokkal az MH KDK 2014. április 1-én rendelkezzen.
b) a Magyar Államkincstár részére történő bejelentést a HM VGH 2014. március 20-ig végrehajtja.


6. Nemzetközi feladatok

25. A HM utasítás 6. § (1) bekezdése szerinti feladatok átvételével összefüggésben, a HVK KIKCSF által 2014. március 31-ig felügyelt Nemzetközi Gyakorlatok és Kiképzési Programok, valamint a Gripen pótlólagos kiképzés keretgazdai feladatait 2014. április 1-jétől az MH KDK látja el, a 2015. évi intézményi és központi költségvetési javaslatok elkészítésének és jóváhagyásának rendjéről szóló 542-1/2014. nyilvántartási számú miniszteri körlevél 4. mellékletében az MH VDK részére meghatározott felügyeleti jogkör gyakorlása mellett.


7. Hadműveleti feladatok

26. A Honvéd Vezérkar Hadműveleti Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK HDMCSF) csoportfőnöke előkészíti az MH Hadrendjének módosítására vonatkozó javaslatát és azt 2014. március 14-ig megküldi a Honvéd Vezérkar Haderőtervezési Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK HTCSF) részére.

27. A HVK HDMCSF csoportfőnöke a szervezeti változással érintett szervek és szervezetek megváltozott feladatrendszere alapján 2014. október 1-jéig pontosítja az MH Művelet Vezetési Rendszerében a válsághelyzetek katonai elemzésének, az MH-t érintő feladatok tisztázásának, a döntések előkészítésének és a végrehajtás koordinálásának feladatait.

28. A HVK HDMCSF a hadi állománytáblák kialakítása során együttműködve a Honvéd Vezérkar Logisztikai Csoportfőnökséggel (a továbbiakban: HVK LOGCSF), a HVK SZCSF-fel, az MH HKNYP-vel és a MH VDK-val felülvizsgálja a szervezeti változással érintett szervek és szervezetek megváltozott hadműveleti szükségleteit és az azzal összefüggő javaslatait 2014. június 30-ig megküldi a HVK HTCSF részére.
29. A HVK HDMCSF csoportfőnöke a szervezeti átalakításban érintett szervek és szervezetek változásával összefüggő hadműveleti szakmai feladatainak végrehajtását 2014. április 1-jéig szakutasításban szabályozza.

30. A HVK HDMCSF csoportfőnöke az új szervezeti struktúrának megfelelően kialakítja az HVK HDMCSF új feladatrendszerét és a Honvédelmi Minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 59/2013. (IX. 27.) HM utasítás 1. mellékletének 65. § (1) bekezdés szerinti határidővel jóváhagyásra felterjeszti a csoportfőnökség ügyrendjét.

31. A HVK HDMCSF csoportfőnöke megtervezi és 2014. augusztus 31-ig az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (a továbbiakban: MH BHD) parancsnokával kialakítja a csoportfőnökség új szervezeti struktúrának megfelelő feladat ellátásához szükséges infrastrukturális és híradó-informatikai feltételeket.

32. A HVK HDMCSF az Utasítás 6. § (3) bekezdése alapján átvett feladatokkal együtt az MH VDK-tól átveszi az azok ellátásához szükséges infrastrukturális és híradó-informatikai anyagokat és eszközöket, valamint 2014. március 31-ig az átvett feladatokat szabályozó dokumentumokat szakterületét illetően módosítja, illetve az illetékes szakmai szervek és szervezetek vezetőinél kezdeményezi azok módosítását.

33. Az MH KDK 2014. április 1-jétől biztosítja a HVK HDMCSF által a 32. pont feladataihoz átvett elektronikus adatkezelő rendszerek biztonsági menedzsmentjét.

34. Az MH KDK végrehajtja a készenléte fenntartásával és fokozásával összefüggő feladatainak és dokumentumainak pontosítását.

35. A HVK HDMCSF csoportfőnöke az új szervezeti struktúra kialakítását követő működési tapasztalatok alapján esetlegesen szükségessé váló belső szervezeti, működési és infrastrukturális feltételek módosítására 2014. július 1-jéig javaslatot terjeszt fel a HVKF részére.

36. A HVK HDMCSF csoportfőnöke az új szervezeti struktúra kialakítását követően 2014. július 31-ig pontosítja a HVKF alárendeltségébe tartozó szervezetekkel történő együttműködés rendjét.


8. Logisztikai feladatok

37. Az MH VDK parancsnoka az MH KDK megalakítása érdekében a HM fejezet béke és békétől eltérő időszaki logisztikai utaltsági rendjének (a továbbiakban: LUR) módosítására vonatkozó javaslatát 2014. március 20-ig megküldi a HVK LOGCSF részére.
38. A beérkezett javaslat alapján a HVK LOGCSF pontosítja és kiadja a módosított LUR-t.

39. A szervezeti változással érintett szervek és szervezetek vezetői elhelyezési igényeiket 2014. március 20-ig – az MH BHD HM Objektumok Üzemeltetési Igazgatóság útján – az MH BHD parancsnokának adják meg.

40. A HVK KIKCSF csoportfőnöke az intézkedés hatályba lépését követő napig intézkedik a csoportfőnökség analitikus és egyéb operatív nyilvántartásainak pontosítására.

41. A szervezeti változással érintett szervek és szervezetek logisztikai szakmai feladatainak koordinációjára vonatkozó és logisztikai szakmai feladatokkal összefüggő döntést igénylő javaslataikat olyan számvetéssel terjesztik fel a HVK LOGCSF csoportfőnöke részére, amely biztosítja a HM utasítás végrehajtását.

42. A szervezeti változással érintett szervek és szervezetek közötti anyagmozgatás kizárólag ESZKÖZ program által készített mozgásbizonylatokon történik, amelyeket az átadó-átvevő szervezet kijelölt anyagfelelősei aláírnak és az átvevő szervezet bélyegzőjével hitelesítenek.

43. A szervezeti változással érintett szervek és szervezetek vezetői, illetve parancsnokai a szervezetük, illetve szükséges esetben annak részei vonatkozásában az intézkedés hatályba lépését követő 10. munkanapig anyagfelelőst jelölnek ki. A szervezeti változással érintett szervek és szervezetek képviseletében az ellátó szervezetektől anyagi-technikai eszközök átvételére az jogosult, aki aláírás-mintáját az intézkedés hatályba lépését követő 15. munkanapig az illetékes ellátó szervezeteknek előzetesen leadta.

44. A HVK KIKCSF csoportfőnöke az átadás-átvételi feladatok végrehajtására, az ügyviteli anyagok rendezése, továbbá az átadás-átvételi jegyzőkönyv elkészítése érdekében saját hatáskörében 2014. március 1-jei hatállyal átadás-átvételi bizottságot alakít meg.

45. Az MH KDK megalakításának előkészítéséért felelős MH VDK parancsnoka a HVK KIKCSF csoportfőnökével együttműködve – 2014. március 1-jéig az átadás-átvételi feladatok végrehajtására Átvevő Bizottságot alakít meg. Az Átvevő Bizottság tevékenységét legkésőbb 2014. április 30-ig befejezi.

46. A HVK KIKCSF és az MH VDK az átadás során a szervezetük költségvetéséből átcsoportosításra kerülő logisztikai előirányzatok feladatalapú, címrendkód, anyagnem, főkönyvi számlaszám mélységű megbontásáról és a kötelezettség-vállalásaik helyzetéről tájékoztatják az átvevő HM szervet és MH katonai szervezeteket.
47. A szervezeti változással érintett szervek és szervezetek a számítástechnikai anyagaikat és eszközeiket – a HM KGIR-ben használtak kivételével – a szervezeti változással érintett szervek és szervezetek részére, azok igénylése esetén 2014. március 31-ei fordulónapot követően átadják. A HM KGIR-ben használt eszközöket az üzemeltető szervezettel történő egyeztetést követően lehet átcsoportosítani.

48. Az MH BHD parancsnoka a gépjármű szaktechnikai terület vonatkozásában intézkedik az MH VDK állományában lévő HA-80-04 forgalmi rendszámú Nissan Terrano terepjáró személygépkocsinak és gépjárművezetőjének a HVK HDMCSF, valamint a HVK KIKCSF részére biztosított gépjárművek és azok gépjárművezetői MH KDK részére történő átcsoportosítására, az átcsoportosított gépjárművek üzemben tartási feladatairól, a tulajdonos-változással kapcsolatos gépjármű okmányok cseréjére és az üzemeltetés feltételeinek megteremtésére.

49. Az utasítás 6. § (3) bekezdése szerint átadásra kerülő feladatokkal összefüggő szakanyagok, illetve az ezzel járó raktározási feladatok átadás-átvétele leltárral – a mennyiségi felvétel számviteli nyilvántartással való összehasonlításának módszerével – történik. Az anyaghasználóknál, illetve alegységeken lévő, az MH VDK által nyilvántartott ingó vagyoni elemek a nyilvántartással egyezően az anyaghasználó, illetve alegységfelelős aláírásával hitelesített felelősségi nyilatkozattal és 2014. március 31-ei fordulónappal összeállított leltár alapján kerülnek átadásra.

50. A szervezeti változással érintett szervek és szervezetek az intézkedésben meghatározott feladatok végrehajtásáról 2014. április 20-ig jelentést terjesztenek fel a HM KÁT és a HVKF részére.


9. Infrastrukturális feladatok

51. Az MH VDK a helyiségleltár alapján az MH VDK Központi Ügyeleti és Katasztrófa-elhárítási Osztály által felügyelt és használt szolgálati, iroda és egyéb helyiségeket, berendezési tárgyakat, bútorzatot, valamint a személyhez kötött elszámolás köteles szakanyagokat a Részletes Felszerelési Könyv (a továbbiakban: RFK), illetve szakanyag nyilvántartások szerint átadja a HVK HDMCSF részére.

52. A HVK KIKCSF az általa felügyelt és használt szolgálati, iroda és egyéb helyiségeket, a helyiségleltárak, a személyhez kötött elszámolás köteles szakanyagokat az RFK, valamint a szakanyag nyilvántartások szerint átadja az MH KDK részére.

53. A HVK LOGCSF csoportfőnöke a HM utasítás 4. § (3) bekezdése szerinti feladat- és létszámbővülésének megfelelően – az MH BHD HM Objektumok Üzemeltetési Igazgatóság közreműködésével – 2014. március 10-ig megigényli az MH légijárművei fenntartói feladatainak ellátásához szükséges elhelyezési feltételeket az MH BHD parancsnokától. Az MH BHD az új feladat ellátásához szükséges szolgálati, iroda és egyéb helyiségeket a HVK LOGCSF igénye alapján 2014. április 1-jétől biztosítja.

54. A HVK KIKCSF és az MH VDK – az MH BHD HM Objektumok Üzemeltetési Igazgatóság közreműködésével – az általuk használt helyiségek átadás-átvételéről készült jegyzőkönyv egy példányát az átadás-átvételi eljárást követő ötödik napig megküldik az MH BHD részére. Az MH BHD jegyzőkönyvek alapján gondoskodik a szakanyag nyilvántartások átvezetéséről.


10. Híradó, informatikai szakfeladatok

55. A híradó és informatikai szolgáltatásokat a szervezési időszak teljes ideje alatt biztosítani kell. A szolgáltatások átcsoportosítására, csökkentésére vagy megszüntetésére csak a szervezési feladat végrehajtásának ütemében kerülhet sor.

56. A szervezési időszak előkészítése és időtartama alatt a szervezeti változással érintett szervek és szervezetek vezetői, illetve parancsnokai kiemelt figyelmet fordítanak a tárca elektronikus adatvagyonának hosszú távú biztosítására, melynek érdekében 2014. március 10-ig intézkednek az elektronikus adatvagyon megfelelő kezelésére, megőrzésére és védelmére.

57. A szervezeti változással érintett szervek és szervezetek vezetői, illetve parancsnokai a szervezetükre vonatkozó szervezeti és személyi változásokat – a változásban érintett személyek nevét, rendfokozatát, beosztását, – a híradó és informatikai szolgáltatások összesített igényét és a szervezeti változással érintett szervek és szervezetek részére biztosítandó, módosítandó vagy törlésre kerülő híradó-informatikai szolgáltatásokat a 6. pont szerinti személyügyi eljárás befejezését követő 5 munkanapon belül, de legkésőbb 2014. március 25-ig a híradó-informatikai szolgáltatások biztosításának és átszervezésének érdekében megküldik az MH BHD részére. Külön figyelmet kell fordítani azon személyek adatainak megadására, akiknek szolgálati viszonya megszűnik.

58. Az MH BHD a beérkezett szolgáltatás-igények alapján a meglévő erőforrások felhasználásával biztosítja az igényelt szolgáltatásokat, módosítja a tudakozói adatbázisokat és a hatáskörét meghaladó híradó, informatikai igényeket 2014. március 27-ig felterjeszti a HVK Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK HIICSF) részére.
59. A szervezeti változással érintett szervek és szervezetek vezetői, illetve parancsnokai felelősek a híradó és informatikai eszközök mozgatásának megszervezéséért, azok ellátó szervezetekkel történő egyeztetéséért, az eszközök átadás-átvételéért, az adatmentések 2014. március 20-ig történő végrehajtásáért és az információvédelmi rendszabályok betartásáért.

60. Azon személyek, akiknek szolgálati viszonya vagy az adott eszközök, valamint szolgáltatások használatára vonatkozó jogosultsága megszűnik, a használatukban lévő szolgálati rádiótelefont, SIM-kártyát, telefonkészüléket, faxberendezést, EDR-készüléket, számítástechnikai eszközöket 2014. március 23-ig leadják az őket ellátó szervezet részére. Az adathordozóval, vagy adattárolási funkcióra alkalmas memóriával rendelkező eszközök esetében a felhasználói adatok, valamint a további használatot akadályozó személyes beállítások, szolgáltatások megfelelő eljárással történő törlését – a szükséges adatok mentését követően – az eszközök leadása előtt kell elvégezni. A speciális szolgáltatást, vagy eszközt – beleértve a bérelt áramkört, az egyedi internet-hozzáférést, az egyedi routert, a switchet – igénybe vevő szervezet vezetője, illetve parancsnoka 2014. március 10-ig nyilatkozik az ellátásért felelős szervezet felé annak további szükségességéről és a leadás rendjéről.

61. A szervezeti változással érintett szervektől és szervezetektől távozó felhasználók híradó és informatikai szolgáltatásai 2014. április 1-jei hatállyal visszavonásra, a felhasználó adatai archiválásra, vagy törlésre kerül.

62. A szervezeti változással érintett szervektől és szervezetektől más HM szervhez vagy MH katonai szervezethez távozó és a jelenlegi elhelyezési körletét elhagyó, beosztást váltó felhasználók részére – az új beosztásukhoz engedélyezett szolgáltatásokat a Magyar Honvédség Kormányzati Célú Elkülönült Hírközlő Hálózatának békeidejű üzemeltetési és felügyeleti rendjéről, valamint a központilag biztosított szolgáltatások igénybevételének szabályairól szóló 55/2013. (IX. 13.) HM utasítás rendelkezéseinek megfelelően – az új beosztásnak megfelelő új HM szerv vagy MH katonai szervezet 2014. március 31-ig megigényli.

63. A szervezeti változással érintett szervek és szervezetek objektumainak ellátását biztosító szervezetek 2014. március 20-tól gondoskodnak az átvett híradó és informatikai eszközök bevételezéséről, szakszerű tárolásáról, kiutalványozásáról, továbbá a mentésekhez szükséges adathordozók biztosításáról.

64. A szolgálati rádiótelefon használatra vonatkozó egyedi engedélyeztetési eljárás alá eső kérelmeket – ideiglenes kvóta megállapítása, külön engedélyhez kötött szolgáltatások és keretösszegek használata – az érintett szervezetek vezetői, illetve parancsnokai a 6. pont szerinti személyügyi eljárás befejezését követő 5 munkanapon belül, de legkésőbb 2014. március 25-ig felterjesztik a szolgálati rádiótelefon-ellátás és használat szabályairól szóló 23/2011. (III. 2.) HM utasításban (a továbbiakban: HM utasítás2) meghatározottak szerint. Az ellátó szervezetek a szolgálati rádiótelefonok használatát a korábbi hívószám megtartásával 2014. április 1-jét követően is biztosítják azon személyek részére, akik a továbbiakban is jogosultak szolgálati rádiótelefon használatára.

65. A szervezeti változással érintett szervezetek híradó és informatikai eszközigényei az átadás-átvételi eljárás keretében átvett, valamint leadott, működőképes eszközökből kerülnek biztosításra.

66. A HVK HDMCSF és az MH KDK új szervezeti elemeinek informatikai szakanyag-ellátása a jelenleg rendelkezésre álló eszközök és készletek felhasználásával, illetve azok átcsoportosításával kerül végrehajtásra. A HVK HDMCSF és az MH KDK új számítástechnikai eszközt a logisztikai ellátási eljárásrendnek megfelelően igényelhet.

67. A HVK KIKCSF és az MH VDK a feladatátadással összefüggő személyi mozgások következtében szükségessé váló számítógép-végpont áthelyezésre, illetve új végpont kiépítésre vonatkozó hálózati igényeket a HVK HDMCSF csoportfőnöke és az MH KDK megalakításáért felelős MH VDK parancsnoka 2014. március 20-ig megküldi az MH BHD parancsnok részére, azok kiépítését a rendelkezésre álló erőforrások felhasználásával az MH BHD végzi.

68. A HVK HDMCSF és az MH KDK szervezési feladatokban szervezeti és funkcionális elemei elhelyezésének tervezésénél kiemelt szakmai és költséghatékonysági szempontként kell figyelembe venni, hogy a minősített adatok védelme érdekében, jogszabály által meghatározott fizikai biztonsági feltételekkel már részben vagy teljes egészében rendelkező helyiségek a továbbiakban is a minősített adatok védelmével kapcsolatos funkciójuknak megfelelően kerüljenek hasznosításra. Kifejezetten e körbe tartoznak a minősített adatok elektronikus feldolgozására kialakított helyiségek, az ügyeleti helyiségek, a minősített irattároló helyiségek, nyilvántartó, ügyviteli helyiségek, rejtjelkörletek.

69. Az MH VDK az átadásra kerülő fizikai biztonsági területeiről, biztonságtechnikai eszközeiről jegyzéket készít, amely alapján a fizikai biztonsági területeket, a biztonságtechnikai eszközöket és azok dokumentációit 2014. április 10-ig átadja a HVK HDMCSF és az MH KDK részére. Az akkreditált fizikai biztonsági területek és az akkreditált biztonságtechnikai eszközök adatkezelési engedélyei módosítását a HVK HDMCSF és az MH KDK a szervezeti átalakítás miatti változásának lekövetése érdekében 2014. április 30-ig kezdeményezi a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzeti Biztonsági Felügyeletnél.

70. A szervezési feladatban érintett szervezet jegyzéket készít a más honvédelmi szervezethez áthelyezésre kerülő személyek fényképes aktívkártyás belépési engedélyeiről, melyet a szervezetből véglegesen kiváló személyek belépési engedélyeivel együtt a szervezési időszak végéig megküld a HVK HIICSF részére.

71. Az MH BHD parancsnoka a szervezési feladatokat érintő híradó, informatikai tevékenység helyzetéről az intézkedés hatálybalépésétől a szervezési időszak végéig heti rendszerességgel jelentést küld a HVK HIICSF csoportfőnöke részére.

72. A HVK KIKCSF csoportfőnöke és az MH VDK parancsnoka a szervezet megnevezésében, illetve a vezető személyében bekövetkezett változásról – amennyiben önálló postafiókszámmal rendelkezik – 2014. március 17-ig értesíti a postafiók-bérleményt biztosító postai szerv vezetőjét.

73. A szervezeti változással érintett szervek és szervezetek vezetői, illetve parancsnokai felelősek saját szervezeteik vonatkozásában az MH tudakozói telefonkönyv, és az MH elektronikus levelezési fiókok – beleértve az újonnan létrehozott hívószámokat és levelezési fiókokat, valamint a törlésre kerülő felhasználókat – adatainak pontosításáért. A szervezeti változással érintett szervek és szervezetek a változásokat 2014. április 11-ig megküldik az MH BHD részére.

74. A híradó és informatikai szakanyagok tekintetében az átadás-átvétel kizárólag szervezeti változással érintett szervek és szervezetek anyagnem felelősein keresztül történik.


11. Dokumentumvédelmi-, ügyviteli feladatok

75. A HVK KIKCSF-nél és az MH VDK-nál a HM utasítás alapján feladat átadással érintett ügyintézők 3 példányos iratjegyzékekbe foglalják az általuk kezelt iratok közül azokat, amelyek a HVK HDMCSF, és az MH KDK további működéséhez szükségesek. Az ügyintézők a jegyzék 2. számú példánya alapján elszámolnak az iratokkal a szervezetük ügyviteli szerve felé. A HVK KIKCSF és az MH VDK ügyviteli szerve az ügyintézők által elkészített jegyzék 3. számú példányában megjelölt iratokat futárjegyzéken átadják a HVK HDMCSF, és az MH KDK ügyviteli szervei részére, amely szervek 2014. április 30-ig saját iratkezelési segédleteikben nyilvántartásba veszik azokat. A HVK HDMCSF, és az MH KDK saját ügyviteli rendszerébe integrálja a HVK KIKCSF és az MH VDK ügyviteli szervei által átadott iratokat és azokat szükség szerint felülbélyegzi.

76. A 75. pontban meghatározottaktól eltérően átkerülő ügycsoportok iratai feladatonként, ügycsoportonként összeállított iratjegyzék alapján kerülnek átadásra az azokat átvevő HVK HDMCSF vagy az MH KDK ügyviteli szerve részére.

77. Az MH VDK az átadásra kerülő fizikai biztonsági területeiről, biztonságtechnikai eszközeiről jegyzéket készít, amely alapján a fizikai biztonsági területeket, a biztonságtechnikai eszközöket és azok dokumentációit 2014. április 10-ig átadja a HVK HDMCSF részére. Az akkreditált fizikai biztonsági területek adatkezelési engedélyei módosítását, a szervezeti átalakítás miatti változás lekövetése érdekében, a HVK HDMCSF 2014. április 30-ig kezdeményezi a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzeti Biztonsági Felügyeletnél.

78. A HVK KIKCSF és az MH VDK állományából véglegesen kiváló személyek fényképes aktívkártyás vagy papír alapú jelszámos állandó belépési engedélyeivel a 2014. május 30-ig a tételesen elszámolnak HVK HIICSF részére.

79. A HVK KIKCSF és az MH VDK jegyzéket készít a feladatrendszerüket átvevő szervezetek részére átadott, személyhez nem kötött aktívkártyás belépési engedélyekről – proximity kártyákról – és fényképes aktívkártyás belépési engedélyekről, melyet 2014. április 1-jéig megküldenek a HVK HIICSF részére.

80. Az MH VDK-nál kialakított és átadásra kerülő biztonságtechnikai eszközökről jegyzéket készítenek, amely alapján a biztonságtechnikai eszközöket és azok dokumentációit, az azzal összefüggő szerződéseit – a létesítmény üzemeltetéséért felelős szervezettel együttműködve – 2014. április 1-jéig átadják a HVK HDMCSF részére. Az átadás-átvétel és az átvevők további működése során kiemelt szakmai és költséghatékonysági szempontként kerüljön figyelembe vételre, hogy a minősített adatok védelme érdekében a Nemzeti Biztonsági Felügyelet működésének, valamint a minősített adat kezelésének rendjéről szóló 90/2010. (III. 26.) Korm. rendeletben meghatározott fizikai biztonsági feltételekkel már részben vagy teljes egészében rendelkező helyiségek a továbbiakban is a minősített adatok védelmével kapcsolatos funkciójuknak megfelelően kerüljenek hasznosításra.

81. Az MH VDK bélyegzőinek az MH HKNYP részére történő leadására 2014. április 1-jétől 2014. augusztus 31-ig terjedő időszakban kerül sor.


12. Az államháztartási belső ellenőrzéssel
és az operatív belső kontrollrendszerrel összefüggő feladatok

82. Az MH KDK parancsnoka az államháztartási belső ellenőrzés tekintetében jelentkező kötelezettsége teljesítése során úgy jár el, hogy 2014. április 1-jétől az éves államháztartási belső ellenőrzési feladatok végrehajtása során kiemelt figyelmet fordít a működési folyamatok szervezeti változásokból eredő kockázataira, figyelemmel a HVK KIKCSF-től átvett feladatrendszerre, a 2014. évi államháztartási belső ellenőrzési tervben szereplő célkitűzések pontosítására, az éves államháztartási belső ellenőrzési terv módosítására, valamint a soron kívüli és a terven felüli kapacitás terhére elrendelésre kerülő ellenőrzésekre.

83. Az államháztartási belső ellenőrzésekhez kapcsolódóan az ellenőrzések alapján javasolt és meg nem valósult intézkedési feladatok a HVK KIKCSF, az MH VDK és az átvevő szervezet közötti átadás-átvétel tárgyát képezik.

84. A HVK KIKCSF csoportfőnöke – a Honvédelmi Minisztérium, mint intézmény Operatív Belső Kontrollok Rendszere Szabályzata kiadásáról szóló 20/2013. (HK 11.) HM KÁT szakutasításban meghatározottak szerint és formában – az átadott intézkedésekről, a feladatátadás következtében időszerűtlenné vált feladatokról, illetve a külső és belső ellenőrzésekhez kapcsolódó intézkedéseket tartalmazó nyilvántartásokról a 2014. január 1-jétől és március 31-ig terjedő időszakra vonatkozó beszámolóját – az átvevő szervezet egyidejű tájékoztatása mellett – a HM Kontrolling Főosztály főosztályvezetőjének küldi meg.

85. Az MH VDK parancsnoka – az „Operatív Belső Kontroll” szabályzatában meghatározottak szerint és formában – az átadott intézkedésekről, a feladatátadás következtében időszerűtlenné vált feladatokról, illetve a külső és belső ellenőrzésekhez kapcsolódó intézkedéseket tartalmazó nyilvántartásokról a 2014. január 1-jétől 2014. március 31-ig terjedő időszakra vonatkozóan számol be az MH KDK parancsnokának.

86. A HVK KIKCSF az átadott intézkedésekről, valamint a feladatátadás következtében időszerűtlenné vált feladatokról illetve a külső és belső ellenőrzések alapján végrehajtandó intézkedéseket tartalmazó nyilvántartásokról – a Honvédelmi Minisztérium, mint intézmény Operatív Belső Kontrollok Rendszere Szabályzata kiadásáról szóló 20/2013. (HK 11.) HM KÁT szakutasításban meghatározottak szerinti formában – elkészítendő beszámolót a megszüntetés időpontját megelőzően 2014. március 21-ig – az átvevő szervezet egyidejű tájékoztatása mellett – a HM Kontrolling főosztályvezetőjének küldi meg. Az intézményi szintű államháztartási belső ellenőrzéseket követő intézkedések kapcsán a külső ellenőrzéseket érintően a költségvetési szervek belső kontrollrendszeréről és belső ellenőrzéséről szóló 370/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 46. § (1) bekezdésében foglalt kötelezettségükkel összefüggő átadásoknak a HVK KIKCSF és az MH VDK úgy tesz eleget, hogy az alapján a megszüntetés időpontjára az MH KDK belső ellenőrzési vezetőjének a 88. pontban foglalt jelentéséhez szükséges információk rendelkezésre álljanak.

87. A szervezeti változással érintett szervek és szervezetek operatív belső kontroll rendszerének felülvizsgálatára a honvédelmi szervezetek operatív belső kontrolljai rendszerének kialakításáról, működtetéséről és fejlesztéséről szóló 12/2013. (II. 22.) HM utasítás (a továbbiakban: HM utasítás3) 2. § (3) bekezdése és a 10–13. §-ai alapján, továbbá az Operatív Belső Kontrollok Rendszere Kézikönyv kiadásáról szóló 7/2013. (II. 28.) HM VGHÁT szakutasításban meghatározottakra figyelemmel 2014. augusztus 31-ig kerül sor.

88. A HVK KIKCSF csoportfőnöke és az MH VDK parancsnoka – 2014. január 1 és 2014. március 31 közötti időszakra –a HM utasítás3 15. § (1) és (2) bekezdése 2014. március 31-ig szerint végrehajtja a belső kontrollrendszerre vonatkozó értékelési és nyilatkozattételi kötelezettséget.


13. Szervezési és deregulációs feladatok

89. Az MH VDK Szervezeti és Működési Szabályzata, a HVK KIKCSF ügyrendje, az MH VDK, illetve a HVK KIKCSF Operatív Belső Kontroll Rendszerének részét képező Ellenőrzési Nyomvonal, Fő Kockázat Nyilvántartás, külső ellenőrzésekhez kapcsolódó intézkedések nyilvántartása, valamint 2014. évre jóváhagyott éves feladatterve 1-1 elektronikus példánya 2014. március 10-ig átadásra kerül a jogutód HM szerv vezetője, illetve az MH katonai szervezet parancsnoka részére.

90. A jogutód HM szerv vezetője, illetve az MH katonai szervezet parancsnoka a HM utasítás 4–6. §-ában meghatározott feladatok átvételét követően, de legkésőbb 2014. április 1-jétől teljesítik a HM Információ Kapcsolati Rendszerben (a továbbiakban: HM IKR.) meghatározott és a HVK KIKCSF-et, illetve az MH VDK-t nevesítő jelentési feladatokat, és a HM IKR szerinti határidővel kezdeményezik azok módosítását.

91. Az MH KDK végrehajtja az MH VDK éves munka és a HM kiképzési tervének pontosítását.

92. Az MH KDK 2014. április 1-jei hatállyal végrehajtja a Honvéd Vezérkar és a Magyar Honvédség katonai szervezetei 2013. évi feladatai végrehajtásának értékeléséről és 2014. évi feladatairól szóló 20/2014. (HK 3.) HVKF parancsban 2014. évre meghatározott és a HVK KIKCSF-et nevesítő feladatokat.

93. Az MH KDK a Honvédelmi Minisztérium 2014. évi Intézményi Munkatervében szereplő határidővel kezdeményezi az MH VDK részére meghatározott feladatok pontosítását, módosítását vagy törlését.

94. Az MH VDK 2014. március 31-ig kialakítja a fegyverzetellenőrzés fogadásában érintett honvédelmi szervezetek közvetlen kiértesítésének rendszerét és az alapján kezdeményezi az európai fegyverzetkorlátozási, leszerelési, valamint nemzetközi biztonságpolitikai egyezmények által előírt feladatok végrehajtásáról szóló 64/2011. (VI. 10.) HM utasítás és az európai fegyverzet-korlátozási, leszerelési, valamint a nemzetközi biztonságpolitikai egyezmények által előírt adatszolgáltatási és ellenőrzési feladatok végrehajtásáról szóló 42/2011. (HK. 11.) HM KÁT–HVKF együttes intézkedés szükség szerinti módosítását.

95. A HVK HDMCSF és az MH VDK áttekinti a HM IKR IV.1. a. 1. azonosító számú jelentés alapján megküldött éves felderítő igényét és az esetleges szükséges módosítási javaslatait 2014. március 14-ig megküldi a HVK Felderítő Csoportfőnökség részére.

96. A HVK HDMCSF és az MH VDK felülvizsgálja a HM IKR IV.7.1. azonosító számú jelentés alapján megküldött szolgálati könyvek és főnökségi kiadványok éves kiadási tervigényét és az esetleges szükséges módosítási javaslatait 2014. március 28-ig megküldi az MH Geoinformációs Szolgálat részére.

97. A HVK KIKCSF csoportfőnöke és az MH VDK parancsnoka intézkedik a 2014. március 5 és 11 között levezetésre kerülő NATO válságkezelési gyakorlat végrehajtásában érintett szakállomány kijelöléséről és azok gyakorlaton történő részvételének folyamatos biztosításáról.

98. A HVK KIKCSF a HM március havi munkatervébe 2014. március 31-ig tartó tervezési feladatairól bedolgozást készít és elkészíti a HVK KIKCSF havi munkatervét, melyet megküld az MH VDK részére is. Az MH KDK saját jelentésében szerepelteti a HM március havi munkatervében a HVK KIKCSF és az MH VDK részére meghatározott feladatok megvalósulását.

99. A HVK HDMCSF csoportfőnöke intézkedik az MH Katasztrófavédelmi Operatív Törzsébe szolgálatra tervezett állomány 2014. március 31-ig történő felkészítésére.

100. Az Utasítás 6. § (3) bekezdésében meghatározott feladatok ellátására szervezett ügyeleti és készenléti szolgálatot 2014. március 31-ig az MH VDK és azt követően a HVK HDMCSF vezényli.

101. A HM Tervezési és Koordinációs Főosztály az MH VDK alapító okirat-módosítását soron kívül megküldi a HM VGH részére.

102. A HM utasítás 12. § (4) bekezdésében foglaltakkal összhangban a HVK HTCSF – az érintett csoportfőnökségekkel egyeztetve – elkészíti és a 2014. április 1-jei hatályba lépésre figyelemmel jóváhagyásra felterjeszti az MH Hadrendjének helyesbítését.

103. A HVK KIKCSF csoportfőnöke a HVK KIKCSF átadás-átvételi jegyzőkönyvét 2014. március 31-ig jóváhagyásra felterjeszti a HM KÁT és a HVKF részére.

104. A HM utasítás 4. § (3) bekezdésében meghatározott, az MH légijárművei fenntartói feladatainak részletes szabályait HM KÁT-HVKF együttes intézkedés szabályozza, amelynek tervezetét a HVK LOGCSF csoportfőnöke 2014. március 21-ig készíti elő, olyan számvetéssel, hogy az 2014. április 1-jén hatályba lépjen.

105. A szervezeti változással érintett szervek és szervezetek 2014. március 31-ig felülvizsgálják a munkakör-gazdálkodással kapcsolatos feladatokról szóló 9/2014. (II. 12.) HM utasítás 3. mellékletében kijelölt szakmai felelős szervezetként az MH VDK-t vagy a HVK KIKCSF-et nevesítő rendelkezéseket és az esetleges szükséges módosítási javaslatot 2014. március 31-ig megküldik a HM Humánpolitikai Főosztály részére.

106. Az intézkedésben nevesített HM szerv vezetője és az MH katonai szervezet parancsnoka a HM utasítás 11. § (1) bekezdése alapján létrehozásra kerülő munkacsoportba (a továbbiakban: munkacsoport) képviselőt jelölnek ki és arról az intézkedés hatályba lépését követő munkanapig tájékoztatást küldenek a munkacsoport vezetőjeként kijelölt HVK Törzsigazgatója részére.

107. Az MH KDK parancsnoka a honvédelmi szervezetek alapításáról, tevékenységéről és szabályzatairól szóló 80/2011. (VII. 29.) HM utasításban meghatározott határidő figyelembe vételével az 1. számú melléklet szerint 2014. április 1-jei hatállyal átvett feladatokat az MH KDK Szervezeti és Működési Szabályzatában rögzíti.

108. A HVK KIKCSF csoportfőnöke és az MH VDK parancsnoka a felelős vezetőkkel együttműködve ütemtervet készít az elvégzendő feladatokról, valamint az átadás-átvételek szervezett és szabályszerű végrehajtásáról, melyet az intézkedés hatályba lépését követő 3. munkanapig jóváhagyásra felterjeszt a munkacsoport vezetője részére.
14. Záró rendelkezések

109. Ez az intézkedés az aláírása napján lép hatályba* és 2015. január 1-jén hatályát veszti.

Dr. Dankó István s. k.,
HM közigazgatási államtitkár

Dr. Benkő Tibor vezérezredes s. k.,
Honvéd Vezérkar főnöke

__________
* Az együttes intézkedés aláírásának napja 2014. február 28.

1. melléklet a 11/2014. (HK 4.) HM KÁT–HVKF együttes intézkedéshez


Az MH KDK a 2014. április 1-jei hatállyal végzi az alábbi feladatokat:

1. Kiképzési feladatkörök
1.1. Kodifikációs feladatok
1.1.1. Kidolgozza az MH Gyakorlatok és Kiképzési Rendezvények Programot (a továbbiakban: MH GYKRP).
1.1.2. Kidolgozza a gép- és harcjármű vezetők, tűzoltók kiképzésével kapcsolatos szabályozókat.
1.1.3. Kidolgozza az MH kiképzésére vonatkozó irányelveket és követelményeket.

1.2. Koordinációs feladatok
1.2.1. A HVK törzsigazgató útján együttműködik az MH KDK hatáskörébe tartozó általános és szakmai feladatokkal kapcsolatos, illetve az azzal összefüggő feladatok végrehajtásában a honvédelmi miniszter, valamint a HVKF közvetlen alárendeltségébe tartozó szervekkel és szervezetekkel.
1.2.2. Koordinálja az MH kiképzése formai, tartalmi, módszertani, kiképzés-technikai követelményei kidolgozását, végzi a szakmai felügyeletével összefüggő tevékenységeket, együttműködve az érintett szervezetekkel.
1.2.3. Koordinálja az IMET, CRSP és CTFP programok keretében folyó kiképzéseket.

1.3. Egyedi közhatalmi aktusokkal kapcsolatos feladatok
1.3.1. Koordinálja az MH kiképzésével, gyakorlataival és gyakorlásaival kapcsolatos szolgálati könyvek és főnökségi kiadványok kidolgozását.
1.3.2. Kidolgozza az MH-nál folytatott kiképzés felsőszintű irányításának, valamint a kiképzés tervezésének és végrehajtásának rendjéről szóló utasításokat, parancsokat, intézkedéseket, valamint az MH GYKRP a MH KDK Doktrinális Adatbázisban és Adattárban.
1.3.3. Végzi az MH alapkiképzéséért felelős szervezete alapkiképzéssel, szakalapozó és szakkiképzéssel kapcsolatos tevékenységének szakmai irányításával kapcsolatos feladatokat.
1.3.4. Végzi az MH missziós felkészítésének és kiképzésnek szakmai irányításával kapcsolatos feladatokat.

1.4. Európai uniós, NATO és nemzetközi feladatok
1.4.1. Végzi a NATO és az EU kiképzési dokumentumainak feldolgozásával, honosításuk feltételeinek megteremtésével és az MH szintű bevezetésével kapcsolatos feladatokat.
1.4.2. Koordinálja a nemzetközi gyakorlatok és kiképzési rendezvények programozását és tervezését. Ellátja a nemzetközi gyakorlatokra tervezett költségvetéssel kapcsolatos keretgazda feladatokat.
1.4.3. Ellátja a két- és többoldalú nemzetközi katonai sportkapcsolatok tervezésével és koordinálásával összefüggő feladatokat.
1.4.4. Kapcsolatot tart az ODC kétoldali ügyekért felelős tisztjével a Military-to-Military program kiképzési rendezvényei tekintetében és koordinálja annak tevékenységét.
1.4.5. Végzi az MH NATO/EU kötelékbe felajánlott katonai szervezetei, valamint a két- és többoldalú szerződések alapján létrehozott több-nemzeti kötelékek és más magyar erők kiképzésének koordinálásával összefüggő feladatokat.
1.4.6. Képviseli a minisztériumot, illetve az MH-t az MH KDK szakterületeit érintő NATO/EU munkacsoportokban, valamint más nemzetközi szakmai szervezetek munkájában és ülésein.
1.4.7. Feldolgozza a NATO és az EU által kiadott kiképzési tartalmú dokumentumokat, igény szerinti honosításuk feltételeinek megteremtését és MH szintű bevezetését.
1.4.8. Koordinálja a nemzetközi (NATO, EU, két- és többoldalú) kiképzési rendezvények és gyakorlatok programozását, tervezését.
1.4.9. Kapcsolatot tart fenn a NATO- és az EU-parancsnokságok hasonló szintű kiképzési szervezeteivel.
1.4.10. Közreműködik a HM képviseletének ellátásában a nemzetközi sportkapcsolatok és feladatok kapcsán a Nemzetközi Katonai Sporttanácsban (CISM). Részt vesz a szervezet rendezvényein való részvétel koordinálásában.
1.4.11. Végzi a két- és többoldalú nemzetközi katonai sport kapcsolatok tervezésével és koordinálásával összefüggő feladatokat.

1.5. Funkcionális feladatok
1.5.1. Végzi az MH-nál folytatott kiképzés követelményei irányításával kapcsolatos tevékenység tervezését, szervezését.
1.5.2. Végzi az MH-nál folytatott kiképzés követelményei kidolgozásának koordinálását, a kiképzés tervezésével, szervezésével, végrehajtásával, ellenőrzésével, értékelésével kapcsolatos tevékenységeket.
1.5.3. Előkészíti a kiképzés-technikai feltételrendszer biztosításával kapcsolatos felsőszintű döntéseket, valamint részt vesz a fejlesztési követelmények kidolgozásában és szakterülete vonatkozásában felügyeli azt.
1.5.4. Kidolgozza a kiképzés szimulációs támogatásának rendjét.
1.5.5. A HVK LOGCSF-fel együttműködve végzi az MH KDK és a helyőrségi kiképzési bázisok, létesítmények, lő- és gyakorlóterek kiképzés-technikai eszközök felügyeletével kapcsolatos tevékenységeket, valamint kidolgozza az igénybevételükre, üzemeltetésükre és fenntartásukra vonatkozó felsőszintű követelményeket.
1.5.6. Kidolgozza a kiképzést támogató alrendszer MH egészére vonatkozó követelményeit, meghatározza a lőtéri szolgáltatások körét, végzi a kiképzési bázisokkal és lőterekkel, gyakorlóterekkel, sportlétesítményekkel és a kiképzés-technikai eszközökkel kapcsolatos igények érvényesítésével összefüggő feladatokat.
1.5.7. Kidolgozza a gép- és harcjármű vezetők kiképzésével kapcsolatos követelményeket, végzi a végrehajtás felügyeletével összefüggő feladatokat.
1.5.8. Végzi az MH légierő felkészítéséhez, kiképzéséhez kapcsolódó, valamint a légierő osztályba sorolással kapcsolatos feladatokat. Tervezi a JAS 39 Gripen típusú harcászati repülőgép vezetők és kiszolgáló állomány kiképzéséhez kapcsolódó erőforrásokat és költségvetési előirányzatokat.
1.5.9. Ellátja a rögtönzött robbanószerkezetek elleni tevékenység és a különleges műveleti kiképzés hazai feltételeinek további bővítésével, nemzetközi jellegének erősítésével, végrehajtásával, feladatainak felső szintű irányításával kapcsolatos feladatokat.
1.5.10. Tervezi az MH kiképzési feladatait a Honvédelmi Tárca Védelmi Tervező Rendszerben (a továbbiakban: HTVTR) foglaltak szerint.
1.5.11. Végzi a katonai testnevelés, a sportbajnokságok és a túlélési versenyek felügyeletével összefüggő feladatokat, valamint kidolgozza a fizikai felkészítés követelményeit és – az MH egészségügyi szervezetével együttműködve – a katonákkal szemben támasztott fizikai követelményrendszert.
1.5.12. Végzi az alapkiképzés, az általános katonai kiképzés, a szakalapozó kiképzés, a szakkiképzés, a parancsnokok és törzsek kiképzése, a gép- és harcjármű vezetők kiképzése, az MH tartalék erők (önkéntesség és törvényi kötelezettség alapján szervezett) kiképzése tervezésével, végrehajtásával, ellenőrzése értékelésével kapcsolatos munkát, illetve a megvalósulásának felügyeletével kapcsolatos tevékenységeket.
1.5.13. Kidolgozza a haderőnemek, fegyvernemek és szakcsapatok alkalmazási követelményein alapuló kiképzés tartalmi összetevőit, követelményeit, a kiképzéssel összefüggő ellenőrzések rendjét együttműködésben az érintett szakmai szervekkel és szervezetekkel. Visszaforgatja az azonosított és bevezetett tapasztalatokat a kiképzés rendszerébe. Részt vesz a miniszter és a HVKF által elrendelt ellenőrzési feladatokban.
1.5.14. Végrehatja a HVK szintű nemzetközi és hazai kiképzési rendezvények előkészítésével kapcsolatos szervezési feladatokat.
1.5.15. A HM szervekkel együttműködve kidolgozza az MH GYKRP-t és a HVK törzsigazgató útján jóváhagyásra felterjeszti a HVKF részére
1.5.16. A kiképzési szakterület vonatkozásában az MH GYKRP alapján előkészíti a határátlépéssel járó csapatmozgások engedélyéről szóló kormány-előterjesztést.
1.5.17. Részt vesz (felkérés esetén) a gépjármű vezetői képzéssel kapcsolatos közbeszerzési eljárás szakértői bizottságának munkájában, valamint a képzésre vonatkozó beszerzési eljárás és a nyertes pályázókkal történő szerződéskötés lebonyolításában együttműködik a HM VGH-val.
1.5.18. Kidolgozza az MH gyakorlásai és gyakorlatai szabályozásával kapcsolatos irányelveket és követelményeket együttműködésben az érintett szakmai szervekkel és szervezetekkel.
1.5.19. Végzi az MH KDK szakmai illetékességébe tartozóan a képzésekhez kapcsolódó szakmai felelősi feladatokat.
1.5.20. Koordinálja az MH kiképzéssel és gyakorlásaival, gyakorlataival kapcsolatos szolgálati könyvek és főnökségi kiadványok kidolgozását.
1.5.21. Végzi az MH alapkiképzésére, általános katonai kiképzésére, szakalapozó kiképzésére, szakkiképzésére, a parancsnokok és törzsek kiképzésére, a gép- és harcjármű vezetők kiképzésére, valamint az MH tartalék erők (önkéntesség és törvényi kötelezettség alapján szervezett) kiképzésére vonatkozó módszertani, elvi kidolgozói feladatokat.
1.5.22. Végrehajtja a kiképzés-technikai és szimulációs rendszerek értéknövelő felújításával, bővítésével, az új kiképzés-technikai és szimulációs rendszerek, eszközök, berendezések és légvédelmi célanyagok beszerzésével kapcsolatos stratégiai szintű tervezési, szervezési feladatokat.
1.5.23. Kidolgozza a HVKF által elrendelt gyakorlatok kiinduló adatait, támogatja a gyakorlattervezési folyamat további szakaszait, tervezi és szervezi a gyakorlatok ellenőrzésével és értékelésével kapcsolatos feladatokat.
1.5.24. Végzi a Harcászati Értékelő és Minősítő Programok felsőszintű irányításával összefüggő feladatok tervezését, szervezését.
1.5.25. Elkészíti a kiképzési szakterülettel kapcsolatos határidős jelentéseket.
1.5.26. Pontosítja az MH kiképzési doktrínát.
1.5.27. Ellátja a kamarai jogkör gyakorlókkal együttműködve, a honvédelmi miniszter hatáskörében, az MH KDK parancsnoka által gyakorolt kiképzési szakterület kamarai, a jogszabályokban és a közjogi szervezetszabályozó eszközökben meghatározott szakképesítések tekintetében a referensi feladatokat.
*

Az intézkedést utóbb a 19/2014. (HK 4.) HM KÁT – HVKF együttes intézkedés, az 55/2014. (HK 8.) HM KÁT – HVKF együttes intézkedés, a 91/2014. (HK 12.) HM KÁT – HVKF együttes intézkedés módosította. Az intézkedés a 109. pont alapján hatályát vesztette 2015. április 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére