• Tartalom

105/2014. (HK 5.) HVKF intézkedés

105/2014. (HK 5.) HVKF intézkedés

a Magyar Honvédség Atom-, Biológiai-, Vegyi- Riasztási és Értesítési Rendszere működésének szabályozásáról

2014.05.05.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény 52. § (1) bekezdése alapján, figyelemmel a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény, az országos nukleárisbaleset-elhárítási rendszerről szóló 167/2010. (V.11.) Korm. rendelet, valamint a honvédelmi ágazat katasztrófák elleni védekezésének irányításáról és feladatairól szóló 23/2005. (VI. 16.) HM rendelet rendelkezéseire – az alábbi

intézkedést

adom ki:

1. Az intézkedés hatálya a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire terjed ki.

2. A Magyar Honvédség Atom-, Biológiai-, Vegyi- Riasztási és Értesítési Rendszere (a továbbiakban: MH ABV RIÉR) az Országos Sugárfigyelő, Jelző és Ellenőrző Rendszer (a továbbiakban: OSJER) része és az MH, illetve az MH-n belül működtetett Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer (a továbbiakban: HKR) vezetési és irányítási rendszerében a vegyi-, biológiai-, és sugárhelyzet felmérésének feladatorientált szervezete.

3. Az MH ABV RIÉR szervezeti felépítését, technikai felszereltségét, működési rendjét és fejlesztésének irányait – a készenlét fenntartásának és fokozásának rendszerére vonatkozó rendelkezésekkel összhangban – úgy kell kialakítani, hogy az alaphelyzetben, kezdeti műveleti készenlétben, teljes műveleti készenlétben, veszélyhelyzetben – nukleáris és vegyi veszélyhelyzetben –, különleges jogrend időszakában is tegye lehetővé:
a) az ABV fegyverekkel mért csapások jellemzőinek meghatározását, az ABV-, valamint hagyományos fegyverek alkalmazása következtében kialakult vegyi-, biológiai-, sugárhelyzet felmérését és jelentését,
b) az alapadatok gyors feldolgozását, értékelését, a STANAG 2103-ban, és a STANAG 2497-ben előírt jelentések, riasztások elvégzését,
c) a természetes háttérsugárzási szint megemelkedésének jelzését, bármely forrásból származó mérgező és biológiai anyagok kimutatását, ezek alapján a katonai szervezeteket és a polgári lakosságot veszélyeztető vegyi-, biológiai- és sugárhelyzet felmérését, jelentését. Ennek érdekében a katonai szervezetek béke elhelyezési körletében és század nagyságrendű kötelék műveleti területén Magyar Honvédség Automata Mérő- és Adatgyűjtő Rendszerébe (továbbiakban: MH AMAR) tartozó állomásokat kell működtetni,
d) az MH felső vezetésének gyors tájékoztatását,
e) a rendszer elemeinek a két- vagy többoldalú egyezmények alapján, a szövetséges ABV RIÉR-éhez csatlakozást és szakszerű tevékenységét,
f) a katonai szervezetek, az erők védelméhez szükséges intézkedések kellő időben történő kiadását.

4. E követelményekkel összhangban folytatni kell a nagy érzékenységű sugárzásmérő, biológiai detektáló és ipari mérgező anyagok kimutatására is alkalmas felderítő, távfelderítő műszerek, eszközök rendszerbe állítását, valamint az MH ABV RIÉR-be bevont katonai szervezetek célirányos felkészítését.

5. Az MH ABV RIÉR együttműködik az OSJER-ben kijelölt hasonló feladatokat ellátó rendszerekkel, melyek részére – a lakosság biztonságát szolgáló – információk átadásra kerülhetnek.

6. Az MH ABV RIÉR a II. és I. fokú készenlét bevezetése útján érje el a teljes működőképességét. A rendszer készenlétét és működőképességét biztosító feltételeket az alaphelyzetben kell megteremteni.

7. Az MH ABV RIÉR alaphelyzetben legyen képes:
a) a meghatározott eszközökkel az MH katonai szervezetei érdekében a valós vegyi-, biológiai-, sugárhelyzet felmérésére, arról alapadatok szolgáltatására,
b) az MH felső vezetése napi tájékoztatására,
c) a magasabb készenléti fokozatokba helyezés feltételeinek megteremtésére és fenntartására,
d) adatcserére a Magyarország területén működő vegyi-, sugárhelyzetről az OSJER és más ágazatok szakmai értékelő szervezeteivel.

8. Az MH ABV RIÉR vegyi-, nukleáris veszélyhelyzetben legyen képes:
a) az MH és a polgári lakosság érdekében a valós vegyi-, és sugárhelyzet gyors felmérésére,
b) a HKR vezető szervezetei folyamatos tájékoztatására,
c) a veszélyeztetett katonai szervezetek gyors (közvetlen) értesítésére,

9. Az MH ABV RIÉR béketámogató műveletekben, ahol az ABV RIÉR működtetése szakmailag indokolt az alaphelyzetben meghatározottakon túl legyen képes:
a) a kijelölt erőivel és eszközeivel a műveleti terület elöljáró ABV RIÉR-éhez csatlakozni és abban szakszerűen tevékenykedni,
b) az MH-nak a béketámogató műveletekben résztvevő katonai szervezetei érdekében a valós vegyi-, biológiai-, sugárhelyzettel kapcsolatos alapadatok szolgáltatására, azok elemzésére, értékelésére,
c) az MH felső vezetésének napi tájékoztatására a műveleti területtel kapcsolatos ABV helyzetről.

10. Az MH ABV RIÉR kezdeti műveleti készenlétben legyen képes:
a) Magyarország területén – elsősorban a veszélyeztetett irányban – a valós vegyi-, biológiai-, sugárhelyzet részleges, a válságkezelésbe bevont katonai szervezetek működési, alkalmazási körzeteiben a teljes felmérés végrehajtására,
b) más nemzetek csapataival való együttműködésre,
c) az MH felső vezetése napi két alkalommal történő tájékoztatására,
d) a veszélyeztetett katonai szervezetek gyors, közvetlen riasztására,

11. Az MH ABV RIÉR teljes műveleti készenlétben legyen képes:
a) a teljes készenlét elérése után, Magyarország területén és az MH csapatai felelősségi körzetére kiterjedően a valós és a várható vegyi-, biológiai-, és sugárhelyzet felmérésére és szakértékelésére,
b) a befogadó nemzeti támogatás keretében az ország területére települt szövetséges erők integrálására, részükre információk biztosítására;
c) az MH felső vezetése, a védelmi bizottságok folyamatos tájékoztatására.

12. Az MH ABV RIÉR szervezeti felépítése, irányítása a szolgálati alá- és fölérendeltség alapján történik. A rendszer működését hadműveleti szempontból a Honvéd Vezérkar Hadműveleti Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK HDMCSF) csoportfőnöke, szakmailag az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ (a továbbiakban: MH GAVIK) parancsnoka vezeti. A MH felső vezetése tájékoztatását az MH GAVIK parancsnok végzi.

13. Az MH GAVIK parancsnok szakmai javaslata alapján a Honvéd Vezérkar főnök tájékoztatása mellett a HVK hadműveleti csoportfőnöke rendelheti el az MH ABV RIÉR II. és I. fokú készenlétbe helyezését.

14. II. fokú készenlét időszakában:
a) Magyarország területén – elsősorban a veszélyeztetett irányokban – a valós vegyi-, biológiai-, sugárhelyzet részleges, valamint a Magyar Honvédség kijelölt erői (magas készenlétű) körleteiben a teljes felmérés és szakértékelés végrehajtására,
b) az MH felső vezetése napi két alkalommal történő tájékoztatására.

15. I. fokú készenlét időszakában:
a) a teljes készenlét elérése után, Magyarország területén és az MH csapatai felelősségi körzetére kiterjedően a valós és a várható vegyi-, biológiai-, és sugárhelyzet felmérésére és szakértékelésére,
b) az MH felső vezetése folyamatos tájékoztatására.
16. Az MH ABV RIÉR szervezeti struktúrájának alapelemeit az adatszolgáltató és értékelő szervezetek alkotják.

17. Adatszolgáltató szervezetek: az automata rendszerben működő mérőállomások, a vegyi-, sugárfelderítő alegységek és figyelők, az állandó telepítésű- és mobil laboratóriumok.

18. Értékelő szervezetek: a különböző vezetési szintek ABV értékelő részlegei, csoportjai, alközpontjai, központjai és az MH GAVIK, mint Nemzeti ABV Központ.

19. A rendszer állandó ügyeleti szolgálatát az MH Vegyi-, Sugárfigyelő és Helyzetértékelő Ügyeleti Szolgálat (a továbbiakban: MH VSFHÉÜ) látja el.

20. A rendszerre háruló feladatokat alaphelyzetben az MH GAVIK látja el.

21. Kezdeti műveleti készenlét során az alaphelyzetben működő rendszer kiegészül a műveletben résztvevő szervezetek adatszolgáltató és értékelő szervezeteivel.

22. Veszélyhelyzetben – vegyi-, nukleáris veszélyhelyzetben – az alaphelyzetben működő rendszer kiegészül a katasztrófa-elhárítási feladatokra kijelölt erők és a veszélyeztetett szervezetek adatszolgáltató és értékelő szervezeteivel.

23. A megelőző védelmi helyzetben, vagy válságkezelés időszakában a békeidőszakban működő rendszer a válságkezelési feladatra kijelölt katonai szervezetek adatszolgáltató és értékelő szervezeteivel egészül ki.

24. A rendkívüli állapot időszakában a békeidőszaki rendszer a magas és alacsonyabb készenlétű, a hosszú megalakítási idejű erők adatszolgáltató és értékelő szervezeteivel kiegészülve éri el a teljes működőképességet.

25. Az alaphelyzetben működő rendszer II. fokú készenlét időszakában kiegészül a kijelölt magas készenlétű erők adatszolgáltató és értékelő szervezeteivel.

26. Az MH ABV RIÉR I. fokú készenlét időszakában teljes működési képesség elérésével és fenntartásával működnek a fentieken túl a hosszú megalakítási idejű erők, melyeknek adatszolgáltató és értékelő szervezeteivel kiegészülve éri el a teljes készenlétet.

27. Az MH ABV RIÉR-be, annak készenléti fokozatától függetlenül, szükség esetén bármelyik katonai szervezet beléptethető.
28. A HVK HDMCSF szakutasításban szabályozza a rendszer részletes felépítését, működését, készenlétbe helyezését, korszerű követelményeket kielégítő híradását és adatátvitelét, az automatikus adatfeldolgozáshoz szükséges feltételek biztosítását.

29. Az MH Geoinformációs Szolgálat szolgálatfőnöke minden időszakban biztosítja a rendszer működéséhez szükséges meteorológiai adatokat.

30. Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka és az MH Logisztikai Központ parancsnoka – a HVK HDMCSF követelményei alapján – intézkedik alárendeltjei rendszerbe való kijelölésére.

31. A rendszerbe kijelölt katonai szervezet parancsnoka, vezetője biztosítja a rendszer működéséhez és magasabb készenlétbe helyezéséhez szükséges feltételeket.

32. Az MH GAVIK parancsnoka – a vonatkozó NATO dokumentumok alapján – kidolgozza a vegyi-, biológiai-, és sugárhelyzet szakértékelésének rendjét, felkészíti a rendszerbe bevont szervezetek állományát, és elkészíti az MH összesített ABV RIÉR Tervét, amelyet a HVK HDMCSF útján terjeszt fel jóváhagyásra.

33. A rendszer működése érdekében évente rendszergyakorlatot, valamint az MH GAVIK vezetésével az ABV RIÉR értékelő szervezetek részvételével havonta gyakorlást kell levezetni.

34. Az intézkedést a HVK és az MH szerveinek vezető állománya, a Magyar Honvédség vezető ügyeleti szolgálatai és a rendszer működtetésében részt vevő személyi állomány teljes terjedelmében ismerje meg.

35. Az intézkedés a közzététele napján lép hatályba.

36. Hatályát veszti a Magyar Honvédség Atom-, Biológiai-, Vegyi- Riasztási és Értesítési Rendszere működésének szabályozásáról szóló 308/2001. (HK 17.) HM HVKF intézkedés.

Dr. Benkő Tibor vezérezredes s. k.,
Honvéd Vezérkar főnöke
  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére