• Tartalom

1/2014. (III. 31.) LÜ körlevél

1/2014. (III. 31.) LÜ körlevél

az ügyészség környezetvédelmi tevékenységéről1

2014.03.31.
Az ügyészségről szóló 2011. évi CLXIII. törvény (a továbbiakban: Ütv.) 9. §-ának (3) bekezdése alapján a következő körlevelet adom ki:
1. Az ügyészség közérdekvédelmi feladatairól szóló 3/2012. (I. 6.) LÜ utasítás (a továbbiakban: Ut.) 68. §-ában megjelölt környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos ügyészi feladatokat a megyei, illetve fővárosi főügyészségeken – a főügyész által a közérdekvédelmi szakterület ügyészei közül – erre kijelölt ügyész (a továbbiakban: kijelölt ügyész) végzi.
2. A környezetvédelmi tevékenység folyamatosságáról a kijelölt ügyész távollétében vagy akadályoztatása esetén is gondoskodni kell a megyei, illetve fővárosi főügyész (a továbbiakban együtt: főügyész) által meghatározott módon.
3. A környezetvédelmi ügyészi tevékenység során az Ut. 9. §-a szerinti szakági együttműködésnek kiemelt jelentőséget kell tulajdonítani. Az információk, adatok, iratok kölcsönös átadását a folyamatosság és az időszerűség követelményét megtartva kell teljesíteni.
4. Az ügyészség törvényekben meghatározott környezetvédelmi feladatai teljes körű végrehajtása érdekében a büntetőjogi szakág a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény (a továbbiakban: Btk.) XXIII. fejezetében meghatározott környezet és természet elleni bűncselekmények (Btk. 241-252. §) miatt indult eljárásokban a feljelentés elutasításáról, a nyomozás megszüntetéséről szóló határozatok, az ügyben készített szakértői vélemény, a vádemelés és a büntető ügyben hozott bírósági döntés másolati példányának megküldésével folyamatosan tájékoztatja a kijelölt ügyészt. Ezen iratokat a főügyészség terjeszti fel a Legfőbb Ügyészség Közérdekvédelmi Főosztályára.
5. A főügyész gondoskodik a 3. és 4. pontban írt kötelezettségek teljesítéséről, valamint a szakági együttműködés további, helyben legcélszerűbb formáit meghatározhatja.
6. A közérdekvédelmi ügyészi tevékenység során a kijelölt ügyész a feltárt, büntetőjogi szakágat érintő információkat haladéktalanul továbbítja, illetve büntetőeljárást kezdeményez az Ütv. 5. §-ának (1) bekezdése, az Ut. 9. §-a és az Ut. 26. §-a szerint.
7. A kijelölt ügyész a párhuzamos felelősségi formák alkalmazása céljából elemzi a büntetőjogi szakágtól kapott adatokat; amennyiben felmerül annak szükségessége, fellép és hatósági eljárást kezdeményez, amely irányulhat különösen
a) hatósági ellenőrzésre,
b) környezetvédelmi, természetvédelmi, egyéb közigazgatási bírság kiszabására,
c) kötelezések, korlátozások és tiltások elrendelésére.
8. A környezetveszélyeztető tevékenységtől eltiltás, illetve a veszélyeztetéssel okozott kár megtérítése iránti keresetet megelőzően az Ütv. 26. §-ának (3) bekezdése és az Ut. 36. §-ának (4) bekezdése szerint kell élni az önkéntes teljesítésre felhívással.
9. A keresetlevél benyújtása előtt a kijelölt ügyész mérlegeli az Ut. 41. §-ának (2) bekezdésében írt körülményeket és a 8. pont szerinti felhívásra adott válasz tartalmát, a válasz elmaradásának okát.
10. A környezet-, természetveszélyeztető tevékenységgel okozott kár megtérítésére keresetet kell előterjeszteni fizetési meghagyásos eljárás kezdeményezése helyett.
11. Amennyiben a bíróság a 10. pont szerinti keresetlevelet idézés kibocsátása nélkül elutasítja, és fizetési meghagyásos eljárás kezdeményezését írja elő a polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény 313. §-ára hivatkozva, a kijelölt ügyész fellebbezést nyújt be. A végzés elleni fellebbezésben hivatkozik arra, hogy a fizetési meghagyásos eljárás lefolytatásának az ügyész esetében hiányoznak a törvényi feltételei.
12. A környezetveszélyeztetéstől eltiltó ítélet végrehajtását a kijelölt ügyész kíséri figyelemmel. A további környezetszennyezés megelőzése érdekében a kötelezetteket megkeresi annak közlése végett, hogy milyen intézkedést tettek és lehetőség szerint a környezetvédelmi hatóságokkal együttműködve ellenőrzi a teljesítést is.
A környezetvédelmi tárgyú jogerős marasztaló ítéletekben foglaltak teljesítésének elmaradása esetén kezdeményezi a végrehajtási eljárás megindítását, ha a teljesítési határidő lejárt. Ez vonatkozik az egyezséget jóváhagyó bírósági végzésben foglaltak teljesítésére is.
13. A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 109. §-ának (2) bekezdése és a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 60. §-ának (2) bekezdése alapján indított perben a kijelölt ügyész a kár megtérítésének a Kövice 10032000-01220191-50100002 számú számlájára történő teljesítését indítványozza. Az ügyészi indítványnak helyt adó jogerős ítélet egy-egy másolati példányának megküldésével a Vidékfejlesztési Minisztérium Jogi Főosztályát, továbbá a Költségvetési és Gazdálkodási Főosztályát (1055 Budapest, Kossuth tér 11.) tájékoztatja.
14. Ezt a körlevelet a főosztályvezető ügyészi módszertani útmutatóval együtt kell alkalmazni a közzétételét követő naptól, egyidejűleg az ügyészség környezetvédelmi tevékenységéről szóló 2/2011. (VIII. 31.) LÜ körlevelet visszavonom.
Dr. Polt Péter s. k.,
legfőbb ügyész
1

A körlevelet utóbb az 1/2023. (II. 28.) LÜ körlevél módosította.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére