• Tartalom

9/2013. (HK 5.) HM VGHÁT szakutasítás

9/2013. (HK 5.) HM VGHÁT szakutasítás

az önkéntes tartalékos állomány ruházati ellátásának egyes szabályairól*

2013.05.04.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény 52. § (2) bekezdése alapján az alábbi

szakutasítást

adom ki:

1. A szakutasítás hatálya a Magyar Honvédség központi és önálló csapat ruházati gazdálkodást folytató, valamint ellátásilag utalt katonai szervezeteire, továbbá az önkéntes tartalékos állományra (a továbbiakban: igényjogosult) terjed ki.

2. Az igényjogosultat a beosztásra történő felkészítés megkezdésének időpontjától az önkéntes tartalékos szolgálati jogviszony megszűnéséig a természetbeni ellátás keretében az 1. melléklet szerinti önkéntes tartalékosi alapfelszereléssel és a 2. melléklet szerinti ágyfelszereléssel kell térítésmentesen ellátni.

3. Az önkéntes tartalékosi alapfelszerelés cikkeit az aktuális öltözeti időszaknak (nyári, téli, átmeneti) megfelelően, a Magyar Honvédség Öltözködési Szabályzatának kiadásáról szóló 9/2005. (III. 30.) HM rendelet mellékletében (a továbbiakban: Öltözködési Szabályzat) előírtak szerint kell biztosítani.

4. Az igényjogosultat a 2. pontban meghatározott, mérethelyes alapfelszereléssel – a logisztikai utaltsági rendnek megfelelően – az ellátó szervezeti egység (a továbbiakban: ellátó) az egység ruházati raktári készletéből látja el.

5. A ruházati szakanyagok igényjogosult részére történő kiadását, személyhez kötését minden esetben a Részletes Felszerelési Könyvben történő bejegyzéssel kell végrehajtani.

6. Az alapfelszerelés kiadásánál és a cikkek utánpótlásánál, cseréjénél a következő főbb elveket kell betartani:
a) felsőruházat esetében: a készlettől függően használatba még nem vett, új (a továbbiakban: I-es értékcsoportú) vagy használt, de rendeltetésszerű használatra alkalmas (a továbbiakban: II-es értékcsoportú), kifogástalan állapotban levő ruházatot kell kiadni;
b) lábbeli esetében: lehetőség szerint I-es értékcsoportban kell biztosítani. Használt lábbeli csak megfelelő minőségben és fertőtlenített állapotban adható ki;
c) egyéb cikkek esetében: a rendelkezésre álló készletek összetételétől függően I-es vagy II-es értékcsoportban adhatók ki;
d) a beosztásra történő felkészítés ideje alatt végrehajtott kiképzési feladatok során a hadi- (gyakorló-) öltözetet II-es értékcsoportban kell biztosítani.

7. A ruházati szakanyagok – a 8. pontban foglaltak kivételével – tisztításáért, szükséglet és igény szerinti utánpótlásáért, továbbá cseréjéért az ellátó a felelős. A szolgáltatások igénybevételének gyakoriságát az általános higiéniai és esztétikai követelmények határozzák meg. Biztosítani kell, hogy az öltözetek tiszták, jól karbantartottak legyenek, az elszennyeződött ruházati cikkek cseréje szükséglet szerint történjen.

8. A testtel érintkező fehérnemű tisztításáról az igényjogosult egyénileg köteles gondoskodni.

9. A ruházati szakanyagok ellátó részére történő utánpótlása, a számára jóváhagyott pénzkeret terhére, az MH Logisztikai Ellátó Központ készletéből történik.

10. Az igényjogosult kiképzéséhez elengedhetetlenül szükséges kiegészítő hadfelszerelési cikkeket az ellátó az egység ruházati raktári készletéből biztosítja.

11. Az igényjogosult a tényleges szolgálatteljesítési időn túl hadi- (gyakorló-) öltözet viselésére nem jogosult.

12. Amennyiben az igényjogosult beosztásra történő felkészítésének és békeidőszakban a más célú tényleges szolgálatteljesítésének helyszíne nem egyezik meg, a részére biztosított – öltözeti időszaktól független – teljes önkéntes tartalékosi alapfelszerelést a katonai szervezetek között a számviteli előírásoknak megfelelően át kell csoportosítani.

13. A tényleges katonai szolgálat megszűnését követően az ellátónak az igényjogosult részére biztosított ruházati szakanyagokat – az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (a továbbiakban: MH HKNYP) tényleges szakállományába tartozó igényjogosult részére kiadottak kivételével – be kell vonnia.

14. Az ellátónak az igényjogosult rendelkezésre állási időszakában, a tényleges szolgálati időszaki ellátásához szükséges önkéntes tartalékosi alapfelszerelésből minimálisan 1 rend minden öltözeti időszaknak megfelelő hadi- (gyakorló-) öltözetet kell hadihasználható állapotban az egység ruházati raktárban vagy az erre kijelölt zárható helyiségben, a helyszínen tárolni. A szakanyagokat külön raktári kódon kell nyilvántartani és a fenntartási készletektől elkülönítetten (a lábbelit név szerint, az egyéb méretes ruházati szakanyagokat méret szerinti csoportosításban) kell elhelyezni.
15. Az ellátó parancsnokának (a továbbiakban: parancsnok) a 14. pont szerint letárolt öltözetektől függetlenül, a katonai szervezet fenntartási készletéből biztosítania kell, hogy az igényjogosult a tényleges szolgálati időszak során rendelkezzen az öltözeti időszaknak megfelelő hadihasználható állapotban levő önkéntes tartalékosi alapfelszereléssel.

16. A parancsnok a beosztásra történő felkészítés, valamint békeidőben, a tényleges katonai szolgálat időtartama alatt szabályozza az igényjogosult részére kiadott ruházati szakanyagok tárolásának rendjét, továbbá biztosítja a megőrzés tárgyi és anyagi feltételeit.

17. Békeidőszakban, a 30 napot folyamatosan meghaladó tényleges szolgálat ideje alatt az igényjogosult ruházatának és felszerelésnek meglétét, a parancsnok terve szerint, legalább havonta tételesen ellenőrizni kell.

18. Az MH HKNYP – az ideiglenes jegyzéken nyilvántartottak kivételével – tényleges szakállományába tartozó igényjogosult, a részére személyes megőrzési felelősségre átadott önkéntes tartalékosi alapfelszerelést otthonában tárolhatja. Az MH HKNYP parancsnoka köteles az így kiadott ruházati szakanyagok meglétét évente legalább egy alkalommal tételesen leellenőriztetni, hiány esetén a káreljárást lefolytattatni.

19. Amennyiben az igényjogosult önkéntes tartalékos szolgálati jogviszonya megszűnik, a részére biztosított alapfelszerelést be kell vonni és a fenntartási készletbe át kell forgatni.

20. Az igényjogosult köteles a részére biztosított ruházati szakanyagokat a rendeltetésének megfelelően használni, az Öltözködési Szabályzatban előírt módon viselni, megőrzéséről, karbantartásáról gondoskodni.

21. Az ellátónak az igényjogosult alapfelszerelésben keletkezett hiányokat a káreljárás megkezdésével egyidejűleg azonnal pótolnia kell.

22. A katona ruházati szakanyagaiban és a felszereléseiben keletkezett kár összegének megállapításakor – tekintettel a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonái, valamint az önkéntes jelentkezés alapján tartalékos katonai szolgálatot teljesítők kártérítési felelősségének egyes szabályairól szóló 18/2006. (VI. 27.) HM rendelet 4. § (1) bekezdésének b) pontja előírásaira –, az éves ruházati gazdálkodási árjegyzékben meghatározott általános forgalmi adóval növelt ár 50%-át, szándékos károkozás esetén 100%-át kell figyelembe venni, illetve alkalmazni.

23. Békétől eltérő időszakban, a tényleges szolgálat időszakára az igényjogosult alapfelszerelését az ellátó kiegészíti a Magyar Honvédség ruházati hadinormái kiadásáról szóló 126/2008. (HK 18.) HM VTISZÁT–HM HVKF együttes intézkedésben előírt felszerelésre.

24. Az igényjogosult külföldi szolgálatteljesítése esetén a Magyar Köztársaság határain kívüli nemzetközi válságreagáló és béketámogató műveletekkel kapcsolatos feladatok logisztikai támogatása végrehajtásának részletes szabályairól szóló 67/2011. (HK 17.) HM KÁT–HVKF együttes intézkedés előírásait kell alkalmazni.

25. Az igényjogosult a köznapi- és az ünnepi egyenruházati cikkeket a Katonai Ruházati Ellátó Pontokban (a továbbiakban: KREP) és a központi közbeszerzési eljárás alapján kijelölt vállalkozónál (a továbbiakban: vállalkozó) egyéni igénye alapján, saját költségére, készpénz ellenében vásárolhatja meg, melyet az Öltözködési Szabályzatban előírt módon köteles viselni.

26. A címzetes önkéntes tartalékos állomány térítésmentes természetbeni ellátásban nem részesül, a társasági egyenruházati cikkeket a KREP-ben és vállalkozónál egyéni igénye alapján, saját költségére, készpénz ellenében vásárolhatja meg, melyet köteles az Öltözködési Szabályzatban előírt módon viselni.

27. A honvédelmi szempontból fontos, illetve fokozott védelmet igénylő objektumok őrzését végző, az önkéntes védelmi tartalékos állományba tartozó fegyveres biztonsági őrök ruházati ellátásakor a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség objektumai őrzés-védelme átalakításával kapcsolatos logisztikai feladatok előkészítéséről és végrehajtásáról szóló 1/2010. (HK 17.) HVK LCSF intézkedést kell alkalmazni.

28. Ez a szakutasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

29. Hatályát veszti az önkéntes tartalékos állomány ruházati ellátásának egyes szabályairól szóló 9/2012. (HK 6.) HM VGHÁT szakutasítás.

30. Ezen szakutasítás 26. pontja 2013. július 1-én hatályát veszti.

Dr. Borbíró Zoltán s. k.,
HM védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár

1. melléklet a 9/2013. (HK 5.) HM VGHÁT szakutasításhoz

KIMUTATÁS ÖNKÉNTES TARTALÉKOS ALAPFELSZERELÉSRŐL

Fsz.

Anyag megnevezés

Me.

Önkéntes tartalékosi alapfelszerelés

1.

90 M nyári gyakorló sapka (1)

darab

1

2.

90 M téli gyakorló sapka (1)

darab

1

3.

Csősál fekete (1)

darab

1

4.

90 M gyakorló zubbony (1)

darab

2

5.

90 M gyakorló nadrág (1)

darab

2

6.

90 M téli gyakorló kabát (1)

darab

1

7.

90 M gyakorló kabátbélés (1)

darab

1

8.

PVC körgallér (3)

darab

1

9.

2000 M gyakorló zubbony (1)

darab

2

10.

2000 M gyakorló nadrág (1)

darab

2

11.

Kötött téli kesztyű fekete (1)

pár

1

12.

93 M téli ing (1)

darab

1

13.

93 M téli alsó (1)

darab

1

14.

Póló gyakorló ruhához

darab

5

15.

Tartalékos szolgálati bakancs

pár

1

16.

90 M hevederöv

darab

1

17.

Nyári gyakorló zokni (1) (2)

pár

5

18.

Téli gyakorló zokni (1) (2)

pár

3

19.

Hímzett gyakorló paroli

pár

2

20.

Hímzett rendfokozati jelzés pólóra

darab

2

21.

Hímzett név felírat zöld

darab

2

22.

Hímzett államjelzés zöld

darab

2

23.

Gyakorló csapatkarjelzés

darab

2

24.

Önkéntes védelmi tartalékos karfelirat

darab

2

25.

Szakmai sál

darab

1

26.

Málhazsák

darab

1

27.

Evőeszköz készlet

darab

1

Megjegyzés:

(1) Csak a megfelelő öltözeti időszakban kell biztosítani.

(2) A beosztásra történő felkészítés követően az igényjogosult tulajdonba kerül, a tényleges szolgálat ideje alatt már nem kell ismételten kiadni.

(3) Helyettesítő cikként 93 M esővédő zubbony is kiadható.

2. melléklet a 9/2013. (HK 5.) HM VGHÁT szakutasításhoz

KIMUTATÁS ÖNKÉNTES TARTALÉKOS ÁGYFELSZERELÉSRŐL

Fsz.

Anyag megnevezés

Me.

„A” változat

„B” változat

1.

Keskeny lepedő

db

2

0

2.

Műanyag tömésű fejpárna

db

1

0

3.

Műanyag tömésű fejpárnahuzat

db

1

0

4.

Hálótermi takaró

db

2

0

5.

PH ágybetét

db

1

0

6.

Hálózsák

db

0

1

*

A szakutasítást utóbb a 13/2014. (HK 6.) HM VGHÁT szakutasítás módosította. A szakutasítást a 14/2015. (HK 1/2016.) HM KÁT szakutasítás 1. pont h) alpontja hatályon kívül helyezte 2016. február 21. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére