• Tartalom

5/2013. (HK 3.) HM VGHÁT szakutasítás

5/2013. (HK 3.) HM VGHÁT szakutasítás

a tiszti és altiszti állomány ruházati illetménygazdálkodásának egyes szabályairól szóló 8/2012. (HK 6.) HM VGHÁT szakutasítás módosításáról*

2013.03.09.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény 52. § (2) bekezdése alapján az alábbi

szakutasítást

adom ki:

1. A tiszti és altiszti állomány ruházati illetménygazdálkodásának egyes szabályairól szóló 8/2012. (HK 6.) HM VGHÁT szakutasítás (a továbbiakban: Szakutasítás) 22. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„22. A ruházati utalványfüzetek érvényesítési rendje, kiadásának határideje és érvényességi ideje:
a) alapfelszerelési ruházati utalványfüzet: az alapfelszerelés időszakára jár, a normában meghatározott alapfelszerelési illetmény folyósításához keretösszegre érvényesítve az állományba vételt – szerződéses igényjogosult esetében a próbaidőt – követő 8 napon belül kell kiadni az igényjogosultnak.
Érvényes: hivatásos igényjogosult esetében: a kiállítás időpontjától számított 36 hónapot követő december 31-ig, szerződéses igényjogosult esetében: a kiállítást követő 4 évig.
b) hivatásos utánpótlási ruházati utalványfüzet: naptári évenként változó színű nyomtatással készül. A naptári évre a norma szerint meghatározott ruházati utánpótlási illetmény folyósítása céljából a keretösszegre érvényesítve, tárgyév január 1-től, de legkésőbb a norma közzététele napjától számított 30 napon belül kell kiadni a hivatásos igényjogosultnak. A 37. pont szerinti illetmény előrehozás esetén a következő naptári évek ruházati utalványfüzetét kell az előrehozáskor érvényben lévő utánpótlási illetményösszegre érvényesíteni, abból készpénz kifizetése csak a norma közzétételét követően lehetséges.
Érvényes: 4 évig, a fedőlapon előrenyomtatva. Előrehozás esetén a kiállítás időpontjától a fedőlapon előrenyomtatott időpontig.
c) szerződéses utánpótlási ruházati utalványfüzet: a szerződéses szolgálat 2. évétől kezdődően szerződéses évenként, fordulónapot követő 8 napon belül kell kiadni a szerződéses igényjogosult részére. Illetmény előrehozás esetén a következő évi ruházati utalványfüzetet kell az előrehozáskor érvényben lévő utánpótlási illetményösszegére érvényesíteni. A norma közzététele előtt kiadott utalványfüzetet az előrehozott utalványfüzet szabályai szerint kell kezelni, abból készpénz kifizetése csak a norma közzétételét követően lehetséges.
Érvényes: 4 évig, a fordulónapjának időpontjáig.
d) pót ruházati utalványfüzet: az ellátási időszakokra kiadott ruházati utalványfüzetek betelte esetén, 8 napon, valamint az érvényességi időn belül kell kiadni, amennyiben az igényjogosult illetménymaradvánnyal rendelkezik. Az utalványfüzet csak az ellátási időszakra kiadott ruházati utalványfüzet folytatásaként, azzal együtt érvényes.
Érvényes: a betelt ruházati utalványfüzet érvényességi idejéig.
e) nyugdíjas ruházati utalványfüzet: előre nyomtatott keretösszeg nélküli ruházati utalványfüzet, mely az anyag átvételek nyilvántartásának végrehajtására szolgál. A 36. pontban meghatározott esetek szerint a honvédelem érdekében rendszeres munkát végző és tevékenységét egyenruhában ellátó nyugállományú és szolgálati járandóságban részesülő katona részére engedélyezett ruházati illetményt az engedélyezést követő 8 napon belül kell biztosítani.
Érvényes: a tárgyévet követő év december 31-ig.
f) Az igényjogosult a számára biztosított utalványfüzeteket azok kiadásának sorrendjében köteles felhasználni.”

2. A Szakutasítás a következő 22a., 22b. és 22c. pontokkal egészül ki:
„22a. A 2009. évben kiadott hivatásos utánpótlási ruházati utalványfüzetek érvényességi idejének 2013. december 31-ig, de legfeljebb az igényjogosult utolsó munkában eltöltött napjáig történő meghosszabbítását az ellátó érvényesítésre jogosult szakmai főnöke végzi.
22b. A 2009. évben kiadott alapfelszerelési és szerződéses utánpótlási ruházati utalványfüzetek érvényességi idejének 12 hónappal, de legfeljebb az igényjogosult utolsó munkában eltöltött napjáig történő meghosszabbítását az ellátó érvényesítésre jogosult szakmai főnöke végzi.
22c. A 2010-2012. években kiadott ruházati utalványfüzetek érvényességi idejének 12 hónappal, de legfeljebb az igényjogosult utolsó munkában eltöltött napjáig való meghosszabbítását az ellátó érvényesítésre jogosult szakmai főnöke végzi.”

3. Ez a szakutasítás a közzétételét követő napon lép hatályba és 2014. január 1-jén hatályát veszti.

4. A Szakutasítás 22a. és 22b. pontja 2013. december 31-én hatályát veszti.

Dr. Borbíró Zoltán s. k.,
HM védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár
*

A szakutasítás a 3. pont alapján hatályát vesztette 2014. január 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére