• Tartalom

37/2013. (HK 6.) HM KÁT–HVKF együttes intézkedés

37/2013. (HK 6.) HM KÁT–HVKF együttes intézkedés

a honvédelmi szervezetek által lefolytatandó keretmegállapodásos eljárások szabályairól*

2013.05.16.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény 52. § (1) bekezdése, a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 6. § (1) bekezdés a) pontja és 11. § p) pontja, valamint a honvédelmi szervezetek beszerzéseinek eljárási rendjéről szóló 48/2012. (VII. 19.) HM utasítás 23. § (5) bekezdése alapján a következő

együttes intézkedést

adjuk ki:


1. Általános rendelkezések

1. Az intézkedés hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek) terjed ki.

2. A honvédelmi szervezetek összesített beszerzési igényei alapján a honvédelmi szervezetek beszerzéseinek eljárási rendjéről szóló 48/2012. (VII. 19.) HM utasítás (a továbbiakban: utasítás) 6. § (2) bekezdés e) pontja szerinti kizárólagos jogosultsággal felruházott szervezet (a továbbiakban: HM Központi Beszerző Szervezet) a közbeszerzésekről szóló 2011. évi CVIII. törvény (a továbbiakban: Kbt.) 4. § 12. pontja, valamint a védelem terén alapvető biztonsági érdeket érintő, kifejezetten katonai, rendvédelmi, rendészeti célokra szánt áruk beszerzésére, illetőleg szolgáltatások megrendelésére vonatkozó sajátos szabályokról szóló 228/2004. (VII. 30.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R1.) 74/C. §-a és 74/D. §-a szerinti keretmegállapodásokat köthet, a Kbt. 109. § (5) bekezdése, valamint az R1. 74/C. § (3) bekezdése szerint.

3. A honvédelmi szervezetek a megkötött keretmegállapodások hatálya alatt beszerzési szükségleteik kielégítése érdekében a beszerzés tárgykörében megkötött keretmegállapodás feltételrendszerének megtartásával önállóan, ajánlatkérőként járnak el, figyelemmel a 11. pontra.


2. A beszerzési eljárásba bevont honvédelmi szervezetek hatásköre és feladatai

4. A HM Központi Beszerző Szervezet a keretmegállapodás elemeiről nyilvántartást vezet, és azt folyamatosan naprakészen tartja, különösen a következő adatokra vonatkozóan:
a) az ajánlatkérő honvédelmi szervezetek adatai;
b) a szállítók adatai;
c) a keretmegállapodások és az azok alapján kötött egyedi szerződések adatai, valamint
d) a szállítók időszaki vagy eseti adatközléséből keletkező adatok.

5. A HM Központi Beszerző Szervezet a keretmegállapodásos eljárás során a 14–23. pont szerinti adatszolgáltatási és jelentési kötelezettséget állapít meg az ajánlatkérő honvédelmi szervezetek részére.


3. Általános eljárási szabályok

6. A lefolytatott keretmegállapodásos eljárás első részében a HM Központi Beszerző Szervezet a honvédelmi szervezetek által kezdeményezett és az MH katonai szervezetei esetében – az MH Egészségügyi Központ kivételével és figyelemmel a 11. pontban foglaltakra – az MH Összhaderőnemi Parancsnokság által felülvizsgált és megküldött, összesített igények szerint összeállított megbízás alapján keretmegállapodást köt.
7. A keretmegállapodásos eljárás lefolytatására irányuló megbízásnak a következő kiegészítő adatokat kell tartalmaznia:
a) a keretmegállapodás futamidejét;
b) az ajánlattevők keretszámát;
c) azt, hogy az ajánlattevő az előirányzott teljes mennyiség keretein belül mekkora részre vállal kötelezettséget;
d) az értékelési szempontokat és az összességében legelőnyösebb ajánlat értékelési szempontja esetén részszempontot, súlyszámot, az értékelés során adható pontszám alsó és felső határát, módszerét;
e) a termékváltás, árváltozás feltételeit, valamint
f) a bankgarancia feltételeit.

8. A tárgyévet érintő keretmegállapodások csak abban az esetben minősülnek kötelezettségvállalásnak, amennyiben azok megfelelnek az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 2. § (1) bekezdés o) pontjában foglalt követelménynek, valamint ha a kötelezettségvállalás az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.) 46. § (1) bekezdésében foglaltak szerint került megkötésre. Azok a keretmegállapodások, amelyek az említett követelménynek nem felelnek meg, az Ávr. 150. §-ában foglaltak alapján az ajánlatkérő honvédelmi szervezet tárgyévi költségvetési beszámolójában kötelezettségvállalással terhelt előirányzat-maradványként nem kerülhetnek kimutatásra.


4. A saját hatáskörben megvalósított beszerzés

9. Az utasítás 11. § (1) bekezdés a) pont ac) alpontja alapján saját hatáskörben megvalósítani kívánt közbeszerzés becsült értékének kiszámítása során mindazon beszerzések értékét egybe kell számítani, amelyek vonatkozásában fennállnak a Kbt. 18. § (2) és (5) bekezdés egybeszámítási szabályaira vonatkozó feltételek, függetlenül attól, hogy a beszerzéseket a honvédelmi szervezet megbízása alapján a HM Központi Beszerző Szervezet, vagy a honvédelmi szervezet saját hatáskörben folytatta le.

10. A saját hatáskörben történő közbeszerzés során kötött szerződésben a honvédelmi szervezet szerződéses kötelezettséget kizárólag a HM Központi Beszerző Szervezet által megkötendő keretmegállapodás hatálybalépésének időpontjáig vállalhat.


5. Speciális eljárási szabályok

11. Az R1. 1. melléklet XXIV. fejezet a) pontjában meghatározott szolgáltatás megrendelésére vonatkozó keretmegállapodás kezdeményezésére, valamint a megkötött keretmegállapodásos eljárás második részében történő részvételre kizárólag az MH Katonai Közlekedési központ jogosult.
6. Az engedélyeztetés rendje

12. A keretmegállapodásos eljárás első és második részének lefolytatása során az ajánlatkérő honvédelmi szervezet a beszerzés engedélyeztetése során az utasítás 18. §-a és 21. § (3) bekezdése szerint jár el.

13. A közbeszerzések központi ellenőrzéséről és engedélyezéséről szóló 46/2011. (III. 25.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R2.) hatálya alá tartozó keretmegállapodásos eljárás második részének engedélyeztetése során az ajánlatkérő honvédelmi szervezet az R2. 4. § (1) bekezdés f) pontja és (2) bekezdése szerint jár el.


7. A jelentési kötelezettség rendje

14. Az ajánlatkérő honvédelmi szervezet a keretmegállapodásos eljárás második részének lezárását követően az eljárás eredményeként megkötött szerződés adattartalmát vagy az eljárás eredménytelenségéről szóló értesítést a szerződés megkötésétől, vagy az eljárás eredménytelenségének megállapításától számított ötödik munkanapig köteles megküldeni a HM Központi Beszerző Szervezet részére. Az adatszolgáltatási kötelezettség fennáll a szerződés módosítása és a szerződés teljesítése esetén is.

15. A 14. pont szerinti adatszolgáltatási kötelezettség különösen a következő adatokra terjed ki:
a) a megrendelés vagy a szerződés száma,
b) verseny újraindításával történő eljárás esetén a felhívás száma és időpontja,
c) a megrendelés vagy a szerződéskötés időpontja,
d) a honvédelmi szervezet megnevezése,
e) a szállító megnevezése, gazdasági társaság esetén cégjegyzékszáma,
f) a termék, szolgáltatás megnevezése,
g) megrendelt mennyiség,
h) az egységár bruttó összege, forintban meghatározva,
i) a teljes ár bruttó összege, forintban meghatározva.

16. A szerződés teljesítése esetén a 15. pont szerinti adatokon túl a következő adatokat is meg kell adni:
a) a teljesített mennyiség,
b) a teljesítés időpontja,
c) a számla száma,
d) a számlakiállítás időpontja,
e) deviza referencia időpont,
f) a deviza referencia napi eladási árfolyama.

17. A 15–16. pont szerinti adatszolgáltatást az 1. melléklet szerinti formában kell teljesíteni.

18. A HM Központi Beszerző Szervezet a keretmegállapodás alapján lefolytatott közbeszerzési eljárás eredményéről szóló tájékoztatót tartalmazó hirdetményt a keretmegállapodás alapján kötött szerződésekről együttesen teszi közzé. A HM Központi Beszerző Szervezet a hirdetményt a keretmegállapodás alapján a megelőző negyedév során kötött szerződésekről a naptári negyedév utolsó napját követő tizedik munkanapig küldi meg a Közbeszerzési Hatóság részére. A keretmegállapodás megkötését követő első – nem teljes – negyedévről nem kell külön hirdetményt közzétenni.

19. Az R1. hatálya alá tartozó termékek beszerzése, valamint szolgáltatások megrendelése érdekében megkötött keretmegállapodások vonatkozásában a 18. pontot az R1. 10. §-ában és 10/A. §-ában meghatározott módon kell végrehajtani.

20. A hirdetményellenőrzési és szerkesztési díjak igazgatási szolgáltatási díjnak minősülnek, melynek költségét a HM Központi Beszerző Szervezet költségvetésébe kell betervezni.

21. A honvédelmi szervezet az adataiban történő változás esetén a változás bekövetkeztétől számított ötödik munkanapig köteles a változásról tájékoztatni a HM Központi Beszerző Szervezetet.

22. A HM Központi Beszerző Szervezet a honvédelmi szervezetek adatszolgáltatására vonatkozó mintákat a keretmegállapodások megkötésétől számított ötödik munkanapig teszi közzé a honlapján.

23. A honvédelmi szervezet vezetője az utasítás 44. § (1) bekezdésben meghatározott adatszolgáltatást tájékoztatásul a HM Központi Beszerző Szervezet részére is köteles megküldeni.

24. A keretmegállapodásos eljárás második részével összefüggő, a Kbt. 31. § (1) bekezdésében meghatározott adatokat, információkat, dokumentumokat a honvédelmi szervezet tájékoztatásul a HM Központi Beszerző Szervezet részére is köteles megküldeni.


8. Záró rendelkezések

25. Ez az intézkedés az aláírása napján lép hatályba.*

26. A HM Központi Beszerző Szervezet a 4. pontban foglalt feladatok ellátása érdekében a Katonai Beszerzési Információs Rendszer szükséges mértékű fejlesztésére vonatkozó javaslatot tesz a HM védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár részére az intézkedés hatályba lépésétől számított harmincadik napig.

Dr. Dankó István s. k.,
HM közigazgatási államtitkár

Dr. Benkő Tibor vezérezredes s.k.,
a Honvéd Vezérkar főnöke

1. melléklet a 37/2013. (HK 6.) HM KÁT–HVKF együttes intézkedéshez


A beszerzés tárgya

 

1.

A megrendelés vagy a szerződés száma

 

2.

Verseny újraindításával történő eljárás esetén
a felhívás

nyt. száma

időpontja

 

 

3.

A megrendelés vagy a szerződéskötés időpontja

 

4.

A honvédelmi szervezet megnevezése

 

5.

A szállító (cég) megnevezését,
cég esetén cégjegyzékszáma

Megnevezés

Cégjegyzékszám

 

 

6.

A termék, szolgáltatás megnevezése (bővíthető)

 

Megnevezés

mértékegység

mennyiség

bruttó egységár (Ft)

a.

 

 

 

 

b.

 

 

 

 

7.

A teljes ár bruttó összege, forintban meghatározva

 

A szerződés teljesítése esetén meghatározandó
kiegészítő adatok

 

1.

A teljesített mennyiség

 

2.

A teljesítés időpontja

 

3.

A számla száma

 

4.

A számlakiállítás időpontja

 

5.

Deviza referencia időpont

 

6.

A deviza referencia napi eladási árfolyama

 

*

Az intézkedést a 71/2014. (HK 10.) HM KÁT–HVKF együttes intézkedés hatályon kívül helyezte 2014. szeptember 3. napjával.

*

Az intézkedés aláírásának napja 2013. május 16.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére