• Tartalom

1/2013. (IV. 30.) LÜ h. körlevél

1/2013. (IV. 30.) LÜ h. körlevél

a bűnügyi nyilvántartásokkal kapcsolatos adatközlési kötelezettség teljesítésével, valamint a 2009. évi XLVII. törvény hatálya alá tartozó nyilvántartások törvényességi felügyeletének ellátásával összefüggő ügyészi feladatokról*

2013.04.30.
Az ügyészségről szóló 2011. évi CLXIII. törvény 9. §-ának (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következő körlevelet adom ki:


I.
A bűnügyi nyilvántartási rendszerről, az Európai Unió tagállamainak bíróságai által magyar állampolgárokkal szemben hozott ítéletek nyilvántartásáról, valamint a bűnügyi és rendészeti biometrikus adatok nyilvántartásáról szóló 2009. évi XLVII. törvény (a továbbiakban: Tv.), valamint az annak végrehajtása tárgyában kiadott 20/2009. (VI. 19.) IRM rendelet (a továbbiakban: R.) által az ügyészség számára meghatározott egyes adatközlési kötelezettségek teljesítése

1.    Az R. 1. mellékletében felsorolt adatlapokon szereplő „Személyi azonosító” rovat kitöltése a bűnügyi nyilvántartó szerv feladata.
2.    A büntetőeljárás, illetve a kényszerintézkedés hatálya alatt állók nyilvántartásának – a Tv. 21. és 26. §-a szerinti – céljára figyelemmel a Tv. 23. §-a c) pontjának ca) alpontja, valamint a 28. §-a c) pontjának ca)-cb) alpontjainak helyes értelmezése szerint az R. 1. és 9. számú adatlapjainak 2. pontjában három bűncselekményt (a legsúlyosabbakat, illetve legjellemzőbbeket) kell feltüntetni.
3.    Ha az adatlapon a bűncselekmény és az eljáró (határozatot hozó) ügyészség megjelöléséhez kód megadása szükséges, az egységes nyomozó hatósági és ügyészségi bűnügyi statisztikában használt kódokat kell alkalmazni.
4.    Az ügyek egyesítése, elkülönítése, áttétele, illetve átvétele esetén a büntetőeljárás hatálya alatt állók nyilvántartása felé fennálló adatközlési kötelezettség teljesítésére a körlevél mellékletében szereplő nyomtatványokat kell használni. Amennyiben a megalapozott gyanú közlését követően az eljárás lefolytatására más ügyészséget jelölnek ki, a kijelölésre vonatkozó adatszolgáltatás – a mellékletben szereplő megfelelő nyomtatvány felhasználásával – a kijelölő határozatot hozó ügyészségi szervezeti egység feladata.
5.    a)    Ha az ügyész a nyomozást megszünteti, az erről szóló határozat kézbesítésekor kifejezetten arra ad utasítást, hogy az ügykezelő iroda a tértivevények visszaérkezéséig, de legkésőbb a dátum szerint meghatározott bemutatási határidőig helyezze nyilvántartásba az iratot. Ha a nyomozást megszüntető határozat ellen a jogorvoslatra nyitva álló határidőn belül egyetlen arra jogosult sem élt panasszal, az ügyész a határozat jogőre emelkedésének időpontját feljegyzi annak házi iratban lévő példányára. Az ügyész az R. 9. §-a (3) bekezdésének b) pontjában írt adatközlési határidő betartása érdekében az R. 1. számú adatlapját haladéktalanul kitölti, utasítást ad annak kiemelésére és a bűnügyi nyilvántartó szerv részére történő megküldésére.
b)    A megszüntető határozat jogerőre emelkedésének időpontját, valamint az adatlap kiemelésének, illetőleg a bűnügyi nyilvántartó szervhez továbbításának dátumát az ügyviteli rendszerben (a jegyzet rovatban) az ügykezelő irodának kell feltüntetnie oly módon, hogy a feltüntető személye utóbb azonosítható legyen.
6.    Ha az ügyész a nyomozást megszünteti és egyúttal megrovást alkalmaz, a 3. számú adatlap mellett az 1. számú adatlapot is kitölti, és mindkét adatlapot megküldi a bűnügyi nyilvántartó szerv részére.
7.    Az R. 1., a 2., a 3. és a 9. számú – illetve a mellékletben szereplő – adatlapjait ügyészi (alügyészi) utasításra és ellenőrzés mellett ügyészségi megbízottak és más tisztviselők is kitölthetik, illetve kiemelhetik.
8.    A bűnügyi nyilvántartó szerv részére több ügyben kiállított adatlapot egyidejűleg csak az R.-ben meghatározott adatközlési határidők betartása mellett és kizárólag úgy lehet megküldeni, hogy azok ügyszám alapján egyértelműen azonosíthatóak legyenek.
9.    A bűnügyi nyilvántartó szervvel a terhelti jogállás megszüntetéséről hozott döntést (az erről szóló határozat megküldésével) is közölni kell azzal, hogy amennyiben a gyanúsított ellen ugyanabban az ügyben több bűncselekmény miatt folyik eljárás, az adatai törlésére csak akkor van lehetőség, ha a terhelti státuszát megszüntető döntés a neki felrótt valamennyi bűncselekményre kiterjed.
10.    Az ügyészség által folytatott nyomozásban az R. 3-7. §-aiban meghatározott ügyészségi adatközlési kötelezettség csak akkor áll fenn, ha a terhelttel közölték a bűncselekmény megalapozott gyanúját.
11.    a)    Az R. 1. számú adatlapját akkor kell kitölteni, amikor az ügyész az első gyanúsítást közölte a terhelttel.
    b)    Ha a megalapozott gyanú közlésére ugyanazon ügyszám alatt folyamatban levő ügyben később, újabb bűncselekmény(ek) miatt is sor kerül, az 1. számú adatlapot ismételten nem kell kitölteni.


II.
A Tv. 1. §-ának (2) bekezdésében meghatározott nyilvántartások törvényességi felügyeletének ellátása

12.    A bűnügyi nyilvántartó szerv működése felett törvényességi felügyeletet ellátó ügyész (a továbbiakban: bv. felügyeleti ügyész) szúrópróbaszerűen kiválasztott ügyek vizsgálata, valamint törvénysértésre utaló panaszok és bejelentések kivizsgálása útján felügyeli a személyazonosító adatok és fényképek nyilvántartásának, a bűnügyi nyilvántartásoknak (így a bűntettesek, a hátrányos jogkövetkezmények alatt álló büntetlen előéletű személyek, a büntetőeljárás, a kényszerintézkedés és a külföldre utazási korlátozás hatálya alatt állók nyilvántartásának), valamint az Európai Unió tagállamainak bíróságai által magyar állampolgárokkal szemben hozott ítéletek nyilvántartásának a törvényességét.
13.    a)    A bv. felügyeleti ügyész a vizsgálatáról feljegyzést készít, amelyet a felettes ügyésznek szignálásra bemutat.
b)    A bv. felügyeleti ügyész a vizsgálata során észlelt törvénysértésről a felettes ügyészt ugyancsak a feljegyzésben tájékoztatja.
14.    Ha a bv. felügyeleti ügyész a bűnügyi nyilvántartó szervnél hibás adatközlést vagy mulasztást észlel, annak kijavítására, illetőleg pótlására a hibás adatot közlő vagy mulasztó szerv figyelmét a Legfőbb Ügyészség Büntetés-végrehajtási Törvényességi Felügyeleti és Jogvédelmi Önálló Osztálya (a továbbiakban: önálló osztály) az általa felügyelt szervek esetében közvetlenül, egyébként az érintett szerv székhelye szerint illetékes főügyészség útján felhívja.
15.    Ha más szakági, illetőleg szakterületi feladatokat ellátó ügyész a bűnügyi nyilvántartásokkal kapcsolatban hibás adatközlést vagy mulasztást tapasztal, azt közli a főügyészség bv. felügyeleti ügyészével, aki erről a szolgálati út betartásával jelentést tesz az önálló osztálynak.
16.    a)    A bv. felügyeleti ügyész a bűntettesek nyilvántartása törvényességi felügyeletének keretében különösen
– a törvényi, bírósági és kegyelmi mentesülés, illetve mentesítés;
– a büntetés felfüggesztésére vonatkozó rendelkezés hatályon kívül helyezése;
– a próbaidőre felfüggesztett büntetés végrehajtásának utólagos elrendelése;
– a büntetés elévüléséről szóló értesítés, valamint
– az elítélt büntetés-végrehajtási adatairól szóló értesítés nyilvántartásának
törvényességét vizsgálja.
b)    Ha a vizsgálat során a bv. felügyeleti ügyész azt észleli, hogy valamely okból perújításnak, felülvizsgálati eljárásnak, illetve a törvényesség érdekében jogorvoslatnak lehet helye, esetleg egyéb ügyészi intézkedés indokolt, ezt ugyancsak a vizsgálatról készített feljegyzésben rögzíti.
17.    a)    A bírósági, a kegyelmi mentesítés, valamint a végrehajtási kegyelem alapján beállított új mentesítési és nyilvántartási határidőket a bv. felügyeleti ügyész – az arról szóló értesítés, illetve határozat figyelembe vételével – megvizsgálja és szükség esetén a helyesbítésük iránt intézkedik.
b)    Ha a vizsgálat során a bv. felügyeleti ügyész azt észleli, hogy a bírósági mentesítésről rendelkező határozat Be. alapján történő hatályon kívül helyezésének van helye, erről tájékoztatja az illetékes főügyészséget.
18.    Az összbüntetésbe foglalás, a perújítás, a felülvizsgálat, a törvényesség érdekében bejelentett jogorvoslat, valamint a jogegységi eljárás eredményeként született határozatokról kiállított adatlapok alapján a megfelelő változásokat a bűnügyi nyilvántartó szerv vezeti át a nyilvántartáson, amit a bv. felügyeleti ügyész figyelemmel kísér, szükség esetén pedig a helyesbítésük iránt intézkedik.
19.    A bv. felügyeleti ügyész a szakértői nyilvántartó szerv működésének (illetve a daktiloszkópiai nyilvántartásból és DNS-profil-nyilvántartásból álló bűnügyi és rendészeti biometrikus adatok nyilvántartásának) törvényességét a szakterületi alaputasításban foglalt gyakorisággal, a bűnügyi nyilvántartó szerv működése feletti törvényességi felügyeletre irányadó módszerek megfelelő alkalmazásával vizsgálja.
20.    A panaszost és a bejelentőt tájékoztatni kell az ügyészi vizsgálat eredményéről, valamint az azzal kapcsolatban tett intézkedésekről.
21.    Ezt a körlevelet a közzétételét követő naptól kell alkalmazni, egyidejűleg az 1/2009. (ÜK. 12.) LÜ h. körlevelet visszavonom.

Dr. Belovics Ervin s. k.,
legfőbb ügyész helyettes

Melléklet az 1/2013. (IV. 30.) LÜ h. körlevélhez


ADATSZOLGÁLTATÁS
BÜNTETŐÜGYEK EGYESÍTÉSÉRŐL

1. A terhelt személyazonosító adatai

1.1 Személyi azonosító:

 

1.2 Családi és utónév:

 

1.3 Születési családi és utónév:

 

1.4 Előző családi és utónév:

 

1.5 Születési hely és idő:

, év hó nap.

1.6 Anyja születési családi és utóneve:

 

1.7 Nem: férfi nő

Állampolgársága:

Előző állampolgársága:

1.8 Lakóhely:

 



2.a. Az egyesítés előtti ügy adatai:

 

Megnevezés

Btk. szerinti minősítés

Rendbeliség

A megalapozott gyanú közlésének
időpontja*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.a.1. Az eljáró ügyészi szerv:

…………………………………………………………………………………………………………………………

2.a.2. Ügyszám: …………………………………………………………………………………………………………


* Csak ügyészségi nyomozás esetén kell kitölteni.


2.b. Az egyesítés előtti ügy adatai:

 

Megnevezés

Btk. szerinti minősítés

Rendbeliség

A megalapozott gyanú közlésének
időpontja*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.b.1. Az eljáró ügyészi szerv: ………………………………………………………………………………………………

2.b.2. Ügyszám: ……………………………………………………………………………………………………………


* Csak ügyészségi nyomozás esetén kell kitölteni.


2.c. Az egyesítés előtti ügy adatai:

 

Megnevezés

Btk. szerinti minősítés

Rendbeliség

A megalapozott gyanú közlésének
időpontja*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.c.1. Az eljáró ügyészi szerv: ………………………………………………………………………………………………

2.c.2. Ügyszám: ……………………………………………………………………………………………………………


* Csak ügyészségi nyomozás esetén kell kitölteni.


3. Az egyesített ügy adatai:

 

Megnevezés

Btk. szerinti minősítés

Rendbeliség

A megalapozott gyanú közlésének
időpontja*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.1. Az eljáró ügyészi szerv: ………………………………………………………………………………………………

3.2. Ügyszám: ……………………………………………………………………………………………………………


* Csak ügyészségi nyomozás esetén kell kitölteni.


Dátum: ………………………………………
P. H.
aláírás


ADATSZOLGÁLTATÁS
BÜNTETŐÜGYEK ELKÜLÖNÍTÉSÉRŐL

1. A terhelt személyazonosító adatai

1.1 Személyi azonosító:

 

1.2 Családi és utónév:

 

1.3 Születési családi és utónév:

 

1.4 Előző családi és utónév:

 

1.5 Születési hely és idő:

, év hó nap.

1.6 Anyja születési családi és utóneve:

 

1.7 Nem: férfi nő

Állampolgársága:

Előző állampolgársága:

1.8 Lakóhely:

 



2. Az elkülönítés előtti ügy adatai:

 

Megnevezés

Btk. szerinti minősítés

Rendbeliség

A megalapozott gyanú közlésének
időpontja*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.1. Az eljáró ügyészi szerv: ………………………………………………………………………………………………

2.2. Ügyszám: ……………………………………………………………………………………………………………...


* Csak ügyészségi nyomozás esetén kell kitölteni.


3.a. Az elkülönített ügy adatai:

 

Megnevezés

Btk. szerinti minősítés

Rendbeliség

A megalapozott gyanú közlésének
időpontja*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.a.1. Az eljáró ügyészi szerv: ………………………………………………………………………………………

3.a.2. Ügyszám: ………………………………………………………………………………………………………


* Csak ügyészségi nyomozás esetén kell kitölteni.


3.b. Az elkülönített ügy adatai:

 

Megnevezés

Btk. szerinti minősítés

Rendbeliség

A megalapozott gyanú közlésének
időpontja*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.b.1. Az eljáró ügyészi szerv: ………………………………………………………………………………………

3.b.2. Ügyszám: ………………………………………………………………………………………………………


* Csak ügyészségi nyomozás esetén kell kitölteni.



Dátum: …………………………………

P. H.
aláírás



ADATSZOLGÁLTATÁS
BÜNTETŐÜGY ÁTTÉTELÉRŐL (MÁS ÜGYÉSZSÉG KIJELÖLÉSÉRŐL)

1. A terhelt személyazonosító adatai

1.1 Személyi azonosító:

 

1.2 Családi és utónév:

 

1.3. Születési családi és utónév:

 

1.4 Előző családi és utónév:

 

1.5 Születési hely és idő:

, év hó nap.

1.6 Anyja születési családi és utóneve:

 

1.7 Nem: férfi nő

Állampolgársága:

Előző állampolgársága:

1.8 Lakóhely:

 


2. A bűncselekmény adatai:

 

Megnevezés

Btk. szerinti minősítés

Rendbeliség

A megalapozott gyanú közlésének
időpontja*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


* Csak ügyészségi nyomozás esetén kell kitölteni.

3. Korábban eljáró ügyészség:     
Ügyszám:     
Az áttételt elrendelő (kijelölő) határozat kelte:     
Az áttétel (kijelölés) címzettje:     



Dátum: ……………………………………
P. H.
aláírás




ADATSZOLGÁLTATÁS
BÜNTETŐÜGY ÁTVÉTELÉRŐL

1. A terhelt személyazonosító adatai

1.1 Személyi azonosító:

 

1.2 Családi és utónév:

 

1.3 Születési családi és utónév:

 

1.4 Előző családi és utónév:

 

1.5 Születési hely és idő:

, év hó nap.

1.6 Anyja születési családi és utóneve:

 

1.7 Nem: férfi nő

Állampolgársága:

Előző állampolgársága:

1.8 Lakóhely:

 


2. A bűncselekmény adatai:

 

Megnevezés

Btk. szerinti minősítés

Rendbeliség

A megalapozott gyanú közlésének
időpontja*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


* Csak ügyészségi nyomozás esetén kell kitölteni.

3. Korábban eljáró ügyészség:     
Ügyszám:     
Az áttételt elrendelő (kijelölő) határozat kelte:     

4. Az ügyet átvevő ügyészség:     
Ügyszám:     



Dátum: …………………………………

P. H.
aláírás
  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére