• Tartalom

9/2012. (HK 6.) HM VGHÁT szakutasítás

9/2012. (HK 6.) HM VGHÁT s z a k u t a s í t á s

az önkéntes tartalékos állomány ruházati ellátásának egyes szabályairól*

2012.05.04.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény 52. § (2) bekezdése alapján az önkéntes tartalékos állomány ruházati ellátásának egyes szabályairól az alábbi

szakutasítást

adom ki:

1. A szakutasítás hatálya a Magyar Honvédség központi és önálló csapat ruházati gazdálkodást folytató, valamint ellátásilag utalt katonai szervezeteire, továbbá az önkéntes tartalékos állományra (a továbbiakban: katona) terjed ki.

2. A katonát a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény (a továbbiakban: Hjt.) 127. § (1) bekezdése alapján a természetbeni ellátás keretében térítésmentes ruházati ellátás illeti meg. Ennek értelmében számára a tényleges katonai szolgálat megkezdésének időpontjától az önkéntes tartalékos szolgálati jogviszony megszűnéséig alapfelszerelést kell biztosítani. Az általános önkéntes tartalékosi alapfelszerelés (a továbbiakban: alapfelszerelés) tartalmazza azon ruházati szakanyagokat, melyben a katona hazai területen, a szolgálatteljesítési helyének megfelelő feladatát végrehajtja.

3. A logisztikai utaltsági rendnek megfelelően az ellátó szervezeti egység (a továbbiakban: ellátó) az egység ruházati raktári készletéből a katonát alapfelszereléssel látja el. Az alapfelszerelésről szóló kimutatást a szakutasítás melléklete tartalmazza. Az alapfelszerelés összetételét és mennyiségét a HVK Logisztikai Csoportfőnökség csoportfőnöke az igénybevételi alkalomnak, évszaknak és időjárásnak megfelelően egységesen csökkentheti.

4. Az alapfelszerelés kiadásánál és a cikkek utánpótlásánál, cseréjénél a következő főbb elveket kell betartani:
a) felsőruházat esetében: a készlettől függően használatba még nem vett (a továbbiakban: I. értékcsoportú) vagy használt, de rendeltetésszerű használatra alkalmas (a továbbiakban: II. értékcsoportú), kifogástalan állapotban levő ruházatot kell kiadni;
b) lábbeli esetében: lehetőség szerint I. értékcsoportban kell biztosítani. Használt lábbeli csak karbanhelyezett és fertőtlenített állapotban adható ki;
c) egyéb cikkek esetében: készletek összetételétől függően I. vagy II. értékcsoportban adhatók ki;
d) kiképzési feladatok végrehajtására a hadi- (gyakorló-) öltözetet II. értékcsoportban kell kiadni.
5. A katona részére a tényleges katonai szolgálat megkezdésekor biztosított ruházati szakanyagok személyhez kötését a Részletes Felszerelési Könyvben történő bejegyzéssel kell végrehajtani.

6. A ruházati szakanyagok rendszeres tisztításáért, szükséglet és igény szerinti utánpótlásáért és cseréjéért az ellátó a felelős. A szolgáltatások igénybevételének gyakoriságát az általános higiéniai és esztétikai követelmények határozzák meg. Biztosítani kell, hogy az öltözetek tiszták, jól karbantartottak legyenek, az elszennyeződött ruházati cikkek cseréje szükséglet szerint történjen.

7. A testtel érintkező fehérnemű tisztításáról a katona egyénileg, saját mosószer biztosítása mellett köteles gondoskodni.

8. A katona a szolgálatteljesítési időn túl hadi- (gyakorló-) ruházat viselésére nem jogosult.

9. A katona kiképzéséhez elengedhetetlen kiegészítő hadfelszerelési cikkeket, valamint a pihentetéséhez szükséges ágyfelszerelést az ellátó az egység ruházati raktári készletéből biztosítja.

10. Az ellátó részére a ruházati szakanyagok utánpótlása az MH Logisztikai Ellátó Központ készletéből, a jóváhagyott pénzkerete terhére történik.

11. A tényleges katonai szolgálat megszűnését követően az ellátónak a katona részére biztosított ruházati szakanyagokat be kell vonnia.

12. A katona ellátásához szükséges alapfelszerelést az ellátónak – a tényleges katonai szolgálat időtartamát kivéve – hadihasználható állapotban, külön raktári kódon, a fenntartási készletektől elkülönítetten, név szerint, az egység ruházati raktárban vagy az erre kijelölt zárható helyiségben, a helyszínen kell tárolni.

13. Az ellátó parancsnoka (a továbbiakban: parancsnok) a tényleges katonai szolgálat időtartama alatt szabályozza a katonánál lévő ruházati szakanyagok tárolásának rendjét, valamint biztosítja a megőrzés tárgyi és anyagi feltételeit.

14. Amennyiben a katonának az önkéntes tartalékos szolgálati jogviszonya megszűnik a részére biztosított alapfelszerelést a fenntartási készletbe kell átforgatni.

15. A katona a tényleges katonai szolgálat időtartama alatt köteles a részére biztosított ruházati szakanyagokat a rendeltetésének megfelelően használni, a Magyar Honvédség Öltözködési Szabályzatának kiadásáról szóló 9/2005. (III. 30.) HM rendelet mellékletében (a továbbiakban: Öltözködési Szabályzat) előírt módon viselni, megőrzéséről, karbantartásáról gondoskodni.

16. A katona alapfelszerelésben a tényleges katonai szolgálat időtartama alatt keletkezett hiányokat a káreljárás megkezdésével egyidejűleg az ellátónak azonnal pótolni kell.

17. A katona ruházati szakanyagaiban és a felszereléseiben keletkezett kár összegének megállapításakor – tekintettel a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonái, valamint az önkéntes jelentkezés alapján tartalékos katonai szolgálatot teljesítők kártérítési felelősségének egyes szabályairól szóló 18/2006. (VI. 27.) HM rendelet 4. § (1) bekezdésének b) pontja előírásaira –, az éves ruházati gazdálkodási árjegyzékben meghatározott általános forgalmi adóval növelt ár 50 %-át, szándékos károkozás esetén 100%-át kell figyelembe venni, illetve alkalmazni.

18. A katona külföldi szolgálatteljesítése esetén a Magyar Köztársaság határain kívüli nemzetközi válságreagáló és béketámogató műveletekkel kapcsolatos feladatok logisztikai támogatása végrehajtásának részletes szabályairól szóló 67/2011. (HK 17.) HM KÁT–HVKF együttes intézkedést kell alkalmazni.

19. A katona a köznapi- és az ünnepi egyenruházati cikkeket a Katonai Ruházati Ellátó Pontokban (a továbbiakban: KREP) és a központi közbeszerzési eljárás alapján kijelölt vállalkozónál (a továbbiakban: vállalkozó) egyéni igénye alapján, saját költségére, készpénz ellenében vásárolhatja meg, melyet köteles az Öltözködési Szabályzatban előírt módon viselni.

20. A címzetes önkéntes tartalékos állomány térítésmentes természetbeni ellátásban nem részesül, a társasági egyenruházati cikkeket a KREP-ben és vállalkozónál egyéni igénye alapján, saját költségére, készpénz ellenében vásárolhatja meg, melyet köteles az Öltözködési Szabályzatban előírt módon viselni.

21. A honvédelmi szempontból fontos, illetve fokozott védelmet igénylő objektumok őrzését végző, az önkéntes védelmi tartalékos állományba tartozó fegyveres biztonsági őrök ruházati ellátásakor a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség objektumai őrzés-védelme átalakításával kapcsolatos logisztikai feladatok előkészítéséről és végrehajtásáról szóló 1/2010. (HK 17.) HVK LCSF intézkedést kell alkalmazni.

22. Ez a szakutasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

Márki Gábor s. k.,
HM védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár

Melléklet a 9/2012. (HK 6.) HM VGHÁT szakutasításhoz

Kimutatás az általános önkéntes tartalékosi alapfelszerelésről

Fsz.

Anyag megnevezés

Me.

Mennyiség

1.

90 M nyári gyakorló sapka

db

1

2.

90 M téli gyakorló sapka

db

1

3.

Csősál fekete

db

1

4.

90 M gyakorló zubbony

db

2

5.

90 M gyakorló nadrág

db

2

6.

90 M téli gyakorló kabát

db

1

7.

90 M gyakorló kabátbélés

db

1

8.

2000 M gyakorló zubbony

db

2

9.

2000 M gyakorló nadrág

db

2

10.

Kötött téli kesztyű fekete

pár

1

11.

93 M téli ing

db

1

12.

93 M téli alsó

db

1

13.

Póló gyakorló ruhához

db

3

14.

Tartalékos szolgálati bakancs

pár

1

15.

90 M hevederöv

db

1

16.

Nyári gyakorló zokni (1)

pár

2

17.

Téli gyakorló zokni (1)

pár

2

18.

Hímzett gyakorló paroli

pár

2

19.

Hímzett rendfokozati jelzés pólóra

db

2

20.

Hímzett név felírat zöld

db

2

21.

Hímzett államjelzés zöld

db

2

22.

Gyakorló csapatkarjelzés

db

2

23.

Szakmai sál

db

1

24.

PVC körgallér

db

1


Megjegyzés: (1) a tényleges katonai szolgálat megkezdését követően tulajdonba kerül.
*

A szakutasítást a 9/2013. (HK 5.) HM VGHÁT szakutasítás hatályon kívül helyezte 2013. május 4. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére