• Tartalom

8/2012. (HK 6.) HM VGHÁT szakutasítás

8/2012. (HK 6.) HM VGHÁT s z a k u t a s í t á s

a tiszti és altiszti állomány ruházati illetménygazdálkodásának egyes szabályairól*

2012.05.01.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény 52. § (2) bekezdése alapján a tiszti és altiszti állomány ruházati illetménygazdálkodásának egyes szabályairól az alábbi

szakutasítást

adom ki:

1. A szakutasítás hatálya a Magyar Honvédség központi és önálló csapat ruházati gazdálkodást folytató katonai szervezeteire, valamint a tiszti és altiszti állományra terjed ki. E szakutasítás rendelkezéseit – a rájuk vonatkozó mértékben – a honvéd tisztjelöltekre, a honvéd altiszt-jelöltekre, az állományból nyugállományba helyezett vagy nyugállományba vonult személyekre, a szolgálati járandóságban részesülő személyekre és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (a továbbiakban: KNBSZ) állományára is alkalmazni kell.

2. A tiszti és az altiszti állomány (továbbiakban együtt: igényjogosult) az állományba vételének napjától az állományviszonya megszűnése időpontjáig ruházati illetményre jogosult, melynek mértékét az adott év ruházati illetménynormáját megállapító HM utasítás (a továbbiakban: norma) határozza meg. Az igényjogosult ellátása ruházati utalványfüzetek időszakos kibocsátásával valósul meg. A ruházati illetmények fajtái az alábbiak:
a) alapfelszerelési illetmény,
b) kiegészítő illetmény,
c) utánpótlási illetmény.

3. Az alapfelszerelési illetmény az igényjogosult alapellátmánya, mely a norma alapján alapfelszerelési ruházati utalványfüzet keretösszegének érvényesítésével kerül kiadásra. Az igényjogosult a Magyar Honvédség Öltözködési Szabályzatban (Ált/25) a részére meghatározott egyenruházatot a bejegyzett összeg mértékéig az alábbiak szerint köteles beszerezni és tisztíttatni:
a) hadi- (gyakorló-), köznapi és társasági öltözeti cikkeit, valamint egyéb ruházati anyagokat a Katonai Ruházati Ellátó Pontokban (a továbbiakban: KREP) átvenni,
b) a mérték után készített ruházatot a központi közbeszerzési eljárás alapján kijelölt vállalkozónál (a továbbiakban: vállalkozó) megrendelni,
c) egyenruházatának mosatását és vegytisztítását a központi közbeszerzési eljárás alapján kijelölt szolgáltatónál (a továbbiakban: szolgáltató) igénybe venni.

4. Alapfelszerelési ruházati illetményben részesül az állományviszony kezdetekor:
a) a honvéd tisztjelölt tiszti vagy altiszti állományba vételekor,
b) a honvéd altiszt-jelölt altiszti állományba vételekor,
c) a polgári életből első alkalommal állományba vett igényjogosult,
d) legalább két év megszakítás után ismételten állományba vett igényjogosult,
e) szerződéses altiszt legénységi állományból történő előléptetésekor,
f) a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény szerinti fegyveres szervtől állományba vett igényjogosult.

5. Alapfelszerelési időszaknak számít:
a) hivatásos állományba vettek esetében a hivatásos állományba vétel évében az állományba vételtől december 31-ig tartó időszak,
b) szerződéses állományba vettek esetében a szerződéses állományba vételtől számított 12 hónap.
c) Az a) és a b) alpont szerinti ellátás esetében az elszámoláskor a jóváírt ruházati illetményekkel való ellátottság 48 hónapra vonatkozik.

6. Az alapfelszerelési ellátás időszakára csak alapfelszerelési illetmény jár, az igényjogosult ebben a periódusban kiegészítő és utánpótlási illetményre nem jogosult.

7. A kiegészítő illetmény az igényjogosult új állománykategóriájának megfelelő egyenruházat átszerelésére szolgáló, a normában meghatározott értékű ruházati illetmény. Kiegészítő illetmény kizárólag alapfelszerelési ruházati utalványfüzetben érvényesíthető.

8. Kiegészítő illetményben kell részesíteni:
a) az ezredest dandártábornoki kinevezésekor,
b) az őrmestert és a törzsőrmestert tisztté,
c) a főtörzsőrmestert zászlóssá vagy tisztté történő előléptetésekor.

9. Az utánpótlási illetmény az alapfelszerelési illetményt követő, a normában meghatározott értékű, egy évre, éves rendszerességgel járó ruházati illetmény. Az igényjogosult a bejegyzett vagy előrenyomtatott összeg mértékéig a KREP-ben és a vállalkozótól köteles egyenruházati cikkeinek utánpótlását biztosítani, az újonnan rendszeresített ruházati cikkeket beszerezni, valamint egyenruházatának mosatását és vegytisztítását a szolgáltatónál végrehajtatni.

10. Utánpótlási illetményre jogosult az alapfelszerelési időszak lejártát követően:
a) a tábornok, a kinevezését követő év január l-jétől évente,
b) a hivatásos igényjogosult az állományviszony kezdetét követő év január l-jétől évente,
c) a szerződéses igényjogosult a 2. szerződéses év fordulónapjától, szerződéses évenként,
d) a 24 hónapnál rövidebb megszakítás után újból állományba vett igényjogosult, az állományba vétel napjától.

11. Nem jár utánpótlási ruházati illetmény:
a) az 1 évet meghaladó illetménynélküli szabadság időtartamára,
b) a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény (a továbbiakban: Hjt.) 48. § (7) és 117. § (1) bekezdésében meghatározott esetek időtartamára, kivéve, ha az érintett személyt az ellene emelt vád alól jogerősen felmentették, vagy a büntetőeljárást megszüntették (a továbbiakban a)–b) együtt: egy évet meghaladó távollét).

12. Az igényjogosult állományba vételéről, áthelyezéséről, állományból történő kiválásáról, egy évet meghaladó távollétéről, ezen felül a szerződéses igényjogosult szerződéses idejének módosításáról, valamint hivatásos állományba vételéről készült parancsból, tábornoki kinevezés esetében a köztársasági elnöki határozatból (a továbbiakban: parancs) az illetékes személyügyi szervnek az ellátó katonai szervezet ellátásért felelős ruházati logisztikai tiszt vagy beosztott (a továbbiakban: ellátó) részére egy példányt kell biztosítania.

13. Az igényjogosult részére a ruházati utalványfüzet kiadását, nyilvántartását és elszámolását, a készpénzkifizetések jogosságának megvizsgálását – a logisztikai utaltsági rendnek megfelelően – az ellátónak kell végrehajtania.

14. A ruházati utalványfüzetek fedőlapjának és keretösszeg nyilvántartásának aláírással és a katonai szervezet bélyegzőjével történő érvényesítését az ellátásért felelős katonai szervezet logisztikai főnökének vagy hadtápfőnökének, vagy gazdasági vezetőjének (a továbbiakban: szakmai főnök) kell végrehajtania. Az érvényesített ruházati illetmények jogosságáért, a ruházati utalványfüzetek kiadásáért a szakmai főnök felelős.

15. A ruházati utalványfüzet és egyes részei másra át nem ruházhatók. Megőrzéséért, rendeltetésszerű használatáért, a bejegyzések ellenőrzéséért, valamint a KREP-en történt anyag átvételeket igazoló pénztárbizonylatok a ruházati utalványfüzet keretösszegének felhasználásáig történő megőrzéséért az igényjogosult felelős.

16. A ruházati utalványfüzet keretösszeg nyilvántartásába történő bejegyzés szabályszerűségéért és számszaki helyességéért, valamint annak elmulasztásáért a bejegyzésre jogosult KREP, szakmai főnök, valamint érvényes szerződés alapján az arra felhatalmazott vállalkozó és szolgáltató felelős.

17. A ruházati utalványfüzetet és részeit olvashatóan kell kiállítani. Az érvényesítés és a ruházati anyag átvételi utalványok nem javíthatók. A hibásan kiállított ruházati anyag átvételi utalványt a füzethez rögzítetten kell a keretösszeg felhasználásáig megőrizni. A keretösszeg nyilvántartás téves számszaki bejegyzését a bejegyzésre jogosult szerv a következő sorban helyesbítheti.
Fokozott figyelmet kell fordítani a ruházati anyag átvételi utalványok olvasható, pontos, maradéktalan kitöltésére, az összegek helyi értékének megfelelő bejegyzésére és a felhasználás – a „ruházati anyagot átvettem” vagy a „készpénzt felvettem” szövegrész áthúzásával – módjának egyértelmű meghatározására, valamint a keretösszeg nyilvántartásban végzett bejegyzések igazolásának teljességére, aláírással, bélyegzővel történő ellátására.

18. A ruházati illetmények keretösszegből és keretösszegen felüli éves kifizetéseit a norma tartalmazza. Az igényjogosult részére készpénz kifizetése csak a norma közzétételét követően lehetséges. Az igényjogosult számára a ruházati utalványfüzettel történő ellátottságot követően – a természetbeni ellátás keretében – ruházati szakanyag kizárólag kiképzési vagy a Magyarország határain kívüli nemzetközi válságreagáló és béketámogató műveletekkel kapcsolatos feladatok során biztosítható.

19. Az utánpótlási illetmény összege 12 x 1 havi részre bontható. A jogosultságot hónapokra kerekítve kell megállapítani. Minden megkezdett hónapot egésznek kell tekinteni és számítani.

20. A ruházati utalványfüzet csak 100 forinton felüli 5 vagy 10 forintra kikerekített összegű anyagátvételre, megrendelés és szolgáltatás igénybevételére, valamint készpénzfelvételre használható.

21. Ruházati illetménnyel kapcsolatos esemény alkalmával az ellátónak formanyomtatványt kell kitöltenie. Az a)–c) alpontok esetében a kiállításkor fel kell tüntetni az igényjogosult személyi adatait és ruházati utalványfüzete számát. A nyomtatványt az igényjogosult aláírásával, a katonai szervezet alakulatazonosítójával, a szakmai főnök aláírásával és bélyegzőjével kell ellátni.
Az alábbi formanyomtatványokat kell alkalmazni:
a) „A” jelű adatlap (1. melléklet): alapfelszerelési ruházati utalványfüzet kiadásával egyidejűleg kell kiállítani, melyen fel kell tüntetni az igényjogosult állományviszonyának kezdetét, szerződéses esetén a vállalt időszakot, a keretösszeg nyilvántartásba bejegyzett illetményt, valamint annak jogcímét.
b) „NY” jelű adatlap (2. melléklet): nyugdíjas ruházati utalványfüzet kiadásával egyidejűleg kell kiállítani, melyen fel kell tüntetni a jogosultság időpontját, a keretösszeg nyilvántartásába bejegyzett illetményt, valamint annak jogcímét.
c) „V” jelű adatlap (3. melléklet): a ruházati illetmény folyósításának változásakor kell kiállítani, a megfelelő rész kitöltésével, melyek az alábbiak lehetnek:
ca) Pótruházati utalványfüzet kiadása,
cb) Tényleges állományviszony megszűnése,
cc) egy évet meghaladó távollét esetén.
d) Ruházati utalványfüzet igénylés (4. melléklet): 4 példányban készülő sorszámmal ellátott ruházati utalványfüzet igénylő lap. Az igénylő katonai szervezetnek fel kell tüntetni az igényelt ruházati utalványfüzeteket fajtánként és mennyiség szerint. A nyomtatványt a szakmai főnök aláírásával és bélyegzőjével kell ellátni. Az MH Logisztikai Ellátó Központnak (a továbbiakban: MH LEK) a kiadott ruházati utalványfüzetek mennyiségét és sorszámát kell feltüntetni az igénylésen.
e) Kimutatás ruházati utalványfüzetek átadásáról (5. melléklet): a meghatározott ruházati utalványfüzet adott igényjogosultnak való kiadását tanúsító okmány, melyen fel kell tüntetni az igényjogosult személyi adatait, rendfokozatát, állománykategóriáját, a részére kiadott új ruházati utalványfüzet számát és időpontját, valamint amennyiben van, az előző ruházati utalványfüzet – tárgyévet megelőző év december 31-i, szerződéses igényjogosult esetében a fordulónapot megelőző hó végi – keretösszeg maradványát. A ruházati utalványfüzet záró szelvényének elszámoló részét a nyomtatvány megfelelő részébe be kell ragasztani. Az okmány egy példányban készül, az eredeti másolatát az MH LEK részére a ruházati utalványfüzetek elszámolásakor mellékelni kell.
f) Pótszelvény: sorszámmal ellátott önálló záró szelvény, melyet az igényjogosult állományba visszavétele, ruházati utalványfüzetének elvesztése, vagy KNBSZ-től történő áthelyezése esetén az MH LEK-nek az ellátó részére kell kiadnia. Az igényjogosult részére a fenti esetekben az ellátó új ruházati utalványfüzetet kizárólag pótszelvény ellenében biztosíthat,
g) Kimutatás ruházati utalványfüzetek meghosszabbításáról (12. melléklet): az ellátó katonai szervezet által meghosszabbított utalványfüzetek nyilvántartására szolgál. A tárgyévet megelőző év december 31-i helyzetnek megfelelően lezárt kimutatást –, amennyiben nem történt hosszabbítás, akkor is – az MH LEK részére minden tárgyév április 15-ig tájékoztatásul meg kell küldeni.

22. A ruházati utalványfüzetek érvényesítési rendje, kiadásának határideje és érvényességi ideje:
a) alapfelszerelési ruházati utalványfüzet: az alapfelszerelés időszakára jár, a normában meghatározott alapfelszerelési illetmény folyósításához keretösszegre érvényesítve az állományba vételt – szerződéses igényjogosult esetében a próbaidőt – követő 8 napon belül kell kiadni az igényjogosultnak.
Érvényes: hivatásos igényjogosult esetében: a kiállítás időpontjától számított 24 hónapot követő december 31-ig, szerződéses igényjogosult esetében: a kiállítást követő 3 évig.
b) hivatásos utánpótlási ruházati utalványfüzet: naptári évenként változó színű nyomtatással készül. A naptári évre a norma szerint meghatározott ruházati utánpótlási illetmény folyósítása céljából a keretösszegre érvényesítve, tárgyév január 1-jétől, de legkésőbb a norma közzététele napjától számított 30 napon belül kell kiadni a hivatásos igényjogosultnak. A 37. pont szerinti illetmény előrehozás esetén a következő naptári évek ruházati utalványfüzetét kell az előrehozáskor érvényben lévő utánpótlási illetményösszegre érvényesíteni.
Érvényes: 3 évig, a fedőlapon előrenyomtatva. Előrehozás esetén a kiállítás időpontjától a fedőlapon előrenyomtatott időpontig.
c) szerződéses utánpótlási ruházati utalványfüzet: a szerződéses szolgálat 2. évétől kezdődően szerződéses évenként, fordulónapot követő 8 napon belül kell kiadni a szerződéses igényjogosult részére. Illetmény előrehozás esetén a következő évi ruházati utalványfüzetet kell az előrehozáskor érvényben lévő utánpótlási illetményösszegére érvényesíteni. A norma közzététele előtt kiadott utalványfüzetet az előrehozott utalványfüzet szabályai szerint kell kezelni, abból készpénz kifizetése csak a norma közzétételét követően lehetséges.
Érvényes: 3 évig, a fordulónapjának időpontjáig.
d) pót ruházati utalványfüzet: az ellátási időszakokra kiadott ruházati utalványfüzetek betelte esetén, 8 napon, valamint az érvényességi időn belül kell kiadni, amennyiben az igényjogosult illetménymaradvánnyal rendelkezik. Az utalványfüzet csak az ellátási időszakra kiadott ruházati utalványfüzet folytatásaként, azzal együtt érvényes.
Érvényes: a betelt ruházati utalványfüzet érvényességi idejéig.
e) nyugdíjas ruházati utalványfüzet: előre nyomtatott keretösszeg nélküli ruházati utalványfüzet, mely az anyagátvételek nyilvántartásának végrehajtására szolgál. A 36. pontban meghatározott esetek szerint a honvédelem érdekében rendszeres munkát végző és tevékenységét egyenruhában ellátó nyugállományú és szolgálati járandóságban részesülő katona részére engedélyezett ruházati illetményt az engedélyezést követő 8 napon belül kell biztosítani.
Érvényes: a tárgyévet követő év december 31-ig.
f) Az igényjogosult köteles a régebben kiadott utalványfüzetet felhasználni.

23. A ruházati utalványfüzetek részei:
a) fedőlap: az igényjogosult azonosítási adatainak a katonai szervezet általi igazolására és az érvényesség meghatározására, valamint annak meghosszabbítására szolgáló rész.
b) keretösszeg nyilvántartás: az esedékes ruházati illetmény nyitó keretösszegének, felhasználásának és maradványának nyilvántartására szolgáló rész. A katonai szervezet által végzett kiegészítéseket és csökkentéseket a szakmai főnöknek, az anyag átvételre, a mérték utáni megrendelésre, a mosatásra és vegytisztításra vonatkozó keretösszeg csökkentéseket a KREP-nek, a vállalkozónak és a szolgáltatónak kell igazolnia. A keretösszeg nyilvántartás bejegyzései csak aláírással és bélyegzővel igazoltan érvényesek.
c) ruházati anyag átvételi utalvány: anyag átvétel, mérték utáni megrendelés, mosatás és vegytisztítás ellenértékének kiegyenlítésére szolgáló rész. Külön szabályozott esetekben – a Készpénzfelvétel résszel kiegészítve – készpénz felvételére is szolgálhat.
d) megrendelés szelvényrész: a vállalkozónak a mérték utáni cikk, a szolgáltatónak a mosatás és vegytisztítás szolgáltatás megrendelésekor kell kiállítania. A vállalkozónak és a szolgáltatónak a keretösszeg nyilvántartásban a megrendeléskor le kell vonnia a térítési összeget, a megrendelés szelvényrészt a megrendeléskor, a ruházati anyag átvételi utalványrészt az elkészült cikk átadásakor kell átvennie.
e) készpénzfelvétel szelvényrész: csak készpénzfelvételkor kell kitölteni. Az ellátó pénzügyi szerv az igényjogosult ruházati illetményéből a normában meghatározott összegben, külön szabályozott esetekben, valamint állományból történt kiválás esetében teljesít készpénzkifizetést. A keretösszeg csökkentést a szakmai főnöknek kell igazolni.
f) utalvány új ruházati utalványfüzetre szelvény: kitöltése után, a szelvény ellenében kell kiadni az igényjogosult részére a következő ellátási időszakra érvényes ruházati utalványfüzetet. A szelvény letéphető kis része a ruházati szolgálat bizonylata, az új ruházati utalványfüzet kiadásáról.
g) feljegyzések rész: keretösszegen felüli készpénz kifizetésekre és egyéb szakmai bejegyzésekre szolgáló rész.
h) pót ruházati utalványfüzet kiadása rész: pót ruházati utalványfüzet kiadásának rögzítésére szolgáló rész.

24. Az ellátónak 30 napon belül személyesen kell elszámolnia az MH LEK felé az alábbi esetekben:
a) alapfelszerelési ruházati utalványfüzet kiadásakor: parancs másolattal, „A” jelű adatlappal és a kimutatás ruházati utalványfüzet átadásáról nyomtatvány hiteles másolatával,
b) utánpótlási ruházati utalványfüzet kiadásakor: kimutatás ruházati utalványfüzet átadásáról nyomtatvány hiteles másolatával és az előző ruházati utalványfüzet utalvány új ruházati utalványfüzetre szelvény utalvány részével,
c) nyugdíjas ruházati utalványfüzet kiadásakor: „NY” jelű adatlappal és a kimutatás ruházati utalványfüzet átadásáról nyomtatvány hiteles másolatával,
d) pót ruházati utalványfüzet kiadásakor: „V” jelű adatlappal és a kimutatás ruházati utalványfüzet átadásáról nyomtatvány hiteles másolatával,
e) tényleges állományviszony megszűnésekor: parancs másolattal, „V” jelű adatlappal, a ruházati anyag átvételi utalványokkal, és az utalványfüzetekkel,
f) egy évet meghaladó távollét esetén: parancs másolattal, „V” jelű adatlappal, a ruházati anyag átvételi utalványokkal, az utolsó utánpótlási ruházati utalványfüzetének, ha nincs, akkor az alapfelszerelési ruházati utalványfüzetének utalvány új ruházati utalványfüzetre szelvényével,
g) készpénz kifizetésekor: a ruházati anyag átvételi utalvánnyal,
h) utalványfüzet megsemmisítésekor: a jegyzőkönyv egy példányával,
i) KNBSZ-hez történő áthelyezéskor: parancs másolattal, a tárgyévi utánpótlási ruházati utalványfüzetének, ha nincs, akkor az alapfelszerelési ruházati utalványfüzetének utalvány új ruházati utalványfüzetre szelvényével, és illetménycsökkentés esetén a kiemelt ruházati anyag átvételi utalvánnyal,
j) KNBSZ-től történő áthelyezéskor: parancs másolattal, kimutatás ruházati utalványfüzet átadásáról nyomtatvány hiteles másolatával és a pótszelvény utalvány részével,
k) elveszett ruházati utalványfüzetet követő új ruházati utalványfüzet kiadásakor: kimutatás ruházati utalványfüzet átadásáról nyomtatvány hiteles másolatával és a pótszelvény utalvány részével,
l) állományba visszavételt követően: parancs másolattal, valamint új ruházati utalványfüzet kiadása esetén a kimutatás ruházati utalványfüzet átadásáról nyomtatvány hiteles másolatával és a pótszelvény utalvány részével,
m) a hibásan kitöltött és az érvényességét vesztett fel nem használt hivatásos utánpótlási ruházati utalványfüzetekkel a tárgyév december 31-ig,
n) szerződéses állomány részére a próbaidőt követő alapfelszerelési utalványfüzet kiadásakor: parancs másolattal, „A” jelű adatlappal, a kimutatás ruházati utalványfüzet átadásáról nyomtatvány hiteles másolatával, a kiemelt ruházati anyag átvételi utalvánnyal és a tulajdonba adásról szóló ESZKÖZ utalvány másolatával,
o) honvéd tisztjelölt és honvéd altiszt-jelölt részére alapfelszerelési ruházati utalványfüzet kiadásakor: parancs másolattal, „A” jelű adatlappal és a kimutatás ruházati utalványfüzet átadásáról nyomtatvány hiteles másolatával, a kiemelt ruházati anyag átvételi utalvánnyal és a tulajdonba adásról szóló ESZKÖZ utalvány másolatával.

25. A katonai szervezetek elszámolását követően az MH LEK-nek a ruházati utalványfüzeteket igényjogosultanként, keretösszeg és érvényességi idő alapján kell nyilvántartania, valamint a keretösszeget az alábbi eseteket követően a nyilvántartásában kell módosítania:
a) a KREP-ben történt anyag átvétel,
b) a vállalkozónál történt mérték utáni ruházat készítés,
c) a szolgáltatónál végrehajtott mosatási és vegytisztítási szolgáltatás,
d) ruházati illetménykeret terhére történő kifizetés,
e) ruházati illetménykeret növelés, csökkentés és jóváírás.

26. Az igényjogosultnak a KREP-ben történt anyag átvételre, a vállalkozónál történt mérték utáni ruházat készítésére és a szolgáltatónál végrehajtott mosatási és vegytisztítási szolgáltatásra való igényjogosultságát a szolgálati igazolványának bemutatásával, ruházati utalványfüzettel nem rendelkező nyugállományú és szolgálati járandóságban részesülő katonának a KREP-ben történt anyag átvételre való jogosultságát a katonai nyugdíjas vagy a szolgálati járandóságot igazoló igazolványának bemutatásával kell igazolnia. Az igényjogosult az átvett anyag, a megrendelt ruházat és az igénybevett szolgáltatás ellenértékét a részére kiadott érvényes ruházati utalványfüzet utalványszelvényének kitöltésével és átadásával, valamint készpénzzel egyenlítheti ki.

27. Abban az esetben, ha az igényjogosult minőségileg kifogásolja az általa használt ruházati terméket, akkor az alábbi eljárást kell alkalmazni:
a) a KREP-től átvett terméket az igényjogosultnak a KREP részére vissza kell szolgáltatnia. Az igényjogosultnak a termék KREP-től történt átvételét pénztári bizonylattal kell igazolnia. A KREP-nek az átvételről jegyzőkönyvet kell készítenie, mely alapján a terméket az MH LEK részére továbbítania kell. Az MH LEK-nek a terméket közvetlenül a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal Haditechnikai Intézet (a továbbiakban: HM FHH HTI) felé bevizsgálásra meg kell küldenie. A HM FHH HTI a bevizsgálást követően a termék vonatkozásában az alábbiak szerint dönthet:
aa) a minőségi kifogás megalapozott: a garanciát az MH LEK érvényesíti a gyártó felé. Amennyiben a hibás termék javítható, azt a gyártó által elvégzett javítást követően az igényjogosult részére kifogástalan állapotban kell visszaadni. Ha a hibás termék nem javítható, a gyártó által biztosított másik új terméket kell az igényjogosult részére biztosítani. Abban az esetben, ha a gyártó vagy az MH LEK a fenti cikkel nem rendelkezik, az MH LEK parancsnokának vagy helyetteseinek az igényjogosult tárgyévi ruházati utalványfüzet keretösszegébe a termék átvételének időpontjában megállapított bruttó egységárral megegyező értékű jóváírást kell végrehajtania,
ab) a minőségi kifogás megalapozatlan: a terméket az igényjogosult részére vissza kell juttatni, az MH LEK részéről csere kötelezettség nem áll fenn.
b) az igényjogosult által a vállalkozótól átvett mérték után készített termék garanciáját az igényjogosultnak a vásárlói nyilatkozat alapján a vállalkozó felé önállóan kell érvényesítenie.
c) A KREP-ek rendeltetéséről, jogállásáról, feladatáról, működéséről, vezetési és okmányolási rendjéről az MH LEK által kiadott Működési utasítás rendelkezik.

28. A katonai szervezeteknek a következő évi ellátáshoz szükséges utánpótlási ruházati utalványfüzeteket a tárgyév október 15-ig, az alapfelszereléshez, az utánpótlás előrehozásához, pót-, és a nyugdíjas ruházati utalványfüzet kiadásához a felmerülés időpontjában a 21. pont d) alpont szerint meghatározott nyomtatványon kell az MH LEK-től igényelni. A tábornoki utánpótlási ruházati utalványfüzetet az igénylésben külön sorban kell feltüntetni. A hibásan kiállított vagy érvényesített ruházati utalványfüzetek pótlására 1–20 darab tényleges szükséglet esetén 1 darab, 21–50 darab esetén 2 darab, 51–100 darab esetén 3 darab és 100 darab igényen felül 2% tartalékot kell igényelni. Pót ruházati utalványfüzetből az állomány után 5%-ot kell igényelni és készletezni.

29. Az igényelt, de az igényjogosult számára ki nem adott, valamint a tartalék ruházati utalványfüzeteket biztonságosan zárható helyen – így különösen: vas iratszekrényben – fajtánként külön kell tárolni.

30. A ruházati illetmények folyósításával, kezelésével és elszámolásával kapcsolatos nyilvántartásokat, okmányokat minden érintett szervezet 10 évig köteles megőrizni.

31. A ruházati utalványfüzeteket a vételezést követően számadásköteles nyomtatványokra vonatkozó előírások szerint, fajtánként elkülönítve, sorszám szerint a 21. pont e) alpontban meghatározott nyomtatványon kell nyilvántartani, valamint a katonai szervezet analitikus nyilvántartásán át kell vezetni. A kiadott ruházati utalványfüzeteket az analitikus nyilvántartásban havonta végleges kiadásba kell helyezni és az ESZKÖZ utalványon fel kell tüntetni a kimutatás nyilvántartási számát és folyószámát. A kimutatást minden év december 31-i állapotnak, az ügyviteli előírásoknak megfelelően le kell zárni.

32. Az igényjogosultnak a keretösszeg maradványt nem tartalmazó és az érvényességét vesztett ruházati utalványfüzeteit le kell adnia az ellátónak. Az így leadott, valamint a rontott ruházati utalványfüzeteket évenként a sorszámukat tartalmazó jegyzőkönyv alapján, az ügyviteli előírásoknak megfelelően helyrehozhatatlan roncsolással, bizottságilag kell megsemmisíteni.

33. A hivatásos igényjogosult a próbaidő tartamára a normában meghatározott illetményre jogosult és az így kiállított alapfelszerelési ruházati utalványfüzetet a próbaidő időszakára kell érvényesíteni. A ruházati utalványfüzet „Feljegyzések rész” rovatába a próbaidő tartamát be kell jegyezni. A ruházati utalványfüzet kiadásáról „A” jelű adatlapot kell kiállítani a meghatározott próbaidő tartalmának feltüntetésével és a kiadást követően az ellátónak a 24. pont a) alpont szerint kell elszámolnia. A próbaidő leteltét követően az előzőleg jóváírt illetmény és az állományba vétel időpontjának megfelelő normában meghatározott alapfelszerelési illetmény különbözetét jóvá kell írni az alapfelszerelési ruházati utalványfüzetben és azt a kiállítás időpontjától számított 24 hónapot követő december 31-ig kell érvényesíteni. Az illetménykülönbözet jóváírását követően „A” jelű adatlapot kell kiállítani a próbaidő leteltével véglegesítve megjelöléssel és a kiadást követően az ellátónak a 24. pont a) alpont szerint kell elszámolnia. Ha a próbaidő a következő évre is átnyúlik, akkor a próbaidő leteltekor a tárgyév elején esedékes utánpótlási ruházati utalványfüzetet is ki kell adni. Az alapfelszerelésre való jogosultság időpontja megegyezik a próbaidő megkezdésének időpontjával.
A hivatásos igényjogosult próbaidejére beszerzendő cikkek listáját a 6. melléklet tartalmazza.

34. A szerződéses igényjogosult próbaidejére ruházati utalványfüzet nem adható ki, helyette az ellátó katonai szervezet csapatkészletéből a 7. mellékletben meghatározott alapfelszerelést kell természetben biztosítani. A próbaidő lejártát követően részére alapfelszerelési ruházati utalványfüzetet kell kiadni. Az utalványfüzet keretösszegét az ellátónak a próbaidő időtartama alatt természetben biztosított ruházati anyagok bruttó gazdálkodási egységáraival kell csökkentenie. Az alapfelszerelésre való jogosultság időpontja megegyezik a próbaidő megkezdésének időpontjával. Az utalványfüzet biztosítását követően a próbaidő tartama alatt természetben biztosított alapfelszerelés a szerződéses igényjogosult tulajdonába kerül.

35. A KNBSZ-től áthelyezett hivatásos igényjogosult részére az átvevő katonai szervezet ellátójának az áthelyezés időpontjától időarányos ruházati illetményt kell biztosítania. Az utánpótlási ruházati utalványfüzet kiadásához az ellátónak az MH LEK-től pótszelvényt kell igényelnie. A ruházati ellátás időszakáról és az elszámolás megtörténtéről az átadó katonai szervezet ellátója igazolást ad ki az áthelyezett részére. Amennyiben az áthelyezett katona a KNBSZ által a tárgyév teljes időszakára ruházati illetménnyel ellátásra került, akkor az igényjogosultat a tárgyév hátralevő részére ellátottnak kell tekinteni, számára utánpótlási ruházati illetmény csak a tárgyévet követő év első napjától biztosítható.

36. A honvédelem érdekében rendszeres munkát végző és tevékenységét egyenruhában ellátó nyugállományú vagy szolgálati járandóságban részesülő katona (a továbbiakban: a honvédelem érdekében munkát végző katona) a vonatkozó HM rendelet alapján térítésmentes kiegészítő egyenruházati ellátásban részesíthető. Elsősorban toborzás, katonai igazgatási feladatok, kegyeleti gondoskodással kapcsolatos egyes teendők, katonai hagyományápolás, honvédelmi nevelés és oktatás, valamint a nyugállományú katonák és a honvédségi nyugdíjasok társadalmi szervezetei működésének szervezése területeken végzett tevékenységeket lehet figyelembe venni.
A honvédelem érdekében munkát végző katona részére tervezhető illetményt a norma tartalmazza.
Az ellátás körébe kizárólag a társasági öltözet cikkei vonhatók be. A kiegészítő egyenruházati ellátás felügyelete és az ellátásról való döntés a HVK Személyzeti Csoportfőnökség csoportfőnökének (a továbbiakban: csoportfőnök) hatásköre.
A honvédelem érdekében munkát végző katonának a tárgyév február 15-ig a szolgálati út betartásával igényt kell megküldeni a csoportfőnök részére, melynek tételesen tartalmaznia kell az igénylő személyes adatait, az igénylés okát, az igényelt ruházati cikkeket és az illetménykeret összegét.
A csoportfőnök engedélyezését követően a ruházati illetmény nyugdíjas ruházati utalványfüzetben történő jóváírását a lakóhely szerint illetékes katonai igazgatási szervnél kell végrehajtani. Nyugdíjas ruházati utalványfüzet illetménymaradványának kifizetése vagy következő évi ruházati utalványfüzetbe történő jóváírása nem engedélyezhető.

37. Az éves utánpótlási illetmény összege indokolt esetben előrehozható, megelőlegezhető. Az előrehozást egy év időtartamra az MH Összhaderőnemi Parancsnokság hadtápfőnöke, ezt meghaladó mértékben pedig a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal Hadfelszerelési Igazgatóság (a továbbiakban: HM FHH HFI) hadtáp osztályvezetője engedélyezheti. Előrehozni csak az éves utánpótlási illetmény teljes összegét lehet. Az előrehozás a következő évre vonatkozó érvényesített utánpótlási ruházati utalványfüzet kiadásával történik. Az előrehozott ruházati utalványfüzet keretösszeg nyilvántartásába a normában 1 évre meghatározott utánpótlási illetményt kell bevezetni. A tárgyévet követő illetmény növekedés különbözetét az előrehozott utalványfüzetben az ellátónak jóvá kell írnia. Amennyiben a tárgyévet követő utánpótlási illetmény nem változik, az előrehozott év(ek)ben keretösszegen felül készpénz kifizetés csak keretösszeg terhére engedélyezhető. Ha az igényjogosult nem rendelkezik a kifizetéshez szükséges fedezettel, számára csak a keretmaradvány összege fizethető ki. Az előrehozással a jogosultat a következő év(ek)re ruházati illetménnyel ellátottnak kell tekinteni.
A KNBSZ tekintetében az éves utánpótlási illetmény előrehozását és kifizetését a KNBSZ főigazgató saját hatáskörben szabályozza.

38. A ruházati utalványfüzetek a 22. pont szerinti időtartamig, de legfeljebb a tényleges állományviszony befejezésének napjáig érvényesek, azt követően érvényességüket vesztik. A ruházati utalványfüzet érvényességének lejártát követő 3 hónapig 12 hónappal, de legfeljebb az igényjogosult utolsó munkában eltöltött napjáig meghosszabbítható. Szerződéses igényjogosult esetében a meghosszabbítás kizárólag a szolgálati viszony fennállását igazoló parancsban foglalt jogviszony végéig, de legfeljebb 12 hónapig lehetséges. Meghosszabbítás kizárólag 1000 forint feletti illetmény maradvány esetén engedélyezhető. A meghosszabbított ruházati utalványfüzetből készpénz nem fizethető ki. A már meghosszabbított ruházati utalványfüzet újbóli meghosszabbítása, valamint nyugdíjas ruházati utalványfüzet meghosszabbítása nem engedélyezhető. A ruházati utalványfüzet meghosszabbított érvényességi idejének bejegyzésére a szakmai főnök jogosult. Az ellátó a meghosszabbított utalványfüzetekről készült kimutatást a 21. pont g) alpontban meghatározottak szerint megküldi az MH LEK parancsnokának, aki egyben intézkedik a saját nyilvántartásának módosítására is. A 3 hónapot meghaladó lejárt érvényességű ruházati utalványfüzet meghosszabbítását, egyéni kérelem alapján a HM FHH HFI hadtáp osztályvezető engedélyezheti.
39. Ruházati utalványfüzet elvesztését a károsultnak és a katonai szervezetnek együttesen (8. melléklet) az MH LEK felé írásban, haladéktalanul, szolgálati úton be kell jelentenie. Az MH LEK-nek körlevél formájában kell intézkednie a KREP-ek, a vállalkozó és a szolgáltató felé a ruházati utalványfüzet letiltása érdekében (9. melléklet). Az elvesztést követően az MH LEK-nek pótszelvényt kell kiadnia az ellátó részére, mely alapján adható ki az igényjogosult következő évi utánpótlási ruházati utalványfüzete. Az elvesztett ruházati utalványfüzet keretmaradványának jóváírását az MH LEK parancsnokának vagy helyetteseinek a 25. pont szerinti nyilvántartás alapján, valamint az igényjogosult ellátó pénzügyi szervének az elveszett illetmény időpontjában kifizetett ruházati illetmény igazolásának birtokában az elvesztés bejelentését követő 12–18 hónapig, az igényjogosult tárgyévi utánpótlási ruházati utalványfüzetében kell jóváírnia. Amennyiben az elveszett ruházati utalványfüzet a bejelentést követő 12 hónapon belül megkerül, ugyanilyen formában kell intézkedni a ruházati utalványfüzet tiltásának feloldására (10. és 11. melléklet). Abban az esetben, ha az elveszett utalványfüzet a pótszelvény kiadását követően megkerül, de az ellátó a következő évi utánpótlási ruházati utalványfüzetet még nem adta ki az igényjogosult részére, a pótszelvényt a 32. pont szerint kell megsemmisíteni. Az elveszett ruházati utalványfüzet jóváírt keretmaradványának kifizetése abban az esetben nem engedélyezhető, ha az illetmény jóváírása a kifizetés időpontjában már érvényességét vesztő utalványfüzetből történt.

40. Állományból történő kiválás esetén az igényjogosult ruházati illetményét az utolsó munkában eltöltött napjáig el kell számolni. Az elszámoláskor, függetlenül annak időpontjától, az igényjogosult részére kizárólag az utolsó munkában eltöltött napon érvényben lévő, meg nem hosszabbított ruházati utalványfüzet számolható el.

41. Ha az igényjogosult szolgálati viszonya az alapfelszerelést követő 48 hónapon belül önhibájából, valamint a 42. pontban szabályozott esetek szerint szűnik meg, akkor számára – ruházati illetmény járandóságként – a tárgyidőszakra megállapított alapfelszerelési és utánpótlási illetmények együttes összegének a szolgálatban eltöltött időre járó hányadát kell elszámolni. Az igényjogosult számára az időarányos illetménymaradványt – kizárólag utánpótlási ruházati utalványfüzetből – ki kell fizetni, az illetménytúllépést pedig a munkáltató részére vissza kell téríttetni.

42. A szolgálati viszony megszűnéséig számítható időarányos ruházati illetmény – érvényességi idejét nem vesztett ruházati utalványfüzetben nyilvántartott – maradványát ki kell fizetni, a túllépést pedig vissza kell térítenie annak, akinek a szolgálati viszonya a Hjt. 56. § b), e) és f) pontja, az 59. § (2) bekezdés c) pontja, a 62. § (1) bekezdés b), d)–g), i) és k) pontja, vagy a 247. § (6) bekezdés a) pontja alapján szűnt meg.

43. Amennyiben az elszámoltatott tényleges szolgálati viszonyának megszűnési időpontja a tárgyévet meghaladja, a következő évi illetmény időarányos részét a tárgyévi utánpótlási ruházati utalványfüzet keretösszeg nyilvántartásába – maradvány emeléseként – kell bejegyezni. A jóváírandó utánpótlási illetmény összege megegyezik a normában meghatározott utánpótlási illetmény időarányos összegével.

44. A 42. pontban fel nem sorolt esetekben a szolgálati időre járó időarányos illetménymaradványt ki kell fizetni és a jóhiszemű túllépést nem kell megtéríttetni.

45. A KNBSZ-hez áthelyezett hivatásos igényjogosult ruházati illetményét az átadó katonai szervezet ellátójának kell elszámolnia. Az áthelyezést követő időszakra vonatkozó időarányos ruházati illetményt meg kell vonni és a jóhiszemű túllépést nem kell megtéríttetni. Ruházati utalványfüzet illetménymaradványának kifizetése részére nem engedélyezhető. A ruházati ellátás időszakáról és az elszámolás megtörténtéről az átadó katonai szervezet ellátója igazolást ad ki az áthelyezett részére.

46. Az elszámoláskor a ruházati illetmény túllépése abban az esetben tekinthető jóhiszeműnek, ha a szolgálati viszony megszűnése az igényjogosult által előre nem látható időpontban következett be, és a túllépés nem a tudomásszerzést követően keletkezett.

47. Az egy évet meghaladó távollét esetén a tárgyévre érvényesített utánpótlási illetménynek a járandóságot meghaladó részét előrehozásnak kell tekinteni és az állományviszony folytatásakor az esedékes utánpótlási illetményt ezzel az összeggel csökkenteni kell. Az érvényesített keretösszeg maradványt a szabadság hónapokra kerekített időtartamára számított illetményhányaddal – illetménycsökkentés címen – ruházati anyag átvételi utalvány alapján kell csökkenteni és az ellátónak a 24. pont f) alpont szerint kell elszámolnia. A csökkentés összegét a norma alapján kell kiszámítani. Az illetmény elszámolását a szabadság letöltését követően kell végrehajtani. Az egy évet meghaladó távollét miatt az alapfelszerelés ellátási időszak tartama és az alapfelszerelés vagy az utánpótlási ruházati utalványfüzet érvényességi határideje nem módosul, a ruházati utalványfüzet illetménymaradványának kifizetése vagy következő évi ruházati utalványfüzetbe történő jóváírása nem engedélyezhető. Annak az igényjogosultnak a ruházati illetményjárandóságát, akinek a tényleges állományviszonya az egy évet meghaladó távollét alatt, vagy annak befejeztével szűnik meg, a szabadság kezdő időpontjáig kell elszámolni.

48. A szolgálati viszony megszűnése esetén alapfelszeretési illetményből, az elszámoláskor érvényességi idejét vesztett, valamint a meghosszabbított ruházati utánpótlási ruházati utalványfüzetből történő kifizetés nem engedélyezhető.
49. Tárgyévi hivatásos utánpótlási ruházati utalványfüzetben az előrenyomtatott keretösszegen felül illetményt – a norma általános előírásait, valamint a külön szabályozott eseteket kivéve – kizárólag központilag lehet jóváírni.

50. Az állományba visszavett igényjogosult ruházati illetményre a visszavétel napjától jogosult. A szolgálati viszony megszűnését követő 24 hónapon belül állományba visszavett igényjogosult utánpótlási illetményre, azt meghaladóan alapfelszerelési illetményre jogosult. 24 hónapon belüli állományba visszavétel esetén az időarányos utánpótlási illetményt elsősorban a már meglévő – részére korábban biztosított, de nullára zárt utolsó – tárgyévi ruházati utalványfüzetbe kell jóváírni. Az állományba visszavett igényjogosultnak a kiváláskor részére kifizetett ruházati illetménnyel nem kell elszámolnia, azt jóhiszeműnek kell tekinteni. Amennyiben a visszavétel során próbaidő került kikötésre és az állományba visszavétel a szolgálati viszony megszűnését követő 24 hónapot meghaladja, úgy a szakutasítás 33. és 34. pontjai szerint kell eljárni.

51. A 36. pont hatálya alá nem tartozó a Hjt. 46. § (3) bekezdés g)-l) pontjai szerinti szerveknél szolgálatot teljesítő nyugállományú és szolgálati járandóságban részesülő katona ruházati ellátását, egyedi esetekben, a Honvéd Vezérkar főnöke külön kérelem elbírálásával engedélyezheti.

52. A szakutasítás által nem szabályozott, a ruházati illetménygazdálkodással kapcsolatban felmerülő szakmai kérdésekben a HM FHH HFI hadtáp osztályvezető jogosult szakmai véleményt adni.

53. Honvéd tisztjelölt és honvéd altiszt-jelölt jogviszonyból hivatásos vagy szerződéses állományba vettek alapfelszereléssel történő ellátását külön intézkedés szabályozza.

54. A KNBSZ főigazgató e szakutasítás irányelveinek figyelembevételével, saját hatáskörben szabályozza szervezete ruházati illetménygazdálkodását.

55. Ez a szakutasítás 2012. május 1-jén lép hatályba.

56. Hatályát veszti
a) a Magyar Honvédség állományából kivált hivatásos és szerződéses tábornokok, főtisztek, tisztek, zászlósok és tiszthelyettesek ruházati anyagleadásáról szóló 144/2007. (HK 22.) HM VTISZÁT intézkedés,
b) a tábornoki, főtiszti, tiszti, zászlósi és tiszthelyettesi beosztást betöltő hivatásos és szerződéses állomány ruházati illetménygazdálkodásának egyes szabályairól szóló 14/2009. (HK 5.) HM VTISZÁT intézkedés.


Márki Gábor s. k.,
HM védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár

1. melléklet a 8/2012. (HK 6.) HM VGHÁT szakutasításhoz


2. melléklet a 8/2012. (HK 6.) HM VGHÁT szakutasításhoz


3. melléklet a 8/2012. (HK 6.) HM VGHÁT szakutasításhoz


4. melléklet a 8/2012. (HK 6.) számú HM VGHÁT szakutasításhoz


MAGYAR HONVÉDSÉG
LOGISZTIKAI ELLÁTÓ KÖZPONT
Nyt.szám:

RUHÁZATI UTALVÁNYFÜZET IGÉNYLÉS

Raktári szám

Megnevezés

Me.

Igényelt mennyiség

Kiadott mennyiség

A kiadott utalványfüzetek sorszáma

Megjegyzés

52-2083/ év

Tábornoki utánpótlási ruházati utalványfüzet

 

 

 

 

 

52-2076/ év

Hivatásos utánpótlási ruházati utalványfüzet

 

 

 

 

 

52-2077

Szerződéses utánpótlási ruházati utalványfüzet

 

 

 

 

 

52-2075

Alapfelszerelési ruházati utalványfüzet

 

 

 

 

 

52-2078

Pót ruházati utalványfüzet


 

 

 

 

52-2079

Nyugdíjas utalványfüzet


 

 

 

 

52-2076/ év

Hivatásos utánpótlási ruházati utalványfüzet


 

 

 

 

52-2076/ év

Hivatásos utánpótlási ruházati utalványfüzet

 

 

 

 

 

52-2084

A adatlap


 

 

 

 

52-2085

NY adatlap


 

 

 

 

52-2081

V adatlap


 

 

 

 

52-2082

Utalványfüzet borító


 

 

 

 



Dátum: __________________ 20 ___ év ______________ hó ___ nap

P.H.
    ______________________
    igénylő aláírása    Átadó: ______________

        Átvevő:______________


Dátum: __________________ 20 ___ év ______________ hó ___ nap

P.H.
    ______________________
    engedélyező

5. melléklet a 8/2012. (HK 6.) HM VGHÁT szakutasításhoz



……………………………………………
katonai szervezet megnevezése

Nyt.szám:

KIMUTATÁS
ruházati utalványfüzetek kiadására


Fsz.

Átvevő neve, Születési ideje,
Anyja neve

Rend-
fokozata

Kiadott utalványfüzet száma

Állomány kategória

Kiadás
kelte

December 31-i állapotnak megfelelő maradvány

Utalványfüzet elszámoló szelvénye (beragasztva)

Megjegyzés

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. melléklet a 8/2012. (HK 6.) HM VGHÁT szakutasításhoz

Kimutatás a hivatásos katona próbaidőszakra kötelezően beszerzendő ruházati cikkeiről

Fsz.

Megnevezés

Me.

Mennyiség

1.

90 M nyári gyakorló sapka

db

1

2.

90 M téli gyakorló sapka

db

1

3.

Csősál fekete

db

1

4.

90 M gyakorló zubbony

db

2

5.

90 M gyakorló nadrág

db

2

6.

90 M téli gyakorló kabát gombos

db

1

7.

90 M téli gyakorló kabátbélés

db

1

8.

2000 M gyakorló zubbony

db

2

9.

2000 M gyakorló nadrág

db

2

10.

93 M esővédő kabát húzózáras

db

1

11.

93 M esővédő nadrág

db

1

12.

93 M téli ing

db

1

13.

93 M téli alsó

db

1

14.

Póló gyakorló ruhához

db

2

15.

Nyári gyakorló zokni fekete

pár

2

16.

Téli gyakorló zokni fekete

pár

2

17.

Kötött téli kesztyű fekete

pár

1

18.

2008 M általános bakancs

pár

1

19.

90 M hevederöv

db

1

20.

Hímzett névfelirat zöld

db

6

21.

Hímzett gyakorló paroli

pár

6

22.

Hímzett rendfokozati jelzés pólóra

db

2

23.

96 M hímzett államjelző zöld

db

6

24.

Evőeszközkészlet

db

1

25.

Köznapi sapka

db

1

26.

Tropikál pantalló

db

1

27.

95 M köznapi ing hu.

db

2

28.

Bokazokni

pár

2

29.

95 M gyakorló pulóver zsebbel

db

1

30.

Félcipő zárt bőrtalpú

pár

1

7. melléklet a 8/2012. (HK 6.) HM VGHÁT szakutasításhoz

Kimutatás a szerződéses főtiszt, tiszt, zászlós és tiszthelyettes próbaidőszakára biztosított ruházati szakanyagokról

Fsz.

Megnevezés

Me.

Mennyiség

1.

90 M nyári gyakorló sapka

db

1

2.

90 M téli gyakorló sapka

db

1

3.

Csősál fekete

db

1

4.

90 M gyakorló zubbony

db

2

5.

90 M gyakorló nadrág

db

2

6.

90 M téli gyakorló kabát gombos

db

1

7.

90 M téli gyakorló kabátbélés

db

1

8.

2000 M gyakorló zubbony

db

2

9.

2000 M gyakorló nadrág

db

2

10.

93 M esővédő kabát húzózáras

db

1

11.

93 M esővédő nadrág

db

1

12.

93 M téli ing

db

1

13.

93 M téli alsó

db

1

14.

Póló gyakorló ruhához

db

2

15.

Nyári gyakorló zokni fekete (1)

pár

2

16.

Téli gyakorló zokni fekete (1)

pár

2

17.

Kötött téli kesztyű fekete

pár

1

18.

2008 M általános bakancs

pár

1

19.

90 M hevederöv

db

1

20.

Hímzett névfelirat zöld

db

6

21.

Hímzett gyakorló paroli

pár

6

22.

Hímzett rendfokozati jelzés pólóra

db

2

23.

96 M hímzett államjelző zöld

db

6

24.

Evőeszközkészlet

db

1

25.

Kulacs (2)

db

1

26.

Evőcsésze fedővel (2)

db

1

27.

Málhazsák (2)

db

1

28.

Törülköző legénységi (2)

db

2

29.

Rohamsisak (2)

db

1

30.

90 M tereptarka sisakborító (2)

db

1

Megjegyzés:

(1) Kiadást követően saját tulajdonba kerül.

(2) Alapfelszerelési utalványfüzet terhére nem biztosítható, elszámolásköteles.

8. melléklet a 8/2012. (HK 6.) HM VGHÁT szakutasításhoz

………………………………………….    sz. példány

katonai szervezet megnevezése


Nyt. szám:


………………………………………….
MH Logisztikai Ellátó Központ
parancsnok


Budapest


Tárgy: elveszett ruházati utalványfüzet jelentése


Tisztelt Parancsnok Úr!


A fenti alakulat állományába tartozó …………………………….... rf ………...…..

20………..……..-n jelezte, hogy a 20......-……..……..….…számú ruházati utánpótlási utalványfüzetét elvesztette.


Ruházati utalványfüzet száma:

Születési év, hónap, nap:

Anyja neve:

Elveszett maradvány összege (kb.):


Kérem, a 20.....-………..….…számú ruházati utánpótlási utalványfüzet letiltását, és a 20… évi utánpótlási ruházati utalványfüzet kiadásának engedélyezését.


Dátum:………. év …… hónap …… nap



    ………………..……………    ………………..……………
    károsult aláírása    ruházati tiszt aláírása



        Tisztelettel:

        …………………………….
        parancsnok (vezető)



Készült: 2 példányban

Egy példány: 1 lap

Ügyintéző (tel.):

Kapják:    1. sz. pld: Irattár

2. sz. pld: MH LEK

9. melléklet a 8/2012. (HK 6.) HM VGHÁT szakutasításhoz


MAGYAR HONVÉDSÉG    sz. példány
LOGISZTIKAI ELLÁTÓ KÖZPONT

Nyt. szám:

számú körlevél

Állomáshelyén

Tárgy: elveszett ruházati utalványfüzetek letiltása


Értesítem a Katonai Ruházati Ellátó Pont állományát, hogy az alább felsorolt ruházati utalványfüzeteket tulajdonosaik elvesztették, így azok érvényességét letiltom:

LETILTÁS:

A fenti ruházati utalványfüzetekre anyagot átadni TILOS!


Dátum:……….év…….hónap……..nap

Tisztelettel:


…………………………….
parancsnok

Készült: 3 példányban
Egy példány: 1 lap
Ügyintéző (tel.):

10. melléklet a 8/2012. (HK 6.) számú HM VGHÁT szakutasításhoz

……………………………………….    sz. példány

katonai szervezet megnevezése



Nyt. szám:


………………………………………….
MH Logisztikai Ellátó Központ
parancsnok


Budapest



Tárgy: elveszett ruházati utalványfüzet előtalálása



Tisztelt Parancsnok Úr!


A fenti alakulat állományába tartozó ……………………………....rf………...…..

20………..……..-n jelezte, hogy a …………..nyilvántartási számon jelentett 20......-……..……..….…számú ruházati utánpótlási utalványfüzetét előtalálta.


Ruházati utalványfüzet száma:

Születési év, hónap, nap:

Anyja neve:

Az utalványfüzet maradványának összege:



Kérem, a 20.....-………..….…számú ruházati utánpótlási utalványfüzet letiltásának feloldását.




Dátum:……….év…….hónap……..nap


    ………………..……………    ………………..……………
    károsult aláírása    ruházati tiszt aláírása



        Tisztelettel:

        …………………………….
        parancsnok (vezető)



Készült: 2 példányban

Egy példány: 1 lap

Ügyintéző (tel.): ruházati tiszt (telefonszám)

Kapják:    1. sz. pld: Irattár

2. sz. pld: MH LEK

11. melléklet a 8/2012. (HK 6.) számú HM VGHÁT szakutasításhoz


MAGYAR HONVÉDSÉG    sz. példány
LOGISZTIKAI ELLÁTÓ KÖZPONT


Nyt. szám:

számú körlevél

Állomáshelyén

Tárgy: Elveszett ruházati utalványfüzetek feloldása

Értesítem a Katonai Ruházati Ellátó Pont állományát, hogy az alább felsorolt ruházati utalványfüzeteket tulajdonosaik előtalálták, így azok érvénytelenítését feloldom:

FELOLDÁS:

A fenti ruházati utalványfüzetekre anyag átadást engedélyezek!



Dátum:……….év…….hónap……..nap

Tisztelettel:


…………………………………….
parancsnok

Készült: 3 példányban
Egy példány: 1 lap
Ügyintéző (tel.):

12. melléklet a 8/2012. (HK 6.) számú HM VGHÁT szakutasításhoz

………………………………………

katonai szervezet megnevezése


Nyt. szám:


KIMUTATÁS
ruházati utalványfüzetek érvényességi idejének meghosszabbításáról

Fsz.

Az igényjogosult

Az utalványfüzet

neve

rendfokozata

születési ideje

száma

keretmaradványa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Lezárva:……….év…….hónap……..nap


…………………………….
parancsnok


Készült: 2 példányban

Egy példány: 1 lap

Ügyintéző (tel.): ruházati tiszt (telefonszám)

Kapják:    1. sz. pld: Irattár

2. sz. pld: MH LEK

*

A szakutasítást utóbb a 5/2013. (HK 3.) HM VGHÁT szakutasítás, a 15/2014. (HK 7.) HM VGHÁT szakutasítás módosította. A szakutasítást a 14/2015. (HK 1/2016.) HM KÁT szakutasítás 1. pont d) alpontja hatályon kívül helyezte 2016. február 21. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére