• Tartalom

4/2012. (HK 5.) HM VGHÁT szakutasítás

4/2012. (HK 5.) HM VGHÁT s z a k u t a s í t á s

a HM fejezet egységes számviteli politikájáról és számlarendjéről*

2012.04.16.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény 52. §-ának (2) bekezdése alapján – figyelemmel a Honvédelmi Minisztérium fejezet központi és intézményi gazdálkodásának rendjéről szóló 89/2011. (HK. 12.) HM utasításban foglaltakra – a Honvédelmi Minisztérium fejezet egységes számviteli politikájára és számlarendjére a következő

szakutasítást

adom ki:

1. A szakutasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmért felelős miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre, továbbá a Magyar Honvédség katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek) terjed ki.

2. Felkérem a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatóját, hogy szervezete vonatkozásában a jelen szakutasításban foglaltak végrehajtását tegye lehetővé.

3. A HM fejezet központi gazdálkodásának és könyvvezetésének egységes elveire és gyakorlati alkalmazására tekintettel, az államháztartás szervezetei beszámolási és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló 249/2000. Korm. rendelet (a továbbiakban: Áhsz.) 8. § (3) bekezdésében a költségvetési szervek részére meghatározott számviteli politika központi ellátás keretében kerül összeállításra és karbantartásra. A számviteli politikát az érintettek külön elosztó szerint kapják meg.

4. A központi ellátás keretében a jelen szakutasítás mellékleteként – elektronikus úton – kiadásra kerülő, a Honvédelmi Minisztérium fejezet egységes számviteli politikájának (a továbbiakban: Számviteli Politika) összeállítását, folyamatos karbantartását a HM Közgazdasági és Pénzügyi Hivatal (a továbbiakban: HM KPH) végzi.

5. A Számviteli Politika többek között – figyelemmel az Áhsz. 49. §-a szerinti követelményekre – meghatározza a számlarend kötelező tartalmi elemeit és kialakításának szempontjait, melynek alapján a HM KPH állítja össze a HM Egységes Számlarendjét, és azt elektronikus úton a honvédelmi szervezetek részére biztosítja, valamint – a jogszabályi változásoknak és a felmerült igényeknek megfelelően – folyamatosan gondoskodik karbantartásáról.

6. A HM Egységes Számlarendjét a honvédelmi szervezetek könyvvezetési feladataik ellátása során kötelezően alkalmazzák, attól eltérni nem lehet.

7. A HM KPH a HM Egységes Számlarendjét 2012. május 15-ig kiadja.

8. Ez a szakutasítás 2012. március 31-én lép hatályba.


Márki Gábor s. k.,
MH védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár
  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére