• Tartalom

21/2012. (HK 14.) HM VGHÁT szakutasítás

A Honvédelmi Minisztérium védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkárának 21/2012. (HK 14.) HM VGHÁT szakutasítása

a 2003 M repülőhajózó hadi- (gyakorló-) védőöltözettel történő ellátás rendjéről*

2012.12.13.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény 52. § (2) bekezdése alapján az alábbi

szakutasítást

adom ki:

1. A szakutasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM) és a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire terjed ki.

2. A 2003 M repülőhajózó hadi- (gyakorló-) védőöltözet (a továbbiakban: védőöltözet) viseletére kötelezettek (a továbbiakban: igényjogosult) körét, viselésének rendjét, részletes szabályait, hordmód változatait a Magyar Honvédség Öltözködési Szabályzatának kiadásáról szóló 9/2005. (III. 30.) HM rendelet előírásai szabályozzák.

3. A honvédelmi miniszter által az 596/166/2003/TH (HK 25/2005.) és a 138/2008. (HK 1/2009.) HM határozatokban rendszeresített védőöltözeti cikkek beszerzésért és az ellátásért az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (a továbbiakban: HM ÖHP), a védőöltözeti cikkek műszaki dokumentációinak napra készen tartásáért, az abban történt változások átvezetéséért a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal (a továbbiakban: HM FHH) felelős.

4. A védőöltözet személyes használatra szolgál, kihordási ideje nincs.

5. A védőöltözet rendeltetésszerű viselése és folyamatos, kezelési útmutató szerinti karbantartása, tisztítása nem befolyásolja az egyes termékek védelmi szintjét, azonban a védőöltözet cikkek szövet folytonosságát befolyásoló sérülése vagy szakadása a védelmi szint csökkenését eredményezi.

6. A védőöltözet cikkeit, azok alapnormáját és cserélési idejét az 1. melléklet tartalmazza.

7. Az Magyar Honvédség Logisztikai Ellátó Központ (a továbbiakban: MH LEK) a védőöltözet cikkeit az ellátásért felelős katonai szervezet részére a jóváhagyott éves pénzkeret terhére, az igényjogosult számára térítésmentesen, méretre készítve biztosítja.

8. A védőöltözet igényjogosult részére történő kiadását, személyhez kötését minden esetben a Részletes Felszerelési Könyvben történő bejegyzéssel kell végrehajtani.

9. A védőöltözet cikkeit az igényjogosult a védelmi szint csökkenéséig, vagy annak elvesztéséig viselheti. A védőöltözeti cikkek védelmi szintjének csökkenése, elvesztése esetén azok cseréjét, javítását azonnal végre kell hajtani. Szakkiképzési feladat végrehajtása, készenlét fokozása és készültségi szolgálat során megfelelő szintű védőöltözet viselése kötelező.

10. A védőöltözet cikkeinek cseréjét az MH ÖHP, a védelmi szint csökkenése vagy egyéb meghibásodás esetén a védőöltözet cikkeinek javítását, kizárólag a védőöltözet jellegének megfelelő anyagok felhasználásával az MH LEK tervezi és végzi.

11. Az állományilletékes parancsnok köteles a védőöltözet rendeltetésszerű használatát ellenőrizni vagy ellenőriztetni, és annak tisztítását biztosítani. Az igényjogosult köteles a védőöltözet cikkeit megőrizni, azok kielégítő higiénés és karbantartott állapotát fenntartani.

12. Az igényjogosult védőöltözetében keletkezett hiányokat a káreljárás megkezdésével egyidejűleg az ellátásért felelős katonai szervezetnek azonnal pótolni kell.

13. Az igényjogosult védőöltözetében keletkezett kár összegének megállapításakor – tekintettel a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonái, valamint az önkéntes jelentkezés alapján tartalékos katonai szolgálatot teljesítők kártérítési felelősségének egyes szabályairól szóló 18/2006. (VI. 27.) HM rendelet 4. § (1) bekezdésének b) pontja előírásaira –, az éves ruházati gazdálkodási árjegyzékben meghatározott általános forgalmi adóval növelt ár 50 %-át, nem rendeltetésszerű használat vagy szándékos károkozás esetén 100%-át kell figyelembe venni, illetve alkalmazni.

14. Azon igényjogosult részére, akit – a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény 59. § (1) bekezdése, a (2) bekezdés b) pontja vagy a 62. § (1) bekezdés a) pontja alapján – nyugállományba helyeztek a védőöltözet cikkei az alábbi feltételekkel saját tulajdonba adhatóak, illetve átvételre felajánlhatóak:
a) a védőöltözet cikkei csak abban az esetben adhatóak tulajdonba vagy ajánlhatóak fel átvételre, ha azok semmilyen vegyi anyaggal nem szennyezettek, és ennek ténye az átadás előtt jegyzőkönyvben rögzítésre került,
b) amennyiben a személyes használatra kiadott védőöltözethez tartozó cikk a 6. pontban meghatározott cserélési időt nem éri el, akkor azt az igényjogosult a Ruházati utalványfüzetébe bejegyzett éves ruházati illetmény maradványa terhére, utalványszelvény kitöltésével, az éves ruházati gazdálkodási árjegyzékben meghatározott általános forgalmi adóval növelt ár 50%-áért átveheti,
c) amennyiben a személyes használatra kiadott védőöltözethez tartozó cikk a 6. pontban meghatározott cserélési időt elérte vagy túlhaladta, illetőleg az új ellátmányhoz tartozóan a cikk méretes készítése nem kezdődött meg, akkor azt az igényjogosult a Ruházati utalványfüzetébe bejegyzett éves ruházati illetmény maradványa terhére, utalványszelvény kitöltésével, az éves ruházati gazdálkodási árjegyzékben meghatározott általános forgalmi adóval növelt ár 30%-áért átveheti,
d) amennyiben a személyes használatra kiadott védőöltözethez tartozó cikk a 6. pontban meghatározott cserélési időt elérte vagy túlhaladta és az új ellátmányhoz tartozóan a cikk méretes készítése megkezdődött, de a személyhez kötése a nyugállományba helyezésről való tudomásszerzést megelőzően nem történt meg, akkor az az új ellátmányhoz tartozó cikket az igényjogosult a Ruházati utalványfüzetébe bejegyzett éves ruházati illetmény maradványa terhére, utalványszelvény kitöltésével, az éves ruházati gazdálkodási árjegyzékben meghatározott általános forgalmi adóval növelt ár 100%-áért átveheti,
e) a b)–d) pontban előírtak alkalmazása esetén a megkezdett hónap egésznek számít,
f) az ellátó katonai szervezet parancsnoka a Ruházati utalványfüzetből kiemelt utalványszelvényt – a kitöltést követő 30 napon belül – köteles megküldeni az MH LEK részére,
g) a védőöltözet cikkeinek b)-d) pontjaiban meghatározott átvételét – az igényjogosult részéről benyújtott, az állományilletékes parancsnok által záradékolt kérelem és a hozzá csatolt szennyezettlenséget igazoló jegyzőkönyv alapján – minden esetben a HM FHH Hadfelszerelési Igazgatóság Hadtáp Osztály osztályvezető engedélyezi,
h) a szennyezettlenséget igazoló jegyzőkönyvet az ellátó katonai szervezet munkaegészségügyi szaktevékenységet ellátó személyének kell hitelesíteni.

15. A védőöltözeti cikkek 14. pont szerinti tulajdonba adását vagy Ruházati utalványfüzet terhére történő átvételét követően az igényjogosult az öltözetet csak rendfokozati jelzés és az MH-ban rendszeresített díszítő elem nélkül viselheti.

16. A szakutasítás hatálya alá nem tartozó szervezetek állománya részére a Honvéd Vezérkar főnök engedélyével biztosítható a védőöltözettel történő ellátás.

17. Ez a szakutasítás a közzétételét követő napon lép hatályba, egyidejűleg a 2003 M repülőhajózó hadi- (gyakorló-) védőöltözettel történő ellátás rendjéről szóló 12/2010. (HK 5.) HM VTISZÁT intézkedés hatályát veszti.

Dr. Borbíró Zoltán s. k.,
HM védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár

Melléklet a 21/2012. (HK 14.) HM VGHÁT szakutasításhoz

A védőöltözet cikkei, azok alapnormája és cserélési ideje:

A cikk

megnevezése

mennyiségi egysége

alapnormája

egyes mennyiségi egységeinek cserélési ideje

cserélési időt követő utánpótlási normája

2003 M repülőhajózó overall (1)

darab

2

4 év

1

2003 M repülőhajózó dzseki béléssel

darab

1

5 év

1

2003 M téli repülőhajózó ing (2)

darab

2

2 év

2

2003 M téli repülőhajózó alsó (2)

darab

2

2 év

2

2003 M nyári repülőhajózó ing (2)

darab

2

2 év

2

2003 M nyári repülőhajózó alsó (2)

darab

2

2 év

2

2003 M nyári repülőhajózó zokni (2)

pár

3

1 év

2

2003 M nyári repülőhajózó kesztyű

pár

2

1 év

1

Repülőhajózó bakancs (BATES 2500 M-9 ZIP ASSAULT)

pár

1

4 év

1

Megjegyzés:

(1) A cikk egyes mennyiségi egységeinek cserélési ideje a C17-es és az NFTC programban résztvevő pilóták esetében 2 év.

(2) Kiadást követően az igényjogosult tulajdonba kerül.

*

A szakutasítást a 14/2015. (HK 1/2016.) HM KÁT szakutasítás 1. pont f) alpontja hatályon kívül helyezte 2016. február 21. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére