• Tartalom

2/2012. (VI. 30.) LÜ körlevél

2/2012. (VI. 30.) LÜ körlevél

az instruálásról*

2012.06.30.
Az ügyészségről szóló 2011. évi CLXIII. törvény 9. §-ának (3) bekezdése alapján – az ügyészség szervezetéről és működéséről szóló 12/2012. (VI. 8.) LÜ utasítás (a továbbiakban: SZMSZ) 5. §-a (2) bekezdésének h) pontja és 37. §-a (3) bekezdésének n) pontja szerinti instruálás elősegítése érdekében a következő körlevelet adom ki:
1. Az instruálás az ügyészi szervezeten belül az irányításnak, az ellenőrzésnek, a tevékenység segítésének és a többirányú információ-áramlásnak olyan eszköze, amely növeli az ügyészi munka hatékonyságát, tartalmában és módszereiben – az irányítás eszközrendszerébe illeszkedve – segíti az ügyészi feladatok teljesítését.
2. Az instruálás célja az is, hogy
a) a felettes ügyészség (SZMSZ 51. §) az alárendelt ügyészség egész vagy meghatározott tevékenységét érintő információkat szerezzen, szükség esetén az ellenőrzés módszerével is,
b) a szakágak közötti együttműködést segítse.
3. Az instruálás során a felettes ügyészség vezető állású ügyészei és ügyészei az alárendelt ügyészségen
a) segítik a vezető irányító, szervező, ellenőrző tevékenységét, a döntések megfelelő előkészítését,
b) ellenőrzik az instruált ügyészség szakmai munkáját,
c) átadják az eredményes működéshez szükséges információkat,
d) segítik a szakmai képzést és az egyéni fejlődést,
e) meghatározott ügycsoportokban és ügyekben ellenőrzik és segítik az ügyintézést,
f) vizsgálják az új jogszabályok és közjogi szervezetszabályozó eszközök, valamint a hatályos körlevelek ismeretét.
4. A vezetői instruálást a legfőbb ügyész helyettesei, a főosztályvezető ügyészek (önálló osztályvezető ügyészek), illetve a főügyészek és a főügyészhelyettesek látják el.
5. A szakinstruálást a Legfőbb Ügyészség önálló szervezeti egységeinek, illetve a főügyészségek egyes szakterületeinek kijelölt ügyészei (a továbbiakban: instruktorok) látják el.
6. A Legfőbb Ügyészség instruktorainak tevékenysége elsősorban a fellebbviteli főügyészségekre és a főügyészségekre terjed ki, de indokolt esetben a főügyészségek instruáló tevékenységét a járási és a járási szintű ügyészségeken is ellenőrzik.
7. A Legfőbb Ügyészség
a) Személyügyi, Továbbképzési és Igazgatási Főosztálya legalább negyedévenként,
b) Büntetőbírósági Ügyek Főosztálya, Közérdekvédelmi Főosztálya, valamint Nyomozás Felügyeleti és Vádelőkészítési Főosztálya legalább félévenként,
c) Büntetés-végrehajtási Törvényességi Felügyeleti és Jogvédelmi Önálló Osztálya, valamint Gyermek- és Ifjúságvédelmi Önálló Osztálya legalább évenként,
d) az a)–c) pontban nem említett önálló szervezeti egysége szükség szerint
végez instruálást az alárendelt ügyészségeken.
8. Az instruktorok az instruálás tapasztalatairól és megállapításairól a felettes ügyészt és az instruált ügyészség vezetőjét írásban tájékoztatják. A tájékoztatásban ki kell térni az alárendelt ügyészség tevékenységére, az általánostól eltérő jogalkalmazási gyakorlatára, szükség szerint a kiemelkedően fontos ügyekre, valamint a vezetés-irányítás problémáira.
9.
a) Ezt a körlevelet 2012. július 1-jétől kell alkalmazni azzal, hogy a 7. pont a)–c) alpontjában megjelölt instruálást a 2012. évben egy alkalommal kell lefolytatni.
b) A körlevélben megjelölt járási és járási szintű ügyészségen 2012. december 31. napjáig helyi ügyészséget kell érteni.
Dr. Polt Péter s. k.,
legfőbb ügyész
*

A körlevelet utóbb az 1/2022. (VI. 30.) LÜ körlevél, az 1/2023. (II. 28.) LÜ körlevél módosította.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére