• Tartalom

15/2012. (HK 5.) HM KÁT–HVKF együttes intézkedés

15/2012. (HK 5.) HM KÁT–HVKF e g y ü t t e s i n t é z k e d é s

az európai fegyverzet-korlátozási, leszerelési, valamint a nemzetközi biztonságpolitikai egyezmények által előírt adatszolgáltatási és ellenőrzési feladatok végrehajtásáról szóló 42/2011. (HK 11.) HM KÁT–HVKF együttes intézkedés módosításáról*

2012.04.17.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény 52. § (1) bekezdése, valamint a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 6. § (1) bekezdés a) pontja és 11. § p) pontja alapján – figyelemmel az európai fegyverzet-korlátozási, leszerelési, valamint nemzetközi biztonságpolitikai egyezmények végrehajtásáról szóló 64/2011. (VI. 10.) HM utasítás rendelkezéseire – az európai fegyverzet-korlátozási, leszerelési, valamint a nemzetközi biztonságpolitikai egyezmények által előírt adatszolgáltatási és ellenőrzési feladatok végrehajtásáról szóló 42/2011. (HK 11.) HM KÁT–HVKF együttes intézkedés módosításáról az alábbi

együttes intézkedést

adjuk ki:

1. Az európai fegyverzet-korlátozási, leszerelési, valamint a nemzetközi biztonságpolitikai egyezmények által előírt adatszolgáltatási és ellenőrzési feladatok végrehajtásáról szóló 42/2011. (HK 11.) HM közigazgatási államtitkári és HVK vezérkari főnöki együttes intézkedés (a továbbiakban: Intézkedés) 9. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„9. A CFE Szerződés, a Dokumentum és a Dokumentum alapján kötött kétoldalú megállapodások, valamint a Nyitott Égbolt Szerződés előírásai szerint Magyarország területén és a Részes és Résztvevő Államok területén végzett helyszíni ellenőrzések, értékelések, megfigyelő repülések és egyéb rendezvények (a továbbiakban: nemzetközi ellenőrzések) tervezéséért, a Szerződésekben előírt kötelezettségek és határidők betartásáért, az előírt okmányok előkészítéséért, és a végrehajtás koordinálásáért az MH VDK a felelős.”

2. Az Intézkedés 11. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„11. Az MH VDK a nemzetközi ellenőrzések végrehajtása, a külföldi ellenőrcsoportok kísérése érdekében kérheti más szervezetek állományából szakértők kijelölését és biztosítását. A kijelölt és felkészített bevonható állományú ellenőröket – képzettségük és tapasztalatuk alapján – oktatói, előadói, csoportparancsnoki vagy beosztott ellenőri, megfigyelői, kísérői feladatokra bevonhatja. Az állományilletékes parancsnok biztosítja a bevonható ellenőrt az MH VDK számára, ettől csak különleges indokkal térhet el.”

3. Az Intézkedés 1. melléklet 1. pontját megelőző alcím helyébe a következő rendelkezés lép:
„Az MH VDK adatszolgáltatási feladatai”

4. Az Intézkedés 1. melléklet 6. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„6. A Szerződések által előírt éves adatszolgáltatási feladatok végrehajtása, az adatok határidőre történő összeállítása érdekében minden év októberében és novemberében az MH VDK szakértői munkabizottság összehívását kezdeményezi az érintett szervezetek részvételével. Az érintett szervezetek az alábbi adatok biztosításáért felelősek.”

5. Az Intézkedés 1. melléklet 16. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„16. Az MH Altiszti Akadémia, az MH Támogató Dandár (a továbbiakban: MH TD) és az MH Ludovika Zászlóalj minden év október 20-ig információt szolgáltatnak az MH VDK részére a Szerződések hatálya alá tartozó haditechnikai eszközeik mennyiségére, elhelyezkedésére vonatkozóan. A technikai eszközök mennyiségének január 1-jei állapotához képest bekövetkezett változásáról – legkésőbb a változás bekövetkezésekor – értesítik az MH VDK-t és tájékoztatják az MH ÖHP-t (14. sz. táblázat).”

6. Az Intézkedés
a) 3. pontjában az „a HM Nemzetközi Együttmuködési és Fegyverzetellenorzési Hivatal (a továbbiakban: HM NEFEH)” szövegrész helyébe az „az MH Vezetési és Doktrinális Központ (a továbbiakban: MH VDK)”,
b) 3., 7. pontjában, 1. melléklet 13. pontjában, 15. pont e) alpontjában az „a Magyar Köztársaság” szövegrész helyébe a „Magyarország”,
c) 4–8., 10., 14–15. pontjában; 1. melléklet 1., 7–12., 14–15., 17. pontjában az „a HM NEFEH” szövegrész helyébe az „az MH VDK”,
d) 13. pontjában a „HM Protokoll és Rendezvényszervező Igazgatóság (a továbbiakban: HM PRI)” szövegrész helyébe a „HM Protokoll Rekreációs és Kulturális Főigazgatóság (a továbbiakban: HM PRKF)”,
e) 1. melléklet 4. pontjában az „április 15-ig nyomtatott és digitális változatban továbbítja” szövegrész helyébe az „április 30-ig továbbítja”,
f) 1. melléklet 15. pontjában a „szolgáltatnak” szövegrész helyébe a „szolgáltat”
szöveg lép.

7. Hatályát veszti az Intézkedés 1. melléklet 5. pontjában a „nyomtatott és digitális változatban” szövegrész.
8. Az Intézkedés 2. melléklete helyébe ezen intézkedés 1. melléklete lép.

9. Ez az intézkedés a közzétételét követő napon lép hatályba és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.


Fodor Lajos s. k.,
HM közigazgatási államtitkár

Dr. Benkő Tibor vezérezredes s. k.,
Honvéd Vezérkar főnöke


A CFE Szerződés, a Dokumentum és a Nyitott Égbolt Szerződés által előírt ellenőrzések, megfigyelő repülések

1. A CFE Szerződés alapján minden Részes Állam jogosult helyszíni ellenőrzéseket végrehajtani, illetve köteles helyszíni ellenőrzést fogadni az éves adatcsere során közölt információ ellenőrzésére. Az ellenőrzések típusai az alábbiak lehetnek:
a) „Bejelentett hely” ellenőrzés, melynek során az éves és évközi információcserében megküldött adatok, valamint a mennyiségi korlátozások betartásának ellenőrzésére kerül sor. Az ellenőrzés nem utasítható vissza, fogadására mindazon katonai szervezetek kötelezettek, melyek a CFE Szerződés által korlátozott technikai eszköz típussal rendelkeznek, illetve a CFE Szerződés meghatározásai alapján „ellenőrzési objektumnak” minősülnek.
b) „Soron kívüli ellenőrzés kijelölt területen”, melynek során a nem az ellenőrzési objektumokban tárolt, de a CFE Szerződés által korlátozott technikai eszközök ellenőrzésére szolgál. A területen lévő ellenőrzési objektumok ilyen esetben nem ellenőrizhetők.
c) „Csökkentések és átminősítések ellenőrzése”, melynek végrehajtása a CFE Szerződés korlátozásainak hatálya alá tartozó eszközök csökkentési és átminősítési folyamatának megfigyelését jelenti.
2. A Dokumentumban javasolt rendezvények a Résztvevő Államok között felmerülő – katonai tevékenységekkel kapcsolatos – kétségek eloszlatását, kapcsolataik javítását, az együttműködés fejlesztését, illetve az adatcsere során megküldött információk és bejelentések értékelését, ellenőrzését szolgálják. A rendezvények az alábbiak lehetnek:
a) „Értékelő látogatás”, amely a katonai erőkre és a főbb fegyver- és harci technikai rendszerekre vonatkozó információ-szolgáltatás helyszínen történő értékelésének végrehajtását jelenti.
b) „Kijelölt terület ellenőrzés”, amely egy, a Résztvevő Állam területén kijelölt térségben folytatott vagy feltételezett, bejelentés köteles katonai tevékenység ellenőrzését jelenti.
c) „Látogatás légitámaszpontokon és katonai létesítményben”, amely egy, a Résztvevő Állam területén lévő légitámaszpont vagy katonai létesítmény napi rendszeres tevékenységének bemutatását jelenti, melynek során a Résztvevő Államok képviselői lehetőséget kapnak az alakulat rendeltetésének, feladatainak, főbb létesítményeinek, napi tevékenységének megismerésére, értékelésére.
d) „Főbb fegyver- és harci technikai rendszerek új típusainak bemutatása”, amely a Résztvevő Állam területén rendszerbe állított új típusú fegyver- és harci technikai eszköz bemutatását jelenti, a többi Résztvevő Állam képviselői számára.
e) „Meghatározott katonai tevékenységek megfigyelése”, amely a résztvevő erők létszáma, vagy az alkalmazott eszközök mennyisége miatt – a Dokumentum előírásai szerint – bejelentési kötelezettség hatálya alá eső katonai tevékenységek, Résztvevő Államok képviselői által történő, megfigyelését jelenti.
3. A Nyitott Égbolt Szerződés lehetővé teszi „Megfigyelő repülés” végrehajtását, amelynek során egy Részes Állam egy másik Részes Állam területe felett, a Szerződésben engedélyezett, szenzorokkal felszerelt és hitelesített megfigyelő repülőgéppel, egyeztetett és jóváhagyott repülési terv alapján légi ellenőrzést – megfigyelő repülést – hajt végre és légi felvételeket készít a megfigyelt fél katonai és polgári objektumairól.


Feladatok a CFE Szerződés szerinti
„bejelentett hely ellenőrzés” fogadásakor

4. Az MH VDK parancsnoka az ellenőrzési szándék bejelentését követően – legalább 36 órával az ellenőrzést megelőzően – intézkedik a feladatban érintett szervezetek kiértesítésére. Ezt követően kijelöli a kísérőcsoport parancsnokát, aki a továbbiakban felelős a kísérőcsoport összeállításáért és a feladatok koordinálásáért és végrehajtásáért. A kísérőcsoport parancsnok a bejelentés adatai alapján feldolgozza az ellenőrzésre vonatkozó információkat. Az ellenőrzési szándék bejelentését három órán belül vissza kell igazolni.
5. Az MH VDK szervezeti eleme a Fegyverzet-ellenőrzési Osztály (a továbbiakban: FEO) – munkaidő után az MH Központi Ügyelet (a továbbiakban MH KÜ) – szolgálati úton, legalább 36 órával az ellenőrzést megelőzően értesíti a CFE Szerződés szerinti „bejelentett hely ellenőrzés” fogadásában érintett szervezetek parancsnokait, vezetőit. Az értesítés tartalmazza az ellenőrcsoport nemzetiségére, létszámára, érkezésének időpontjára és szükség esetén a légi és földi szállítóeszközök készenlétbe helyezésére vonatkozó információkat. Az értesítés alapján a parancsnok végrehajtja alárendeltjei kiértesítését, intézkedik a parancsnoki tájékoztatók szövegének és a bejelentett hely vázlatok, továbbá a technikai eszközök nyilvántartásának pontosítására és a szükséges információvédelmi rendszabályok bevezetésére. A parancsnoki tájékoztatók formátumát és a bejelentett hely vázlatokkal szemben támasztott követelményeket az 1., 2. és a 4–6. sz. minta okmányok tartalmazzák.
6. A kísérőcsoport az ellenőrcsoport megérkezését követően lefolytatja a beléptetési eljárást, melynek során ellenőrzik, hogy az ellenőrcsoport tagjai megegyeznek-e az ellenőrzési szándék bejelentésben megadottakkal. A beléptetési eljárást követően az ellenőrcsoport, leghamarabb egy, legkésőbb 16 órán belül kijelöli az első ellenőrizni kívánt bejelentett helyet. A kísérőcsoport parancsnok az ellenőrcsoport parancsnokának a bejelentett helyre és a parancsnoki tájékoztató kért időpontjára vonatkozó bejelentése alapján tájékoztatja az érintett honvédelmi szervezet kijelölt tisztjét és az MH KÜ-t. Az MH VDK FEO – munkaidő után az MH KÜ – az elöljáró szervezetek egyidejű tájékoztatásával kiértesíti a bejelentett hely parancsnokát. A kísérőcsoport parancsnoka a HM PRKF logisztikai biztosítást végző tisztjével egyezteti az együttműködés rendjét, útba indítja az előkészítő részleget úgy, hogy az, az ellenőrcsoport előtt legalább 2 órával korábban érkezzen meg a bejelentett helyre. A kísérőcsoport parancsnoka a továbbiakban az együttes intézkedés 12. pontja alapján kijelölt személyekkel szoros együttműködésben végzi feladatát.
7. Az ellenőrzésre kijelölt bejelentett hely parancsnoka az MH VDK FEO – munkaidő után az MH KÜ – által továbbított értesítési formátumból szerez tudomást az ellenőrzésről, a bejelentést követően hat óra áll rendelkezésre a kijelölt bejelentett hely felkészítésére. Az értesítés tartalmazza az ellenőrzésre kijelölt bejelentett hely megnevezését, azonosító számát, a bejelentett helyen lévő ellenőrzési objektumok megnevezését, azonosító számaikat, az ellenőrzés kezdési időpontját és a kísérőcsoporttal való kapcsolatfelvétel lehetőségeit. A bejelentett hely kijelölésére vonatkozó értesítés kézhezvételét követően annak parancsnoka intézkedik az alábbi feladatok végrehajtására:
a) A tájékoztatásra kijelölt helyiség berendezésére: egy 25 fő befogadására alkalmas eligazító helyiség és egy, az ellenőrök rendelkezésére bocsátandó – 9 fő befogadására alkalmas – zárható iroda kijelölésére, amelyben zárható vas iratszekrényt kell biztosítani az ellenőrök felszerelése, okmányai részére.
b) A híradás megszervezésére, szükség esetén 3-4 kis vagy közép hatótávolságú URH adó-vevő készülék az ellenőrcsoport alcsoportjai közötti kapcsolattartásra az ellenőrzés során, de az összeköttetés biztosítható a kísérőcsoport szolgálati mobil telefonjaival is.
c) A helyi kísérők kijelölésére: 3 fő, az objektumot és a technikai eszközök elhelyezkedését jól ismerő személy.
d) Szállítóeszközök előkészítésére: 3-4 terepjáró személygépkocsi 10-18 fő szállítására. Az ellenőrzésre kerülő katonai szervezetek saját eszközeikkel a kijelölt helikopter leszállóhelyről a laktanyába, a laktanyából a kiképzési bázisra, gyakorlótérre és a laktanyán belül, nagyobb távolságra eső tároló helyekre történő szállítások során felelősek a személyszállítási feladatok biztosításáért.
e) Az étkezéssel, elszállásolással és a bejelentett helyre történő szállítással kapcsolatos feladatok végrehajtásáért a HM PRKF a felelős.
8. Az előkészítő részleg parancsnoka a bejelentett helyre történő érkezését követően jelentkezik a bejelentett hely parancsnokánál, megbízott parancsnokánál, majd ezt követően meggyőződik a végrehajtás feltételeinek meglétéről az alábbiak szerint:
a) Ellenőrzi a bejelentett hely és az ellenőrzési objektum parancsnok tájékoztatójának tartalmát: bejelentett hely megnevezése, azonosító száma, koordinátái, alárendeltség szintjei, ellenőrzési objektumok megnevezése, azonosító száma, technikai eszközök száma, létszámadatok. Eltérés esetén az eltérés okát a jelentés során indokolni kell, ideiglenes távollét esetén fel kell készülni a távollét időtartamának és az eszközök jelenlegi előtalálási helyének jelentésére. Lehetőség szerint az ellenőrzés meggyorsítása érdekében kimutatást kell készíteni a technikai eszközök elhelyezkedéséről.
b) Ellenőrzi és pontosítja a bejelentett hely vázlatát.
c) Az alakulat parancsnokával egyezteti, hogy található-e a bejelentett hely területén „érzékeny pont”, ahová a belépés az ellenőrcsoport tagjai részére nem engedélyezhető.
d) Meggyőződik az ellenőrök fogadásához szükséges egyéb feltételek meglétéről: munkaszobák, összeköttetés, nemzetközi jogú telefonvonal az ellenőrcsoport részére, helyi kísérők, szállítóeszközök, egészségügyi biztosítás, beléptetés az objektumba, étkezés.
e) Hiányosság esetén kéri az alakulat parancsnokát azok pótlására.
9. A kísérőcsoportból kijelölt előkészítő részleg az alakulat parancsnoka által kijelölt személlyel közösen fogadja az ellenőr- és a kísérőcsoportot.
10. A kísérőcsoport parancsnoka az előkészítő részleg jelentése alapján meggyőződik az alakulat felkészültségéről, ellenőrzi a bejelentett hely vázlatok átadását vagy átadásra történő előkészítését. A bejelentett hely parancsnok tájékoztatóján részt vesz valamennyi, a bejelentett hely területén elhelyezkedő katonai szervezet képviselője, akik szükség esetén biztosítják az közös használatúnak minősülő területeken az ellenőrzést.
11. Az ellenőrzési helyre történő megérkezést követően az ellenőrcsoportot – fogadása után – a tájékoztató helyére kell kísérni, át kell adni a bejelentett hely vázlatát (6. sz. minta) és a bejelentett hely rangidős parancsnoka rövid általános tájékoztatót tart (1. sz. minta). A tájékoztatót követően lehetőséget kell biztosítani az ellenőrök részére a tájékoztató értelmezésére, a vázlat tanulmányozására, az ellenőrizni kívánt objektum kiválasztására.
12. Amennyiben a bejelentett helyen több ellenőrzési objektum, katonai szervezet található, az ellenőrcsoport a bejelentett hely vázlat kézhezvételétől számított fél órán belül köteles megjelölni, hogy melyiknél kívánják az ellenőrzést lefolytatni. A kijelölésről a jelenlévő alakulatok parancsnokai, képviselőjük a helyszínen szereznek tudomást.
13. Az ellenőrzési objektum kijelölését követően az ellenőrcsoport részére a kijelölt ellenőrzési objektum parancsnoka tájékoztatót tart (2. sz. minta), amely a tolmácsolással együtt sem tarthat tovább egy óránál. A tájékoztatóban magyarázatot kell adni minden olyan eltérésre, amely a CFE Szerződés által korlátozott eszközök az ellenőrzési helyen előtalálható mennyisége, illetve az információcserére vonatkozó jegyzőkönyv szerint a legutolsó bejelentésben megadott mennyiségek között áll fenn – a legutolsó bejelentésben szereplő számadatokkal az MH VDK kísérőcsoportja rendelkezik – az alábbiak szerint:
a) Amennyiben az ellenőrzési helyen jelenlévő, a CFE Szerződés által korlátozott fegyverzet és harci technika száma kisebb, mint a legutolsó bejelentésben megadott mennyiség, akkor az ilyen magyarázat tartalmazza ezek ideiglenes elhelyezkedését is.
b) Amennyiben az ellenőrzési helyen jelenlévő hagyományos fegyverzet és harci technika mennyisége meghaladja a legutolsó bejelentésben megadott mennyiséget, a magyarázat tartalmazza az ilyen többlet eredetét, az eredet helyéről történő távozásának időpontját, az érkezés időpontját és az ellenőrzési helyen tervezett tartózkodásának időtartamát.
14. A tájékoztatót követően az ellenőrcsoport részére lehetőséget kell biztosítani, hogy kérdéseket tegyenek fel a tájékoztatóval és a bejelentett hely vázlatával kapcsolatosan.
15. A kísérőcsoport parancsnoka biztosítja az ellenőrzés előírásszerű végrehajtását, segítséget nyújt az alakulat parancsnokának a vitás kérdések tisztázásában, meggyőződik arról, hogy a jegyzőkönyvbe a tájékoztatón elhangzott, illetve az ellenőrzés során tapasztalt adatok kerültek-e. Amennyiben az ellenőrcsoport követő ellenőrzést jelent be, arról a kísérőcsoport parancsnoka tájékoztatja az érintett honvédelmi szervezet kijelölt tisztjét és az MH KÜ-t. Követő ellenőrzés bejelentése esetén biztosítja a követő ellenőrzés végrehajtásának feltételeit, amennyiben követő ellenőrzést nem jelentenek be, intézkedik az ellenőrzés befejezéséről szóló értesítés kiküldésére.
16. Amennyiben az ellenőrcsoport az ellenőrzés befejezését követően ugyanazon vagy más bejelentett helyen folytatni kívánja az ellenőrzést, annak helyszínéről tájékoztatja a kísérőcsoportot. Az új ellenőrzés helyszínéről az érintett alakulat parancsnoka az MH VDK FEO – munkaidő után az MH KÜ – által továbbított értesítés útján szerez tudomást.
17. A kísérőcsoport parancsnoka az ellenőrzés logisztikai biztosításának feladatairól egyeztet a HM PRKF képviselőjével.
18. „Érzékeny pont” ellenőrzési szándéka, fényképek, felvételek készítése esetén az alábbiak szerint kell eljárni:
a) Az ellenőrzést megelőzően az MH VDK kísérőcsoport vezetője az ellenőrzött alakulat képviselőjével egyezteti, hogy található-e az, objektum területén „érzékeny pont”.
b) Az ellenőrök nem jogosultak olyan létesítményekbe vagy azokon belüli olyan területekre belépni, amelyeknél a belépésre az egyedüli fizikai lehetőséget olyan, személyek által használt ajtók jelentik, amelyek mérete nem haladja meg a két méter szélességet.
c) A kísérőcsoport jogosult megtagadni az „érzékeny pont”-nak minősített épületbe, tároló helyre, hangárba, vagy egyéb létesítménybe való belépést. Ilyenkor azonban minden esetben jelenteni köteles az ellenőrcsoportnak, az ellenőrcsoport parancsnokának, hogy az épület, tároló hely, hangár vagy egyéb létesítmény nem tartalmaz a CFE Szerződés által korlátozott eszközöket. Amennyiben az érzékenynek nyilvánított létesítmény tartalmaz ilyen eszközöket, azok ellenőrizhetőségét biztosítani kell a technikai eszköz kihozatalával, vagy a létesítményben lévő érzékeny eszközök letakarását követően a belépés biztosításával.
d) A CFE Szerződés lehetővé teszi fényképek, videó felvételek készítését az ellenőrzött katonai létesítményekben a technikai eszközök jelenlétének dokumentálása céljából, azonban a kísérőcsoport kérheti, hogy jelezzék az ilyen szándékot, a tevékenységet megelőzően. Érzékeny pontokról csak a kísérőcsoport hozzájárulásával készülhet fénykép, vagy videó felvétel.


Feladatok a CFE Szerződés szerinti „soron kívüli kijelölt terület ellenőrzés” fogadásakor

19. Az MH VDK parancsnoka az ellenőrzési szándék bejelentését követően – legalább 36 órával az ellenőrzést megelőzően – intézkedik a feladat végrehajtásában érintett szervezetek kiértesítésére. Az MH VDK parancsnoka ezt követően kijelöli a kísérőcsoport parancsnokát, aki a továbbiakban felelős a kísérőcsoport összeállításáért és a feladatok koordinálásáért és végrehajtásáért. A terület és a kezdőpont kijelölését követően tájékozódik, hogy az ellenőrzés kezdőpontjaként megjelölt hely közvetlen körzetében, mely katonai szervezetek milyen tevékenységet folytatnak. Egyezteti a HVK HIICSF szaktisztjével, hogy a területen van-e olyan objektum mely felett az átrepülés, a belépés tiltott. A területre történő érkezést követően az ellenőrcsoport tájékoztatást kérhet a területen lévő, nem ellenőrzési objektumnak minősülő katonai szervezetekről vagy létesítményekről is.
20. A CFE Szerződés szerinti terület-ellenőrzésben érintett szervezetek vezetői, parancsnokai az MH VDK FEO – munkaidő után az MH KÜ – előzetes értesítését szolgálati úton legalább az ellenőrzést megelőzően 36 órával kapják meg. Az értesítés tartalmazza az ellenőrcsoport nemzetiségére, létszámára, érkezésének időpontjára, a légi és földi szállítóeszközök készenlétbe helyezésére vonatkozó információkat. Az érintett szervezetek parancsnokai az értesítés alapján végrehajtják az alárendeltjeik tájékoztatását, intézkednek a parancsnoki tájékoztatók szövegének, továbbá a technikai eszköznyilvántartások tartalmának pontosítására.
21. Az előzetes értesítés kézhezvételét követően a béke elhelyezési körleteiken kívül tartózkodó, illetve a CFE Szerződés szerint nem ellenőrzési objektumként azonosított alárendeltekkel rendelkező alakulatok parancsnokainak intézkedniük kell a szükséges információvédelmi rendszabályok bevezetésére, továbbá a területen tartózkodó alárendeltjeik értesítésére, akik felkészülnek a tájékoztatók megtartására és az esetlegesen a területen tartózkodó technikai eszközeikkel történő elszámolásra.
22. Magyarországra történő megérkezését követően a kísérőcsoport fogadja az ellenőrcsoportot, lefolytatja a beléptetési eljárást és meggyőződik arról, hogy a bejelentésben megadott személyek az ellenőrcsoport tagjai. Az ellenőrcsoport Magyarország területére érkezését követően, legkorábban egy, de legkésőbb 16 órán belül megadja az ellenőrizni kívánt terület földrajzi leírását. A terület kijelölését követően a kísérőcsoport parancsnoka:
a) tájékoztatja az MH ÖHP parancsnoka által kijelölt kapcsolattartó személyt és az MH KÜ-t a kijelölt terület földrajzi leírásáról;
b) felveszi a kapcsolatot az ellenőrzésre kijelölt területen elhelyezkedő, vagy ott tevékenységet folytató alakulatok parancsnokaival, Magyarország Belügyminisztériumával, a kijelölt területen található Polgármesteri Hivatalokkal, tájékoztatja őket az ellenőrzés várható programjáról, egyeztetik a tájékoztatók tartalmát. Tájékoztatja az alakulatok parancsnokát a korábban végrehajtott ellenőrzések tapasztalatairól.
c) intézkedik a földi és légi szállítóeszközök kirendelésére a kijelölt indulópontra, pontosítja, hogy a biztosított helikopter személyzet milyen képesítéssel rendelkezik, repülhet-e éjszaka, leszállhat-e előkészítetlen helikopter leszállóhelyen. A helikopter ellenőrzésre történő igénybevételének összesített időtartama nem haladhatja meg a 60 percet.
d) meggyőződik az ellenőrök fogadásához szükséges egyéb feltételek meglétéről, a munkahelyiségek, az összeköttetés, a szállítóeszközök, az egészségügyi biztosítás rendelkezésre állásáról, a területen lévő objektumokba történő beléptetésről.
23. Az ellenőrzésre kijelölt területen lévő szervezetek parancsnokait az MH VDK FEO – munkaidő után az MH KÜ – értesíti az ellenőrzésről, mely a kijelölést követően, hat órán belül megkezdődhet. Az értesítés tartalmazza az ellenőrzés kezdési időpontját, a kijelölt terület földrajzi koordinátáit, a légi és földi szállítóeszközök igénybevételére vonatkozó információkat, az igénybevétel várható időtartamát, továbbá a kísérőcsoporttal való kapcsolatfelvétel lehetőségeit.
24. A terület kijelölésére vonatkozó értesítés kézhezvételét követően, az érintett katonai szervezet parancsnoka intézkedik a tájékoztatásra kijelölt helyiség előkészítésére: 25 fő részére, szükség esetén a híradás megszervezésére: 3-4 kis- vagy közép hatótávolságú URH adó-vevő készülék, a helyi kísérők kijelölésére: 3 fő, az objektumot vagy a területet jól ismerő személy, a szállítóeszközök előkészítésére: 3-4 terepjáró szgk. 10-18 fő szállítására.
25. A kísérőcsoport parancsnoka a terület kijelölését követően egyezteti az ellenőrzés ütemtervét az ellenőrcsoport parancsnokával, majd biztosítja az „indulópontra” történő szállítást. A kijelölt indulópontra való megérkezést követően az egyeztetésen részt vesz a helikopter szállító személyzet és a földi szállító járműoszlop parancsnoka is.
26. A nem magyar állampolgárok és a nem az MH állományába tartozó ellenőrök, kísérők felvételét az utas listára az MH ÖHP parancsnoka, az MH VDK által összeállított névjegyzék alapján engedélyezi.
27. A kijelölt területen bejelentett helyként azonosított katonai szervezet nem ellenőrizhető. Az ellenőrzés során csak olyan katonai szervezet ellenőrizhető, amelyet korábban bejelentett helyként nem jelentettek be, vagy ha a területen tevékenykedő katonai szervezet olyan bejelentett helyről érkezett, amely nem a kijelölt területen van. Ilyen esetekben a tájékoztatót a területen lévő, vagy az ott tevékenykedő katonai szervezet parancsnoka vagy helyettese tartja. A tájékoztató az alakulat megnevezésére, CFE azonosító számaira, alárendeltségére, a CFE Szerződés hatálya alá eső technikai eszközeinek számára, valamint ha az alakulat nem állandó jelleggel települt a kijelölt területen, az ott folytatott tevékenység jellegére, időtartamára, a tevékenységben résztvevők számára, és a CFE Szerződés hatálya alá eső technikai eszközeik mennyiségére terjedhet ki.
28. Az ellenőrzés folyamán a kísérőcsoport parancsnoka együttműködik az MH ÖHP képviselőjével és folyamatosan kapcsolatot tart az MH KÜ szolgálatával, az ellenőrzés során érintett alakulatok parancsnokaival, valamint a légi és a földi szállító személyzettel. Folyamatosan pontosítja az ellenőrzés programját, változások esetén megteszi a szükséges intézkedéseket, biztosítja az ellenőrzés során az előírt tájékoztatók megtartását, az ellenőrcsoport részéről feltett kérdések megválaszolásához segítséget nyújt.
29. Az ellenőrzés befejezését követően a kísérőcsoport parancsnoka részt vesz az ellenőri jelentés előkészítésében, a feltett kérdések észrevételek megválaszolásában, meggyőződik arról, hogy a jegyzőkönyvbe a tájékoztatókon elhangzott, illetve az ellenőrzés során tapasztalt adatok kerültek.
30. Amennyiben az ellenőrcsoport az ellenőrzés befejezését követően egy bejelentett helyen kívánja folytatni az ellenőrzést, arról a kijelölést követően a kísérőcsoport parancsnoka tájékoztatja az érintett honvédelmi szervezet kijelölt tisztjét és az MH KÜ-t. Az új ellenőrzés helyszínéről az érintett alakulat parancsnoka az MH VDK FEO – munkaidő után az MH KÜ – által továbbított értesítés útján szerez tudomást.


Feladatok a CFE Szerződés szerinti „csökkentés ellenőrzés” fogadásakor

31. A CFE Szerződés korlátozásainak hatálya alá eső eszközök csökkentését a CFE Szerződés előírásai szerint az ellenőrzés feltételeinek biztosítása mellett kell végezni.
32. A csökkentési tevékenységek éves tervek szerint, a végrehajtó szerv kapacitásának figyelembevételével folynak. Minden csökkentési naptári periódus kezdete és vége, a csökkentésre kerülő eszközök típusával és mennyiségével, valamint az alkalmazásra kerülő csökkentési eljárás meghatározásával a CFE Szerződés végrehajtásában érintett Részes Államok részére bejelentésre kerül.
33. Az MH VDK parancsnoka az ellenőrzési szándék bejelentését követően kijelöli a kísérőcsoport parancsnokát, aki a továbbiakban felelős a kísérőcsoport összeállításáért és a feladatok koordinálásáért.
34. A csökkentés ellenőrzéséről szóló értesítést az MH VDK legalább 36 órával az ellenőrcsoport érkezését megelőzően szolgálati úton megküldi a csökkentési hely parancsnokának.
35. A csökkentési hely parancsnoka a bejelentett periódus kezdetétől a végéig és azt követően még három napig biztosítja a csökkentési eljárás ellenőrizhetőségét, a technikai eszközök gyári alvázszámának és egyes meghatározott fődarabok számainak azonosításával, továbbá a csökkentésről készült Munkanapló megtekintésének lehetőségével.
36. Az ellenőrzés kezdetekor a csökkentési hely vezetője tájékoztatja az ellenőrcsoportot a csökkentési helyen lévő technikai eszközök típusáról és mennyiségéről, az adott periódus során megsemmisített eszközök összesített mennyiségéről, az elvégzett feladatokról, az alkalmazott csökkentési technológiáról, valamint a csökkentési eljárásba bevont technikai eszközök származási helyéről, a csökkentési helyre történt érkezésük időpontjáról.
37. Az ellenőrcsoport részére megfelelő munkafeltételeket kell biztosítani.
38. Az ellenőrzés befejezésekor részletes, alvázszám és fődarab szám szerinti jegyzőkönyv készül a csökkentett haditechnikai eszközökről.


Feladatok a Dokumentum szerinti „értékelő látogatás” fogadásakor

39. Az MH VDK parancsnoka az értékelési szándék bejelentését követően – legalább 5-7 nappal az értékelést megelőzően – intézkedik a feladatban érintett szervezetek kiértesítésére. Az MH VDK parancsnoka ezt követően kijelöli a kísérőcsoport parancsnokát, aki a továbbiakban felelős a kísérőcsoport összeállításáért és a feladatok koordinálásáért és végrehajtásáért.
40. A kísérőcsoport parancsnoka a nemzetközi bejelentés kézhezvételét követően:
a) Tájékozódik az értékelés feltételeinek meglétéről, az értékelő csoport érkezésének időpontjáról, az országba történő belépés helyéről, a csoport összetételéről és távozásának időpontjáról. Tájékoztatja az MH KÜ-t a fenti információkról.
b) Felveszi a kapcsolatot a HM PRKF logisztikai biztosításért felelős tisztjével, egyezteti a logisztikai biztosítás rendjét.
c) Szolgálati út betartásával felveszi a kapcsolatot az értékelő látogatás fogadására kijelölt alakulat parancsnokával és közösen egyeztetik a látogatás programját, a tájékoztató tartalmát, a Dokumentum szerinti adattárban bejelentett technikai eszközök mennyiségét, létszámadatokat.
d) Az értékelésre kijelölt alakulat parancsnoka az értékelő látogatásról az MH KÜ által az értékelő csoport érkezését megelőzően – 5 nappal korábban, szolgálati úton – megküldött értesítés alapján szerez tudomást, amely tartalmazza az értékelő csoport nemzetiségére, az értékelés kezdeti időpontjára és a kísérőcsoporttal történő kapcsolatfelvétel lehetőségeire vonatkozó információkat.
41. Az értesítés alapján a kijelölt alakulat parancsnoka a kísérőcsoport parancsnokával pontosítja az értékelő csoport programját és intézkedik a technikai eszközök számszaki adatainak pontosítására, a tájékoztatásra kijelölt helyiség berendezésére mintegy 8-10 fő részére, 1-2 fő helyi kísérő kijelölésére, a szállítóeszközök előkészítésére, és intézkedik a szükséges információvédelmi rendszabályok bevezetésére.
42. A kísérőcsoport parancsnoka fogadja az értékelő csoportot, egyezteti a bejelentésben megadott és a megérkezett személyeket, majd tájékoztatást nyújt az értékelők részére az alakulattal egyeztetett programról. Amennyiben az értékelő csoport részéről az előzetes tervektől eltérő igény merül fel, megteszi a szükséges intézkedéseket és egyeztetést folytat az alakulat parancsnokával.
43. Az értékelő csoport alakulathoz történő megérkezését követően az alakulat parancsnoka megtartja tájékoztatóját, majd a tájékoztató értelmezését, a kérdések megválaszolását követően, lehetőséget biztosít az értékelő csoport számára az objektum, és az információ csere során megadott technikai eszközök megtekintésére, valamint a különböző állománykategóriákkal való találkozásra és beszélgetésre. A parancsnoki tájékoztatót a 3. sz. minta alapján kell összeállítani.
44. A kísérőcsoport parancsnoka az értékelő csoport részéről feltett kérdések megválaszolásához, a vitás kérdések tisztázásához segítséget nyújt az alakulat parancsnokának. A látogatás befejezését követően a kísérőcsoport parancsnoka tájékoztatja az MH KÜ-t az értékelés befejezéséről.

Feladatok a Dokumentum szerinti „terület-ellenőrzés” fogadásakor

45. Az MH VDK parancsnoka az ellenőrzési szándék vételét követően intézkedik a feladatban érintett szervezetek kiértesítésére. Az MH VDK parancsnoka ezt követően kijelöli a kísérőcsoport parancsnokát, aki a továbbiakban felelős a kísérőcsoport összeállításáért és a feladatok koordinálásáért és végrehajtásáért. A kísérőcsoport parancsnoka kijelölését követően végrehajtja – szolgálati úton – az érintett MH alakulatok értesítését és kéri az ellenőrcsoport fogadására és a tájékoztatók megtartására illetékes személyek kijelölését.
46. Az MH VDK szolgálati úton, az ellenőrzési szándék vételét követően értesíti az ellenőrzésben érintett szervezetek vezetőit, parancsnokait. Az értesítés tartalmazza az ellenőrzés kezdési időpontját, a kijelölt terület földrajzi koordinátáit, a légi és földi szállítóeszközök készenlétbe helyezésére vonatkozó kérést, a kísérőcsoport parancsnokának nevét, elérhetőségét.
47. Az ellenőrzés során a kijelölt területen a béke elhelyezési körletekben, vagy azon kívül elhelyezkedő katonai szervezetek felkészülnek az ellenőrcsoport fogadására, és a tájékoztatók megtartására. A tájékoztatókat a 4. sz. minta szerint kell elkészíteni.
48. Az ellenőrzésre történő felkészülés során a kísérőcsoport parancsnoka az alábbi feladatokat hajtja végre:
a) A bejelentés alapján tájékoztatja az MH KÜ-t.
b) Pontosítja, hogy az ellenőrzésre kijelölt térség területén mely katonai szervezetek, milyen tevékenységet folytatnak.
c) Egyezteti a HVK HIICSF szaktisztjével, hogy a térségben melyek azok a területek, melyek felett az átrepülés, illetve a belépés tiltott, illetve a HVK HDMCSF, a HVK KIKCSF és az MH ÖHP szaktisztjeivel, hogy a térségben milyen katonai tevékenység folyik. A térségben folytatott katonai tevékenységről az ellenőrök részére tájékoztatást kell biztosítani.
d) Felveszi a kapcsolatot az MH ÖHP összekötő tisztjével, egyeztetik, mely alakulatok helyezkednek el a kijelölt térségben és tájékoztatást ad az ellenőrzés várható programjáról. Közösen egyeztetik a parancsnoki tájékoztatók tartalmát, az ellenőrzés biztosításának feladatait.
e) Amennyiben a kijelölt területen más Résztvevő Állam fegyveres erői hajtanak végre katonai tevékenységet, az MH VDK haladéktalanul felveszi a kapcsolatot az érintett Résztvevő Állam partner szervezetével és kéri az alakulat értesítését, valamint együttműködésüket az ellenőrzés során.
f) Az ellenőrzés előzetes programjának összeállítását követően intézkedik a légi és földi szállítóeszközök kirendelését az értesítésben szereplő indulópontra. A kérés tartalmazza az ellenőrzés indulópontjára, a kijelölt terület koordinátáira, a készenlét időpontjára, az igényelt eszközökre, az igénybevétel előrelátható időtartamára és a kísérőcsoporttal történő kapcsolatfelvétel módjára vonatkozó információkat.
g) Tájékoztatja a szállító gép személyzetét az előzetesen kialakított repülési útvonaltervről, amely alapján a személyzet számvetést készít a repülésről. A repülési útvonaltervet az ellenőrcsoport megérkezését követően véglegesítik.
h) A nem magyar állampolgárok és a nem az MH állományába tartozó ellenőrök, kísérők felvételét az utas listára az MH ÖHP parancsnoka, az MH VDK által összeállított névjegyzék alapján engedélyezi.
49. Az ellenőrcsoportot Magyarország területére érkezését követően a kísérőcsoport fogadja, a bejelentett és az érkezett személyek egyeztetését követően tájékoztatót tart a kijelölt területről, valamint az ellenőrzés feltételeinek biztosításáról. A tájékoztatón lehetőség szerint részt vesznek a kijelölt területen lévő parancsnokságok képviselői, a helikopter szállító személyzet és a földi szállító járműoszlop parancsnoka.
50. Amennyiben az ellenőrcsoport részéről a javasolt programtól eltérő igény merül fel, a kísérőcsoport parancsnoka tájékoztatja az MH ÖHP összekötőjét és az érintett szervezetek vezetőit, parancsnokait az ellenőrcsoport által kért változtatásokról. Együttműködve az MH ÖHP összekötőjével egyezteti a kért repülési útvonalat a légi és a földi szállító személyzettel, pontosítja a helikopter utántöltésének lehetőségeit, összehangolja a légi és a földi szállítást, a HVK HIICSF szaktisztjével pontosítja azokat a területeket melyek felett az átrepülés tiltott. A pontosítást követően elfogadja az ellenőrcsoport kezdeményezését, vagy módosító javaslatot tesz.
51. A kísérőcsoport az ellenőrzés során folyamatosan kapcsolatot tart az ellenőrzés során érintett alakulatok parancsnokaival, valamint a légi és a földi szállító személyzettel. Folyamatosan pontosítja az ellenőrzés programját, változások esetén megteszi a szükséges intézkedéseket.
52. Amennyiben olyan katonai szervezet ellenőrzését kéri az ellenőrcsoport, amely béke elhelyezési körletén kívül tartózkodik, vagy gyakorlatot hajt végre, a katonai szervezetet az ellenőrzési szándékról a kísérőcsoport vezetője szolgálati úton értesíti.
53. A kísérőcsoport parancsnoka részt vesz az ellenőrzés során érintett alakulatok parancsnokainak tájékoztatóján, az ellenőrcsoport részéről feltett kérdések megválaszolásához segítséget nyújt. Az ellenőrzés befejezéséről tájékoztatja az MH KÜ szolgálatát.
54. Az ellenőrzés befejezését követően az MH VDK FEO – munkaidő után az MH KÜ – az MH ÖHP útján kéri a légi és földi szállítóeszközök készenlétének megszüntetését és az érintett katonai szervezetek tájékoztatását.


Feladatok a külföldön és Magyarország területén végrehajtott gyakorlat ideje alatti ellenőrzések során

55. Magyarország területén kívül, a CFE Szerződés és a Dokumentum alkalmazási övezetében végrehajtott gyakorlat időtartama alatt, a gyakorlaton résztvevő katonai szervezet a CFE Szerződés és a Dokumentum szerinti ellenőrzések során ellenőrizhető. Az ellenőrzés bejelentése esetén az alakulat és a magyar fegyverzet-ellenőrzési szervezet értesítése, az ellenőrcsoport fogadása és kísérése a fogadó nemzet felelőssége.
a) A CFE Szerződés szerinti „soron kívüli ellenőrzés” során az ellenőrcsoport jogosult a CFE Szerződés hatálya alá tartozó technikai eszközök ellenőrzésére, függetlenül attól, hogy azok mely Résztvevő Állam fegyveres erőinek állományába tartoznak. Ennek megfelelően az ellenőrcsoport jogosult tájékoztatást kérni és kapni a kijelölt területen lévő katonai szervezet parancsnokától az alárendeltségébe tartozó – a CFE Szerződés hatálya alá eső – technikai eszközök hovatartozásáról, típusáról, mennyiségéről és az ott-tartózkodás időtartamáról. Az ellenőrzés feltételeinek biztosítása a befogadó nemzet felelőssége, a területen tartózkodó magyar katonai szervezetre vonatkozó tájékoztató és az abban szereplő adatok ellenőrizhetőségének biztosítása a magyar katonai szervezet feladata.
b) A Dokumentum szerinti ellenőrzés bejelentése esetén az értesítés, az ellenőrcsoport fogadása és kísérése a befogadó nemzet felelőssége. Az ellenőrzés során az ellenőrcsoport jogosult tájékoztatást kérni és kapni a térségben tartózkodó katonai szervezet parancsnokától a térségben folyó tevékenységről, annak jellegéről, kiterjedéséről a résztvevők számáról és a technikai eszközök mennyiségéről. A kijelölt térségben az ellenőrcsoportnak az ellenőrzés során lehetővé kell tenni a területen lévő katonai szervezetek települési helyének és technikai eszközeinek ellenőrzését. A zárt területek számát és azok kiterjedését, amennyire lehetséges, korlátozni kell. Az ellenőrzés földről, levegőből vagy egyidejűleg mindkét helyről végrehajtható és maximum 48 órán keresztül tarthat. Az ellenőrzés feltételeinek biztosítása a befogadó nemzet felelőssége, a területen tartózkodó magyar katonai szervezetre vonatkozó tájékoztató és az abban szereplő adatok ellenőrizhetőségének biztosítása a magyar katonai szervezet feladata.
c) A CFE Szerződés szerinti „bejelentett hely ellenőrzés” csak a CFE Szerződés hatálya alá eső katonai szervezeteket érintheti, helyszíne a befogadó Részes Állam, CFE Szerződés hatálya alá eső katonai szervezetének béke elhelyezési körlete lehet. Érintheti a gyakorlaton részt vevő magyar állomány ideiglenes elhelyezési körletét, amennyiben az a befogadó alakulat béke elhelyezési körletében került kialakításra. Az ellenőrzés során az ellenőrcsoportok jogosultak tájékoztatást kérni és kapni a befogadó nemzethez tartozó „bejelentett helyen” lévő magyar katonai szervezet parancsnokától az alárendeltségébe tartozó – a CFE Szerződés hatálya alá eső – technikai eszközök hovatartozásáról, típusáról, mennyiségéről és az ott-tartózkodás időtartamáról. Jogosultak továbbá a megadott számadatok ellenőrzésére, a technikai eszközök megtekintésére is.
d) A Dokumentum szerinti „értékelő látogatás” csak a Dokumentum hatálya alá eső katonai szervezeteket érintheti, helyszíne a befogadó Résztvevő Állam Dokumentum hatálya alá eső katonai szervezetének béke elhelyezési körlete lehet. Érintheti a gyakorlaton résztvevő magyar állomány ideiglenes elhelyezési körletét, amennyiben az a befogadó alakulat béke elhelyezési körletében került kialakításra. Az értékelő látogatás során az értékelő csoport, tájékoztatást kérhet az objektumban tartózkodó katonai szervezet parancsnokától az alakulat tevékenységének jellegéről, a résztvevők számáról és a technikai eszközök mennyiségéről.
56. Amennyiben az ellenőrzés, értékelés időszakában Magyarország területén hajtanak végre más államok katonai szervezetei gyakorlatot vagy egyéb tevékenységet, az ellenőrzés, értékelés időszakában Magyarország területén az ellenőr-, értékelő csoport kíséréséért, a gyakorlatot, katonai tevékenységet folytató nemzet értesítéséért, az ellenőrzés, értékelés feltételeinek jelen intézkedés szerinti biztosításáért az MH VDK a felelős.


Feladatok a Nyitott Égbolt Szerződés szerinti „megfigyelő repülés” fogadásakor

57. Az MH VDK parancsnoka az ellenőrzési szándék bejelentését követően kijelöli a kísérőcsoport parancsnokát, aki a továbbiakban felelős a kísérőcsoport összeállításáért és a megfigyelő repülés előkészítésért, koordinálásáért és végrehajtásáért. A kísérőcsoport parancsnoka – a bejelentés alapján – a megfigyelő csoport érkezésének időpontjáról, a beléptetés helyéről, időpontjáról, a csoport összetételéről és a csoport várható távozásának időpontjáról tájékoztatja az MH KÜ-t. Az MH VDK továbbítja az általános értesítést a megfigyelő repülés fogadásában érintett alárendeltekkel rendelkező szervezeteknek és megküldi a megfigyelő csoport névjegyzékét. A megfigyelő repülés fogadásában érintett szervezetektől kéri a kijelölt állomány kirendelését.
58. Felveszi a kapcsolatot a HM PRKF kijelölt állományával, egyezteti a logisztikai biztosítás rendjét, tájékoztatja az ellenőrzés fogadásának rendjéről és programjáról. Az étkezéssel, elszállásolással és a szállítással, valamint az ideiglenes határnyitással kapcsolatos feladatok végrehajtásáért a HM PRKF a felelős.
59. A feladat elrendelésének kézhezvételét követően az MH ÖHP kijelölt képviselője, valamint a HVK HIICSF, a HM TKNKFT és az MH GEOSZ kijelölt állománya vagy képviselője felveszi a kapcsolatot a kísérőcsoport parancsnokával. A kísérőcsoport parancsnoka az érintett szervezetek képviselőivel egyezteti a végrehajtás és az együttműködés rendjét, tájékoztatja őket a rendelkezésre álló adatokról.
60. Az MH ÖHP intézkedik a kijelölt Nyitott Égbolt repülőtér, megfigyelő repülés fogadására történő előkészítésére, valamint a megfigyelő csoport, a kísérőcsoport és az ideiglenes határnyitást végzők beléptetésének biztosítására. A Nyitott Égbolt feladatokra kijelölt repülőtér parancsnoka az értesítést követően intézkedik a szükséges helyiségek, a kapcsolattartás és az ellátás biztosítására, valamint a szükséges információvédelmi rendszabályok bevezetésére.
61. A kísérőcsoport parancsnoka a repülőtérre történő érkezését követően jelentkezik a bázis parancsnokánál, és az MH ÖHP kijelölt képviselőjével együttműködve pontosítják a megfigyelő repülés végrehajtásához szükséges feltételek biztosítását: fogadó helyiségek, pihenő és munkahelyiségek, nemzetközi jogú telefonvonal a megfigyelő csoport részére, helyi kísérők, szállítóeszközök, egészségügyi biztosítás, beléptetés az objektumba.
62. A kísérőcsoport parancsnoka a megfigyelő csoport megérkezésekor fogadja a megfigyelőket és lefolytatja a beléptetési eljárást, megtartja az általános, megfigyelő repülés végrehajtására vonatkozó tájékoztatóját, és felügyeli a szakszolgálatok által megtartandó tájékoztatókat. A megfigyelő csoport részéről feltett kérdések megválaszolásához segítséget nyújt.
63. A HM TNKFT végrehajtja és dokumentálja a megfigyelő repülőgép szenzorfedők zártságának ellenőrzését. Részt vesz a repülés előtti tájékoztatókon, a tervezett repülési útvonal ellenőrzésében, a megfigyelő repülőgép és a szenzorok, kiegészítő berendezések földi és a repülés közbeni ellenőrzésében, kontrolálja a repülési paraméterek betartását és az annotációt, elvégzi az útvonalkövetést és az adatrögzítést, az exponált légifilm kísérését, laboratóriumi kidolgozását, lemásolását, digitalizálását, tárolását, az adatszolgáltatást a Részes Államok és az illetékes Szervezetek számára, részt vesz a feladatról készült Jelentés- és számlaformátum elkészítésében.
64. Az MH ÖHP biztosítja a hatáskörébe tartozó tájékoztatók megtartását, illetve a megfigyelő repülés végrehajtásában közreműködő légiforgalmi-irányítók, mérnök-műszaki és meteorológus szakértők részvételét. Kijelölt szakértői ellátják a megfigyelő csoportot a repülések előkészítéséhez és végrehajtásához szükséges repülési, léginavigációs és repülésmeteorológiai információkkal az alábbiak szerint:
a) Az MH ÖHP képviselője ellenőrzi a megfigyelő fél által átadott feladattervet, indokolt esetben javaslatot tesz a kísérőcsoport parancsnok részére annak módosítására, felügyeli a repülési terv kitöltését és a repülési terv engedélyeztetését.
b) Légiforgalmi-irányítási szakértője intézkedik a repülési útvonal által érintett veszélyes légterekben folyó tevékenységek szükség szerinti korlátozására, a polgári repülésirányító-szolgálattal összehangoltan a megfigyelő repülés végrehajtásának szavatolására és az igényelt tartalék repülőterek fogadókészségének biztosítására.
c) Repülő-műszaki Szolgálat szakértője vezeti a megfigyelő fél repülőgépének repülés előtti ellenőrzését, megszervezi a megfigyelő repülőgép kiszolgálását.
d) Meteorológiai csoport szakértője részt vesz a repülés előtti tájékoztatón, javaslatot tesz az időjárási viszonyoknak megfelelően a repülés időpontjára. Biztosítja a megfigyelő repülések végrehajtásához szükséges repülés-meteorológiai információt.
65. A HVK HIICSF képviselője ellenőrzi a megfigyelő csoport feladattervét információvédelmi szempontból, melynek eredményéről tájékoztatja a kísérőcsoport parancsnokát. Amennyiben szükséges, javaslatot tesz a repülési útvonal módosítására. Szükség szerint értesíti az érintett szervezeteket az átrepülés időpontjáról. Részt vesz a repülés során készített felvételek kiértékelésében.
66. A feladat befejezését követően az érintett szakállomány végrehajtja a feladat értékelését és összeállítja a feladatról készült jelentést, csatolva a feladat során küldött és fogadott jelentés formátumokat. Az elszámolást a külföldi fegyveres erők eszközei magyarországi, valamint a Magyar Honvédség eszközei külföldön végrehajtott üzemanyag feltöltésének és elszámolásának rendjéről szóló 1/2012. (I. 13.) HM utasítás 8. §-a alapján hajtják végre.
67. A HM PRKF elkészíti és továbbítja a feladatok végrehajtásával kapcsolatban felmerült költségeket tartalmazó számlát a Nyitott Égbolt Konzultatív Bizottság által meghatározott formátum alapján. A kísérőcsoport parancsnok a megfigyelő csoport tevékenységének programját a HM FHH képviselőjével folyamatosan egyezteti.


Feladatok a Nyitott Égbolt Szerződés szerinti átrepülés biztosítása során

68. Az átrepülési szándék bejelentést követően az MH VDK parancsnoka kijelöli a készenlétet ellátó személyt, aki a továbbiak folyamán felelős a feladatok koordinálásáért. A kijelölt személy ellenőrzi a kapott információkat, tájékozódik a megfigyelő repülőgép átrepülésének várható időpontjáról, és értesíti a HM TKNKFT-t és az MH KÜ-t a fenti információkról.
69. Az átrepülés során folyamatosan kapcsolatot tart a kijelölt Nyitott Égbolt repülőtérrel, amennyiben az átrepülés során műszaki meghibásodás miatt nem tervezett leszállást hajtanak végre, megszervezi a kamerafedők zártságának ellenőrzését és – igény esetén – biztosítja az ideiglenes határnyitást, a megfigyelő csoport elhelyezését, ellátását, szállítását.
70. Amennyiben a megfigyelő repülőgép technikai kiszolgálás céljából leszállást tervez magyar Nyitott Égbolt repülőtéren, akkor az MH VDK szolgálati úton megküldi az általános értesítést az átrepülésről az átrepülés biztosítási feladataiban érintett szervezeteknek, a Nyitott Égbolt repülőtereknek, valamint tájékoztatja a HM TNKFT-t és kéri a szakembereik útba indítását. A feladat biztosítására kijelölt személy összeállítja az átrepülés során leszálló megfigyelő repülőgép fogadásához, ellenőrzéséhez szükséges okmányokat, fogadja a megfigyelő csoportot. Elvégzi a kamerafedők zártságának ellenőrzését, a formátumok kitöltését és továbbítását az MH VDK részére.
71. A HM PRKF a technikai kiszolgálást követően – együttműködve az MH VDK kijelölt szaktisztjével – számlát állít ki. A tranzitáló Részes Állam repülőgépének technikai meghibásodása, vagy egyéb, előre nem tervezett leszállás során az MH VDK szolgáltatási igénylése – ilyen esetben utólagos igénylése – alapján megszervezi a megfigyelő csoport, illetve a kijelölt kísérő személyek szállítását, elhelyezését és étkeztetését.
72. Az MH VDK kijelölt képviselőjének a feladata a technikai kiszolgálást követően addig tart, amíg a megfigyelő repülőgép elhagyja Magyarország légterét.


Feladatok a CFE Szerződés és a Dokumentum szerinti „ellenőrzések” végrehajtásakor

73. Az MH VDK az ellenőrzések célországaira és az objektumokra vonatkozó javaslatát az érintett szervezetek képviselőinek részvételével szervezett szakértői munkacsoport ülésen állítja össze.
74. Az MH VDK szakállománya a felkészülés során elgondolást alakít ki a végrehajtás rendjére, összeállítja az ellenőrcsoportot, javaslatot tesz a bevonható állományú ellenőrök alkalmazására. Önköltséges ellenőrzés esetén intézkedik az ellenőrzés költségeinek biztosítására, az angol és orosz nyelvű garancialevél elkészítésére és megküldésére a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatnak. Megküldi a külföldi vendégellenőrök részére az ellenőrzés részadatait, kéri a bevonható állományú ellenőrök kijelölését, útbaindítását és végzi felkészítésüket, összeállítja a kiutazáshoz szükséges okmányokat. Pontosítja a célobjektumokat és a tartalék objektumot, adatot gyűjt, feldolgozza a korábbi ellenőrzések tapasztalatait, elemzi az adattárak vonatkozó adatait és ennek alapján tájékoztató anyagokat állít össze.
75. Az MH VDK szakállománya az ellenőrzés előtt pontosítja a felkészülés érdekében tett intézkedések végrehajtását, a berendelt és a vendégellenőri állomány ellátásának, szállításának elszállásolásának helyzetét, az ellenőri felszerelés, ajándékok, repülőjegyek, útlevelek, napidíjak felvételezését, elosztását. Elkészíti és továbbítja a megfelelő formátumot az ellenőrzés bejelentésére vonatkozóan.
76. Az ellenőrzés során az ellenőrcsoport parancsnoka jelentést tesz az ellenőrcsoport indulásáról, az ellenőrzés főbb mozzanatairól és a csoport haza érkezéséről.
77. Az ellenőrzési feladat befejezését követően az érintett szakállomány végrehajtja a feladat értékelését, összeállítja a jelentéseket az ellenőrzésről.


Feladatok a Nyitott Égbolt Szerződés szerinti „megfigyelő repülés” végrehajtásakor

78. Az MH VDK szakállománya végzi a HM védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkár és a KÜM biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkár, politikai igazgató által jóváhagyott megfigyelési feladatok tervezését, a hivatalos csatornákon keresztül Magyarország aktív kvótájának bejelentését, tervezi a megfigyelő repülések útvonalait, egyeztetést folytat a NATO tagországok társszervezeteivel az aktív kvóták felhasználásáról. Az aktív kvóták felhasználásának időpontját és célját az éves tervben szerepeltetni, arról az érintett szervezeteket a tárgyévet megelőző év október végéig előzetesen tájékoztatni kell. A feladat tervezéséhez szükséges előzetes egyeztetéseket az érintett szervezetekkel le kell folytatni.
79. Az MH VDK parancsnoka kijelöli a megfigyelő csoport parancsnokát, aki a továbbiakban felelős a megfigyelő csoport összeállításáért és a feladatok koordinálásáért. Az MH VDK a feladat elrendeléséről – a végrehajtást megelőzően legalább 5 héttel – tájékoztatja az érintett szervezeteket. Az elrendelés kézhezvételét követően a végrehajtásban érintett szervezetek állományából kijelölt személy felveszi a kapcsolatot a megfigyelő repülés vezetésére kijelölt csoport parancsnokával, tájékozódik a megfigyelő repülés adatairól.
80. A megfigyelő csoport parancsnoka elkészíti a kiutazási engedélyt, illetve a szolgáltatási igényt, amelyeket legalább két héttel a feladat megkezdése előtt megküld a HM PRKF részére, illetve az feladat előkészítésének időszakában tájékoztatja az MH KÜ-t a megfigyelő repülésről.
81. Az igényelt ellátással, szállítással, valamint az ideiglenes határnyitással kapcsolatos feladatok végrehajtásáért, a feladatok végrehajtásával kapcsolatban felmerült költségeket tartalmazó számlák összeállításáért a Nyitott Égbolt Konzultatív Bizottság által meghatározott formátum alapján a HM PRKF a felelős.
82. Az MH ÖHP parancsnoka intézkedik a megfigyelő repülőgép és a személyzet biztosítására, a megfigyelő repülőgép, valamint a kijelölt Nyitott Égbolt repülőtér előkészítésére és a megfigyelő repülés végrehajtására, a megfigyelő csoport tagjainak és az ideiglenes határnyitást végzők beléptetésének biztosítására. Az MH VDK által összeállított névjegyzék alapján engedélyezi a nem magyar állampolgárok és a nem az MH állományába tartozó megfigyelők felvételét az utas listára.
83. A HM TNKFT az MH VDK-val együttműködve, a rendelkezésekre álló adatok alapján, megtervezi a megfigyelő repülés útvonalait. A feladatot megelőző 30 napon belül gyakorlórepülésen elvégzi a szenzor és a kameravezérlő működésének és a laboratóriumi kidolgozó és másolóberendezések ellenőrzését. A Nyitott Égbolt feladat során bemutatja a szenzorkonfigurációkat, a laboratóriumi kidolgozó és másolóberendezéseket, részt vesz a repülőgép és szenzorok földi ellenőrzésében a megfigyelő repülés alatt működteti a szenzort, a vezérlő- és annotációs berendezést, rögzíti az útvonalat és a repülési adatokat, gondoskodik a légifilm kezeléséről, kíséréséről. Végrehajtja az exponált légifilmek laboratóriumi kidolgozását, lemásolását, digitalizálását, tárolását, az adatszolgáltatást a Részes Államok és az illetékes Szervezetek számára, részt vesz a feladatról készült Jelentés- és számlaformátum elkészítésében.
84. A Nyitott Égbolt megfigyelő rendszer szenzorjainak üzemeltetését, a készített dokumentáció előhívását és tárolását, valamint igény szerinti sokszorosítását a HM Térképészeti Közhasznú Nonprofit Kft. végzi.
85. Az MH GEOSZ képviselője részt vesz a repülés előtti tájékoztatókon, segíti a megfigyelő csoport munkáját, javaslatot tesz az időjárási viszonyoknak megfelelően a repülés időpontjára. Igény esetén az MH GEOSZ térképeket biztosít a feladatok tervezéséhez és végrehajtásához. Biztosítja a megfigyelő repülések végrehajtásához szükséges repülésmeteorológiai információkat.
86. A feladat befejezését követően az érintett szakállomány végrehajtja a feladat értékelését, és összeállítja a magyar nyelvű jelentéseket, csatolva a feladat során küldött és fogadott nemzetközi jelentési formátumokat.


A honvédelmi szervezetek egyéb feladatai az ellenőrzések biztosítása során

87. A HVK Felderítő Csoportfőnökség az MH VDK kezdeményezésére javaslatot tesz a CFE Szerződés, a Dokumentum és a Nyitott Égbolt Szerződés szerinti ellenőrzések, értékelő látogatások, megfigyelő repülések célobjektumaira, illetve területeire. Képviselője részt vesz az MH VDK által szervezett, objektum, terület kiválasztást egyeztető szakértői munkacsoport üléseken.
88. A HM PRKF végzi a CFE Szerződés, a Dokumentum, a kétoldalú megállapodások és a Dayton-i Béke Keret-megállapodás, valamint a Nyitott Égbolt Szerződés által előírt – Magyarország által tervezett és fogadott – ellenőrzések, megfigyelő repülések és egyéb rendezvények végrehajtásának és fogadásának logisztikai támogatását, amelyet az MH VDK parancsnoka által aláírt kiutazási engedély és szolgáltatási igénylés alapján szervez és biztosít. A szállás, étkeztetés, szállítás, határnyitás és a feladatok egyéb logisztikai biztosítása során a hatályos belső rendelkezések előírásai szerint jár el.
89. A HM PRKF kijelölt képviselője a nemzetközi ellenőrcsoportok tevékenységének biztosítása során, együttműködik a kísérőcsoport parancsnokával a szállás, az étkeztetés, a szállítás, a határnyitás és egyéb, a feladat végrehajtásához kapcsolódó szolgáltatások megszervezésében. A feladatok befejezését követően pontosítják a felhasznált
költségkereteket, valamint a külföldi partnerszervezet felé történő elszámolás rendjét.
90. Az MH TD katonai rendészeket biztosít Magyarország területén feladatot végző ellenőrcsoportok tevékenységének biztosítása érdekében. A feladatra kijelölt katonai rendész járőr parancsnoka felveszi a kapcsolatot a kísérőcsoport parancsnokával a feladat részleteinek pontosítása érdekében, illetve a feladat megkezdését megelőzően részt vesz a kísérőcsoport parancsnoka által vezetett felkészítésen. A feladat végrehajtásának teljes időtartama alatt a rendész járőr parancsnoka folyamatosan kapcsolatot tart a kísérőcsoport parancsnokával, vagy az általa kijelölt személlyel. Az MH TD Magyarország területén fogadott CFE Szerződés és a Dokumentum szerinti terület ellenőrzések során – igény esetén – olyan híradó eszközökkel felszerelt terepjáró személygépkocsikat biztosít, melyek képesek az ellenőrzésben részt vevő légi szállítóeszközökkel való kommunikációra.
91. Az MH GEOSZ az MH VDK előzetes igénylése alapján az MH alapellátásában lévő és külön engedéllyel igényelhető analóg és digitális térképészeti és katona földrajzi anyagokat, továbbá meteorológiai adatokat, időjárás-előrejelzéseket biztosít a fegyverzet-ellenőrzési tevékenységek végrehajtásához.
92. A HM TNKFT a Részes Államok felkérésére elvégzi a Részes Államok által végrehajtott megfigyelő repülések során exponált légifilmek laboratóriumi kidolgozását és duplikálását.

1. sz. minta:


A bejelentett hely parancsnokának tájékoztatója


Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Üdvözlöm Önöket, …………………………………………………………………… vagyok, a Magyar Honvédség ……………………………… alakulatának és egyben az Önök által ellenőrzésre kijelölt „Bejelentett hely” parancsnoka (az alakulat parancsnoki állományából jelenlévő személyek bemutatása).

A bejelentett hely megnevezése (pl. Hódmezővásárhely):     
A bejelentett hely száma (pl. HU-O-62):

Átadom önöknek a „Bejelentett hely” vázlatát.
A vázlaton jelölt koordináta azonosítási pont a laktanya főbejárata.
A bejelentett helyen az alábbi ellenőrzési objektumok találhatók:

1. Alakulat megnevezése (pl. MH 5/62 Bercsényi M. Könnyűlövész Zászlóalj):     
Azonosító kódja (pl. HU0198 OOV13):     
Az ellenőrzési objektum parancsnoka:     

2. Alakulat megnevezése:     
Azonosító kódja:     
Az ellenőrzési objektum parancsnoka:     
A bejelentett helyen lévő katonai alakulatok összesített létszáma:     
(Nem csak a CFE adattárban szereplő alakulatok!)

A bejelentett hely területén az alábbi – közös használatú területeken elhelyezett – a CFE Szerződés hatálybalépését megelőzően (1991 előtt) kiállított múzeumi tárgyak, kiképzési vagy egyéb célra kivont eszközök találhatók.

Eszköz típusa:

Mennyisége:

Kiállítás (kivonás) időpontja:

 

 

 

 

 

 


Jelenlegi tartózkodási helyünk:     
Az ellenőrcsoport számára biztosított helyiségek:     

Tájékoztatómat befejeztem, kérem nevezzék meg az ellenőrizni kívánt ellenőrzési objektumok.

2. sz. minta:


Az ellenőrzési objektum parancsnokának tájékoztatója


Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Üdvözlöm Önöket, …………………………………………………………………… vagyok, a Magyar Honvédség ……………………………… alakulatának és egyben az Önök által ellenőrzésre kijelölt objektum parancsnoka.
Az ellenőrzési objektum megnevezése (pl. MH5/62 Bercsényi M. Könnyűlövész Zászlóalj): Az ellenőrzési objektum azonosítókódja (pl. HU0198 OOV13):

Alárendeltsége
első szinten:     
második szinten:     

Az ellenőrzési objektumban az alábbi jelentési kötelezettség hatálya alá eső technikai eszközök találhatók:

Technikai eszköz típusa:

A legutóbbi információcsere során jelentve:

Az objektumban jelenleg van:

Az eltérés oka:


Az ellenőrzési objektum területén az alábbi, a CFE Szerződés hatálybalépését megelőzően kiállított múzeumi tárgyak, kiképzési vagy egyéb feladatokra (pl. céltárgyak) kivont eszközök találhatók.

Eszköz típusa:

Mennyisége:

Kiállítás időpontja:

 

 

 


Az eszközök mennyiségi ellenőrzésének elősegítése érdekében a kijelölt helyi kísérők jegyzékkel rendelkeznek.
Az ellenőrzési objektum legutóbbi információcserében jelentett létszáma: ................... fő, jelenleg van: ............................. fő.
Az eltérés oka:     
Az ellenőrzés során – biztonságuk érdekében – kérem, tartsák be az alábbi biztonsági rendszabályokat:
– felállított őrök megközelítése, felfegyverzett repülőgépek megközelítése stb.
Az Önök szállításához az objektum területén és a kapcsolódó gyakorlótereken, lőtereken az alábbi szállítóeszközöket biztosítottuk:
1.     
2.     
3.     
Az alcsoportok közötti összeköttetés a helyi kísérőknél lévő rádiókészülékekkel/mobiltelefonokkal oldható meg.
Szükség esetén mentő gépkocsi, orvos áll rendelkezésre.
Az objektumban a helyi kísérőik
1.     
2.     
3.     

Az ebéd javasolt időpontja: ........................................


Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Tájékoztatómat befejeztem, várom kérdéseiket.



3. sz. minta:

A Dokumentum szerinti értékelő látogatás fogadására kijelölt alakulat parancsnokának tájékoztatója

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Üdvözlöm Önöket ………………………………………vagyok az Önök által értékelő látogatásra kijelölt, a Magyar Honvédség ……………………………… alakulatának parancsnoka. (Az alakulat parancsnoki állományából jelenlévő személyek bemutatása)

Az értékelő látogatás során az alábbi programot javaslom:
– Parancsnoki tájékoztató, válasz a felmerülő kérdésekre: 08.30–10.00,
– A laktanya főbb létesítményeinek megtekintése: 10.00–12.30,
– elhelyezési körlet,
– étkezde,
– művelődési otthon,
– tantermek,
– telephely, javítóműhely stb.
– Ebéd: 12.30–13.30.
– Külső kiképzési bázisok megtekintése: 13.30–16.00.
– lőtér,
– gyakorló tér,
– találkozó a különböző állománykategóriák képviselőivel.
– A helyőrség bemutatása: 16.00-tól.

Az Önök szállításához rendelkezésre álló eszközök: .................... db terepjáró személygépkocsi.
Szükség esetén, orvosi ellátást az alakulat segélyhelyén tudunk biztosítani.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Az alakulat megnevezése:     
Azonosító száma (pl. HU0347):

Alárendeltsége:
első szinten:     
második szinten:     

Az alakulat rendeltetése:
1.     
2.     

Az alakulat az értékelő látogatás időszakában az alábbi feladatokat hajtja végre:
1.     
2.     

Az alakulat laktanyájának elhelyezkedése (város, koordináták):     
A laktanya területe: .................................. km2

Az alakulat a következő gyakorló- és lőterekkel rendelkezik:




Az alakulat szervezeti felépítésének vázlatos bemutatása (max. z., önálló szd. szintig)





Tájékoztató a kiképzési feladatokról, sajátosságokról:




Tájékoztató a katonák számára biztosított közművelődési, kulturális és sport lehetőségekről:




A laktanya főbb objektumainak bemutatása:




Az alakulat állományában az éves információ-cserében jelentett technikai eszközök:

Technikai eszköz típusa:

A legutóbbi információcsere során jelentve:

Az alakulatnál jelenleg van:

Az eltérés oka:


Az objektum területén található múzeumi tárgyak vagy egyéb kiképzési céllal használt eszközök:

Eszköz típusa:

Mennyisége:

Kiállítás időpontja:


Az alakulat legutóbbi információcsere során jelentett békelétszáma: ................................... fő
Jelenleg van: .......................................................................................................................... fő

A legutóbbi információcserében megadott létszámtól való eltérés indoka:





Hölgyeim és Uraim! Tájékoztatómat befejeztem, van-e kérdésük az elhangzottakkal kapcsolatban?

4. sz. minta:

A Dokumentum szerinti ellenőrzés fogadására kijelölt alakulat parancsnokának tájékoztatója

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Üdvözlöm Önöket, ............................................. vagyok az Önök által kijelölt területen található, a Magyar Honvédség ................................................ alakulatának parancsnoka. (Az alakulat parancsnoki állományából jelenlévő személyek bemutatása)

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Az alakulat megnevezése:     
Azonosító száma (pl. HU0347):

Alárendeltsége:
első szinten:     
második szinten:     

Az alakulat rendeltetése:
1.     
2.     
3.     

Az alakulat területellenőrzés időszakában az alábbi feladatokat hajtja végre:
1.     
2.     
3.     

Az alakulat laktanyájának elhelyezkedése (város, koordinátái): ..................................................
Az alakulat legutóbbi információcsere során jelentett békelétszáma: ....................................... fő
Jelenleg van: ........................................................................................................................ fő
Az alakulat legutóbbi információcsere során jelentkezett technikai eszközei: .......................... db
Jelenleg van: ........................................................................................................................ db

Amennyiben a katonai szervezet nem béke-elhelyezési körletében tartózkodik a jelentést az alábbi információkkal kell kiegészíteni:
Az ellenőrzött alakulat aktuális tartózkodási helye:
Az alakulat aktuális tevékenysége, annak aktuális fázisa, a résztvevők létszáma és a technikai eszközök száma, a tevékenység várható befejezése: ................................

Hölgyeim és Uraim! Tájékoztatómat befejeztem, van-e kérdésük az elhangzottakkal kapcsolatban?



1. sz. magyarázat:

A bejelentett hely vázlatával kapcsolatos általános előírások:

a) A bejelentett hely vázlatának tartalmaznia kell, valamennyi, katonai alakulathoz, egységhez, vagy más katonai szervezethez tartozó összefüggő területet, olyan módon, hogy a bejelentett hely külső határvonala válassza el e területeket a civil területektől. A határvonal lehet természetes vagy mesterséges. Bármely határ, amely két katonai alakulat, egység, vagy szervezet összefüggő területei között húzódik, nem képezheti a bejelentett hely külső határát.
b) A bejelentett helyhez tartozik:
i) valamennyi terület, amely kizárólagos jelleggel a bejelentett helyen lévő ellenőrzési objektumhoz, vagy objektumokhoz tartozik. A bejelentett helyhez tartozik valamennyi, a bejelentett hely határain belül eső terület, amelyek bármely más – nem ellenőrzési objektumként nyilvántartott – katonai alakulathoz, egységhez, illetve szervezethez tartozik;
ii) valamennyi lőtér, gyakorlótér, javító bázis, raktár, helikopter leszállóhely, vasúti berakodó hely, amely bármely fentiekben meghatározott alakulathoz, egységhez, illetve katonai szervezethez tartozik, és a CFE Szerződés hatálya alá tartozó hagyományos fegyverzet és harci technika állandó, vagy ideiglenes jelleggel tartózkodik a területükön;
iii) valamennyi külön elhelyezésben lévő terület, amelyen az ellenőrzési objektumhoz tartozó, – CFE Szerződés hatálya alá eső – hagyományos fegyverzet vagy harci technika található állandó vagy ideiglenes jelleggel.


2. sz. magyarázat:

A bejelentett hely vázlat formai kellékei

a) Földrajzi koordináta, melynek meg kell egyezni, a tárgyévi adattár V. Fejezetében megadott koordinátáival és a vázlaton jól láthatóan – az adott Részes Állam valamennyi bejelentett hely vázlatán egységes jellel – jelölt koordináta bemérési pont.
b) Méretarány: valamennyi bejelentett hely vázlaton egy általánosan érvényes méretarányt kell feltüntetni. A külön elhelyezésben lévő területek esetében, amennyiben másképp nem oldható meg, eltérő méretarány is alkalmazható. Több külön elhelyezésben lévő terület esetén több eltérő méretarány is szerepelhet. A méretarányokat valamennyi vázlaton fel kell tüntetni, beleértve a külön elhelyezésben lévő területekét is amennyiben azok eltérnek az alap bejelentett hely vázlat méretarányától.
c) A bejelentett hely határvonala: a bejelentett hely határa Részes Államonként egységesen meghatározott jellel, vagy jelekkel kerül feltüntetésre a vázlatokon. A határvonal jelöli a bejelentett hely külső határát. A bejelentett hely vázlata magába kell, hogy foglalja valamennyi területet melyek kizárólag az ellenőrzési objektumokhoz tartoznak, valamint a vázlat külső határán belül helyezkednek el, de más katonai szervezet tartoznak, illetve az ellenőrzési objektumok közös használatában vannak. A bejelentett hely vázlat szemlélteti a külön elhelyezésben lévő területek földrajzi elhelyezkedését, távolságát és irányát a bejelentett hely alap objektumától. A külön elhelyezésben lévő területekhez vezető útvonalakat is fel kell tüntetni a vázlatokon. Amennyiben ez más módon nem oldható meg, akkor a bejelentett hely vázlathoz térképvázlat csatolása javasolt, amelyen azonosítható a koordináta bemérési pont, valamint szemléltethető a külön elhelyezésben lévő területek iránya, távolsága, és az odavezető útvonal. A bejelentett hely állhat több nem összefüggő területből is, ebben az esetben minden különálló területnek fel kell tüntetni a saját külső határvonalát a vázlaton.
d) Az ellenőrzési objektumokhoz tartozó területek határvonala: minden ellenőrzési objektum határvonalát a bejelentett hely határvonalától eltérő jelzéssel vagy színezéssel kell jelölni. A területeken belül jelölni kell az ellenőrzési objektum azonosító számát, melyet fel kell tüntetni az objektumhoz tartozó, de önálló elhelyezésben lévő területek vázlatán is.
e) Főbb épületek és utak: a bejelentett hely, valamint a hozzá tartozó külön elhelyezkedő területek vázlatán fel kell tüntetni azon helyeket, ahol a CFE Szerződés által korlátozás alá eső technikát és a hasonló eszközöket ideiglenes vagy állandó jelleggel tárolják. Jelölni kell továbbá a főbb épületeket és utakat méretarányosan úgy, hogy biztosított legyen az ellenőrök részére a tájékozódás az objektum területén. A vázlatnak minden olyan épületet tartalmaznia kell, amely rendelkezik 2 méter, vagy annál szélesebb bejárattal.
f) A bejelentett hely személyi és gépjárművek számára szolgáló bejáratai: a bejelentett hely vázlatának – az adott Részes Államon belül egységesen – szemléltetnie kell azokat a helyeket, ahol az ellenőrzési objektumba való be-, illetve kijutás lehetséges. Hasonló módon kell feltüntetni az ideiglenesen vagy állandó jelleggel külön elhelyezésben lévő területek ki- és bejáratait is.
g) Egyéb, a bejelentett hely vázlaton feltüntetendő adatok: a bejelentett hely vázlatokon minden esetben fel kell tüntetni a bejelentett hely megnevezését és azonosítóját, a jelmagyarázatot, a vázlat készítésének időpontját, az észak-déli irányt, a bejelentett helyhez tartozó helikopter leszálló helyeket, valamint azt hogy a bejelentett hely területe kisebb vagy nagyobb-e, mint 20 km2.


5. sz. minta:

A bejelentett hely vázlatok jelmagyarázata




6. sz. minta:

A bejelentett hely vázlat kiegészítő térképvázlattal

*

Az intézkedés a 9. pont alapján hatályát vesztette 2012. április 18. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére