• Tartalom

10/2012. (HK 7.) HM VGHÁT szakutasítás

10/2012. (HK 7.) HM VGHÁT s z a k u t a s í t á s

a Magyarország határain kívüli válságkezelő- és béketámogató műveletekben résztvevők és nemzetközi szervezetekhez vezényelt katonai megfigyelők pénzügyi biztosításáról*

2012.05.03.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény 52. § (2) bekezdése alapján – figyelemmel a Magyarország határain kívüli válságreagáló és béketámogató műveletekkel kapcsolatos Magyar Honvédséget érintő feladatokról szóló 78/2007. (HK 15.) HM utasítás előírásaira – a Magyarország határain kívüli válságkezelő- és béketámogató műveletekben résztvevő katonai szervezetek és egyéni beosztást betöltők pénzügyi biztosítása végrehajtásának részletes szabályairól a következő

szakutasítást

adom ki:


1. Általános rendelkezések

1. A szakutasítás hatálya a HM Közgazdasági és Pénzügyi Hivatal (a továbbiakban: HM KPH), a Honvédelmi Minisztérium fejezet központi és intézményi gazdálkodásának rendjéről szóló HM utasításban meghatározott sajátosan gazdálkodó szervezetek pénzügyi és számviteli szervezeti elemeire, az MH katonai szervek pénzügyi referatúráira, Magyarország határain kívüli válságkezelő- és béketámogató műveletekben résztvevő katonai szervezetek (a továbbiakban: kontingensek) pénzügyi szakállományára terjed ki.
2. A válságkezelő- és béketámogató műveletek pénzügyi és számviteli biztosítása a jóváhagyott Ideiglenes Állománytábla, vagy Állományjegyzék, a Hadrendi alárendeltség, valamint a pénzügyi utaltsági rend figyelembevételével kerül megtervezésre és végrehajtásra.
3. Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (a továbbiakban: MH ÖHP) alárendeltségében szolgálatot teljesítő kontingensek, egyéni beosztást betöltő személyek és a nemzetközi szervezetekhez vezényelt katonai megfigyelők pénzügyi és számviteli biztosítását a HM KPH Nemzetközi Igazgatóság (a továbbiakban: NKI) Nemzetközi Válságkezelő és Békeműveleteket Támogató Osztály (a továbbiakban: NVBTO) végzi, együttműködésben az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred (a továbbiakban: MH 64. BSZJ LE) – mint a logisztikai biztosításért felelős szervezet – Gazdálkodás Támogató és Pénzügyi Ellátó Referatúrával (a továbbiakban: GTPER), valamint a kontingensek pénzügyi szakállományával (a továbbiakban: pénzügyi részleg).
4. A kontingensek gazdálkodási tevékenységének pénzügyi és számviteli biztosítását a Magyar Honvédségre vonatkozó rendelkezések, különösen a Honvédelmi Minisztérium fejezet központi és intézményi gazdálkodásának rendjéről, valamint a honvédelmi szervezetek számláiról és a pénzkezelési szabályokról szóló HM utasításokban kapott felhatalmazás alapján kiadott, a kincstári számlakezelés és pénzforgalom rendjéről szóló HM KPH szakutasítás (a továbbiakban: pénzforgalomról szóló HM KPH szakutasítás) alapján kell megszervezni és végrehajtani. Az előzőekben felsorolt utasításokban és szakutasításban nem szabályozott területeket illetően a jelen szakutasításban foglaltakat kell alkalmazni.
5. Az NVBTO folyamatosan részt vesz a békeműveleti koncepciók és feladatok kidolgozásában, javaslatokat tesz a kontingensek megalakításával kapcsolatos pénzügyi feladatokra és kidolgozza azok pénzügyi és számviteli belső szabályozóját.


2. Kiválasztás, felkészítés

6. A kontingensek pénzügyi szakbeosztásainak feltöltésére – az MH ÖHP felkérése alapján – a HM KPH tesz javaslatot. A HM KPH által kiírt pályáztatás során a jelentkezők közül elsősorban a pénzügyi szakállományból történik a kiválasztás. A pénzügyi szakállomány leterheltsége függvényében más beosztásban lévő, megfelelő szakmai képesítéssel rendelkező jelentkezők is – azok vezetőinek előzetes egyetértésével – kijelölésre, kiválasztásra kerülhetnek. A válságkezelő- és béketámogató műveletekben résztvevő pénzügyi szakállomány kiválasztására a beérkezett pályázatok alapján az NKI tesz javaslatot a HM KPH főigazgatója részére.
7. A kontingensekbe kijelölt pénzügyi állomány szakmai felkészítéséért, valamint a béketámogató műveletek pénzügyi és számviteli biztosításával kapcsolatos feladatok koordinálásáért az NKI igazgatója a felelős. A pénzügyi beosztásra kijelölt és valutapénztárosi végzettséggel nem rendelkező állomány a HM KPH által központilag kerül beiskolázásra a tanfolyamra.
8. Az MH ÖHP igénye szerint, az általa a felkészítésre kijelölt katonai szervezetnél a kontingens teljes személyi állománya részére az NVBTO egy alkalommal a deviza- és forint járandóságokról ismertető foglalkozást vezet le.
9. A kijelölt személy pénzügyi szakmai felkészítésének megszervezése, végrehajtása az NVBTO feladata. Az NVBTO kaposvári bázisán a béketámogató műveletekbe felajánlott kontingensek felkészítésének időszakában speciális szakkiképzést hajt végre. Az adott kontingens pénzügyi beosztásába tervezett személyek pénzügyi szakkiképzését úgy kell megtervezni, végrehajtani, hogy azon – igény esetén – a kontingensben pénzügyi beosztásban korábban szolgálatot teljesített személy, vagy személyek is részt vehessenek.
10. A kiképzés vagy felkészítés időtartamára a kijelölt személyt – a munkaköréből fakadó feladatok alóli mentesítéssel – az állományilletékes parancsnok, vezető vezényli.


3. Jelentések, kapcsolattartás

11. A kontingensek pénzügyi szakállományával – szakmai munkájuk segítése és a megfelelő információáramlás érdekében – az NVBTO folyamatos kapcsolatot tart.
12. A kontingensek pénzügyi részlegei a 7. melléklet szerinti heti jelentést készítenek. A jelentést az NKI igazgatója részére az NVBTO útján kell felterjeszteni. Az NVBTO hetente értékeli a kontingensek jelentéseit, a jelzett problémákat a HM KPH érintett szakterületi vezetői részére továbbítja, megoldásukra javaslatot készít elő, a felvetett problémákat a szakterületi vezetőktől kapott válaszok alapján, saját hatáskörében, a lehető legrövidebb időn belül megválaszolja. Az NVBTO heti jelentések által nyert tapasztalatokról – szükség esetén – eseti feljegyzést készít az NKI igazgatója részére.
13. A kontingensek pénzügyi részlegeitől az NKI egyidejű tájékoztatása mellett a HM KPH igazgatóságai az illetékességi körükbe tartozó kérdésekben eseti jelentést kérhetnek be. Az eseti jelentés szempontjainak megfogalmazása során kerülni kell a heti jelentésben is jelentett szempontok ismétlődését.
14. A külszolgálatra vezényelt állományt érintő kártérítéssel kapcsolatos feladatokat a HM KPH Pénzügyi és Ellenőrzési Igazgatóság Jogi és Kártérítési Osztálya (a továbbiakban: JKO) intézi. Kártérítési esemény bekövetkezése esetén a kontingensek pénzügyi részlege jogosult a JKO-val a kapcsolatot közvetlenül felvenni és a szükséges intézkedéseket annak szakmai felügyelete mellett megtenni.


4. A költségvetés tervezése, jóváhagyása és módosítása

15. A válságkezelő- és béketámogató műveletek hosszú távú stratégiai, valamint a rövid távú erőforrás tervei a miniszter által meghatározott rend alapján kerülnek kidolgozásra. Az erőforrás tervek összeállítása során a pénzügyi jellegű költségvetési előirányzatok tervezése a keretgazda szervezetekkel együttműködve az NVBTO feladata.
16. A válságkezelő- és béketámogató műveletek költségvetési előirányzati kereteit, valamint az alcímtartalékba bevont vagy visszatartott kereteket az NKI Nemzetközi Együttműködési Osztály (a továbbiakban: NEO) tartja nyilván. A keretekkel kapcsolatos műveleteket a NEO végzi.
17. A válságkezelő- és béketámogató műveletek adott évre vonatkozó elemi költségvetési tervének összeállítása, valamint a pénzügyi jellegű költségvetési előirányzatok megtervezése az intézményi és központi költségvetési javaslatok elkészítésének és jóváhagyásának miniszter által meghatározott rend alapján, a keretgazda szervezetekkel együttműködve, az NVBTO feladata. A költségvetési előirányzatok tervezéséhez a kontingensek pénzügyi szolgálatai adatokat szolgáltatnak, különösen:
a) a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében foglalkoztatottak létszáma, foglalkoztatásuk tervezett, engedélyezett időtartama, megbízási díjuk összege,
b) külföldön felmerülő hatósági díjak, illetékek, bankköltségek kiadásai
tekintetében.
18. A jóváhagyott költségvetési előirányzatok kiadását a költségviselő szervezetek felé az NVBTO készíti elő.
19. A jóváhagyott költségvetési előirányzatokból – a nem külszolgálattal összefüggő járandóságok (a továbbiakban: hazai járandóságok) kivételével – mind a hazai, mind a külföldön valutában, devizában felmerülő kiadásokat biztosítani kell.
20. A válságkezelő- és béketámogató műveletek költségvetési előirányzatainak évközi és évvégi módosítását a honvédelmi szervezetek saját hatáskörű előirányzat-módosításának rendjéről szóló HM utasítás alapján, az azt meghaladó hatáskörben a HM KPH útján kell kezdeményezni. Az NVBTO a keretgazda szervezettel együttműködve készíti elő az évközi- és évvégi módosításokat és kezdeményezi azok jóváhagyatását, valamint a jóváhagyást követően az előirányzatok kiadását. A NEO nyilvántartja a keretekben történő változásokat.
21. A kontingensek gazdálkodása során befolyó nemzetközi bevételek előirányzatosításával kapcsolatos feladatokat – függetlenül attól, hogy annak analitikus nyilvántartását a kontingens pénzügyi részlege vagy az NVBTO végzi – az intézményi bevételekkel kapcsolatos feladatokról szóló HM utasítás alapján az NVBTO hajtja végre együttműködésben a NEO-val.
22. A kontingensek megszüntetése, valamint új kontingensek létrehozása esetén a pénzügyi szakfeladatok – a HM KPH bedolgozása alapján – MH ÖHP intézkedésben kerülnek meghatározásra.


5. Finanszírozás, könyvviteli feladatok végrehajtása

23. A kontingens pénzforgalmának biztosítása érdekében – amennyiben a műveleti terület biztonsági és pénzintézeti infrastruktúrájának helyzete megengedi – a pénzforgalomról szóló HM KPH szakutasításban foglaltak szerint, a HM KPH főigazgató engedélye alapján, helyi bankban devizaszámlát nyithat. A devizaszámla megnyitása előtt a biztonsági kockázatok megítélése érdekében a művelet irányításáért felelős parancsnokság és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (a továbbiakban: KNBSZ) véleményét ki kell kérni. A devizaszámláról kell biztosítani a műveleti területen végrehajtott beszerzések, igénybe vett szolgáltatások kiegyenlítését, valamint a valutapénztár készpénzzel történő feltöltését.
24. A műveleti területen bankszámlával nem rendelkező, béketámogató műveletekbe felajánlott ideiglenes katonai szervezet részére a gazdálkodáshoz és a devizajárandóságok kifizetéséhez szükséges pénzeszközöket a megkötött Technikai Megállapodás (a továbbiakban: TA) szerinti átutalással az együttműködő szövetséges nemzet útján, vagy készpénzben kell biztosítani. A valuta – országhatáron belüli, a műveleti területre történő kiszállítást végző szervezet telephelyére történő – szállítását a pénzszállítások kísérésének biztosításáról szóló HM utasításban foglaltak figyelembevételével kell végrehajtani.
25. A TA alapján más szervezet bankszámlájára történő finanszírozás esetén az átutalt ellátást a bankszámláról egy összegben kell felvenni, azon az MH pénzeszközei csak ideiglenes jelleggel – a finanszírozás végrehajtásáig – kezelhetőek.
26. A kontingens a napi működési kiadásainak biztosítására, a devizajárandóságok kifizetésére valutapénztárt működtet. A valutapénztár működésére a pénzforgalomról szóló HM KPH szakutasítás vonatkozó szabályait kell alkalmazni. Azoknál a kontingenseknél, ahol a pénzügyi tiszt és a pénzkezelő személye azonos, a HM KPH főigazgatója külön engedélyt ad ki az egyszemélyes pénzkezelésre.
27. A készpénzkészlet felső határa valutanemenként, valutában kerül megállapításra a pénzforgalomról szóló HM KPH szakutasítás szerint. A készpénzkészlet forintérték meghatározásakor, a biztonsági, őrzésvédelmi feltételek kialakítása során a HM Költségvetés Gazdálkodási Információs Rendszer (a továbbiakban: HM KGIR) érvényes vállalati árfolyamát kell alkalmazni. A vállalati árfolyamok változásait, valamint a tárgyhó 15-én érvényes hivatalos MNB árfolyamokat az NVBTO a kontingensek részére minden hónap 20-ig megküldi.
28. A kontingens gazdálkodásához szükséges költségvetési támogatás – a kontingens adatszolgáltatása alapján – az MH 64. BSZJ LE Magyar Államkincstárnál (a továbbiakban: Kincstár) vezetett előirányzat-felhasználási keretszámlájáról, devizaszámláiról kerül biztosításra. A kontingens a tárgyhavi támogatási igényt az igényelt devizanemben a tárgyhónapot megelőző hónap 17-ig küldi meg az NVBTO részére.
29. A pénzügyi részleg a devizaszámlához és a valutapénztárhoz kapcsolódó gazdasági eseményekről pénzforgalmi naponként analitikus nyilvántartást vezet.
30. A pénzügyi részleg a devizaszámla és a valutapénztár pénzforgalmát alátámasztó bizonylatokról – a könyvviteli feladatok végrehajtása érdekében – a Honvédelmi Minisztérium Fejezet Egységes Számviteli Politika (a továbbiakban: Számviteli politika) mintatára szerinti „Összesítő bizonylatot” készít és azt az NVBTO részére hetente telefaxon, vagy elektronikus úton továbbítja. A könyvelési bizonylatok, így különösen: számlák és a kapcsolódó utalványozási záradékok, kiadási és bevételi pénztárbizonylatok, eszközutalványok, napi pénztárjelentések eredeti példányát az Összesítő bizonylatokkal együtt havonta, vagy a helyi postajárat gyakoriságának függvényében – de legalább negyedévente – az NVBTO részére meg kell küldeni. Az okmányok teljes körű továbbításáért a kontingens pénzügyi részlege a felelős. A megküldés előtt a könyvelési bizonylatokról hiteles másolatot kell készíteni, mely a későbbiekben a könyvelés alapokmánya lesz a műveleti területen.
31. A könyvelési adatok HM KGIR rendszerben történő rögzítését – a 30. pont szerinti, telefaxon vagy elektronikus úton megküldött Összesítő bizonylatok alapján – az NVBTO végzi. Az NVBTO a kontingensek részére, az általuk igényelt adattartalommal a könyvelési adatokról szóló főkönyvi kivonatot küld.


6. A jóváhagyott előirányzatok felhasználása, nyilvántartása és elszámolása

32. A kontingensek működésének biztosításához szükséges beszerzések – beleértve a műveleti beszerzéseket is – a szükséges engedélyezési és ellenjegyzési eljárásokat követően hajthatóak végre. Az ellenjegyzési feladatokat a kötelezettségvállalások ellenjegyzéséről és bejelentésének rendjéről szóló HM utasításban foglalt ellenjegyzési okmányok alkalmazásával kell végrehajtani.
33. A műveleti beszerzésekre vonatkozó előírásokat kell alkalmazni a műveleti területen végrehajtott pénzügyi jellegű beszerzések, így különsen: reprezentáció, illeték kiadások, repülőjegy beszerzés esetében is.
34. A költségvetési előirányzatok nyilvántartását az MH ÖHP által kiadott intézkedés szerint kell végrehajtani. A külföldi fizetőeszközben teljesített kifizetések esetén a forint összeg meghatározását a Számviteli politika értékelési szabályzata II./2./c.) pontja szerinti árfolyamon kell meghatározni.
35. A kontingens pénzügyi beszámolási és egyéb jelentési kötelezettségeinek az MH 64. BSZJ LE tesz eleget. A beszámolók és időközi mérlegjelentések összeállítását az évente kiadásra kerülő HM VGHÁT szakutasításban foglaltak alapján kell végrehajtani.
36. A kontingensek pénzügyi részlegeinek – a 35. pontban meghatározottakon túl – az adott időszakra vonatkozó mérlegjelentések, beszámolók elkészíthetősége érdekében az alábbi feladatokat kell végrehajtaniuk:
a) az adott negyedév gazdasági eseményeiről készített Összesítő bizonylatok, a pénzforgalommal kapcsolatban vezetett analitikus nyilvántartások – függő, átfutó és kiegyenlítő kiadások és bevételek – megküldése az NVBTO részére a tárgynegyedévet követő hó 5-ig,
b) a tárgynegyedév utolsó napján fennálló vevői követelések és szállítói kötelezettségek (3. melléklet) megállapítása és megküldésére az NVBTO részére a tárgynegyedévet követő hó 5-ig,
c) a pénzeszközökről készített leltározási okmányok megküldése az NVBTO részére tárgyévet követő év január 20-ig,
d) a megelőző gazdasági év gazdálkodásának értékelése, az éves szöveges beszámoló jelentésének megküldése az NVBTO részére a tárgyévet követő év február 20-ig.
37. Az NVBTO az időszaki mérlegjelentések, beszámolók elkészítéséhez további adatszolgáltatásokat is bekérhet.
38. A HM KPH Költségvetési, Számviteli és Ellenjegyzési Igazgatóság (a továbbiakban: KSZEI) Számviteli Osztálya (a továbbiakban: SZVO) az intézményi és központi költségvetési javaslatok elkészítésének és jóváhagyásának rendjéről kiadott miniszteri körlevélben meghatározott ellátó katonai szervezetek időközi mérlegjelentéseiben és számszaki beszámolóiban szerepelteti a békeműveletek biztosítására jóváhagyott tárgyévi költségvetésének teljes körű elszámolását.


7. Egységszintű és szakági nyilvántartó rendszer alkalmazása

39. A vagyonelemek nyilvántartásánál az eszközök honvédelmi szervezeteknél történő számítógépes analitikus nyilvántartásáról szóló HM KPSZH szakutasításban foglaltak szerint kell eljárni úgy, hogy a kontingensek az eszközprogram szakági részét alkalmazzák, az egységszintű nyilvántartást pedig az MH 64. BSZJ LE GTPER vezeti.


8. Követelésekkel kapcsolatos feladatok
végrehajtása

40. A kontingensek gazdálkodása során keletkezett bevételek nyilvántartását a kontingensek pénzügyi részlegének és az NVBTO-nak kell végrehajtania.
a) Az MFO szervezettel megkötött nemzetközi szerződésen alapuló követelésállomány pénzforgalmi nyilvántartása az MFO Magyar Kontingens esetében:
aa) Az MFO Magyar Kontingens esetében az MFO szervezettel megkötött nemzetközi szerződésen alapuló követelésállomány pénzforgalmi nyilvántartása, kezelése az MH 64. BSZJ LE Kincstárnál vezetett USD alapú devizaszámláján kerül végrehajtásra. A nemzetközi szerződéssel kapcsolatos bevételhez kapcsolódó analitikus nyilvántartást – a kontingens adatszolgáltatása alapján – az NVBTO vezeti, melyről a kontingens pénzügyi részlegét negyedévente tájékoztatja.
ab) Az adott időszakra, periódusra vonatkozó bevételek megállapítása, analitikus nyilvántartás vezetése az MFO szervezettel megkötött nemzetközi szerződés szerinti elszámolási periódusonként (01.16.–04.15.; 04.16.–07.15.; 07.16.–10.15.; 10.16.–01.15.) kerül végrehajtásra.
ac) A kontingens pénzügyi részlege a periódusra vonatkozó elszámolási javaslatát a várható bevételek figyelembevételével, valamint a következő periódusra tervezett költségtérítési igényét (költségtérítési előlegét) a periódus záró hónapjának utolsó napjáig megküldi az NVBTO részére, mely legalább az alábbi adatokat tartalmazza:
aca) vezényelt személy neve, rendfokozata, azonosító száma;
acb) vezénylésének kezdete;
acc) az adott periódusban a kontingens állományában eltöltött naptári napok száma;
acd) az adott személy esetében az igényelt költségtérítés összege a tárgyperiódusban.
ad) Az elszámolási javaslathoz – költségtérítési előleg igényhez – szöveges magyarázatot is szükséges készíteni, az alábbiak figyelembevételével:
ada) az MFO szervezettől és a Belügyminisztériumtól visszaigénylésre kerülő költségtérítés összege elkülönítetten, USD-ben;
adb) az adott periódusban végrehajtott állományváltások adatai és repatriálások adatai;
adc) a Belügyminisztérium (a továbbiakban: BM) állományába tartozó személyek ellátásának adatai: beosztás átadás-átvételének időtartama és az érintett személyek száma, átadás-átvétel összesített naptári napjainak a száma és az erre az időszakra számított költségtérítési igény összege USD-ben.
ae) Az elszámolási javaslat adatait az NVBTO felülvizsgálja, megállapítja és nyilvántartásba veszi az MFO szervezet, és a BM felé fennálló követelésállomány összegét, majd az elszámolási javaslatot megküldi az MFO Magyar Kontingens részére.
af) A BM felé fennálló USD követelésállományt az adott periódus utolsó napján érvényes MNB Ft/USD árfolyamon kell forintra átszámítani.
b) Az ENSZ-szel megkötött nemzetközi szerződésen alapuló követelésállomány pénzforgalmi nyilvántartása az UNFICYP Magyar Kontingens esetében:
ba) Az UNFICYP Magyar Kontingens esetében az ENSZ-szel megkötött nemzetközi szerződésen alapuló követelésállomány pénzforgalmi nyilvántartása, kezelése az MH 64. BSZJ LE Kincstárnál vezetett USD alapú devizaszámláján kerül végrehajtásra. A nemzetközi szerződéssel kapcsolatos bevételhez kapcsolódó analitikus nyilvántartást – a kontingens adatszolgáltatása alapján – az NVBTO vezeti, melyről a kontingens pénzügyi részlegét negyedévente tájékoztatja.
bb) Az analitikus nyilvántartás vezetése érdekében a kontingens havonta, a tárgyhónapot követő hónap 15-ig elszámolási javaslatot küld az NVBTO részére, mely legalább az alábbi adatokat tartalmazza:
bba) havi átlaglétszám;
bbb) alaptérítés, speciális beosztást betöltők utáni térítés és az egyéb térítés összege;
bbc) havi térítés összesen az átlaglétszám alapján.
bc) Az elszámolási javaslat adatait az NVBTO felülvizsgálja, megállapítja és nyilvántartásba veszi az ENSZ-szel szemben fennálló követelésállomány összegét, majd az elszámolási javaslatot megküldi az NKI, valamint tájékoztatásul az UNFICYP Magyar Kontingens részére.
c) Az ISAF feladattal kapcsolatban megkötött két- vagy többoldalú nemzetközi szerződéseken, egyezményeken (a továbbiakban: nemzetközi szerződések) alapuló követelésállomány pénzforgalmi nyilvántartása:
ca) Az ISAF feladattal kapcsolatban megkötött nemzetközi szerződéseken alapuló követelésállomány pénzforgalmi nyilvántartása, kezelése az MH 64. BSZJ LE Kincstárnál vezetett devizaszámláin kerül végrehajtásra. A nemzetközi szerződéssel kapcsolatos bevételhez kapcsolódó analitikus nyilvántartást – a kontingens adatszolgáltatása alapján – az NVBTO vezeti;
cb) A kontingens a nemzetközi szerződések alapján végrehajtja a – STANAG 2034-es okmányok és a kapcsolódó kimutatások, a magyar adó- és számviteli szabályok szerinti számlák – kiállítását;
cc) A kiállított számlák eredeti, első számú példányait, valamint azok másodpéldányait havonta, a tárgyhónapot követő hónap 15-ig megküldi az NVBTO részére;
cd) Az NVBTO az okmányok alapján nyilvántartásba veszi a követelésállományt és az eredeti okmányokat – a vevők részére történő továbbítás végett – megküldi az NKI részére.


9. Hazai pénzügyi járandóságok

41. A kontingensbe vezényelt állomány pénzügyi-személyi gyűjtőit – a KNBSZ állományának kivételével – a vezénylést követő hónap 15-ig az állományilletékes katonai szervezet pénzügyi referatúrájának le kell zárnia és megküldeni az NVBTO részére. A vezénylés megszüntetését követően – tárgyhónapot követő hónap 15-ig – a pénzügyi gyűjtők zárását és továbbítását az állományilletékes katonai szervezetek részére az NVBTO hajtja végre.
42. Az NVBTO kontingensenként ideiglenes fizetési jegyzéket létesít, melyre a kontingensbe vezényelt állományt a külszolgálat megkezdésének napjától a vezénylés megszűnését követő hónap 15-ig az állományilletékes alakulat pénzügyi referatúrája áthelyezi. Az ideiglenes fizetési jegyzékek adatait úgy kell beállítani, hogy a hazai járandóságok az állományilletékes katonai szervezet költségvetését és létszámát terheljék.
43. A kontingensbe vezényelt állomány hazai járandóságainak folyósítása, szükség esetén a személyi állomány nyilatkozatainak rögzítése az NVBTO feladása alapján, a pénzbeni juttatások folyósításának rendjéről szóló HM KPÜ-HM SZEF együttes intézkedésben meghatározottak szerint történik.
44. A vezénylés időtartama alatt az NVBTO – az állományilletékes katonai szervezetek által megküldött parancskivonatok alapján – ellenőrzi a számfejtett, folyósított juttatások helyességét. Jogalap nélküli kifizetések, visszatartások esetén az NVBTO az állományilletékes alakulat pénzügyi referatúrájánál írásban kezdeményezi a járandóságok visszavonását, vagy azok folyósítását.
45. A vezénylés ideje alatt az illetményekkel kapcsolatos változás-visszaigazolások és egyéb pénzügyi okmányok megküldése a kontingens részére az NVBTO feladata. A vezényeltek pénzügyi áthelyezéséig az állományilletékes alakulat pénzügyi referatúrája a változás-visszaigazolásokat és egyéb pénzügyi okmányokat a kontingensekhez történő kijuttatás céljából az NVBTO részére küldi meg.
46. Az NVBTO a járandóságok szabályoknak megfelelő megállapítása érdekében az állományilletékes alakulatok személyügyi szerveivel együttműködik. A vezényelt állomány hazai járandóságaira vonatkozó illetmény-besorolási jogkör a külszolgálat időtartama alatt az állományilletékes katonai szervezetnél marad.
47. A kontingens személyi állománya után felszámítandó pénzügyi kereteket (illetményelőleg, segély) az állományilletékes katonai szervezetnél kell képezni. A vezényelt állomány pénzügyi keretek terhére folyósítható juttatás iránti, így különösen illetményelőleg, segély kérelmét az állományilletékes katonai szervezet parancsnoka részére kell felterjeszteni.
48. Az esetenként megállapított és bankszámlára kiutalandó járandóságokkal kapcsolatos ügyintézéséért az NVBTO a felelős. Az NVBTO köteles az igényléshez szükséges nyomtatványokat a kontingens részére kijuttatni. Amennyiben a járandóság megállapítása az állományilletékes katonai szervezet parancsnokának hatáskörébe tartozik, a kontingensben kitöltött igényléseket az NVBTO útján az állományilletékes katonai szervezetekhez kell megküldeni. A parancsnoki engedélyt követően az okmányokat az NVBTO részére kell megküldeni. A juttatás feladása a HM KGIR rendszerben az NVBTO feladata.


10. Külföldi pénznemben folyósított járandóságok

49. A Magyar Honvédség külföldi szolgálatot teljesítő és külföldi tanulmányokat folytató személyi állománya devizaellátmányáról és egyes ellátmányon kívüli pénzbeli járandóságairól szóló HM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) III. és IV. fejezétenek hatálya alá tartozó személyek devizajárandóságainak számfejtését, folyósítását az alábbi feladatmegosztásban kell végrehajtani:
a) a devizaellátmány mértékét, összegét meghatározó parancsok feldolgozását, gyűjtőzését a kontingens pénzügyi részlege és az NVBTO is végrehajtja;
b) a devizaellátmány tárgyhavi, időarányos összegének megállapítását – beleértve az átutalással és a készpénzben kifizetendő devizaellátmány külföldi fizetőeszközbeni összegének meghatározását – az NVBTO végzi a HM KGIR rendszer alkalmazásával;
c) a tárgyhónapra megállapított devizaellátmány kifizetése
ca) készpénzben: a műveleti területen a kontingens pénzügyi részlegének feladata az e) pont szerinti adatszolgáltatás alapján,
cb) a jogosult által megadott devizaszámlára történő utalással: az NVBTO feladata a HM KPH Illetményszámfejtő, Adó- és Járulékelszámoló Igazgatóság (a továbbiakban: IAJI) részére megküldött utalási fájllal;
d) a kontingens pénzügyi részlege a kontingens személyi állományának devizaellátmányát érintően bankszámlára történő utalást nem hajthat végre;
e) a kontingensek pénzügyi részlege a havi devizaellátmány összegének megállapításához az 1. melléklet 1. pontja szerinti adatszolgáltatást teljesít az NVBTO részére;
f) az NVBTO a tárgy hónapra megállapított devizaellátmány összegéről, a kontingensek által a e) pont szerinti adatszolgáltatás feldolgozásáról és a tárgyhavi devizaellátás során jelentkező problémákról – esetlegesen előforduló devizaellátmány túlfizetés vagy visszatartás, a HM KGIR rendszer zárása miatt fel nem dolgozott okmányok – az 1. melléklet 2. pontja szerinti adatszolgáltatást teljesít a kontingensek pénzügyi részlege részére.
50. A devizaellátmány megállapítását, kifizetését kizárólag a Rendelet szerint elkészített és a HM KPH Pénzügyi és Ellenjegyzési Igazgatóság által ellenjegyzett devizaellátmány besorolási parancs, vezénylési parancs alapján lehet végrehajtani. Devizaellátmány besorolási parancs hiányában devizaellátást végrehajtani, devizaellátmányt folyósítani nem lehet.
51. Azon személyek részére, akik olyan béketámogató műveletben teljesítenek tartós külföldi szolgálatot, amelyben önálló pénzügyi részleggel rendelkező kontingens nem vesz részt, földrajzi távolságból vagy műveleti okokból adódóan ellátásuk kontingens által nem biztosítható, az NVBTO a vezénylés megkezdése előtt honi területen a vezénylés időtartamára – a havi készpénzfelvételeket kiváltandó – devizaellátmány-előleget fizet ki.
52. A devizaellátmány-számfejtés rendszere, folyamata magában foglalja:
a) a 2. melléklet szerinti „Megbízás devizaellátmány átutalására” okmányon (a továbbiakban: Megbízás okmány) feltüntetett adatok – devizaszámla szám, devizaellátmány- előleg, havi készpénzbeli devizaellátmány kifizetés – HM KGIR rendszerben történő feldolgozását, rögzítését;
b) külszolgálatra történő vezénylési parancsok, határozatok adatainak tételes egyeztetését a HM KGIR rendszerben – a Rendelet szerint arra jogosult szervezet személyügyi szerve által – rögzített adatokkal, információkkal;
c) a kontingensek pénzügyi részlege által az 1. melléklet 1. pontja szerinti adatszolgáltatások adatainak feldolgozását, egyeztetését az arra jogosult szervezet által kiadott parancsokkal, határozatokkal, valamint a HM KGIR rendszerben rögzített adatokkal;
d) a kiadmányozott vezénylési – devizaellátmány besorolási – parancsban, határozatban megállapított besorolás szerinti alap-devizaellátmány, devizaellátmány kiegészítés, vezetői devizaellátmány-pótlék tárgyhónapra járó, időarányos összegének megállapítását;
e) a tárgyhónapban átutalással és készpénzbeli kifizetéssel teljesítendő devizaellátmány összegének megállapítását;
f) a HM KGIR rendszerben a feldolgozások végrehajtását, az átutalás kezdeményezését az IAJI-nál.
53. A Rendelet szerinti devizaellátások kifizetésére a Rendelet szerinti határidőkig, a HM KGIR rendszer alkalmazásával, a devizaszámlára átutalandó devizaellátmány tekintetében a hóközi kifizetésekre vonatkozó határidők – IAJI által kiadott havi zárási időpontok – betartásával kell intézkedni. A kifizetett nettó devizaellátás bruttósítását a hóvégi számfejtésekkel egyidőben hajtja végre az IAJI.
54. A havi devizaellátás végrehajtása érdekében – a HM KGIR rendszeren – a következő feldolgozásokat – a felsorolás sorrendjében – kell eszközölni: „Teszt számfejtés”, „Éles számfejtés”, „Teszt utalás”, „Éles utalás”.
55. Az átutalás – „Éles utalás” – kezdeményezése a HM KGIR rendszerből kinyomtatott és az NVBTO vezetője által „A táblázat szerinti devizaellátmány éles számfejtés végrehajtható, utalásra adható!” záradékkal ellátott „Teszt számfejtési” kimutatás alapján hajtható végre. Az „Éles utalás” feldolgozás eredményeként előállított utalási file számát, az utalásra kerülő devizaellátás összegét a kifizetés pénznemében, az átutalásban érintett személyek számát, a devizaellátás beazonosításához szükséges megjegyzést a IAJI részére outlook üzenetben kell megküldeni. Az üzenethez csatolni kell az utalási kimutatást.
56. Az 54. pont szerinti feldolgozások során elkészített kimutatásokat, az 1. és 2. melléklet szerinti adatszolgáltatásokat, a IAJI részére megküldött és kinyomtatott outlook üzeneteket, valamint az IAJI által megküldött utalási jegyzéket kontingensenként, külön iktatólapon kell irattározni.


11. A Rendelet hatálya alá nem tartozó személyek ellátása

57. A Rendelet hatálya alá nem tartozó személyek – különösen a BM állományába tartozó személyek, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében foglalkoztatottak – járandóságainak megállapítását az alábbi feladatmegosztásban kell végrehajtani:
a) a devizaellátmány mértékét, összegét meghatározó okmányok, így különösen: BM vezénylési parancsok, megbízási szerződések feldolgozását, gyűjtőzését a kontingens pénzügyi részlege és az NVBTO is végrehajtja;
b) a devizaellátmány tárgyhavi, időarányos összegének megállapítását – beleértve az átutalással és a készpénzben kifizetendő devizaellátmány külföldi pénznembeni összegének meghatározását – a kontingens pénzügyi részlege végzi;
c) a tárgyhónapra számfejtett devizaellátmány kifizetését készpénzben – műveleti területen – a kontingens pénzügyi részlege, a jogosult devizaszámlájára történő utalással – a HM KGIR FIN alrendszer alkalmazásával – az NVBTO végzi. A kontingensek pénzügyi részlege bankszámlára történő utalást a devizaellátmány vonatkozásában nem hajthat végre;
d) a kontingensek pénzügyi részlege a havi devizaellátmány összegének megállapításáról, az átutalással kifizetendő ellátás összegéről az 1. melléklet 1.5. pontja szerint teljesít adatszolgáltatást az NVBTO részére;
e) az NVBTO az adatszolgáltatás és az érintett személy nyilatkozata alapján végrehajtja a kifizetett devizaellátás adó- és járulék-elszámolási feladatait, valamint tájékoztatja az illetékes társszervezetet a BM állomány részére kifizetett devizaellátásról.
58. A 57. pont d) alpontja szerint megküldött kimutatások alapján az NVBTO az MH 64. BSZJ LE belső szabályzata alapján engedélyezteti, majd azt követően végrehajtja a devizaellátások kifizetését a HM KGIR FIN alrendszeren keresztül.


12. Az ellátására vonatkozó közös szabályok

59. A személyi állomány részére devizaellátás – devizaellátmány, megbízási díj – átutalást kizárólag a külföldi szolgálatra történő vezénylést megelőzően, a 2. melléklet szerinti Megbízás okmányon tett nyilatkozata alapján, az ott feltüntetett bankszámlára lehet teljesíteni. A Megbízás okmány hiányában deviza-átutalást teljesíteni nem lehet. A Megbízás okmányok eredeti példányait – a KNBSZ és a BM állománya kivételével – az NVBTO-nak a 41. pont szerint megküldött pénzügyi személyügyi gyűjtőbe kell lefűzni, azonban a kontingensek pénzügyi részlegeinek másolati példánnyal rendelkezniük kell.
60. A személyi állomány által kitöltött Megbízás okmányok összegyűjtését, adatainak ellenőrzését a kontingensek kiutazó pénzügyi részlegei, vagy a kontingens állományából kijelölt személy hajtja végre. Az ellenőrzött Megbízás okmányokat és az azok alapján elkészített adatbázist az NVBTO-nak kell átadni, megküldeni a kiutazást, vezénylést legalább 15 nappal megelőzően.
61. A Rendelet szerinti devizaellátmány-előlegek jogosultak részére történő kifizetését, valamint annak visszatérítésére vonatkozó intézkedést az alábbi eljárási rendben kell végrehajtani:
a) a Rendelet 47. § (2) bekezdése szerinti devizaellátmány-előleget – legfeljebb 500 EUR – a 2. melléklet szerinti Megbízás okmány kitöltésével kell igényelni a kontingens pénzügyi részlegétől, az 51. pont hatálya alá tartozók esetében az NVBTO-tól. A kifizetett devizaellátmány-előleg levonására – a Rendelet szerinti havi devizaellátásból – az NVBTO a kontingens pénzügyi részlege által a 49. e) pont szerinti elkészített adatszolgáltatás alapján intézkedik;
b) a Rendelet 33. § (3) bekezdése szerint vezényeltek részére a Rendelet 37/A. § (7) bekezdés szerinti utazási előleget – legfeljebb 2.000 EUR – a 4. melléklet szerinti formában kell az NVBTO-tól igényelni. A kérelem alapján az NVBTO – amennyiben a kifizetés és annak megtérítése, visszafizetése belföldön végrehajtható – kifizeti az igényelt előleg összegét és meghatározza a visszafizetés módját, vagy a kontingens irányába intézkedik annak kifizetésére és megtérítésére;
c) a Rendelet 1. § (2) bekezdés szerinti vezényelt katonai megfigyelők részére a 27.§. szerinti utazási előleget – legfeljebb 2.000 EUR – az 5. melléklet szerinti formában kell az NVBTO-tól igényelni;
d) az a) pont szerinti devizaellátmány-előleget a 2. melléklet szerinti formában, annak 6. pontjának kitöltésével – a teljes vezénylés szerinti hónapok számának figyelembevételével – kell az NVBTO-tól igényelni. A kifizetett devizaellátmány-előleg összegéről az NVBTO a kontingensek pénzügyi részlegét tájékoztatja, és az előleg levonására – az első havi devizaellátásból – intézkedik.
62. A devizaellátást érintő jogalap nélküli kifizetések kezelését – fizetési felszólítás kiállítása, befizetés figyelemmel kísérése, átutalása az IAJI részére – az NVBTO hajtja végre. A nyilvántartott devizaellátmány túlfizetéseket, azok rendezését naptári negyedévenként a negyedévet követő hónap 15-ig az NVBTO a kontingens részére – tájékoztatásul – megküldeni.
63. A fizetési felszólítás tartalmazza:
a) az érintett személy nevét, rendfokozatát, levelezési címét, adóazonosító jelét, személyügyi törzsszámát;
b) a jogalap nélkül kifizetett devizaellátmány nettó összegét;
c) a túlfizetés mely havi devizaellátmányt és milyen összegben, valutanemben érintette;
d) a túlfizetés megállapításának alapjául szolgáló parancs, határozat számát;
e) a jogalap nélküli kifizetés visszakövetelésére rendelkezésre álló – a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény által biztosított – elévülési időre és paragrafusra történő hivatkozást;
f) a visszatérítésre rendelkezésre álló időintervallumot és annak módját – banki átutalás, készpénzes befizetés – mértékét, részletfizetés esetén annak összegét és ütemezését;
g) banki átutalással történő fizetés esetén a MH 64. BSZJ LE devizaszámlájának adatait;
h) felhívást a fizetési felszólítás nyilvántartási számára történő hivatkozásra az átutalás kezdeményezésekor.
64. A devizaellátmányokat érintő jogalap nélküli kifizetések vonatkozásában az NVBTO analitikus nyilvántartást vezet, mely tartalmazza a túlfizetésekre, valamint annak rendezésére, aktuális helyzetére vonatkozó adatokat.
65. A devizaellátmány túlfizetések átutalással történő rendezése esetén a túlfizetés visszautalását az eredetileg kiutalt összeggel azonos devizanemben az MH 64. BSZJ LE Kincstárnál vezetett számlájára kell teljesíteni.
66. A visszatérített túlfizetés forint összegét – előzetes tájékoztatását követően – az NVBTO az IAJI részére átutalja. Az IAJI részére megküldendő előzetes tájékoztatásnak tartalmaznia kell:
a) a túlfizetésben érintett személy nevét, rendfokozatát, személyügyi törzsszámát;
b) a visszatérített devizaellátmány összegét külföldi pénznemben, a túlfizetésben érintett hónapot;
c) a jóváíró bankkivonat számát, dátumát;
d) a HM KPH IAJI részére átutalandó forint összeget, az alkalmazott árfolyamot.


13. Ellenőrzési feladatok,
egyéb adatszolgáltatások végrehajtása

67. A pénzeszközök kezelésével, felhasználásával, elszámolásával összefüggő feladatokra kiterjedő belső ellenőrzési feladatokat a munka- és ellenőrzési tervekben kell rögzíteni, mind a kontingensnél, mind az NVBTO-nál. A belső ellenőrzés végrehajtása során a HM fejezet közgazdasági, pénzügyi és számviteli szakellenőrzésének rendjéről szóló HM KPH szakutasítás előírásai szerint kell eljárni.
68. Az ellenőrzési feladatokat úgy kell megszervezni, hogy a jelen intézkedés szerinti megosztott feladatok, tevékenységek teljes körűen ellenőrzésre kerüljenek. Az NVBTO a kontingensek gazdálkodási feladataival összefüggő pénzforgalmi okmányok, kifizetések, analitikus nyilvántartások ellenőrzésével kapcsolatos megállapításait a kontingens pénzügyi részlege részére megküldi.
69. A természetbeni juttatások adózásával kapcsolatos feladatokat a kontingensek adatszolgáltatásai alapján a természetbeni juttatások utáni munkáltatót terhelő adók és járulékok megfizetéséhez és bevallásához szükséges adatszolgáltatásokról szóló HM KPÜ vezérigazgatói intézkedés szerint, az MH 64. BSZJ LE GTPER teljesíti az IAJI részére. A kontingensek pénzügyi részlegei a hivatkozott intézkedés 1–3. számú melléklete szerinti adatszolgáltatást minden hónap 5-ig, a 4. melléklet szerinti adatszolgáltatást minden év január 3-ig küldik meg a GTPER részére.
70. A 69. pont szerinti adatszolgáltatásokhoz kapcsolódó analitikus kimutatásokat a kontingens pénzügyi részlegénél kell tárolni.


14. A pénzügyi beosztások átadás-átvétele

71. A kontingens személyi állományának váltásakor műveleti területen a pénzügyi részlegvezetői beosztás átadás-átvételét a váltási időpontok és a lehetőségek figyelembe vételével legalább 5 munkanap időtartamban kell végrehajtani. A váltócsoportokba történő besorolást úgy kell összeállítani, hogy a beosztások átadás-átvételét személyesen lehessen végrehajtani. Kivételes esetben, amennyiben a váltás gyorsított ütemben kerül lebonyolításra, a pénzügyi beosztások átadás-átvétele más módon is végrehajtható, így különösen: a váltandó pénztáros átadja a pénztárt a váltandó pénzügyi tisztnek, a váltandó pénzügyi tiszt adja át a pénztárt a váltó pénztárosnak, vagy pénzügyi tisztnek. Pénzügyi beosztás átadás-átvételét a pénztár tételes átadás-átvétele nélkül végrehajtani nem lehet.
72. A valutapénztár átadás-átvételét az MH Szolgálati Szabályzata 4. mellékletében előírt módon a pénzforgalomról szóló HM KPH szakutasításban meghatározottak szerint kell végrehajtani. A pénztáros 5 napot meghaladó tartós távolléte, vagy a munkavégzésében tartós akadályoztatása esetében is a hivatkozott szakutasítás szerint kell eljárni.
73. A pénzügyi vezetői beosztás átadás-átvételkor – a fordulónap szerinti állapotnak megfelelően – a jegyzőkönyvben rögzíteni kell minimálisan az alábbi feladatok állapotát, amelyhez az NVBTO szükség esetén információt biztosít:
a) a kontingens részére biztosított költségvetési előirányzatok felhasználásának helyzetét;
b) a pénzügyi vezető külszolgálata alatti időszak gazdálkodásának szöveges értékelését;
c) a hatályos szerződések felsorolását;
d) az állomány deviza és egyéb járandóságai ellátottságának helyzetét;
e) a valutapénztár készpénzkészletét, egyezőségét, a devizabankszámla egyezőségét az utolsó számlakivonattal, a szigorú számadásköteles okmányok meglétét;
f) a gazdálkodással kapcsolatos okmányoknak az NVBTO felé továbbításának helyzetét, így különösen: összesítő bizonylatok, eredeti pénzforgalmi okmányok, kiállított számlák;
g) a nyilvántartott követelések és kötelezettségek állományát, helyzetét;
h) a pénzforgalommal kapcsolatban vezetett analitikus nyilvántartások, így különösen függő-, átfutó, kiegyenlítő kiadásokról vezetett analitikus kimutatások egyenlegét, a kapcsolódó gazdasági események felsorolását;
i) a reprezentációs keretek felhasználásának helyzetét;
j) a pénzügyi részleg munkakörülményeinek helyzetét, a pénzügytechnikai eszközök általános állapotát, azokkal történő ellátottságot és a szakterület adott körülmények közötti legfontosabb kérdéseit;
k) az átadó pénzügyi vezető által végrehajtott belső pénzügyi szakellenőrzések összegzett megállapításait,
l) a folyamatban lévő feladatokat, kiemelten a személyi állomány devizaellátásával, a költségvetési előirányzatok biztosításával, valamint az ellenőrzésekkel kapcsolatos feladatokat.
74. A kontingens pénzügyi részlege az átadás-átvételről készült jegyzőkönyv egy példányát, valamint az átadó pénzügyi tiszt által 67. pont alapján elkészített belső ellenőrzési jelentést az NKI részére az átvételt követően megküldi.


15. Tapasztalatok feldolgozása

75. A missziós felkészítés és kiképzés, ezen belül is a pénzügyi szakkiképzés gördülékenyebbé tétele, hatékonyságának fokozása valamint a missziós állomány pénzügyi ellátása színvonalának emelése érdekében szükséges a misszióban részt vett és részt vevő pénzügyi tisztek, altisztek szakmai, missziós tapasztalatainak összegyűjtése, feldolgozása és értékelése.
76. Fentiek érdekében, az átadó pénzügyi állománynak a misszió befejezését követő 10 napon belül a 6. mellékletben szereplő kérdőívet ki kell tölteni és az NKI-ra el kell juttatni. A beérkezett kérdőívek és a 7. sz. mellélet szerinti heti jelentés feldolgozása során, a HM KPH nemzetközi igazgatójának javaslata alapján a HM KPH főigazgatója dönt egy adott témakör vagy probléma MH Tapasztalat Feldolgozó Rendszerbe (a továbbiakban: MH TAFE) történő beillesztéséről. A kérdőív kitöltése során törekedni kell a válaszok világos, egyértelmű és teljes körű megfogalmazására, megválaszolására.
77. A válaszok visszaérkezésének nyilvánvaló módja miatt – e-mail, fax – a válaszadó anonimitását garantálni nem lehet, ezért – az NVBTO végrehajtásért felelős ügyintézőin kívül – azokba csak a főigazgató és helyettese tekinthet bele. A NVBTO a kérdőíveket bizalmasan kezeli, azokról egy általános, anonim összefoglaló jelentést készít a főigazgató részére. A tapasztalatok a válaszadó adatainak feltüntetése nélkül kerülnek feldolgozásra.
78. Mivel a kérdőív és az abban szereplő vélemény nem tekinthető az adott misszió hivatalos kiadmányának, ez egy szakmai felmérés, ezért azt a kiadmányozásra jogosult elöljáróval sem láttamoztatni, sem jóváhagyatni nem kell.
79. Az NVBTO osztályvezetője évente értékelje az összegyűlt információkat, ezek alapján tegyen javaslatot a missziós pénzügyi szakkiképzés oktatási és kiképzési okmányainak kidolgozására, aktualizálására.


16. Záró rendelkezések

80. Ez a szakutasítás az aláírást követő 8. napon lép hatályba.*
81. Hatályát veszti a Magyar Köztársaság határain kívüli válságreagáló és béketámogató műveletekben résztvevők pénzügyi biztosításáról szóló 17/2009. HM KPÜ vezérigazgatói intézkedés, a külföldön történt gyógykezelés, egészségügyi ellátás költségei elszámolásának eljárási rendjéről szóló 165/2007. (HK 9.) HM KPÜ-HM FLÜ együttes intézkedés, a Magyar Köztársaság Észak-atlanti Szerződés Szervezete mellett működő képviseletének Védelempolitikai Részlege, Katonai Képviselő Hivatala és Katonai Képviseletei, valamint az EBESZ katonai képviselet könyvvitelének adatfeldolgozási rendjével kapcsolatos részletes feladatokról szóló 47/2000. HM KPSZH főigazgatói intézkedés, az egyes külföldön szolgálatot teljesítő személyek vendéglátási és reprezentációs kereteinek kezeléséről, felhasználásáról és a kiadások elszámolásáról szóló 52/2002. (HK 24.) HM KPSZH főigazgatói intézkedés, az egyes külföldön szolgálatot teljesítő személyek vendéglátási és reprezentációs kereteinek kezeléséről, a kiadások tervezéséről és elszámolásáról szóló 19/2006. (HK 8.) HM KPSZH főigazgatói intézkedés.

Márki Gábor s. k.,
védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár

1. melléklet a 10/2012. (HK 7.) HM VGHÁT szakutasításhoz

A tárgyhavi devizaellátmány számfejtéséhez kapcsolódó adatszolgáltatások

1. A kontingensek pénzügyi szolgálata által teljesítendő adatszolgáltatások

1.1. Havi készpénzfelvételi igény változtatása: a Rendelet 39. §-a szerinti állomáshelyen, készpénzben kifizetendő devizaellátmány összegében bekövetkezett változások terén – tárgyhónaptól esedékes változtatások – tárgyhónap 15-ig; az adatszolgáltatás tartalma:

1.1.1. név, rendfokozat;

1.1.2. személyügyi törzsszám;

1.1.3. megelőző készpénz felvétel összege/hó;

1.1.4. új készpénz felvétel összege/hó;

1.1.5. módosítás időszaka (pl. 2011. 05.–2011. 07 hó);

1.1.6. vezénylés végéig kifizetésre kerülő készpénz összesen a vezénylés kezdetétől.

1.2. Tárgyhavi devizaellátást érintő egészségügyi és egyéb távollétek – vezénylés megszüntetésének kivételével: a Rendelet 38. § (2) bekezdés és 40. §-a szerinti devizaellátmányra nem, vagy annak csökkentett (80%, 30%) összegére jogosító távollétek, függetlenül attól, hogy az arra jogosult szervezet parancsa, határozata kiadmányozásra került-e:

1.2.1. tárgyhónap 15-ig az addig bekövetkezett és ismertté vált, várható – tárgyhó 16-tól esedékes – távollétek.

1.2.2. tárgyhót követő hónap 15-ig a teljes megelőző hónap távollétei, pontos távolléti adatok, időpontok szerint.

1.2.3. Adatszolgáltatás tartalma:

1.2.3.1. név, rendfokozat;

1.2.3.2. személyügyi törzsszám;

1.2.3.3. távollét várható kezdő dátuma;

1.2.3.4. távollét várható záró dátuma;

1.2.3.5. oka, így különösen: rendkívüli szabadság, apa munkaidő kedvezmény, rendes szabadság, szolgálati út;

1.2.3.6. távollétet engedélyező parancs száma, ha a kiadmányozása az adatszolgáltatás időpontjáig megtörtént.

1.3. Vezénylés megszüntetése: a kiadott vezénylési parancsok szerinti, és a tárgyhónapban – a jelentés időpontjáig – ismertté vált, várható vezénylések megszűnése, így különösen: repatriáció fegyelmi okokra, vagy egyéni kérelemre tekintettel:

1.3.1. tárgyhónap 15-ig az addig bekövetkezett és ismertté vált, várható – tárgyhó 16-tól esedékes – vezénylések megszűnése.

1.3.2. tárgyhót követő hónap 15-ig a teljes megelőző hónapban bekövetkezett vezénylés megszüntetések pontos adatok, időpontok szerint.

1.3.3. Adatszolgáltatás tartalma:

1.3.3.1. név, rendfokozat;

1.3.3.2. személyügyi törzsszám;

1.3.3.3. vezénylés megszüntetésének, határátlépés várható dátuma;

1.3.3.4. vezénylést megszüntető parancs, határozat száma, ha a kiadmányozása az adatszolgáltatás időpontjáig megtörtént.

1.4. Külszolgálatra történő vezénylések: a kiadott vezénylési parancsok szerinti és a tárgyhónapban – a jelentés időpontjáig – ismertté vált, várható vezénylések:

1.4.1. tárgyhónap 15-ig az addig bekövetkezett és ismertté vált, várható – tárgyhó 16-tól esedékes – vezénylések.

1.4.2. tárgyhót követő hónap 15-ig a teljes megelőző hónapban bekövetkezett vezénylések, pontos adatok, időpontok szerint.

1.4.3. Adatszolgáltatás tartalma:

1.4.3.1. név, rendfokozat;

1.4.3.2. személyügyi törzsszám;

1.4.3.3. vezénylés kezdő dátuma, határátlépés napja;

1.4.3.4. vezénylési, besorolási parancs száma, ha a kiadmányozása az adatszolgáltatás időpontjáig megtörtént;

1.4.3.5. a vezényelt devizaszámla-száma IBAN kóddal;

1.4.3.6. kifizetett devizaellátmány előleg összege;

1.4.3.7. havi készpénzbeli kifizetés a devizaellátmányból – havi készpénzbeli hányad összege, a külszolgálat alatt kifizetendő készpénzbeli hányad összesen, készpénzbeli kifizetés első és utolsó hónapja, érintett hónapok száma.

1.5. Rendelet hatálya alá nem tartozó személyek ellátása: a megkötött megbízási szerződések és a Belügyminisztérium által megküldött vezénylési parancsok szerint ellátásra jogosult állomány esetében. Az adatszolgáltatás tartalma:

1.5.1. A Belügyminisztérium állományába tartozó személyek ellátása esetében:

1.5.1.1. tárgyhónap 15-ig az érintettek devizaellátásának megállapításával kapcsolatos számfejtési kimutatás – CRK és PROJ, név, adóazonosító jel, besorolás szerinti devizaellátmány összege és pénzneme, tárgyhónapra számfejtett devizaellátmány összege és pénzneme, készpénzben kifizetett devizaellátás összege és dátuma, utalandó devizaellátás összeg és pénzneme, a készpénzbeli ellátmány felvételét igazoló aláírás;

1.5.1.2. tárgyhónap 15-ig a számfejtési kimutatás alapján elkészített átutalási kimutatás – CRK és PROJ, név, adóazonosító jel, lakcím, IBAN szám, számlaszám, utalandó devizaellátmány összege és pénzneme;

1.5.1.3. tárgyhónapot követő hónap 15-ig a készpénzbeli kifizetés megtörténtét igazoló számfejtési kimutatás: a pénztárokmányok mellékleteként kezelt eredeti számfejtési kimutatás másolati példánya;

1.5.2. Munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében foglalkoztatottak ellátása – így különösen: megbízási szerződéssel foglalkoztatott tolmácsok esetében:

1.5.2.1. tárgyhónap 15-ig az érintettek devizaellátásával, megbízási díjával kapcsolatos számfejtési kimutatás – CRK és PROJ, név, személyügyi törzsszám, adóazonosító jel, megbízási szerződés, besorolás szerinti devizaellátmány összege és pénzneme, tárgyhónapra számfejtett megbízási díj, devizaellátmány összege és pénzneme, készpénzbeli kifizetés összege és pénzneme, utalandó megbízási díj összeg és pénzneme –;

1.5.2.2. tárgyhónap 15-ig bruttósítási kimutatás – CRK és PROJ, név, személyügyi törzsszám, adóazonosító jel, tárgyhónapra bruttósítandó átutalt utalt és készpénzben kifizetett devizaellátmány/megbízási díj összege és pénzneme –;

1.5.2.3. tárgyhónap 15-ig a számfejtési kimutatás alapján elkészített átutalási kimutatás CRK-val és PROJ-jal – CRK és PROJ, név, személyügyi törzsszám, adóazonosító jel, lakcím, IBAN szám, számlaszám, utalandó devizaellátmány/megbízási díj összege és pénzneme –;

1.5.2.4. az első kifizetést megelőzően, illetve minden év január 15-ig nyilatkozat az adóelőleg megállapításához.

A tárgyhónapra, időszakra vonatkozó teljesítési igazolást, amely a megbízási szerződésben foglalt feladatok teljesítését igazolja, valamint a megbízási díj – szerződés szerinti – csökkentésére vonatkozó parancsnoki döntést megfogalmazó okmányt, határozatot a számfejtési kimutatáshoz csatolni kell.

1.6. Egyéb adatszolgáltatások, jelentések: A devizaellátások meghatározott időben és összegben történő végrehajtása érdekében a kontingensek saját hatáskörben teljesíthetnek jelentéseket, és az NVBTO vezetője – a kontingensek pénzügyi szolgálata vonatkozásában – meghatározhat eseti, a devizaellátással kapcsolatos további adatszolgáltatásokat is.

2. Az NVBTO által teljesítendő adatszolgáltatások

2.1. Kimutatás a havi devizaellátmány számfejtéséről tárgyhónap 28-ig: az adatszolgáltatás alapján, az abban szereplő adatokkal egyezően kell a készpénzbeli kifizetést a kontingensnél végrehajtani, és a személyi állományt tájékoztatni a tárgyhavi devizaellátás számításáról. Az adatszolgáltatás tartalma:

2.1.1. név, rendfokozat;

2.1.2. személyügyi törzsszám;

2.1.3. a betöltött beosztáshoz rendszeresített rendfokozat;

2.1.4. besorolás szerinti devizaellátmány összege – alap- devizaellátmány, devizaellátmány kiegészítés, vezetői devizaellátmány pótlék – forintban;

2.1.5. tárgyhónapra számfejtett – időarányos – devizaellátás összesen forintban és a kifizetés pénznemében, tartalmazza a devizaellátásra nem, vagy csak részben jogosító távolléteket;

2.1.6. alkalmazott MNB árfolyam;

2.1.7. a tárgyhónapra számfejtett – időarányos – devizaellátást terhelő levonások: devizaellátmány-előleg, készpénzbeli kifizetés;

2.1.8. átutalásra kerülő devizaellátás összege a kifizetés pénznemében.

2.2. Feljegyzés tárgyhónap 28-ig a 2.1. pont szerinti kimutatással egyidőben: a kontingensek tárgyhavi devizaellátást befolyásoló adatok összesítése. Az adatszolgáltatás, feljegyzés tartalma:

2.2.1. az 1.1. pont szerinti adatszolgáltatás NVBTO általi feldolgozása;

2.2.2. az 1.2.-1.4. pont szerinti adatoknak a HM KGIR rendszerből nyerhető adatokkal, kiadmányozott parancsokkal való egyeztetésének eredménye, eltérés esetén azok tételes felsorolása, a valószínűsíthető devizaellátmány túlfizetésekben, visszatartásokban érintett személyek felsorolása;

2.2.3. a megelőző adatszolgáltatásban, feljegyzésben felsorolt eltérések rendezettsége, tárgyhavi állapota.

2. melléklet a 10/2012. (HK 7.) HM VGHÁT szakutasításhoz

MEGBÍZÁS devizaellátmány átutalására

Misszió megnevezése:

Kiutazás tervezett időpontja:

Bank:


Alulírott …..……………………………………………………………………………… (név) megbízást adok arra, hogy a külszolgálatommal kapcsolatban folyósított devizaellátmányomat a 9–11. pont szerinti devizaszámlára utalják át.

1. Név, rendfokozat: Állományviszony (ht., szerz.)

2. Anyja neve:

3. Lakcíme (irányítószámmal):

4. Állomány illetékes alakulat megnevezése:

5. Adóazonosító jel:

6. Devizaellátmány-előleg1 (max 500 EUR):

7. Személyügyi törzsszám:

8. Készpénz felvételi igény a kontingensnél/hó:

9. Devizaszámla tulajdonosának neve:

10. Devizaszámlát vezető bankfiók megnevezése, címe:

11. Devizaszámla száma és devizaneme:

Számlaszám:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-

 

 

 

 

 

 

 

 

-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IBAN szám    SWIFT kód    Devizanem:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12. Egyéb közlendők, külföldi tartózkodás alatt hivatalos ügyek intézésével megbízott személy neve, pontos címe, telefonszáma (munkahelyi telefont kérjük külön jelölni)


1 A 26/2007. (VI. 20.) HM rendelet 33. § (3) bekezdés szerinti ellátott (pl. UNFICYP törzstiszt), a HM rendelet 1. § (2) bekezdése szerinti katonai megfigyelők esetében az igényelhető összeg maximum 2.000 EUR. Esetükben a nyomtatványhoz csatolni szükséges a szakutasítás 4-5. melléklete szerinti kérelmet.


Tudomásul veszem, hogy:
– a devizaellátmányom átutalása jelen megbízásom írásbeli visszavonásáig a 9–11. pontok szerint devizaszámlára kerül végrehajtásra,
– a tévesen megadott banki adatokból fakadó többletköltségek (újbóli utalás kezdeményezése, bank által felszámított egyéb költségek) tngem terhelnek.
Kérem, hogy a 6. pont szerinti devizaellátmány előleg kerüljön részemre folyósításra.


………………….., 20…… év ……………… hó …… nap
………………………………………
megbízó aláírása


………………….., 20…… év ……………… hó …… nap
………………………………………
pénzügyi részlegvezető/tiszt aláírása

Megjegyzés: Csatolni kell a banki okmány másolatát, mely tartalmazza a számlatulajdonost, számlaszámot, IBAN, SWIFT kódot.

3. melléklet a 10/2012. (HK 7.) HM VGHÁT szakutasításhoz


 

Kontingens

. sz. példány

Nyt. szám:


„MINTA”
Szállítói kötelezettségek (kifizetetlen számlák anyagnem szerint)

Gazdálkodó szervezet (kontingens):
GSZ azonosító: 047047
CRK:

A 20……………………-i állapotnak megfelelően a kontingensnek az alábbi Szállítói kötelezettségei mutathatóak ki:

Fsz.

Kiállító megnevezése

Számla

Összeg (Ft)*

Főkönyvi számla
száma/Forrás/AN

Száma

Kelte

Teljesítés
dátuma

Fizetési
határidő

Összege
valutában

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


* Adott negyedév utolsó napján érvényes MNB árfolyam alapján.

…………..…………, …………… év ………………… hó …… nap

pénzügyi részlegvezető/tiszt



 

Kontingens

. sz. példány

Nyt. szám:


„MINTA”
Vevői követelések (vevő analitika) leltározása

Gazdálkodó szervezet (kontingens):
GSZ azonosító: 047047
CRK:

A 20……………….-i állapotnak megfelelően a kontingensnek az alábbi Vevői követelések mutathatóak ki:

Fsz.

Vevő megnevezése

Számla

Összeg (Ft)*

Főkönyvi számla
száma/Forrás/AN

Száma

Kelte

Teljesítés
dátuma

Fizetési
határidő

Összege
valutában

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


* Adott negyedév utolsó napján érvényes MNB árfolyam alapján.

…………..…………, ……………év ………………..…..hó ……………nap

pénzügyi részlegvezető/tiszt

4. melléklet a 10/2012. (HK 7.) HM VGHÁT szakutasításhoz

Név, rendfokozat:

Személyügyi törzsszám:

Születési dátum:

 

 

 



Nyilatkozat
utazási előleg kifizetésére – visszatérítésére vonatkozólag

A Magyar Honvédség külföldi szolgálatot teljesítő és külföldi tanulmányokat folytató személyi állománya devizaellátmányáról és egyes ellátmányon kívüli pénzbeli járandóságairól szóló 26/2007. (VI. 20.) HM rendelet 33. § (3) bekezdése szerint, külszolgálatom ideje alatt a pénzbeli ellátásomat közvetlenül a béketámogató műveletet irányító nemzetközi szervezet biztosítja.
A fentiek alapján kérem, hogy a HM rendelet a 37/A. § (7) bekezdése alapján részemre ………… EUR-nak megfelelő utazási előleg részemre ………… pénznemben2. folyósításra kerüljön.
A kérelem benyújtásával együtt – a HM rendelet 37/A. § (7) bekezdése szerinti előírással összhangban – úgy nyilatkozom, hogy az utazási előleget legfeljebb a kiutazást követő hat hónap alatt – a külföldi napidíj-kiegészítésemből való levonással, annak hiányában befizetéssel – havonta visszatérítem.

A beosztás betöltésére vonatkozó személyi beszélgetésen elfogadott beosztás:

 

Külszolgálatra vonatkozó vezénylési parancs száma,
a vezénylés (várható) kezdő dátuma3:

 


3 Ha az igénylés időpontjában még nem ismert, akkor a „várható” szövegrészt alá kell húzni.



………………, 20………………………..-n

kérelmező



HM KPH NVBTO záradéka:

Az utazási előleg kifizetésének adatai:

Előleg nyilvántartás folyószáma:

 

Kifizetés összege, pénzneme:

 

Kifizetés dátuma:

 



………………, 20………………………..-n

NVBTO ügyintéző

5. melléklet a 10/2012. (HK 7.) HM VGHÁT szakutasításhoz

Név, rendfokozat:

Személyügyi törzsszám:

Születési dátum:

 

 

 



Nyilatkozat
utazási előleg kifizetésére – visszatérítésére vonatkozólag

A Magyar Honvédség külföldi szolgálatot teljesítő és külföldi tanulmányokat folytató személyi állománya devizaellátmányáról és egyes ellátmányon kívüli pénzbeli járandóságairól szóló 26/2007. (VI. 20.) HM rendelet 1. § (2) bekezdése szerint nemzetközi szervezethez kerültem vezénylésre, katonai megfigyelői beosztásba.
A fentiek alapján kérem, hogy a HM rendelet a 27. §-a alapján részemre ………… EUR-nak megfelelő utazási előleg részemre ………… pénznemben4. folyósításra kerüljön.
A HM rendelet 27. §-a szerinti előírással összhangban úgy nyilatkozom, hogy az utazási előleget az első szabadságra történő hazautazás során – illetőleg amennyiben a külszolgálat az egy évet nem haladja meg, legkésőbb a végleges hazautazás utáni nyolc munkanapon belül – visszatérítem.

A beosztás betöltésére vonatkozó személyi beszélgetésen elfogadott beosztás:

 

Külszolgálatra vonatkozó vezénylési parancs száma,
a vezénylés (várható) kezdő dátuma5:

 


5 Ha az igénylés időpontjában még nem ismert, akkor a „várható” szövegrészt alá kell húzni.



………………, 20………………………..-n

kérelmező



HM KPH NVBTO záradéka:

Az utazási előleg kifizetésének adatai:

Előleg nyilvántartás folyószáma:

 

Kifizetés összege, pénzneme:

 

Kifizetés dátuma:

 



………………, 20………………………..-n

NVBTO ügyintéző

6. melléklet a 10/2012. (HK 7.) HM VGHÁT szakutasításhoz

Kérdőív a tapasztalatok feldolgozásához

I. Hazai felkészítés megítélése:

1. Véleménye szerint az alábbi szempontok alapján elégséges-e a hazai felkészítés? Ha nem, kérjük, írja le, hogy a felkészítés melyik részét nem találta megfelelőnek és miért! Ha vannak építő javaslatai, kérjük azokat is fogalmazza meg!

a) szakmai

b) katonai

2. Megítélése szerint a misszió specifikus rész megfelelő felkészítést adott ahhoz, hogy megismerhesse a hadszíntérre jellemző és az Önre váró körülményeket?

3. Mi az általános véleménye a felkészítésről magáról (hossza, szervezettsége, általános körülmények, stb.)?

4. Mennyire érezte a felkészülés időszakában állandó kollégái és főnökei támogatását, (pozitív, negatív, semleges)?

II. Külszolgálat időtartama alatti tapasztalatok:

1. Mi a véleménye a jelenlegi külszolgálattal kapcsolatos pénzügyi ellátási rendszerről? Kérjük, soroljon fel pozitív és negatív (ha úgy érzi, van) aspektusokat!

2. Milyen területeken javasolná javítani a pénzügyi ellátás színvonalát? Van-e erre konkrét javaslata?

3. Mennyire tudta alkalmazni a hazai pénzügyi, gazdálkodási szabályozókat, és milyen nehézségekbe ütközött azok alkalmazásánál?

4. Milyennek ítéli meg általánosan ezeket a szabályozókat? Véleménye szerint szükséges-e azokat módosítani? Ha igen, kérjük, részletezze!

5. Külszolgálata alatt a kontingens gazdálkodásával, a személyi állomány ellátásával kapcsolatban az ellátó szervezet(ek) a szükséges és naprakész információkat biztosították-e? Ha nem, mely területeken és milyen adatok/információk biztosítását látja szükségesnek?

6. Külszolgálata alatt kellett-e ellátnia olyan feladatokat, amelyek belföldön a pénzügyi és számviteli szolgálat feladatkörén kívül esnek (például: logisztikai feladatok a logisztikai előirányzatok felhasználásával kapcsolatban, személyügyi feladatok a parancstervezetek elkészítése terén, stb.)?

7. Milyen volt a szakmai kapcsolata a parancsnokával és az ellátandó állománnyal? Kérjük, jellemezze néhány mondattal!

8. A külszolgálat alatt ellátott állomány forint és devizaellátása terén milyen fő problémákkal szembesült, megítélése szerint mi volt a kiváltó ok (pl. devizaellátmányát vagy a forint járandóságát helytelen összegben kapta meg a személyi állomány)?

9. Milyennek ítéli meg a hazai és a kinti elöljárók és társszervezetek szakmai segítőkészségét?

10. Mely területeken várna több segítséget a 9. pont szerinti személyektől, szervezetektől?

11. Szakmai kérdéseire kapott-e választ, és ha igen milyen mélységben és mennyi idő alatt?

12. Mennyire tudott, vagy szüksége volt-e integrálódni a nemzetközi struktúrába? (pl. nemzetközi parancsnokságokon partnerszervezetek, ellátással kapcsolatos nemzetközi ügyintézés stb.)

13. Pénzügyi szempontból biztosítottak voltak-e a munkakörülmények (irodai elhelyezés, biztonsági feltételek, számítógép, bankjegyvizsgáló stb.)? Ha nem, véleménye szerint vannak-e olyan objektív körülmények, amik nem teszik lehetővé ezek biztosítását vagy javítását-fejlesztését?

III. Hasznosíthatóság:

1. Kapott-e visszajelzéseket a szakmai tevékenységéről, és ha igen, milyeneket és kitől?

2. Jelentett-e szakmai előrelépést, szakmai fejlődést az Ön számára a külszolgálat? Megnyilvánult-e ez valamiben?

3. Vállalna-e a jövőben külszolgálatot? Miért?

IV. Egyéb észrevételek, tapasztalatok:

7. melléklet a 10/2012. (HK 7.) HM VGHÁT szakutasításhoz

Heti jelentés szempontjai

1. Tervezett pénzügyi feladatok végrehajtása:

2. Tervezett heti fő feladatok:

3. Sürgős, elöljárói beavatkozást igénylő pénzügyi problémák:

4. Pénzügyi kihatással járó egyéb esemény:

5. 100 000 Ft-ot meghaladó összegű kötelezettségek:

6. 100 000 Ft-ot meghaladó összegű kinnlevőségek:

7. A bankszámla aktuális egyenlege:

8. Pénztár aktuális egyenlege:

9. Állományváltás esetén a személyi állomány pénzügyi ellátásának helyzete:

10. Az állomány körében felvetődött pénzügyi jellegű kérdések, javaslatok, elöljárói látogatások alkalmával megfogalmazott felvetések:

11. Egyéb jelentések:

*

A szakutasítást a 17/2017. (HK 8.) HM VGHÁT szakutasítás 78. pontja hatályon kívül helyezte 2017. július 20. napjával.

*

A szakutasítás aláírásának napja 2012. április 25.

2.

Igényelhető utazási előleg maximális összege 2.000,- EUR, illetőleg annak megfelelő összegű, a tárgyhónapot megelőző hónap tizenötödik napján érvényes, hivatalos MNB devizaárfolyamon átszámított USD.

4.

Igényelhető utazási előleg maximális összege 2.000,- EUR, illetőleg annak megfelelő összegű, a tárgyhónapot megelőző hónap tizenötödik napján érvényes, hivatalos MNB devizaárfolyamon átszámított USD.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére