77/2011. (VIII. 3.) VM rendelet
77/2011. (VIII. 3.) VM rendelet
a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet módosításáról1
Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. § (2) bekezdés 5. pontjában foglalt felhatalmazás alapján az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 94. § c) és d) pontjában foglalt feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:
1. § (1) A Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet (a továbbiakban: R.) 3. § 6. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(2) Az R. 3. § 8. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(3) Az R. 3. § 9. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(4) Az R. 3. § 17. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
2. § (1) Az R. 5. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.
(2) Az R. 7. melléklete a 2. melléklet szerint módosul.
(3) Az R. 8. melléklete a 3. melléklet szerint módosul.
(4) Az R. 14. melléklete a 4. melléklet szerint módosul.
3. § Hatályát veszti az R.
4. § (1) Ez a rendelet – a (2) és (3) bekezdésben foglalt eltéréssel – a kihirdetését követő napon lép hatályba.
(2) Az 1. § (1), (3) és (4) bekezdése, 2. § (1)–(3) bekezdése, valamint az 1–3. melléklet 2011. szeptember 1-jén lép hatályba.
(3) A 2. § (4) bekezdése és a 4. melléklet 2011. szeptember 15-én lép hatályba.
(4) Ez a rendelet 2011. szeptember 16-án hatályát veszti.
5. § (1) Ez a rendelet a következő uniós jogi aktusoknak való megfelelést szolgálja:
a) a Bizottság 2010/59/EU irányelve (2010. augusztus 26.) az élelmiszerek és az élelmiszer-összetevők előállítása során felhasznált extrakciós oldószerekre vonatkozó tagállami jogszabályok közelítéséről szóló 2009/32/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv módosításáról;
b) a Bizottság 2010/67/EU irányelve (2010. október 20.) a színezékeken és édesítőszereken kívüli egyéb élelmiszer-adalékanyagok különleges tisztasági követelményeinek megállapításáról szóló 2008/84/EK irányelv módosításáról;
c) a Bizottság 2010/69/EU irányelve (2010. október 22.) a színezékeken és édesítőszereken kívüli egyéb élelmiszer-adalékanyagokról szóló 95/2/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv mellékleteinek módosításáról;
d) a Bizottság 2011/3/EU irányelve (2011. január 17.) az élelmiszerekben használható színezékek különleges tisztasági követelményeiről.
(2) Ez a rendelet a Bizottság 2011. január 14-i, az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagokról és műanyag tárgyakról szóló 10/2011/EK rendeletének végrehajtását szolgálja.
1. melléklet a 77/2011. (VIII. 3.) VM rendelethez
[Élelmiszer |
|
Adalékanyag |
Maximális szint] |
---|---|---|---|
„Előrecsomagolt, friss, darált húsok |
E 261 |
kálium-acetát |
quantum satis” |
|
E 262i |
nátrium-acetát |
|
|
E 262ii |
nátrium-hidrogén-acetát |
|
|
E 300 |
aszkorbinsav |
|
|
E 301 |
nátrium-aszkorbát |
|
|
E 302 |
kalcium-aszkorbát |
|
|
E 325 |
nátrium-laktát |
|
|
E 326 |
kálium-laktát |
|
|
E 330 |
citromsav |
|
|
E 331 |
nátrium-citrátok |
|
|
E 332 |
kálium-citrátok |
|
|
E 333 |
kalcium-citrátok |
|
[Élelmiszer |
|
Adalékanyag |
Maximális szint] |
---|---|---|---|
„Ízesítetlen, erjesztett, élő mikroflórájú tejtermékek és helyettesítő termékek kevesebb mint 20% zsírtartalommal |
E 406 |
agar |
quantum satis” |
|
E 407 |
karragén (gyöngyzuzmó) |
|
|
E 410 |
szentjánoskenyérmag-liszt |
|
|
E 412 |
guargumi (guargyanta) |
|
|
E 415 |
xantángumi (xantángyanta) |
|
|
E 440 |
pektinek |
|
|
E 460 |
cellulóz |
|
|
E 466 |
karboxi-metil-cellulóz |
|
|
E 471 |
zsírsavak mono- és digliceridjei |
|
|
E 1404 |
oxidált keményítő |
|
|
E 1410 |
monokeményítő-foszfát |
|
|
E 1412 |
dikeményítő-foszfát |
|
|
E 1413 |
foszforilezett dikeményítő-foszfát |
|
|
E 1414 |
acetilezett dikeményítő-foszfát |
|
|
E 1420 |
acetilezett keményítő |
|
|
E 1422 |
acetilezett dikeményítő-adipát |
|
|
E 1440 |
hidroxil-propil-keményítő |
|
|
E 1442 |
hidroxil-propil-dikeményítő- |
|
|
E 1450 |
keményítő-nátrium-oktenil szukcinát |
|
|
E 1451 |
acetilezett oxidált keményítő |
|
[Élelmiszer |
Maximális szint, mg/kg vagy mg/l |
|||||
---|---|---|---|---|---|---|
SA |
BA |
PHB |
SA+BA |
SA+PHB |
SA+BA+PHB] |
|
„Algaalapú, halanalógok |
1000 |
500 |
|
|
|
|
0,5%-nál több hozzáadott erjeszthető cukrokat és/vagy gyümölcslevet vagy gyümölcs-sűrítményt tartalmazó hordós sör |
200 |
200 |
|
400 |
|
|
Hámozatlan friss citrus gyümölcsök (csak felületi kezelés) |
20 |
|
|
|
|
|
A-vitamint, valamint A- és D-vitamin keverékét tartalmazó szilárd étrend-kiegészítők a 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet szerint |
|
|
|
1000 a fogyasz- |
|
|
[Élelmiszer |
Maximális szint, |
---|---|
„Áfonya (csak Vaccinium corymbosum) |
10 |
Fahéj (csak Cinnamomum zeylanicum) |
150” |
[E szám |
Név |
Élelmiszer |
Maximális szint] |
---|---|---|---|
„E 234 |
nizin(1) |
Búzadara- és tápióka-pudingok és hasonló termékek |
3 mg/kg |
Érlelt sajtok és ömlesztett sajtok |
12,5 mg/kg |
||
Clotted cream |
10 mg/kg |
||
Mascarpone |
10 mg/kg |
||
Pasztőrözött folyékony tojás (tojás-fehérje, tojássárgája vagy egész tojás) |
6,25 mg/l |
[E szám |
Név |
Élelmiszer |
Maximális szint] |
---|---|---|---|
„E 242 |
dimetil-dikarbonát |
Alkoholmentes ízesített italok |
250 mg/l beadagolt mennyiség, maradék nem mutatható ki |
|
|
Alkoholmentes bor |
|
|
|
Folyékony teakon-centrátum |
|
|
|
Almabor, körtebor és gyümölcsborok |
250 mg/l beadagolt mennyiség, maradék nem mutatható ki” |
|
|
Csökkentett alkoholtartalmú bor |
|
|
|
Boralapú italok és az 1601/91/EGK rendeletben meghatározott termékek |
|
[E szám |
Név |
Élelmiszer |
Maximális szint] |
---|---|---|---|
„E 392 |
rozmaringkivonatok |
Nem hőkezelt élelmiszerekhez használt növényi olajok (szűz olajok és olívaolajok kivételével) valamint zsírok, ha többszörösen telítetlen zsírsav tartalmuk a teljes zsírsav tartalom 15 tömegszázalékánál nagyobb |
30 mg/kg |
|
|
||
|
|
Zsírtartalomra számítva |
|
|
|
Halolajok és alga-olajok |
50 mg/kg |
|
|
|
(a karnoszol és karnoszolsav együttes mennyisége) |
|
|
|
Zsírtartalomra számítva |
|
|
Sertészsír, marha-, baromfi-, birka-, sertészsíradékok |
|
|
|
Zsírok és olajok hőkezelt élelmiszerek ipari előállításához |
|
|
|
Sütőolaj és sütőzsír, az olívaolaj és az olívapogácsaolaj kivételével |
|
|
|
Gabona-, burgonya- vagy keményítő alapú snackek |
|
|
|
Mártások |
100 mg/kg |
|
|
|
(a karnoszol és karnoszolsav együttes mennyisége) |
|
|
|
Zsírtartalomra számítva |
|
|
Finom pékáruk |
200 mg/kg |
|
|
|
(a karnoszol és karnoszolsav együttes mennyisége) |
|
|
|
Zsírtartalomra számítva |
|
|
A 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendeletben meghatározott étrendkiegészítők |
400 mg/kg |
|
|
|
|
|
|
Szárított burgonya |
200 mg/kg |
|
|
|
(a karnoszol és karnoszolsav együttes mennyiségében kifejezve) |
|
|
Tojástermékek |
|
|
|
Rágógumi |
|
|
|
Tejpor italautomatához |
200 mg/kg |
|
|
|
(a karnoszol és karnoszolsav együttes mennyisége) |
|
|
|
Zsírtartalomra számítva |
|
|
Fűszerek és ételízesítők |
|
|
|
Feldolgozott diófélék |
|
|
|
Leves- és erőlevesporok |
50 mg/kg |
|
|
|
(a karnoszol és karnoszolsav együttes mennyiségében kifejezve) |
|
|
Szárított hús |
150 mg/kg |
|
|
|
(a karnoszol és karnoszolsav együttes mennyiségében kifejezve) |
|
|
Hús- és haltermékek a szárított hús és szárított kolbász kivételével |
150 mg/kg |
|
|
|
|
|
|
|
Zsírtartalomra számítva |
|
|
Szárított kolbász |
100 mg/kg |
|
|
|
(a karnoszol és karnoszolsav együttes mennyiségében kifejezve) |
|
|
Aromák |
1000 mg/kg |
|
|
|
(a karnoszol és karnoszolsav együttes mennyiségében kifejezve) |
|
|
Tejpor fagylalt készítéséhez |
30 mg/kg |
|
|
|
(a karnoszol és karnoszolsav együttes mennyiségében kifejezve)” |
[E szám |
Név |
Élelmiszer |
Maximális szint] |
---|---|---|---|
|
A következő élelmiszerekben az E 338 foszforsav, az E 339, E 340, E 341, E 343, E 450, E 451, E 452 foszfátok, egyedileg vagy keverten használhatók (P2O5-ben kifejezve). |
|
|
„E 338 |
foszforsav |
Üdítőitalok |
700 mg/l |
|
|
Sterilezett és UHT-kezelt tej |
1 g/l |
|
|
Kandírozott gyümölcsök |
800 mg/kg |
|
|
Gyümölcs készítmények |
800 mg/kg |
E 339 |
nátrium-foszfátok |
Részlegesen dehidratált tej, 28% alatti szárazanyag-tartalommal |
1 g/kg |
|
a) nátrium- |
Részlegesen dehidratált tej, 28% feletti szárazanyag-tartalommal |
1,5 g/kg |
|
b) dinátrium- |
Tejpor és sovány tejpor |
2,5 g/kg |
|
c) trinátrium-foszfát |
Pasztőrözött, sterilezett és UHT-kezelt tejszín |
5 g/kg |
|
|
Tejszínhab és növényi zsíranalógok |
5 g/kg |
|
|
Nyers sajt (kivéve a Mozzarellát) |
2 g/kg |
E 340 |
kálium-foszfátok |
Ömlesztett sajtok és feldolgozott sajtanalógok |
20 g/kg |
|
a) kálium- |
Húskészítmények |
5 g/kg |
|
b) dikálium- |
Sportitalok és ásványi anyaggal dúsított palackozott vizek |
0,5 g/l |
|
c) trikálium-foszfát |
Szilárd étrendkiegészítők a 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet szerint |
GMP |
|
|
Só és sóhelyettesítők |
10 g/kg |
|
|
Növényifehérjeitalok |
20 g/l |
|
|
Tejsavófehérjét tartalmazó sportitalok |
4 g/kg |
E 341 |
kalcium-foszfátok |
Italfehérítők |
30 g/kg |
|
a) kalcium- |
Italfehérítők árusító automatákhoz |
50 g/kg |
|
b) dikalcium-foszfát |
Fagyasztott állapotban fogyasztandó készítmények (például fagylaltok, jégkrémek) |
1 g/kg |
|
c) trikalcium-foszfát |
Desszertek |
3 g/kg |
|
|
Desszertporok |
7 g/kg |
E 343 |
magnézium- |
Finom pékáruk, sütemények, tartós lisztes készítmények |
20 g/kg |
|
a) mono- |
Liszt |
2,5 g/kg |
|
b) dimagnézium- |
Liszt, sütéskész (sütőportartalmú) |
20 g/kg |
|
|
Soda bread |
20 g/kg |
|
|
Tojáslé (fehérje, sárgája vagy egész) |
10 g/kg |
E 450 |
difoszfátok |
Mártások, szószok |
5 g/kg |
|
a) dinátrium-difoszfát |
Levesek és erőleves, levesalapok |
3 g/kg |
|
b) trinátrium- |
Instant tea és instant gyógynövény-kivonatok, főzetek |
2 g/l |
|
c) tetranátrium- |
Rágógumi |
GMP |
|
d) tetrakálium- |
Szárított, porított élelmiszerek |
10 g/kg |
|
e) dikalcium-difoszfát |
Tejalapú csokoládé és malátaitalok |
2 g/l |
|
f) kalcium- |
Szeszesitalok (kivéve a bort és a sört) |
1 g/l |
|
|
Reggeli-cereáliatermékek |
5 g/kg |
|
|
Snackek |
5 g/kg |
E 451 |
trifoszfátok |
Surimi |
1 g/kg |
|
|
Hal- és rákkrémek |
5 g/kg |
|
a) pentanátrium- |
Öntetek (palacsinta-szirupok, ízesített szörpök tejturmixokhoz és fagylaltokhoz; hasonló termékek) |
3 g/kg |
|
b) pentakálium- |
Különleges táplálkozási célokra készített élelmiszerek |
5 g/kg |
|
|
Hús- és zöldségtermékek bevonatai |
4 g/kg |
E 452 |
polifoszfátok |
Cukorkák |
5 g/kg |
|
a) nátrium-polifoszfát |
Porcukor |
10 g/kg |
|
b) kálium-polifoszfát |
Metélt tészták |
2 g/kg |
|
c) nátrium- |
Folyékony tészták |
12 g/kg |
|
d) kalcium-polifoszfát |
Nyers halfilék, fagyasztva és gyorsfagyasztva |
5 g/kg |
|
|
Nyers és feldolgozott, fagyasztott és gyorsfagyasztott csiga- és rák-termékek |
5 g/kg |
|
|
Feldolgozott burgonyatermékek (beleértve a fagyasztott, gyorsfagyasztott, hűtött vagy szárított termékeket) elősütött fagyasztott és mélyhűtött burgonya |
5 g/kg |
|
|
Kenhető zsírok a vaj kivételével |
5 g/kg |
|
|
Savanyú tejszínvaj |
2 g/kg |
|
|
Rákkonzervek |
1 g/kg |
|
|
Vízalapú emulziók sütőformák kenésére |
30 g/kg |
|
|
Kávé alapú italok automatákhoz |
2 g/kg |
|
|
Aromák |
40 g/kg” |
[E szám |
Név |
Élelmiszer |
Maximális szint] |
---|---|---|---|
„E 427 |
kassziagumi |
Fagyasztott állapotban fogyasztandó készítmények (például fagylaltok, jégkrémek) |
2 500 mg/kg |
|
|
Fermentált tejtermékek a nem fermentált, ízesítetlen élő mikroflórájú tejtermékek kivételével |
|
|
|
Tejalapú desszertek és hasonló termékek |
|
|
|
Töltelék, öntet vagy bevonat finom pékárukhoz és desszertekhez |
|
|
|
Ömlesztett sajt |
|
|
|
Szószok és salátaöntetek |
|
|
|
Leves- és erőlevesporok |
|
|
|
Hőkezelt húskészítmények |
1 500 mg/kg” |
[E szám |
Név |
Élelmiszer |
Maximális szint] |
---|---|---|---|
|
|
Aromák |
10 mg/kg |
„E 901 |
fehér és sárga méhviasz |
Csak fényezőanyagként a következőkre: |
GMP |
|
|
– Jégkrémet tartalmazó, előrecsomagolt ostyák (csak az E 901 esetében) |
quantum satis |
|
|
Szilárd étrendkiegészítők a 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet szerint |
GMP |
|
|
Friss citrusgyümölcsök, dinnye, alma, körte, őszibarack és ananász (csak felületkezelésére) |
GMP |
|
|
Aromák alkoholmentes ízesített italokban (csak az E 901 esetében) |
0,2 g/kg az ízesített italokban” |
[E szám |
Név |
Élelmiszer |
Maximális szint] |
---|---|---|---|
„E 961 |
neotám |
Vízalapú ízesített italok, csökkentett energiatartalommal vagy hozzáadott cukor nélkül |
2 mg/l ízfokozóként |
|
|
Tej- és tejszármazék-alapú, vagy gyümölcsléalapú italok, csökkentett energiatartalommal vagy hozzáadott cukor nélkül |
2 mg/l ízfokozóként |
|
|
„Snackek” meghatározott ízesítésű, közvetlenül fogyasztható, előre csomagolt, száraz, fűszeres, keményítőt tartalmazó termékek és bevonattal ellátott diófélék |
2 mg/kg ízfokozóként |
|
|
Keményítőalapú édesség, csökkentett energiatartalommal vagy hozzáadott cukor nélkül |
3 mg/kg ízfokozóként |
|
|
Leheletfrissítő cukorkák, hozzáadott cukor nélkül |
3 mg/kg ízfokozóként |
|
|
Erősen ízesített frissítő torokpasztillák, hozzáadott cukor nélkül |
3 mg/kg ízfokozóként |
|
|
Rágógumi, hozzáadott cukor nélkül |
3 mg/kg ízfokozóként |
|
|
Csökkentett energiatartalmú dzsem, zselé és gyümölcsíz |
2 mg/kg ízfokozóként |
|
|
Mártások |
2 mg/kg ízfokozóként |
|
|
Folyékony étrendkiegészítők a 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet meghatározása szerint |
2 mg/kg ízfokozóként |
|
|
Szilárd étrendkiegészítők a 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet meghatározása szerint |
2 mg/kg ízfokozóként |
|
|
Vitamin- és/vagy ásványianyag-alapú, szirupszerű vagy nem rágótabletta formájú étrendkiegészítők a 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet meghatározása szerint |
2 mg/kg ízfokozóként” |
[E szám |
Név |
Élelmiszer |
Maximális szint] |
---|---|---|---|
„E 1203 |
polivinil-alkohol |
Kapszula és tabletta formájú étrendkiegészítők a 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet meghatározása szerint |
18 g/kg” |
[E szám |
Név |
Élelmiszer |
Maximális szint] |
---|---|---|---|
„E 1505 |
trietil-citrát |
Kapszula és tabletta formájú étrendkiegészítők a 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet meghatározása szerint. |
3,5 g/kg |
Szárított tojásfehérje |
quantum satis” |
[E szám |
Név |
Élelmiszer |
Maximális szint] |
---|---|---|---|
„E 1521 |
polietilén-glikol |
Kapszula és tabletta formájú étrendkiegészítők a 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet meghatározása szerint. |
10 g/kg” |
[E szám |
Név |
Felhasználási korlátozások] |
„E 1521 |
polietilén-glikol |
édesítőszerek” |
[E szám |
Név |
Élelmiszer |
Maximális szint] |
---|---|---|---|
„E 920 |
L-cisztein |
Csecsemőknek és kisgyermekeknek szánt kekszek |
1 g/kg” |
2. melléklet a 77/2011. (VIII. 3.) VM rendelethez
„E 160 D LIKOPIN |
|
|
i. |
szintetikus likopin |
|
Szinonimák |
Kémiai szintézisből származó likopin |
|
Meghatározás |
A szintetikus likopin a likopinok geometriai izomerjeinek elegye, előállítása pedig az élelmiszerekben használt más karotenoidok előállításához szokásosan használt szintetikus intermedierek Wittig-kondenzációjával történik. A szintetikus likopin főképp likopinok all-transz-izomerjéből, 5-cisz-izomerjéből és egyéb kisebb mennyiségben előforduló izomerekből áll. Az élelmiszerekbe szánt kereskedelmi likopinkészítmények étkezési olajokkal készült szuszpenziók vagy vízben diszpergálható, illetve oldható porok. |
|
Színindexszám |
75125 |
|
EINECS |
207-949-1 |
|
Kémiai név |
Ψ,Ψ-karotin, all-transz-likopin, (all-E)–likopin, (all-E)–2,6,10,14,19,23,27, 31-oktametil- |
|
Összegképlet |
C40H56 |
|
Molekulasúly |
536,85 |
|
Vizsgálat |
Az összes likopin legalább 96%-a (az all-transz-likopin legalább 70%-a) E1 cm 1% 3 450, 465–475 nm-en hexánban mérve |
|
Leírás |
Vörös színű kristályos por |
|
Azonosítás |
|
|
Spektrofotometria |
Hexánban oldva az adszorpció maximumértéke kb. 470 nm-en van |
|
Karotenoidok vizsgálata |
A minta oldata acetonban a nátrium-nitrit 5%-os oldata és az 1N-os kénsav egymás utáni hozzáadását követően elveszíti a színét |
|
Oldhatóság |
Vízben nem oldódik, kloroformban szabadon oldódik |
|
Az 1%-os oldat tulajdonságai |
Az oldat tiszta, és intenzív narancsvörös színe van |
|
Tisztaság |
|
|
Szárítási veszteség |
Legfeljebb 0,5% (40 °C, 4 óra 20 Hgmm nyomáson) |
|
Apo-12’-likopenal |
Legfeljebb 0,15% |
|
Trifenil-foszfin-oxid |
Legfeljebb 0,01% |
|
Oldószermaradékok |
Metanol legfeljebb 200 mg/kg Hexán, Propán-2-ol: külön-külön legfeljebb 10 mg/kg. Diklór-metán: legfeljebb 10 mg/kg (kizárólag kereskedelmi készítményekben) |
|
Ólom |
Legfeljebb 1 mg/kg |
|
ii. |
piros paradicsomból |
|
Szinonimák |
Natural Yellow 27 |
|
Meghatározás |
A likopint a természetes piros paradicsomból (Lycopersicon esculentum L.) oldószeres extrakcióval, az oldószer eltávolítása után nyerik. Az extrakcióhoz csak a következő oldószereket lehet használni: szén-dioxid, etil-acetát, aceton, propán-2-ol, metanol, etanol és hexán. A paradicsom fő színanyaga a likopin; kisebb mennyiségben egyéb karotinoid-pigmenteket is tartalmazhat. Az egyéb színes pigmenteken kívül a termék a paradicsomban természetes módon előforduló olajokat, zsírokat, viaszokat és ízanyagokat is tartalmazhat. |
|
Színindexszám |
75125 |
|
EINECS |
207-949-1 |
|
Kémiai név |
Ψ,Ψ-karotin, all-transz-likopin, (all-E)–likopin, (all-E)–2,6,10,14,19,23,27, 31-oktametil- |
|
Összegképlet |
C40H56 |
|
Molekulasúly |
536,85 |
|
Vizsgálat |
E1 cm 1% 3 450, 465–475 nm-en hexánban mérve (100%-osan tiszta all-transz-likoponhoz) Az összes színezőanyag legalább 5%. |
|
Leírás |
Sötétpiros színű, sűrű folyadék |
|
Azonosítás |
|
|
Spektrofotometria |
A maximuma hexánban mérve kb. 472 nm-en van |
|
Tisztaság |
|
|
Oldószermaradékok |
Propán-2-ol Hexán Aceton Etanol Metanol Etil-acetát Legfeljebb 50 mg/kg, összesen vagy külön-külön |
|
Szulfáthamu |
Legfeljebb 1% |
|
Higany |
Legfeljebb 1 mg/kg |
|
Kadmium |
Legfeljebb 1 mg/kg |
|
Arzén |
Legfeljebb 3 mg/kg |
|
Ólom |
Legfeljebb 2 mg/kg |
|
iii. |
Blakeslea trisporából származó |
|
Szinonimák |
Natural Yellow 27 |
|
Meghatározás |
A Blakeslea trisporából származó likopint fungális biomasszából nyerik, és kristályosítással, valamint szűréssel tisztítják. Főképp likopinok all-transz-izomerjeiből áll. Kisebb mennyiségben egyéb karotinoidokat is tartalmaz. Előállításakor oldószereként kizárólag izopropanolt és izobutil-acetátot alkalmaznak. Az élelmiszerekbe szánt kereskedelmi likopinkészítmények étkezési olajokkal készült szuszpenziók vagy vízben diszpergálható, illetve oldható porok. |
|
Színindexszám |
75125 |
|
EINECS |
207-949-1 |
|
Kémiai név |
Ψ,Ψ-karotin, all-transz-likopin, (all-E)–likopin, (all-E)–2,6,10,14,19,23,27, 31-oktametil-dotriakonta- |
|
Összegképlet |
C40H56 |
|
Molekulasúly |
536,85 |
|
Vizsgálat |
Az összes likopin legalább 95%-a és az összes színezőanyag all-transz-likopinjának legalább 90%-a E1 cm 1% 3 450, 465–475 nm-en hexánban mérve (100%-osan tiszta all-transz-likopinhoz) |
|
Leírás |
Vörös színű kristályos por |
|
Azonosítás |
|
|
Spektrofotometria |
Hexánban oldva az adszorpció maximumértéke kb. 470 nm-en van |
|
Karotenoidok vizsgálata |
A minta oldata acetonban a nátrium-nitrit 5%-os és a kénsav 1N-os oldatának egymás utáni hozzáadását követően elveszíti a színét |
|
Oldhatóság |
Vízben nem oldódik, kloroformban szabadon oldódik |
|
Az 1%-os oldat tulajdonságai |
Az oldat tiszta, és intenzív narancsvörös színe van |
|
Tisztaság |
|
|
Szárítási veszteség |
Legfeljebb 0,5% (40 °C, 4 óra 20 Hgmm nyomáson) |
|
Egyéb karotinoidok |
Legfeljebb 5% |
|
Oldószermaradékok |
Propán-2-ol: legfeljebb 0,1% Izobutil-acetát: legfeljebb 1,0% Diklór-metán: legfeljebb 10 mg/kg (kizárólag kereskedelmi készítményekben) |
|
Szulfáthamu |
Legfeljebb 0,3% |
|
Ólom |
Legfeljebb 1 mg/kg” |
3. melléklet a 77/2011. (VIII. 3.) VM rendelethez
|
„E 392 ROZMARINGKIVONATOK |
|
|
Szinonima |
Rozmaringlevél-kivonat (antioxidáns) |
|
Meghatározás |
A rozmaringkivonatok számos összetevőt tartalmaznak, amelyek antioxidáns hatása bizonyított. Ezen összetevők alapvetően a fenolsavak, a flavonoidok és a diterpenoidok osztályaihoz tartoznak. Az antioxidáns vegyületek mellett a kivonatok triterpéneket és szerves oldószerből kivonható anyagokat is tartalmazhatnak, melyek pontos meghatározását a következő előírás tartalmazza. |
|
Einecs |
283-291-9 |
|
Kémiai név |
Rozmaringkivonat (Rosmarinus officinalis) |
|
Leírás |
A rozmaringlevél kivonat antioxidánst a Rosmarinus officinalis leveleiből vonják ki élelmiszerekhez engedélyezett oldószerekkel. A kivonatokat ezt követően színteleníthetik és szagtalaníthatják. A kivonatok standardizálhatók. |
|
Azonosítás |
|
|
Antioxidáns referencia-vegyületek: fenolos diterpének |
Karnozolsav (C20H28O4) és karnozol (C20H26O4) |
|
Legfontosabb illékony referencia anyagok |
Borneol, bornil-acetát, kámfor, 1,8-cineol, verbenon |
|
Sűrűség |
>0.25 g/ml |
|
Oldhatóság |
Vízben nem oldódik |
|
Tisztaság |
|
|
Szárítási veszteség |
5% |
|
Arzén |
Legfeljebb 3 mg/kg |
|
Ólom |
Legfeljebb 2 mg/kg |
|
|
|
|
1 – Szárított rozmaringlevélből acetonos extrakcióval előállított rozmaringkivonatok. |
|
|
|
|
|
Leírás |
A rozmaringkivonatokat szárított rozmaringlevélből acetonos extrakcióval, szűréssel, tisztítással és az oldószer elpárologtatásával állítják elő, majd szárítással és szitálással egy finom port vagy folyadékot nyernek. |
|
Azonosítás |
|
|
Antioxidáns referencia vegyület tartalom |
≥10% (m/m), összes karnozolsavban- és karnozolban- kifejezve |
|
Antioxidáns/illóanyag aránya |
(a teljes karnozolsav- és karnozoltartalom (m/m)%-a) |
|
|
(az alapvető illékony referenciaanyagok (m/m)%-a)* |
|
|
≥15 |
|
|
(* a kivonatban lévő teljes illóanyag-tartalom gáz-kromatográfiás – tömegspektrométeres detektorral (GC-MSD) mért százalékos értéke) |
|
Oldószer maradék |
Aceton legfeljebb 500 mg/kg |
|
|
|
|
2 – Szárított rozmaringlevélből szuperkritikus széndioxid-extrakcióval előállított rozmaringkivonatok. |
|
|
Rozmaringkivonatot szárított rozmaringlevélből állítják elő, kis mennyiségű etanol hordozót tartalmazó szuperkritikus széndioxidos extrakció útján. |
|
|
Azonosítás |
|
|
Az antioxidáns referencia-vegyület tartalom |
≥13% (m/m), összes karnozolsavban- és karnozolban kifejezve |
|
Antioxidáns/illóanyag arány |
(a teljes karnozolsav- és karnozoltartalom (m/m)%-a) |
|
|
(az alapvető illékony referenciaanyagok (m/m)%-a)* |
|
|
≥15 |
|
|
(* a kivonatban lévő teljes illóanyag-tartalom gáz-kromatográfiás – tömegspektrométeres detektorral (GC-MSD) mért százalékos értéke) |
|
Oldószermaradék |
Etanol: legfeljebb 2% |
|
|
|
|
3 – Szagtalanított etanolos rozmaringkivonatból előállított rozmaringkivonatok |
|
|
Rozmaringkivonatok, amelyeket szagtalanított etanolos rozmaringkivonatból állítanak elő. A kivonatokat tovább tisztíthatják, például aktívszenes és/vagy molekuláris desztillációval. A kivonatok arra alkalmas és engedélyezett hordozókban szuszpendálhatók vagy porlasztva-száríthatók. |
|
|
Azonosítás |
|
|
Az antioxidáns referencia vegyület tartalom |
≥5% (m/m), összes karnozolsavban- és karnozolban kifejezve |
|
Antioxidáns/illóanyag arány |
(a teljes karnozolsav- és karnozoltartalom (m/m)%-a) |
|
|
(az alapvető illékony referenciaanyagok (m/m)%-a)* |
|
|
≥15 |
|
|
(* a kivonatban lévő teljes illóanyag-tartalom gáz-kromatográfiás – tömegspektrométeres detektorral (GC-MSD) mért százalékos értéke) |
|
Oldószermaradék |
Etanol: legfeljebb 500 mg/kg |
|
|
|
|
4 – Két lépéses, hexános és etanolos extrakcióval kinyert, színtelenített és szagtalanított rozmaringkivonatok. |
|
|
Rozmaringkivonatok, amelyeket, szagtalanított etanolos rozmaringkivonatból állítanak elő hexános extrakcióval. A kivonatot tovább tisztíthatják, például aktívszenes és/vagy molekuláris desztillációval. Arra megfelelő és engedélyezett hordozókba szuszpendált állapotban, vagy porlasztva-szárított formában lehetnek. |
|
|
Azonosítás |
|
|
Az antioxidáns referencia vegyület tartalom |
≥5% (m/m), összes karnozolsavban- és karnozolban kifejezve |
|
Antioxidáns/illóanyag arány |
(a teljes karnozolsav- és karnozoltartalom (m/m)%-a) |
|
|
(az alapvető illékony referenciaanyagok (m/m)%-a)* |
|
|
≥15 |
|
|
(* a kivonatban lévő teljes illóanyag-tartalom gáz-kromatográfiás – tömegspektrométeres detektorral (GC-MSD) mért százalékos értéke) |
|
Oldószermaradék |
Hexán: legfeljebb 25 mg/kg |
|
|
Etanol: legfeljebb 500 mg/kg” |
|
„E 426 SZÓJA-HEMICELLULÓZ |
|
|
Szinonimák |
|
|
Meghatározás |
A szója-hemicellulóz finomított, vízben oldódó poliszacharid, melyet a természetes szójabab rostból nyernek forró vizes extrakcióval. Etano-lon kívül más szerves kicsapószer nem használható. |
|
Kémiai név |
Vízben oldódó szója-poliszIcharidok. |
|
|
Vízben oldódó szójarost. |
|
Tartalom |
Legalább 74% szénhidrát. |
|
Leírás |
Szabadon ömlő, fehér vagy sárgásfehér por. |
|
Azonosítás |
|
|
A. Oldhatóság |
Forró és hideg vízben oldódik gélképződés nélkül. |
|
1%-os oldat pH-értéke |
5,5 ± 1,5 |
|
B. 10%-os oldat viszkozitása |
Legfeljebb 200 mPa.s. |
|
Tisztaság |
|
|
Szárítási veszteség |
Legfeljebb 7% (105 °C, 4 óra). |
|
Fehérje |
Legfeljebb 14%. |
|
Összes hamu |
Legfeljebb 9,5% (600 °C, 4 óra). |
|
Arzén |
Legfeljebb 2 mg/kg. |
|
Ólom |
Legfeljebb 5 mg/kg. |
|
Higany |
Legfeljebb 1 mg/kg. |
|
Kadmium |
Legfeljebb 1 mg/kg. |
|
Normál csíraszám |
Legfeljebb 3000 telepképző egység/gramm. |
|
Élesztő és penészgombák |
Legfeljebb 100 telepképző egység/gramm. |
|
E. coli |
Nincs jelen 10 g-ban. |
|
Etanol |
Legfeljebb 2%” |
|
„E 427 KASSZIA-GUMI |
|
|
Szinonimák |
|
|
Meghatározás |
A kasszia-gumi a – 0,05%-nál kevesebb Cassia occidentalis-t tartalmazó – Cassia tora és Cassia obtusifoli (Leguminosae) magvak tisztított endospremájának őrleménye. Elsősorban nagy molekulatömegű, fő komponensként egymáshoz (1,6)–α-kötésekkel kapcsolódó (1,4)–β-D-mannopiranóz-egységeknek α-D-galaktopiranóz egységekkel alkotott lineáris láncából álló poliszacharidok alkotják. A mannózok galaktózokhoz viszonyított aránya 5:1. |
|
|
Az előállítás során a magvakat hántolják és termomechanikai kezeléssel csírátlanítják, majd megőrlik és megtisztítják az endospermát. Az őrölt endospermát izopropanolos extrakcióval tovább tisztítják. |
|
Tartalom |
Legalább 75% galaktomannán |
|
Leírás |
Halványsárgától piszkos-fehérig terjedő színű, szagtalan por. |
|
Azonosítás |
|
|
Oldhatóság |
Etanolban nem oldódik. Hideg vízben jól diszpergálódik, kolloid oldatot képezve. |
|
Gél-képződés boráttal |
A minta vizes diszperziójához megfelelő nátrium-borát tesztoldatot (TS) adva a pH 9 fölé emelésekor gél képződik. |
|
Gélképződés xantán-gumival |
Kimérünk a próbából 1,5 g-ot és 1,5 g xantán-gumit, majd összekeverjük. A keveréket gyors keverés mellett egy 400 ml-es főzőpohárban lévő 300 ml 80 °C-os vízhez adjuk. Addig keverjük, amíg a keverék fel nem oldódik, majd a feloldódást követően további harminc percen át keverjük (a hőmérsékletet 60 °C felett tartva a keverési művelet közben). Abbahagyjuk a keverést és hagyjuk a keveréket legalább 2 órán keresztül szobahőmérsékletre hűlni. |
|
|
Miután a hőmérséklet 40 °C alá süllyed, egy szilárd, viszkoelasztikus gél képződik; ilyen gél egy hasonló módon készített, 1%-os, kizárólag kasszia-gumiból vagy xantán-gumiból álló kontroll-oldatban nem képződik. |
|
Viszkozitás |
Kevesebb mint 500 mPa.s (25 °C, 2 óra, 1%-os oldat), ami 200 000–300 000 D átlagos molekulatömegnek felel meg. |
|
Tisztaság |
|
|
Savban oldhatatlan anyag |
Legfeljebb 2,0% |
|
pH |
5,5–8 (1%-os vizes oldat) |
|
Nyers zsír |
Legfeljebb 1% |
|
Fehérjék |
Legfeljebb 7% |
|
Összes hamu |
Legfeljebb 1,2% |
|
Szárítási veszteség |
Legfeljebb 12% (5 óra, 105 °C) |
|
Összes antrakinon |
Legfeljebb 0,5 mg/kg (kimutatási határ) |
|
Oldószermaradékok |
Legfeljebb 750 mg/kg izopropil-alkohol |
|
Ólom |
Legfeljebb 1 mg/kg |
|
Mikrobiológiai követelmények |
|
|
Összes élőcsíra-szám |
Legfeljebb 5000 telepképző egység/gramm |
|
Élesztők és penészgombák |
Legfeljebb 100 telepképző egység/gramm |
|
Salmonella spp |
Nincs jelen 25 g-ban |
|
E Coli |
Nincs jelen 1 g-ban” |
|
„E 463 HIDROXIPROPIL-CELLULÓZ |
|
|
Szinonimák |
Cellulóz-hidroxipropil-éter |
|
Meghatározás |
A hidroxipropil-cellulóz rostos növények természetes törzseiből közvetlenül nyert és hidroxipropilcsoportokkal részlegesen éterezett cellulóz. |
|
Kémiai név |
A cellulóz hidroxipropilétere |
|
Összegképlet |
A polimer szubsztituált anhidroglükózegységeket tartalmaz a következő általános képletnek megfelelően: |
|
|
C6H7O2 (OR1) (OR2) (OR3), ahol R1, R2, R3 a következők egyike lehet: |
|
|
– CH2CHOHCH3 |
|
|
– CH2CHO(CH2CHOHCH3) CH3 |
|
|
– CH2CHO[CH2CHO(CH2CHOHCH3)CH3]CH3 |
|
Molekulatömeg |
Körülbelül 30 000-től 1 000 000-ig. |
|
Tartalom |
Legfeljebb 80,5% hidroxipropil-csoport (–OCH2CHOHCH3) tartalom, ami szárazanyagra számítva glukóz-anhidrid egységenként legfeljebb 4,6 hidroxipropil-csoporttal egyenértékű. |
|
Leírás |
Enyhén higroszkópos, fehér vagy világossárgás, világosszürkés, szagtalan, íztelen granulált vagy rostos por. |
|
Azonosítás |
|
|
A Oldhatóság |
Vízben duzzadva tiszta vagy opalizáló, viszkózus, kolloidális oldatot képez. Oldódik etanolban. Nem oldódik éterben. |
|
B Gázkromatográfia |
A szubsztituensek gázkromatográfiás meghatározása. |
|
Tisztaság |
|
|
Szárítási veszteség |
Legfeljebb 10% (105 °C, 3 óra) |
|
Szulfáthamu |
Legfeljebb 0,5%, 800±25 °C-on meghatározva |
|
Az 1%-os kolloidális oldat pH-ja |
Legalább 5,0 és legfeljebb 8,0 |
|
Propilénklórhidrin |
Legfeljebb 0,1 mg/kg |
|
Arzén |
Legfeljebb 3 mg/kg |
|
Ólom |
Legfeljebb 5 mg/kg |
|
Higany |
Legfeljebb 1 mg/kg |
|
Kadmium |
Legfeljebb 1 mg/kg |
|
Nehézfémek (ólomban kifejezve) |
Legfeljebb 20 mg/kg” |
|
„E 949 HIDROGÉN |
|
|
Meghatározás |
|
|
Kémiai név |
Hidrogén |
|
Einecs |
215-605-7 |
|
Összegképlet |
H2 |
|
Molekulatömeg |
2 |
|
Tartalom |
Legalább 99,9% |
|
Leírás |
Színtelen, szagtalan, nagyon gyúlékony gáz. |
|
Tisztaság |
|
|
Víz |
Legfeljebb 0,005% (v/v). |
|
Oxigén |
Legfeljebb 0,001% (v/v). |
|
Nitrogén |
Legfeljebb 0,07% (v/v).” |
|
„E 1203 POLI(VINIL-ALKOHOL) |
|
|
Szinonimák |
Vinil-alkohol polimer, PVOH |
|
Leírás |
A poli(vinil-alkohol) egy szintektikus gyanta, melyet a vinil-acetát polimerizációjával állítanak elő, majd az észtert alkáli katalizátor jelenlétében részlegesen hidrolizálják. A termék fizikai jellemzői a polimerizáció és a hidrolízis mértékétől függnek. |
|
Kémiai név |
Eténol homopolimer |
|
Összegképlet |
(C2H3OR)n ahol R = H vagy COCH3 |
|
Leírás |
Íztelen, szagtalan, átlátszó, fehér vagy krémszínű szemcsés por. |
|
Azonosítás |
|
|
Oldhatóság |
Vízben oldódik; etanolban nehezen oldódik. |
|
Kicsapási reakció |
Feloldunk 0,25 g mintát 5 ml vízben melegítés mellett, majd szobahőmérsékletre hűtjük az oldatot. Az oldathoz 10 ml etanolt hozzáadva egy fehér, zavaros vagy pelyhes csapadékot kapunk. |
|
Színreakció |
Feloldunk 0,01 g mintát 100 ml vízben melegítés mellett, majd szobahőmérsékletre hűtjük az oldatot. Kék szín képződik, ha (5 ml oldathoz) egy csepp jód tesztoldatot (TS) és pár csepp bórsavas oldatot adunk. |
|
|
Feloldunk 0,5 g mintát 10 ml vízben melegítés mellett, majd szobahőmérsékletre hűtjük az oldatot. 5 ml oldathoz egy csepp jód TS-t adva sötétvörös szín képződik. |
|
Viszkozitás |
4,8–5,8 mPa.s (4%-os oldat 20 °C-on), ami 26 000–30 000 D átlagos molekulatömegnek felel meg. |
|
Tisztaság |
|
|
Vízben oldhatatlan rész |
Legfeljebb 0,1% |
|
Észter szám |
125 és 153 mg KOH/g között |
|
Hidrolízis mértéke |
86,5–89,0% |
|
Savfok |
Legfeljebb 3,0 |
|
Oldószermaradékok |
Legfeljebb 1,0% metanol, 1,0% metil-acetát |
|
pH |
5,0–6,5 (4%-os oldat) |
|
Szárítási veszteség |
Legfeljebb 5,0% (105 °C, 3 óra) |
|
Izzítási maradék |
Legfeljebb 1,0% |
|
Ólom |
Legfeljebb 2,0 mg/kg” |
|
„E 1521 POLIETILÉN-GLIKOLOK |
|
|
Szinonimák |
PEG, makrogol, Polietilén-oxid |
|
Meghatározás |
Etilén-oxid és víz addíciós polimerei, melyekhez rendszerint egy a molekulatömegnek megközelítőleg megfeleltethető számot rendelnek. |
|
Kémiai név |
alfa-Hidro-omega-hidroxipoli(oxi-1,2-etándiol) |
|
Összegképlet |
HOCH2–(CH2–O–CH2)n–CH2OH |
|
Átlagos molekulatömeg |
380–9000 D |
|
Tartalom |
PEG 400: Legalább 95% és legfeljebb 105% |
|
|
PEG 3000: Legalább 90% és legfeljebb 110% |
|
|
PEG 3350: Legalább 90% és legfeljebb 110% |
|
|
PEG 4000: Legalább 90% és legfeljebb 110% |
|
|
PEG 6000: Legalább 90% és legfeljebb 110% |
|
|
PEG 8000: Legalább 87,5% és legfeljebb 112,5% |
|
Leírás |
A PEG 400 egy áttetsző, viszkózus, színtelen vagy csaknem színtelen higroszkopikus folyadék. |
|
|
A PEG 3000, PEG 3350, PEG 4000, PEG 6000 és PEG 8000 fehér vagy csaknem fehér szilárd anyagok, viaszos vagy paraffinhoz hasonló megjelenéssel. |
|
Azonosítás |
|
|
Olvadáspont |
PEG 400: 4–8 °C |
|
|
PEG 3000: 50–56 °C |
|
|
PEG 3350: 53–57 °C |
|
|
PEG 4000: 53–59 °C |
|
|
PEG 6000:55–61 °C |
|
|
PEG 8000: 55–62 °C |
|
Viszkozitás |
PEG 400: 105–130 mPa.s 20 °C-on |
|
|
PEG 3000: 75–100 mPa.s 20 °C-on |
|
|
PEG 3350: 83–120 mPa.s 20 °C-on |
|
|
PEG 4000: 110–170 mPa.s 20 °C-on |
|
|
PEG 6000: 200–270 mPa.s 20 °C-on |
|
|
PEG 8000: 260–510 mPa.s 20 °C-on |
|
|
A 400-nál nagyobb átlagos molekulatömegű polietilén-glikolok esetében a viszkozitás az adott anyag 50 (m/m) %-os vizes oldata alapján kerül meghatározásra. |
|
Oldhatóság |
A PEG 400 vízzel elegyíthető, nagyon jól oldódik acetonban, alkoholban és metilén-kloridban, gyakorlatilag oldhatatlan zsíros és ásványi olajokban |
|
|
A PEG 3000 és a PEG 3350: nagyon jól oldódik vízben és metilén-kloridban, kismértékben oldódik alkoholban, gyakorlatilag oldhatatlan zsíros és ásványi olajokban |
|
|
A PEG 4000, PEG 6000 és PEG 8000: nagyon jól oldódik vízben és metilén-kloridban, gyakorlatilag oldhatatlan alkoholban, valamint zsíros és ásványi olajokban. |
|
Tisztaság |
|
|
Savasság vagy lúgosság |
Feloldunk 0,5 g mintát 50 ml széndioxid-mentes vízben, és hozzáadunk 0,15 ml brómtimolkék-oldatot. Az oldat színe sárga vagy zöld. Az indikátor színének kékre változtatásához legfeljebb 0,1 ml 0,1 M nátrium-hidroxidra van szükség. |
|
Hidroxil szám |
PEG 400: 264–300 |
|
|
PEG 3000: 34–42 |
|
|
PEG 3350: 30–38 |
|
|
PEG 4000: 25–32 |
|
|
PEG 6000: 16–22 |
|
|
PEG 8000: 12–16 |
|
Szulfáthamu |
Legfeljebb 0,2% |
|
1,4-dioxán |
Legfeljebb 10 mg/kg |
|
Etilén-oxid |
Legfeljebb 0,2 mg/kg |
|
Etilén-glikol és dietilén-glikol |
Összesen legfeljebb 0,25% (m/m) külön-külön vagy együttesen |
|
Ólom |
Legfeljebb 1 mg/kg” |
4. melléklet a 77/2011. (VIII. 3.) VM rendelethez
„Dimetil-éter |
Zsírtalanított állatifehérje-termékek készítése |
0,009 mg/kg a zsírtalanított fehérjetermékben” |
„Metanol |
1,5 mg/kg |
Propán-2-ol |
1 mg/kg” |
A rendelet a 4. § (4) bekezdése alapján hatályát vesztette 2011. szeptember 16. napjával.
- Hatályos
- Már nem hatályos
- Még nem hatályos
- Módosulni fog
- Időállapotok
- Adott napon hatályos
- Közlönyállapot
- Indokolás