• Tartalom

67/2011. (HK 17.) HM KÁT–HVKF együttes intézkedés

67/2011. (HK 17.) HM KÁT–HVKF együttes intézkedés

a Magyar Köztársaság határain kívüli nemzetközi válságreagáló és béketámogató műveletekkel kapcsolatos feladatok logisztikai támogatása végrehajtásának részletes szabályairól*

2011.12.13.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 100. § (3) és (4) bekezdései, valamint a 101. § (4) és (5) bekezdései alapján a következő

együttes intézkedést

adjuk ki:

1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. Az együttes intézkedés hatálya a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetek és a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH), Magyar Köztársaság határain kívüli nemzetközi válságreagáló és béketámogató műveletekben résztvevő vagy részvételre tervezett ideiglenes katonai szervezetei személyi állományára, illetve ezen műveletekben az egyéni beosztások állományjegyzékei alapján szolgálatot teljesítőkre és a műveletek logisztikai támogatását tervezőkre, szervezőkre és végrehajtókra terjed ki.

2. A jelen intézkedés célja a Magyar Köztársaság határain kívüli nemzetközi válságreagáló és béketámogató műveletek (a továbbiakban: műveletek) logisztikai támogatásával kapcsolatos feladatok meghatározása.

3. Jelen együttes intézkedés alkalmazásában:
a) „Hiány-felesleg” jelentés: A jelentés a kontingens haditechnikai, hadtáp anyagainak, eszközeinek vonatkozásában az egység, alegység a szükséglettel összevetett – önerőből történő biztosítási helyzetét – mutatja meg (adott tételek esetében hiányt, illetve többletet mutathat). A kontingens felkészítésére kijelölt katonai szervezet az Állománytábla, illetve a Felszerelési Jegyzék adatait figyelembe véve állítja össze.
b) Igényjegyzék: A megkötésre tervezett Technikai Megállapodás tartalmának megadásához és a szerződéskötés kezdeményezéséhez készített azon okmány, amely tartalmazza a nemzetközi szerződés alapján biztosításra tervezett – igényelt – szolgáltatások paramétereit, illetve tájékoztatást ad a szerződő félnek az ellátandó – saját – katonai szervezetről és annak logisztikai képességeiről.
c) Kitelepülés: A kontingens és az egyéni beosztású állomány műveleti területre történő átcsoportosítása, az előkészítő részleg honi területről történő útba indulásától a főerők (technikai eszközök, személyi állomány) kijelölt települési körletbe érkezéséig.
d) Kivonás: A nemzetközi válságreagáló, béketámogató műveletekbe felajánlott katonai erők és a nemzetközi szervezetek által vezetett missziókban egyéni beosztást betöltő személyi állomány, valamint technikai eszközök, anyagi készletek műveleti területről honi területre történő visszacsoportosítása.
e) Kontingens: A nemzetközi válságreagáló, béketámogató műveletekbe felajánlott katonai erők és a nemzetközi szervezetek által vezetett missziókban egyéni beosztást betöltő személyek csoportja, összessége (gyűjtőneve).
f) Központi Ellátási Terv: Az MH ÖHP Logisztikai Erők Főnöke (a továbbiakban: az MH ÖHP LEF) által jóváhagyott dokumentum, amely a Felszerelési Jegyzékben szereplő hadfelszerelésen kívül tartalmazza, a feladatra kijelölt katonai szervezet számára, a Műveleti Tervben meghatározott, és a szakági normák által számvetett, hadianyagokat és haditechnikai eszközöket. A terv tartalmazza a hadfelszerelés lépcsőzését és azok biztosításának módját is (csapatkészletből, meglévő központi készletből, beszerzésből).
g) Nemzeti Támogató Elem: Olyan nemzeti irányítás alatt álló szervezeti elem, amely szakirányú tevékenységével támogatja a nemzeti erőket. A Nemzeti Támogató Elem (a továbbiakban: NTE) teljes körű – vagy a Technical Agreement (a továbbiakban: TA) megkötése esetén a nemzeti hatáskörben maradó – logisztikai támogatást nyújt a teljes nemzeti katonai kontingens részére. A különböző nemzetek nemzeti támogató elemei, a hadműveleti területen együttműködnek, tevékenységüket összehangolják a feladatot irányító nemzetközi szervezet parancsnokával és a befogadó országgal.
h) Váltás: A kontingens személyi állomány többségének lecserélése. Magába foglalja a váltó állomány és egyéni felszerelésének műveleti területre történő kijuttatását, a leváltott állomány és egyéni felszerelésének a honi kijelölt helyőrségekbe történő szállítását.


2. LOGISZTIKAI ALAPELVEK

4. A műveletek logisztikai támogatásáért – mint a kontingens megalakítására kijelölt szervezet – az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (a továbbiakban: MH ÖHP) parancsnoka felelős. A műveletekben történő részvétel az MH alaprendeltetéséből adódó feladat. A feladatot végrehajtó szervezet megalakítása során, a megalakításra kijelölt katonai szervezet parancsnoka a logisztikai támogatás érdekében köteles használni mindazon erőforrást és anyagi készletet, amely az alárendeltségébe tartozó szervezeteknél rendelkezésére áll.

5. A műveletek logisztikai támogatásának alapját, a feladatra kidolgozott Műveleti Terv alapján a Központi Ellátási Tervben meghatározott készletek, valamint a jóváhagyott Állománytábla és Felszerelési Jegyzék alkotják.

6. A műveleti területen való működés és alkalmazás során az MH Szolgálati Szabályzatának és alap szakutasításainak vonatkozó részeit – a személyi állomány ellátási alapelveire, a hadfelszerelés tárolására, nyilvántartására, megóvására, igénybevételére, a csapatmozgásokra, katonai szállításokra és anyagmozgatásra – együttesen kell alkalmazni az adott műveletre kidolgozott Általános Hadműveleti Utasítással (a továbbiakban: SOP) és a HM által, az adott feladatra megkötött Egyetértési Megállapodásban (a továbbiakban: MOU), illetve technikai egyezményben (a továbbiakban:TA) foglaltakkal.

7. A Honvéd Vezérkar Logisztikai Csoportfőnökség (a továbbiakban. HVK LOGCSF) a HM és HVK szervekkel együttműködve kidolgozza a feladatra kijelölt erőkkel kapcsolatos HVKF-i intézkedés logisztikai területeit. A HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal (a továbbiakban: HM FHH) az állományilletékes vagy szakmailag illetékes szervezet felkérésére, együttműködésben végzi a két, illetve többoldalú műveleti logisztikai szabályzó dokumentumok, nemzetközi egyezmények (MOU, TA) szakmai előkészítését, kidolgozását és véglegesítését. A feladat végrehajtásához szükséges információ biztosítása érdekében a HM FHH szakállománya részt vesz az előzetes egyeztetéseken, helyszíni szemléken, koordinációs rendezvényeken.

8. Az MH ÖHP koordinálja a külföldi fegyveres erők hazai, valamint az MH technikai eszközei által külföldön felhasznált anyagok valamint szolgáltatások ellentételezésével kapcsolatos feladatok végzését.

9. Az MH ÖHP felelős az alárendelt katonai szervezeteinek külföldi műveletekben résztvevő logisztikai szakállománya kiválasztásával, felkészítésével, az alegységek, kontingensek átcsoportosításával, telepítésével, nemzeti támogatásával, váltásával kapcsolatos szervezőmunkáért. A HVK LOGCSF az MH ÖHP haderőnemi szintű logisztikai szerveinek bevonásával kidolgozza a műveletek logisztikai támogatásának elveit és követelményeit.

10. A nemzet specifikus hadianyagokból és haditechnikai eszközökből a kontingensnek, a Műveleti Tervben (Operation Plan (a továbbiakban: OPLAN)) a számára előírt és megfelelően lépcsőzött, mobilizálható készlettel kell rendelkeznie. Az ellátó katonai szerv tárolja a kijelölt kontingensek előírt központi készletét, valamint az ellátó raktárakból biztosításra kerülő anyagok utalványait (Központi Tárolási (a továbbiakban: KT utalványok)). Kidolgozza, és napra készen tartja a kontingensek előírt készletének műveleti területre juttatásának tervét.

11. A műveletekben résztvevő állomány és a hadfelszerelés alkalmazási területre történő ki- és hazatelepítése, az állomány váltása, pihentetése, a szükséges utánszállítások végrehajtása, nemzeti felelősség keretében az MH ÖHP vezetésével valósul meg.

12. A kontingensek megalakítására kiadott hadfelszerelést – a hatályos rendelkezések szerint – a meghatározott nemzeti nyilvántartásokban kell vezetni.
13. Az Állománytábla és a Felszerelési Jegyzék kidolgozása során követelményként kezelik, hogy a NATO elvek szerint, a kontingens állományában alapvetően csak dízel üzemű eszközök alkalmazása az elfogadott.

14. A magyar kontingens logisztikai támogatása olyan kontingensek esetében, amelyek földrajzi távolsága azt indokolja, elsősorban a már korábban megkötött két- illetve többoldalú nemzetközi megállapodásokon alapul. Ezt minden esetben az adott kontingensre adaptálva, vagy a műveleti területen feladatot végrehajtó más nemzet haderejével, illetve a befogadó nemzettel kötött, a kontingens egészére érvényes logisztikai támogatási rendszerébe beillesztett, a konkrét feladatra kidolgozott TA alapján kell tervezni és végrehajtani.

15. A feladat végrehajtására biztosított hadfelszerelést alapvetően az MH-ban rendszeresített eszközök és anyagok felhasználásával, a Felszerelési Jegyzékben rögzítetteknek megfelelően a kontingens felkészítésére kijelölt katonai szervezet, mint végrehajtó, illetve az MH ÖHP alárendelt katonai szervezetei közötti átcsoportosításból, valamint központi készletből kell biztosítani. Az MH készletéből nem biztosítható hadfelszereléseket az MH ÖHP beszerzési igénye alapján a HM FHH prioritással kezelve szerzi be.

16. A jóváhagyott Állománytábla, illetve Felszerelési Jegyzék alapján az MH ÖHP Központi Ellátási Tervet készít. A Központi Ellátási Terv formai és tartalmi kialakításáért az MH ÖHP a felelős.

17. Az MH ÖHP az elkészített Központi Ellátási Tervet – szükséges beszerzési eljárások lefolytatása érdekében – tájékoztatásul megküldi a HVK LOGCSF és a HM FHH részére.

18. Az MH ÖHP illetékes főnökségei felelősek a kontingens logisztikai támogatása érdekében, a szakanyagok fenntartásához szükséges intézményi költségvetés tervezéséért és biztosításáért. Amennyiben a várható feladat végrehajtása nem rendszeresített eszköz alkalmazását teszi szükségessé – amelyet alkalmazói igény támaszt alá -, az új típusú eszköz harcászati műszaki követelményeit a HM FHH az MH ÖHP -vel együttműködve kidolgozza. A továbbiakban „a hadfelszerelés rendszeresítéséről és rendszerből történő kivonásának rendjéről” szóló 9/2010. (I.22.) HM utasításban foglaltak alapján jár el.

19. A nemzetközi szervezetek által irányított műveletekben résztvevő állomány hadiruházattal történő ellátása az 1. és 2. számú mellékletek alapján történik.

20. Amennyiben a missziós feladat megkezdése előtt az állomány tagja nem rendelkezik a tárgyévi, illetve a tárgyévet megelőző évi utánpótlási utalványfüzettel, akkor a ruházat biztosítása érdekében kérelmeznie kell az állományilletékes parancsnoktól a tárgyévet követő év utánpótlási utalványfüzetének előrehozását.

21. Amennyiben a küldetés jellege megkívánja, a személyi alapfelszereléseket „feladat-specifikus kiegészítő felszerelés”-sel kell kiegészíteni.

22. A személyi állomány azon tagjának, aki a vezénylés befejezésétől számított egy éven belül ismételten beosztásba kerül valamely kontingensbe, annak a norma alapján a saját tulajdonba kerülő ruházati szakanyagok nem adhatóak ki. A kontingens felállítása érdekében létrehozott tartalék személyi állomány részére kiadott ruházati szakanyagok saját tulajdonba adására, csak tényleges alkalmazás esetén, annak befejeztével kerülhet sor.

23. A más fegyveres szervektől kontingensbe vezényelt állomány ellátása megegyezik az MH és a HM állományába tartozók ellátásával, azzal a kiegészítéssel, hogy a személyi tulajdonba kerülő termékeket térítés ellenében kell biztosítani a küldő állományilletékes egyéb fegyveres szerv részére. Az MFO kontingensben szolgálatot teljesítő BM állomány részére központi ellátás keretében az érvényben lévő megállapodás alapján kiadásra kerülő anyagokat az 1. számú melléklet szabályozza.

24. Fegyver nélküli, polgári válságkezelési misszióban szolgáló, egyéni beosztást betöltő személyek részére a misszió időtartamára eső ruházati utalványfüzet – a misszióba vezényelt egyéni kérelme alapján – készpénzben is kifizethető Az állomány egyéni kérelmét az MH ÖHP parancsnoka saját javaslatával együtt felterjeszti a HM FHH részére, aki intézkedik a kifizetésre.

25. Az egyéni törzsbeosztásba, illetve az egy évet meghaladó időtartamra külföldi beosztásba vezényelt személyi állomány (a továbbiakban egyéni beosztású állomány) ellátását az MH ÖHP hajtja végre. Az egyéni beosztású állomány feladatának végrehajtásához köteles a Ruházati utánpótlási utalványfüzete terhére ezen intézkedés 2. számú mellékletében meghatározott ruházati alap és kiegészítő felszerelést megvásárolni.

26. Az egyéni beosztású állomány beosztásának ideje alatt műveleti területen történő alkalmazása esetén az illetékes személyügyi szerv tájékoztatása alapján az MH ÖHP intézkedik a szükséges hadfelszerelés biztosítására.


3. LOGISZTIKAI KÖVETELMÉNYEK

27. Az ideiglenes katonai szervezet a HVKF által jóváhagyott Ideiglenes Állománytáblával és Felszerelési Jegyzékkel kerül megalakításra.
28. Amennyiben az MH ÖHP igényei a feladat ellátására az MH-ban még nem rendszeresített eszköz igénybevételét teszik szükségessé, úgy az érintett szakmai felelősök az adott eszköz beszerzéséig történő helyettesítését a rendszerben meglévő eszközzel tervezik.

29. Az ellátandó kontingensek tevékenységének logisztikai biztosítása érdekében az MH ÖHP NTE-(k)et működtet. Ennek célja, hogy az NTE képes legyen a kontingensek utánpótlási feladatainak végrehajtására hazai bázisról, illetve műveleti területről.

30. Az NTE megalakítja és tárolja a meghatározott mennyiségű anyagi készleteket, folyamatosan gondoskodik a készletszint fenntartásáról. Fogadja a honi területről érkező anyagot, a kontingens működési rendjéhez igazodva végzi az ellátási körükbe utalt szervezetek utánpótlását.

31. Az NTE folyamatosan fenntartja az ellátási rendszer működőképességét. Műveleti területen a kontingens váltási rendjétől eltérő időpontban (a kontingens váltásának zökkenőmentes biztosítása érdekében), honi területen hat havi rendszerességgel végzi a támogató elem személyi állományának váltását.


4. LOGISZTIKAI GAZDÁLKODÁS

32. Az MH ÖHP a tervezési feladatok végrehajtása során érvényesíti a szakmai követelményeket és a lefektetett alapelveknek való megfelelést.

33. Az MH ÖHP irányítja a kontingensek logisztikai támogatásával kapcsolatos központi és csapat hatáskörű előirányzatok tervezését, célelőirányzatok biztosítását, azok felhasználásának nyilvántartását, a célelőirányzatok felhasználásának elszámolását az MH ÖHP logisztikai integrált szakágai bevonásával.

34. Az MH ÖHP együttműködik a HVK LOGCSF-el, a HM Gazdasági Tervezési és Szabályozási Főosztállyal (a továbbiakban: a HM GTSZF), a HM KPH-val és a HM FHH-val az adott tervidőszakokra vonatkozó feladatok erőforrás és beszerzési tervének – a kiadott keretszámok függvényében történő- elkészítésében.

35. A kontingens anyaggazdálkodásának szabályai
35.1. Az elöljáró által az MH 64. log. e. költségvetésében az adott kontingens címrendkódjára (a továbbiakban: CRK) jóváhagyott költségvetési előirányzatok terhére Magyarországon történő beszerzést, csak a kontingens előzetes írásos „Anyagigénylés”- e, illetve az MH ÖHP parancsnok intézkedése alapján, az érvényben lévő szabályozókkal összhangban lehet végrehajtani. Az anyagigénylést a kontingens logisztikai szakállománya állítja össze, figyelemmel a kontingens raktári készletére.
35.2. Az MH 64. log. e. által felterjesztett anyagigényben fel kell tüntetni az ezred saját hatáskörében beszerzésre tervezett (vagy már az ezred missziós raktárában rendelkezésre álló) anyagokat a beszerzendő mennyiséggel együtt.
35.3. A kontingens az anyagigénylés összeállításánál figyelembe veszi a vámügyintézésre vonatkozó szabályozók időtartamát, amely szerint az MH 64. log. e. minden héten egy alkalommal készít „Vámfelterjesztés”-t a HM FHH főigazgatója részére. A vámügyintézés teljes körű végrehajtása a HM FHH feladata.
35.4. Az anyagátvétel és anyagvételezés rendjét az MH ÖHP parancsnoka saját hatáskörben szabályozza.

36. Logisztikai dologi költségvetés tervezése
36.1. A kontingensek központi logisztikai előirányzatait – az MH 64. log. e. igényei alapján – az MH ÖHP Logisztikai Műveleti Főnökség (a továbbiakban: LMF) koordinálásával az MH ÖHP logisztikai szakágai, a csapat logisztikai dologi költségvetési előirányzatait pedig az MH 64. log. e. tervezi a kontingensek logisztikai szakállományának a bevonásával, a kiadott keretszámoknak megfelelően.
36.2. Az MH ÖHP LMF együttműködve az MH ÖHP logisztikai szerveivel figyelemmel kíséri a tervezési feladatokat és érvényesíti az MH ÖHP szakmai követelményeit, a lefektetett alapelveket.

37. Az ellátó katonai szervezet a részére biztosított missziós jóváhagyott költségvetést a jóváhagyást követő 10. napig megküldi a beszerzési jogosultsággal felruházott kontingensek részére.

38. Költségvetés felhasználása, módosítása
38.1. A jóváhagyott költségvetéssel rendelkező honvédelmi szervezetek parancsnokait, a Honvédelmi Minisztérium fejezet központi és intézményi gazdálkodásának rendjéről szóló 89/2011. (VIII. 4.) HM utasításban meghatározottak szerinti előirányzat felhasználási jog illeti meg.
38.2. A kontingensek CRK- ján biztosított költségvetési előirányzatok terhére történő hazai – forintban felmerülő – beszerzések kötelezettség vállalója és utalványozója (a szakmai teljesítés igazolását követően) – az MH 64. log. e. parancsnoka. Ugyanezen előirányzatok terhére történő külföldi – valutában, devizában felmerülő – beszerzések kötelezettség-vállalója és utalványozója, – (a szakmai teljesítés igazolását követően) – a költségvetési előirányzattal rendelkező kontingens parancsnoka. A beszerzések lebonyolítása során törekedni kell a számlák átutalással történő kiegyenlítésére.
38.3. A nemzetközi, csapat és központi logisztikai dologi kiadások előirányzatai tekintetében – adott CRK- n és kiemelt előirányzat csoporton belül, főkönyvi számlaszámok között -, a központosított ellátási, illetve a gazdálkodási tételek kivételével (pl.: külföldi kiküldetés, reprezentáció), valamint a vonatkozó jogszabályok és belső rendelkezések figyelembevételével, – az MH ÖHP logisztikai szakterületek felelőseivel történt egyeztetést követően – az MH ÖHP parancsnok jogosult előirányzat átcsoportosításra.

39. Beszerzések rendje
39.1. A Magyar Köztársaság határain kívüli nemzetközi válságreagáló és béketámogató műveletekben résztvevő, vagy részvételre tervezett ideiglenes katonai szervezetek műveleti területen végrehajtandó beszerzéseit a honvédelmi szervezetek beszerzéseinek eljárási rendjéről szóló 71/2011. (VI.30) HM utasításban meghatározottak, illetve a műveleti beszerzések lefolytatási rendjéről kiadott 53/2011. HM KÁT-HVKF együttes intézkedés szerint kell végrehajtani.

40. Költségvetési előirányzatokkal történő elszámolás rendje
40.1. Az államháztartás szervezeti beszámolási és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló 249/2000. (XII. 24.) Korm. Rendelet szerinti beszámolási kötelezettségnek az ellátó alakulat tesz eleget a kontingensek esetében is.
40.2. A beszámolási kötelezettség teljesítése érdekében a kontingensek a gazdasági tevékenységeiket a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: Számv. tv.), az államháztartási törvény (a továbbiakban: Áht.), a végrehajtásukra kiadott kormányrendeletek, valamint a jelen együttes intézkedés előírásai szerint tervezik, szervezik és hajtják végre.

41. Leltározási feladatok végrehajtása
41.1. Az MH 64. log. e. és a kontingens leltározását, „a Honvédelmi Minisztérium Fejezet Egységes Számviteli Politikája”-nak jóváhagyásáról szóló 95/65/2001. (HK 17.) HM közlemény (a továbbiakban: HM számviteli politikája) mellékleteként kiadott „Leltározási és leltárkészítési szabályzat” valamint az MH ÖHP parancsnok leltározásra vonatkozó intézkedése alapján kell végrehajtani. A kontingens kezelésében lévő anyagok, eszközök és készletek leltározási feladatainak megszervezéséért, végrehajtásáért, illetve ellenőrzéséért a kontingensparancsnok a felelős.
41.2. Az évközi kontingens váltás esetén átadás-átvételi leltározást, új kontingens felállítása esetén, nyitó leltárt kell végrehajtani.

42. Egységszintű és szakági analitikus nyilvántartási rendszer működtetése
42.1. A gazdálkodás számvitelével kapcsolatos feladatokat az e tárgykörben kiadott 12/31. számú HM KPSZH „Szakutasítás az eszközök honvédelmi szerveknél történő számítógépes analitikus nyilvántartására” (a továbbiakban: Szakutasítás), a HM Fejezet Egységes Számviteli Politikája és az ÁLT/53 nyilvántartási utasítás, valamint az érvényes szakági intézkedések, utasítások alapján kell végrehajtani. A Szakutasítással minden, az eszközök analitikus nyilvántartásában érintett személynek rendelkeznie kell.
42.2. Az ESZKÖZ rendszer működtetésével kapcsolatos feladatokat az MH 64. log. e. és a kontingens szoros együttműködésben hajtja végre.
42.3. A könyvviteli mérleg alátámasztását szolgáló szakági feladatokat az MH 64. log. e. szakági feldolgozásai képezik. A kontingensnél vezetett analitikus nyilvántartás operatív jellegű, csak a kontingens és az MH 64. log. e. közötti anyagmozgás felügyeletére szolgál. A két nyilvántartás egyeztetését negyedévente végre kell hajtani. Az egyeztetést az MH 64. log. e. nyilvántartásával egyeztetve kell végrehajtani, melynek során az eltéréseket kivizsgálni, szükség esetén javítani kell.

43. Ellenőrzési tevékenységek megtervezése, végrehajtás, adatszolgáltatás
43.1. A belső ellenőrzési feladatokat a gazdálkodási folyamatokra az anyagi-, technikai- és pénzeszközök kezelésével, felhasználásával, elszámolásával összefüggő feladatokra kiterjedően éves munka- és ellenőrzési tervekben kell rögzíteni.
43.2. Kiemelt ellenőrzési feladatként kell megtervezni:
a) a személyi állomány devizajárandóságainak folyósításával kapcsolatos feladatok megvalósulását,
b) a költségvetési előirányzatok felhasználásával, nyilvántartásával kapcsolatos feladatok végrehajtását,
c) a beszerzések vonatkozó szabályzók szerinti végrehajtását
d) a kötelezettségvállalási és a kapcsolódó ellenjegyzési jogkörök gyakorlásával kapcsolatos feladatok végrehajtását, továbbá az év végi, illetve az állományváltásokhoz kapcsolódó átadás-átvételi, leltározási, elszámoltatási feladatok végrehajtását. A kontingensek ellenőrzésének tervezésekor a külföldi szolgálatot teljesítők ellenőrzési rendjéről szóló 103/2007. (HK 18.) HM utasítás szerint kell eljárni.


5. A LOGISZTIKAI TÁMOGATÁS
SZAKFELADATAI

44. Biztonságtechnikai általános feladatok a válságreagáló és béketámogató erők feladat végrehajtásának érdekében
44.1. A biztonságos, környezetet nem veszélyeztető feladat végrehajtása érdekében az MH ÖHP a kontingens igényei alapján biztosítja a norma szerinti, valamint a feladat végrehajtáshoz kapcsolódó tűzoltó eszközöket, egyéni és kollektív védőeszközöket, környezetvédelmi káresemény megelőzéséhez és felszámolásához szükséges anyagokat, eszközöket. A hulladék gyűjtéséről, ártalmatlanításáról, hasznosításáról szakágankénti bontásban a kontingens gondoskodik.
44.2. A HM FHH a kontingensek saját tulajdonú infrastruktúrájának vonatkozásában megszervezi és végrehajtatja a jogszabályban előírt érintés- és villámvédelmi, valamint tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálatokat. Az MH ÖHP tervezi a táborok hordozható tűzoltó készülékeinek jogszabályban előírt időszakos felülvizsgálatait, gondoskodik a szükséges cserék végrehajtásáról.
44.3. A hatályos „Tűzvédelmi Eszközök és Anyagok Normái” táblázat, valamint a művelettel kapcsolatos tűzvédelmi előírások alapján meghatározásra kerülnek, a művelet végrehajtásához szükséges tűzvédelmi szakanyagok készletei és az azokkal történő ellátás forrásai. A végrehajtáshoz szükséges készletek meghatározásánál, figyelembe vételre kerülnek a műveletre történő felkészítés folyamán kiképzési célból felhasználásra kerülő tűzvédelmi szakanyag készletek is. Az ellátó katonai szervezet, a kontingens tűzvédelmi eszközeinek biztosítását a vegyi-védelmi szakanyag ellátás keretében valósítja meg.

45. A HM FHH szakfeladatai a válságreagáló és béketámogató erők hadfelszereléssel történő ellátásában
45.1. A kontingensek ellátásához szükséges (normában nem szereplő) további logisztikai szakanyagok fejlesztését és rendszeresítését, az MH ÖHP igényei alapján a HM FHH hajtja végre.
45.2. Közúti, vasúti csapatmozgások esetén a HM FHH feladata a rendelkezésére bocsátott adatok alapján a tranzit-, illetve célországok diplomáciai hozzájárulásainak megszerzése. A rendelkezésére bocsátott adatok alapján végrehajtja a kiszállítandó katonai szakanyagok vámügyintézését.
45.3. Folyamatosan kapcsolatot tart az MH ÖHP LOGEF-fel a felmerült problémák azonnali megoldása érdekében. A rendelkezésre álló stratégiai szállító kapacitáson felül jelentkező igény esetén biztosítja a szolgáltatás beszerzését, igénybevételét. Nyilvántartást vezet a műveleti stratégiai szállítások során, a szerződések alapján igénybevett szállító eszközök költségfelhasználásának alakulásáról.

46. A válságreagáló és béketámogató erők közlekedési támogatási szakfeladatai
46.1. Az érintett katonai szervezetek a szállításokat és az anyagmozgatást a vonatkozó szakutasítások alapján tervezik, szervezik és hajtják végre. A szállítások végrehajtásakor kiemelt figyelmet fordítanak a túlsúlyos, túl méretes technikai eszközök közlekedtetésének és a veszélyes áruküldemények, anyagok szállítási szabályainak betartására, valamint az oszlopmenetek bejelentési kötelezettségére.
46.2. A kontingensek és egyéni beosztású személyek szállítása – a gazdaságosság és a hadműveleti követelmények figyelembe vételével – elsősorban honvédségi eszközzel, kizárólag a stratégiai ki/berakó körlet (repülőtér) és a kijelölt katonai helyőrségek (elosztópontok) között, a kontingens felterjesztett igénye alapján, az MH ÖHP LMF koordinálása mellett kerül végrehajtásra.

47. A válságreagáló és béketámogató erők haditechnikai szakfeladatai
47.1. Szükség esetén, figyelembe véve az adott kontingens esetleges egyedi igényeit, az MH ÖHP javaslatot tesz az érvényes szabályzókban, normákban meghatározottaktól eltérő ellátási szintek mértékének, vagy a bennük lévő felszerelések, anyagok fajtájának, és típusának meghatározására.
47.2. A műveleti területen a kontingens működésének biztosítása érdekében helyi szolgáltatóktól technikai eszközök bérlése engedélyezhető. Az engedély kérelmet az MH ÖHP parancsnok részére kell felterjeszteni.

48. A válságreagáló és béketámogató erők hadtáp szakfeladatai
48.1. A felkészítésre kijelölt katonai szervezet a kontingens állománya részére a hazai felkészítés ideje alatt az élelmezési ellátást a Magyar Honvédség élelmezési ellátásáról szóló 22/2006. (VIII. 8.) HM rendelet alapján biztosítja.
48.2. Az MH ÖHP a kontingensek élelmezési ellátásának tervezésekor – a HM FHH-val együttműködve – kiemelt figyelmet fordít a kontingensek élelmezési ellátásával és elszámolásával kapcsolatos nemzetközi megállapodások megkötésére. Ezen megállapodásokban az élelmezési ellátással kapcsolatos költségek esetében, költségviselőként kizárólag az MH 64. log. e.- t kell szerepeltetni.
48.3. A ruházati ellátás tervezésekor, az MH ÖHP megtervezi a szükséglet biztosítását központi készletből, vagy más katonai szervezetek készletéből, saját hatáskörű beszerzésből, szükség esetén helyettesítő cikkek biztosításával.
48.4. Az MH ÖHP intézkedik a kontingens üzemanyag készleteinek megalakításához és ellátásához szükséges szaktechnikai eszközök és szakanyagok biztosítására. A kontingensek készleteinek nyilvántartását a külföldi fegyveres erők eszközei magyarországi, valamint „a Magyar Honvédség eszközei külföldön végrehajtott üzemanyag feltöltésének és elszámolásának rendjéről” szóló HM utasítás rendelkezései szerint kell végrehajtani.
48.5. A kontingensek felkészítésére kijelölt katonai szervezet felterjeszti az ellátáshoz szükséges elhelyezési szakanyagok és infrastrukturális szolgáltatások jegyzékét. Az MH ÖHP a beérkező elhelyezési szakanyag, szolgáltatási, felújítási és beruházási igényeket felülvizsgálja, egyezteti, majd megküldi a HM FHH részére.
48.6. Az MH ÖHP a Központi Ellátási Tervnek megfelelően az MH Geoinformációs Szolgálattal történő egyeztetés alapján, intézkedik a kontingensek térképészeti szakanyag ellátásához szükséges térképész szaktechnikai eszközök és szakanyagok biztosítására, valamint a központi raktár készleteiből a hiányzó szakanyagok pótlására.
48.7. A Felszerelési Jegyzék és a Központi Ellátási Terv alapján, a kontingens speciális humán anyagi szükségleteinek figyelembevételével az MH ÖHP intézkedik a kontingens humán anyagi szükséglete biztosítására.
48.8. A műveleti területen az MH ÖHP parancsnoka jelöli ki a kategorizálási és a selejtezési bizottságot.


6. ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

49. Ez az együttes intézkedés a közzétételét követő napon lép hatályba.
50. A jelen intézkedésben nem szabályozott területek vonatkozásában az MH ÖHP parancsnok intézkedést ad ki az aláírást követő 60. napig.

51. Hatályát veszti a 132/2008. számú HM FLÜ VIG és MH ÖHP PK a Magyar Köztársaság határain kívüli válságreagáló és béketámogató műveletekkel kapcsolatos a Magyar Honvédséget érintő feladatok logisztikai támogatás végrehajtásának részletes szabályairól szóló együttes intézkedése.

Fodor Lajos s. k.,
közigazgatási államtitkár

Dr. Benkő Tibor vezérezredes s. k.,
Honvéd Vezérkar főnök

1. sz. melléklet a 67/2011. (HK 17.) HM KÁT–HVKF együttes intézkedéshez

KIMUTATÁS
a kontingensek és törzsek ruházati normáiról

Fsz.

Megnevezés

Me.

Kontinentális

Sivatagi

Ciprus

Sína

Trópusi

NRF

Feladat függő

Megjegyzés

személyi felsz.

raktári klt.

személyi felsz.

raktári klt.

személyi felsz.

raktári klt.

személyi felsz.

raktári klt.

személyi felsz.

raktári klt.

személyi felsz.

raktári klt.

raktári klt.

1.

90 M téli gyakorló sapka

db

1

0,2

0

0

0

0

0

0

0

0

1

0,1

 

1,4

2.

Barett sapka zöld

db

1

0,2

0

0

0

0

0

0

0

0

0

1,1

 

1

3.

Barett sapka világoskék

db

0

0

0

0

1

0,2

0

0

0

0

0

0

 

1

4.

Csősál

db

1

0,1

0

0

0

0

0

0

0

0

1

0,1

 

1

5.

90 M gyakorló zubbony

db

3

0,2

0

0

0

0

0

0

2

0,2

3

0,1

 

1,4,9

6.

90 M gyakorló nadrág

db

3

0,2

0

0

0

0

0

0

2

0,2

3

0,1

 

1,4,9

7.

90 M gyakorló kabát

db

1

0,2

0

0

0

0

0

0

1

0,1

1

0,1

 

1,4

8.

90 M gyakorló kabátbélés

db

1

0,2

0

0

0

0

0

0

1

0,1

1

0,1

 

1,4

9.

2000 M gyakorló zubbony hu.

db

2

0,2

0

0

0

0

0

0

3

0,2

2

0,1

 

1,4,9

10.

2000 M gyakorló nadrág

db

2

0,2

0

0

0

0

0

0

3

0,2

2

0,1

 

1,4,9

11.

93 M esővédő zubbony húzózáras

db

1

0,2

0

0

0

0

0

0

1

0,1

1

0,1

 

1

12.

93 M esővédő nadrág

db

1

0,2

0

0

0

0

0

0

1

0,1

1

0,1

 

1

13.

93 M téli ing

db

2

0,2

2

0,2

0

0

1

0,2

1

0

2

0,1

 

1,5

14.

93 M téli alsó

db

2

0,2

2

0,2

0

0

1

0,2

1

0

2

0,1

 

1,5

15.

Póló gyakorló ruhához

db

5

0

5 (10)

2

10

2

10

0

5

0

5

0

 

1,5,7

16.

Nyári gyakorló zokni

pár

5

0

5 (10)

0

5

0

5

0

5

0

5

0

 

1,5,7,9

17.

Téli gyakorló zokni

pár

3

0

3 (6)

0

3

0

3

0

3

0

3

0

 

1,5,7

18.

Gyakorló kesztyű

pár

1

0,2

1

0,5

0

0

1

0,2

0

0

1

0,1

 

1,5

19.

Hevederöv rugózáras

db

1

0,1

1

0,1

1

0,1

1

0,1

1

0,1

1

0,1

 

1,5

20.

Általános bakancs

pár

1

0,1

1

0,1

0

0

0

0

1

0,1

1

0,1

 

1

21.

Nyári bakancs

pár

1

0,1

1

0,1

1

0,1

1

0,1

1

0,5

1

0,1

 

1

22.

96 M hímzett név tépőzáras

db

4

0

0

0

0

0

0

0

4

0

4

0

 

1

23.

Hímzett jelvény Hungary tépőzáras

db

3

0

0

0

0

0

0

0

3

0

3

0

 

1

24.

96 M hímzett gyakorló paroli tépőzáras

pár

3

20

0

0

0

0

0

0

3

20

3

0

 

1,8

25.

Hímzett rendfokozati jelzés pólóra

db

3

20

0

0

0

0

0

0

3

20

3

0

 

1,8

26.

Hímzett sapkajelvény

db

1

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

1,1

 

1,5

27.

Zseblámpa

db

1

0,1

1

0,1

1

0,1

1

0,1

1

0

0

1,1

 

1,5

28.

Rohamsisak

db

0

1,1

1

0,1

0

0

0

0

1

0

0

1,1

 

2

29.

Sisakhuzat tereptarka

db

0

1,1

0

0

0

0

0

0

1

0

0

1,1

 

2

30.

UN sisak (kék)

db

0

0

0

0

0

1,1

0

0

0

0

0

0

 

2

31.

Munkavédelmi kesztyű

pár

0

2

0

2

0

2

0

2

2

0

0

2,2

 

2

32.

Hátizsák

db

1

0,1

1

0,1

1

0,1

1

0,1

1

0,1

0

1,1

 

2,5

33.

Tengerészzsák

db

2

0,1

2

0,1

2

0,1

2

0,1

2

0,1

0

2,1

 

2,5

34.

Gyakorló csapatkarjelzés

db

2

0

2

0

2

0

2

0

2

0

0

0

 

6

35.

Térdvédő

db

0

1,1

0

1,1

0

1,1

0

1,1

1

0

0

1,1

 

2

36.

Könyökvédő

db

0

1,1

0

1,1

0

1,1

0

1,1

1

0

0

1,1

 

2

37.

Málhaheveder

db

0

1,1

0

0

0

1,1

0

1,1

1

0

0

1,1

 

2

38.

Tártartó hordhevederhez J 2

db

0

1,1

0

0

0

1,1

0

1,1

1

0

0

1,1

 

2,10

39.

Tártartó hordhevederhez B 2

db

0

1,1

0

0

0

1,1

0

1,1

1

0

0

1,1

 

2,10

40.

Tártartó hordhevederhez J 1

db

0

1,1

0

0

0

1,1

0

1,1

1

0

0

1,1

 

2,10

41.

Tártartó hordhevederhez B1

db

0

1,1

0

0

0

1,1

0

1,1

1

0

0

1,1

 

2,10

42.

Kézigránáttartó zöld

db

0

2,2

0

0

0

2,2

0

2,2

2

0

0

2,2

 

2,10

43.

Többcélú táska hordhevederhez

db

0

1,1

0

0

0

1,1

0

1,1

1

0

0

1,1

 

2,10

44.

AK tártartó védőmellényhez

db

0

0

0

3,5

0

0

0

0

0

0

0

0

 

2,10

45.

Gránáttartó dupla védőmellényhez

db

0

0

0

1,1

0

0

0

0

0

0

0

0

 

2,10

46.

Söréttartó védőmellényhez

db

0

0

0

0,3

0

0

0

0

0

0

0

0

 

2,10

47.

Pisztoly tártartó tripla védőmellényhez

db

0

0

0

1,1

0

0

0

0

0

0

0

0

 

2,10

48.

Általános zseb védőmellényhez

db

0

0

0

1,1

0

0

0

0

0

0

0

0

 

2,10

49.

Rádiótartó védőmellényhez

db

0

0

0

1,1

0

0

0

0

0

0

0

0

 

2,10

50.

Használttár tartó védőmellényhez

db

0

0

0

1,1

0

0

0

0

0

0

0

0

 

2,10

51.

Egészségügyi zseb védőmellényhez

db

0

0

0

0,1

0

0

0

0

0

0

0

0

 

2,10

52.

Adminisztrációs zseb védőmellényhez

db

0

0

0

1,1

0

0

0

0

0

0

0

0

 

2,10

53.

Evőeszköz készlet

klt

0

1,1

0

1,1

0

1,1

0

1,1

1

0

0

1,1

 

2,10

54.

Mosóháló

db

3

0,1

3

0,1

0

0

3

0,1

3

0,1

0

1,1

 

1

55.

Önfelfújódó matrac

db

0

1,1

0

1,1

0

1,1

0

1,1

1

0

0

1,1

 

2

56.

Hálózsák nyári

klt.

0

0

1

0,1

0

1,1

0

1,1

1

0

0

1,1

 

2

57.

Hálózsák téli

klt.

0

1,1

0

0,5

0

0

0

0

0

0

0

1,1

 

2

58.

Hálózsáklepedő

db

0

2,2

1

1,2

0

2,2

0

2,2

2

0

0

2,2

 

2

59.

88 M Hálózsák

db

0

1,1

1

0,1

0

1,1

0

1,1

1

0

0

1,1

 

2, helyettesítő cikk

60.

Megfigyelő (személyi) sátor

klt.

0

1,1

0

1,1

0

0,5

0

1,1

1

0

0

1,1

 

2

61.

Sivatagi kalap

db

0

0

1

0,5

0

0

0

0

0

0

0

1,1

 

2

62.

Sisaksapka sivatagi (barna polár)

db

0

0

1

0,5

0

0

1

0,5

0

0

0

1,1

 

2,11

63.

Sisakborító sivatagi

db

0

0

1

0,1

0

0

0

0

0

0

0

1,1

 

2

64.

2003 M gyakorló zubbony sivatagi

db

0

0

3

0,2

3

0,2

3

0,2

0

0

0

1,1

 

2,5,9

65.

2003 M gyakorló nadrág sivatagi

db

0

0

3

0,2

3

0,2

3

0,2

0

0

0

1,1

 

2,5,9

66.

2003 M esővédő gyakorló kabát sivatagi

db

0

0

1

0,2

1

0,2

1

0,2

0

0

0

1,1

 

2,5

67.

Polár pulóver kabátbélés

db

0

0

1

0,2

1

0,2

1

0,2

0

0

0

1,1

 

2,5

68.

Sivatagi bakancs

pár

0

0

1

0,5

1

0,5

1

0,5

0

0

0

1,1

 

2,11

69.

Hátizsákhuzat sivatagi

db

0

0

1

0,1

1

0,1

1

0,1

0

0

0

1,1

 

2,5

70.

Necc kendő sivatagi

db

0

0

1

0,1

0

0

0

1,5

0

0

0

1,1

 

2

71.

Hímzett név felirat sivatagi tépőzáras

db

0

0

4

0

4

0

4

0

0

0

0

4

 

2,5,11

72.

Hímzett jelvény Hungary sivatagi tépőzáras

db

0

0

3

0

3

0

3

0

0

0

0

2,2

 

2,5,11

73.

Hímzett nemzeti pajzs színes sivatagi

db

0

0

3

0

3

0

3

0

0

0

0

2,2

 

2,5,11

74.

Hímzett gyakorló paroli sivatagi tépőzáras

pár

0

0

3

20

3

20

3

20

0

0

0

2,2

 

2,5,8,11

75.

Hímzett rendfokozati jelzés pólóra sivatagi

db

0

0

3

20

3

20

3

20

0

0

0

2,2

 

2,5,8,11

76.

Ujjatlan taktikai védőkesztyű

pár

0

0

1

0,1

1

0,1

1

0,1

0

0

0

1,1

 

2,11

77.

Védőszemüveg, pótlencse nélküli

db

0

0

1

0,1

1

0,1

1

0,1

1

0

0

1,1

 

2

78.

Fényvédő szemüveg

db

0

0

1

0,1

1

0,1

1

0,1

1

0

0

1,1

 

1,3

79.

Háti italhordó

db

0

0

1

0,1

0

0

0

0

0

0

0

1,1

 

2

80.

Moszkitóháló

db

0

0

0

1,1

0

1,1

0

1,1

1

0

0

1,1

 

2

81.

Trópusi kalap

db

0

0

0

0

0

0

0

0

1

0

0

1,1

 

1

82.

Necc kendő olív

db

1

0

0

0

0

0

0

0

1

0

0

1,1

 

2

83.

Talpbetét bakancshoz

pár

0

0

1

0

1

0

1

0

1

0

0

0

 

1,3

84.

Fehér póló

db

2

0,2

2

0,2

2

0,2

2

0,2

2

0

0

2,2

 

1,3,5,12

85.

Sportnadrág

db

1

0,1

1

0,1

1

0,1

1

0,1

1

0

0

1,1

 

1,3,5,12

86.

Szabadidőruha

ölt

1

0,1

1

0,1

1

0,1

1

0,1

1

0

0

1,1

 

1,3,5,12

87.

Sport zokni MH beszövéses

pár

2

0

2

0

2

0

2

0

2

0

0

2

 

1,3,5,12

88.

Sportcipő

pár

1

0

1

0

1

0

1

0

1

0

0

1

 

1,3,5,12

89.

Törülköző

db

3

0

3

0

3

0

3

0

3

0

0

3

 

1,3,5

90.

Baseball sapka ENSZ

db

0

0

0

0

1

0

0

0

0

0

0

0

 

1,3

91.

Kék szakmai sál

db

0

0

0

0

1

0

0

0

0

0

0

0

 

1,3

92.

96 M őrruha

db

 

1,1

 

93.

Jól láthatóságot biztosító felszerelés

klt.

1,1

94.

Testvédő felszerelés

klt.

1,1

95.

Gumibot

db

1,1

96.

Patentbilincs

klt.

1,1

97.

Műanyag pajzs

db

1,1

98.

Kevlár sisak arc- és tarkóvédővel

db

1,1

99.

Teleszkópos rendőrbot

klt.

1,1

100.

Téli álcaruha

db

1,1

101.

Gumicsizma

pár

2


Megjegyzés:
(1) a tábornoki, főtiszti, tiszti, zászlósi és tiszthelyettesi beosztást betöltő igényjogosult hivatásos és szerződéses állomány ruházati utalványfüzete terhére veszi át, az igényjogosult szerződéses legénységi állomány ellátása csapathatáskörben történik,
(2) központi ellátás keretében kerül kiadásra,
(3) tényleges feladat végrehajtás esetén, a kiküldetés befejeztével az igényjogosult szerződéses legénységi állomány tulajdonába kerül,
(4) a repülőszerelő, az ejtőernyős, a hadihajós és a tűzszerész szakbeosztásban szolgálatot teljesítő igényjogosult állomány műveleti területen viselheti a saját speciális ruházatát,
(5) az MFO kontingensben szolgálatot teljesítő BM állomány részére központi ellátás keretében kerül kiadásra térítésmentesen,
(6) a nemzetközi szervezetek által meghatározott karjelzések műveleti területen történő beszerzését a kontingens hajtja végre,
(7) a zárójelben szereplő mennyiség csak az afganisztáni hadszíntéren szolgálatot teljesítő állomány részére biztosítható,
(8) létszámtól független konkrét mennyiség, centralizáltan kerül tárolásra, felhasználása csak műveleti területen történő előléptetés esetén lehetséges,
(9) műveleti területen megszakítás nélkül további 6 hónapos hosszabbítás esetén a normán felül 1 öltöny hadi- (gyakorló-) ruházat és 5 pár nyári gyakorló zokni biztosítható,
(10) fegyvertelen (megfigyelő, tanácsadó), illetve kizárólag maroklőfegyverrel rendszeresített misszió esetén gépkarabélyhoz és kézigránáthoz tartozó felszerelés nem kerül biztosításra,
(11) tényleges feladat végrehajtás esetén, a kiküldetés befejeztével az igényjogosult állomány tulajdonába kerül,
(12) költségvetési fedezet hiánya, valamint beszerzési nehézségek miatt 2015. december 31-ig nem kerül biztosításra.

2. sz. melléklet a 67/2011. (HK 17.) HM KÁT–HVKF együttes intézkedéshez

Összesítés a kontingensek és törzsek ruházati normáinak alkalmazásáról

Fsz.

Hadszíntér megnevezése

Kontinentális

Sivatagi

Ciprusi

Sínai

Trópusi

NRF

1.

Afganisztán
(PRT, OMLT, KMCS, NTM-A, KAIA, AMT, MI-17, NTE, egyéni)

 

X

 

 

 

 

2.

Balkán
(EUFOR, KFOR, HQSA)

X

 

 

 

 

 

3.

Szomália
(EUTM)

 

 

 

 

X

 

4.

Ciprus
(UNFICYP)

 

 

X

 

 

 

5.

Libanon
(UNIFIL)

 

 

 

 

X

 

6.

Sínai félsziget
(MFO)

 

 

 

X

 

 

7.

Kongó
(EUSEC RD)

 

 

 

 

X

 

8.

Nyugat Szahara
(MINURSO)

 

X

 

 

 

 

9.

Készenlétben álló erők
(NRF, EUBG)

 

 

 

 

 

X

*

Az intézkedést utóbb a 18/2013. (HK 4.) HM KÁT – HVKF együttes intézkedés módosította.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére