• Tartalom

132/2011. (XII. 2.) HM utasítás

132/2011. (XII. 2.) HM utasítás

a hadfelszerelés rendszeresítéséről és rendszerből történő kivonásának rendjéről szóló 9/2010. (I. 22.) HM utasítás módosításáról1

2011.12.03.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdés f) pontja alapján a hadfelszerelés rendszeresítéséről és rendszerből történő kivonásának rendjéről szóló 9/2010. (I. 22.) HM utasítás módosításáról a következő utasítást adom ki:

1. § (1) A hadfelszerelés rendszeresítéséről és rendszerből történő kivonásának rendjéről szóló 9/2010. (I. 22.) HM utasítás (a továbbiakban: Ut.) 2. § c)–d) pontjai helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Jelen utasítás alkalmazásában:)

c) hadfelszerelés: a honvédelmi szervezetek tevékenységéhez szükséges valamennyi anyag, technikai eszköz, amelyet az ipar és a kereskedelem katonai célokra gyárt, illetve szállít, továbbá polgári kereskedelmi forgalomba nem, vagy csak külön engedéllyel kerülhet és beszerzését külön jogszabály szabályozza, illetve mindazon hardver- és szoftvertermék, amelynek katonai alkalmazásba vétele tervezett;
d) rendszeresítésben érintett szervezetek: HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal (a továbbiakban: HM FHH), az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (a továbbiakban: MH ÖHP), az érintett HM főosztályok, illetve Honvéd Vezérkar (a továbbiakban: HVK) csoportfőnökségek, az érintett és külön jogszabályban a hatósági feladatok ellátására kijelölt szervezetek, különösen a munkavédelmi hatósági feladatok végrehajtására és felügyeletére kijelölt HM Hatósági Hivatal (a továbbiakban: HM HH), és az MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ (a továbbiakban: MH HEK) szervezetében működő MH Közegészségügyi-Járványügyi Szolgálat;”

(2) Az Ut. 2. § f)–h) pontjai helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Jelen utasítás alkalmazásában:)

f) jogszabályi megfelelőségi vizsgálat: a hadfelszerelésre, továbbá a c) pont alá nem tartozó eszközökre, mint termékre, valamint az üzembe helyezésére és a rendeltetésszerű, biztonságos használatára vonatkozó jogszabályi, illetőleg a szakági normatív előírások érvényesülését ellenőrző – a haditechnikai ellenőrző vizsgálatot, valamint a próbahasználatot megelőző – vizsgálat;
g) haditechnikai ellenőrző vizsgálat: olyan vizsgálat, amely annak megállapítására irányul, hogy a rendszeresítésre tervezett hadfelszerelés megfelel-e az alkalmazó által meghatározott és szerződésben rögzített Harcászati Műszaki Követelményeknek (a továbbiakban: HMK);
h) csapatpróba: olyan, a várható felhasználásnak, alkalmazásnak megfelelő, vagy azt megközelítő körülmények közötti vizsgálat, amely annak megállapítására irányul, hogy a rendszeresítésre tervezett hadfelszerelés megfelel-e a tervezett szolgálati feladatok szerinti alkalmazási követelményeknek;”

(3) Az Ut. 2. §-a a következő i)–j) pontokkal egészül ki:

(Jelen utasítás alkalmazásában:)

i) mintadarab: a tervezett hadfelszerelés műszaki-technikai követelményeinek és alkalmazhatóságának megítélésére a fejlesztő, vagy gyártó által átadott az eredetivel megegyező tulajdonságokkal bíró termék;
j) próbahasználat: a fejlesztő, gyártó, szállító által az MH részére meghatározott időtartamra felajánlott hadfelszerelés mintadarabjainak kiképzési feladatok végrehajtása alkalmával történő kipróbálása a szolgálati feladatok végrehajtását utánzó körülmények között.”

2. § Az Ut. 3. §-a és az azt megelőző alcím helyébe a következő rendelkezés lép:


„Hadfelszerelés rendszerbe kerülése, rendszerből kivonása

3. § (1) A hadfelszerelés MH rendszerébe való felvétele történhet:
a) rendszeresítési határozattal, vagy
b) alkalmazásba vételi határozattal.
(2) A rendszeresített hadfelszerelés csak kivonási eljárással kerülhet törlésre az MH rendszeréből akkor, ha:
a) a tervezett rendszerben tartási idő eltelt és annak meghosszabbítására intézkedés nem történt,
b) a hadfelszerelés adott típusa (típusváltozata) fizikailag elhasználódott, vagy elavult,
c) a pótlás más típussal történik,
d) az adott típusnak (típusváltozatnak) a rendeltetés szerinti alkalmazása, vagy alkalmazhatósága bármely okból megszűnik.
(3) A hadfelszerelés rendszeresítésének és kivonásának előkészítését a HM FHH végzi.”

3. § Az Ut. a következő 3/A. §-sal és az azt megelőző alcímmel egészül ki:


„Hadfelszerelés ideiglenes használata

3/A. § (1) A hadfelszerelés az MH ideiglenes használatába kerülhet:
a) nemzetközi szerződés alapján konkrét feladathoz, vagy
b) hiányzó képesség megteremtése céljából kimondottan az MH erőinek külföldi alkalmazása esetén, mentesség alapján, a honvédelmi miniszter eseti engedélye alapján, a feladat-végrehajtás idejére a Honvéd Vezérkar főnöke (a továbbiakban: HVKF) intézkedésére.
(2) Az MH részére felajánlott mintadarabok próbahasználatát a HVKF engedélyezi.
(3) A próbahasználatra történt felajánlás elfogadását megelőzően az alkalmazó meghatározza a felajánló részére az MH igényeit és követelményeit a felajánlásra tervezett eszközzel szemben, különösen a következők vonatkozásában:
a) alapvető harcászati műszaki paraméterek;
b) üzemeltetési dokumentációk;
c) megfelelőséget igazoló dokumentációk;
d) szabványok, amelyeknek az eszköznek meg kell felelnie.
(4) Az alkalmazó javaslatára próbahasználat a 2. § c) pontja hatálya alá nem tartozó eszközökre is elrendelhető.”

4. § Az Ut. 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

4. § (1) Az MH rendszerébe csak olyan hadfelszerelés kerülhet, amely kielégíti a HMK, illetve a honvédelmi szervezetek beszerzéseinek eljárási rendjéről szóló 71/2011. (VI. 30.) HM utasítás szerinti (köz)beszerzési műszaki leírás előírásait, eleget tesz a katonai alkalmazhatóság és felhasználás követelményeinek, megfelel a jellegével és használatával összefüggő jogszabályi előírásoknak és rendelkezik a szükséges hatósági engedélyekkel.
(2) A katonai alkalmazhatóság megállapítása alapvetően a haditechnikai ellenőrző vizsgálatokkal és a csapatpróba eredménye alapján történik, amelyek tervezésének és végrehajtásának rendjét az 1. számú melléklet tartalmazza.
(3) A rendszeresítési eljárást megelőzően a katonai alkalmazhatóságot megállapító, egymástól eltérő célú és tartalmú két vizsgálat – haditechnikai ellenőrző vizsgálat, csapatpróba – egyes feladatainak egyidejű végrehajtása a rendszeresítésért és a haditechnikai ellenőrző vizsgálatokért felelős szervezeti elemek vezetőinek együttes javaslatára a HM FHH főigazgatójának döntése alapján történhet.
(4) A jogszabályok, szabványok, gyártói előírások, szabályzatok előírásai figyelembevételével meghatározott munkabiztonsági, munka-egészségügyi, környezetvédelmi és tűzvédelmi követelmények szerinti megfelelőség megállapításáért a rendszeresítésben érintett szervezetek a felelősek.
(5) A nemzeti, vagy nemzetközi hatóság által bevizsgált és jóváhagyott rejtjelző eszközök mentesülnek a haditechnikai ellenőrző vizsgálat alól.
(6) A nemzetközi szerződések alapján, NATO Biztonsági Beruházási Program keretében, illetve a NATO más eljárási szabályai, az amerikai katonai eladások rendszere, valamint bérleti szerződéssel, külföldi kormányok, minisztériumok, más állami szervek által felajánlott, az MH kezelésébe kerülő hadfelszerelés katonai alkalmazhatóságát, jogszabályi megfelelőségét, az MH rendszeréhez történő illeszkedését, továbbá az esetlegesen szükséges módosítások igényét ugyancsak vizsgálni kell.
(7) A 3/A. § (1) bekezdése szerint ideiglenes használatba kerülő hadfelszerelés esetében az alkalmazhatósági vizsgálatok a 6/A. § szerinti szemlevizsgálatokra korlátozódnak.”

5. § (1) Az Ut. 5. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A haditechnikai ellenőrző vizsgálat során figyelembe kell venni minden hivatalosan átadott hiteles dokumentumot, minősítő, összehasonlító és ellenőrző vizsgálati eredményt.”

(2) Az Ut. 5. §-a a következő (4a) bekezdéssel egészül ki:

„(4a) Minősítő, összehasonlító és ellenőrző vizsgálati eredmény az adott tevékenység elvégzésére akkreditált hazai, NATO- vagy EU-tagállamban működő szervtől fogadható el. Ezen vizsgálati eredményeket a katonai alkalmasság megállapítása során figyelembe kell venni. Továbbá figyelembe lehet venni minden olyan objektív információt – hiteles vizsgálati eredményt, dokumentumot, más NATO- vagy EU-tagállam dokumentált tapasztalatait, referenciáit, a társszervek általi használat vizsgálati és tapasztalati megállapításait –, amely kétséget kizáró módon igazolja a hadfelszerelés megfelelőségét és alkalmazhatóságát, és hatékonyabbá, gazdaságosabbá teszi azok megítélésének folyamatát. Amennyiben a kapott dokumentációk alapján egyértelműen megállapítható, hogy a hadfelszerelés megfelel az alkalmazhatóság követelményeinek, a haditechnikai ellenőrző vizsgálat részeiben, vagy teljes egészében elhagyható.”

(3) Az Ut. 5. §-a a következő (8) és (9) bekezdésekkel egészül ki:

„(8) A hadfelszerelés haditechnikai ellenőrző vizsgálatának járulékos költségeit a beszerzési eljárás keretében kell tervezni és biztosítani.
(9) A jogszabályi megfelelőségi vizsgálatok és a haditechnikai ellenőrző vizsgálatok eredményét figyelembe véve a rendszeresítésért felelős szervezet vezetője Hadi-megfelelőségi Nyilatkozatot állít ki.”

6. § Az Ut. 6. § (2) bekezdés második mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

„A csapatpróbát minden esetben a hadfelszerelés egészére tekintettel kell végezni, azonban már rendszeresített eszközön végrehajtott modernizáció, fejlesztés, átalakítás, illetve új típusváltozat esetében az korlátozódhat a változásokkal érintett részfeladatokra.”

7. § Az Ut. a következő 6/A. §-sal és az azt megelőző alcímmel egészül ki:


„Szemlevizsgálat

6/A. § (1) A hadfelszerelés 3/A. § (1) bekezdése szerint ideiglenes használatba vétele előtt végrehajtandó szemlevizsgálatok:
a) a HM FHH által végrehajtott szakmai felelősi szemlevizsgálat a hadfelszerelés rendszerbe illeszthetőségéről, technikai megfelelőségéről;
b) a HM HH által végrehajtott munkabiztonsági szemlevizsgálat a hadfelszerelésnek a munkavédelemre vonatkozó szabályokban meghatározott követelmények szerinti megfelelőségéről, valamint az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzéshez szükséges tárgyi, munkakörnyezeti feltételek teljesítéséről;
c) az MH Közegészségügyi-Járványügyi Szolgálat által végrehajtott munka-egészségügyi szemlevizsgálat a hadfelszerelés munka-egészségügyi követelmények szerinti megfelelőségéről.
(2) A szemlevizsgálat részét képezi a jogszabályi megfelelőségi vizsgálat.
(3) A szemlevizsgálatokról jegyzőkönyv készül, amelyek beérkezését követően az MH ÖHP jogosult a hadfelszerelést használatra bocsátani a kijelölt katonai szervezet részére.
(4) Amennyiben bármelyik szemlevizsgálat kifogást emel, akkor a feltárt hiányosság kiküszöbölésére a HM FHH intézkedik. A hiányosságok kiküszöböléséig a hadfelszerelést TILOS használatra bocsátani.
(5) A használat során az alkalmazóknál keletkező tapasztalatokat a későbbi használat során folyamatosan figyelembe kell venni, a használatot szabályozó dokumentációba be kell dolgozni.
(6) Amennyiben a 3/A. § szerint ideiglenes használatba, próbahasználatba vett hadfelszerelés, vagy a 2. § c) pontja hatálya alá nem tartozó eszközök rendszeresítésének igénye felmerül, úgy le kell folytatni a rendszeresítési eljárást. Az eljárás során a HM FHH javaslatára a szemlevizsgálat és a korábbi használat tapasztalatai figyelembe vehetők, a haditechnikai ellenőrző vizsgálat, illetve a csapatpróba részeiben, vagy teljes egészében elhagyható.”

8. § Az Ut. 7. §-a és az azt megelőző alcím helyébe a következő rendelkezés lép:


„A rendszeresítés, ideiglenes használatba vétel és a rendszerből történő kivonás rendje és okmányai

7. § (1) A rendszeresítés rendszeresítési határozattal, vagy alkalmazásba vételi határozattal, a rendszerből történő kivonás kivonási határozattal történik.
(2) A rendszeresítési eljárás során létre kell hozni a hadfelszerelésre előírt rendszerben tarthatósági követelmények teljesítését biztosító szervezeti, személyi, kiképzési, műszaki, infrastrukturális, munkavédelmi (munkabiztonsági és munka-egészségügyi), egészségügyi, tűz- és környezetvédelmi jogszabályi feltételeket és eszközrendszer alapjait.
(3) A próbahasználatra felajánlott hadfelszerelés mintadarabjainak kipróbálása – a HM FHH egyetértésével a HVKF intézkedése alapján – történhet kiképzési feladatok végrehajtása alkalmával célirányosan, kiválasztott és felkészített állomány, csoport által. Időtartama legfeljebb 180 nap, amely egy alkalommal újabb 180 nappal meghosszabbítható.
(4) A 3/A. § (1) bekezdése szerint ideiglenes használatba került hadfelszerelés használata előtt végre kell hajtani a feladatban részt vevő állomány felkészítését az adott hadfelszerelés használatára. A használat csak abban az esetben kezdhető meg, ha:
a) a résztvevő állomány az eszköz működését, kezelését, alkalmazásának biztonsági előírásait ismeri, és
b) a HM FHH, a HM HH, valamint az MH Közegészségügyi-Járványügyi Szolgálat az adott hadfelszerelés katonai alkalmazhatóságát a vonatkozó mértékben megvizsgálta és megfelelőnek találta, és
c) a használat teljes időtartamára biztosítottak a rendeltetésszerű használathoz szükséges feltételek, a hadfelszerelés megfelelőségét igazoló dokumentumok és az üzemeltetési dokumentációk, és
d) biztosított az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzéshez szükséges egyéni és kollektív védőeszközök első ellátmánya.
(5) Az ily módon végrehajtott feladatok eredményéről, tapasztalatairól javaslatokat is tartalmazó összefoglaló jelentést kell készíteni az elrendelő részére.
(6) Használatra csak kifogástalan műszaki állapotban lévő, készletteljes eszköz kerülhet.
(7) A hadfelszerelés rendszeresítésének és rendszerből való kivonásának meg kell felelnie a Magyar Köztársaság által megkötött nemzetközi szerződések és megállapodások előírásainak.”

9. § (1) Az Ut. 8. § (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Rendszeresítési határozattal kerül az MH rendszerébe:)

a) az MH egészére vagy egyes fegyvernemeire és szakcsapataira kihatással bíró, korábban még nem rendszeresített, új beszerzésű hadfelszerelés;”

(2) Az Ut. 8. § (1) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Rendszeresítési határozattal kerül az MH rendszerébe:)

d) bérleti vagy lízingszerződéssel használt hadfelszerelés az MH rendszerében tartás teljes időtartamára.”

(3) Az Ut. 8. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A rendszeresítési határozatot – az MK KBH és MK KFH határozatai, valamint a rejtjelző eszközökre vonatkozó határozatok kivételével – a HM hivatalos lapjában közzé kell tenni.”

10. § (1) Az Ut. 9. § (1)–(3) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A rendszeresítés alkalmazásba vételi határozattal történik a 8. § (1) bekezdése alá nem tartozó hadfelszerelések, továbbá a rendvédelmi szervek által már rendszeresített eszközök, felszerelések esetében, miután azok katonai alkalmassága megállapításra került.
(2) Az alkalmazásba vételi határozatot a HVKF adja ki.
(3) Az alkalmazásba vételi határozatot – az MK KBH és MK KFH határozatai, valamint a rejtjelző eszközökre vonatkozó határozatok kivételével – a HM hivatalos lapjában közzé kell tenni.”

(2) Az Ut. 9. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Az alkalmazó javaslatára a 2. § c) pontja hatálya alá nem tartozó eszközökre is kiadható alkalmazásba vételi határozat.”

11. § Az Ut. 10. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A kivonási határozatot – az MK KBH és MK KFH határozatai, valamint a rejtjelző eszközökre vonatkozó határozatok kivételével – a HM hivatalos lapjában közzé kell tenni.”

12. § (1) Az Ut. 11. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A rendszeresítés feladatainak végrehajtására a HM FHH – együttműködve az illetékes HM főosztályokkal, a HVK csoportfőnökségeivel, az MH ÖHP érintett szervezeteivel, a szakmai felelősökkel, valamint a tárca hatósági feladatokat ellátó szervezeteivel – rendszeresítési intézkedési tervet, a kivonás feladatainak végrehajtására rendszerből való kivonási intézkedési tervet készít.”

(2) Az Ut. 11. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A jóváhagyott intézkedési tervet a készítő az RB titkára részére az RB ülése előtt legalább egy hónappal küldi meg.”

13. § Az Ut. 12. § (2) bekezdés c)–d) pontjai helyébe a következő rendelkezések lépnek:

c) az RB tagjai:
1. HM Tervezési és Koordinációs Főosztály, főosztályvezető,
2. HM Védelmi Tervezési Főosztály, főosztályvezető,
3. HM Gazdasági Tervezési Főosztály, főosztályvezető,
4. HM Hadfelszerelési és Vagyonfelügyeleti Főosztály, főosztályvezető,
5. HVK Hadműveleti Csoportfőnökség, csoportfőnök,
6. HVK Logisztikai Csoportfőnökség, csoportfőnök,
7. HVK Haderőtervezési Csoportfőnökség, csoportfőnök,
8. HVK Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökség, csoportfőnök,
9. HVK Kiképzési Csoportfőnökség, csoportfőnök,
10. HVK Egészségügyi Csoportfőnökség, csoportfőnök,
11. HM HH, igazgató,
12. HM Nemzetközi Együttműködési és Fegyverzet-ellenőrzési Hivatal, főigazgató,
13. HM FHH, főigazgató,
14. HM Közgazdasági és Pénzügyi Hivatal, főigazgató,
15. MH Összhaderőnemi Parancsnokság, parancsnok,
16. MH HEK, parancsnok;
d) az RB titkára: HM FHH, főigazgató-helyettes.”

14. § (1) Az Ut. 1. számú melléklet 2. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„2. A haditechnikai ellenőrző vizsgálat keretében a HM FHH az adott hadfelszerelést saját kapacitásaival vizsgálja, szolgáltatás keretében vizsgáltatja és a más szervek által elvégzett vizsgálat eredményét figyelembe veheti. Végrehajtásának terjedelmét, menetét, feltételeit az összes egyedi körülményre tekintettel a vizsgálati tervben kell meghatározni, melyet a HM FHH hadfelszerelési igazgatója hagy jóvá.”

(2) Az Ut. 1. számú melléklet 7. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„7. Végrehajtásának menetét, feltételeit az összes egyedi körülményre tekintettel az alkalmazó által készített Csapatpróba Intézkedési Tervben kell meghatározni, amelyet a HVKF hagy jóvá.”

(3) Az Ut. 1. számú melléklet 16. pontjának első mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

„A csapatpróba-bizottság elnöke a Csapatpróba Intézkedési Terv alapján elkészíti az adott hadfelszerelésre vonatkozó Csapatpróba Végrehajtási Tervet, amelyet az MH ÖHP parancsnoka hagy jóvá.”

15. § Az Ut. 2. számú melléklet 2. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„2. Az intézkedési tervben a rendszeresítéssel vagy kivonással kapcsolatos feladatokat a logisztika tagozódása és szervezeteinek (szervezeti elemeinek) felelőssége szerinti bontásban kell meghatározni. A feladatokat a HM FHH a végrehajtásban érintett szervezetekkel egyezteti.”

16. § Az Ut.

b) 5. § (5) bekezdésében a „HM FLÜ” szövegrész helyébe a „HM FHH”;

c) 13. § (3) bekezdésében a „HM FLÜ vezérigazgatója” szövegrész helyébe a „HM FHH főigazgatója”;

d) 5. § (6) bekezdésében a „HM FLÜ Hadfelszerelés Fejlesztési és Programtervezési” szövegrész helyébe a „HM FHH Hadfelszerelési”;

e) 5. § (7) bekezdésében a „a fogyasztói logisztikai szakmai felelős, illetve az általa kijelölt katonai szervezet köteles biztosítani a HM FLÜ” szövegrész helyébe a „az MH ÖHP, illetve az általa kijelölt katonai szervezet köteles biztosítani a HM FHH”;

f) 6. § (2) bekezdésében a „a fogyasztói és termelői logisztikai szakmai felelősök” szövegrész helyébe a „az MH ÖHP és a HM FHH”;

g) 12. § (2) bekezdésének b) pontjában a „HM Honvéd Vezérkar” szövegrész helyébe a „Honvéd Vezérkar”;

h) 10. § (2) bekezdésében, 14. § (2) bekezdésében, 1. számú melléklet 5. pontjában a „HM HVKF” szövegrész helyébe a „HVKF”;

i) 1. számú melléklet 14. és 20. pontjában, 2. számú melléklet 5. pontjában a „fogyasztói logisztikai szakmai felelős” szövegrész helyébe a „az MH ÖHP”;

j) 1. számú melléklet 27. pontjában a „a fogyasztói logisztikai felelősnek terjeszti fel, aki azt – véleményével és javaslatával kiegészítve – megküldi a termelői logisztikai szakmai felelős” szövegrész helyébe a „az MH ÖHP parancsnoka részére terjeszti fel, aki azt – véleményével és javaslatával kiegészítve – a HVK logisztikai csoportfőnök útján megküldi a HM FHH”

szöveg lép.

17. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.

1

Az utasítás a 17. § alapján hatályát vesztette 2011. december 4. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére