• Tartalom

130/2011. (XII. 2.) HM utasítás

130/2011. (XII. 2.) HM utasítás

a pályázati tevékenységgel összefüggő egyes feladatokról

2011.12.08.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdés f) pontja alapján, figyelemmel az Új Magyarország Fejlesztési Terv elfogadásáról szóló 1103/2006. (X. 30.) Korm. határozatban, valamint az Új Széchenyi Terv előkészítéséről és az ezzel összefüggő feladatokról szóló 1163/2010. (VIII. 4.) Korm. határozatban foglaltakra, az Új Magyarország Fejlesztési Terv és az Új Széchenyi Terv ágazati végrehajtásához és a pályázatokhoz kapcsolódó koordinációs feladatok meghatározása érdekében az alábbi utasítást adom ki:

1. § Az utasítás hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztériumra, a miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemre (a továbbiakban: ZMNE), valamint a Magyar Honvédség katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek).

2. § A honvédelmi ágazatban a jelen utasításban meghatározottak szerint biztosítani kell az Új Magyarország Fejlesztési Terv (a továbbiakban: ÚMFT), az Új Széchenyi Terv (a továbbiakban: ÚSZT) és más európai uniós, valamint hazai források keretében elérhető pályázatok felkutatásának és felhasználásának szakmai hátterét, pénzügyi, tervezési, együttműködési és egyéb feltételeit.

3. § (1) A HM Hadfelszerelési és Vagyonfelügyeleti Főosztály (a továbbiakban: HM HVF) a 2. §-ban meghatározott feladatok megvalósítását koordinálja, melynek érdekében

a) állandó pályázatfigyelő rendszer működtetésével figyelemmel kíséri az ÚMFT, az ÚSZT és más európai uniós, valamint hazai források keretében elérhető pályázati kiírásokat;

b) heti rendszerességgel tájékoztatást ad az érintett honvédelmi szervezetek részére az egyes pályázati lehetőségekről;

c) szakmai támogatást nyújt az érintett szervezetek részére a pályázatírói feladatokkal összefüggésben;

d) kapcsolatot tart az uniós pályázatok megvalósításához szükséges tárcán kívüli közreműködőkkel – konzorciumi feladatok – szervezi a kapcsolódó együttműködést.

e) a külső együttműködés terén a vezetői döntést igénylő kérdésekkel összefüggésben folyamatosan tájékoztatja a védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkárt;

f) a pályázatokkal összefüggésben elvégzett főbb feladatokról félévente összegző jelentést állít össze a védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár részére;

g) előkészíti a pályázatokkal összefüggésben szükséges állami vezetői döntéseket;

h) a benyújtott pályázatok sikertelensége esetén javaslatot dolgoz ki az esetleges további intézkedésekre, illetve jelzi a felszabadult források előre tervezett alternatív felhasználhatóságát az érintett szervezeteknek és vezetőknek.

(2) Az ÚMFT, az ÚSZT és más európai uniós, valamint hazai források keretében elérhető pályázatokban szakterületileg – így különösen a humánpolitika, az oktatás, a képzés, az egészségmegőrzés, a szervezetfejlesztés, a környezetvédelem, az informatika, a közigazgatás-korszerűsítés, a K+F, a kultúra, a tudományos tevékenység, a tudományos kutatás területén – érintett honvédelmi szervezetek az (1) bekezdésében meghatározott feladatok megvalósítása érdekében az alábbi feladatokat végzik:

a) a HM HVF megkeresésére kialakítják szakmai javaslatukat a kiírt pályázatokkal összefüggésben, melyet a HM HVF útján, a HM Gazdasági Tervezési Főosztály és a HM Közgazdasági és Pénzügyi Hivatal költségvetési fedezet biztosításának lehetőségére vonatkozó záradékával jóváhagyásra felterjesztenek a védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár részére;

b) biztosítják a pályázat megírásához szükséges szakterületi ismereteket és kapcsolódó kidolgozó munkát;

c) javaslatot tesznek a projektek finanszírozásának ütemezésére és módjára;

d) az éves költségvetés tervezése során megjelenítik a pályázatok tervezhető forrásigényét, illetve javaslatot tesznek a HM Védelmi Tervező Bizottsága (a továbbiakban: VTB) részére a pályázat sikertelensége esetére a felszabaduló források alternatív felhasználására. A VTB javaslatai alapján a felszabaduló források felhasználásáról a miniszter dönt.

(3) A ZMNE és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum saját bevétele terhére biztosított önrésszel is jogosult pályázatot benyújtani, amellyel kapcsolatban az alábbi feladatokat végzi:

a) a pályázat benyújtása előtt a szükséges előirányzat-módosítást kezdeményezi,

b) a pályázat tartalmáról a védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkárt tájékoztatja,

c) a pályázatokkal összefüggésben elvégzett főbb feladatokról

ca) félévente összegző jelentést állít össze a védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár részére,

cb) valamint tájékoztatást ad a HM Humánpolitikai Főosztály részére.

4. § A pályázatok összeállítása során a pályázat benyújtásához, vagy az elnyert pályázat végrehajtásához szükséges igazolásokat, kimutatásokat a megkeresett honvédelmi szervezetek az illetékességükbe tartozó ügyekben soron kívül kötelesek kiállítani.

5. § (1) A pályázatokkal összefüggő valószínűsíthető feladatokat és forrásszükségletet, különösen az önrész és az előfinanszírozási kötelezettségből eredő költségvetési igényt, meg kell jeleníteni az erőforrástervben, a 3. § (2) bekezdés a) pontja szerint felterjesztett és jóváhagyott pályázati jelentkezéshez szükséges költségvetési fedezetet pedig a tárca költségvetési tervének összeállítása során kell tervezni.

(2) Az el nem nyert pályázatok kapcsán felszabaduló erőforrások további felhasználására az előre meghatározott alternatív feladatokat is mérlegelve a pályázatban szakterületileg érintett honvédelmi szervezet tesz javaslatot a VTB részére. A javaslatról a miniszter dönt.

6. § (1) Amennyiben a szervezet alapító okiratában meghatározott feladatrendszer alapján a pályázatokban való részvétel indokolt, a honvédelmi szervezetek állományából a szervezet vezetője pályázati referenst jelöl ki, akinek adatait a HM HVF részére megküldi. A pályázati referens a munkaköre ellátása keretében látja el feladatait, megbízási díjra nem jogosult.

(2) A pályázati referens:

a) a pályázatokkal összefüggő feladatok vonatkozásában kapcsolatot tart a HM HVF kijelölt ügyintézőivel;

b) részt vesz a pályázatban szakterületileg érintett honvédelmi szervezet által benyújtani tervezett pályázatok kidolgozásában;

c) igény szerint biztosítja a honvédelmi szervezeten belül folyó pályázati projektekkel összefüggő adatszolgáltatást a HM HVF részére.

7. § (1) Ez az utasítás a közzétételt követő 5. napon lép hatályba.

(2)1

1

A 7. § (2) bekezdése a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére