• Tartalom

110/2011. (X. 7.) HM utasítás

110/2011. (X. 7.) HM utasítás

a rangidős nemzeti képviselők feladatainak ideiglenes megállapításáról

2011.10.15.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdésének f) pontja alapján az alábbi utasítást adom ki.

1. § (1) Az állomány külföldi szolgálatot teljesítő tagja az eredeti külföldi szolgálati beosztása mellett a Honvéd Vezérkar főnöke parancsával rangidős nemzeti képviselőnek is kijelölhető.

(2) A rangidős nemzeti képviselőnek e feladatok ellátásáért külön díjazás nem jár, de a feladatok végrehajtásával kapcsolatban felmerült, engedélyezett költségeket – ide nem értve az eltérő módon szabályozott reprezentációs költségeket – elszámolhatja.

(3) Rangidős nemzeti képviselőt lehet kijelölni a tartós külföldi szolgálatot teljesítő állomány azonos szolgálati helyen, egy parancsnokság alá tartozó, vagy egy földrajzilag körülhatárolható helyen együtt tartózkodó több tagja közül, amennyiben a feladat teljesítése vagy a külföldi szolgálati hely igénye alapján ez szükséges, így különösen:

a) a Hjt. 2. § (32) bekezdés b) pontja szerinti parancsnokságokon beosztást ellátók;

b) külföldi műveleti területen végrehajtandó feladatok esetén a műveleti parancsnokságok irányítása alá tartozók (kontingens állomány, törzs- és összekötő tisztek);

c) nemzetközi szervezetek területileg illetékes központja alá tartozók;

d) egy adott külföldi oktatási intézményben oktatók, illetve tanulók;

e) külföldi állam védelmi minisztériumában, vezérkaránál, fegyveres erőinél szolgálatot teljesítők;

f) az a)–e) pont alá nem tartozó esetekben az adott helyőrségben szolgálatot teljesítők tekintetében.

(4) Szükség esetén – az adott földrajzilag körülhatárolható helyen található szolgálati helyek egymás közötti viszonyához igazodva – több szinten is kijelölhetők rangidős nemzeti képviselők.

(5) Ideiglenes külföldi szolgálat, illetve külföldi tanulmányok 1 évet meg nem haladó folytatása esetében kijelölés hiányában szükség esetén a delegációvezetőt, illetve csoportparancsnokot kell rangidős nemzeti képviselőnek tekinteni.

(6) A rangidős nemzeti képviselő a katonadiplomáciai szolgálatot ellátó állomány vonatkozásában illetékességgel nem rendelkezik.

2. § (1) A rangidős nemzeti képviselő részére ebben a minőségében a Honvéd Vezérkar főnökhelyettese – az MH Katonai Képviselő Hivatala, katonai képviselő (Brüsszel), az MH Nemzeti Katonai Képviselet, nemzeti katonai képviselő (Mons), illetve az MH Nemzeti Összekötő Képviselet (Norfolk), képviseletvezető útján, illetve a Hjt. 2. § (32) bekezdés a), c), d) és e) pontjai szerinti külföldi szolgálatteljesítés esetén az MH ÖHP parancsnoka parancsot adhat, aki felé a rangidős nemzeti képviselőt jelentési kötelezettség terheli. A Honvéd Vezérkar főnöke – ettől eltérően – a rangidős nemzeti képviselő irányába közvetlen intézkedési joggal is rendelkezik.

(2) A rangidős nemzeti képviselő elöljárói, illetve felettesi jogkörrel nem rendelkezik, de a számára ilyen minőségében megszabott feladatok elvégzése érdekében jogosult feladatot szabni az illetékességi területéhez tartozó állománynak, feltéve, ha az nem akadályozza az állomány tagjának szolgálati tevékenységét, és a feladat nem tartozik más elöljáró feladatkörébe.

3. § (1) A rangidős nemzeti képviselő

a) a hazai elöljáró utasításainak keretei között képviseli az 1. § (3) bekezdése szerinti szolgálati helyen szolgálatot teljesítő állományt a külföldi szolgálati hely, valamint a küldő felé, ennek keretén belül a kapott parancsnak megfelelően az elöljáró tájékoztatása mellett önálló döntést is hozhat;

b) tájékozódik és tájékoztatást nyújt mind az állomány, mind a kiküldő, mind a külföldi szolgálati hely részére; amennyiben valamely kérdésben elöljárói döntés szükséges, a szolgálati út betartásával köteles döntést kérni;

c) a protokolláris feladatokat a tartós külszolgálatot teljesítők reprezentációs tevékenységéről szóló HM utasítás alapján látja el;

d) segítséget nyújt az állomány tagjainak a mindennapi életvitellel kapcsolatos problémák megoldásában;

e) tájékoztatja a hazai elöljáróját az adott külföldi szolgálati helynek a rangidős nemzeti képviselőre vonatkozó szabályairól;

f) közreműködik az állomány útbaindításában, a szabadságolások tervezésében;

g) rendszeresen leigazolja az állomány logisztikai támogatását végző, a nyújtott szolgáltatásokat nyilvántartó, és a nemzeti közös költségek kiszámlázásához adatszolgáltatást teljesítő szervezeti elemnél az állomány által ténylegesen igénybe vett szolgáltatásokat a kontingensek logisztikai, illetve pénzügyi állományával történt egyeztetést követően;

h) leigazolja az állomány tagját érintő, a nemzetközi szervezet részéről történt útbaindítás során keletkezett, de a nemzetközi szervezet által nem térített, így az MH költségvetését terhelő költségelemek esetén a szolgáltatás igénybevételének jogosságát;

i) közreműködik az állomány teljesítményértékelésében.

(2) A kijelölésre vonatkozó parancs, nemzetközi megállapodás, illetve a műveleti utasítás a rangidős nemzeti képviselő számára további feladatokat határozhat meg.

(3) Az (1) bekezdés keretében a rangidős nemzeti képviselő jogosult különösen:

a) állománygyűlés összehívására;

b) az általános katonai öltözeti és viselkedési szabályok vonatkozásában eljárni;

c) a kiküldőtől vagy a külföldi szolgálati hely szerinti elöljárótól kapott feladatnak megfelelően adatszolgáltatást elrendelni.”

4. § Ez az utasítás a közzétételét követő 8. napon lép hatályba. Ahol jogszabály, vagy miniszteri utasítás nemzeti rangidősről rendelkezik, azon a rangidős nemzeti képviselőt kell érteni.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére