• Tartalom

20/2010. (II. 19.) HM utasítás

20/2010. (II. 19.) HM utasítás

a Magyar Honvédség külföldi képviseletei költségvetési gazdálkodásáról1

2010.02.22.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdésének f) pontja alapján – figyelemmel az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény előírásaira – a Magyar Honvédség külföldi képviseletei költségvetési gazdálkodásáról az alábbi utasítást adom ki:

Az utasítás hatálya

1. § (1) Az utasítás hatálya kiterjed a Magyar Köztársaság Állandó NATO Képviselet, Védelempolitikai Részleg (a továbbiakban: VPR), a Magyar Honvédség Katonai Képviselő Hivatal (a továbbiakban: KKH), a Magyar Honvédség Nemzeti Katonai Képviselet (a továbbiakban: NKK), a Magyar Honvédség Nemzeti Összekötő Képviselet (a továbbiakban: NÖK), a Magyar Köztársaság Állandó EBESZ Képviselet, Katonai Képviselet (a továbbiakban: MK ÁEK KK) (a továbbiakban együtt: Képviseletek) költségvetési gazdálkodására, illetve az önálló NATO-, EU- és – a külföldi képviseletek személyi állományán felül – egyéb nemzeti beosztásba kihelyezésre kerülők (a továbbiakban: ÖNB-k) ellátására irányuló költségvetési gazdálkodásra (a továbbiakban: gazdálkodás), valamint mindezek megtervezéséért, megszervezéséért, végrehajtásáért és az elszámolásáért felelős szervezetekre.

(2) A Képviseletek logisztikai támogatásának szabályairól külön HM utasítás rendelkezik.

A gazdálkodás rendszere

2. § (1) A Képviseletek gazdálkodása teljes körű koordinálását a HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökség (a továbbiakban: HM KPÜ) és a HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség (a továbbiakban: HM FLÜ) ezen utasításban meghatározottak szerint végzi.

(2) A VPR, a KKH, az NKK, a NÖK és az ÖNB-k külföldi logisztikai támogatását és pénzügyi biztosítását, valamint pénzforgalmának bonyolítását, továbbá hazai bázisú logisztikai háttértámogatását, illetve az MK Katonai Biztonsági Hivatal és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum egyes külföldi logisztikai szakfeladatait és pénzügyi biztosítását – együttműködve az illetékes katonai szervezettel – a HM FLÜ végzi.

(3) Az MK ÁEK KK külföldi pénzügyi biztosítását, valamint pénzforgalmának lebonyolítását a Képviselet vezetőjének irányítása mellett, a Képviselet állományába tartozó pénzügyi feladatok ellátására kijelölt szakállomány hajtja végre, egyes logisztikai szakfeladatait a HM FLÜ végzi együttműködve az MK ÁEK KK-val.

A költségvetési előirányzatok tervezése, jóváhagyása és biztosítása

3. § (1) A Képviseletek költségvetési tervjavaslatát az adott év vonatkozásában kiadott, az intézményi költségvetési tervjavaslatok elkészítésének és jóváhagyásának rendjéről szóló HM utasítás2 alapján kell összeállítani.

(2) A Képviseletek költségvetési tervjavaslatában – az ÖNB-k kivételével – a Képviselet személyi állományának külföldi fizetőeszközben folyósított személyi juttatásait, azok járulékait, illetve a helyszíni pénzügyi jellegű dologi kiadásokat kell szerepeltetni.

(3) A HM FLÜ nemzeti támogatás feladat keretén – egy cím/alcímen – belül kell a Képviseletek működtetésének, váltásának és bővítésének kiadásait, továbbá az ÖNB-k külföldi fizetőeszközben folyósított személyi juttatásait, járulékait, illetve az azokkal kapcsolatos hazai és helyszíni pénzügyi és logisztikai jellegű kiadásokat szerepeltetni.

(4) A HM FLÜ nemzeti támogatás feladat éves költségvetési tervjavaslatának összeállításához a VPR, a KKH, az NKK és a NÖK a HM FLÜ által megadott szempontok szerint és részletezettséggel bedolgozást készít, melyben részletezni kell különösen a tervezett – illetékes elöljáró által előzetesen jóváhagyott – szolgálati utakat és azok költségvonzatát, az egyes külföldön szolgálatot teljesítő személyek vendéglátási és reprezentációs tevékenységéről szóló HM utasításban3 megállapított reprezentációs keretek tervezett – illetékes elöljáró által előzetesen jóváhagyott – felhasználását, valamint a Képviseletre vonatkozó pénzügyi és logisztikai szükségletek tervét.

(5) A jóváhagyást követő 15 napon belül a HM KPÜ vezérigazgatója a Képviseletek részére engedélyezett kiadási és bevételi előirányzatokról írásban értesíti:

a) a VPR, a KKH, az NKK, a NÖK és az MK ÁEK KK vezetőit, a HM FLÜ vezérigazgatójának egyidejű tájékoztatásával,

b) a HM FLÜ nemzeti támogatás feladat vonatkozásában a HM FLÜ vezérigazgatóját, aki a Képviseletek működtetésével kapcsolatosan felmerülő kiadási és bevételi előirányzatokról és keretekről – a vonatkozó mértékig – tájékoztatja a Képviseletek vezetőit.

(6) A Képviseletek tárgyidőszakra jóváhagyott kiadási és bevételi előirányzataik figyelembevételével meghatározott összegű, külföldi fizetőeszközben biztosítandó támogatásra (pénzellátásra) jogosultak, amelyet a HM KPÜ havi, vagy negyedéves bontásban történő finanszírozással – a HM FLÜ útján – biztosít.

A költségvetés felhasználása

4. § (1) A Képviseletek, valamint a HM FLÜ a felmerülő kiadások fedezetére a jóváhagyott költségvetési támogatást, valamint – az intézményi bevételekkel kapcsolatos feladatokról szóló HM utasításban4 foglaltak figyelembevételével – a külföldi állomáshelyeken befolyt bevételeket használhatják fel.

(2) A Képviseletek részére, valamint a HM FLÜ nemzeti támogatás feladatra jóváhagyott költségvetési keretek felett szervezeteik tekintetében a VPR, a KKH, az NKK, a NÖK és az MK ÁEK KK vezetői, illetve a HM FLÜ vezérigazgatója saját hatáskörükben a vonatkozó előírások keretei között kötelezettségvállalási és utalványozási jogkörrel rendelkeznek. Az érvényesítési, ellenjegyzési jogkört a külföldi fizetőeszközben felmerülő fizetési kötelezettség esetében a HM FLÜ, valamint az MK ÁEK KK pénzügyi feladatok ellátására kijelölt szakállománya gyakorolja. A Képviseletek vezetői, illetve a HM FLÜ vezérigazgatója a Honvédelmi Minisztérium fejezet központi és intézményi gazdálkodásának rendjéről szóló HM utasításban5 meghatározottak figyelembevételével a gazdálkodási szabályokat és ezen belül a hatás- és jogkörökkel felruházott személyek körét gazdálkodási intézkedésben állapítják meg.

(3) A VPR és az MK ÁEK KK vezetőjének szolgálati utazásaival összefüggő, költségkihatással járó jogosultságokat a HM védelempolitikai szakállamtitkár (a továbbiakban: HM VP SZÁT), a KKH, az NKK és a NÖK vezetőjének szolgálati utazásaival összefüggő, költségkihatással járó jogosultságokat a HM Honvéd Vezérkar főnökhelyettese (a továbbiakban: HM HVKFH), a Szövetséges Fegyveres Erők Európai Legfelső Parancsnoksága (a továbbiakban: SHAPE) alárendeltségében szolgálatot teljesítő ÖNB-k esetében az NKK, a Szövetséges Transzformációs Parancsnokság alárendeltségében szolgálatot teljesítő ÖNB-k esetében a NÖK, a fentieken kívüli szervezeteknél szolgálatot teljesítő ÖNB-k esetében a KKH vezetője határozza meg. Az engedélyezésre vonatkozó bizonylatok (kiküldetési rendelvény, útbaindítási parancs stb.) egy példányát – az MK ÁEK KK vezetőjének szolgálati utazásai kivételével – az engedélyezést követően azonnal a HM FLÜ részére kell megküldeni.

(4) A Képviseletek beosztott személyi állománya kiküldetéseivel kapcsolatos, költségkihatással járó jogosultságokat a Képviseletek vezetői engedélyezik.

(5) A beszerzések végrehajtása során a közbeszerzésekről szóló törvény6, valamint a honvédelmi szervezetek beszerzéseinek eljárási rendjéről szóló HM utasítás7 előírásait kell alkalmazni.

A költségvetési előirányzatok évközi módosítása

5. § (1) A jóváhagyott költségvetési előirányzatok módosítása történhet:

a) az elöljáró (HM VP SZÁT, illetve a HM HVKFH) kezdeményezésére, amennyiben az arra jogosult elöljárók intézkedései a költségvetési előirányzatok módosítását (megvonás, biztosítás) teszik szükségessé;

b) a VPR, a KKH, a NÖK, az NKK, az MK ÁEK KK vezetőinek, illetve a HM FLÜ vezérigazgatójának igénylése alapján, amennyiben a felmerült szükséglet a költségvetési tervjavaslat elkészítésekor még ismeretlen volt és ezen igényeknek más előirányzatok terhére történő kielégítése az alaprendeltetés szerinti feladatok végrehajtását veszélyeztetné, valamint ha az év során bekövetkezett szervezeti és normaváltozás az előirányzatok módosítását indokolja.

(2) Az előirányzatok közötti szükség szerinti átcsoportosítást, illetve módosítást a Képviseletek vezetői a HM FLÜ közreműködésével kezdeményezhetnek, melyet a HM KPÜ részére kell megküldeni.

(3) A pótelőirányzatok jóváhagyása és visszaigazolása megegyezik az eredeti előirányzatok jóváhagyásának rendjével.

A beszámolás rendje

6. § A Képviseletek, valamint a HM FLÜ nemzeti támogatás feladat vonatkozásában a féléves és éves költségvetési beszámolót, valamint a negyedéves időközi mérlegjelentést a költségvetési beszámoló elkészítéséről szóló HM KPÜ intézkedésben előírt adattartalommal és a meghatározott eljárási rend szerint kell elkészíteni.

A bankszámlakezelés és pénzforgalom rendje

7. § (1) A Képviseletek külföldi pénzforgalmukat a HM FLÜ által kezelt bankszámlákon, az MK ÁEK KK esetében a Képviselet állományába tartozó, pénzügyi feladatok ellátására kijelölt szakállomány által kezelt bankszámlán keresztül, továbbá készpénzfizetéssel bonyolítják le, a honvédelmi szervezetek számláiról és a pénzkezelési szabályokról szóló HM utasítás8, a kincstári számlakezelés és pénzforgalom rendjéről szóló HM KPÜ intézkedés9, valamint a külképviseletek pénzellátásának, bankszámlanyitásának és -kezelésének, bankkártyahasználatának, forgalma elszámolásának és nyilvántartásának sajátos szabályairól és pénztárai működési rendjének sajátosságairól szóló HM FLÜ intézkedés előírásai szerint.

(2) A Képviseletek pénzeszközeiket az (1) bekezdés szerinti bankszámlákon, valamint valutapénztárban kötelesek tartani. A valutapénztári záró pénzkészlet nagyságát a HM KPÜ vezérigazgatója – a HM FLÜ vezérigazgatójának, illetve az MK ÁEK KK vezetőjének javaslatára – saját hatáskörben állapítja meg.

(3) Bankszámlák megnyitása és megszüntetése a HM KPÜ vezérigazgatója engedélye alapján történhet.

(4) A valutapénztár megszervezéséért, az (1) bekezdés szerinti szabályozóknak megfelelő szabályszerű működéséért, a készpénz és pénzhelyettesítő okmányok biztonságos őrzéséért, valamint a pénzszállítások megszervezéséért a HM FLÜ vezérigazgatója, illetve az MK ÁEK KK vezetője a felelős.

(5) A Képviseletek és a HM FLÜ Képviseletekkel kapcsolatos külföldi gazdasági eseményeinek okmányolásáért és főkönyvi könyveléséért a HM FLÜ a felelős. Az MK ÁEK KK esetében a gazdasági eseményeinek okmányolásáért, kontírozásáért, valamint a pénztár- és bankforgalom pontos vezetéséért az MK ÁEK KK pénzügyi feladatok ellátására kijelölt szakállománya, a gazdasági események főkönyvi könyveléséért a HM KPÜ felelős.

(6) A Képviseletek gazdasági eseményeinek főkönyvi könyvelése – az MK ÁEK KK kivételével – a HM FLÜ által kezelt HM KGIR felhasználói végpontok alkalmazásával kerül végrehajtásra.

(7) Az MK ÁEK KK pénzügyi feladatok ellátására kijelölt szakállománya a tárgyhóban történt gazdasági események okmányait, továbbá a tárgyhavi pénztár- és banknaplót a tárgyhót követő hó 20-áig megküldi a HM KPÜ részére.

(8) A Képviseletek, valamint a HM FLÜ pénzügyi szakfeladatokat ellátó munkatársainak kiképzéséért, szakmai továbbképzéséért a HM KPÜ vezérigazgatója felelős.

Az ellenőrzés rendszere

8. § (1) Az ellenőrzések fejezetszintű, elöljárói, továbbá belső ellenőrzések formájában – a vonatkozó jogszabályokkal és tárca szintű előírásokkal10 összhangban, a (2)–(5) bekezdésekben foglaltakra figyelemmel – valósulnak meg.

(2) A fejezetszintű ellenőrzést a honvédelmi miniszter által kijelölt, átruházott hatáskörben eljáró vezető irányításával kell végrehajtani, a HM Központi Ellenőrzési és Hatósági Hivatal, illetve – az ellenőrzés területeinek megfelelően – kijelölt bizottság állományával.

(3) Az elöljárói felügyeleti közgazdasági, pénzügyi és számviteli szakellenőrzés végrehajtására a HM KPÜ jogosult.

(4) Az intézményi szintű államháztartási belső ellenőrzéssel kapcsolatos feladatokat a szervezet vonatkozásában a HM FLÜ látja el.

(5) A Képviseletek ellenőrzési rendszere a folyamatba épített, előzetes, utólagos és vezetői, az intézményi szintű államháztartási belső, valamint a szervezeti és szakterületi belső ellenőrzésekre tagozódik.

Záró rendelkezések

9. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő 3. napon lép hatályba, ezzel egyidejűleg a Magyar Köztársaság Észak-atlanti Szerződés Szervezete mellett működő Képviseletének Védelempolitikai Részlege, Katonai Képviselő Hivatala és Katonai Képviseletei, valamint az EBESZ Katonai Képviselet költségvetési gazdálkodásáról szóló 50/1998. (HK 14.) HM utasítás, továbbá a külföldön szolgálatot teljesítő személyi állomány pénzügyi ellátásának rendjéről szóló 124/2000. (HK 14.) Magyar Honvédség parancsnoki intézkedés hatályát veszti.

(2) A HM FLÜ vezérigazgatója a Képviseletek és a HM FLÜ pénzügyi és számviteli tevékenységével, könyvviteli, beszámolási, adatfeldolgozási és finanszírozási rendjével kapcsolatos részletes feladatokat – a HM KPÜ-vel egyeztetve – a 7. § (1) bekezdés szerinti intézkedésben szabályozza.

1

Az utasítást a 61/2012. (VIII. 31.) HM utasítás 8. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte 2012. szeptember 3. napjával.

9

Jelenleg a 438/2007. (HK 2008/1.) HM KPÜ intézkedés.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére