• Tartalom

2/2010. (III. 11.) OVB állásfoglalás

2/2010. (III. 11.) OVB állásfoglalás

a kifogások és fellebbezések benyújtásának módjáról1

2010.08.31.

állásfoglalást

adja ki.

A Ve. 77. § (1) bekezdése az alábbiakat tartalmazza:
„Kifogást a választásra irányadó jogszabály, illetőleg a választás és a választási eljárás alapelveinek (3. §) megsértésére (a továbbiakban együtt: jogszabálysértés) hivatkozással bárki benyújthat. A kifogást úgy kell benyújtani, hogy az legkésőbb a sérelmezett jogszabálysértés elkövetésétől számított 2 napon belül megérkezzen. A választási bizottság a benyújtott kifogásról a beérkezésétől – áttétel esetén az elbírálására jogosult választási bizottsághoz történő beérkezésétől – számított 2 napon belül dönt.”
A Ve. 77. § (2) bekezdése az alábbiakat tartalmazza:
„A kifogásnak tartalmaznia kell
a) a jogszabálysértés megjelölését,
b) a jogszabálysértés bizonyítékait,
c) a kifogás benyújtójának nevét, lakcímét (székhelyét) és – ha a lakcímétől (székhelyétől) eltér – postai értesítési címét,
d) a kifogás benyújtójának választása szerint telefaxszámát vagy elektronikus levélcímét, illetőleg kézbesítési megbízottjának nevét és telefaxszámát vagy elektronikus levélcímét.”
A Ve. 77. § (5) bekezdése az alábbiakat tartalmazza:
„Ha a kifogás elkésett, vagy nem tartalmazza a (2) bekezdés a)–c) pontjában foglaltakat, a kifogást érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítani. ...”
A Ve. 80. § (4) bekezdése az alábbiakat tartalmazza: „A fellebbezésnek tartalmaznia kell
a) a fellebbezés 79. § (2) bekezdés szerinti alapját,
b) a fellebbezés benyújtójának nevét, lakcímét (székhelyét) és – ha a lakcímétől (székhelyétől) eltér – postai értesítési címét,
c) a fellebbezés benyújtójának választása szerint telefaxszámát vagy elektronikus levélcímét, illetőleg kézbesítési megbízottjának nevét és telefaxszámát vagy elektronikus levélcímét.”
A Ve. 81. § (2) bekezdése az alábbiakat tartalmazza:
„Érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítani a fellebbezést, ha az elkésett, nem a 80. § (1) bekezdése szerinti választási bizottsághoz nyújtották be, vagy nem tartalmazza a 80. § (4) bekezdés a) és b) pontjában foglaltakat. ...”
A Ve. 85. §-a az alábbiakat tartalmazza:
„A jelen fejezetben foglalt rendelkezéseket alkalmazni kell a névjegyzék összeállításával, a médiakampánnyal, valamint az eredmény megállapításával kapcsolatos jogorvoslatokra is, a 20/E. §-ban, a 44/A. §-ban, illetőleg a 73. §-ban foglalt eltérésekkel.”
A választási bizottságok és a választási irodavezetők által elbírálandó kifogások és fellebbezések formai és tartalmi követelményeit meghatározó rendelkezések nem tartalmaznak szabályokat a jogorvoslati kérelmek benyújtásának módjáról, ezért azok írásos formában a kérelmező választása szerint – személyesen, postai úton, faxon vagy e-mailen is – eljuttathatók a döntésre jogosulthoz.
Jelen állásfoglalás nem vonatkozik a bíróságok, illetve az Alkotmánybíróság által elbírálandó jogorvoslati kérelmekre.
1

Az állásfoglalás szövege az 5/2010. (VIII. 31.) OVB állásfoglalás II. pontjával megállapított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére