• Tartalom

1/2009. (ÜK. 12.) LÜ h. körlevél

1/2009. (ÜK. 12.) LÜ h. körlevél

a bűnügyi nyilvántartással kapcsolatos adatközlés teljesítésével, valamint a nyilvántartás törvényességi felügyeletének ellátásával összefüggő ügyészi feladatokról*

2009.12.31.
A Magyar Köztársaság ügyészsége szervezetéről és működéséről szóló 25/2003. (ÜK. 12.) LÜ utasítás 4. §-a (1) bekezdésének b) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a következő körlevelet adom ki:


I.
A bűnügyi nyilvántartási rendszerről,
az Európai Unió tagállamainak bíróságai által magyar állampolgárokkal szemben hozott ítéletek nyilvántartásáról, valamint a bűnügyi és rendészeti biometrikus anyagok nyilvántartásáról szóló 2009. évi XLVII. törvény (alábbiakban: Tv.), valamint annak végrehajtása tárgyában kiadott 20/2009. (VI. 19.) IRM rendelet (a továbbiakban: R.) által az ügyészség számára meghatározott egyes adatközlési kötelezettségek teljesítése
1. Az ügyészség által folytatott nyomozásban az R. 3–7. §-aiban meghatározott ügyészségi adatközlési kötelezettség akkor áll fenn, ha közölték a terhelttel a Be. 179. §-ának (1) bekezdése alapján a bűncselekmény megalapozott gyanúját.
2. A Tv.-ben és az R.-ben előírt adatközlési kötelezettség – a jogszabályok hatályba lépésének időpontjára tekintettel – 2009. június 30. napjától kezdődően áll fenn. Ez irányadó abban az esetben is, ha a nyomozás elrendelésére a fenti időpontot megelőzően került sor.
3. Az R. 1. mellékletében felsorolt adatlapokon szereplő „Személyi azonosító”-t – a rendelkezésre álló személyi adatokból – a nyilvántartó szerv tünteti fel hivatalból a büntetőlapokon.
4. A Tv. 21. és 26. §-a szerint a büntetőeljárás hatálya alatt állók, illetve a kényszerintézkedés hatálya alatt állók nyilvántartásának célja – többek között – a büntetőeljárások gyors és hatékony lefolytatásának elősegítése. Ezért a Tv. 23. §-a c) pontjának ca) alpontja, valamint a 28. §-a c) pontjának ca)–cb) alpontjainak helyes értelmezése szerint az 1. és 9. számú adatlapok 2. pontjában az ügyész három bűncselekményt (a legsúlyosabbakat, illetve legjellemzőbbeket) köteles feltüntetni, nincs szükség további bűncselekmények feltüntetésére.
Az 1. számú adatlapot az ügyész akkor tölti ki, amikor az első gyanúsítást közli a terhelttel. Ha az ügyész később újabb bűncselekmény(ek)re nézve gyanúsítja a terheltet, az 1. számú adatlapot ismételten nem kell kitölteni.
5. Mindazokon az adatlapokon, amelyeken az ügyész a bűncselekményt és a határozatot hozó (eljáró) ügyészséget köteles kódolni, az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika rendszerben használt kódokat alkalmazza.


II.
A Tv. 1. § (2) bekezdésében meghatározott
bűnügyi nyilvántartás törvényességi felügyeletének ellátása
6. Hatósági erkölcsi bizonyítvány kiadásakor, valamint a Tv. V–VIII. fejezeteiben szabályozott adattovábbítás teljesítése előtt a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala Bűnügyi Nyilvántartó Hatóság (a továbbiakban: BNYH) felett törvényességi felügyeleti feladatokat ellátó büntetés-végrehajtási felügyeleti ügyész (a továbbiakban: ügyész) köteles megvizsgálni az adatlapokat abból a szempontból, hogy nem forognak-e fenn a törvényi (Btk. 102. §, 121. §), illetve a közkegyelmi mentesítés feltételei. Az ügyész a büntetéseket és az intézkedéseket tartalmazó – neki bemutatott – adatlapokra (a továbbiakban: büntetőlap) feljegyzi a törvényi, a bíróság általi, valamint a közkegyelmi mentesítéseket.
7. Az ügyésznek meg kell vizsgálnia az adatlapok alapján a bűntettesek nyilvántartását, így különösen
– a törvényi, bírósági és kegyelmi mentesítés;
– az összbüntetés, perújítás, felülvizsgálati, jogegységi eljárás, valamint a törvényesség érdekében benyújtott jogorvoslat alapján hozott jogerős határozat;
– a büntetés felfüggesztésére vonatkozó rendelkezés hatályon kívül helyezése;
– a próbaidőre felfüggesztett büntetés végrehajtásának utólagos elrendelése;
– az elévülésről szóló (Btk. 67-68. §) értesítés;
– az elítélt büntetés-végrehajtási adatairól szóló értesítések [Tv. 11. § (2) bekezdés, valamint a 16. § (2) bekezdés];
– a Tv. 48. §-a alapján a nyilvántartás megszüntetésének;
– a nyilvántartási anyag selejtezésének törvényességét; valamint hogy
– az adatszolgáltatók időben teljesítik-e adatszolgáltatási kötelezettségüket.
8. Folyamatosan vizsgálnia kell az ügyésznek a Btk. 103. §-a és a 121. §-ának(2) bekezdése alapján hozott bírósági mentesítések, valamint az előzetes bírósági mentesítések (Btk. 104. §, 136. §) nyilvántartásba vételét. Ha ennek során a Be. 577. §-ának (4) bekezdése szerinti intézkedés szükségességét észleli, erről tájékoztatja az illetékes ügyészséget. Amennyiben azt észleli, hogy a Be. 405. §-ának (1) bekezdésében, valamint a Be. 406. §-ában meghatározott valamely okból felülvizsgálati eljárásnak, illetve a Be. 431. §-a alapján a törvényesség érdekében jogorvoslat benyújtásának lehet helye, erről a megállapításait tartalmazó feljegyzéssel tájékoztatja felettesét.
9. A bírósági, kegyelmi (végrehajtási és mentesítési kegyelem), valamint közkegyelmi mentesítéseknek a büntetőlapon történő feljegyzéséről, illetve feltüntetéséről a BNYH gondoskodik. Az ügyész ennek alapján – az értesítések, illetve határozatok megtekintése után – állítja be a mentesítés és nyilvántartás határidejét.
10. Összbüntetés, perújítás, felülvizsgálat, valamint a törvényesség érdekében benyújtott jogorvoslat eredményeként meghozott új jogerős határozat folytán kiállított új büntetőlap alapján a megfelelő változásokat a BNYH vezeti át a nyilvántartáson, amit az ügyész figyelemmel kísér.
11. Az ügyész az Európai Unió tagállamainak bíróságai által magyar állampolgárokkal szemben hozott ítéletek nyilvántartásával kapcsolatban megvizsgálja az R. 33. §-ának (2) és 34. §-ának (1) bekezdésében foglaltak végrehajtását.
12. Az ügyész amennyiben a végrehajtás, valamint az összbüntetésbe foglalás elmaradását észleli, továbbá az általa tapasztalt valamennyi törvénysértésről, jogszabállyal ellentétes gyakorlatról feljegyzésben tájékoztatja felettesét.
13. Az ügyész éves munkaterv alapján – a szúrópróbaszerű kiválasztás módszerével – megvizsgálja a daktiloszkópiai nyilvántartást, a DNS-profil nyilvántartást, a büntetőeljárás hatálya alatt állók nyilvántartását, továbbá a Tv. V–VIII. fejezeteiben szabályozott adattovábbítás, valamint a bűnügyi nyilvántartó szerv által teljesített adatszolgáltatás rendjéről, továbbá a bűnügyi nyilvántartásokban kezelt adatok igazolására kiállított hatósági bizonyítvány kiadásának részletes eljárási rendjéről szóló 22/2009. (VI. 19.) IRM rendeletben meghatározott adatszolgáltatás teljesítésének törvényességét. Megállapításairól az ügyész jelentést készít.
14. Ha az ügyész a BNYH-ban adatközlési hiányosságot, hibát észlel, annak kijavítására a hiányos, hibás adatot közlő szerv figyelmét felhívhatja a székhelye szerint illetékes főügyészség büntetés-végrehajtási felügyeleti ügyésze útján szóban is.
15. Amennyiben más szakági, tehát nemcsak büntetés-végrehajtási törvényességi felügyeleti ügyészek a BNYH részéről a nyilvántartással kapcsolatban hibás adatközlést vagy egyéb mulasztást tapasztalnak, közöljék ezt a területileg illetékes főügyészség büntetés-végrehajtási törvényességi felügyeleti ügyészével, aki – a hiányosságok orvoslása érdekében – felettese útján feljegyzésben tájékoztassa mindezekről a Legfőbb Ügyészség Büntetés-végrehajtási Törvényességi Felügyeleti és Jogvédelmi Önálló Osztályát.
16. A körlevélben foglaltakat a közzététel napjától kell alkalmazni, ezzel egyidejűleg a 1/2000. (ÜK. 4.) LÜ h. körlevelet visszavonom.

Dr. Belovics Ervin s. k.,
legfőbb ügyész helyettes
*

A körlevelet az 1/2013. (IV. 30.) LÜ h. körlevél 21. pontja hatályon kívül helyezte 2013. május 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére