68/2008. (V. 16.) FVM rendelet
a Magyar Élelmiszerkönyv közösségi előírások átvételét megvalósító kötelező előírásairól szóló 56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet módosításáról1
2008.05.24.
2. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.
(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg az R. mellékletének 15. sora szerinti 1-2-89/107 számú, „Az élelmiszerekhez engedélyezett adalékanyagok általános előírásai” című előírás 2. kiadásának 6. §-a hatályát veszti.
3. § Ez a rendelet az egyes emberi fogyasztásra szánt, részben vagy teljesen dehidratált tartós tejekről szóló 2001/114/EK irányelv módosításáról szóló, 2007. szeptember 26-i 2007/61/EK tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálja.
Melléklet a 68/2008. (V. 16.) FVM rendelethez
[Sorszám |
Magyar
Élelmiszerkönyv
előírás jele |
Magyar Élelmiszerkönyv előírás címe |
Irányadó közösségi
előírás száma |
Kötelező alkalmazás időpontja] |
„70. |
1-3-2007/61 |
Az egyes emberi fogyasztásra szánt, részben vagy teljesen dehidratált tartós tejekről szóló 1-3-2001/114 számú előírás módosításáról |
A Tanács 2007/61/EK irányelve |
2008. július 1.” |
MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV
(Codex Alimentarius Hungaricus)
1-3-2007/61 számú előírás
Az egyes emberi fogyasztásra szánt, részben vagy teljesen dehidratált tartós tejekről szóló 1-3-2001/114 számú előírás (Sűrített tej és tejpor) módosításáról
A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2001/114 számú előírás 1. számú melléklete ezen előírás melléklete szerint módosul.
Ez az előírás 2008. július 1-jén lép hatályba, egyidejűleg az 1-3-2001/114 számú előírás 2. §-a hatályát veszti.
Ez az előírás az egyes emberi fogyasztásra szánt, részben vagy teljesen dehidratált tartós tejekről szóló, 2001/114 tanácsi irányelv módosításáról szóló, 2007. szeptember 26-i 2007/61/EK tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálja.
Melléklet az 1-3-2007/61 számú előíráshoz
1. Az 1. pont első bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„Ez a megnevezés azt az édesített vagy nem édesített folyékony termékcsoportot jelöli, amelyet részleges vízelvonással nyernek tejből, teljesen vagy részben fölözött tejből, vagy ezek keverékéből, amely tartalmazhat még hozzáadott tejszínt vagy teljesen dehidratált tejet (tejport), vagy mindkettőt, amelyben a hozzáadott teljesen dehidratált tej aránya a késztermék tejeredetű szárazanyag-tartalmának legfeljebb 25 tömegszázaléka lehet.”
2. A 2. pont első bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„Ez a megnevezés azt a szilárd termékcsoportot jelöli, amelynek víztartalma a végtermékben legfeljebb 5 tömegszázalék, és amelyet a víztartalom elvonásával nyernek tejből, teljesen vagy részben fölözött tejből, tejszínből, vagy ezek keverékéből.”
3. A 3. pont b) alpontjának bevezető szövege helyébe a következő rendelkezés lép:
„Az állati eredetű élelmiszerek különleges higiéniai szabályainak megállapításáról szóló, 2004. április 29-i 853/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet sérelme nélkül, az 1. és 2. pontban említett termékek tartósítása a következő módokon történik:”
4. A 3. pont („Gyártási előírások”) a következő c) alponttal egészül ki:
„c) Az e melléklet 1. és 2. pontjában szereplő összetételi követelmények sérelme nélkül a tej fehérjetartalma tejalkotórészek hozzáadásával, illetve kivonásával 34 tömegszázalékos (zsírmentes szárazanyag-tartalomban kifejezett) minimális tartalomra állítható be oly módon, hogy ne változzon a tejsavófehérje-kazein arány.”
5. A 4. pont helyébe a következő rendelkezés lép:
„4. Engedélyezett egyéb anyagok
a) Vitaminok és ásványi anyagok a vitaminok, ásványi anyagok és bizonyos egyéb anyagok élelmiszerekhez történő hozzáadásáról szóló, 2006. december 20-i 1925/2006/EK rendelettel összhangban,
b) A 3. pont c) alpontjában említett fehérjetartalom-beállítás céljára az alábbi engedélyezett nyersanyagok használhatók:
I. retentátum (tejkoncentrátum)
A retentátum a tej, a részben fölözött vagy fölözött tej ultraszűrésével a tejfehérje koncentrálásával nyert termék;
A permeátum a tejfehérje és a tejzsír ultraszűréssel való eltávolításával tejből, részben fölözött vagy fölözött tejből nyert termék; valamint
A tejcukor a tej természetes alkotórésze, amelyet rendszerint savóból állítanak elő, amelynek a szárazanyagra vonatkoztatott vízmentes tejcukortartalma nem kevesebb, mint 99,0 tömegszázalék. Ez lehet vízmentes vagy tartalmazhat egy molekula kristályvizet, illetve lehet a két forma keveréke.”