• Tartalom

119/2007. (HK 20.) HM utasítás

119/2007. (HK 20.) HM utasítás

A Magyar Honvédség belső rendelkezései kiadásának és a szakirányítás rendjéről*

2007.12.01.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény (a továbbiakban: Hvt.) 52. § (1) bekezdésének f) pontja szerinti feladatkörömben, a jogalkotásról szóló 1987. évi XI. törvény (a továbbiakban: Jat.) 49. §-ának rendelkezésére, valamint a Magyar Honvédség irányításának és felsőszintű vezetésének rendjéről szóló 2134/2006. (VII. 27.) Korm. határozatban foglaltakra figyelemmel, a magyar honvédség egységes szabályozórendszerének korszerűsítése és fenntartása, a szakirányítás, illetve a vezetés hatékonyságának és szakszerűségének biztosítása érdekében az alábbi

utasítást


adom ki:

Az utasítás hatálya

1. § Az utasítás hatálya a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) Hvt. 73. § (3) bekezdés szerinti szervezetei megfelelő vezetői szintjein a szakirányítási és vezetési feladatok során végzett belső szabályozó tevékenységre és szabályozókra terjed ki.

A belső rendelkezések

2. § Belső rendelkezés a szakutasítás és az intézkedés, amelyek a jogszabályok és az állami irányítás egyéb jogi eszközei által meghatározott módon a honvédelmi tárca különböző vezetői szintjeihez telepített szakirányítási és vezetési feladatok ellátásának szabályozási eszközei, és amelyek célja, hogy az adott tevékenységi körben feladatot ellátókra általánosan vonatkozó kötelezettséget, illetve a feladatok meghatározott körére kiterjedő eljárási szabályokat, előírásokat állapítson meg.

A szakutasítás

3. § A HM államtitkára, a HM kabinetfőnöke, a HM szakállamtitkára a HM kijelölt szakmai vezetője/elöljárója szakirányítási jogkörében, valamint a HM Honvéd Vezérkar főnök (a továbbiakban: HM HVKF) a vonatkozó kormányhatározatban, HM utasításban, a HM Szervezeti és Működési Szabályzatában (a továbbiakban: HM SZMSZ) meghatározott feladatkörében az MH egészére kiterjedő, illetve egy-egy szakterület alapvető szabályainak megállapítására szakutasítást adhat ki.

Az intézkedés

4. § (1) A Hvt. 110. §-ára figyelemmel intézkedésben állapíthatók meg

a) a jogszabályban, miniszteri utasításban és a szakirányítási jogkörben kiadott szakutasításban meghatározott szakfeladatok végrehajtására – amennyiben a végrehajtás más eszközökkel nem biztosítható – vonatkozó előírások;

b) az MH szervezeteinek működésére vonatkozó hosszabb távra kiható feladatok, követelmények és a végrehajtásukra vonatkozó szabályok;

c) az MH szervezeteinek működésére vonatkozó konkrét feladatok végrehajtásával kapcsolatos előírások.

(2) Intézkedés kiadására a 3. §-ban megjelölt személyek, valamint vezetési jogkörében az önálló állománytáblás/munkaköri jegyzékes szervezet állományilletékes parancsnoka/vezetője jogosult. Az MH hadrendjébe tartozó katonai szervezetek vezetőinek vezetési jogkörébe tartozó intézkedései, valamint az Ügynökségek vezetőinek a belső működésére és munkaszervezésére vonatkozó intézkedései tekintetében az utasítás 5. és 7. §-ában rögzített eljárást nem kell alkalmazni.

A belső rendelkezések tervezetének előkészítésére vonatkozó általános rendelkezések

5. § (1) A belső rendelkezés szövegtervezetének elkészítését megelőzően a főkidolgozó – a szakmai szervek által rendelkezésére bocsátott adatok alapján – elgondolásáról a kiadmányozásra jogosulthoz előzetes javaslatot terjeszt fel. A szövegtervezetek elkészítésére irányuló részletes szakmai kidolgozó munka – a (3) bekezdésben foglalt kivétellel – csak a kiadmányozásra jogosult előzetes javaslaton alapuló döntése alapján kezdődhet meg.

(2) Az előzetes javaslatnak részletes tájékoztatást kell tartalmaznia

a) a szabályozás céljáról, szakmai és jogi alapjáról, szükségességéről;

b) a szabályozásban érintett feladat megvalósításának költségkihatásáról;

c) a megvalósítás humánerőforrás szükségletéről;

d) a b) és c) pontban foglaltak rendelkezésre állásáról, vagy hiányáról;

e) a szabályozásban érintett feladat végrehajtásának esetleges akadályairól.

(3) Az előzetes javaslat összeállítása mellőzhető, amennyiben ezt a kiadmányozásra jogosult írásban engedélyezte, vagy a tervezett rendelkezés sürgős kiadásához rendkívüli érdek fűződik és erről a főkidolgozó saját szakmai felelőssége körében írásban döntött.

6. § (1) Belső rendelkezést az arra jogosultak, vezetői szintektől függetlenül együttesen is kiadhatnak.

(2) Belső rendelkezés kiadására – a kiadmányozásra jogosult távolléte esetén, sürgős, indokolt esetben – a kiadmányozásra jogosult szervezetszerű helyettese, helyettesítési jogkörében eljárva is jogosult.

7. § (1) A belső rendelkezések, valamint azok értelmezésére vonatkozó állásfoglalás szövegének tervezetét meg kell küldeni véleményezésre a tárgy szerint érintett szervezetek, továbbá a HM Jogi Főosztály és a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály részére.

A belső rendelkezések szerkesztése

8. § (1) A belső rendelkezést úgy kell szerkeszteni, hogy az világos, egyértelmű, pontos, szakszerű és tömör megfogalmazású legyen, ne tartalmazzon szükségtelen általánosságokat és a szabályozni kívánt tárgykörtől eltérő rendelkezéseket. A rendelkezés szövegezése során a köznapi fogalmakat kell alkalmazni, lehetőség szerint kerülni kell a bonyolult fogalmazást, a magyartalan kifejezéseket.

(2) A belső rendelkezésnek tartalmaznia kell a szabályozásra kapott felhatalmazásra, vagy a kiadmányozónak azon feladatkörére történő utalást, amelynek keretében és érdekében a belső rendelkezést kiadja.

(3) A belső rendelkezésben meg kell határozni annak személyi, tárgyi, illetve időbeli hatályát.

9. § Belső rendelkezést csak azonos, illetve magasabb szintű szabály módosíthat, vagy helyezhet hatályon kívül.

10. § (1) A belső rendelkezést – terjedelmétől, jellegétől és tartalmától függően – fejezetekre, alcímekre, és arab sorszámmal ellátott pontokra kell tagolni.

(2) A belső rendelkezésnek minden esetben tartalmaznia kell záró rendelkezést is, amelyben meg kell határozni a hatálybalépés időpontját, továbbá rögzíteni kell az esetleges módosító, vagy hatályon kívül helyező rendelkezéseket, valamint a belső rendelkezés hatálybalépése előtt keletkezett, illetőleg a folyamatban levő ügyek intézésére irányadó átmeneti rendelkezéseket. A belső rendelkezés hatályba lépésének időpontját úgy kell megállapítani, hogy a megismerhetőséghez és végrehajtás előkészítéséhez megfelelő időtartam álljon rendelkezésre.

11. § (1) A belső rendelkezés megjelölése évente újra kezdődő sorszámmal, attól törtvonallal elválasztva a kibocsátás évének számával, a rendelkezés kiadására jogosult beosztás megnevezésének rövidítésével, a rendelkezés formájának és tárgyának meghatározásával történik.

(2) A 3. § szerinti személyek belső rendelkezéseinek kiadása esetén a kiadására jogosult beosztása megnevezésének rövidített formája előtt zárójelben kell feltüntetni a Honvédelmi Közlöny (a továbbiakban: közlöny) hivatalos rövidítését és azt a számát, amelyben a rendelkezést közzétették.

(3) Ha a kiadmányozó döntése szerint a belső rendelkezésnek csak a címe jelenik meg a közlönyben, a közzétételnél utalni kell arra, hogy a szöveget az érintettek külön kapják meg.

A belső rendelkezés értelmezése

12. § (1) A 3. §-ban megjelölt személyek belső rendelkezésének értelmezésére annak kiadója a HM Jogi Főosztállyal egyeztetett és támogatott állásfoglalást adhat ki. Ha a belső szabályozó más vezető hatáskörét is érinti, az állásfoglalást vele együttesen kell kiadni.

(2) az állásfoglalással kapcsolatban az (1) bekezdésben meghatározott szervezetek, vagy személyek között kialakult véleménykülönbség esetén a kérdésben a HM Kabinetfőnök dönt. Amennyiben a véleménykülönbség katonai, szakmai kérdést is érint, akkor a döntés során a HM HVKF szakmai állásfoglalását is meg kell kérni. A HM kabinetfőnök és a HM HVKF eltérő szakmai állásfoglalása esetén a kérdésben a miniszter dönt.

A szakirányítás szabályai

13. § (1) A felsőszintű szakirányítás jogkörének gyakorlására a HM SZMSZ-ben meghatározott vezetők az abban rögzített feladatköri bontásban jogosultak.

(2) A parancsnokok/vezetők – a szakmai irányítás keretei között – vezetési hatáskörükben eljárva parancs vagy intézkedés útján érvényesítik a szakmai feladatokra vonatkozó szabályokat.

(3) A (2) bekezdés szerinti parancs, intézkedés kiadásának előkészítése során az adott szervezet jogi és igazgatási szolgálata jogi-szakmai támogatást nyújt.

Záró rendelkezések

14. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő hónap első napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg a Magyar Honvédség belső szabályozó tevékenységének rendjéről szóló 25/1997. (HK 11.) HM utasítás, a szakirányítás rendjéről szóló 97/2005. (HK 21.) HM utasítás, illetve a normatív szabályozók előkészítésével és közzétételével összefüggő egyes kérdésekről szóló 107/2004. (HK 1/2005.) HM utasítás hatályát veszti.

(2) Ezen utasítás alapján kiadott belső rendelkezések azok eltérő rendelkezése hiányában a hatálybalépésüket követő 5. év december 31-én a hatályukat vesztik.

(3) Ezen utasítás hatálybalépését megelőzően kiadott szakutasítások és intézkedések, szakintézkedések azok eltérő rendelkezése hiányában 2010. december 31-én hatályukat vesztik.

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére