• Tartalom

1/2007. (ÜK. 3.) LÜ körlevél

1/2007. (ÜK. 3.) LÜ körlevél

a jelentéstételi kötelezettségről*

2007.03.31.
A Magyar Köztársaság ügyészsége szervezetéről és működéséről szóló 25/2003. (ÜK. 12.) LÜ utasítás 3. §-a (3) bekezdésének e) pontja alapján a következő körlevelet adom ki:
Jelentéstételi kötelezettség
a büntetőjogi szakágban
1. A vádelőkészítés, a nyomozásfelügyelet, valamint a vádemelés során a bűncselekmény súlya, jellege miatt vagy más okból kiemelkedő jelentőségű – így különösen az ügy tárgyára, illetve az abban érintettekre figyelemmel helyi vagy országos érdeklődést kiváltó – ügyekben a főügyész bármely nyomozó hatóság által elrendelt nyomozás elrendelésről és az ügy tényállásáról, a feljelentett vagy a gyanúsított személyéről és az ügy egyéb jelentős körülményeiről rövid úton jelentést tesz a legfőbb ügyésznek, amelyet utasításra írásban is megismétel.
2. A főügyész a legfőbb ügyész számára jelenti:
a) az országgyűlési képviselők, valamint a Btk. 137. §-a 1. pontjának b)–f), és 3. pontjának a)–d) alpontjában felsorolt, továbbá a 2006. évi LXXXVII. törvény 1–10. §-ában érintett személyek által elkövetett, illetve az őket közvetlenül sértő, közvádra üldözendő bűncselekményeket,
b) a Btk. 303. §-ában foglalt pénzmosás bűntettének gyanúja miatt elrendelt nyomozásokat (NF. 3291/2000.).
3. A főügyész a Legfőbb Ügyészség illetékes főosztálya (önálló osztálya) vezetője számára jelenti azokat a különösen súlyos bűncselekményeket, amelyeket a bűncselekmény tárgyára, az abban érintett személyekre tekintettel közfigyelem kísér.
4. A központi nyomozó főügyész az 1–3. pontban foglaltakon túl jelenti a legfőbb ügyésznek a Központi Nyomozó Főügyészség által folytatott fontosabb nyomozási cselekményeket, annak eredményeit, a megállapított tényeket, továbbá tájékoztatást ad a gyanúsítottakról, a befejezett nyomozásokról és az ügydöntő intézkedésekről. Jelentéstételi kötelezettség alá esnek a vádelőkészítéssel, a nyomozás törvényessége feletti felügyelettel és a vádemeléssel kapcsolatos ügyészi feladatokról szóló 11/2003. (ÜK. 7.) LÜ utasítás 49. §-a (2) bekezdésének a)–h) pontjaiban felsoroltak.
5. A főügyész tájékoztatja a legfőbb ügyészt a büntetőbíróság előtt folyamatban lévő országos érdeklődést kiváltó ügyekben akkor, ha a tárgyaláson olyan körülmények merülnek fel, amelyek az ügy érdemi elbírálását lényegesen befolyásolhatják, továbbá az ilyen ügyben hozott első-, másod-, illetve harmadfokú ügydöntő határozatokról is.
6. A főügyész a büntetés-végrehajtási intézetben, a rendőrségi fogdában, a nyomozó hatóságok előállító helyiségében, valamint a közösségi szálláshelyen lezajlott következő rendkívüli eseményeket jelenti a legfőbb ügyésznek:
a) a fogvatartott halálát okozó kényszerítő eszköz használatát,
b) a terrorcselekményt és kísérletét, valamint előkészületét, illetve felszámolását,
c) a fogvatartott kiszabadítására irányuló támadást, annak kísérletét, előkészületét, illetve felszámolását,
d) a fogolyzendülést és kísérletét, valamint előkészületét, illetve felszámolását.
A rendkívüli eseményről szóló jelentésnek a büntetés-végrehajtás törvényességének ügyészi felügyeletéről szóló 1/1990. Legf. Ü. utasítás 22. §-ában foglaltakat kell tartalmaznia.
7. A 6. pontban foglaltakat a főügyészség illetékességi területén működő javítóintézetek vonatkozásában is alkalmazni kell.
Jelentéstételi kötelezettség az ügyészi törvényességi felügyeleti és a magánjogi tevékenység körében
8. A kérelemre vagy hivatalból indult és az ügy súlya, jellege miatt, vagy más okból kiemelkedő jelentőségű – az ügy tárgyára, illetve az abban érintett személyekre figyelemmel helyi vagy országos érdeklődést kiváltó – ügyekben a főügyész az eljárás (vizsgálat) megindításáról, az ügyben tett intézkedésről a tényállás és az ügy körülményei rövid ismertetésével, az érintett személy megjelölésével rövid úton jelentést tesz a legfőbb ügyésznek, amelyet utasításra írásban is megismétel.
9. Jelentést kell tenni:
a) az országgyűlési képviselők, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa (adatvédelmi biztos, nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa), az állami vezetők (2006. évi LVII. törvény 6. §), valamint a közélet más vezető személyiségei által vagy őket érintően benyújtott törvényességi kérelmekről, megkeresésekről, az őket érintően tett ügyészi intézkedésekről a legfőbb ügyésznek, valamint
b) az olyan ügyről, amely szélesebb körben az állampolgárokat, jelentős vagyoni értéket vagy külföldi szervezetet érint, az illetékes főosztályvezető ügyésznek.
Jelentéstételi kötelezettség egyéb ügyekben
10. A főügyész haladéktalanul jelenti a legfőbb ügyésznek az ügyészségi épületekbe történő jogtalan behatolást, az ott keletkezett tűzesetet, robbanást, vagy elemi csapást, valamint az ügyészségi vagyon (ideértve az informatikai és kommunikációs hálózatot és eszközöket is) eltulajdonítását, súlyos megrongálását, illetőleg a minősített jelzésű irat elvesztését, megrongálását vagy megsemmisülését, továbbá az ügyészek személyét ért támadásokat.
A Legfőbb Ügyészség önálló szervezeti egységeinek tájékoztatása
és e szervezeti egységek jelentéstételi kötelezettsége
11. A főügyész a legfőbb ügyész számára tett jelentésről haladéktalanul tájékoztatja a Legfőbb Ügyészség illetékes főosztálya (önálló osztálya) vezetőjét.
12. Ha az 1–10. pontban foglaltakról a Legfőbb Ügyészség illetékes főosztálya (önálló osztálya) vezetője értesül közvetlenül, a jelentéstételi kötelezettség az előzőek szerint terheli.
Jelentéstételi kötelezettség
a katonai ügyészi szervezetben
13. A bűncselekmény vagy a rendkívüli esemény súlya, jellege, az elkövető személye vagy az ügyészi intézkedés jelentősége miatt kiemelkedő ügyekben a katonai főügyész a tudomásszerzést követően azonnal tájékoztatja a legfőbb ügyészt. A katonai ügyészi szervezetben a jelentéstételre – az 1–12. pontban foglaltak mellett – az 1/2002. (ÜK. 3.) KF intézkedéssel módosított 1/1991. katonai főügyészi utasítás rendelkezéseit kell alkalmazni.
A jelentéstételi kötelezettség végrehajtásának
elősegítése
14. A jelentéstételi kötelezettség alá tartozó ügy további intézéséről a főügyész az érintett ügyben kapott utasítás szerint tesz jelentést.
15. A szakági utasítások és a körlevél végrehajtásának elősegítésére a jelentéstételi kötelezettséget a megye (főváros) területén a főügyész, a katonai ügyészi szervezetben a katonai főügyész határozza meg.
16. A legfőbb ügyész számára történő jelentéstételi kötelezettségről szóló 2/2002. (ÜK. 3.) LÜ körlevelet, valamint a módosításáról szóló 2/2003. (ÜK. 12.) LÜ körlevelet visszavonom.
Dr. Kovács Tamás s. k.,
legfőbb ügyész
  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére