• Tartalom

9004/2006. (SK 2.) KSH közlemény

9004/2006. (SK 2.) KSH közlemény

a statisztikai számjel elemeiről és nómenklatúráiról szóló 9001/2002. (SK 3.) KSH közlemény módosításáról*

2006.09.15.
A statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény 6. § (1) bekezdés f) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a statisztikai számjel elemeiről és nómenklatúráiról szóló 9001/2002. (SK 3.) KSH közlemény 2. és 4. számú mellékleteit az alábbiak szerint módosítom.

1.
A 12 Szövetkezet kiegészül a
125 Európai szövetkezet (SCE)
új alcsoporttal.
125 Európai szövetkezet (SCE) (Tanács 1435/2003/EK rendelete, 2006. LXIX. tv., 2006. X. tv., 2006. IV. tv., 2006. V. tv.)

Az európai szövetkezet (SCE – European Cooperative Society) alapvető célja tagjai szükségleteinek kielégítése és tagjai gazdasági és szociális tevékenységeinek fejlesztése, különösen a tagokkal kötött olyan megállapodások útján, amelyek célja árukkal vagy szolgáltatásokkal való ellátás, illetve az SCE tevékenysége jellegének megfelelő munka elvégzése, vagy megbízások adása, továbbá tagjai szükségleteinek oly módon történő kielégítése, hogy fenti módon előmozdítja tagjainak gazdasági tevékenységekben, egy vagy több SCE-ben és/vagy nemzeti szintű szövetkezetekben való részvételét. Tevékenységét leányvállalatán keresztül is elláthatja. Az SCE jogi személyiséggel rendelkezik.
Az SCE – legalább két különböző tagállamban honos – természetes személyek, vagy természetes személyek és/vagy valamely tagállam joga alá tartozó szervezetek által, szövetkezetek egyesülésével, továbbá valamely tagállam joga szerint alapított szövetkezet átalakulásával alapítható. A tagok – önállóságukat megőrizve – belső megállapodások révén törekednek gazdasági és társadalmi tevékenységük fejlesztésére.
Alapítására azon tagállamnak a szövetkezetekre vonatkozó jogát kell alkalmazni, amelyben az SCE alapszabály szerinti székhelyét létrehozza. Az európai szövetkezet (SCE) székhelye a közösség területén van, ugyanazon tagállamban, ahol a központi ügyvezetése, de áthelyezhető másik tagállamba. Az SCE-t az alapszabályban rögzített székhely szerinti tagállamban jegyzik be a részvénytársaságokra vonatkozó jogszabályokkal összhangban. A Magyarországon alapított SCE a cégjegyzékbe történő bejegyzéssel jön létre. Székhelye az SCE felszámolása nélkül áthelyezhető egy másik tagállamba. A részjegyekre oszló jegyzett tőke minimális összege 30 000 euró nemzeti pénznemben kifejezve. A nyereség a tagok között az SCE-vel fennálló üzleti kapcsolat vagy az SCE részére teljesített szolgáltatások arányában felosztható, továbbá egyéb célra felhasználható, bizonyos részéből pedig a tagok szükségleteinek kielégítése érdekében tartalékot kell képezni.
Az üzleti évek többlete felosztásának szabályait – a nemzetközi jog kötelező rendelkezéseinek sérelme nélkül – az alapszabály határozza meg.


2.
A közleményben foglaltak a közzététel napján lépnek hatályba.

Dr. Pukli Péter s. k.,
a KSH elnöke
*

A közleményt a 8/2010. (VIII. 25.) KSH közlemény 7. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte 2011. január 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére