• Tartalom

60/2006. (HK 13.) HM KÁT szakutasítás

60/2006. (HK 13.) HM KÁT szakutasítás

az egyszerű közbeszerzési értékhatárt el nem érő becsült értékű beszerzések végrehajtásáról és a (köz)beszerzéseket érintő egyes feladatokról*

2006.06.23.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 100. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a HM Szervezeti és Működési Szabályzatára, a szakirányítás rendjéről szóló 97/2005. (HK 21.) HM utasítás 6. §-ára és a Magyar Köztársaság 2006. évi költségvetéséről szóló 2005. évi CLIII. törvény 117. § (3) bekezdésére – a közpénzek megnyugtató módon, szabályozott keretek között történő felhasználásának biztosítása érdekében az egyszerű közbeszerzési értékhatárt el nem érő becsült értékű beszerzések végrehajtásáról, valamint a (köz)beszerzéseket érintő egyes feladatokról az alábbi
szakutasítást
adom ki.

1. A szakutasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra, a minisztérium közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre, a Magyar Honvédség katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek) terjed ki.
2. A honvédelmi szervezeteknek az éves költségvetési törvényben meghatározott egyszerű közbeszerzési értékhatárt el nem érő, de árubeszerzés és szolgáltatás megrendelése esetén az 500 ezer Ft, építési beruházás esetén a 2 millió Ft értékhatárt elérő vagy azt meghaladó becsült értékű, saját hatáskörben végrehajtásra kerülő beszerzési eljárásának lefolytatása során a 3–13. pontok szerinti eljárási rendet kell alkalmazni.
3. A beszerzés megkezdése előtt írásban legalább három pályázatot kell bekérni.
4. A pályázati felhívásnak legalább a következőket kell tartalmaznia:
a) a pályázatot bekérő nevét, címét, telefon- és telefaxszámát (e-mail);
b) a beszerzés tárgyát, illetőleg mennyiségét, a beszerzési műszaki leírást, illetőleg a minőségi követelményeket, teljesítménykövetelményeket;
c) a szerződés meghatározását (vállalkozási, keretszerződés stb.);
d) a szerződés időtartamát vagy a teljesítés határidejét;
e) a teljesítés helyét;
f) az ellenszolgáltatás teljesítésének feltételeit, illetőleg a vonatkozó jogszabályokra hivatkozást;
g) a pályázatok bírálati szempontját;
h) az alkalmassági követelményeket;
i) a pályázat benyújtás határidejét, benyújtásának címét, felbontásának helyét, idejét;
j) annak meghatározását, hogy az eljárásban lehet-e tárgyalni, vagy a benyújtott ajánlatokat tárgyalás nélkül bírálják el;
k) ha az eljárás tárgyalásos, a tárgyalás lefolytatásának menetét és a pályázatot bekérő által előírt alapvető szabályait, az első tárgyalás időpontját;
l) a pályázati felhívás megküldésének napját.
5. A beszerzési műszaki leírásnak a beszerezni kívánt áru vagy szolgáltatás egyértelmű beazonosításához szükséges meghatározását kell tartalmazni, azonban ez nem tartalmazhat egy meghatározott szállítóra vonatkozó utalást.
6. Ha nem érkezik be három pályázat, a beérkezett pályázat(ok) apján kell dönteni.
7. A nyertes pályázót a legalacsonyabb ellenszolgáltatás, vagy több áruféleséget, illetve szolgáltatási igényt tartalmazó pályázat bekérése esetén az összességében legkedvezőbb pályázat alapján kell kiválasztani.
8. Indokolt esetben a nyertes pályázó kiválasztása a legrövidebb teljesítési határidő alapján is történhet, de ebben az esetben is törekedni kell a gazdaságosság kritériumainak biztosítására, vizsgálni kell az árajánlatokat, és az elfogadott pályázat árajánlata a legalacsonyabb ellenszolgáltatást tartalmazó pályázat árajánlatát 5%-nál nagyobb mértékben nem haladhatja meg.
9. A pályázatot bekérő honvédelmi szervezet köteles nyilatkozatot kérni az ajánlattevők szállítási, szolgáltatási referenciáiról, valamint pénzügyi alkalmasságáról.
10. Azonos teljesítési feltételek esetén a pályázatot bekérő honvédelmi szervezet tárgyalás útján köteles a nyertes ajánlattevőt kiválasztani. A tárgyalásról jegyzőkönyvet kell készíteni.
11. A benyújtási határidő lejárta előtt tilos a pályázatok értékelését megkezdeni.
12. A pályázatok értékeléséről jegyzőkönyvet kell készíteni.
13. Az eljárás során keletkező iratokat az ügyviteli szabályok betartásával iktatni kell, és 5 évig meg kell őrizni.
14. A 3–13. pontok szerinti eljárás alapján olyan szerződés is köthető, amely alapján a lekötött keret erejéig egyedi megrendelésekkel (kiegészítő megállapodásokkal) lehet lehívni a szerződésben szereplő árut, szolgáltatást. A szerződés futamideje nem haladhatja meg a költségvetési évet, szerződésben foglalt teljesítés a költségvetési év december 31. utáni időszakra nem húzódhat át.
15. Az árubeszerzés és szolgáltatás megrendelése esetén az 500 ezer Ft, építési beruházás esetén a 2 millió Ft értékhatárt el nem érő becsült értékű beszerzések lefolytatása során is törekedni kell a gazdaságosság, az esélyegyenlőség és versenysemlegesség kritériumainak érvényesítésére, a lehetőleg több árajánlat bekérésére.
16. Nem kell a 3–13. pontok szerinti eljárási rendet alkalmazni akkor
a) ha előre nem látható okból előállt rendkívüli sürgősség miatt nem lehetséges az alkalmazása, amely azonban nem eredhet az ajánlatkérő honvédelmi szervezet mulasztásából,
b) árubeszerzés esetén, ha a korábban beszerzett áru részbeni kicserélése vagy bővítése szükséges, és a nyertes ajánlattevő más ajánlattevővel történő helyettesítése eltérő, nem illeszkedő áruk beszerzését eredményezné,
c) szolgáltatás megrendelése esetén, ha a korábban megkötött szerződésben szereplő, de előre nem látható okok miatt kiegészítő szolgáltatás megrendelése szükséges,
d) ha a szerződést műszaki-technikai sajátságok, művészeti, sport, kulturális vagy kegyeleti szempontok, kizárólagos jogok védelme miatt kizárólag egy meghatározott szervezet, vagy személy képes teljesíteni,
e) a beszerzés kivételesen kedvező feltételei csak rövid ideig állnak fenn, és az ellenszolgáltatás a piaci áraknál lényegesen alacsonyabb.
17. A 16. pontban meghatározott esetben a honvédelmi szervezet vezetője részére készített döntési javaslatban az eljárás alkalmazását kizáró indokolást rögzíteni kell.
18. E rész szerinti beszerzési eljárásokról hirdetményt nem kell közzétenni, de a Magyar Honvédség, valamint a honvédelmi miniszter közvetlen irányítása és felügyelete alá tartozó szervezetek beszerzéseinek eljárási rendjéről szóló 102/2005. (HK 22.) HM utasítás (a továbbiakban: Ut.) 20. § (5) bekezdésében meghatározott jelentési kötelezettség alá tartozik minden az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 15/B. §-a szerinti értékhatárt elérő vagy azt meghaladó beszerzés.
19. Minden, az Ut. 5–9. §-aiban meghatározottak szerinti ajánlatkérőként eljáró, az egyszerű közbeszerzési értékhatárt elérő vagy azt meghaladó becsült értékű közbeszerzési eljárást lebonyolító honvédelmi szervezet köteles a közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény 18. §-ában meghatározottak alapján a törvény hatály alá tartozásáról a Közbeszerzések Tanácsát értesíteni. A bejelentkezést elmulasztó honvédelmi szervezetek a bejelentkezés megtörténtéig az egyszerű közbeszerzési értékhatárt elérő vagy azt meghaladó becsült értékű (köz)beszerzéseket nem bonyolíthatnak le.
20. Ez a szakutasítás a közzétételét követő 8. napon lép hatályba.

Dr. Fapál László s. k.,
közigazgatási államtitkár
*

Az szakutasítást a 120/2007. (HK 20.) HM utasítás 50. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte, 2008. január 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére