• Tartalom

26/2006. (XII. 5.) OVB állásfoglalás

26/2006. (XII. 5.) OVB állásfoglalás

a jogorvoslattal kapcsolatos határidők számításáról1

2010.08.31.

Az Országos Választási Bizottság a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvényben (a továbbiakban: Ve.) írt hatásköreiben a jogorvoslattal kapcsolatos határidőknek a választási bizottságok általi számításáról az alábbi

állásfoglalást

adja ki:

A Ve. 3. § c) és e) pontjai szerint a választási eljárás szabályainak alkalmazása során a választásban érintett résztvevőknek – a többi között – érvényre kell juttatniuk az alábbi alapelveket:
c) esélyegyenlőség a jelöltek és a jelölő szervezetek között,”
„e) jogorvoslat lehetősége és pártatlan elbírálása”.
A 4. § (3) bekezdése alapján az e törvényben meghatározott határidők jogvesztők, azok – ha a törvény másképpen nem rendelkezik – a határidő utolsó napján 16 órakor járnak le.
A jogorvoslatok körében a 77. § (1) bekezdése a következő:
„Kifogást a választásra irányadó jogszabály, illetőleg a választás és a választási eljárás alapelveinek (3. §) megsértésére (a továbbiakban együtt: jogszabálysértés) hivatkozással bárki benyújthat. A kifogást úgy kell benyújtani, hogy az legkésőbb a sérelmezett jogszabálysértés elkövetésétől számított 2 napon belül megérkezzen. A választási bizottság a benyújtott kifogásról a beérkezésétől – áttétel esetén az elbírálására jogosult választási bizottsághoz történő beérkezésétől – számított 2 napon belül dönt.”
Ugyancsak jogorvoslatot szabályozó rendelkezések az alábbiak:
79. § (1) A választási bizottság elsőfokú határozata ellen bármely választópolgár, jelölt, jelölő szervezet, illetőleg az ügyben érintett jogi személy fellebbezést nyújthat be.
80. § (1) A fellebbezést a megtámadott határozatot hozó választási bizottságnál (szavazatszámláló bizottság döntése elleni fellebbezés esetén az elbírálására jogosult választási bizottságnál) kell előterjeszteni.
(2) A fellebbezést úgy kell benyújtani, hogy az legkésőbb a megtámadott határozat meghozatalától számított 2 napon belül megérkezzen az (1) bekezdés szerinti választási bizottsághoz.
81. § (1) A fellebbezésről az annak elbírálására jogosult választási bizottság a beérkezésétől számított 2 napon belül dönt.”
80. § (3) A választási bizottságnak a szavazólap adattartalmának jóváhagyásával kapcsolatos döntése elleni fellebbezést úgy kell benyújtani, hogy az legkésőbb a választási bizottság döntését követő napon megérkezzen. A fellebbezést elbíráló választási bizottság legkésőbb a fellebbezés felterjesztését követő napon dönt.”
A fentiek alapján az Országos Választási Bizottság – a jelöltek és jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőség, valamint a jogorvoslat pártatlan elbírálása követelményeire figyelemmel – megállapítja, hogy a választási bizottságokhoz a jogvesztő határidőn belül a 16 órát követően érkezett beadványok tekintetében a jogorvoslattal kapcsolatos határidők számításának kezdő napja a beadvány beérkezését követő nap.
1

Az állásfoglalás szövege az 5/2010. (VIII. 31.) OVB állásfoglalás II. pontjával megállapított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére