• Tartalom

2/2005. (ÜK. 11.) LÜ h. körlevél

2/2005. (ÜK. 11.) LÜ h. körlevél

a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény egyes rendelkezéseinek alkalmazásáról*

2006.01.31.
(A módosításokkal* egységes szerkezetbe foglalt szöveg)
A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (Ket.) 2005. november 1-jén lép hatályba. Az ügyészi törvényességi felügyeleti tevékenység szabályainak a Ket. hatálybalépése miatt szükséges változásairól a 13/1994. (ÜK. 12.) LÜ utasítás módosítása (Ut.) fog rendelkezni.


Figyelemmel arra, hogy a Ket. több rendelkezésének indokolt módosítása várható, a Ket. egyes rendelkezéseinek alkalmazásával kapcsolatban az Ut. hatálybalépéséig az alábbiak szerint kell eljárni:
1. Az 1972. évi V. törvénynek (Ütv.) a Ket. 176. § (1) bekezdésével megállapított 13. § (1) bekezdése szerint az ügyészi törvényességi felügyelet a közigazgatási szervek közül a Kormánynál alacsonyabb szintű szervekre terjed ki. Kiterjed ezen túlmenően a bíróságon kívüli, jogvitát intéző vagy hatósági jogkört gyakorló szervek és személyek ez irányú eljárásaira és egyedi döntéseire (…). Törvény az ügyészi törvényességi felügyelet hatályát az e bekezdésben fel nem sorolt más szervekre is kiterjesztheti.
Ezzel egybehangzóan rendelkezik úgy a Ket. 118. §-ának (1) bekezdése, hogy ha az ügyész a jogerős, illetve végrehajtható és a közigazgatási ügyekben eljáró bíróság által felül nem vizsgált közigazgatási határozatban jogszabálysértést állapít meg, a jogszabálysértés kiküszöbölése végett a határozatot hozó hatósághoz vagy annak felügyeleti szervéhez óvást nyújthat be.
A hivatkozott rendelkezések értelmében a Ket. alkalmazásával meghozott hatósági határozatok felett az ügyészi törvényességi felügyeleti hatáskör teljes körű, kivéve, ha az óvás benyújtását – figyelemmel az Ütv. 14. § (6) bekezdésére – törvény kifejezetten kizárja. A Ket. alapján eljáró szervek tekintetében tehát az Ütv. 13. § (1) bekezdésének első mondatában foglalt korlátozás nem érvényesül.

2. A Ket. 71. §-ának (1) bekezdése értelmében a hatóság az ügy érdemében határozatot hoz, az eljárás során eldöntendő egyéb kérdésben pedig végzést bocsát ki.
Figyelemmel arra, hogy a Ket. 118. §-ának (1) bekezdése ügyészi óvás alkalmazását csak a jogszabálysértő határozatok ellen teszi lehetővé, végzés ellen óvást benyújtani – a Ket. ez irányú módosításáig – nem lehet.
3. Az Ütv. Ket. 176. §-ának (2) bekezdése által megállapított 14. §-ának (3)–(5) bekezdése az ügyészi óvás benyújtásának időbeli hatályát bővítette.
A Ket. 173. § (1) bekezdése szerint a Ket.-nek az óvás szabályait módosító rendelkezései 2005. november 1-jén lépnek hatályba, ezért az ezt követően benyújtott ügyészi óvásra az Ütv. 14. §-ának a Ket. által megállapított (3)–(5) bekezdéseit kell alkalmazni.
A közigazgatási határozat jogerejére vonatkozóan a Ket. 128. §-ában foglaltak az irányadók.

4. A 3. pontban írtak az alábbi korlátozással alkalmazandók. A Ket. az Áe.-hez képest időben kibővítette a semmisség jogkövetkezményeinek alkalmazhatóságát (például jóhiszeműen szerzett és gyakorolt jog esetén egy évről három évre). Hasonló rendelkezést tartalmaz az Ütv. 14. §-a. Figyelemmel arra, hogy a jóhiszeműen szerzett és gyakorolt jog utólagos elvonása, illetve hátrányos jogkövetkezmény utólagos alkalmazása ugyanolyan természetű, mint a büntetőjogi büntethetőség elévülése, az Alkotmánybíróság által az elévüléssel kapcsolatban kifejtettek ebben az esetben is irányadók. Ha tehát a semmisség jogkövetkezményei, illetve az óvás folytán tett intézkedések alkalmazhatósága az Áe. hatályának utolsó napján – 2005. október 31-én – megszűnt, azt a Ket. hatálybalépése nem éleszti fel. Ilyen esetben ezért az óvás csak elvi lehet.

5. A közigazgatási hatósági eljárásban folytatott helyszíni szemle megtartásának ügyészi jóváhagyásáról főosztályvezetői körlevél fog rendelkezni.
*

A körlevél az 1/2011. (IV. 30.) LÜ h. körlevél 2. pontja alapján visszavonásra került 2011. május 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére