• Tartalom

12/2005. (HK 6.) HM KÁT intézkedés

12/2005. (HK 6.) HM KÁT intézkedés

a HM 2006–2015 közötti időszak 10 éves tervének, a HM szervek és alárendelt szervezetek 2006. (2007., 2008.) évi terveinek kidolgozásáról, valamint a Tárca Védelmi Tervező Rendszer fejlesztéséről*

2005.02.11.
A Tárca Védelmi Tervező Rendszer bevezetéséről, működéséről és a rendszer fejlesztéséről szóló 20/2005. (HK 6.) HM utasítás 10. § (2) bekezdése alapján a honvédelmi tárcánál folyó tervező munka hatékonyságának javítása érdekében a következő

intézkedést

adom ki:

1. § Az intézkedés hatálya a Honvédelmi Minisztériumra, a HM hivatalaira és háttérintézményeire, valamint a Magyar Honvédség katonai szervezeteire terjed ki.

2. § A tervezés alapvető célja a kitűzött katonai képességek létrehozása, az önkéntes haderő fenntartása és fejlesztése, valamint a szövetségi vállalások teljesítése érdekében a HM 2006–2015 közötti időszak 10 éves terve, a haderő fejlesztési programjai (projektjei), valamint a HM szervek és az alárendelt szervezetek 2006. (2007., 2008.) évi részletes tervei kidolgozása feladatainak, a védelmi tervezés eljárásrendjének, valamint a Tárca Védelmi Tervező Rendszer (a továbbiakban: TVTR) fejlesztés feladatainak meghatározása.

A tervezés fő célkitűzései

3. § (1) A miniszteri irányelvekben meghatározottak szerint, a tárca 2005–2014 közötti időszak 10 éves terve alapján a 2006–2015 közötti időszak 10 éves terv TVTR eljárásrendjének követelményei szerinti kidolgozása.

(2) A rendelkezésre álló (korlátozott) erőforrások koncentráltan kerüljenek felhasználásra, érvényesüljenek a haderőfejlesztési prioritások, előnyben részesítve a szövetségi vállalások teljesítését.

(3) A kitűzött képességek megteremtése, a szövetségi rendszerben vállalt kötelezettségek érdekében a végrehajtandó feladatok és a végrehajtáshoz szükséges erőforrások, valamint a prognosztizáltan rendelkezésre álló költségvetés egyensúlyban legyenek.

(4) Az erőforrás és költségtervezéssel megalapozott költségvetési igények közelítsék a 2009–2011 közötti időre kitűzött személyi–működési–fejlesztési 40–30–30%-os arányt.

(5) A vezetők és végrehajtók részére a tervek átláthatók, kezelhetők és nyomon követhetők legyenek.

A tervezésre vonatkozó általános rendelkezések

4. § (1) A HM 2006–2015 közötti időszak 10 éves tervét, a haderőfejlesztési programjait (projektjeit), valamint a HM szervek és az alárendelt szervezetek 2006. (2007., 2008.) évi részletes terveit a TVTR-ben – az előző jóváhagyott 10 éves terv alapján, a gördítés módszerével – kell kidolgozni.

(2) A tervezés alapját a módosított 7001/2004. számú HM irányelv, a honvédelmi miniszter által jóváhagyott HM 2005–2014 közötti időszak 10 éves terve, illetve tervkivonatai, a jóváhagyott NATO haderőfejlesztési célok és az EU hozzájárulások, valamint a 2004. évi tervezési és terv végrehajtási tapasztalatok képezik.

(3) A TVTR-ben a képességek és feladatok-, az erőforrások és költségek, valamint a költségvetési igények tervezése „felülről-lefelé” – és „alulról-fölfelé” módszerek kombinált alkalmazásával történik. A tervezést központi szinten a – jelen intézkedésben meghatározott – HM felsőszintű tervező szervek, intézményi szinten az alárendelt szervezetek tervező szervei végzik.

(4) Központilag kerülnek megtervezésre, illetve meghatározásra:

– a haderőfejlesztés nemzeti és szövetségi feladatai,

– a katonai szervezetek kiképzésének, felkészítésének és készenlétének követelményei, valamint műveletei,

– a létszám, a személyi járandóságok,

– a hadfelszerelés fejlesztése, beszerzése, rendszerbe állítása, ipari javítása, hatósági vizsgáztatása, a rendszerből való kivonása,

– a készletképzés és gazdálkodás követelményei,

– az ingatlan- és építés beruházás, felújítás, az infrastruktura üzemeltetés-fenntartás,

– a nemzetközi és fejezeti finanszírozású feladatok.

(5) Az alárendelt szervezetek hatáskörébe a kiképzési-, oktatási-, működés-fenntartási és egyéb feladatok, azok végrehajtáshoz szükséges erőforrások, valamint költségvetési igények megtervezése tartozik.

(6) A HM szervek és az alárendelt szervezetek feladataik végrehajtásához a hatás és jogkörükbe tartozó erőforrás és költség szükségleteiket, valamint költségvetési igényeiket tervezik, a központi- és a központosított természetbeni ellátás körébe tartozó erőforrás szükségleteiket az illetékes központi ellátó-, illetve a HM felsőszintű gazdálkodó szervektől igénylik.

(7) A haderő fejlesztési programjait (projektjeit) a nemzeti kezdeményezésű és finanszírozású védelmi fejlesztési feladatok program alapú tervezéséről és végrehajtásáról szóló 50/2004. (HK 12.) HM utasításban meghatározottak szerint kell tervezni.

(8) Az utalt HM szervek és szervezetek erőforrás és költségszükségleteit, valamint költségvetési igényeit az utaltsági rend szerint illetékes ellátó- vagy HM felső szintű gazdálkodó szervek tervezik.

(9) A feladatokat, azok erőforrás szükségleteit, valamint költségvetési igényeit a HM Védelmi Szakfeladatrend kidolgozásáról, bevezetéséről, alkalmazásáról és karbantartásáról szóló 103/2004. (HK 28.) HM utasítás alapján – a HM Védelmi Szakfeladatrendnek megfelelően – kell tervezni. A Szakfeladatrendet a TVTR tervezési folyamataiban is alkalmazni kell. A HM 2006–2015 közötti időszak erőforrás és költségtervezéssel megalapozott költségvetési igénytervét a HM Védelmi Szakfeladatrend szerint kell elkészíteni, a HM fejezet költségvetését a hatályos állami szabályozás szerint kell tervezni.

(10) A HM szervek és az alárendelt szervezetek képességei és feladatai megtervezéséhez – a HM Védelmi szakfeladatrenddel összhangban – olyan struktúrát kell kialakítani, amely a vezetők számára áttekinthető, kezelhető és annak alapján a HM szervek és az alárendelt szervezetek tervei elkészíthetők legyenek.

(11) A 2006. (2007., 2008.) években a rendelkezésre álló költségvetési keretekből alacsony szinten biztosíthatók a kiképzés, a logisztikai működésfenntartás, minimálisan valósíthatók meg a szükséges hadfelszerelési és infrastrukturális fejlesztések, ezért a tervezésnél vizsgálni kell az előfinanszírozásnak, esetleges külső tőke bevonásának, halasztott fizetésű konstrukciós szerződések megkötésének a lehetőségeit is.

(12) A HM fejezet a 2006. (+2) évi költségveté-sét a HM – kiegyensúlyozott, a honvédelmi miniszter által jóváhagyott – 2006–2015 közötti időszak erőforrás- és költségtervezéssel megalapozott költségvetési igényterve alapján kell megtervezni.

(13) A jóváhagyott tervekben időközben bekövetkezett változásokat (új feladatokat, költségvetési megvonásokat, illetve átcsoportosításokat stb.) – a tervezésre rendelkezésre álló idő alatt – a védelmi tervezési eljárásrend alkalmazásával kell megtervezni.

(14) A Magyar Honvédség, valamint a honvédelmi miniszter közvetlen irányítása és felügyelete alá tartozó szervezetek beszerzéseinek eljárási rendjéről szóló 89/2004. (HK 25.) HM utasítás alapján a HM Előzetes Éves Beszerzési Tervét a HM – kiegyensúlyozott, a honvédelmi miniszter által jóváhagyott – erőforrás- és költségtervezéssel megalapozott költségvetési igényterve alapján, a HM Éves Beszerzési Tervét a – költségvetési törvény alapján pontosított, a honvédelmi miniszter által jóváhagyott – 10 éves terv alapján kell összeállítani.

A tervezés előkészítése és koordinációja

5. § (1) A tervezési feladatok végrehajtása magában foglalja a HM tárca 2006–2015 közötti időszakra vonatkozó 10 éves tervének kidolgozását – ezen belül a haderő fejlesztési programjainak (projektjeinek) elkészítését, a 2006. (+2) év terveinek az állami tervezés követelményeihez illeszkedő részletezését –továbbá a 2007–2016 közötti időszakra vonatkozó 10 éves terv tervezésének megkezdését.

(2) A védelmi tervezés fő folyamatát áttekintő jelleggel a 2. melléklet mutatja. A védelmi tervezés részletes eljárásrendjét a 3. melléklet tartalmazza. A TVTR fejlesztésének feladatai a 4. mellékletben kerülnek meghatározásra.

(3) A tervezés rendszerszintű koordinációját a HM VTKI végzi.

A HM Védelmi Tervezési Koordinációs Iroda

a) operatívan működjön közre a rendszer-szintű – az alrendszereken belül nem rendezhető – problémák megoldásában, gyűjtse, elemezze-értékelje és terjessze elő a felsőszintű döntést igénylő, már a tervezési folyamat során szükségessé váló korrekciókra vonatkozó javaslatokat;

b) a 2005. 03. 25-ig koordinálja a HM szervek és az alárendelt szervezetek tervező szerveinek szakmai és módszertani továbbképzését;

c) szükség szerint – de legalább kéthavonta – az alrendszer felelősök bevonásával tartson a rendszerfejlesztés és a tervező munka állását áttekintő koordinációs értekezletet.

(4) Az alrendszerek tervezési feladatai végrehajtásáért, illetve koordinálásáért a HM VPF, HM HVK HTCSF, HM GTH, HM KPSZH felelős. Az alrendszerek feladatai végrehajtásáért, illetve koordinálásáért felelős szervek

a) a védelmi tervezési eljárásrend alapján 2005. 03. 14-ig kialakítják, illetve pontosítják al- és részrendszereik feladatait, kidolgozzák az al- és részrendszer szintű tervezési okmánymintákat, valamint azok kitöltési utasításait;

b) a HM szervek és alárendelt szervezetek tervező szervei részére 2005. 03. 31-ig szakmai és módszertani továbbképzéseket tartanak;

c) operatívan irányítják és koordinálják a tervezés szakmai és módszertani feladatait, a folyamatokban érintett vezető (tervező) szervekkel való kapcsolattartásra állományukból jelöljenek ki megfelelő tervezési tapasztalatokkal rendelkező szakértőket;

d) szükség szerint – de legalább kéthavonta – a felelősségi körükbe tartozó vezető (tervező) szervek bevonásával tartsanak alrendszer-szintű-, vagy kezdeményezzenek összevont koordinációs értekezletet, amelyen elemezzék az alrendszerben addig elvégzett munkát, és egyeztessék a soron következő feladatokat;

e) folyamatosan pontosítják az alrendszereikben zajló tervezési folyamatokat, a tervezési okmányok tartalmi és formai előírásait, korrekciók végrehajtását kezdeményezik.

(5) A tervezés szakterületei (részrendszerei) irányításáért az alábbi HM vezető (tervező) szervek felelősek

a) a HM a HM hivatalok és háttérintézmények képességei és feladatai tervezéséért a HM TKF;

b) a katonai szervezetek képességei és feladatai tervezéséért a HM HVK HTCSF együttműködve a HDM KIKCSF-fel;

c) a humán erőforrás tervezésért HM HPF;

d) a létszám tervezésért a HM TKF és HM HVK HTCSF;

e) a személyi járandóságok, a nemzetközi és egyes fejezeti kezelésű előirányzatok, valamint pénzügyi központi költségvetések és egyéb pénzügyi jellegű kiadások tervezéséért a HM KPSZH;

f) a hadfelszerelés fejlesztésének tervezéséért a HM HVK HTCSF együttműködve a HM LHFFF-fel;

g) az egészségügyi biztosítás tervezéséért a HM HVK EÜCSF;

h) a logisztikai támogatás tervezéséért az MH ÖLTP;

i) az infrastrukturális működés és fejlesztés tervezéséért a HM IKH.

A HM vezető (tervező) szervek

– az alrendszer szinten meghatározott tartalmi és formai követelmények szerint dolgozzák ki szakterületük tervezési okmánymintáit, azok kitöltési utasításait;

– a védelmi tervezési eljárásrend szerint időben biztosítsák a tervezéshez szükséges alapadatokat;

– végezzék a HM szervek és alárendelt szervezetek terveinek felülvizsgálatát, egyeztetését;

– dolgozzák ki, illetve állítsák össze, pontosítsák és kövessék nyomon szakterületük terveit.

A NATO haderőtervezési eljárás főbb eseményei

6. § A NATO új haderőtervezési eljárásának a 2005. évben induló első teljes, négyéves periódusában az első év nemzeti tervezési folyamatokhoz is kapcsolódó főbb eseményei:

a) február 28. és március 1. között a Védelmi Áttekintés (DR) előző évben megkezdett trilaterális üléseinek folytatása Budapesten, április 19-én multilaterális ülés Brüsszelben;

Felelős: HM VPF, HM VTKI

b) a Védelmi Szükségletek Felülvizsgálatának (DRR) indítása – ennek keretében márciusban konferencia a haderő-hozzájárulások kiegyensúlyozásáról;

c) május-júniusban a NATO Védelmi Tervező Bizottság (DPC) dönt a Haderőcélok (FG) korrekciójának szükségességéről;

d) a Tavaszi Miniszteri Ülés jóváhagyja az Általános Jelentést (GR) és az Ország Fejezeteket (CC);

e) szeptember végéig vita az új Ambíciószintek (LoA) szükségességéről;

f) október-decemberben az új Ambíciószintek elfogadása és beépítése az Átfogó Politikai Irányelvekbe (CPG).

Az új eljárási rend további éveinek feladatait a NATO Védelmi Tervező Bizottságának (DPC) DPC-D(2004)0003 számú dokumentuma tartalmazza.

A tervezés részletes feladatai, határidők és felelősök

Védelmi tervezés előkészítése

7. § (1) A 10 éves és az 1(+2) éves tervek kidolgozásához a (képesség) feladattervek, valamint az erőforrás és költségtervek okmánymintáinak és kitöltési útmutatóinak elkészítése és kiadása a HM és az alárendelt szervezetek tervező szerveinek.

Határidő: február 25.

Felelős: HM GTH, HM HVK HTCSF

(2) A HM és az alárendelt szervezetek tervező szerveinek szakmai és módszertani felkészítése.

Határidő: március 25.

Felelős: HM VTKI, HM GTH, HM HVK HTCSF

(3) A perspektivikus állománytáblák és a fejlesztési törzskönyvek alapján a szervezetek meglévő és elérendő képességei közötti különbségek megállapítása. A Miniszteri irányelvekben meghatározottak szerint az MH 2005–2015 közötti időszakra vonatkozó képességfejlesztési (humán-, hadfelszerelés-, létesítmény stb.) igényeinek, valamint a fejlesztésre vonatkozó program (project) elgondolások pontosítása, illetve összeállítása, mindezek egyeztetése.

Határidő: március 31.

Felelős: HM HVK HTCSF

(4) A HM és az alárendelt szervezetek tervezési mutatóinak, illetve alapadatainak (létszám, személyi járandóság, eszköz és készlet, létesítmény, kiképzési és működési normák stb.) pontosítása, egyeztetése.

Határidő: március 31.

Felelős: HM tervező szervek

A (3) és (4) bekezdésben meghatározottak a HM 2005–2014 közötti időszak 10 éves tervének elkészítésével párhuzamosan kerülnek végrehajtásra.

(5) A honvédelmi miniszter által jóváhagyott 2005–2014 közötti időszak 10 éves tervének, illetve a terv 2006 (2007, 2008) évekre vonatkozó kivonatainak kiadása a HM tervező szerveknek és az alárendelt szervezetek tervező szerveinek.

Határidő: március 31.

Felelős: HM VTKI

Képesség és feladat-, valamint erőforrás és költségtervezés

8. § (1) A HM 10 éves tervének 2006. (2007., 2008.) évre vonatkozó kivonatai alapján a HM szervek és az alárendelt szervezetek 2006. (2007., 2008.) évi képesség és feladatterv tervezeteinek elkészítése, azok átadása a gazdasági tervező szerveknek és felterjesztése – szolgálati elöljárók/ hivatali felettesek útján – a HM TKF-nek, a HM HVK HTCSF-nek, illetve HM HVK Hdm. és Kik. csf-nek.

Határidő: április 11.

Felelős: HM szervek, alárendelt szervezetek

(2) Az utalt HM szervek és szervezetek 2006. (2007., 2008.) évi kiképzési és működés-fenntartási feladatai végrehajtásához szükséges egészségügyi-, logisztikai- stb. erőforrásoknak és költségeknek, valamint költségvetési igényeknek az összeállítása és azok átadása az őket ellátó gazdasági szervezeteknek.

Határidő: április 11.

Felelős: HM szervek, alárendelt szervezetek

(3) A képesség és feladatterv tervezetek alapján a gazdasági szervvel és önálló költségvetéssel rendelkező HM szervek, katonai szervezetek, hivatalok és háttérintézmények – saját és a hozzájuk ellátásra utalt szervezetek részére – a 2006. (2007., 2008.) évi kiképzési és működés-fenntartási feladatai végrehajtásához szükséges egészségügyi, logisztikai stb. erőforrásoknak és költségeknek, valamint költségvetési igényeknek az összeállítása, az erőforrás és költségterv tervezetek elkészítése.

Az erőforrás és költségterv tervezeteket a katonai szervezetek az elöljáró haderőnemi parancsnokhoz, az egészségügyi szervezetek a HM HVK EÜCSF-hez, a HM szervek, hivatalok és háttérintézmények a HM HVK EÜCSF-hez, illetve az MH ÖLTP-hez terjesztik fel.

Határidő: április 18.

Felelős: HM szervek, katonai szervezetek, hivatalok és háttérintézmények

(4) Az alárendelt katonai szervezetek által a haderőnemi parancsnokságokhoz felterjesztett erőforrás és költségszükségletek, valamint költségvetési igények felülvizsgálata, egyeztetése, összesítése, a parancsnokságok erőforrás és költségterv tervezeteinek elkészítése, azok megküldése a HM HVK EÜCSF-nek, az MH ÖLTP-nek és közvetlenül a HM GTH-nak.

Határidő: május 05.

Felelős: MH SZFP, MH LEP, MH ÖLTP

(5) A speciálisan gazdálkodó szervezetek 2006. (2007., 2008.) évi kiképzési és működés fenntartási feladatai végrehajtásához szükséges egészségügyi-, logisztikai- stb. erőforrások és költségek, valamint költségvetési igények összeállítása, az erőforrás és költségterv tervezetek elkészítése.

Az erőforrás és költségterv tervezetek megküldése a HM HVK EÜCSF-nek, az MH ÖLTP-nek és közvetlenül a HM GTH-nak.

Határidő: május 05.

Felelős: MH Egészségügyi intézetek, ZMNE, MK KBH, MK KFH, KFGH, katonai ügyészségek

(6) A miniszteri irányelvek, a 2005–2014 közötti időszak jóváhagyott 10 éves terve alapján, a HM szervek és az alárendelt szervezetek felterjesztett képesség és feladatterv tervezeteik figyelembevételével – a HM védelemigazgatási feladatait, az MH haderő fejlesztési feladatait, program (project) elgondolásait, a haderő kiképzési-, készenléti-, műveleti stb. valamint fenntartási feladatait, a HM speciális rendeltetésű előirányzatokat igénylő feladatait, valamint az MH létszámát (állománycsoportonként, címenként és alcímenként, nyitó- és záró bontásban) és főbb eszközeit tartalmazó – MH 2006–2014 közötti időszak képesség és feladatterv tervezetek összeállítása, egyeztetése és átadása a HM felsőszintű gazdálkodó szervezeteinek (HM HVK EÜCSF, MH ÖLTP, HM IKH, HM GTH, HM KPSZH).

Határidő: május 05.

Felelős: HM TKF, HM HVK HTCSF és HDMKIKCSF

(7) Az MH haderőfejlesztés feladatainak, a program (project) elgondolásoknak az összeállítása, egyeztetése, a program, illetve project adatlapok átadása a HM GTH-nak, a HM LHFFF-nek.

Az adatszolgáltatás egyidejűleg biztosítsa a haderőcélok erőforrás és költségigényeinek meghatározását, a NATO Védelmi Tervezési Kérdőív vonatkozó részeinek egyértelmű kitöltését, illetve pontosítását.

Határidő: május 20.

Felelős: HM HVK HTCSF

(8) A személyi járandóságok, a nemzetközi és egyes fejezeti kezelésű előirányzatok, valamint pénzügyi központi költségvetések és egyéb pénzügyi jellegű kiadások nagybani költségvetési igényeinek összeállítása, egyeztetése, a HM KPSZH hatás, illetve felelősségi körébe tartozó erőforrás és költségterv tervezet – szakfeladat rend szerinti és hagyományos struktúrában történő – elkészítése, alternatív javaslatok kidolgozása és mindezek átadása a HM GTH-nak.

Határidő: május 20.

Felelős: HM KPSZH

(9) Az egészségügyi biztosítás körébe tartozó központi és intézményi szintű feladatok erőforrás és költségszükségleteinek, valamint költségvetési igényeinek összeállítása, egyeztetése, a HM HVK EÜCSF hatás, illetve felelősségi körébe tartozó erőforrás és költségterv tervezet – szakfeladatrend szerinti és hagyományos struktúrában történő – elkészítése, alternatív javaslatok kidolgozása és mindezek átadása a HM GTH-nak.

Határidő: május 20.

Felelős: HM HVK EÜCSF

(10) A logisztikai támogatás körébe tartozó központi és intézményi szintű, valamint az őrzés-védelmi feladatok erőforrás- és költségszükségleteinek, költségvetési igényeinek összeállítása, egyeztetése, az MH ÖLTP hatás, illetve felelősségi körébe tartozó erőforrás és költségterv tervezet – szakfeladatrend szerinti és hagyományos struktúrában történő – elkészítése, alternatív javaslatok kidolgozása és mindezek átadása a HM GTH-nak.

Határidő: május 20.

Felelős: MH ÖLTP

(11) Az infrastrukturális fejlesztési és üzemeltetés-fenntartási igények tervezését, a szükséges adatszolgáltatás rendjét – a vonatkozó HM utasítások figyelembevételével – a HM IKH főigazgató szakutasításban szabályozza.

A HM szervek és az alárendelt szervezetek, illetve szolgáltatók által felterjesztett fejlesztési és üzemeltetés-fenntartási igényeket a HM IKH felülvizsgálja, egyezteti, összeállítja a tárca infrastrukturális erőforrás és költségterv – szakfeladatrend szerinti és hagyományos struktúrában elkészített – tervezetét, költségvetési igényét valamint alternatív javaslatait és mindezeket átadja a HM GTH-nak.

Határidő: május 20.

Felelős: HM IKH

(12) A (6) bekezdés alapján 2006–2015 közötti időszakra vonatkozóan az MH képesség és feladat terv tervezetének összeállítása, egyeztetése, alternatív javaslatok (opciók) kidolgozása a döntésekhez, illetve a HM erőforrás és költségterv tervezetének kiegyensúlyozásához.

Amennyiben a tervek kiegyensúlyozására tett javaslatok (opciók) érintik a haderő – korábban meghatározott – rendeltetését, képességeit, illetve ambíció szintjét, javaslatok kidolgozása az MH képességei, feladatai és a tervezés alapvetései módosítására.

Határidő: június 10.

Felelős: HM HVK HTCSF

(13) A (7)–(12) bekezdések alapján 2006–2015 közötti időszakra vonatkozóan a HM tárca erőforrás és költségtervezéssel megalapozott költségvetési igényterv tervezetének összeállítása, egyeztetése, alternatív javaslatok (opciók) összegzése, előkészítése a döntésekhez, illetve a tervek tervezeteinek kiegyensúlyozásához.

Határidő: június 10.

Felelős: HM GTH

(14) A 2006–2015 közötti időszakra a HM fejezet várható költségvetési támogatás forráskereteinek, valamint a tervezéshez szükséges makrogazdasági/védelemgazdasági mutatók – évenkénti bontásban történő megállapítása és átadása a HM GTH-nak.

Határidő: PM adatai kézhezvételétől számított 3 nap

Felelős: HM KPSZH

(15) Az MH képesség és feladat-, valamint a HM tárca erőforrás és költségtervezéssel megalapozott költségvetési igényterv tervezetének HM VTB elé terjesztése, a HM VTB állásfoglalások a tervek további pontosításához, (nagybani) kiegyensúlyozásához.

Határidő: június 20.

Felelős: HM VTKI

(16) A HM tervezőszervek – rájuk vonatkozó mértékű – tájékoztatása az MH képesség és feladat-, valamint a HM tárca erőforrás- és költségtervezéssel megalapozott költségvetési igényterv tervezeteiről, a HM VTB állásfoglalásairól, a további (vissza)tervezés feladatairól.

Határidő: HM VTB döntéstől számított 3 nap

Felelős: HM VTKI

(17) A (16) bekezdés szerint a képesség és feladatoknak, az erőforrásoknak és költségeknek, valamint költségvetési igényeknek (vissza) tervezése, a HM VTB állásfoglalásainak megfelelően pontosított tervjavaslatok átadása a HM HVK HTCSF-nek és a HM GTH-nak.

Határidő: június 30.

Felelős: HM tervező szervek

(18) A 2006–2015 közötti időszakra vonatkozó MH képesség és feladatterv-, valamint HM tárca erőforrás- és költségtervezéssel megalapozott költségvetési igényterv javaslatok összeállítása, egyeztetése, alternatív javaslatok kidolgozása a döntésekhez, illetve a tervjavaslatok kiegyensúlyozásához.

Szükség szerint javaslatok előkészítése és egyeztetése az MH képességei, feladatai és a tervezés alapvetései módosítására.

Határidő: július 11.

Felelős: HM HVK HTCSF, HM GTH

(19) Az MH képesség és feladatterv-, valamint a HM tárca erőforrás és költségtervezéssel megalapozott költségvetési igényterv javaslatainak HM VTB elé terjesztése, a tervjavaslatok elfogadása, a kiegyensúlyozott terveknek honvédelmi miniszter által történő jóváhagyása.

Határidő: július 28.

Felelős: HM VTKI

(20) A HM tárca erőforrás és költségtervezéssel megalapozott költségvetési igénytervének HM védelmi szakfeladatrendnek megfelelő struktúrában történő véglegesítése. A HM tárca – honvédelmi miniszter által jóváhagyott – 2006–2008 közötti időszak véglegesített erőforrás és költségtervezéssel megalapozott költségvetési igénytervének átadása a HM KPSZH-nak a HM fejezet költségvetésének megtervezéséhez, és a HM LHFFF-nek az Előzetes Éves Beszerzési Terv összeállításához. A HM szervek és az alárendelt szervezetek – rájuk vonatkozó mértékű – visszatájékoztatása a jóváhagyott tervekről.

Határidő: augusztus 05.

Felelős: HM GTH, HM VTKI

A HM fejezet költségvetésének tervezése

9. § (1) A Pénzügyminisztérium körirata alapján a HM fejezet 2006–2008 évi költségvetési tervének összeállításához szükséges adatszolgáltatás rendjéről szóló HM utasítás tervezetének elkészítése, egyeztetése, miniszteri jóváhagyása, a HM utasítás kiadása. Az utasítás tartalmazza a költségvetés tervezésével összefüggő, az alárendeltek feladataira vonatkozó alapvető információkat.

Határidő: PM körirat szerint

Felelős: HM KPSZH

(2) A költségvetési adatszolgáltatás rendjéről szóló HM utasítás szerint a költségvetési szervek – korábban elkészített képesség és feladatterv tervezeteik, valamint erőforrás- és költségszükségleteik, költségvetési igényeik alapján – költségvetés tervezés adatainak és a költségvetési törvénybe felvenni javasolt normaszövegnek az összeállítása, egyeztetése és felterjesztése a HM KPSZH-nak.

Határidő: HM utasítás szerint

Felelős: HM Költségvetési szervek

(3) A HM tárca – HM KÁT által jóváhagyott – kiegyensúlyozott erőforrás és költségterve alapján, a költségvetési szervek tervezési adatainak figyelembevételével a HM fejezet költségvetés részletes terv tervezetének elkészítése, egyeztetése.

Határidő: HM utasítás szerint

Felelős: HM KPSZH

(4) A HM fejezet költségvetési részletes terve alapján a HM fejezet költségvetési parlamenti prezentációjának és a költségvetési javaslat normaszövegének összeállítása, miniszteri jóváhagyása és megküldése a pénzügyminiszternek.

Határidő: PM körirat szerint

Felelős: HM VG HÁT

A HM 10 éves terve

10. § (1) A 10 éves terv fejezeteinek és mellékleteinek kidolgozása, egyeztetése, a mellékletek HM helyettes államtitkári, HVK törzsigazgatói jóváhagyása.

Határidő: október 31.

Felelős: HM VPF, HM HVK HTCSF, HM GTH, HM KPSZH

(2) A HM 2006–2015 közötti időszak 10 éves terve tervezetének összeállítása, egyeztetése és a HM VTB által történő elfogadása.

Határidő: november 14.

Felelős: HM HVK HTCSF

(3) A HM VTB által elfogadott 10 éves terv javaslat alapján a 10 éves terv tartalmáról szóló jelentés elkészítése, egyeztetése, honvédelemi miniszteri jóváhagyása és előterjesztése a Kormánynak.

Határidő: december 12.

Felelős: HM TKF

(4) Az Országgyűlés által elfogadott költségvetési törvény alapján a HM 2006–2015 közötti időszak 10 éves terve első évének pontosítása.

Határidő: 2006. január 10.

Felelős: HM VPF, HM HVK HTCSF, HM GTH, HM KPSZH

(5) A 10 éves terv tartalmáról szóló jelentésnek a Kormány által történő tudomásulvétele után, a HM 2006–2015 közötti időszak 10 éves terve honvédelmi miniszteri jóváhagyása.

Határidő: 2006. január 16.

Felelős: HM HVK HTCSF

(6) A 10 éves terv és a 2006. évi feladatok végrehajtására, a HM szervek és az alárendelt szervezetek részletes terveinek kidolgozására vonatkozó HM utasítás-tervezet készítése, egyeztetése, miniszteri jóváhagyása, a HM utasítás kiadása.

Határidő: 2006. február 08.

Felelős: HM TKF

A költségvetés (vissza)tervezése

11. § (1) A költségvetési törvényben elfogadott előirányzatok és szabályok szerint, illetve keretei között a HM fejezet 2006. évi költségvetési keretszámainak megállapítása, miniszteri jóváhagyása, hatályba léptetése.

Határidő: 2006. január 10.

Felelős: HM KPSZH

(2) „A 2006. évi intézményi költségvetési tervjavaslatok elkészítésének és jóváhagyásának rendjéről” szóló HM utasítás tervezet elkészítése, egyeztetése, miniszteri jóváhagyása és a HM utasítás kiadása.

Határidő: 2006. január 10.

Felelős: HM KPSZH

(3) A Kincstári költségvetés összeállítása, benyújtása a Kincstárhoz.

Határidő: 2006. január 15.

Felelős: HM KPSZH

(4) A fejezeti kezelésű előirányzatok 2006. évi felhasználásának rendjéről szóló HM rendelet elkészítése, miniszteri jóváhagyása, kiadása.

Határidő: 2006. február 15.

Felelős: HM KPSZH

A HM szervek és az alárendelt szervezetek részletes tervei

12. § (1) A HM szervek és az alárendelt szervezetek – a 9. § (1)–(5) és a 10. § (2) bekezdésekben meghatározottak szerint – 2005. év végéig összeállítják, felterjesztik és időközben pontosítják a 2006. (2007., 2008.) évi képesség és feladatterv tervezeteiket, a kiképzési és működés-fenntartási feladatok végrehajtásához szükséges erőforrásokat és költségeket tartalmazó 2006. (2007., 2008.) évi erőforrás- és költségterv tervezeteiket, valamint 2006. évre vonatkozó költségvetési igényeiket.

(2) Az intézményi 2006. évi költségvetési tervjavaslatok elkészítésének és felülvizsgálatának rendjéről szóló HM utasítás szerint – a képesség és feladat-, valamint az erőforrás és költségterv tervezetekkel összhangban – az elemi költségvetések elkészítése, egyeztetése és felterjesztése a HM KPSZH-nak.

Határidő: 2006. február 28.

Felelős: költségvetési szervek

(3) A HM 2006–2015 közötti időszak 10 éves terve végrehajtására, a HM szervek és az alárendelt szervezetek 2006. (2007., 2008.) év részletes terveinek kidolgozására kiadott HM utasítás alapján – az elemi költségvetésekkel összhangban – a 2006. (2007., 2008.) évi Feladat és munkatervek valamint az Erőforrás- és költségtervek elkészítése, egyeztetése.

Határidő: 2006. március 28.

Felelős: HM szervek, alárendelt szervezetek

(4) A HM szervek és alárendelt szervezetek Feladat és munkatervei, valamint Erőforrás- és költségterveinek felterjesztése az illetékes szolgálati elöljáróknak/ hivatali feletteseknek jóváhagyásra. A jóváhagyott Erőforrás- és költségtervek megküldése a HM GTH-nak.

Határidő: 2006. március 3.

Felelős: HM szervek, alárendelt szervezetek

(5) A HM szervek és alárendelt szervezetek a jóváhagyott elemi költségvetésükről – a vonatkozó kormányrendelet szerint* – március 31-ig, illetve április 30-ig kapnak tájékoztatást.

A TVTR fejlesztése

13. § (1) A TVTR fejlesztése területén a fő feladat az alrendszerek és részrendszereik tervezési eljárásainak, az alrendszerek részletes technikai szabályainak kidolgozása, ezek alapján egy Védelmi Tervezési Kézikönyv tervezetének elkészítése.

(2) Alrendszer szintű – az alrendszerek részletes tervezési eljárásrendjének kidolgozásához kapcsolódó – fejlesztési feladat az alrendszerekben folyó tervezési feladatok lebontása, ütemezése és felelősökhöz kötése, a tervezési utaltsági rend kialakítása, valamint az alrendszerek tervezési okmányainak elkészítése, és ezekhez a kitöltési (módszertani) utasítások kidolgozása.

Alrendszer szintű – a képesség- és feladattervezéshez, illetve az erőforrás- és költségtervezéshez kapcsolódó – fejlesztési feladat a normatív- és a program alapú tervezés részletes szabályainak kialakítása, továbbá a HM Védelmi Szakfeladatrend 2005. évi kísérleti alkalmazásával kapcsolatos feladatok végrehajtása.

14. § A TVTR rendszer fejlesztésével kapcsolatos A Tárca Védelmi Tervező Rendszer bevezetéséről, működéséről és a rendszer fejlesztéséről szóló 20/2005. (HK 6.) HM utasításban meghatározott feladatokat, felelősöket és együttműködőket, valamint a feladatok végrehajtási határidejét részletesen a 4. melléklet tartalmazza.

15. § Ez az intézkedés az aláírása napján lép hatályba**, egyidejűleg a 9/2003. (HK 5.) HM KÁT–HVKF, a 10/2004. (HK 6.) HM KÁT–HVKF és a 33/2004. (HK 13.) számú HM KÁT–HVKF együttes intézkedés a hatályát veszti.

Dr. Fapál László s. k.,

HM közigazgatási államtitkár

1. sz. melléklet a 12/2005. (HK 6.) HM KÁT intézkedéshez*

2. sz. melléklet a 12/2005. (HK 6.) HM KÁT intézkedéshez

3. sz. melléklet a 12/2005. (HK 6.) HM KÁT intézkedéshez

*

Az intézkedést a 10/2020. (HK 4.) HM KÁT szakutasítás 1. § c) pontja hatályon kívül helyezte 2020. április 10. napjával.

*

217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet az államháztartás működési rendjéről.

**,

Az intézkedés aláírásának napja: 2005. február 11.

*

Technikai okok miatt a mellékleteket később közöljük.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére