• Tartalom

117/2005. (HK 15.) HM KÁT–HVKF együttes intézkedés

117/2005. (HK 15.) HM KÁT–HVKF együttes intézkedés

a Kiképzési-Oktatási és Regeneráló Központok létrehozásáról és működési rendjéről*

2005.08.26.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 100. §-ának (3) és (4) bekezdése, 101. §-ának (4) bekezdése alapján, a haderőnemi parancsnokságok és alárendelt katonai szervezeteik általános katonai továbbképzési feladatainak végrehajtása, továbbá a katonai és kulturális rendezvények, valamint a regenerálódási lehetőségek infrastrukturális feltételeinek javítása érdekében az alábbi
együttes intézkedést
adjuk ki.

Általános rendelkezések
1. Az intézkedés hatálya a Honvédelmi Minisztériumra, a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre, a Magyar Honvédség katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezet) terjed ki.
2. A haderőnemi parancsnokságok és az MH Összhaderőnemi Logisztikai és Támogató Parancsnokság (a továbbiakban: MH ÖLTP), (ezek együttesen: haderőnemi parancsnokságok) szolgálati alárendeltségébe tartozó, alábbiakban megjelölt honvédelmi szervezetek szervezeti elemeként integrálva létre kell hozni a Kiképzési-Oktatási és Regeneráló Központokat (a továbbiakban: KORK) a következők szerint:
a) MH Szárazföldi Parancsnokság alárendeltségében
Az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred szervezetébe kell integrálni a volt 2. sz. Badacsonylábdihegy üdültetési bázis telephelyén az 1. számú KORK-ot.
b) MH Légierő Parancsnokság alárendeltségében
Az MH 1. Logisztikai és Támogató Zászlóalj szervezetébe kell integrálni a volt 9. sz. Csopak Üdültetési Bázis telephelyén a 2. számú KORK-ot.
c) Az MH ÖLTP alárendeltségében
Az MH Támogató Ezred szervezetébe kell integrálni a volt 10. Mályi üdültetési bázis telephelyén a 3. számú KORK-ot.
3. A kijelölt honvédelmi szervezetek alaptevékenységük részeként üzemeltetik a KORK-okat. A KORK-ok az alábbi feladatokat látják el:
a) elő- és utószezonban biztosítják a haderőnemi parancsnokságok által szervezett általános katonai továbbképzések, összevonások, értekezletek, kulturális rendezvények stb. feltételeit,
b) főszezonban végzik a regeneráló pihentetést, valamint az arra jogosultak közvetlen hozzátartozóinak üdültetését (pihentetését) - a munkáltató kezelésében lévő intézményként - a kedvezményes üdültetés rendjéről szóló 35/2002. (V. 10.) HM rendeletben (a továbbiakban: R.) meghatározottak szerint,
c) szabad kapacitása, valamint a fel nem használ férőhely keret terhére - saját és más szervezetek igényjogosultjai részére - hétközi, hétvégi pihentetést végez az R. szerint
4. Az illetékes haderőnemi parancsnok az igénybevett szolgáltatásokról - igénybevételi formák és szolgáltatási nemek, valamint létszám szerinti bontásban - az R.-ben előírtak szerint összesített kimutatást küld a HM ReCreatív Kht. részére.
5. A KORK-ok főszezoni regeneráló pihentetés férőhely kereteinek 70%-át - a haderőnemi parancsnokságok szolgálati alárendeltségébe tartozó honvédelmi szervezetek, 30%-át az egyéb honvédelmi szervezetek részére kell biztosítani, melynek elosztásáról a HM ReCreatív Kht. gondoskodik.
6. A működés és üzemeltetés megtervezése és megszervezése során az alábbi alapvető követelményekre kell tekintettel lenni:
a) A személyi és tárgyi feltételek megteremtésénél többlet létszámot és többlet technikai eszközt nem lehet figyelembe venni, csak a meglévő keretek esetleges átcsoportosításával lehet számolni. A használaton kívül lévő, volt üdülőkből, illetve egyéb katonai szervezetek, intézmények meglévő, felesleges készleteiből történő szakanyag-átcsoportosítást az MH ÖLTP parancsnok, illetve a HM IKH főigazgatója engedélyezheti. Az átvételt követően a kijelölt honvédelmi szervezet az eszközöket saját vagyonában külön alegységen szerepelteti.
b) A KORK-ok működési előirányzatait - beleértve a szezonra való felkészüléshez, illetve a folyamatos karbantartáshoz és üzemeltetéshez szükséges előirányzatokat is - az érintett haderőnemi parancsnokság költségvetésében kell tervezni a közüzemi és szemétszállítási díj kivételével, melyet a HM Ingatlankezelési Hivatal (a továbbiakban: HM IKH) a központi költségvetésből térít meg. A HM központi költségvetése terhére más feladat nem tervezhető.
c) A működéshez szükséges hatósági és egyéb engedélyeket a kijelölt honvédelmi szervezeteknek be kell szerezniük. Az engedélyek megléte nélkül a KORK-ok üzemeltetését megkezdeni nem lehet.
d) A KORK-ok működését érintő beszerzéseket az egyes beszerzési eljárásokat szabályozó jogszabályoknak és egyéb normáknak megfelelően kell lefolytatni.

Szakági feladatok
7. A haderőnemi parancsnokságok a személyi és tárgyi feltételek megteremtése érdekében az ellátó alakulatok alapító okiratára vonatkozó módosító javaslatokat 2005. július 15-ig a HM Tervezési és Koordinációs Főosztályra küldjék meg.
8. A Kiképzési-Oktatási és Regeneráló Központok létrehozásáról szóló 73/2005. HM KÁT-HM HVKF együttes intézkedés alapján az MH 1. Logisztikai és Támogató Zászlóalj, valamint az MH Támogató Ezred részére kiadott állománytábla és hadrendi helyesbítő ívek hatályban maradnak.
A HM HVK katonai tervező főcsoportfőnök az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred részére a jóváhagyott állománytábla és hadrendi helyesbítő ívet 2005. július 20-ig kiadja.
9. A kijelölt honvédelmi szervezetek parancsnokai a szervezeti és működési szabályzatok módosításait a módosított alapító okiratokban foglaltaknak megfelelően elkészítik és az illetékes haderőnemi parancsnokságra jóváhagyásra felterjesztik.
10. A HM IKH főigazgatója 2005. július 15-ei fordulónappal a KORK-ok telephelyét képező ingatlanokat a kijelölt honvédelmi szervezetek használatába utalja és intézkedik az ingatlanok átadásátvételére.
11. A KORK-ot működtető honvédelmi szervezet megállapodást készít elő a HM ReCreatív Kht-val arra vonatkozóan, hogy a közhasznú szerveztek gazdálkodására vonatkozó hatályos jogszabályok alapján működőképes technikai eszközök, használható berendezési tárgyak és berendezést kiegészítő anyagok kerüljenek átadásra a HM ReCreatív Kht. részéről a kijelölt honvédelmi szervezetek részére.
12. A KORK-ok logisztikai, pénzügyi és számviteli ellátását az 1. és 2. számú KORK estében a HM 2. Területi Pénzügyi és Számviteli Igazgatósággal, a 3. számú KORK estében pedig a HM 1. Területi Pénzügyi és Számviteli Igazgatósággal együttműködve a kijelölt honvédelmi szervezetek szervezik meg.
A KORK-ok működéséhez szükséges költségvetési előirányzatokat, illetve a különböző rendezvények kiadásainak fedezetét - az intézményi bevételekkel kapcsolatos feladatokról szóló 46/2004. (HK 11.) HM utasítás (a továbbiakban: Utasítás) előírásainak figyelembevételével - a haderőnemi parancsnokok az intézményi saját bevételek előirányzatosításának, illetve a támogatási előirányzatok átcsoportosításának kezdeményezésével biztosítják. A térítési díjbevételeket a kijelölt honvédelmi szervezetek az Utasításban meghatározottak szerint számolják el.
13. Az MH ÖLTP parancsnoka 2005. július 15-ig szakintézkedésben szabályozza a logisztikai ellátás területeinek tervezési, elszámolási folyamatait.
14. A haderőnemi parancsnokok 2005. július 20-ig készíttessék el és hagyják jóvá a KORK-ok működési szabályzatát.
15. A kijelölt honvédelmi szervezetek parancsnokai intézkedjenek a szükséges hatósági és egyéb engedélyek beszerzésére, és 2005. július 15-ig hagyják jóvá az üzemeltető állomány munkaköri leírásait, továbbá a személyi állomány felkészítését hajtsák végre. A működéssel kapcsolatos feladatokat és egyéb szabályokat saját hatáskörben az elöljárói intézkedésekkel összhangban szabályozzák.

Záró rendelkezések
16. Ez az együttes intézkedés az aláírása napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti a Kiképzési-Oktatási és Regeneráló Központok létrehozásáról szóló 73/2005. HM KÁT-HM HVKF együttes intézkedés.

    Dr. Fapál László s.k.,    Havril András vezérezredes s.k.,
    HM közigazgatási államtitkár    Honvéd Vezérkar főnöke
*

Az intézkedést utóbb a 70/2006. (HK 14.) HM KÁT-HVKF együttes intézkedés módosította.
Az intézkedést a 21/2008. (HK 6.) HM utasítás 5. §-a hatályon kívül helyezte 2008. április 2. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére