• Tartalom

80/2004. (HK 23.) HM utasítás

80/2004. (HK 23) HM utasítás

a szakirányítás rendjéről*

2004.10.15.

A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény (a továbbiakban: Hvt.) 10. § g) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a Hvt. 41. § (2) bekezdésének b) pontjában, valamint a Magyar Honvédség irányításának és felsőszintű vezetésének rendjéről szóló, módosított 2204/2001. (VIII. 8.) Korm. határozat (a továbbiakban: Korm. határozat) 3. pontjának f) és g) pontjában foglalt rendelkezésekre – a Magyar Honvédség szolgálati vezetési rendjének szakmai megalapozása és a szakmai irányítással kapcsolatos hatáskörök szabályozása érdekében az alábbi

utasítást


adom ki.

Az utasítás hatálya

1. § (1) Az utasítás hatálya a Magyar Honvédségre (a továbbiakban: MH), valamint a miniszter közvetlen irányítása, felügyelete alá tartozó szervezetekre terjed ki.

(2) Az utasítást a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem tekintetében a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény, valamint a katonai és rendvédelmi felsőoktatási intézmények vezetőinek, oktatóinak és hallgatóinak jogállásáról szóló 1996. évi XLV. törvény, a katonai nemzetbiztonsági szolgálatok tekintetében a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény, a Tábori Lelkészi Szolgálat tekintetében a Tábori Lelkészi Szolgálatról szóló 61/1994. (IV. 20.) Korm. rendelet rendelkezéseivel összhangban kell alkalmazni.

Általános meghatározások

2. § Az utasítás alkalmazása szempontjából

a) irányítás: olyan tevékenység, amelyben az irányító az irányított szervezeten kívülről meghatározó befolyást gyakorol az irányított szervezet tevékenységének minden területére;

b) vezetés: olyan tevékenység, amely sarán a vezető – az irányító által meghatározott feladatok végrehajtása érdekében – a vezetett szervezet tagjaként meghatározó befolyást gyakorol a szervezet tevékenységére, azonban a szervezet tevékenységének célját és rendeltetését nem változtathatja meg;

c) szakirányítás: az a tevékenység, amely során a szakmai elöljáró (szakmai felettes) jogszabályban vagy az állami irányítás egyéb jogi eszközeiben meghatározott jog- és hatáskörök keretében, az irányítás rendszerében az irányított szervezetek szaktevékenységére meghatározó befolyást gyakorol;

d) szakmai felügyelet: a szakmai irányítás részét képező olyan tevékenység, melynek során a felügyeleti joggal felruházott szerv, vagy személy hatáskörében eljárva ellenőrzi a jogszabályok, az állami irányítás egyéb jogi eszközei, a különböző szakmai szabályozók érvényesülését, illetve szükség esetén intézkedik a döntésre jogosult felé ezek érvényre juttatására.

A szakirányítás rendje

3. § (1) Az MH-ban a hivatali és a szakmai felettesi, valamint a szolgálati és a szakmai elöljárói rendszer érvényesül. A nem szolgálati viszonyban álló vezető a bármely állománycsoportba tartozó alárendelteknek hivatali vagy szakmai felettese, a szolgálati viszonyban álló vezető pedig a szolgálati viszonyban álló alárendelteknek szolgálati vagy szakmai elöljárója, az egyéb jogviszonyban álló alárendelteknek hivatali vagy szakmai felettese. A hivatali felettesnek alárendeltjei felé utasítási, a szolgálati elöljárónak parancsadási jogköre van.

(2) A szakmai felettes vagy elöljáró közvetlen utasítási (parancsadási) joggal – mint hivatali felettes vagy szolgálati elöljáró – kizárólag saját hivatali vagy szolgálati alárendeltjei vonatkozásában rendelkezik.

(3) A szakmai elöljáró (szakmai felettes) a szakirányítás során megszabja a szakterületét érintő feladatok (tevékenységek) végrehajtásának betartandó normáit, szabályait és az érvényesítendő követelményeket. Ezek maradéktalan végrehajtása érdekében az adott hivatali felettes (szolgálati elöljáró) a neki alárendelt szervezet és saját alárendeltjei vonatkozásában biztosítja a szakfeladatok előírásszerű végrehajtásához szükséges feltételeket, megköveteli a normák és szabályok betartását.

4. § A szakirányítás során a szakmai elöljáró (szakmai felettes) szakterülete vonatkozásában intézkedik, ellenőriz, informálódik, dönt, felügyel és véleményez. A szakirányítás eszközrendszere keretében

a) jogszabály és az állami irányítás egyéb jogi eszközei keretében megszabottak végrehajtására normatív intézkedést, a szakmai tevékenység végrehajtásával kapcsolatban egyedi intézkedést ad ki az adott szaktevékenységet ellátó szervekre, szervezetekre vonatkozóan;

b) ellenőrzi az alárendelt szakmai szervezetek tevékenységét, illetőleg az adott szaktevékenység vonatkozásában – a miniszter nevében és megbízásából – az MH katonai szervezetei parancsnokainak és más szolgálati elöljáróinak szakmai tevékenységét;

c) a feladatkörébe tartozó információkat ad és kér, ami az ellenőrzéshez hasonlóan a szakirányításhoz szükséges alapinformációk beszerzését, illetve továbbítását biztosítja;

d) az általa irányított szaktevékenység egységes gyakorlatának kialakítása és fenntartása érdekében meghozza a szükséges döntéseket, meghatározza a szakmai feladatok végrehajtásának egységes követelményrendszerét;

e) a szakterületének körébe tartozó jogszabályokat és döntéseket készít elő, véleményezési jogot gyakorol.

Felsőszintű vezetők által irányított szakterületek

5. § Az MH szakirányítását végző vezetők ez irányú feladataikat a Hvt. 411A. § és 41/B. §-ban, valamint a Korm. határozat 2., 4., 4/A., 5., 9., 10. és 11. pontjaiban foglalt rendelkezéseknek megfelelően látják el. A felsorolt jogszabályban, illetve kormányhatározatban meghatározott szakirányítási (hatásköri) feladatokat – átruházott hatáskörben – a minisztérium kijelölt szerveinek, szervezeteinek vezetői és az MH egyes katonai szervezeteinek vezetői hajtják végre.

HM közigazgatási államtitkár

6. § (1) A Honvédelmi Minisztérium hivatali vezetőjeként felelős az MH felsőszintű szakmai irányításáért.

(2) Szakmai felettesként szakarányitást gyakorol – a katonai tevékenységgel kapcsolatos szakirányítási feladatok kivételével – az MH egészére kiterjedő humánpolitikai, munkaügyi, termelői és fogyasztói logisztikai, védelmi tervezési (Tárca Védelmi Tervező Rendszer), jogi és igazgatási, információ- és dokumentumvédelmi, pénzügyi- és számviteli, haditechnikai fejlesztési, környezetvédelmi, munka- és balesetvédelmi, tűzvédelmi, az építés, ingatlanfejlesztés, lakás- és ingatlangazdálkodási, valamint nemzetközi tevékenység területén. A honvédelmi ágazat vonatkozásában ez a jogszabályban meghatározott mértékben és területeken érvényesül. Irányítja a kapcsolódó jogszabályok kidolgozását, és szakirányítási hatáskörében az irányított területek vonatkozásában intézkedéseket ad ki.

(3) Az MH egészére kiterjedő, jogszabályban hatáskörébe utalt szakirányítás feladatait (kötelezettségét) a helyettes államtitkárok közreműködésével, jogszabályban, az ezen utasításban és a Honvédelmi Minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatában (a továbbiakban: HM SZMSZ) rögzítettek szerint látja el.

(4) Személyesen szakirányítja a HM Védelmi Hivatal, a HM Költségvetési Ellenőrzési Hivatal, valamint a minisztertől átruházott jogkörben a Kormányzati Frekvenciagazdálkodási Hivatal szaktevékenységét.

Honvéd vezérkar főnöke

7. § (1) Szakmai elöljáróként végzi – a Honvéd Vezérkar főnök helyettesen és csoportfőnökökön keresztül – a HM szervek és szervezetek, valamint a miniszter közvetlen irányítása, felügyelete alá tartozó szervezetek katonai tevékenységgel kapcsolatos szakirányítását.

(2) Feladatait (kötelezettségeit) a HVKF helyettesének közreműködésével, jogszabályban, a Korm. határozatban és a HM SZMSZ-ben rögzítettek szerint látja el.

HM helyettes államtitkárok

8. § (1) Szakmai felettesként (szakmai elöljáróként) szakirányítást gyakorolnak a HM szervek és szervezetek, valamint az MH katonai szervezeteinek feladatkörük szerinti tevékenysége felett.

(2) Feladataikat (kötelezettségeiket) átruházott jogkörben eljárva a jelen utasításban és a HM SZMSZ-ben rögzítettek alapján látják el.

9. § (1) A védelemgazdasági helyettes államtitkár szakirányítja az MH költségvetési, pénzügyi- és számviteli, gazdálkodási, gazdasági tervezési, vagyonfelügyeleti, infrastrukturális, beruházási, haditechnikai, informatikai és hírközlési fejlesztési, logisztikai, munka- és balesetvédelmi, tűzvédelmi, valamint beszerzési és biztonsági beruházási szaktevékenységét.

(2) Személyesen szakirányítja a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal, a HM Gazdasági Tervező Hivatal, a HM Beszerzési és Biztonsági Beruházási Hivatal, a HM Technológiai Hivatal, a HM Munkabiztonsági és Építésügyi Hatósági Hivatal, a HM Ingatlankezelési Hivatal, a HM Protokoll és Nemzetközi Rendezvényszervező Igazgatóság, valamint az MH Összhaderőnemi Logisztikai és Támogató Parancsnokság szakmai tevékenységét.

10. § (1) A védelempolitikai helyettes államtitkár szakirányítja az MH védelempolitikai, az euro-atlanti integrációval, a nemzetközi válságkezeléssel és békefenntartással, a két- és többoldalú nemzetközi kapcsolattartással, illetve a nemzeti haderőfejlesztési feladatokkal és programokkal, ezen belül a NATO és az EU haderőfejlesztés keretében vállalt kötelezettségek végrehajtásával összefüggő szaktevékenységét.

(2) A védelempolitikai tevékenységekhez tartoznak a biztonság- és védelempolitikai, a védelmi tervezési stratégiai, a válságkezelési- és nukleáris/proliferációs, a hagyományos fegyverek korlátozásával, a leszereléssel, a fegyverzet-csökkentéssel és az európai biztonsági és együttműködési folyamattal összefüggő szakterületek.

(3) Személyesen szakirányítja a HM Fegyverzet-ellenőrzési Hivatal tevékenységét.

11. § (1) A humánpolitikai helyettes államtitkár szakirányítja az MH humánpolitikai, humánerőforrás-gazdálkodási, személyügyi, egészségügyi, bér- és ösztönzéspolitikai, oktatási, képzési és továbbképzési, továbbá a tudományos, tudományszervezői és kulturális feladatainak ellátásával összefüggő szaktevékenységét.

(2) A humánpolitikai tevékenységekhez tartoznak a humán stratégiával, a humánpolitikai irányelvekkel, a humán és személyügyi kontrollinggal, a Védelmi Tervező Rendszer humán területének fejlesztésével, a személyi állomány szociális ellátásával, érdekvédelmével és üdültetésével, a nemzetközi kulturális és sportkapcsolatokkal, valamint a nemzeti és etnikai kisebbségi ügyekkel összefüggő szakterületek.

(3) Személyesen szakirányítja a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szaktevékenységét.

12. § (1) A jogi helyettes államtitkár szakirányítja az MH gazdálkodási, ingatlangazdálkodási, beszerzési feladataira vonatkozó gazdasági jogi és jogszabály-előkészítési, valamint jogi képviseleti szaktevékenységét.

(2) A szakirányítás főbb feladatai: a tárcaszintű gazdálkodás szabályozására, az ingatlangazdálkodásra, az ingatlanok elidegenítésére, értékesítésére, vásárlására, az ingatlan vagyon fejlesztésére, a lakásgazdálkodásra és az ingó-inkurrencia kezelésére vonatkozó jogszabályok és belső rendelkezések jogi-szakmai követelményeinek meghatározása; a honvédelmi tárca bérleti szerződéseinek előkészítésével és megvalósulásával összefüggő jogi követelmények érvényesülésének biztosítása; a közbeszerzési eljárások jogi szempontból történő előkészítésének és azok lefolytatása jogszerűségének felügyelete; a gazdasági és munkajogi vonatkozású peres ügyek tárca képviseletének felügyelete.

Honvéd vezérkar főnökének helyettese

13. § (1) A Honvéd Vezérkar főnöke (a továbbiakban: HVKF) által átruházott jogkörben eljárva szakmai elöljárója a HM szervek és szervezetek állományának és végzi ezen szervek, szervezetek katonai felkészítésével, kiképzésével kapcsolatos tevékenységének szakirányítását.

(2) A HVKF-t helyettesítve – annak jogkörében eljárva – megilletik a 7. § (1) bekezdésben rögzített szakirányítási jogosultságok.

HM főosztályvezetői, csoportfőnökei (és velük megegyező szintű vezetők) által irányított szakterületek

14. § (1) HM kommunikációs főigazgató: a honvédelmi miniszter által átruházott jogkörben végzi az MH szervezetei kommunikációs tevékenységének szakmai irányítását.

(2) HM tervezési és koordinációs főosztályvezető: a honvédelmi miniszter által átruházott jogkörben végzi a honvédelmi ágazat állami célú légiközlekedéssel összefüggő tevékenységének szakirányítását, illetve gyakorolja az állami célú légiközlekedéssel összefüggő másodfokú hatósági jogköröket.

(3) HM jogi és igazgatási főosztályvezető: a HM közigazgatási államtitkár (a továbbiakban: HM KÁT) által átruházott jogkörben végzi a honvédelmi miniszter felügyelete alá tartozó szervezetek, valamint az MH katonai szervezetei jogi és igazgatási tevékenységének szakirányítását (a bíróságok és hatóságok előtti jogi képviselet kivételével).

(4) HM információ és dokumentumvédelmi főosztályvezető átruházott jogkörben végzi: a honvédelmi tárca információ- és dokumentumvédelmi (az elektronikus információvédelem kivételével), valamint titokvédelmi és ügyviteli szakterületen (a rejtjeltevékenység kivételével) feladatokat ellátó szervezeteinek szakirányítását.

(5) HM infrastrukturális főosztályvezető a védelemgazdasági helyettes államtitkár által átruházott jogkörben végzi

a) az állami tulajdonú, HM vagyonkezelésű ingatlanállomány vagyonkezelői feladatainak ellátását;

b) a honvédelmi tárca lakásgazdálkodásának és a lakásgazdálkodási szervek tevékenységének szakmai irányítását;

c) a tárca szervei és szervezetei környezetvédelmi tevékenységének szakirányítását és felügyeletét.

(6) HM jogi képviseleti főosztályvezető: a HM KÁT által átruházott jogkörben végzi a honvédelmi miniszter felügyelete alá tartozó szervezetek, valamint az MH katonai szervezetei bíróságok és hatóságok előtti jogi képviseleti tevékenységének szakirányítását.

(7) HM logisztikai és haditechnikai fejlesztési felügyeleti főosztályvezető a védelemgazdasági helyettes államtitkár által átruházott jogkörben végzi

a) a honvédelmi tárca logisztikai (termelői és fogyasztói) tevékenységének szakmai irányítását, a logisztikai gazdálkodás irányelveinek, követelményeinek meghatározását, a kidolgozás és a végrehajtás felügyeletével összefüggő tevékenységet;

b) a tárcaszintű haditechnikai fejlesztési koncepciók fő irányainak meghatározását, a távlati fejlesztési tervek kidolgozását, azok programokba szervezésének szakmai irányítását, a végrehajtás szakmai felügyeletét;

c) a haditechnikai eszközök rendszerbe állításával és rendszerből történő kivonásával kapcsolatos szakmai elvek meghatározását;

d) a katonai szabványosítás és minőségbiztosítás elveinek, követelményeinek meghatározását;

e) a HM Technológiai Hivatal szervezetében működő programirodák tevékenységének szakmai irányítását.

(8) HM közgazdasági és vagyonfelügyeleti főosztályvezető: a honvédelmi miniszter által átruházott jogkörben végzi az ingóságok, az erdő és egyéb vagyonelemekkel kapcsolatos igazgatási és hatósági jogkörök gyakorlását, valamint az erdészeti szakkezelési és erdőgazdálkodási tevékenységek szakmai felügyeletét.

(9) HM humánpolitikai főosztályvezető: a humánpolitikai helyettes államtitkár által átruházott jogkörben végzi az MH szintű humánerőforrás-gazdálkodással, foglalkoztatáspolitikával, valamint a honvédelmi tárca szervezetei személyi állományával szemben támasztott munkaköri és szakmai követelmények meghatározásával összefüggő tevékenység szakirányítását.

(10) HM oktatási és tudományszervező főosztályvezető: a humánpolitikai helyettes államtitkár által átruházott jogkörben végzi a tárca tudományos kutató helyei – kiemelten a ZMNE – tudományos tevékenységének szakirányítását, valamint a tárcánál folyó művelődési tevékenység szakmai felügyeletét.

(11) HVK integrációs főnök: a HVKF által átruházott jogkörben szakmai felügyeletet gyakorol a katonai szervezetek integrációs beosztást betöltő szolgálati személyeinek, valamint a Honvéd Vezérkar integrációs feladatok koordinálásában érintett szervezeti elemeinek szakmai tevékenysége felett.

(12) HVK személyügyi csoportfőnök: a HM KÁT és a HVKF által átruházott jogkörben végzi az MH, valamint a miniszter közvetlen irányítása, felügyelete alá tartozó szervezetek személyügyi igazgatási, humánszolgálati tevékenységének, a beiskolázás és továbbképzés, valamint az MH toborzó-, szociális- és érdekvédelmi intézményrendszere működtetésével kapcsolatos feladatok szakmai irányítását.

(13) HVK felderítő csoportfőnök: a HVKF által átruházott jogkörben végzi a katonai szervezetek felderítő, ejtőernyős és elektronikai hadviselési (elektronikai harc) állományának békeidőszaki és háborús felkészítési követelményeinek meghatározását.

(14) HVK hadműveleti és kiképzési csoportfőnök: a HVKF által átruházott jogkörben végzi a lövész, a harckocsi, a tüzér, a légvédelmi rakéta és tüzér fegyvernemek, a repülőcsapatok, továbbá a műszaki, az ABV védelmi, a légivezetési-radar szakcsapatok, valamint az MH civil-katonai kapcsolatok, a lélektani műveleti, valamint az MH katonai szervezetei személyi állománya általános katonai kiképzési és fizikai felkészítési szakterületeinek felsőszintű szakmai irányítását.

(15) HVK híradó és informatikai csoportfőnök átruházott jogkörben szakirányítja

a) a híradó (hírközlési), informatikai és elektronikus információvédelmi szakmai tevékenységet;

b) az informatikai és hírközlési szabványügyi tevékenységet;

c) az MH zártcélú távközlési hálózatának működésével összefüggő tevékenységet;

d) az MH futár- és tábori postaszolgálat működtetését;

e) az MH híradó, informatikai, FRISZ és IFF rendszereivel kapcsolatos feladatokat.

(16) HVK egészségügyi csoportfőnök: a HVKF által átruházott jogkörben végzi az MH szervezetei egészségügyi tevékenységének, valamint az ágazat alap- és szakellátását végző egészségügyi intézmények szakmai irányítását.

MH ÖLTP parancsnok és az MH logisztikai szakágai felsőszintű vezetői által irányított szakterületek

15. § (1) Az MH Összhaderőnemi Logisztikai és Támogató Parancsnokság (a továbbiakban: MH ÖLTP) parancsnok, valamint az MH logisztikai szakágainak felsőszintű vezetői, delegált miniszteri jogkörben – a feladatkörükbe utalt szakterületek vonatkozásában – az MH szakmai felettesei, illetve elöljárói, akik ez irányú feladataikat a HM KÁT szakirányításával, a védelemgazdasági helyettes államtitkár szakmai felügyeletével végzik.

(2) Az MH ÖLTP parancsnok végzi: a feladatkörébe utalt szakfeladatok ellátásának szakirányítását. A HM védelemgazdasági helyettes államtitkár által átruházott jogkörben felelős a működési-fenntartási előirányzatok felhasználásával kapcsolatos döntések meghozataláért. A szakfeladatokkal összefüggő felső szintű döntések végrehajtására intézkedéseket ad ki, az alábbi szakterületekre vonatkozóan

a) a tárcaszintű, béke- és minősített időszakra vonatkozó ellátási, utaltsági rendre; a haderő-alkalmazás logisztikai támogatási rendjére, valamint a logisztikai normák és normatívák követelményeire; az MH készenléte fenntartásának rendszabályaival és mozgósításával (kiegészítéssel, feltöltéssel) kapcsolatos logisztikai feladatokra és követelményekre; a katonai logisztikai ellenőrzés szakfeladatainak tervezésére, szervezésére és végrehajtására; normaöv és egyedi szakintézkedések a fogyasztói logisztikai támogatás szakmai feladatait ellátó szervek számára;

b) az új hadfelszerelések (hadianyagok, haditechnikai eszközök), rendszerbeállításának, valamint a régi hadfelszerelések rendszerből való kivonásának előkészítésére és végrehajtására;

c) a Befogadó Nemzeti Támogatás katonai logisztikai feladatainak előkészítésére és végrehajtására;

d) a logisztikai és támogató szervezetek kialakításával és működtetésével, az MH hadfelszereléseinek (az egészségügyi és irodabútor szakanyagok kivételével) tárolásával, haditechnikai biztosításával, valamint a személyi állomány ellátásával kapcsolatos szakfeladatokra.

(3) MH haditechnikai főnök végzi: az MH, valamint a honvédelmi miniszter közvetlen irányítása, felügyelete alá tartozó szervezetek fegyverzettechnikai, páncélos és gépjármű technikai, repülőműszaki, elektronikai, műszaki technikai, vegyivédelmi technikai, mérésügyi és kiképzéstechnikai szaktevékenysége szakirányításának felügyeletét.

(4) MH hadtápfőnök végzi: az MH, valamint a honvédelmi miniszter közvetlen irányítása, felügyelete alá tartozó szervezetek élelmezési, üzemanyag, ruházati, katonai elhelyezési, humán anyagi és térképészeti anyagi szaktevékenysége szakirányításának felügyeletét.

(5) MH közlekedési szolgálatfőnök végzi: az MH közlekedési támogatási szakirányítását, az ország közlekedési rendszere hadműveleti követelmények szerinti honvédelmi felkészítésének szakmai felügyeletét, az MH külföldi és hazai, valamint a Magyar Köztársaság területén történő külföldi katonai csapatmozgások közlekedési támogatásának szabályozását, a MH szállításaival és szállítmányaival és a közlekedési szakanyag gazdálkodással kapcsolatos területek szakirányítását.

(6) MH logisztikai szakágainak felsőszintű vezetői (MH fegyverzet technikai szolgálatfőnök, MH páncélos és gépjármű technikai szolgálatfőnök, MH repülőműszaki szolgálatfőnök, MH elektronikai szolgálatfőnök, MH műszaki technikai szolgálatfőnök, MH vegyivédelmi technikai szolgálatfőnök, MH mérésügyi alosztályvezető, MH kiképzéstechnikai alosztályvezető, MH élelmezési szolgálatfőnök, MH üzemanyag szolgálatfőnök, MH ruházati szolgálatfőnök, MH katonai elhelyezési főnök, MH humán anyagi alosztályvezető, MH térképészeti anyagi alosztályvezető, MH közlekedési szolgálatfőnök): a feladatkörükbe utalt kérdésekben az MH szakmai felettesei, illetve elöljárói, ez irányú feladataikat az MH ÖLTP parancsnok, az MH haditechnikai főnök és az MH hadtápfőnök felügyeletével, a szakirányítás keretében végzik.

16. § (1) Az MH középszintű vezető szerveinek vezetői a szakirányítói tevékenységüket a Hvt. 42. §-ban, valamint a Korm. határozatban foglalt rendelkezéseknek megfelelően látják el.

(2) Az MH Szárazföldi Parancsnokság és az MH Légierő Parancsnokság alárendeltségébe tartozó katonai szervezeteknél folyó szakmai tevékenységet a parancsnokságok vezetői, főnökei a felsőszintű vezetők szakirányítási intézkedései alapján irányítják. A parancsnokságok szakmai vezetői az alárendelt szervezetek szakmai elöljárói.

17. § A Honvédelmi Minisztérium részvételével alapított közhasznú társaságok működése feletti szakirányítás a Honvédelmi Minisztérium részvételével alapított közhasznú társaságok működése feletti tulajdonosi és szakmai felügyelet-gyakorlás, és a szakmai követelmény-támasztás rendjéről szóló 33/2001. (HK 10.) HM utasítás szerint valósul meg.

18. § Ezen utasítás hatálybalépésétől számított 90 napon belül a Magyar Honvédség szervei és szervezetei, valamint a miniszter közvetlen irányítása és felügyelete alá tartozó szervezetek felülvizsgálják az általuk megvalósított szakirányítás rendjét, az azt szabályozó, érvényben lévő okmányokat, belső rendelkezéseket és kezdeményezik azok módosítását, illetve hatályon kívül helyezését.

19. § Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba.


Juhász Ferenc s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítás a 97/2005. (HK. 21.) HM utasítás 7. §-a alapján hatályát vesztette 2005. október 28. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére