• Tartalom

43/2004. (HK 10.) HM KÁT–HVKF együttes intézkedés

43/2004. (HK 10.) HM KÁT–HVKF együttes intézkedés

a Harcászati Értékelő Programok végrehajtásáról1

2004.04.25.

A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 41/A. §-ának (3) bekezdésében és 418. §-ának (4) bekezdésében biztosított felhatalmazás alapján – figyelemmel a Harcászati Értékelő Programok alkalmazásáról szóló 42/2004 (HK 10.) HM utasítás 7. § (1) bekezdésére – a Harcászati Értékelő Programok végrehajtásáról a következő

együttes intézkedést

adjuk ki:
1. Az együttes intézkedés hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a HM-nek közvetlenül alárendelt szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire terjed ki.


I. A programok rendeltetése, célja

2. A Harcászati Értékelő Programok (a továbbiakban: programok) rendeltetése az MH katonai szervezeteinek szövetségesi kötelezettségeiből adódó feladatokra való felkészültségének felmérése és értékelése. A programok a NATO és nemzeti OPEVAL/TACEVAL ellenőrzések keretében valósulnak meg.
3. Az OPEVAL program a NATO Szövetséges Hadműveleti Főparancsnokság (Allied Command Operations, a továbbiakban: ACO) hadműveleti alárendeltségébe felajánlott erők ellenőrzésére szolgál.
4. A TACEVAL program az ACO hadműveleti alárendeltségébe felajánlott és az általa közvetlenül vezetett NATO parancsnoksági légierő haderőnem erőinek ellenőrzésére szolgál.
5. Az OPEVAL/TACEVAL program célja:
a) a MH-ben folyó kötelékkiképzés és a hadműveleti képességek ellenőrzése az OPEVAL/TACE-VAL módszereivel;
b)az alkalmazási tervek meglétének, naprakészségének, a felkészültség, az alkalmazási készség és a kiképzési tervek ellenőrzése, értékelése, fejlesztése;
c) az alegységek készenléte fenntartásának és fokozásának helyzete, valamint harcképességének vizsgálata;
d) az elöljáró és az alárendelt közötti együttműködési képességek elemzése, valamint a készenléti kategóriák szerinti képességeket csökkentő, korlátozó tényezők meghatározása;
e) a jövőben szükséges erőforrások azonosítása;
f) a műveleti képességek összevetése a meghatározott NATO követelményekkel;
g)ajánlások megfogalmazása a műveleti szabványok előírásai és a képességek fejlesztése érdekében.


II. A programok személyi/szervezeti feltételeinek a kialakítása

6. A programokkal kapcsolatos feladatok felügyeletét és a végrehajtás koordinálását a HM HVK integrációs főnök végzi.
7. Az OPEVAL és a TACEVAL programok személyi, szervezeti kereteinek kialakítását, valamint a feladatkörök pontosítását az HM HVK integrációs főnök intézkedésben szabályozza.
8. A programokkal kapcsolatos szakmai feladatok végzésére és irányítására egy – egy OPEVAL és TACEVAL kiemelt főtiszti beosztás kerüljön létrehozásra a HM HVK Hadműveleti és Kiképzési Csoportfőnökség állományában.
9. A programokkal kapcsolatos haderőnemi feladatok végzésére a MH Szárazföldi Parancsnokságán és a MH Légierő Parancsnokságán OPEVAL/TACEVAL szervezet kerüljön létrehozásra.
a) A haderőnemi OPEVAL/TACEVAL szervezetek a haderőnemek törzsében, a haderőnemi integrációs főnök alárendeltségében működő, a vonatkozó AFS követelmények szerinti összetételű, az OPEVAL/TACEVAL programok megvalósításának gyakorlati munkáját végző kikülönített csoportok kerüljenek 1étrehozásra.
b) Az OPEVAL/TACEVAL csoportok összetételének kialakításakor figyelembe kell venni az ellenőrzési területek által támasztott szakmai követelményeket, valamint a csoport működéséből adódó feladatokat. A feladatrendszerére – a vonatkozó AFS követelmények szerint – a haderőnemi parancsnokok intézkedjenek.
10. Az MH dandár szintű katonai szervezeteinél rendszeresített tiszti beosztások, az önálló zászlóalj és századnál, valamint a kötelékben lévő zászlóaljaknál – OPEVAL/TACEVAL tiszti beosztásokat – megbízással látják el.
a) A beosztásokban kijelölt OPEVAL/TACE-VAL felelősök feladata a programokban meghatározott feladatok tervezése, szervezése a katonai szervezetek integrációs főnökeinek szakmai irányításával.
11. A katonai szervezeteknél létrehozandó OPEVAL/TACEVAL tiszti beosztások ellátásával kapcsolatos részletes feladatokat az állományilletékes parancsnok/vezető határozza meg.
12. A szervezet kialakítása érdekében a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály előkészíti a Magyar Honvédség, valamint a miniszter közvetlen irányítása (felügyelete) alá tartozó szervezetek hivatásos és szerződéses állományának beosztási kategóriába történő részletes besorolásról, illetve az ezen beosztásokban elérhető rendfokozatokról szóló 30/2001 (XII. 27.) HM rendelet módosításának tervezetét.


III. A. programok működtetését végző személyek/szervezetek feladatai

13. A HM HVK integrációs főnök, – együttműködve a HM HVK hadműveleti és kiképzési csoportfőnökkel – a haderőnemi parancsnokságok és az MH Összhaderőnemi Logisztikai Támogató Parancsnokság (a továbbiakban: MH ÖLTP) integrációs főnökei útján felügyeli a programok végrehajtását.
a) Koordinálja a HM, a HM-nek közvetlenül alárendelt szervezetek és a MH katonai szervezetei állományából létrehozott OPEVAL/TACEVAL csoportok tevékenységét.
b) Koordinálja az ellenőrzések tapasztalatai feldolgozását, a feltárt hiányosságok megszüntetésére tett intézkedések végrehajtását a HM, a HM-nek közvetlenül alárendelt szervezetek, valamint a MH katonai szervezetei között.
c) Felügyeli az OPEVAL/TACEVAL ellenőrzésekre való felkészülést, azok végrehajtását, az ellenőrzések tapasztalatainak elemzését, valamint koordinálja az ezekhez kapcsolódó integrációs feladatokat.
d) Felügyeli OPEVAL/TACEVAL szakterületet érintő külföldi tanfolyamokra történő beiskolázásokat.
14. A HM ellenőrzési főosztályvezető együttműködik a HM HVK integrációs főnökkel az ellenőrzések tapasztalatainak gyűjtésében, feldolgozásában és elemzésében.
15. A HM HVK hadműveleti és kiképzési csoportfőnök az MH katonai szervezeteinél a programok végrehajtásának nemzeti felelőse.
a) irányítja, tervezi és szervezi a programokhoz tartozó feladatok végrehajtását;
b) kezdeményezi a területre vonatkozó belső rendelkezések szükséges módosítását;
c) szakmai felügyeletet gyakorol a haderőnemi OPEVAL/TACEVAL csoportok munkája felett és figyelemmel kíséri az ellenőrző csoportok kiképzését, felkészítésük rendjét;
d) értékeli és véleményezi az MH Szárazföldi Parancsnokság (a továbbiakban: MH SZFP) OPEVAL és az MH Légierő Parancsnokság (a továbbiakban: MH LEP) TACEVAL csoportok által készített OPEVAL/TACEVAL terveket, jelentéseket és értékeléseket;
e) figyelemmel kíséri az alegységeknél feltárt hiányosságok kiküszöbölésére hozott intézkedések végrehajtását. A szükséges intézkedések meghozatala, valamint az erőforrások biztosítása érdekében vezeti és koordinálja a hiányosságok felszámolására irányuló vezérkari szintű szervek tevékenységét;
f) a haderőnemi OPEVAL/TACEVAL alosztályok javaslatai alapján, a HM HVK integrációs főnök egyetértésével, tervezi és szervezi a haderőnemi parancsnokságok OPEVAL/TACEVAL szakterületet érintő hazai továbbképzéseket és külföldi tanfolyamokat;
g) konferenciákat, továbbképzéseket szervez a programokat érintő kérdésekben;
h) kapcsolatot tart a SHAPE, valamint az AFSOUTH kijelölt szerveivel. Szervezi a NATO parancsnokságok éves OPEVAL/TACEVAL szakterületet érintő külföldi tanfolyamainak tervezését;
i) a haderőnemi parancsnokságok által készített jelentésekről összesített kimutatást vezet a végrehajtott NATO és nemzeti értékelésekről. Javaslatokat tesz HM HVK integrációs főnöknek a programok végrehajtásával kapcsolatos hiányosságok felszámolása érdekében;
j) meghatározza a HM HVK Hadműveleti és Kiképzési Csoportfőnökség állományában létrehozandó OPEVAL/TACEVAL főtiszti beosztások ellátásával kapcsolatos részletes feladatokat.
16. Az HM HVK haderőtervezési csoportfőnök a haderő-fejlesztési törzskönyvek elemzése és értékelése során feltárt hiányosságok alapján készített intézkedési terv követelmény és költségvonzatait beépíti a haderőtervezés rendszerébe.
a) Biztosítja a HM HVK integrációs főnök számára a HM tárca NATO katonai integrációjával kapcsolatos feladatok tervezését, végrehajtásának koordinálását, valamint a jelentő-értékelő rendszer működtetését.
b) A programokkal kapcsolatos szakmai feladatok végzését az OPEVAL és TACEVAL főtisztjei végzik.
l7. Az MH ÖLTP TÖF integrációs helyettese az MH ÖLTP törzsfőnökének alárendeltségében, a HM HVK integrációs főnök szakmai irányításával, a logisztikai szakterület integrációs feladatait tervező, szervező, az Integrációs Programban meghatározott feladatok végrehajtását koordináló törzsfőnök helyettes.
a) Felelős az MH haderő-fejlesztési törzskönyvei követelményeken, erőforrás- és költségvetés-szükségleteken alapuló adatbázisának naprakészségéért.
b) Irányítja és koordinálja a programmal kapcsolatos elemző, értékelő és kidolgozói tevékenységet, különös tekintettel a Nemzeti Támogató Elem és a felajánlott szervezetek logisztikai feltételei, szükségletei megteremtésének koordinálására.
18. A haderőnemi integrációs főnök (TÖF.h.) a haderőnemi törzsfőnök alárendeltségében, a HM HVK integrációs főnök szakmai irányításával tevékenykedő, a haderőnemek integrációs feladatait tervező, szervező az Integrációs Programban meghatározott feladatok végrehajtását koordináló törzsfőnök helyettesek.
b) Felelősek a haderő-fejlesztési törzskönyvek követelményeken és az erőforrás-szükségleteken alapuló adatbázisának naprakészségéért.
c) Irányítják és koordinálják a programmal kapcsolatos elemző, értékelő és kidolgozói tevékenységet.
19. Az alakulatok (dandár/ezred/önálló zászlóalj) integrációs főnökei
d) Az adott alakulat parancsnokának alárendeltségében, a haderőnemi integrációs főnökök szakmai irányításával vezetik a haderőnemi Integrációs Tervekben az alakulat részére meghatározott feladatok részletes tervezését, szervezését, és koordinálják a program gyakorlati végrehajtását, valamint elősegítik a feltételek megteremtését.
e) Felelősek az adott alakulat haderő-fejlesztési törzskönyvének naprakészségéért valamint alapadatokat szolgáltatnak a parancsnokságok részére a programok tervezői, kidolgozói munkáihoz.


IV. A HM szervek és szervezetek

20. Az MH hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény 53. § (1) bekezdés szerinti, a rendszeresített beosztása melletti megbízással OPEVAL/TACEVAL főtiszti beosztásokat jelölnek ki a következő katonai szervezetek:
a) HM HVK Személyügyi Csoportfőnökség;
b) HM HVK Felderítő Csoportfőnökség;
c) HM HVK Híradó és Informatikai Csoportfőnökség;
d) HM HVK Egészségügyi Csoportfőnökség:
e) HM Védelmi Tervezési Koordinációs Iroda;
f) HM Gazdasági Tervező Hivatal;
g) MH ÖLTP.
21. A felsorolt szervezetek vezetői felelősek a szakterületüket érintő OPEVAL/TACEVAL feladatok megszervezéséért és végrehajtásáért. A programok felelőseinek részletes feladatát a szervezetek vezetői a munkaköri leírásokban határozzák meg.
22. A felsorolt szervezetek felelősei a szakterületüket érintő feladatok szervezését és koordinálását hajtják végre az állományilletékes parancsnok/ve-zető alárendeltségében a HM HVK integrációs főnök szakmai irányítása mellett.


V. A NATO OPEVAL/TACEVAL
ellenőrzések tervezése

23. A HM HVK Hadműveleti és Kiképzési Csoportfőnökség koordinálja az OPEVAL/TACEVAL értékelések előkészítésével kapcsolatos tevékenységeket.
24. Az ellenőrzésről készült jegyzőkönyveket - kivéve a nemzeti ellenőrzésekről végrehajtottakat - (az OPEVAL program esetében) a haderőnemi parancsnokok az AFS VII. kötet vonatkozó előírásai szerint elkészítik, majd megküldik az értékelt alegységhez, a nemzeti és a NATO parancsnokságokra. A TACEVAL programban végrehajtott nemzeti ellenőrzésekről a jegyzőkönyveket a MH légierő parancsnok az AFS VI. kötet ellenőrzési szempontjai szerint elkészíti és megküldi az értékelt alegységhez, valamint felterjeszti a HM Honvéd Vezérkar főnök részére a HM HVK hadműveleti és kiképzési csoportfőnök útján.
25. Az ellenőrzésekről készült jegyzőkönyveket a haderőnemi parancsnokok HM HVK hadműveleti és kiképzési csoportfőnök útján megküldik a HM HVK integrációs főnök részére.


VI. A Nemzeti OPEVAL/TACEVAL
ellenőrzések tervezése.

26. A nemzeti OPEVAL/TACEVAL ellenőrzések terve koordinálásra kerül a parancsnoki átfogó ellenőrzések, valamint a MH készenléte fenntartásának és fokozásának rendszere keretében végrehajtott ellenőrzések terveivel.
27. A nemzeti OPEVAL/TACEVAL ellenőrzéseket a haderőnemi parancsnokságok – a kötelék kiképzés ciklusával összhangban – az adott ciklus legmagasabb szintű gyakorlatára tervezik.
28. A nemzeti ellenőrzésről készült jegyzőkönyvet a haderőnemi parancsnokok a HM HVK hadműveleti és kiképzési csoportfőnök útján megküldik a HM HVK integrációs főnök részére.
29. A nemzeti TACEVAL felmérések során az ellenőrző csoport parancsnoka (Team Chief) és a területek felelős parancsnokai (Area Coordinator) csak NATO minősítéssel rendelkező ellenőrök lehetnek. A felmérésekre meg kell hívni a SHAPE, az AFSOUTH és AIRSOUTH képviselőit is.


VII. A jelentő – értékelő rendszer működtetése

30. A NATO OPEVAL/T'ACEVAL ellenőrzések eredményeinek jelentésével kapcsolatos feladatokat a HM HVK integrációs főnök koordinálja.
31. A nemzeti OPE-VAL ellenőrzések összesített eredményeiről, az ellenőrzések tapasztalatairól, valamint a program végrehajtásáról a haderőnemi parancsnokok minden év december 15-ig a HM HVK hadműveleti és kiképzési csoportfőnök útján az HM Honvéd Vezérkar főnök részére éves összefoglaló jelentést terjesztenek fel. A jelentés jóváhagyását követően a HM HVK Haderőtervezési Csoportfőnökség, a pénzügyi, humán, infrastrukturális és logisztikai tervező szervezetek, valamint a HM Gazdasági Tervező Hivatal tájékoztatásra kerülnek.
32. A HM HVK hadműveleti és kiképzési csoportfőnök a haderőnemi parancsnokok jelentései alapján összegző értékelést készít a programok végrehajtásának tapasztalatairól és az elvégzendő feladatokról, amelyet a következő év január 20-ig a HM Honvéd Vezérkar főnök részére felterjeszt. Az összegző értékelés egy példányát tájékoztatásul megküldi a HM ellenőrzési főosztályvezetőnek.


VIII. Az OPEVAL/TACEVAL tanfolyamok,
továbbképzések

33. A programok működtetése, az ellenőrzés követelményei elsajátítása, a tapasztalatok feldolgozása, az ismeretek napra készen tartása, a vonatkozó NATO előírások feldolgozása érdekében évi rendszerességgel felkészítő foglalkozások, konferenciák kerülnek levezetésre a HM HVK Hadműveleti és Kiképzési Csoportfőnökség koordinálásával a haderőnemi parancsnokságok részvételével és bevonásával.


IX. A haderő-fejlesztési törzskönyvek

34. Az OPEVAL/TACEVAL programok adatbázisát a haderő-fejlesztési törzskönyvek képezik. A HM HVK haderőtervezési csoportfőnök vezetésével a haderőnemi parancsnokságok az érintett katonai szervezetei bevonásával a NATO és a nemzeti követelmények alapján évente december 31-ig véglegesítik, majd hathavonta aktualizálják azokat. A haderő-fejlesztési törzskönyvek naprakészen tartalmazzák az egyes katonai szervezetek aktuális helyzetét, illetve rögzítik mindazon hiányosságokat és szükségleteket, melyek pótlása, beszerzése szükséges ellenőrzésben való eredményes megfeleléshez.


X. Az OPEVAL/TACEVAL éves költségvetése

35. Az MH ÖLTP a haderőnemi parancsnokságok költségvetési javaslatainak figyelembevételével, a program működéséhez szükséges költségeket az éves költségvetésben főkönyvi számlaszám mélységű bontásban, külön soron célelőirányzatként tervezi. A költségvetési javaslat felterjesztésének határideje minden év július 31.


XI. Záró rendelkezések

36. Ez az együttes intézkedés a Harcászati Értékelő Programok alkalmazásáról szóló 42/2004. (HK 10.) HM utasítás hatályba lépését követő 3. napon lép hatályba, egyidejűleg a Magyar Honvédség parancsnokának harcászati felmérő és értékelő programok a Magyar Honvédségnél történő bevezetéséről szóló 223/2001. (HK 11.) MHPK intézkedése hatályát veszti.

Dr. Fehér József s. k.,
HM közigazgatási államtitkár

Dr. Szenes Zoltán altábornagy s. k.,
Honvéd Vezérkar főnöke

Az alkalmazandó követelmények, előírások

1. A felajánlott szárazföldi erők számára előírt követelményeket az ACE FORCES STANDARDS (a továbbiakban: AFS) I-II. kötetei tartalmazzák. Az ellenőrzéssel és értékeléssel kapcsolatos általános előírásokat az AFS L (AFS VOLUME I, GENERAL) és az AFS II. (AFS VOLUME II, STANDARDS FOR LAND FORCES), a részletes előírásokat az AFS VII. kötete [„AFS VOLUME VII, THE NATO UNIT OPERATIONAL EVALUATION MANUAL (OPEVAL)”] kötete tartalmazza.
2. A felajánlott légierő haderőnem és az általa közvetlenül vezetett NATO parancsnoksági erők számára előírt részletes követelményeket az AFS I. és III. kötetei tartalmazzák, míg az ellenőrzéssel és értékeléssel kapcsolatos általános útmutatókat az AFS VI. [„AFS VOLUME VI, SHAPE TACTICAL EVALUATION MANUAL (STEM)] kötete tartalmazza.
1

Az intézkedést a 3/2020. (II. 13.) HM utasítás 1. § e) pontja hatályon kívül helyezte 2020. február 14. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére