• Tartalom

42/2004. (HK 10.) HM utasítás

42/2004. (HK 10.) HM utasítás

a Harcászati Értékelő Programok alkalmazásáról*

2004.04.22.

A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 10. § g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a NATO tagságunkkal vállalt kötelezettségek teljesítése érdekében a Harcászati Értékelő Programok eredményes alkalmazása érdekében az alábbi

utasítást


adom ki:

Az utasítás hatálya

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban HM), a HM-nek közvetlenül alárendelt szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban MH) katonai szervezeteire terjed ki.

A programok alkalmazása

2. § A Harcászati Értékelő Programok (Operational Evaluation/Tactical Evaluation, OPEVAL/TACE-VAL a továbbiakban: programok) elsődleges eszközök az 1. §-ban meghatározott szervezetek szövetségesi kötelezettségeikből adódó feladatokra való felkészültsége ellenőrzésének és felmérésének. A programok a NATO és nemzeti OPEVAL/TA-CEVAL ellenőrzések keretében valósulnak meg.

A programok végrehajtásának szervezeti feltételei

3. § (1) A HM Honvéd Vezérkar főnöke (a továbbiakban: HM HVKF) felelős személyt jelöl ki a programokkal kapcsolatos feladatok végrehajtásának felügyeletére.

(2) A kijelölt személy felügyeli a programokban meghatározott követelményrendszerek végrehajtását és a programok teljes körű végrehajtásához szükséges jogi, szervezeti, személyi és más feltételek kialakítását. Koordinálja a HM és a MH szervei között a feladatokra való felkészülés folyamatát, az ellenőrzések végrehajtásának rendjét, valamint az ellenőrzések során feltárt hiányosságok megszüntetésére irányuló munkálatokat.

(3) A programok végrehajtásához szükséges erőforrások tervezése, a programok végrehajtása, valamint a végrehajtás során nyert tapasztalatok feldolgozása érdekében a HM Honvéd Vezérkar állománytáblájában külön beosztások kerülnek kialakításra. A haderőnemi parancsnokságokon a szükséges szervezeti formák kerülnek létrehozásra. A dandár szintű katonai szervezeteknél OPEVAL/TACEVAL rendszeresített tiszti beosztások kerülnek létrehozásra. A HM szerveinél és az egyéb katonai szerveknél a feladat ellátására alkalmas főtisztek, – a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény 53. § (1) bekezdése szerint a rendszeresített beosztása melletti megbízással – kerülnek kijelölésre.

(4) A HM HVKF a szervezeti feltételek kialakítása érdekében javaslatot tesz a Magyar Honvédség, valamint a miniszter közvetlen irányítása (felügyelete) alá tartozó szervezetek hivatásos és szerződéses állományának beosztási kategóriába történő részletes besorolásról, illetve az ezen beosztásokban elérhető rendfokozatokról szóló 30/2001 (XII. 27.) HM rendelet módosítására.

A programok követelményeinek érvényre juttatása

4. § (1) A programok a Szövetséges Műveleti Parancsnokság Erők Szabványai – Allied Command Operations Forces Standards – (AFS) dokumentumainak követelményrendszerére épül. Ezen követelményrendszerek eredményes működtetése és előírásaiknak a hazai szabályzókba történő beépítése a HM és az MH szervezetein belül minden vezető és parancsnok felelőssége és kötelessége. Szakirányú feladataik ellátása során érvényre juttatják a Szövetségi Haderőszabványokban előirt általános, valamint a programokban megfogalmazott konkrét követelményeket.

(2) Az 7. § (2) bekezdésében meghatározott feladatok maradéktalan végrehajtása érdekében a Honvéd Vezérkar főnök intézkedik a honvédelmi tárca komplex ellenőrzési rendjéről szóló 38/2002. (HK 14.), HM utasítás, valamint a parancsnoki (vezetői) ellenőrzések rendjéről szóló 135/2002. (HK 29.) HM HVKF intézkedés szükséges mértékű módosításának előkészítésére.

A programok költségvetésének tervezése

5. § A NATO és nemzeti OPEVAL TACEVAL ellenőrzési programokkal kapcsolatos költségek az érintett katonai szervezetek elemi költségvetésében külön célirányzatként kerülnek tervezésre az MH Összhaderőnemi Logisztikai Támogató Parancsnokság felügyelete és koordinációja mellett.

Jelentések rendszere

6. § (1) A NATO, valamint nemzeti OPEVAL/TA-CEVAL ellenőrzések végrehajtásáról és a végrehajtás tapasztalatairól évente készül összefoglaló jelentés.

(2) A hiányosságok felszámolása, a tapasztalatok felhasználása érdekében az elvégzendő feladatok intézkedési tervben (az ellenőrzéstől számítva 90 napon belül) kerülnek rögzítésre.

(3) A feladatok végrehajtásának erőforrás és költségigény tervei olyan időszámvetéssel készülnek, hogy az intézkedési tervben szereplő feladatok költségvonzata, a haderőtervezés szerves részeként priorizáltan a költségvetés tervezési folyamatában jelenjen meg.

Záró rendelkezések

7. § (1) A HM közigazgatási államtitkár és az MH HVKF az utasítás feladatainak végrehajtása érdekében adjon ki együttes intézkedést jelen utasítás hatályba lépését követő 8 napon belül.

(2) A szövetségesi kötelezettségeinkből adódó feladatokra való mind eredményesebb felkészülésünk érdekében a MH katonai szervezetei az alegységek kötelékkiképzésének és készenlétének ellenőrzését a Szövetséges Műveleti Parancsnokság fegyveres erőire vonatkozó előírások alapján tervezik. Az MH katonai szervezetek rendeltetésével összefüggő elöljárói ellenőrzések követelmény- és értékelési rendszerére vonatkozó jelenleg kiadott szakutasítások a szükséges mértékben kerülnek módosításra.

(3) Ez az utasítás a közzétételét követő 3. napon lép hatályba.


Juhász Ferenc s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást utóbb a 45/2007. (HK 10.) HM utasítás 74. §-a módosította. Az utasítást a 24/2012. (IV. 5.) HM utasítás 6. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte 2012. április 8. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére