• Tartalom

116/2004. (VII. 9.) FVM–ESZCSM–GKM együttes rendelet

116/2004. (VII. 9.) FVM–ESZCSM–GKM együttes rendelet

a gyümölcsborok előállításáról1

2004.07.17.

Az élelmiszerekről szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. § (3) bekezdésének c) pontjában kapott felhatalmazása alapján a következőket rendeljük el:

1. § A gyümölcsborok előállítása során a felhasználható anyagokra, a minőségi követelményekre, valamint megnevezésükre az e rendelet mellékletében meghatározott előírásokat kell alkalmazni.

2. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba, egyidejűleg az egyéb borok előállításának, minőség-ellenőrzésének és fogyasztói forgalomba hozatalának szakmai szabályairól szóló 54/2000. (VIII. 11.) FVM rendelet hatályát veszti.

Melléklet a 116/2004. (VII. 9.) FVM–ESZCSM–GKM
együttes rendelethez


1. Felhasználható anyagok:
a) Friss vagy hűtéssel tartósított gyümölcsből előállított gyümölcslé, koncentrátumból (sűrítményből) előállított gyümölcslé, vagy visszahígított sűrített gyümölcslé, a szőlő kivételével;
b) Méz;
c) Víz;
d) Cukor;
e) Izoglükózszirup;
f) Mezőgazdasági eredetű etil-alkohol, az alkoholtartalom beállításához, legfeljebb a késztermék alkoholtartalmának 20%-áig;
g) Szén-dioxid a szénsavas gyümölcsborokhoz;
h) Adalékanyagok a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai szerint.

2. Gyümölcstartalom:
a) Alma, körte és méz esetében a végtermék alkoholtartalmának legalább 50%-a gyümölcsléből származzon;
b) Egyéb gyümölcsök esetében a végtermék alkoholtartalmának legalább 30%-a gyümölcsléből származzon.

3. Minőségi követelmények:
a) Alkoholtartalom, % (V/V) 1,2–14
b) Illósav-tartalom, ecetsavban kifejezve, g/l, legfeljebb
ba) száraz: 1,2
bb) félszáraz: 1,4
bc) félédes: 1,4
bd) édes: 1,4
c) Összessav-tartalom, borkősavban kifejezve, g/l 4–10
d) Cukortartalom, g/l
da) száraz: 0–15
db) félszáraz: 15,1–25
dc) félédes: 25,1–40
dd) édes: 40 felett
e) Cukormentes extrakt-tartalom, g/l, legalább
ea) almabor: 16
eb) egyéb gyümölcsbor: 20

4. Megnevezés:
A termék megnevezése a felhasznált gyümölcs, illetve méz nevét, a „bor” szót, valamint a cukortartalomnak megfelelően a „száraz”, „félszáraz”, „félédes” vagy „édes” szavak egyikét tartalmazza.
Ha az alap gyümölcsléhez 10% (V/V)-nál több más gyümölcslevet adnak, a gyümölcs neve helyett a „vegyes” szót kell feltüntetni.
1

A rendeletet a 75/2013. (IX. 6.) VM rendelet 8. §-a hatályon kívül helyezte 2013. október 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére