• Tartalom

9/2003. (HK 9.) HM KPSZH intézkedés

9/2003 (HK 9.) HM KPSZH intézkedése

az eszköznyilvántartó programrendszer alkalmazásba vételéről a központi és csapattagozatban

2003.03.21.

A honvédelmi miniszter 44/2002. (HK. 17) számú, a Honvédelmi Minisztérium fejezet költségvetés gazdálkodási információs rendszeréről és az információs rendszer továbbfejlesztéséről szóló utasításának 14. §-ában foglaltak végrehajtása érdekében – figyelemmel a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény és a 95/65/2001. számon kiadott “A Honvédelmi Minisztérium fejezet egységes számviteli politikájá”-ban foglaltakra – az eszköznyilvántartó programrendszer alkalmazásba vételére a központi és csapattagozatban az alábbiak szerint

intézkedem:

1. FEJEZET

Általános szabályok, értelmező rendelkezések

1. Az intézkedés hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztérium (továbbiakban: HM) fejezethez tartozó valamennyi költségvetési szervre (továbbiakban együttesen: honvédelmi szervezetekre).
2. Az analitikus nyilvántartás vezetését egységesen az eszköznyilvántartó programrendszer (a továbbiakban: új ESZKÖZ programrendszer) működtetésével kell biztosítani.
3. Azon honvédelmi szervezetek, amelyek a nyilvántartásaikat a korábbi ESZKÖZ programrendszerrel vezették, a központilag kiadásra kerülő új ESZKÖZ programrendszer használatba vételét az előző rendszer adatállományának konvertálásával biztosítsák. Azok a honvédelmi szervezetek, amelyek nem az ESZKÖZ programrendszerrel vezetik nyilvántartásukat, az új program alkalmazásba vételét az oktatáskor meghatározottak szerint végezzék. Az új ESZKÖZ programrendszerre történő átállás határideje: 2003. július 01.
4. A program működtetéséhez szükséges számítástechnikai eszközöket a MH Összhaderőnemi Logisztikai és Támogató Parancsnokság (a továbbiakban: MH ÖLTP) anyagnemfelelős szolgálati ág főnöksége és a Magyar Honvédség Haditechnikai Ellátó Központ Számítástechnikai Javító és Ellátó Raktár (továbbiakban: SZJER) a honvédelmi szervezetek részére biztosítja.
5. A Honvédelmi Minisztérium Pénzügyi Számító és Nyugdíjmegállapító Igazgatóság (továbbiakban: HM PSZNYI) az MH ÖLTP-vel közösen szervezze meg és bonyolítsa le a program átadását és oktatását. Az oktatásokon résztvevő állomány kiképzését 2003. március 31-éig kezdje meg.
6. A bekövetkezett törvényi változásoknak megfelelően a Honvédelmi Minisztérium Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal (továbbiakban: HM KPSZH) hajtsa végre a 206/458. Nyilvántartási számú “Szakutasítás a befektetett és forgó eszközök honvédelmi szerveknél történő számítógépes analitikus nyilvántartására” című kiadvány módosítását.


II. FEJEZET

Számítástechnikai eszközök alkalmazásba vétele

7. A SZJER által az analitikus nyilvántartás vezetésére kiadott számítástechnikai eszközöket kizárólag a befektetett és a forgó eszközök nyilvántartására használhatják. Az eddig használt, az új ESZKÖZ programrendszer működtetésére alkalmas számítástechnikai eszközöket továbbra is alkalmazásban kell tartani. A feladat végrehajtásáért a honvédelmi szervezet parancsnoka a felelős. A számítástechnikai eszközökre más program telepítése csak az MH ÖLTP parancsnoka engedélyével történhet.
8. A honvédelmi szervezet a részére biztosított eszközök elosztásánál különös figyelmet fordítson arra, hogy a bizonylatok napi mozgása mely szolgálati ágnál éri el azt a mértéket, amelynél már különálló gépet kell biztosítani a naprakész feldolgozási állapot elérése érdekében.
9. A 2003. év végi zárás végrehajtásáig az egységszintű nyilvántartás vezetésére 2003. első félévig használt számítógépet (a régi verzióval) a lekérdezési lehetőségek fenntartására 2003. december 31-ig biztosítani kell.


III. FEJEZET

Az új ESZKÖZ programrendszer használatba vétele

10. Az új ESZKÖZ programrendszert mind központi, mind csapat tagozatban használatba kell venni. A honvédelmi szervezetek és azok személyi állománya a programrendszer fejlesztőivel (HM PSZNYI) az előforduló hibák rendezése érdekében tartsanak folyamatos kapcsolatot.
11. Telepítés előtt minden szakanyag vonatkozásában ki kell nyomtatni a vagyonlistákat.
12. Az új ESZKÖZ programrendszert- az oktatással egy időben – a HM PSZNYI adja ki a telepítés leírásával együtt.
13. Az új ESZKÖZ programrendszer telepítése a honvédelmi szervezetnél a részére biztosított telepítő programmal, az abban szereplő útmutató alapján történik. A régi analitikus nyilvántartó rendszer adatai az új rendszerbe egy konvertáló program segítségével kerülnek átvezetésre, melynek során az egységszintű analitikai nyilvántartás adatai az új rendszer struktúrájának megfelelően kerülnek átforgatásra.
14. A konvertálást követően is minden szakanyag vonatkozásában ki kell nyomtatni a vagyonlistákat. A már korábban kinyomtatott vagyonlistákat a konvertálás után előállított vagyonlistákkal egyeztetni kell. A bizonylatok rögzítését és feldolgozását csak a listák egyezősége esetén lehet megkezdeni az új ESZKÖZ programrendszerben.
15. A fejlesztés, oktatás, rendszerbeállítás, üzemeltetés és karbantartás folyamatos fenntartására munkacsoportot jelölök ki. A fejlesztési igények az MH ÖLTP útján a HM KPSZH-val egyeztetve kerüljenek meghatározásra.


IV. FEJEZET

Vegyes, átmeneti és záró rendelkezések

16. A partner törzs nem kerül átkonvertálásra, ezért a honvédelmi szervezet pénzügyi referense a 206/458. számú szakutasításnak megfelelően (I. fejezet 4. pont, Az egységnél kialakítandó kódszám ......) alakítsa ki az új ESZKÖZ programrendszerben a partner törzsállományt, és azt adja át az anyagnemfelelős szolgálati ágak részére.
17. Az intézkedésben foglaltakat az érintett honvédelmi szervezetek pénzügyi referensei, valamint az együttműködésre kötelezett anyagnemfelelős szolgálati ágak vezetői teljes mértékben ismerjék meg, és gondoskodjanak arról, hogy az analitikus nyilvántartást kezelő személyi állomány a rá vonatkozó mértékben tájékoztatva legyen.
18. Ez az intézkedés az aláírása napján lép hatályba,* és a HM Logisztikai Gazdálkodási Információs Rendszer bevezetésével hatályát veszti.

Berényi Oszkár dandártábornok s. k.,
HM KPSZH főigazgató
*

Az intézkedés aláírásának napja: 2003. március 21.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére