• Tartalom

5/2003. (ÜK. 12.) LÜ h. körlevél

5/2003. (ÜK. 12.) LÜ h. körlevél

a büntetőeljárás során adandó tájékoztatásról szóló 2/1998. (ÜK. 7.) LÜ h. körlevél módosításáról*

2003.12.31.
A Magyar Köztársaság ügyészsége szervezetéről és működéséről szóló 3/2001. (ÜK. 5.) LÜ utasítás 4.§-a (2) bekezdésének b) pontjában kapott felhatalmazás alapján az alábbi körlevelet adom ki:

1. pont
A büntetőeljárás során adandó tájékoztatásról szóló 2/1998. (ÜK. 7.) LÜ h. körlevél (a továbbiakban: Körlevél) preambulumának első bekezdése kiegészül a „vagy meghatározott cselekmény miatt” szövegrésszel.

2. pont
A Körlevél 1. a) alpontja helyébe a következő szöveg lép:
a) A közjegyzőkről szóló 1991. évi XLI. törvény 105. §-ának (3) bekezdése úgy rendelkezik, hogy a büntetőügyben eljáró hatóság a közjegyző, a közjegyzőjelölt és a közjegyzőhelyettes ellen indított büntetőeljárásról és letartóztatásukról a területi elnökséget és a megyei bíróság elnökét értesíti. E törvény további rendelkezése szerint az eljárást befejező jogerős határozatot kézbesíteni kell a területi elnökség, a megyei bíróság elnöke, a vizsgálóbiztos és az Igazságügyi Minisztérium képviselője részére.”

3. pont
A Körlevél 1. b) alpontjának szövege helyébe a következő szöveg lép:
b) A bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény 293. §-ának (3) bekezdése szerint a büntetőügyben eljáró hatóság a végrehajtó, a végrehajtó-helyettes és a végrehajtójelölt ellen indított büntetőeljárásról, illetve letartóztatásáról értesíti a megyei bíróság elnökét, az Igazságügyi Minisztériumot és a kamarát, az eljárást befejező határozatot pedig kézbesíti részükre.”

4. pont
A Körlevél 1. c) alpontjában a „Területi Igazságügyi Szakértői Kamara elnökségét” szövegrész helyébe a „területi elnökséget” szövegrész lép.

5. pont
A Körlevél 1. g) alpontjának szövege helyébe a következő szöveg lép:
g) A külföldre utazásról szóló 1998. évi XII. törvény 25. §-ának a) pontja úgy rendelkezik, hogy a vádirat benyújtásáig az ügyész, ezt követően a büntetőügyben eljáró bíróság, az eljárás befejezése után a büntetés-végrehajtási bíró a 16. § (1) bekezdés a)d) pontja szerinti büntetőeljárás alá vont, illetőleg fogva tartott állampolgár személyi adatairól és lakcíméről, az eljárás megindításának időpontjáról, az indokául szolgáló cselekmény törvényi minősítéséről, az eljárás jogerős befejezéséről, valamint a lakhelyelhagyási tilalom elrendeléséről és megszüntetéséről a központi adatkezelő szervet (Belügyminisztérium Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó, Választási Hivatala) értesíti.”

6. pont
A Körlevél 1. pontja az alábbi h)j) alpontokkal egészül ki:
h) A szervezett bűnözés, valamint az azzal összefüggő egyes jelenségek elleni fellépés szabályairól és az ehhez kapcsolódó törvénymódosításokról szóló 1999. évi LXXV. törvény 6. §-a szerint, ha az üzlet bezárását vagy a működési engedély visszavonását az 5. § (1) és (2) bekezdésekben meghatározott jogsértés miatt büntető- vagy szabálysértési eljárást folytató szerv indokoltnak tartja, az eljárás megindításáról, illetve jogerős ügydöntő határozatáról értesíti a működési engedélyt kiadó jegyzőt.
i) A közúti közlekedési nyilvántartásról szóló 1999. évi LXXXIV. törvény 14/A. §-ának b) pontja szerint a rendőrhatóság a közúti közlekedés körében elkövetett, külön jogszabályban meghatározott bűncselekmény, illetőleg szabálysértés miatt a járművezető ellen indult eljárásról a jegyzőt értesíti.
j) A Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központról szóló 2000. évi CXXVI. törvény 6. §-a értelmében a Legfőbb Ügyészség a törvény 4. §-ában megjelölt bűncselekmények miatti büntetőeljárás megindításának kezdeményezéséről, illetve a büntetőeljárás megindításának, valamint megszüntetésének tényéről, továbbá a büntetőeljárás alapjául szolgáló bűncselekmény minősítésének változásáról a Központot tájékoztatja.”

7. pont
A Körlevél 2. pontja a) és b) alpontjai helyébe az alábbi szövegrész lép:
a) A körlevél 1. pontjának alkalmazásában az ügyészséget a büntetőügyben eljáró hatóságként, illetőleg nyomozó hatóságként akkor terheli az értesítési kötelezettség, illetve a nyomozó hatóságot terhelő értesítési kötelezettséget akkor teljesíti – kivéve a g) pontban szereplő értesítési kötelezettséget –, ha
– az ügyben a nyomozást az ügyészség folytatja vagy más nyomozó hatóság által folytatott nyomozásban az ügyész eljárásában került sor a bűncselekmény megalapozott gyanújának a Be. 179. §-a szerinti közlésre és a gyanúsított kihallgatására, valamint
– ha az ügyben az 1. pontban megjelölt személy tekintetében a nyomozást az ügyész szüntette meg, feltéve hogy a tájékoztatási kötelezettség az eljárás befejezésére is kiterjed.
b) A büntetőeljárást akkor kell az 1. pontban felsorolt törvényekben megjelölt személy ellen megindultnak tekinteni, ha vele a nyomozás során a bűncselekmény megalapozott gyanúját a Be. 179. §-a alapján közölték, illetve arra azért nem került sor, mert a tartózkodási helyét a felkutatására tett intézkedések ellenére nem sikerült megállapítani, vagy ha vele szemben a távollétében folyik a nyomozás.”

8. pont
A Körlevél 3. pontja 2. bekezdésének 2. mondata a „házi őrizet” szöveggel egészül ki.
A Körlevél 3. pontjának 3. bekezdésében az „öt évig terjedő” szövegrész helyébe a „három évig terjedő” szövegrész lép.

9. pont
Ezt a körlevelet a közzététel napjától kell alkalmazni.

Dr. Belovics Ervin s. k.,
legfőbb ügyész helyettes
*

A körlevelet a legfőbb ügyész a 4/2008. (ÜK 2.) LÜ utasítás 1. § (2) bekezdésével visszavonta 2008. március 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére