• Tartalom

7001/2002. (AEÉ. 2/2002.) APEH irányelv

7001/2002. (AEÉ. 2/2002.) APEH irányelv

A képviseletről és meghatalmazásról szóló 7007/2001. (AEÉ. 10.) APEH irányelv módosításáról*

2002.02.21.
A képviseletről és meghatalmazásról szóló 7007/2001. (AEÉ. 10.) APEH irányelvet az alábbiak szerint módosítom:
1. Az irányelv II. fejezet első mondata helyébe a következő rendelkezés lép:
„Az adóztatás területén az anyagi jogi képviselet körébe az Art. 96. § (2) bekezdése szerinti képviselet vonható, mely szerint az adózó kitöltött nyomtatványait, valamint a gépi adathordozóról készült iratait (a továbbiakban együtt: nyomtatvány) az Art. 76. § (2) bekezdés szerinti képviselője, meghatalmazottja is aláírhatja, s ezzel a képviselő az adózó számára közvetlenül teremt kötelezettséget, illetve jogot.”
2. Az irányelv III. B. 1. bbb)-bbd) pontjai helyébe a következő rendelkezés lép:
[A meghatalmazásnak a következő adatokat szükséges tartalmaznia:]
bbb) Nem magánszemély meghatalmazó esetén a meghatalmazó nevét, székhelyét, adószámát, a meghatalmazást kiállító képviseletre jogosult nevét, továbbá születési helyét, idejét, anyja nevét (a továbbiakban együtt: természetes azonosító adatok).
bbc) Magánszemély meghatalmazott esetén (ideértve az egyéni vállalkozót is) nevét, levelezési címét, természetes azonosító adatait, vagy ügyvéd esetén az ügyvédi igazolvány számát, adótanácsadó esetén az adótanácsadói bizonyítvány számát, adószakértő esetén az adószakértői igazolvány számát.
bbd) Nem magánszemély meghatalmazott (pl. ügyvédi iroda) esetén a meghatalmazott nevét, székhelyét, adószámát, továbbá a ténylegesen eljáró magánszemély(ek) nevét, természetes azonosító adatait, vagy ügyvédi iroda esetén a ténylegesen eljáró ügyvéd igazolványának számát.”
3. Az irányelv III. B. 1. bb) pontja az utolsó bekezdést követően az alábbi új bekezdéssel egészül ki:
„A meghatalmazás alaki kellékeinek vizsgálatánál az adóhatóságnak rugalmasan szükséges eljárni, a meghatalmazás nem tagadható meg abban az esetben, ha a meghatalmazó és a meghatalmazott személye egyértelműen beazonosítható.”
4. Az irányelv III. B. 1. d) pontja az első bekezdést követően az alábbi új bekezdéssel egészül ki:
„Az Art. 76. § (2) bekezdésében szabályozott meghatalmazotti eljárásban ügyvéd helyetteseként (az ügyvéd, ügyvédi iroda nevében) más ügyvéd, továbbá ügyvédjelölt eljárását csak akkor lehet elfogadni, ha neve a meghatalmazásban szerepel.”5. Az irányelv III. B. 2. b) pontja az első bekezdést követően az alábbi új bekezdéssel egészül ki:
„Jelen irányelv szabályainak alkalmazása szempontjából nem minősülnek adóigazgatási eljárásnak mindazon eljárások, melyek során az adóhatóság adóalapot, adót (adóelőleget), adómentességet, adókedvezményt, adófizetési kötelezettséget, jogkövetkezményt, költségvetési támogatási jogosultságot nem állapít meg, adóvisszaigénylési, adóvisszatérítési igényt nem bírál el, költségvetési támogatást nem utal ki, törvényben előírt fizetési kötelezettségtől való eltérést nem engedélyez. Ilyen eljárás lehet pl. az adóhatóság által rendszeresített igazolások (adó-, jövedelem-, illetőségigazolások) kiadása, az adózó által aláírt iratok benyújtása az adóhatósághoz. Ezen esetekben a meghatalmazott eljárásakor nem az Art. 76. § (2) bekezdése, hanem az Áe. 18. § (1) bekezdése az irányadó.”
6. Az irányelv III. B. 3. pont az első bekezdést követően az alábbi új bekezdéssel egészül ki:
„Az általános meghatalmazással ellátható képviselet valamennyi adóhatóság előtti eljárásra kiterjed (így az adóigazgatási eljárásra is), így általános meghatalmazottként csak az Art. 76. § (2) bekezdésében szabályozott személyi kör járhat el.”
7. Az irányelv IV. pontjának címe az alábbiak szerint módosul:
„IV. Záró rendelkezések”
8. Az irányelv IV. pontja az első bekezdést megelőzően az alábbi új bekezdéssel egészül ki:
„A jelen irányelvben szabályozott tartalmi követelményeknek megfelelő meghatalmazások egyik lehetséges változatát (különböző meghatalmazói és meghatalmazotti körre) jelen irányelv melléklete tartalmazza.”
9. Az irányelv jelen irányelv mellékletét képező melléklettel egészül ki.
10. Jelen irányelv a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba. Az irányelv III. B. 1. bba)-bbd) pontjaiban szereplő adatok helyett a 2002. évi adóhatósági nyomtatványok kitöltési útmutatóinak figyelembevételével készített meghatalmazások is elfogadhatóak, amennyiben a meghatalmazó és a meghatalmazott személye egyértelműen kitűnik a meghatalmazásból.

dr. Vida Ildikó s.k.
az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnöke
Melléklet a 7001/2002 (AEÉ.2.) APEH Irányelvhez

Eseti meghatalmazás

Magánszemély adózó magánszemély meghatalmazott általi képviseletére

Alulírott ........................................................................................ (név) ................................................................................. (lakcím/székhely*) ............................................. (adóazonosító jel/adószám/útlevélszám*) ...................................................................................... (születési hely, idő, anyja neve**) meghatalmazom ..................................................... nevű [született: ......................................... (szül. hely, idő), anyja neve: ..................................................., ügyvédi igazolvány/adótanácsadói bizonyítvány/adószakértői igazolvány száma:..................................***] ..................................................................................... levelezési című magánszemélyt/ ügyvédet/adótanácsadót/adószakértőt*, hogy az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnál képviseletemben az alábbi adóhatóság előtti eljárás(ok)ban: .......................................................... .............................................................................. adóügyemben teljes körűen eljárjon, helyettem aláírjon, nyilatkozatot tegyen.

........................................, ........ év .................... hónap .......... nap

....................................................
meghatalmazó aláírása

Jelen meghatalmazást elfogadom: ...........................................
meghatalmazott aláírása

1. Tanú: ...................................(név) ............................................... (szül. hely, idő, anyja neve) ........................................... (aláírás)****
2. Tanú: ...................................(név) ............................................... (szül. hely, idő, anyja neve) ........................................... (aláírás)****
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
* : A megfelelő adat aláhúzandó. A székhelyet egyéni vállalkozó esetén szükséges megadni. Az útlevélszámot adóazonosító jellel nem rendelkező külföldi magánszemély jelölheti meg.
** : Csak akkor szükséges kitölteni, ha a magánszemély adóazonosító jellel nem rendelkezik
*** : A meghatalmazott választási lehetősége, hogy születési helyét, idejét, anyja nevét, vagy ügyvéd esetén ügyvédi igazolványa, adótanácsadó esetén adótanácsadói bizonyítványa, adószakértő esetén adószakértői igazolványa számát tünteti fel. Utóbbi lehetőségek választása esetén a megfelelő adat aláhúzandó.
**** : Csak akkor szükséges kitölteni, ha a meghatalmazás adóigazgatási eljárásra (is) szól, és a meghatalmazott nem ügyvéd, adótanácsadó, adószakértő
Eseti meghatalmazás

Magánszemély adózó nem magánszemély meghatalmazott általi képviseletére

Alulírott ........................................................................................ (név) ................................................................................. (lakcím/székhely*) ............................................. (adóazonosító jel/adószám/útlevélszám*) ...................................................................................... (születési hely, idő, anyja neve**) meghatalmazom .......................................... nevű/elnevezésű ...................................................................székhelyű ........................................... adószámú gazdasági társaságot/ügyvédi irodát/...........................-t* [nevében eljár: ....................................(név), .............................................................. (szül. hely, idő, anyja neve)*** ........................................ (ügyvédi igazolvány száma)***], hogy az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnál képviseletemben az alábbi adóhatóság előtti eljárás(ok)ban: ............................................... .............................................................................. adóügyemben teljes körűen eljárjon, helyettem aláírjon, nyilatkozatot tegyen.

........................................, ........ év .................... hónap .......... nap

....................................................
meghatalmazó aláírása


Jelen meghatalmazást elfogadom: ...........................................
meghatalmazott (cégszerű) aláírása



---------------------------------------------------------------------------------------------
* : A megfelelő adat aláhúzandó. A székhelyet egyéni vállalkozó esetén szükséges megadni. Az útlevélszámot adóazonosító jellel nem rendelkező külföldi magánszemély jelölheti meg.
** : Csak akkor szükséges kitölteni, ha a magánszemély adóazonosító jellel nem rendelkezik
*** : A ténylegesen eljáró személy választási lehetősége, hogy születési helyét, idejét, anyja nevét, vagy ügyvédi iroda esetén a ténylegesen eljáró ügyvéd igazolványának számát tünteti fel a meghatalmazáson.
Eseti meghatalmazás

Nem magánszemély adózó magánszemély meghatalmazott általi képviseletére

Alulírott ........................ (név) [............................................................. (szül. hely, idő, anyja neve)*, ................................................................ (adószám/adóazonosító jel/útlevélszám)*], mint a ............................. .................................................................................. nevű/elnevezésű ............................................................................................. székhelyű ............................................. adószámú adózó képviseleti joggal rendelkező személye meghatalmazom ................................................ nevű [született: ......................................... (szül. hely, idő), anyja neve: ..................................................., ügyvédi igazolvány/adótanácsadói bizonyítvány/adószakértői igazolvány száma.....................................**] ..................................................................................... levelezési című magánszemélyt/ ügyvédet/adótanácsadót/adószakértőt***, hogy az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnál képviseletemben az alábbi adóhatóság előtti eljárás(ok)ban: .......................................................... .............................................................................. adóügyemben teljes körűen eljárjon, helyettem aláírjon, nyilatkozatot tegyen.

........................................, ........ év .................... hónap .......... nap

....................................................
meghatalmazó (cégszerű) aláírása

Jelen meghatalmazást elfogadom: ...........................................
meghatalmazott aláírása


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
* : A képviseleti joggal rendelkező meghatalmazó személy választási lehetősége, hogy születési helyét, idejét, anyja nevét, vagy adóazonosító jelét/adószámát, ezek hiányában külföldi magánszemély esetén útlevélszámát tünteti fel a meghatalmazáson. Utóbbi lehetőségek választása esetén a megfelelő adat aláhúzandó.
** : A meghatalmazott választási lehetősége, hogy születési helyét, idejét, anyja nevét, vagy ügyvéd esetén ügyvédi igazolványa, adótanácsadó esetén adótanácsadói bizonyítványa, adószakértő esetén adószakértői igazolványa számát tünteti fel a meghatalmazáson. Utóbbi lehetőségek választása esetén a megfelelő adat aláhúzandó.
*** : A megfelelő adat aláhúzandó
Eseti meghatalmazás

Nem magánszemély adózó nem magánszemély meghatalmazott általi képviseletére

Alulírott ........................ (név) [............................................................. (szül. hely, idő, anyja neve)*, ................................................................ (adószám/adóazonosító jel/útlevélszám)*], mint a ............................. .................................................................................. nevű/elnevezésű ............................................................................................. székhelyű ............................................. adószámú adózó képviseleti joggal rendelkező személye meghatalmazom.......................................... nevű/elnevezésű ...................................................................székhelyű ........................................... adószámú gazdasági társaságot/ügyvédi irodát/...........................-t* [nevében eljár: ....................................(név), ................................................................ (szül. hely, idő, anyja neve)** ........................................ (ügyvédi igazolvány száma)**], hogy az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnál képviseletemben az alábbi adóhatóság előtti eljárás(ok)ban: ............................................... .............................................................................. adóügyemben teljes körűen eljárjon, helyettem aláírjon, nyilatkozatot tegyen.

........................................, ........ év .................... hónap .......... nap

....................................................
meghatalmazó (cégszerű) aláírása


Jelen meghatalmazást elfogadom: ...........................................
meghatalmazott (cégszerű) aláírása

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
* : A képviseleti joggal rendelkező meghatalmazó személy választási lehetősége, hogy születési helyét, idejét, anyja nevét, vagy adóazonosító jelét/adószámát, ezek hiányában külföldi magánszemély esetén útlevélszámát tünteti fel a meghatalmazáson. Utóbbi lehetőségek választása esetén a megfelelő adat aláhúzandó.
** : A ténylegesen eljáró személy választási lehetősége, hogy születési helyét, idejét, anyja nevét, vagy ügyvédi iroda esetén a ténylegesen eljáró ügyvéd igazolványának számát tünteti fel a meghatalmazáson.
Általános meghatalmazás

Magánszemély adózó magánszemély meghatalmazott általi képviseletére

Alulírott ........................................................................................ (név) ................................................................................. (lakcím/székhely*) ............................................. (adóazonosító jel/adószám/útlevélszám*) ...................................................................................... (születési hely, idő, anyja neve**) meghatalmazom ...................................................... nevű [született: ......................................... (szül. hely, idő), anyja neve: ..................................................., ügyvédi igazolvány/adótanácsadói bizonyítvány/adószakértői igazolvány száma:..................................***] ..................................................................................... levelezési című magánszemélyt/ ügyvédet/adótanácsadót/adószakértőt*, hogy az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnál adóügyeimben visszavonásig általánosságban, teljes körűen helyettem eljárjon, aláírjon, nyilatkozatot tegyen.

........................................, ........ év .................... hónap .......... nap

....................................................
meghatalmazó aláírása

Jelen meghatalmazást elfogadom: ...........................................
meghatalmazott aláírása

1. Tanú: ...................................(név) ............................................... (szül. hely, idő, anyja neve) ........................................... (aláírás)****
2. Tanú: ...................................(név) ............................................... (szül. hely, idő, anyja neve) ........................................... (aláírás)****
---------------------------------------------------------------------------------------------
* : A megfelelő adat aláhúzandó. A székhelyet egyéni vállalkozó esetén szükséges megadni. Az útlevélszámot adóazonosító jellel nem rendelkező külföldi magánszemély jelölheti meg.
** : Csak akkor szükséges kitölteni, ha a magánszemély adóazonosító jellel nem rendelkezik
*** : A meghatalmazott választási lehetősége, hogy születési helyét, idejét, anyja nevét, vagy ügyvéd esetén ügyvédi igazolványa, adótanácsadó esetén adótanácsadói bizonyítványa, adószakértő esetén adószakértői igazolványa számát tünteti fel a meghatalmazáson. Utóbbi lehetőségek választása esetén a megfelelő adat aláhúzandó.
**** : Csak akkor szükséges kitölteni, ha a meghatalmazott nem ügyvéd, adótanácsadó, adószakértő
Általános meghatalmazás

Magánszemély adózó nem magánszemély meghatalmazott általi képviseletére

Alulírott ........................................................................................ (név) ................................................................................. (lakcím/székhely*) ............................................. (adóazonosító jel/adószám/útlevélszám*) ...................................................................................... (születési hely, idő, anyja neve**) meghatalmazom .......................................... nevű/elnevezésű ...................................................................székhelyű ........................................... adószámú ügyvédi irodát [nevében eljár: ....................................(név), .............................................................. (szül. hely, idő, anyja neve)*** ........................................ (ügyvédi igazolvány száma)***], hogy az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnál adóügyeimben visszavonásig általánosságban, teljes körűen helyettem eljárjon, aláírjon, nyilatkozatot tegyen.


........................................, ........ év .................... hónap .......... nap

....................................................
meghatalmazó aláírása


Jelen meghatalmazást elfogadom: ...........................................
meghatalmazott (cégszerű) aláírása



---------------------------------------------------------------------------------------------
* : A megfelelő adat aláhúzandó. A székhelyet egyéni vállalkozó esetén szükséges megadni. Az útlevélszámot adóazonosító jellel nem rendelkező külföldi magánszemély jelölheti meg.
** : Csak akkor szükséges kitölteni, ha a magánszemély adóazonosító jellel nem rendelkezik
*** : A ténylegesen eljáró személy választási lehetősége, hogy születési helyét, idejét, anyja nevét, vagy ügyvédi iroda esetén a ténylegesen eljáró ügyvéd igazolványának számát tünteti fel a meghatalmazáson.
Általános meghatalmazás

Nem magánszemély adózó magánszemély meghatalmazott általi képviseletére

Alulírott ........................ (név) [............................................................. (szül. hely, idő, anyja neve)*, ................................................................ (adószám/adóazonosító jel/útlevélszám)*], mint a ............................. .................................................................................. nevű/elnevezésű ............................................................................................. székhelyű ............................................. adószámú adózó képviseleti joggal rendelkező személye meghatalmazom ................................................ nevű [született: ......................................... (szül. hely, idő), anyja neve: ..................................................., ügyvédi igazolvány/adótanácsadói bizonyítvány/adószakértői igazolvány száma:....................................**] ..................................................................................... levelezési című magánszemélyt/ ügyvédet/adótanácsadót/adószakértőt***, hogy az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnál adóügyeimben visszavonásig általánosságban, teljes körűen helyettem eljárjon, aláírjon, nyilatkozatot tegyen.

........................................, ........ év .................... hónap .......... nap

....................................................
meghatalmazó (cégszerű) aláírása

Jelen meghatalmazást elfogadom: ...........................................
meghatalmazott aláírása


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
* : A képviseleti joggal rendelkező meghatalmazó személy választási lehetősége, hogy születési helyét, idejét, anyja nevét, vagy adóazonosító jelét/adószámát, ezek hiányában külföldi magánszemély esetén útlevélszámát tünteti fel a meghatalmazáson. Utóbbi lehetőségek választása esetén a megfelelő adat aláhúzandó.
** : A meghatalmazott választási lehetősége, hogy születési helyét, idejét, anyja nevét, vagy ügyvéd esetén ügyvédi igazolványa, adótanácsadó esetén adótanácsadói bizonyítványa, adószakértő esetén adószakértői igazolványa számát tünteti fel a meghatalmazáson. Utóbbi lehetőségek választása esetén a megfelelő adat aláhúzandó.
*** : A megfelelő adat aláhúzandó
Általános meghatalmazás

Nem magánszemély adózó nem magánszemély meghatalmazott általi képviseletére

Alulírott ........................ (név) [............................................................. (szül. hely, idő, anyja neve)*, ................................................................ (adószám/adóazonosító jel/útlevélszám)*], mint a ............................. .................................................................................. nevű/elnevezésű ............................................................................................. székhelyű ............................................. adószámú adózó képviseleti joggal rendelkező személye meghatalmazom.......................................... nevű/elnevezésű ...................................................................székhelyű ........................................... adószámú ügyvédi irodát [nevében eljár: ....................................(név), ................................................................ (szül. hely, idő, anyja neve)** ........................................ (ügyvédi igazolvány száma)**], hogy az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnál adóügyeimben visszavonásig általánosságban, teljes körűen helyettem eljárjon, aláírjon, nyilatkozatot tegyen.

........................................, ........ év .................... hónap .......... nap

....................................................
meghatalmazó (cégszerű) aláírása


Jelen meghatalmazást elfogadom: ...........................................
meghatalmazott (cégszerű) aláírása

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
* : A képviseleti joggal rendelkező meghatalmazó személy választási lehetősége, hogy születési helyét, idejét, anyja nevét, vagy adóazonosító jelét/adószámát, ezek hiányában külföldi magánszemély esetén útlevélszámát tünteti fel a meghatalmazáson. Utóbbi lehetőségek választása esetén a megfelelő adat aláhúzandó.
** : A ténylegesen eljáró személy választási lehetősége, hogy születési helyét, idejét, anyja nevét, vagy ügyvédi iroda esetén a ténylegesen eljáró ügyvéd igazolványának számát tünteti fel a meghatalmazáson.”
*

Az irányelvet a 7005/2003. (AEÉ. 6.) APEH irányelv VII. fejezetének 2. pontja hatályon kívül helyezte 2003. június 20. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére