• Tartalom

71/2001. (HK 19.) HM utasítás

71/2001. (HK 19.) HM utasítás

a Honvédelmi Minisztérium feladatai éves és havi tervezésének rendjéről

2001.12.28.

A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 10. § g) pontja alapján a következő utasítást adom ki:

Az utasítás hatálya

1. § Az utasítás hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztérium (továbbiakban: HM) főosztályaira, irodáira, a Honvéd Vezérkar (továbbiakban: HVK) szerveire, valamint a HM Védelmi, Költségvetési és Munkabiztonsági Ellenőrzési, Központi Pénzügyi és Számviteli, Gazdasági Tervező Hivatalra.

A tervezés célja

2. § A tervezés célja biztonság- és védelempolitikai alapelvekből, jogszabályokból, az országgyűlési és kormányhatározatokból a Honvédelmi Minisztériumra háruló, a honvédelmi miniszternek a haderőfejlesztés irányait hosszú távra meghatározó irányelveiből, valamint a tárca, a Magyar Honvédség kettő, és az azt követő öt évi működésére vonatkozó elvárásait tükröző irányelveiből adódó tennivalók lebontása az adott „tárgyévre”, illetve „tárgyhónapra”, és az így megjelenő feladatok összehangolása (koordinálása) a feladatokért felelős, a vele együttműködő szerv (szervek) között, a kidolgozás és az előterjesztés határidejének meghatározásával, továbbá biztosítani a feladatok végrehajtásának számonkérhetőségét.

A tervezés elvei

3. § (1) A HM éves és havi feladattervei – a HM Szervezeti és Működési Szabályzatának (a továbbiakban: SZMSZ) figyelembe vételével – azokat a feladatokat tartalmazzák, amelyek kidolgozásában, végrehajtásában az utasítás 1. §-ban meghatározott szervezetek, vagy azok valamelyike a tárgyévben (hónapban) részt vesznek, illetve akkor határidősek és azok olyan jelentőségűek, hogy államtitkári, vezérkari főnöki, miniszteri, kormányzati vagy országgyűlési döntésre kell előterjeszteni.

(2) Az egyéb és külön jóváhagyott tervekben meghatározott feladatok közül a feladattervek csak azokat tartalmazzák, amelyek az előző bekezdésben leírt feltételeknek megfelelnek.

(3) Az éves feladattervben a tárgyévre szóló, a miniszteri irányelvekben előírt, valamint a honvédelmi miniszter által a tárca és a honvédség egészére, a közigazgatási államtitkár által a HM szervek tevékenységére, a vezérkari főnök által a Honvéd Vezérkar szervezetére megállapított feladatok kerülnek lebontásra, konkrét végrehajtható, számon kérhető részfeladatokra.

(4) A havi feladatterv a minisztérium éves feladattervéből származó, az egyes HM szervek számára megállapított feladatokat tartalmazza az (1) bekezdésben meghatározottak szerint.

(5) A tervekben csak azok a feladatok szerepelnek, amelyeknek pénzügyi fedezete (végrehajtásának költségei) a tárca jóváhagyott költségvetésében biztosított, illetve a költségvetési tartalék terhére – egyedileg – a honvédelmi miniszter a keretet már engedélyezte.

(6) A feladattervek tartalmazzák a feladatokat, azok főkidolgozóját, a közreműködőket, a véleményezésben résztvevő szerveket, a végrehajtásának részfeladataira megállapított határidőket, az előterjesztés időpontját, a döntésre jogosult vezető megnevezését, a döntés időpontját.

(7) A feladattervek a HM Információ Kapcsolati Rendszerben, illetve az SZMSZ-ben rögzített, visszatérő (ismétlődő) és állandó feladatokat nem tartalmazzák.

(8) Az éves feladatterv a tárgyév január 1-ejétől a következő év március 31-ig, a havi feladatterv a tárgyhó 1-jétől a következő hónap ötödik munkanapjáig szól.

(9) A tervek összeállításáért és jóváhagyásra történő felterjesztéséért a HM tervezési és koordinációs főosztályvezető felel.

A tervezési okmányok tartalma

4. § (1) Az éves feladatterv a HM SZMSZ-ében meghatározott elvek mellett tartalmazza:

a) a tárgyévi tevékenység vonatkozásában:

aa) a HM tevékenységének fő irányait;

ab) az 1. §-ban megnevezett szervek feladatait;

ac) a HM szintű rendezvények tervét;

ad) a HM Kollégiuma üléseinek éves témajegyzékét;

af) a HM kormány-előterjesztéseinek éves jegyzékét;

ae) a HM által tervezett ellenőrzéseket;

af) a kidolgozásra tervezett HM szintű rendeletek, utasítások, szabályzatok jegyzékét;

ag) időrendi táblázatot a sorkatonai szolgálatra bevonulók váltási rendjére;

ah) rövidítések jegyzékét.

b) a tárgyévet követő évi tevékenység vonatkozásában:

– az év főbb feladatait, az I. negyedévet részletesen.

c) a tárgyévet követő második évi tevékenység vonatkozásában:

– a tevékenység fő irányait.

(2) A havi feladatterv a HM hatályos SZMSZ-ében meghatározott elvek mellett tartalmazza:

– a tevékenység fő irányait;

– az OGY, a Kormány és az MH Katonai Tanács üléseinek időpontját;

– a HM Kollégiuma üléseit és napirendjeit;

– az 1. §-ban megnevezett szervek feladatait;

– a HM szintű rendezvények tervét;

– a HM szintű készenléti szolgálatokat;

– a HM felső vezetőinek (miniszter, államtitkárok, helyettes államtitkárok, vezérkari főnök és helyettese) előre tervezett külső elfoglaltságait, szabadságait).

A tervek összeállításának és jóváhagyásának rendje

5. § (1) Az éves feladatterv összeállítása, egyeztetése és jóváhagyása a HM közigazgatási államtitkár által évente kiadásra kerülő, külön „Elgondolás” szerint történik.

(2) A havi feladatterv összeállítása, egyeztetése és határidejük:

a) az 1. §-ban megnevezett szervek vezetői javaslataikat (a HVK részéről a vezetési csoportfőnök által összegezve) a 3. §-ban meghatározott elvek szerint, minden hónap 20-ig az X-400-as levelezési rendszeren, illetve írásban (faxon, a szervek részére kiadott javaslati füzetben) a HM Tervezési és Koordinációs Főosztályra (továbbiakban: HM TKF) küldik meg.

b) a HM tervezési és koordinációs főosztályvezető (a továbbiakban: TKF vezetője) az összeállított és pontosított feladatterv tervezetét minden hónap 25-ig megküldi véleményezésre a javaslatot tevő szervek vezetőinek.

c) a tervezésben részt vevő szervek vezetői bevonásával – a hónap utolsó munkanapjáig, de legkésőbb a tárgyhónap második munkanapjáig – a TKF vezetője pontosítja a feladattervet.

(2) Ezt követően a feladattervet a vezérkari főnöknek ellenjegyzésre, a HM közigazgatási államtitkárnak pedig jóváhagyásra terjeszti fel olyan számvetéssel, hogy a jóváhagyott tervet a végrehajtásban érintett szervek vezetői a tárgyhó ötödik munkanapjáig megkapják.

Záró rendelkezés

6. § Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg a Magyar Néphadsereg tervezési, feladatszabási és beszámoltatási rendjéről szóló 26/1978. HM utasítás a hatályát veszti.


Dr. Szabó János s. k.,

honvédelmi miniszter

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére