• Tartalom

36/2001. (BK 15.) BM utasítás

36/2001. (BK. 15.) BM utasítás az Internet belügyi igénybevételével kapcsolatos feladatokról*

2001.08.16.
A Belügyminisztérium Internet Protocol (a továbbiakban: IP) alapú hálózatainak biztonságos működtetéséről, valamint az Internet felhasználóként és tartalomszolgáltatóként történő belügyi igénybevételéről kiadom az alábbi
utasítást:
1. Az utasítás hatálya kiterjed a Belügyminisztérium (a továbbiakban minisztérium) hivatali szervezeteire (a továbbiakban: hivatali egységek), a minisztérium hivatali tevékenységét segítő szervezetekre (a továbbiakban: minisztériumi szervek), a belügyminiszter irányítása alá tartozó önálló szervezetekre (a továbbiakban: önálló belügyi szervek), továbbá a belügyminiszter közreműködésével irányított – a Kormány területi szerveiként működő – fővárosi és megyei közigazgatási hivatalokra (a továbbiakban: közigazgatási hivatalok).
I.
Alapfogalmak
2. Az utasítás alkalmazásában
a) Internet: nyílt hálózatok (számítógépek és adatátviteli kapcsolóeszközök) illesztésével létrejött világméretű számítógépes hálózat, mely minden használója részére korlátlan információs és kommunikációs lehetőséget kínál.
b) Intranet: zárt hálózatok (számítógépek, és adatátviteli kapcsolóeszközök) illesztésével létrejött, Internetes szabványokra épülő számítógépes privát hálózat, amely belső információk tárolására, továbbítására, elérésére szolgál minden használója részére információs és kommunikációs lehetőséget biztosít.
c) Internet kijárat: zárt hálózatok azon csomópontja, amely lehetőséget biztosít az Internet információs és kommunikációs szolgáltatásainak elérésére. Ez a csomópont magában foglalja az eléréshez szükséges vonalat, ha ez analóg vonal akkor a digitális átvitelhez szükséges modemet, a forgalomirányítást végző routert és a belső hálózat védelmét biztosító tűzfalat.
d) Internet végpont: Az Internet használatára alkalmassá tett személyi számítógép. Az alkalmassá tétel történhet műszaki bővítéssel (modem beépítésével vagy csatlakoztatásával) és/vagy speciális hálózati szoftverek telepítésével.
e) Modem: olyan eszköz, amely egy digitális bitsorozatot valamilyen analóg összekötő csatornán való átvitelre alkalmas analóg jellé alakít át, modulál és a bejövő analóg jeleket digitális jelekké alakítja vissza.
f) Indokolt Internet végpont használat: a külső szervezetekkel kapcsolatosan elrendelt információ átadás-átvétel technikai megvalósítása.
g) IP (Internet Protocol): az Internet egyik alap-protokollja. Az Internethez/Intranethez csatlakozó számítógépek, végpontok, vagy központ jellegű eszközök mindegyike egyedi IP címmel és névvel rendelkezik. Az IP cím négy, egymástól ponttal elválasztott, 0–255-ig terjedő számjegycsoportot jelent.
h) DNS (Domain Name System): A tartomány név szerver végzi az adott tartományba tartózó számítógép nevek „feloldását”, azaz a DNS, az IP cím és a domain nevet is tartalmazó számítógép nevek összerendelését biztosító rendszer-adatbázis.
i) DHCP (Dinamic Host Configuration Protocol): Az Internetes/Intranetes végpontok IP címeit, valamint a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokat belépés függvényében dinamikusan kiosztó rendszer-protokoll.
j) Router (útvonal irányító): Olyan eszköz, mely a hálózati kapcsolatok felépülését a központ, és/vagy végberendezés között kialakítandó kapcsolatok útvonalának kijelölésével, a csatlakoztatott eszközök közötti adatcsomagok áramlását irányítja.
k) Tűzfal: A hálózat(ok) illetéktelen hozzáférés, behatolás elleni szűrését, védelmét biztosító eszközökből álló rendszer.
l) BM távbeszélő hálózat: a belügyi szervek – mint igénybe vevő csoport – részére létesített zárt célú távközlési hálózat, amelynek igénybevétele díjmentes.
m) Web (World Wide Web, WWW): nyílt dokumentumszerkesztési és -átviteli eljárás, Interneten elérhető, hypertext kapcsolatra épülő információs rendszer, amely a honlapokhoz tartozó címek alapján ér el a médiadokumentumokat és -állományokat.
n) Honlap (home page): a Web-en megjelenő egyedi szolgáltató rendszer, amely információkat tartalmaz az adott helyről, szervezetről és amelyen megtalálhatók a további kapcsolódások, oldalak kiindulópontjai.
II.
Az Internet felhasználóként történő belügyi igénybevétele
3. A szakmai feladatok hatékonyabb ellátásához szükséges információkhoz, szolgáltatásokhoz való hozzáférés érdekében – az adatbiztonsági és a gazdaságossági követelmények érvényesítése mellett – elő kell segíteni a belügyi szervek dolgozónak munkahelyi internet-használatát. Az Internet szolgáltatásait a munkahelyi eszközökön csak a munkaköri feladatok ellátásához lehet igénybe venni, személyes célokra nem.
4. Az Internetre kapcsolódás a belügyi szervek intranetes hálózatain keresztül, tűzfallal védett Internet kijárat felhasználásával lehetséges. Ezen kívül közvetlen bekapcsolódást lehetővé tevő Internet végpontot csak az erre a célra felkészített olyan modemes személyi számítógépekkel lehet létesíteni, amelyek fizikailag nem kapcsolódnak a belügyi szervek egyetlen belső informatikai hálózatához sem.
5. Az indokolt modemes Internet végpont telepítési igényt a szervezeti egység vezetőjének – az illetékes informatikai szervezeti egység vezetőjének egyetértésével – a BM Informatikai Főosztály vezetőjéhez írásban kell benyújtania, aki az engedélyt névre és gépre szólóan adja meg. A szükséges távközlési kapcsolatot a BM Távközlési Főosztály vezetőjének egyetértése esetén az ORFK GF Híradástechnikai Szolgálat építteti ki.
6. Az illetékes informatikai szervezeti egység feladata az engedélyezett gépen a szükséges átalakítás és az üzembe helyezés végrehajtása, a személyhez kötődő jelszavak átadása az engedély birtokosának és a folyamatos üzemelés feltételeinek biztosítása.
7. Internet kijárat létesítési igényét a szervezeti egység vezetőjének – az illetékes informatikai szervezeti egység vezetőjének egyetértésével – a BM Informatikai Főosztály vezetőjéhez írásban kell benyújtania, aki az engedélyt csak a kijárat 30 napon belül elvégzett biztonsági felülvizsgálata után adhatja meg.
8. Az illetékes informatikai szervezeti egység köteles az általa üzembe helyezett Internet végpontokról, illetve Internet kijáratokról naprakész, az 1–2. számú mellékletekben leírt tartalmú nyilvántartást vezetni, s az abban beállt változásokról a BM Informatikai Főosztályt 8 napon belül értesíteni. Amennyiben az engedélyezés feltételei megváltoznak, vagy megszűntek, a BM Informatikai Főosztály az engedélyt a megváltozott módon meghosszabbítja vagy visszavonja és az illetékes informatikai szervezeti egység közreműködésével az Internet végpont használatát műszakilag is megszüntetteti.
9. A BM Informatikai Főosztály köteles valamennyi kiadott engedélyről, kialakított Internet végpontról és kijáratról naprakész, a 3–4. számú mellékletekben leírt tartalmú nyilvántartást vezetni.
10. A már korábban kialakított modemes Internet végpontok és kijáratok nyilvántartásba vételét a működtető szervezeti egység vezetőjének kell kezdeményeznie a jelen utasítás hatálybalépését követő 30 napon belül. A BM Informatikai Főosztály vezetője a nyilvántartásba vételt (fennmaradást) a BM Távközlési Főosztály vezetőjének egyetértése, valamint a biztonsági és távközlési feltételek teljesülése esetén 30 napon belül engedélyezi.
11. A belügyi szervek és valamely Internet szolgáltató között jelenleg fennálló szolgáltatási szerződésekről az érintett szervezeti egység vezetője a jelen utasítás hatálybalépését követő 30 napon belül tájékoztassa a BM Informatikai Főosztály vezetőjét, aki a kialakult hálózat rendszerébe nem illő internet-szolgáltatási szerződések esetében 30 napon belül tegyen javaslatot a biztonságos üzemeltetés módjára. Ha ez nem lehetséges, akkor intézkedjen az érintett szervek vezetői felé a szerződések felbontására.
12. A BM Informatikai Főosztály köteles az engedélyezett, Internet végpontok és Internet kijáratok üzemeltetésének biztonsági jellemzőit, illetve a nyilvántartási tevékenységek végrehajtását rendszeresen ellenőrizni, visszaélés, szabálytalanság – pl.: Internet végpont belső hálózatra csatlakozása – esetében a kiadott engedélyt azonnali hatállyal visszavonni, s az illetékes informatikai szervezeti egység közreműködésével az Internet végpont használatát műszakilag is megszüntettetni.
13. Az Internetre kapcsolódás költségei (a kapcsolódáshoz szükséges eszközbeszerzés, az adatátviteli út biztosítása, a szolgáltatási és távközlési díj) az igénylő szervezet költségvetését terhelik.
14. Az Internet végpont engedélyezett használója fegyelmi felelősséggel tartozik jelen utasítás betartásáért, az adatvédelmi és biztonsági követelmények érvényesítéséért, a jelszavak és hozzáférési jellemzők megőrzéséért, az illetéktelen használat megakadályozásáért.
15. A BM Informatikai Főosztály gondoskodik a felhasználók által belügyi számítógépes hálózatról látogatott honlapok címeinek regisztrálásáról. Szakmailag indokolatlannak tűnő használat észlelése esetén írásban, a megfelelő bizonylatot mellékelve, tájékoztatja a felhasználó munkáltatóját. A munkáltató dönt az Internet igénybevételi lehetőségének megszüntetéséről. Hasonlóan kell eljárnia az Internet kijáratot üzemeltető szervezeti egység vezetőjének is.
16. A belügyi szervek intranetes hálózataiba való modemes bekapcsolódást az erre a célra felkészített személyi számítógépekkel lehet létesíteni. E személyi számítógépek fizikailag nem kapcsolódhatnak egyetlen külső, a belügyi szerveken kívüli informatikai hálózathoz sem. A BM távbeszélő hálózatán belüli hívások segítségével létesített intranet végpontokat engedélyeztetni nem kell, azonban az illetékes informatikai szervezeti egység köteles az általa üzembe helyezett modemes intranet végpontokról naprakész, az 5. számú mellékletben leírt tartalmú nyilvántartást vezetni. A nyilvános távbeszélő hálózatokon (pl.: PSTN, GSM, ISDN) keresztül elérhető intranet behívó központok létesítésére a 7–10. pontokban az Internet kijáratokra megfogalmazott előírások alkalmazandók.
17. A BM Informatikai Főosztály gondoskodik a belügyi szervek és a közigazgatási hivatalok számítógépes hálózataihoz tartozó IP címek nyilvántartásáról; a hálózat bővítésekről, illetve új hálózatok IP címeire vonatkozó (a 6–7. számú mellékletekben meghatározott tartalmú) kérelmek nyilvántartásáról, a Belügyminisztérium központi DNS szolgáltatásáról, illetve a hivatali egységek és a minisztériumi szervek DHCP és antivírus szervereinek működtetéséről, a hivatali egységek és a minisztériumi szervek által a József Attila utcai szerverterembe telepített eszközök és berendezések (kapcsolók, útvonal irányítók, szerverek, átjárók és tűzfalak) üzemeltetéséről.
III.
Az Internet tartalomszolgáltatóként történő belügyi igénybevétele
18. A belügyi szervek tartalomszolgáltatóként történő megjelenésének célja az Interneten e hatékony információtechnológia eszköz felhasználása:
a) a kezelésükben lévő közérdekű adatok, információk közzétételére,
b) a szakmai feladataik ellátásának támogatására,
c) a lakossággal való párbeszédre, arculatépítésre,
d) az információ-szolgáltatásra, a távügyintézés megalapozására.
19. A belügyi szervek közül egymással informatikai, tartalmi és formai szempontból is összehangolt, önálló honlap alatt felépített és karbantartott web-állománnyal jelenjenek meg:
a) a hivatali egységek és a minisztériumi szervek (a Belügyminisztérium honlapja alatt),
b) az önálló belügyi szervek (egy-egy külön honlap alatt),
c) a közigazgatási hivatalok (egy közös honlap alatt).
20. A Belügyminisztérium honlapján meg kell jeleníteni valamennyi belügyi szerv valamint a közigazgatási hivatalok kapcsolódó honlapját és web-oldalait.
21. Az egyes belügyi szervek és a közigazgatási hivatalok önálló domain néven regisztrált, közvetlenül is elérhető honlapjáról minden esetben kapcsolódási lehetőséget kell biztosítani a Belügyminisztérium honlapjához.
22. A 19. pontban meghatározottakon túl más belügyi szerv, az önálló belügyi szervek egyes szervezeti egységei, valamint az egyes közigazgatási hivatalok önálló domain néven regisztrált és elérhető honlappal csak indokolt írásos kérelemre, az informatikai és távközlési helyettes államtitkár hozzájárulásával jelenhetnek meg az Interneten. Az indokolt megjelenési igényt az illetékes informatikai szervek útján a BM Informatikai Főosztályához kell előzetes véleményezésre megküldeni. Az informatikai és távközlési helyettes államtitkár döntéséről a kérelem beérkezésétől számított 30 napon belül tájékoztatja az igényt benyújtó szerv vezetőjét.
23. Más közigazgatási szerv honlapja alatti megjelenés esetén előzetesen tájékoztatni kell a BM Informatikai Főosztályt. Amennyiben a web-oldal nem éri el egy közhivatalhoz méltó színvonalat – az Internet Munkacsoport javaslata alapján – az informatikai és távközlési helyettes államtitkár kezdeményezi az illetékes belügyi szerv vezetőjénél a web-oldal megjelentetésének megtiltását. Nem közigazgatási szerv honlapja alatt belügyi szerv
web-oldalt nem jelentethet meg.
24. A belügyi szervek és a közigazgatási hivatalok már működő honlapjait, illetve web-lapjait jelen utasítás hatálybalépését követő 60 napon belül felül kell vizsgálni. A felülvizsgálati eljárásra a 22–23. pontban meghatározottak az irányadók.
25. A BM Informatikai Főosztály:
a) gondoskodik a 19. pontban meghatározott szervek web-es rendszereinek, valamint a tűzfalon kívül elhelyezett kiszolgáló szerverének fejlesztéséről és működtetéséről,
b) ellátja az adattartalom, az információgyűjtés, feldolgozás szervezésének országos összehangolását, biztosítja az ehhez szükséges szoftvereket és alkalmazásokat, képzéseket és továbbképzéseket,
c) biztosítja az intranetes belső információs rendszer (BM VIR), valamint az internetes honlapok informatikai és tartalmi kompatibilitását,
d) végzi – a belügyi szervekkel és a közigazgatási hivatalokkal együttműködve – az adatállományok karbantartását, szervezi az idegennyelvi fordíttatásokat,
e) intézi a belügyi szervek valamint a közigazgatási hivatalok önálló honlapjai domain neveinek regisztrációjával kapcsolatos feladatokat.
26. A 19. pontban felsorolt belügyi szervek és közigazgatási hivatalok a BM Informatikai Főosztállyal együttműködve
a) kialakítják honlapjaik, web-lapjaik adatstruktúráját, tartalmát és formáját,
b) végzik a szerven belüli adatgyűjtést, -feldolgozást, -rögzítést,
c) biztosítják az adatok, információk naprakészségét, szakszerűségét,
d) gondoskodnak a szerven belüli adatgyűjtéshez és -feldolgozáshoz szükséges hálózati és hardver feltételekről.
27. Az Internetre csak olyan adatok, információk kerülhetnek, amelyeknek forrását vagy szerzőjét, szolgáltatóját, rögzítőjét, módosítóját, közzétételének jóváhagyóját a web-es rendszer automatikusan naplózta.
28. Az Interneten közzé kell tenni a közérdekű adatok közül különösen:
a) a belügyi szervek, közigazgatási hivatalok szervezeti felállását, feladat- és hatáskörét, illetékességi területét, tevékenységének és működésének főbb jellemzőit, a szerv, illetve vezetője címadatait, elektronikus elérhetőségét, ügyfélfogadási rendjét és idejét,
b) a belügyi szervek, közigazgatási hivatalok feladat- és hatáskörébe tartozó ügyek intézését segítő ismereteket, tanácsokat, szolgáltatásokat, pályázati lehetőségeket,
c) a jogkövető magatartás előmozdítását, a jogsértések, balesetek, katasztrófák megelőzését, elhárítását, a bűnüldözést, áldozatvédelmet segítő információkat,
d) az eljárás, intézkedés alá vont személyek jogairól, jogorvoslati lehetőségeiről szóló tájékoztatókat,
e) a közigazgatási, belügyi szervek megüresedett álláshelyeire kiírt pályázatokat.
29. A közigazgatási hivatalok közös honlapját úgy kell kialakítani, hogy az egyes hivatalokkal kapcsolatos információkon túl tartalmazza az illetékességi területükön lévő helyi önkormányzatokkal kapcsolatos közérdekű alapadatokat is.
30. Lehetőséget kell biztosítani az Internet felhasználókkal való közvetlen kommunikációra. Ennek érdekében
a) a Belügyminisztérium, az önálló belügyi szervek és a közigazgatási hivatalok honlapjairól egyaránt elérhető olyan virtuális, interaktív „Fórum”-ot kell működtetni, ahová valamennyi Internet-felhasználó – névvel vagy név nélkül – nyilvánosan felteheti kérdéseit, véleményét, javaslatait, illetve válaszait,
b) honlaponként – közigazgatási hivataloknál hivatalonként – egy-egy olyan központi elektronikus postafiók elérését kell biztosítani, ahová minden Internet felhasználó, névvel vagy név nélkül, elektronikus levelet küldhet.
31. A „Fórum”-ra nyilvánosan feltett, illetve elektronikus postafiókba érkezett küldeményeket ügyiratnak kell tekinteni (a továbbiakban: ügyirat) és a hatályos ügyviteli szabályok szerint kell kezelni:
a) A BM Informatikai Főosztály gondoskodik arról, hogy a „Fórum”-ra bármely belügyi szerv vagy közigazgatási hivatal honlapjáról feltett ügyiratok a Belügyminisztérium és az illetékes szerv honlapján is megjelenjenek.
b) A „Fórum”-ra és az elektronikus postafiókba érkezett ügyiratok érkezésének figyelésére, kezelésére, továbbítására, a válaszok rögzítésére, illetve elküldésére (a továbbiakban: ügyviteli feladatok) a szükséges személyi feltételeket honlaponként biztosítani kell.
c) Az érkezett ügyiratokat kinyomtatásuk után hitelesíteni, iktatni és az illetékes szervezeti egységhez – kísérőlevéllel ellátva, legkésőbb egy munkanapon belül – továbbítani kell. Az elküldött iratok és a válasziratok kezelése az ügyviteli feladatokért felelős szervnél elkülönítetten történik. A választ nem igénylő ügyiratokat tájékoztatásul kell megküldeni.
d) A választ az illetékes szerv kiadmányozásra jogosult vezetője papíralapon, aláírásával ellátva és elektronikus formátumban is köteles legkésőbb két munkanapon belül visszaküldeni az ügyviteli feladatokkal megbízott szervnek. Amennyiben az érdemi válasz kialakítása két munkanapon belül nem lehetséges, erről a küldőt értesíteni kell.
32. Valamennyi honlapon működtetni kell az adott belügyi szerv tevékenységével kapcsolatos aktuális híranyagok közzétételére alkalmas rovatot.
IV.
A működési, fejlesztési feltételek biztosításával kapcsolatos feladatok
33. A belügyi szervek, valamint a közigazgatási hivatalok web-es rendszerei informatikai fejlesztésének és működtetésének szakmai felügyeletét az informatikai és távközlési helyettes államtitkár látja el.
34. A feladatok koordinálására az önálló honlappal rendelkező szervek, a BM Távközlési Főosztály és az ORFK GF Híradástechnikai Szolgálat képviselőiből létre kell hozni egy legalább negyedévenkénti rendszerességgel ülésező munkacsoportot (a továbbiakban: Internetes Munkacsoport). Az Internetes Munkacsoport munkájának szervezését a BM Informatikai Főosztály látja el.
35. Az internetes tartalomszolgáltatással kapcsolatos belügyi feladattervet és éves jelentést a BM Informatikai Főosztály – a BM Társadalmi Kapcsolatok és Kommunikációs Iroda, valamint az Internet Munkacsoport közreműködésével – éves munkaterve önálló mellékleteként készítse el, s terjessze fel jóváhagyásra.
36. A tartalomszolgáltatással kapcsolatos – 25. pontban meghatározott feladatok – költségeinek tervezéséről a BM Informatikai Főosztály gondoskodik. A 26/d. alpontban meghatározott feltételek biztosításának költségeit az önálló honlappal rendelkező szervek illetékes informatikai szervezeti egységei tervezik.

37. A 26. pontban meghatározott feladatok szerven belüli végrehajtását az önálló belügyi szervek jelen utasítás hatályba lépését követő 60 napon belül szabályozzák. A szabályozásnak ki kell térnie:
a) az információszervező, -gyűjtő és -feldolgozó, szolgáltató munkával kapcsolatos feladat- és hatáskörökre, az adatgyűjtés rendjére;
b) a titok- és adatvédelmi, adatbiztonsági, ügyviteli szabályok, a szerzői jogok, valamint a szakmai érdekek érvényesülését biztosító előírásokra;
c) a hálózati és hardverfeltételek biztosításával kapcsolatos feladatokra.
38. Ez az utasítás kihirdetését követően lép hatályba. Hatálybalépésével egyidejűleg az 1/1999. BM KÁH intézkedés hatályát veszti.

Dr. Pintér Sándor s. k.,
belügyminiszter


1. számú melléklet a 36/2001. (BK. 15.) BM utasításhoz
Internet végpontok területi nyilvántartása

Engedély nyilvántartási száma, kiadási dátuma

Kérvényező szerv neve

Üzemeltetés helyszíne (cím + emelet, ajtó)

Számítógép nyilvántartási száma

Felhasz-
náló(k) neve

Telefon kapcsolási száma (mellék vagy fővonal)

Modem típusa
sebessége

Előfizetés szolgáltatója

Előfizetés típusa

Előfizetői
felhasználó-
név
(username)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



2. számú melléklet a 36/2001. (BK. 15.) BM utasításhoz
Internet kijáratok területi nyilvántartása

Engedély nyilvántartási száma, kiadási dátuma

Kérvényező szerv neve

Üzemeltetés helyszíne (címe + emelet, ajtó)

Kijárat üzemelteté-
sével megbízott személy neve

Kijárat használatára jogosult felhasználók neve, beosztása

Tűzfal típusa

Eléréshez szükséges vonal típusa, sávszélessége

Elérés szolgáltatója

Előfizetés típusa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



3. számú melléklet a 36/2001. (BK. 15.) BM utasításhoz
Internet végpontok központi nyilvántartása

Engedély nyilvántartási száma, kiadási dátuma

Kérvényező szerv neve

Üzemeltetés pontos helyszíne (cím + emelet, ajtó)

Számítógép nyilvántartási száma

Felhasználó(k)

Telefon kapcsolási száma (mellék vagy fővonal)

Modem típusa, sebessége

Előfizetés szolgáltatója

Előfizetés típusa

Előfizetői felhasználó-
név (username)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



4. számú melléklet a 36/2001. (BK. 15.) BM utasításhoz
Internet kijáratok központi nyilvántartása

Engedély nyilvántartási száma, kiadási dátuma

Kérvényező szerv neve

Üzemeltetés helyszíne (címe + emelet, ajtó)

Kijárat üzemel-
tetésével megbízott személy neve

Kijárat használatára jogosult felhasználók köre

Tűzfal típusa

Eléréshez szükséges vonal típusa, sávszélessége

Elérés szolgáltatója

Előfizetés típusa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



5. számú melléklet a 36/2001. (BK. 15.) BM utasításhoz
Modemes intranet végpontok területi nyilvántartása

Végpont nyilvántartási száma, beüzemelési időpontja

Felhasználó szerv neve

Üzemeltetés helyszíne (címe + emelet, ajtó)

Számítógép nyilvántartási száma

Felhasználó(k)

Telefon kapcsolási száma

Modem típusa, sebessége

Behívó központ helye, kapcsolási száma

Behívó központ üzemeltetője

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



6. számú melléklet a 36/2001. (BK. 15.) BM utasításhoz
Az IP-címtartomány kiosztás engedélyezéséhez, nyilvántartásához szükséges adatok

A szervezet megnevezése:

 

 

 

 

Az informatikai vezető (név, beosztás):

 

 

 

 

telefon:

 

fax:

 

e-mail:

 

A hálózatot kiszolgáló DNS neve/IP címe, helye:

 

 

 

 

A DNS adminisztrátor neve:

 

 

 

 

telefon:

 

fax:

 

e-mail:

 

Az 1. hálózati adminisztrátor neve:

 

 

 

 

telefon:

 

fax:

 

e-mail:

 

Az 2. hálózati adminisztrátor neve:

 

 

 

 

telefon:

 

fax:

 

e-mail:

 

Az igényelt hálózati címtartomány típusa:

biztonságos (zárt hálózat) – nem biztonságos (nyílt hálózat)

Az igényelt hálózati címtartomány mérete:

 

Az igényelt hálózat címtartomány:

 

A visszaadandó hálózati címtartomány:

 

A javasolt tartománynév:

 

A hálózatra telepítendő kiszolgáló számítógépek felsorolása, javasolt nevei

 

AZ ÚJ LOKÁLIS HÁLÓZATOK, ILLETVE SZEGMENSEK ISMERTETÉSE

A cím előtagja

alhálózati maszk

méret

igényelt IP-cím

Leírás

 

 

 

jelenleg

1 éven

2 éven

 

 

 

 

 

belül

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



7. számú melléklet
a 36/2001. (BK. 15.) BM utasításhoz
A hálózat címzési terve

A cím relatív
előtagja

alhálózati maszk

méret

igényelt IP-cím

Leírás

 

 

 

azonnal

1

2

 

 

 

 

 

Éven belül

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*

Az utasítást utóbb a 29/2004. (BK 20.) BM utasítás módosította.
Az utasítást utóbb a 10/2008. (IK 2.) IRM – ÖTM együttes utasítás 1. pontja hatályon kívül helyezte 2008. február 15. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére