• Tartalom

308/2001. (HK 17.) HVKF intézkedés

308/2001. (HK 17.) HVKF intézkedés

a Magyar Honvédség Atom-, Biológiai, Vegyi-, Riasztási és Értesítési Rendszere működésének szabályozásáról

2001.11.23.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény (a továbbiakban: Hvt.) 41/B. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a Hvt. 41/B. § (3) bekezdés f) pont és katasztrófák elleni védekezésről szóló 1999. évi LXXIV. törvény, a végrehajtására kiadott 179/2000. Korm. rendelet, valamint a honvédelmi ágazat katasztrófák elleni védekezésének irányításáról és feladatairól szóló 25/2000. HM rendelet rendelkezéseire – a Magyar Honvédség Atom-, Biológiai, Vegyi-, Riasztási és Értesítési Rendszere működésének szabályozására az alábbi

intézkedést

adom ki:
1. Az intézkedés hatálya a Magyar Honvédség teljes állományára kiterjed.
2. A Magyar Honvédség Atom-, Biológiai, Vegyi-, Riasztási és Értesítési Rendszere (a továbbiakban: MH ABV RIÉR) az Országos ABV RIÉR és az Országos Sugárfigyelő és Jelző- és Ellenőrző Rendszer szerves része, meghatározó eleme, az MH vezetési és irányítási rendszerében a vegyi-, sugár- és biológiai helyzet felmérésének szervezete.
3. Az MH ABV RIÉR szervezeti felépítését, technikai felszereltségét, működési rendjét a készenlét fokozására, illetve a mozgósításra vonatkozó rendelkezésekkel összhangban úgy kell kialakítani, fejleszteni és irányítani, hogy az a békeállapotban, nukleáris és vegyi veszélyhelyzetben, válságkezelés időszakában és minősített időszakban is tegye lehetővé:
a) a tömegpusztító és gyújtófegyverekkel mért csapások jellemzőinek meghatározását, a tömegpusztító, gyújtó-, valamint hagyományos fegyverek alkalmazása következtében kialakult vegyi-, biológiai, sugár- és tűzhelyzet felmérését és jelentését;
b) az alapadatok gyors feldolgozását, értékelését, a STANAG 2103-ban, az ATP–45 és AEP–45-ben előírt jelentések, riasztások elvégzését, az automatikus adatfeldolgozást (ADP);
c) a természetes háttérsugárzás szintjének bármely okból történő megemelkedésének jelzését, bármely forrásból származó mérgező- és biológiai anyagok kimutatását, illetve ezek alapján a katonai szervezeteket veszélyeztető vegyi-, biológiai és sugárhelyzet felmérését, jelentését;
d) az állami és katonai felső vezetés, a NATO hadszíntér parancsnokság gyors tájékoztatását;
e) a katonai szervezetek készenléte fokozásának, illetve az alaprendeltetésüknek megfelelő feladataik végrehajtására való képességük fenntartásához szükséges intézkedések kellő időben történő kiadását.
4. E követelményekkel összhangban folytatni kell a nagy érzékenységű sugárzásmérő és az ipari mérgező anyagok kimutatására is alkalmas vegyifelderítő műszerek rendszerbe állítását, valamint az MH ABV RIÉR-be bevont katonai szervezetek célirányos felkészítését.
5. Az MH ABV RIÉR együttműködik a hasonló feladatokat ellátó más rendszerekkel, melyek részére – a lakosság biztonságát szolgáló – információk átadásra kerülhetnek.
6. Az MH ABV RIÉR – Magyar Honvédség készenléte fokozásával összhangban vagy önállóan, a III., II. és I. fokú készenlét bevezetése útján érje el a teljes működőképességét. A rendszer készenlétét és működőképességét biztosító feltételeket a BÉKEÁLLAPOT-ban kell megteremteni. Ennek megfelelően az MH ABV RIÉR legyen képes:
a) békeállapotban:
aa) a meghatározott eszközökkel az MH katonai szervezetei érdekében a valóságos vegyi-, biológiai, sugár- és tűzhelyzet felmérésére, arról az alapadatok szolgáltatására,
ab) a katonai felső vezetés napi tájékoztatására,
ac) a készenléti fokozatokba helyezés feltételeinek fenntartására.
b) vegyi- vagy nukleáris veszélyhelyzetben:
ba) a Kormányzati Koordinációs Bizottság követelményei alapján adatokat szolgáltatni a Magyar Köztársaság területén kialakult vegyi-, sugárhelyzetről az OSJER és más ágazatok részére,
bb) az MH érdekében a valóságos vegyi-, biológiai és sugárhelyzet gyors felmérésére,
bc) a Kormánybizottság, a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer vezető szervezetei folyamatos tájékoztatására,
bd) a veszélyeztetett katonai szervezetek gyors (közvetlen) riasztására,
be) a készenléti fokozatokba helyezés feltételeinek megteremtésére és folyamatos fenntartására.
c) válságkezelés időszakában:
ca) a Magyar Köztársaság területén – elsősorban a veszélyeztetett irányban – a valóságos vegyi-, biológiai, sugár- és tűzhelyzet részleges, a válságkezelésbe bevont katonai szervezetek működési, alkalmazási körzeteiben a teljes felmérés végrehajtására,
cb) más nemzetiségű csapatokkal való együttműködésre,
cc) az állami és katonai felső vezetés és a NATO hadszíntér parancsnokság napi két alkalommal történő tájékoztatására,
cd) a veszélyeztetett katonai szervezetek gyors (közvetlen) riasztására,
ce) a készenléti fokozatokba helyezés feltételeinek megteremtésére és folyamatos fenntartására.
d) III. fokú készenlét időszakában:
da) a Magyar Köztársaság területén – elsősorban a veszélyeztetett irányokban – a valóságos vegyi-, biológiai, sugár- és tűzhelyzet részleges, valamint a Magyar Honvédség reagáló erői körleteiben a teljes felmérés végrehajtására,
db) az állami és katonai felső vezetés és a NATO hadszíntér parancsnokság napi két alkalommal történő tájékoztatására.
e) II. fokú készenlét időszakában:
ea) a Magyar Köztársaság területére kiterjedően a valóságos vegyi-, biológiai, sugár- és tűzhelyzet részleges, a reagáló és fővédő erők körleteiben teljes felmérése,
eb) az állami és katonai felső vezetés, a NATO hadszíntér parancsnokság hatóránként történő tájékoztatására.
f) I. fokú készenlét időszakában:
fa) a teljes készenlét elérése után, a Magyar Köztársaság területére kiterjedően a valóságos és a várható vegyi-, biológiai, sugár- és tűzhelyzet felmérésére és szakértékelésére,
fb) az állami és katonai felső vezetés, a védelmi bizottságok, a NATO hadszíntér parancsnokság folyamatos tájékoztatására.
7. Az MH ABV RIÉR szervezeti felépítése, irányítása a szolgálati alá- és fölérendeltség alapján történik. A rendszer működését hadműveleti szempontból a Honvéd Vezérkar Hadműveleti Csoportfőnöke, szakmailag az MH Vegyivédelmi Információs Központ (a továbbiakban: MH VIK) parancsnok vezeti. Az állami és katonai felső vezetés és a NATO tájékoztatását az MH VIK parancsnok végzi.
8. Az MH ABV RIÉR szervezeti struktúrájának alapelemeit az adatszolgáltató és értékelő szervezetei alkotják.
a) Adatszolgáltató szervezetek: automata rendszerben működő mérőállomások, a vegyi-, sugárfelderítő szervezetek, alegységek és figyelők, az állandó telepítésű és mobil laboratóriumok.
b) Értékelő szervezetek: a különböző vezetési szintek értékelő, tájékoztató részlegek, alközpontok, központok és a Nemzeti ABV Központ.
c) A rendszer állandó hadműveleti ügyeleti szolgálatát az MH Vegyi-, Sugárfigyelő és Helyzetértékelő Ügyeleti szolgálat látja el.
9. A rendszerre háruló feladatokat békeállapotban az automata mérő- és adatgyűjtő rendszer (a továbbiakban: AMAR), a HAVARIA laboratórium és az MH VIK látja el.
10. Veszélyhelyzetben ez kiegészül a katasztrófaelhárítási feladatokra kijelölt adatszolgáltató és értékelő szervezetekkel.
11. A válságkezelés időszakában a békeidőszakban működő rendszer a válságkezelési feladatra kijelölt katonai szervezetek adatszolgáltató és értékelő szervezeteivel egészül ki.
12. III. fokú készenlétben a békeidőszakban működő rendszer a reagáló erőkkel, II. fokú készenlét időszakában a reagáló és fővédő erőkkel egészül ki.
13. I. fokú készenlét időszakában a fentieken túl a tartalék-, területvédelmi és nemzeti támogató erőkkel kiegészülve az MH ABV RIÉR eléri a teljes készenlétet.
14. Az MH ABV RIÉR-be annak készenléti fokozatától függetlenül, szükség esetén bármelyik katonai szervezet beléptethető.
15. A HVK vezetési csoportfőnök gondoskodjon a rendszer korszerű követelményeket kielégítő híradásának és adatátvitelének, az automatikus adatfeldolgozáshoz szükséges feltételek biztosításáról.
16. Az MH meteorológiai szolgálatfőnök minden időszakban biztosítsa a rendszer működéséhez szükséges meteorológiai adatokat.
17. A rendszerbe kijelölt katonai szervezet parancsnoka (vezetője) biztosítsa a rendszer működéséhez és magasabb készenlétbe helyezéséhez szükséges feltételeket.
18. Az intézkedést a HVK és MH szerveinek vezető állománya és a Magyar Honvédség minden HDM Ü. (EGYS. Ü.) szolgálatot adó személye teljes terjedelmében ismerje meg.
19. A HVK hadműveleti csoportfőnök intézkedésben szabályozza a rendszer részletes felépítését, működését, készenlétbe helyezését és a jelentések rendjét.
20. A HVK vezetési csoportfőnök intézkedésben szabályozza a rendszer béke és magasabb készenlétbe helyezés híradását és adatátvitelét.
21. Az MH Összhaderőnemi Logisztikai és Támogató parancsnok intézkedésben szabályozza a rendszer eszközökkel való ellátásának rendjét.
22. Az MH meteorológiai szolgálatfőnök intézkedésben szabályozza a rendszer működéséhez szükséges meteorológiai adatok biztosításának rendjét.
23. Az MH VIK parancsnoka készítse el az MH összesített ABV RIER Tervét, szakutasításban szabályozza a vegyi-, sugár- és biológiai helyzet szakértékelésének rendjét.
24. A rendszer felkészítése érdekében az MH VIK parancsnok vezessen le évente rendszergyakorlatot, készítse fel a rendszerbe bevont szervezetek állományát.
25. Az intézkedés közzététele napján lép hatályba. Ezzel egyidejűleg a Magyar Honvédség Sugárfigyelő és jelzőrendszere működésének szabályozásáról szóló 114/1992. HVKF intézkedés hatályát veszti.

Fodor Lajos vezérezredes s. k.,
a Honvéd Vezérkar főnöke
  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére