• Tartalom

223/2001. (HK 11.) MHPK intézkedés

A Magyar Honvédség parancsnoka 223/2001. (HK 11.) MHPK intézkedése

a harcászati felmérő és értékelő programok Magyar Honvédségnél történő bevezetéséről

2001.07.20.
A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény (továbbiakban: Hvt.) 41. § m) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a Hvt. 41. § d) pontjára, A NATO szövetségi feladatokra felajánlott erők felkészítéséről szóló 54/1998. (HK 11.) MHK VKF intézkedés, valamint az MH 2001. évi felkészítési és kiképzési feladatairól szóló 40/2001. (HK 4.) MHPKK VKF intézkedés rendelkezéseire – a Magyar Honvédségnél a harcászati felmérő és értékelő programok bevezetésével kapcsolatos feladatok végrehajtására az alábbi

intézkedést

adom ki:
1. Az intézkedés hatálya kiterjed a Honvéd Vezérkarra (továbbiakban: HVK), az MH Szárazföldi Vezérkarra (továbbiakban: MH SZFVK), az MH Légierő Vezérkarra (továbbiakban: MH LEVK), az MH Összhaderőnemi Logisztikai és Támogató Parancsnokságra (továbbiakban: MH ÖLTP), valamint a szolgálati alárendeltségükbe tartozó katonai szervezetekre.
2. Értelmező rendelkezések
a) OPERATION EVALUATION (továbbiakban OPEVAL): A NATO Szövetséges Európai Főparancsnokság (Allied Command Europe, továbbiakban: ACE) által az alárendeltségébe tartozó erőkre meghatározott követelményeiben (ACE FORCES STANDARDS, továbbiakban: AFS) előírt program, amely a programban meghatározott képességek, valamint a harckészültség felmérése és értékelése céljából került bevezetésre a NATO-ba felajánlott erőknél a szárazföldi csapatok vonatkozásában.
b) A felméréssel és értékeléssel kapcsolatos részletes információkat az AFS VII. kötete [„ACE FORCES STANDARDS – VOLUME VII, THE NATO UMT OPERATIONAL EVALUATION MANCTAI; (OPF/VAL) (NUMBER 80-2-1)”] tartalmazza. A kötet egyrészt általános útmutatóként szolgál, másrészt részletes utasításokat tartalmaz a szárazföldi alegységek képességei értékelésének tervezésére, előkészítésére és levezetésére, valamint eredményeinek jelentésére vonatkozóan.
c) TACTICAL EVALUATION (továbbiakban TACEVAL): A légierő részére ugyancsak az ACE által az AFS-ben meghatározott felmérő és értékelő program. A felméréssel és értékeléssel kapcsolatos részletes információkat az AFS VI. kötete [„ACE FORCES STANDARDS – VOLUME VI, SHAPE TACTICAL EVALUATION MANUAL (STEM)] tartalmazza.
3. Az OPEVAL program:
Az OPEVAL a NATO országok által a zászlóalj szintű szárazföldi csapatok ellenőrzésére kidolgozott és elfogadott program. Az MH-nál a szövetségi feladatokra felajánlott szárazföldi erők kerülnek bevonásra a program szerinti ellenőrzésekbe.
4. A program célja:
4.1. Az ACE szárazföldi erői általános készültségének és harcképességének fenntartása.
4.2. Az alegységek készenléte elérésére irányuló képesség értékelése az ACE követelményeivel összhangban (AFS).
4.3. Az értékelési eljárások és követelmények egységesítése az ACE-a belül az alábbi területeken:
a) Felkészítés, tervezés
b) Harcképesség
c) Logisztikai készenlét
d) Alkalmazás
e) Vegyivédelem
4.4. Információk szolgáltatása a Szövetséges Hatalmak Európai Főparancsnoka (Supreme Allied Commander Europe, továbbiakban: SACEUR) számára a szárazföldi erők helyzetéről.
5. A Program felügyelete:
Az MH-ban az OPEVAL program nemzeti felügyelete a HVK Hadműveleti Csoportfőnökség feladata. A HVK állományából az OPEVAL feladattal megbízott személyek jogosultak részt venni az alegységek OPEVAL ellenőrzésein, az ellenőrzési folyamat megfigyelése, szükség szerinti segítése és a tapasztalatok gyűjtése céljából.
6. A HVK Hadműveleti Csoportfőnökség feladatai:
a) Naprakész listát vezet a részvételre jelölhető alegységekről és azok készenléti kategóriájáról, valamint az OPEVAL csoportvezetői feladatra bevonható, felkészített személyekről.
b) Véleményezi és jóváhagyásra előkészíti, majd a Szövetséges Hatalmak Európai Főparancsnokságának (Supreme Headduarters Allied Powers Europe, továbbiakban SHAPE) megküldi az éves OPEVAL értékelés tervét.
c) Felügyeli és közvetíti az OPEVAL értékelések előkészítésével kapcsolatos tevékenységeket a NATO Dél-európai Körzeti Főparancsnokságnak (Regfonal Headquarters Allied Forces Southern Europe, a továbbiakban RHQ AFSOUTH).
d) Áttekinti és véleményezi a részletes értékelő jelentéseket.
e) Figyelemmel kíséri az alegységeknél feltárt hiányosságok kiküszöbölésére hozott intézkedések végrehajtását, segíti azon hiányosságok felszámolását, amelyek meghaladják a SZFVK hatáskörét, és nemzeti felelősségi hatáskörbe tartoznak.
f) Tájékoztatja a SHAPE-et a NATO részéről felmerült hiányosságokról.
g) Biztosítja az előírásokban, programokban beállt változások, módosítások eljuttatását az érintett szervek részére.
7. A SZFVK feladatai:
a) Az OPEVAL programok tervezése, szervezése és végrehajtásának irányítása.
b) Naprakész listát vezet az értékelésre jelölhető alegységekről és azok készenléti kategóriájáról, valamint az OPEVAL csoport állományába bevonható, felkészített személyekről.
c) Kijelöli az OPEVAL programban résztvevő alegységeket.
d) Együttműködik a NATO Déleurópai Összhaderőnemi Parancsnoksággal (Joint Headquarters Southern Europe, továbbiakban JHQ SOUTH), megadja az OPEVAL programba kijelölt alegységei részletes adatait, azok békehelyőrségét, az OPEVAL csoporttal való találkozó helyét (Rendezvous, a továbbiakban RV) és idejét, valamint az OPEVAL csoportvezető nevét.
e) A szolgálati út betartásával küldött ellenőrzést elrendelő távirat (NATO UNIT OPEVAL STARTER MESSAGE) kiadása révén értesíti az ellenőrzésre kijelölt alegységet az ellenőrzés részleteiről az AFS VII. kötet 2. fejezet C. mellékletben foglaltak szerint.
f) Az OPEVAL megkezdése előtt legalább 21 nappal az AFS VII. kötet 2. fejezet D. melléklet alapján megküldi a NATO szemlélők részvételére vonatkozó táviratot (MONITOR COORDINATION MESSAGE).
g) Útbaindítja az OPEVAL csoportot a NATO szemlélőkkel egyeztetett találkozóra.
h) Tervezi az OPEVAL programmal kapcsolatos feladatok éves költségkihatását.
i) Adminisztratív és egyén támogatást nyújt az OPEVAL csoport és a NATO szemlélők részére.
j) Áttekinti, véleményezi és felterjeszti a részletes értékelő jelentéseket.
k) Figyelemmel kíséri az értékelt katonai szervezeteknél a feltárt hiányosságok kiküszöbölésére hozott intézkedések végrehajtását, kijavítja azokat a hiányosságokat, amelyek meghaladják az egység hatáskörét.
l) Naprakészen tartja az értékelés végrehajtásához szükséges értékelő-feladatlapokat az értékelések hatékonyságának növelése céljából.
8. Az alegységek kiválasztása.
a) Az MH csapatai közül az OPEVAL programban részt vehetnek kötelékben lévő, illetve közvetlenül az ACE alá tartozó, oda rendelt vagy kijelölt (feltöltött vagy mozgósítható) gépesített lövész, harckocsi és logisztikai zászlóaljak, tüzérosztályok, felderítő századok. A légvédelmi alegységek ellenőrzéseit a TACEVAL előírásai szerint hajtják végre, a LEVK-al együttműködésben.
b) Az OPEVAL értékelésre kerülő alegységeket az SZFVK választja ki és biztosítja, hogy az alegységek a részükre meghatározott készenléti kategóriának megfelelő követelményeket teljes terjedelemben megismerjék.
c) A következő évi OPEVAL értékelésre tervezett alegységekre vonatkozó javaslatát az SZFVK évente október 1-jéig részemre felterjeszti az AFS VII. kötet 2. fejezet 2., 3. pontja és az „A.” mellékletének megfelelően a HVK Hadműveleti Csoportfőnökség útján.
d) Az SZFVK az alegységek és a végrehajtás idejének kiválasztását a NATO Déleurópai Összhaderőnemi Parancsnoksággal (JHQ SOUTH), vagy a Gyorsreagálású Erők Parancsnokságával (Rapid Reaction Force Comxnand, továbbiakban: RRFC) egyeztetve végzi.
9. Az értékelés gyakorisága, időzítése.
a) Az SZFVK az alegységek kijelölésének tervezésével biztosítja az AFS VII. kötet 1. fejezet 6. pontjában foglaltak érvényre jutását.
b) Az OPEVAL értékelés a nemzet által javasolt és az érintett NATO regionális vagy haderőnemi parancsnoksággal, vagy a gyorsreagálású erők parancsnokságával egyeztetett bármely időben végrehajtható. Helyi gyakorlatok az értékelési program megkezdéséhez felhasználhatók.
10. A TACEVAL program felépítése, tartalma. A felméréssel és értékeléssel kapcsolatos részletes információkat az AFS VI. kötete tartalmazza. A kötet általános útmutatóként szolgál, illetve részletes utasításokat tartalmaz a légierő repülő, földi telepítésű légvédelmi rakéta alegységeinek és a vezetési pontok képességeinek értékeléséhez, az ellenőrzések tervezésére, előkészítésére és levezetésére, valamint az eredmények jelentésére vonatkozóan.
11. A program fő célkitűzései.
a) Értékelni, felmérni, és ahol szükséges, újból átdolgozni az egységes előírásokat a NATO-nak alárendelt egységek (alegységek) hadműveleti képességének megőrzése érdekében.
b) Feltárni a hiányosságokat az egységek (alegységek) képességei terén, valamint a feladat végrehajtása során.
c) Ahol szükséges, javaslatokat készíteni az egységes szabványok és képességek javítására.
11.1. A TACEVAL felmérés és értékelés területei:
a) A műveletek végrehajtásához szükséges erőforrások megléte;
b) A műveletek végrehajtására való képesség (Operations, a továbbiakban OPS).
c) Logisztikai biztosítás (Logistics, a továbbiakban LOG).
d) Túlélőképesség a műveletek során (Saruival to Operate, a továbbiakban STO).
11.2. Az MH Légierő Vezérkar csapatainál a TACEVAL felmérést és értékelést a NATO Déleurópai Körzeti Főparancsnok jóváhagyása után a NATO Dél-európai körzet Légierő Parancsnokság TACEVAL csoportja által összeállított többnemzetiségű ellenőrzőértékelő bizottság hajtja végre. Az ellenőrzéseket a kétéves ellenőrzési terve alapján ütemezik, melyet minden év december 31-ig pontosítanak és jóváhagynak.
12. A TACEVAL felügyelete.
A Magyar Honvédségben a TACEVAL program nemzeti felügyeletét a HVK Hadműveleti Csoportfőnökség látja el.
13. Nemzeti képviselet
13.1. A TACEVAL program nemzeti képviseletét a HVK Hadműveleti Csoportfőnökség TACEVAL programjának vezetője, valamint az MH LEVK TACEVAL csoportjának vezetője látja el.
13.2. A nemzeti képviselők fő feladatai.
a) Folyamatos kapcsolattartás a NATO TACEVAL szervezeteivel.
b) Részvétel a TACEVAL konferenciákon.
c) A nemzeti TACEVAL ellenőrzések végrehajtásának irányítása.
d) A magyar ellenőrök kiválasztásának, felkészítésének koordinálása, szervezése.
e) A TACEVAL ellenőrzések egyeztetése, tervezése.
14. A HVK Hadműveleti Csoportfőnökség TACEVAL csoport feladatai:
a) Naprakész kimutatást vezet a különböző készenléti kategóriákba sorolt repülő és földi telepítésű légvédelmi rakéta csapatokról, valamint vezetési pontokról.
b) Naprakész listát vezet a TACEVAL ellenőrzésekbe bevonható, felkészített személyekről.
c) Véleményezi a kétéves TACEVAL ellenőrzések tervét.
d) Felügyeli a TACEVAL ellenőrzésekkel kapcsolatos tevékenységet.
e) Véleményezi az értékelő jelentéseket.
f) Figyelemmel kíséri az alegységeknél feltárt hiányosságok kiküszöbölésére hozott intézkedések végrehajtását, segíti azon hiányosságok felszámolását, amelyek meghaladják az MH LEVK hatáskörét és nemzeti felelősségi hatáskörbe tartoznak.
g) Felügyeli az MH LEVK TACEVAL szervezetének munkáját.
15. Az MH Légierő Vezérkar TACEVAL szervezet feladatai:
a) Naprakész kimutatást vezet a különböző készenléti kategóriába sorolt repülő és földi telepítésű légvédelmi rakéta csapatokról, valamint vezetési pontokról.
b) Naprakész listát vezet a TACEVAL ellenőrzésekbe bevonható, felkészített személyekről. Javaslatot tesz a kivált személyek pótlására.
c) Véleményezi a TACEVAL ellenőrzések tervét.
d) Segíti a TACEVAL ellenőrzésekkel kapcsolatos tevékenységet.
e) Véleményezi az értékelő jelentéseket.
f) Figyelemmel kíséri az alegységeknél feltárt hiányosságok kiküszöbölésére hozott intézkedések végrehajtását, segíti azon hiányosságok felszámolását, amelyek meghaladják az alárendeltek hatáskörét.
g) Szakmailag felügyeli, irányítja az alárendeltek TACEVAL szervezetének munkáját.
h) Tervezi a TACEVAL programmal kapcsolatos költségkihatásokat.
15.1. A TACEVAL ellenőrzések típusait, valamint azok végrehajtásának gyakoriságát az AFS VI. kötet részletesen tartalmazza. A NATO TACEVAL csoport felelőssége az 1-7 készenléti kategóriába sorolt alegységek és egységek ellenőrzésére terjed ki.
16. Az 1. pontban meghatározott szervek feladatai az AFS L, II, III, VL, VII., VIII. kötetekben meghatározott követelmények érvényesítése érdekében.
16.1. Az MH szervek a HVK Hdm. Csf. vezetésével 2002. év március 1-jéig teljes körűen alakítsák ki a TACEVAL és az OPEVAL haderő értékelési-ellenőrzési programokban való részvétel szervezeti és személyi feltételeit, folytassák alárendeltjeik elméleti és gyakorlati felkészítését, felkészültségüknek az OPEVAL / TACEVAL követelményei szerinti felmérését.
16.2. Az OPEVAL értékeléssel kapcsolatos tervező, szervező feladatokra a különböző szerveknél beosztásban lévő személyeket kell megbízni a munkaköri leírásukban foglalt feladatok kiegészítésével.
16.3. A Hadműveleti Csoportfőnökség adjon ki Módszertani Utasítást az OPEVAL MH-ban történő alkalmazására, adja ki az AFS VII. (OPEVAL) kötet lefordított változatát, szervezze meg a VI. (TACEVAL) kötet fordítását és kiadását.
16.4. A haderőnemi parancsnokságok a HVK Hadműveleti Csoportfőnökséggel és a Vezetési Csoportfőnökséggel együttműködésben:
a) Biztosítsák az MH Ellenőrzési Rendszer és az MH Kiképzés Ellenőrzési Alrendszer működtetésének feltételeit, összehangolásukat az OPEVAL I TACEVAL programokkal.
b) Tervezzék, szervezzék és irányítsák az OPEVAL / TACEVAL programok módszerével történő hadműveleti-harcászati ellenőrzés, értékelés haderőnemi feladatait.
c) Határozzák meg az alárendeltjeik ellenőrzéséhez szükséges ellenőrzési feladatokat, pontosítsák az értékelő lapokat, készítsék fel az ellenőrzés résztvevőit.
d) Biztosítsák a végrehajtás szervezeti és személyi feltételeit, vezessék alárendeltjeik ellenőrzését, készítsék el az OPEVAL / TACEVAL összefoglaló jelentést és terjesszék fel a HVK hadműveleti csoportfőnök útján az MHPK, VKF részére.
e) Tartsanak fenn szoros kapcsolatot a NATO parancsnokságok törzseivel, biztosítsák a saját és szövetséges ellenőrző személyek, csoportok munka és működési feltételeit.
f) Évente tervezzenek gyakorló ellenőrzéseket NATO megfigyelők meghívásával.
g) Évente tervezzék az ellenőrzésekkel és értékelésekkel kapcsolatos költségeket.
16.5. Az ellenőrzések végrehajtására történő teljes felkészültséget az MH valamennyi érintett szervezeténél 2002. év végéig érjék el.
17. A jelen intézkedés a közzététel napján lép hatályba.

Fodor Lajos vezérezredes s. k.,
MH parancsnoka, vezérkari főnök
  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére