• Tartalom

16/2001. (BK 6.) BM utasítás

16/2001. (BK 6.) BM utasítás

a belügyi szerveknél használt személyi számítógépek operációs rendszerei és irodai szoftverkörnyezetének egységestéséről*

2001.03.29.
A számítógépes programok szerzői jogi védelmének érvényesülése, valamint a Belügyminisztérium és intézményeinél használt személyi számítógépek egységes szoftverkörnyezetben történő működtetésének elősegítése érdekében a Belügyminisztérium és a Microsoft vállalat középtávú Nagyvállalati Szerződést (a továbbiakban: NSZ) kötött. Az NSZ maradéktalan érvényestése érdekében kiadom az alábbi
utasítást.
1. Az utasítás hatálya kiterjed a Belügyminisztérium hivatali szervezeteire, a minisztérium hivatali tevékenységét segítő szervezetekre, valamint a belügyminiszter irányítása alá tartozó önálló szervezetekre és a belügyminiszter közreműködésével irányított – a Kormány területi szerveiként működő – fővárosi és megyei közigazgatási hivatalokra (a továbbiakban együtt: belügyi szervek).
2. Az NSZ tartalmáról és az azzal kapcsolatos számítástechnikai feladatokról az informatikai és távközlési helyettes államtitkár – 2001. március 26-ig – adjon ki intézkedést.
3. A belügyi szerveknél a szoftveralkalmazással kapcsolatos döntéseket az NSZ-re kell alapozni, ezzel érvényesítve az NSZ által biztosított gazdasági előnyöket, a szerzői jogok védelmét és a műszaki-technikai korszerűsítés lehetőségeit.
4. A belügyi szerveknél meglévő nem Microsoft hálózati operációs rendszereket a továbbiakban is működtetni lehet, gondoskodni kell karbantartásukról és továbbfejlesztésükről, azonban új rendszer beállítása esetén az NSZ lehetőségeivel kell élni. Ettől eltérni csak az informatikai és távközlési helyettes államtitkár úr engedélyével lehet.
5. Az NSZ-ben meghatározott díjfizetési kötelezettség a BM igazgatása költségvetési címét terheli. A finanszírozás forrását 2001. és 2002. években a Belügyminisztérium részére jóváhagyott költségvetésből fejezeti hatáskörben végrehajtott előirányzat átcsoportosítással kell biztosítani. Ezt oly módon kell végrehajtani, hogy az összes költségek 10%-a a BM központi igazgatást, 30%-a a rendőrséget, 20%-a a határőrséget, 10%-a a katasztrófavédelmet, 30%-a a Központi Adatfeldolgozó Nyilvántartó és Választási Hivatalt terheli. A közgazdasági helyettes államtitkár ennek végrehajtásáról 2001. augusztus 1-jéig gondoskodjon, csak úgy, mint a következő évek finanszírozási feltételeinek megtervezéséről, és a költségvetési címek közötti licencszám arányos megosztásáról.
6. A Microsoft szoftvertermékek használatával kapcsolatos számítástechnikai ismereteket az intézményeknél foglalkoztatott szakemberek körében oktatni kel. Az intézmények vezetői (tanulmányi szerződés kötésével) tegyék lehetővé a Microsft Certified Professional végzettség megszerzését az informatikai beosztott állomány körében. Az oktatás és vizsgáztatás megszervezését a BM Informatikai Főosztály végezze.
7. Az NSZ-ből eredő jogok és kötelezettségek érvényesítésének koordinálása az informatikai és távközlési helyettes államtitkár feladata.
8. Az utasítás közzététele napján lép hatályba.

Dr. Pintér Sándor s. k.,
belügyminiszter
*

Az utasítást a 29/2004. (BK 20.) BM utasítás 27. pontja hatályon kívül helyezte 2004. november 5. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére